Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη

στην εφημερίδα CITY PRESS και στον δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβερνητική επιτροπή ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με πράσινα τέλη κυκλοφορίας, απόσυρση και πράσινο δακτύλιο. Θα είναι αποτελεσματικά;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Τα μέτρα, για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να έχουν σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  το ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται να ενεργοποιείται και πάλι - μετά τους ημιυπαίθριους - προτάσσοντας το περιβάλλον για εισπρακτικούς σκοπούς. Θυμίζω ότι τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πάλι ένα παρόμοιο πακέτο μέτρων, που όμως δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Η φετινή έκδοση μάλιστα έρχεται λίγο μετά τις ενισχύσεις της κυβέρνησης για την αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, την εξαγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ για νέους οδικούς άξονες, και του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής με  έμφαση στις οδικές μεταφορές. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να κάνει κάτι για το πρόβλημα θα έπρεπε να επικεντρωθεί στον περιορισμό του ΙΧ, την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς, στον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων, και φυσικά στην προστασία των ελεύθερων χώρων μέσα και γύρω απ την πόλη, που αποτελούν τη φυσική της άμυνα. Επειδή όμως έτσι κι αλλιώς δεν αναμένουμε και πάλι να εφαρμοστεί τίποτε εκτός από το εισπρακτικό μέρος και την εξυπηρέτηση συμφερόντων με την απόσυρση - και μάλιστα σε βάρος της οικονομίας - μάλλον δεν πρέπει να αναμένουμε και αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την εξασφάλιση 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Που «σκαλώνει» η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για το αντίθετο;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Κύριε Δημάδη, το τονίζω διαρκώς: η χώρα μας είναι μακριά από τον στόχο αυτό, κυρίως λόγω της κυβερνητικής απραξίας και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της. Ενώ έχουμε σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα στη διαθεσιμότητα ΑΠΕ, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών είναι σε αρχικό στάδιο με σημαντικές ανακολουθίες και ατολμία από μέρους της πολιτείας.

Παρά τις δεδομένες ευνοϊκές συνθήκες, σημαντικοί παράγοντες εμποδίζουν πρακτικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπως: α) δυσχερής και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης με κακό θεσμικό πλαίσιο, β) ο χωροταξικός σχεδιασμός που αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ ως πρόβλημα και προσπαθεί να τις περιορίσει, γ) η ελλιπής ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα από την εγκατάσταση μονάδων με χρήση ΑΠΕ εγείροντας συχνά κοινωνικές αντιδράσεις που οδηγούν ακόμα και στην άσκηση ενδίκων μέσων κατά των αποφάσεων χορήγησης των αδειών.

Πρόσφατο παράδειγμα, η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Με την πρακτική αυτή, το Υπουργείο αποκλείει την εγκατάσταση σε περίπτωση που τα οικόπεδα δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν υπάρχει Έλληνας που θα προτιμήσει να κάνει μια τέτοια επένδυση σε ένα οικόπεδο που μπορεί να δομηθεί.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε πως η διαδικασία ανάδειξης Πρόεδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010 θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και τι απαντάτε στην Ν.Δ που σας κατηγορεί για θεσμικό ατόπημα?

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το σίγουρο είναι πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα συνεχόμενης οικονομικής και περιβαλλοντικής, πράσινης ανάπτυξης, για να βγει από το τέλμα της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης, και της ανεργίας. Σεβόμαστε και το θεσμό και φυσικά τιμούμε το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως, κινούμενοι εντελώς μέσα στις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα θεωρούμε σημαντική την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από αυτή την καταστροφική για τον τόπο κυβέρνηση. Η συζήτηση για την συνταγματικότητα της διαδικασίας, πέραν του ότι επιδέχεται ερμηνείες, κυρίως είναι εκτός θέματος: το πρόβλημα της χώρας είναι ουσιαστικό, πολιτικό, και όχι συνταγματικό. Και ξέρετε, μια κυβέρνηση που πήγε τη χώρα σε εκλογές το 2007 με πρόσχημα τον προϋπολογισμό, σήμερα που η οικονομία βουλιάζει τι μπορεί να πει, ότι δεν χρειάζονται εκλογές; Κι ακόμα, μια κυβέρνηση που  έκλεισε τη βουλή ένα ολόκληρο μήνα πριν τις ευρωεκλογές για να οδηγήσει σε παραγραφή αδικήματα, δε δικαιούται να μιλάει για παιχνίδι με τους θεσμούς, δε νομίζετε;