Συνέντευξη Γιώργου Παπακωνσταντίνου

στον Ρ/Σ "ΑLPHA 98,9" και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Παπακωνσταντίνου. Καλημέρα κ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας μέρα, τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι καλά, εσείς πως είστε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακοπές θα κάνετε εσείς;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευελπιστούμε κι εμείς ότι μερικές μέρες θα τις πάρουμε μέσα στον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ακούω κάτι αγριάδες από δω κι από κει.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι δε θα γίνουν καθόλου διακοπές, κομμένα αυτά, ξεχάστε τα φέτος και τα λοιπά. Κυρίως βέβαια από την κυβέρνηση, που έχουν και δουλειές ας πούμε, αλλά ακούω ότι και σε σας θα είναι περιορισμένες.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από την πλευρά της κυβέρνησης διακρίνω μάλλον μία κατάσταση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μονιμότητα στις διακοπές θα μου πείτε τώρα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ακριβώς, μονιμότητα στις διακοπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε τώρα κ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από τη δική μας πλευρά, κάποιες μέρες διακοπών θα τις πάρουμε όλοι μας γιατί τις έχουμε ανάγκη, γιατί μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα, αν κατάλαβα καλά χθες, από τα όσα είπε και ο κ. Παπανδρέου, τελικά είναι απόλυτη και κάθετη η θέση σας ότι ό,τι και να γίνει τον Μάρτη θα γίνουν εκλογές;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως είναι αρκετά καθαρά αυτά που λέμε. Αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, και το συμφέρον της χώρας είναι η αλλαγή πορείας.

Εσείς έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε μέχρι το 2011; Γίνεται κάτι στη χώρα αυτή τη στιγμή, δηλαδή προχωράει κάτι; Υπάρχουν πρωτοβουλίες που να αλλάζουν τη ζωή του Έλληνα πολίτη, υπάρχει μία αντιμετώπιση της κρίσης, υπάρχει μία αλλαγή στις δομές του κράτους, βελτιώνεται το κοινωνικό κράτος, η παιδεία, η υγεία;

Εγώ δεν έχω αυτή την αίσθηση. Νομίζω πως είμαστε μπροστά σε πολλαπλά αδιέξοδα, και ο κόσμος όλο και περισσότερο ζητάει να τελειώνουμε, και το να τελειώνουμε σημαίνει να έχει το λόγο ο πολίτης και να αποφασίζει τι πορεία θέλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βέβαια το "να τελειώνουμε" ουσιαστικά κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι ξαναρχίζουμε. Δηλαδή δεν τελειώνει τίποτα κι εδώ πέρα είναι ένα θέμα, άκουγα και τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο χθες ο οποίος έλεγε τέλος πάντων ότι "πρέπει να πούμε πολύ καθαρά την αλήθεια στον κόσμο, δεν περιμένουν ευχάριστα πράγματα κανέναν, χρήματα λείπουν κάπως πρέπει να βρεθούν, δεν τα κόβει κάποια μηχανή".

Θέλω να πω δηλαδή το να τελειώνουμε είναι πολύ σχετικό. Ακόμα κι αν συμβεί σε επίπεδο πολιτικής διαδικασίας αυτό που λέτε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το να τελειώνουμε σημαίνει να τελειώνουμε με μια κυβέρνηση, η οποία έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό τον πολιτικό της χρόνο και να δώσουμε την ευκαιρία σε μια νέα κυβέρνηση, γιατί κι αυτή θα κριθεί βεβαίως από τους πολίτες κατά πόσον θα είναι συνεπής με αυτά που λέει, να βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας και να προχωρήσουμε.

Είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό και είναι προφανές ότι θα χρειαστούν αποφάσεις και κάποιες θα είναι δύσκολες αποφάσεις, αλλά ξέρετε σημασία πάντα έχει πως επιμερίζεις και τα βάρη. Δηλαδή ποιοι πληρώνουν για την προσαρμογή που χρειάζεται να γίνει. Θα την πληρώνει μονίμως ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ή θα τους δώσουμε ευκαιρίες και θα πληρώσουν αντίθετα περισσότερο οι έχοντες και κατέχοντες;

Αυτές είναι βασικές πολιτικές επιλογές. Η κυβέρνηση έκανε τις δικές της, εμείς θα κάνουμε τις δικές μας. Χωρίς να ωραιοποιούμε τα πράγματα, πάντα λέγοντας την αλήθεια και πάντα υποσχόμενοι μόνο αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ρωτήθηκε χθες ο κ. Παπανδρέου, ακόμα κι αν είναι ο κ. Σημίτης υποψήφιος για Πρόεδρος πάλι εσείς θα πάτε για εκλογές, έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι θέμα προσώπων. Κατ΄ αρχάς εμείς κατά κανένα τρόπο δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε μία ονοματολογία, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εκφραστεί επισήμως για το κατά πόσον επιθυμεί την επανεκλογή του ή όχι. Κατά δεύτερον πέρα από το πρόσωπο υπάρχει το ζήτημα της πορείας της χώρας και αυτό είναι το βασικό κι εμείς αυτό προτάσσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα να σας ρωτήσω, αυτή η ιστορία με τις εισφορές τις ασφαλιστικές, σας βρίσκει σύμφωνους εσάς;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κοιτάξτε, θα δούμε ακριβώς και θα τοποθετηθούμε επ΄ αυτού σήμερα, αφότου δούμε τη ρύθμιση την οποίαν προτείνει ο Υπουργός ο κ. Σιούφας. Σε κάθε περίπτωση εγώ αναγνωρίζω το κοινό αίσθημα και το κοινό αίσθημα, είναι ότι σε μία δύσκολη περίοδο, τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν κάθονται καλά στον πολίτη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν την έχετε μελετήσει εννοείτε, ή ότι θα το δείτε κατά περίπτωση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν την έχουμε μελετήσει και θα τοποθετηθούμε σήμερα επ΄ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα να περιμένουμε επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά σας για το αν θα το κάνετε αποδεκτό ή όχι σήμερα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι τελευταίο, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία δεν ανοίγουν, απλώς απελευθερώνονται κάποιες υπηρεσίες, η δική σας θέση ποια είναι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν πάτε λίγα χρόνια πίσω, θα δείτε ότι σε πολλές ομιλίες του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί για την ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Αλλά ξέρετε, πάντα πέρα από τους τίτλους, το ζήτημα είναι και το περιεχόμενο. Δηλαδή να ανοίξουν τα επαγγέλματα σημαίνει να υπάρχει ώθηση στον ανταγωνισμό προς όφελος του πολίτη και του καταναλωτή. Δεν σημαίνει βεβαίως να αλλάξουν οι ρυθμίσεις, έτσι ώστε ορισμένες εγγυήσεις και εχέγγυα που έχουν είτε οι επαγγελματίες, είτε οι ίδιοι οι καταναλωτές, παύουν να υπάρχουν. Άρα λοιπόν ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Επί της αρχής η θέση μας είναι σαφής, και η κατεύθυνση είναι η ευρωπαϊκή κατεύθυνση, από εκεί και πέρα θα δούμε το νομοσχέδιο και τις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Παπακωνσταντίνου σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλές διακοπές να έχετε, όταν θα τις έχετε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κι εσείς.