Συνέντευξη Γιώργου Παπακωνσταντίνου

στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Κιούση

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ ζητά μετ' επιτάσεως πρόωρες εκλογές. Πού στηρίζετε το αιτιολογικό σας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει, τα πράγματα στη χώρα μας χειροτέρεψαν από τότε που για πρώτη φορά ζητήσαμε τη διενέργεια εκλογών. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας συνολικής κρίσης που αφορά την οικονομία, τους θεσμούς, την κρατική μηχανή, τη δημόσια ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος. Η απαισιοδοξία των πολιτών και η ανησυχία τους για το μέλλον σπάει ρεκόρ. Η μέση Ελληνική οικογένεια βιώνει πολύ δύσκολες μέρες. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, δηλαδή με εκλογές και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που η ίδια έχει προκαλέσει και προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι παράδοξο να μη στηρίζετε την υποψηφιότητα Παπούλια;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρώτοι ανακοινώσαμε τη σαφή πρόθεσή μας να στηρίξουμε την επανεκλογή του κ. Παπούλια στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχει τιμήσει το αξίωμα με τον καλύτερο τρόπο. Διευκρινίσαμε όμως ταυτόχρονα πως το συμφέρον της χώρας επιβάλλει η επανεκλογή του να γίνει από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή. Γι' αυτό ζητήσαμε εκλογές με την ταυτόχρονη δέσμευση των δύο μεγάλων κομμάτων πως θα στηρίξουν την επανεκλογή του κ. Παπούλια στο νέο Κοινοβούλιο. Οι πολίτες ζητούν επανεκλογή του σημερινού Προέδρου - και μία νέα κυβέρνηση. Αυτό θα διασφαλίσουμε τον επόμενο Μάρτιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αντιδράσατε προ ημερών στις προτάσεις Τσάτσου και Κασιμάτη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαστε πολιτικό κόμμα και όχι όμιλος νομικής σκέψης. Δεν σχολιάζουμε επιστημονικές γνώμες αλλά πολιτικές απόψεις. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό. Το ίδιο το Σύνταγμα συνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών. Εξάλλου, δεν νομίζω πως υπάρχει πιο δημοκρατική πράξη από την προσφυγή στη λαϊκή εντολή. Σεβόμαστε απόλυτα το Σύνταγμα και προτείνουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί πανηγυρικά από ένα κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή που θα αντιπροσωπεύει τη στιγμή εκείνη με τον πιο πιστό τρόπο τη βούληση του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι οι συνταγματολόγοι είναι διχασμένοι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν νομίζω πως υπάρχει συνταγματολόγος που να αμφισβητεί τη συνταγματική νομιμότητα των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου θα ήμασταν πολύ ανόητοι να πράξουμε κάτι που πάσχει συνταγματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πρόσφατη εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή μιλήσατε για αγιοποίηση κάποιων προσώπων. Τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε περισσότερο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν ενοχληθήκαμε μόνο εμείς. Η άκομψη αυτή ενέργεια ενόχλησε πολλές προσωπικότητες με αγώνες κατά της δικτατορίας καθώς και μεγάλη μερίδα πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Θεωρούμε αδιανόητη την προσπάθεια σφετερισμού μιας συλλογικής επιτυχίας του ελληνικού λαού από μια παράταξη και την άγαρμπη επιχείρηση υπερμεγέθυνσης της συμβολής προσωπικοτήτων που έχουν εκλείψει για να αντληθούν μικροκομματικά οφέλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Έχετε στη διάθεσή σας κάποια συγκεκριμένα στοιχεία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχουμε στη διάθεσή μας κανένα άλλο στοιχείο πλην της πρωτοφανούς φανερής έξαρσης της προκλητικότητας της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα. Δυστυχώς, η χώρα μας εισπράττει το αποτέλεσμα πέντε χρόνων αδράνειας και απουσίας στη διεθνή σκηνή η οποία, παράλληλα με πολλά άλλα γεγονότα, έχει συμβάλλει στην οπισθοχώρηση της διεθνούς θέσης της χώρας μας. Είναι απολύτως σαφές πως υπάρχει πλήρης έλλειψη στρατηγικής στα κρίσιμα διεθνή θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει κρατήσει μία σκληρή γραμμή σχετικά με το πρόβλημα των λαθρομεταναστών και της επαναπροώθησής τους; Με βάση ποιο σκεπτικό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση επέδειξε ασυγχώρητη αδράνεια σε όλο τον κύκλο των ζητημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση: από τη φύλαξη των συνόρων, την εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία, τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών για τους παράνομους μετανάστες, την ομαλή ένταξη των μεταναστών που ζουν νόμιμα στη χώρα μας, την προστασία της ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης σε υποβαθμισμένες περιοχές. Υπάρχει τρόπος να μεταχειριστούμε καλύτερα τους ανθρώπους αυτούς και να ελαχιστοποιήσουμε παράλληλα τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η έλευσή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς χαρακτηρίζετε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Όποιος δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια χρήματα για να αγοράσει νέο αυτοκίνητο τιμωρείται σήμερα με ένα χαράτσι! Επιχειρούν μάλιστα να δώσουν «περιβαλλοντικό» χαρακτήρα σε αυτό το καθαρά ταξικό εισπρακτικό μέτρο, δυσφημώντας με τον τρόπο αυτό τον αγώνα για το περιβάλλον. Τα κίνητρα που σε αντιστάθμισμα δίνουν για την αγορά νέου ΙΧ είναι παντελώς ανεπαρκή. Όσοι έχουν διατηρήσει παλιό αυτοκίνητο το έκαναν μάλλον γιατί τους έλειπαν περισσότερα από 500 ευρώ για να προμηθευτούν νέο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε επ' αυτού εάν γίνετε κυβέρνηση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το αντικοινωνικό αυτό χαράτσι θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θα εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις μεταφορές στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την πράσινη ανάπτυξη με πρώτο στόχο την ενίσχυση των μαζικών μεταφορών. Για το περιβάλλον, πιο βλαπτική είναι η χρήση του αυτοκινήτου από την κατοχή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένετε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως οι περισσότεροι πολίτες περιμένουν να ακούσουν «μια από τα ίδια». Δηλαδή άλλη μια ομιλία άκομψου εξωραϊσμού των πεπραγμένων, μετάθεσης ευθυνών και διακήρυξης καλών προθέσεων για το μέλλον. Ό,τι ακούμε από τον κ. Καραμανλή τα τελευταία πέντε χρόνια, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα αλλά και τις ανάγκες της χώρας. Απλώς, αν επικοινωνιακά αυτή η τακτική είχε στο παρελθόν κάποια επιτυχία, σήμερα δεν πουλάει πια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα μείνετε στην Ευρωβουλή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο σχεδιασμός μου είναι μακροχρόνιος - και πάντα προσπαθώ να φέρω σε πέρας όσο καλύτερα μπορώ κάθε δουλειά που μου ανατίθεται. Οι πρώτες εντυπώσεις από την Ευρωβουλή είναι αντάξιες των προσδοκιών μου, και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα από το φθινόπωρο, ειδικά στις κρίσιμες επιτροπές στις οποίες συμμετέχω, αυτή των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης.