12ο Συμπόσιο Σύμης

Ομιλία Απόστολου Παπατόλια

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

 

 

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, αξιότιμοι συμμετέχοντες στο 12ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας την Μαγνησία, να φιλοξενεί τις εργασίες του 12ου Συμποσίου της Σύμης, ενός θεσμού που έχει πλέον κατοχυρώσει τη δική του καθοριστική συμβολή στην διαμόρφωση των προοδευτικών πολιτικών λύσεων, στις κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Σε μια περίοδο που κορυφώνεται η διεθνής κρίση, ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται εδώ σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Μαγνησίας και της χώρας μας, αποκτά ιδιαίτερα κρίσιμη σημασία. Και αυτό γιατί εκτιμούμε ότι η διατύπωση ενός πράγματι διεξοδικού λόγου για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αποτελεί κυρίαρχη ηθική και πολιτική ευθύνη των προοδευτικών ανθρώπων της διανόησης και της δράσης.

Η θεματολογία του Συμποσίου σας με άξονα τις ιδέες της πράσινης οικονομίας και της δίκαιης κοινωνίας, είναι απόλυτα συντονισμένη με την νέα προοδευτική πλανητική ατζέντα η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τις αρχές της αλληλεγγύης και του δημόσιου παρεμβατισμού. Αλληλεγγύη όμως, η οποία δεν συγχέεται πλέον με την φιλανθρωπία ή τον φιλεύσπλαχνο συντηρητισμό,  αλλά συνδέεται με τις αξίες της αμοιβαιότητας, του ενεργού διαμοιρασμού, της αειφορίας, που αποτελεί και την ισχυρότερη μορφή αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, της περιβαλλοντικής ευθύνης και λογοδοσίας.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η δημόσια παρέμβαση, δεν πρέπει ωστόσο να ταυτίζεται με περισσότερο κράτος, ούτε με τα παρωχημένα και αναποτελεσματικά ιεραρχικά μοντέλα του παρελθόντος. Συστατικό στοιχείο αυτού του νέου μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης είναι οι νέες μορφές περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, οι οποίες δεν συγκροτούνται πλέον αποκλειστικά και μόνο από το κράτος, αλλά αποτελούν οριζόντια δίκτυα συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα σε φορείς του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Εδώ καθοριστικός  μπορεί να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ενεργοποίηση του ενδογενούς τοπικού δυναμικού, στην συγκρότηση των καινοτόμων θεσμών, στην επεξεργασία ολοκληρωμένων πολιτικών και αποτελεσματικών εργαλείων περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Η διεθνής και η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι είναι απολύτως αναγκαία, η ανάληψη πράσινων πρωτοβουλιών στο τοπικό επίπεδο. Εδώ στο τόπο μας, στη Μαγνησία, η Νομαρχία έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες στο τομέα αυτό, ξεκινώντας από το στρατηγικό σχεδιασμό της πράσινης ανάπτυξης, δημιουργώντας στη συνέχεια οριζόντια δίκτυα συνεργασίας με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιμελητήρια, τις επιχειρήσεις τα μέσα ενημέρωσης.

Δίκτυα που προωθούν την κοινωνική διαβούλευση, που βοηθούν στην επίλυση των συγκρούσεων στα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα, που στηρίζουν την πράσινη επιχειρηματικότητα, την περιβαλλοντική εταιρική ευθύνη, αλλά και την παροχή περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών από την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα αυτά, αυτά τα εργαλεία, έχουμε πετύχει θεαματικά αποτελέσματα, για παράδειγμα στον περιορισμό της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, έχουμε δρομολογήσει τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό μιας από τις μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες του κόσμου του Ομίλου ΛΑΦΑΡΗ, της ΑΓΕΤ, με ένα πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ τέλος, έχουμε συνδιαμορφώσει ως τοπική κοινωνία τις βασικές αρχές της τουριστικής μας πολιτικής, αφενός για να προσελκύσουμε πράσινες τουριστικές επενδύσεις, που θα αξιοποιούν πλήρως τοπικό, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο και αφ' ετέρου για να κατευθύνουμε τους υποψήφιους επενδυτές, με συγκεκριμένους δεσμευτικούς όρους και προϋποθέσεις που οφείλουν να σέβονται στα επενδυτικά τους σχέδια.

Στη περιοχή μας οι συνθήκες για την επιτυχή εφαρμογή του πειράματος αυτού της πράσινης ανάπτυξης είναι ευνοϊκές, αφού η Μαγνησία συνδυάζει τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο του Πηλίου και των Σποράδων με αξιόλογες εμπορικές, διαμετακομιστικές, βιομηχανικές, γεωργοκτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

Ακριβώς επειδή είναι ένας Νομός όπου αναπτύσσονται ισότιμα οι οικονομικές δραστηριότητες σ' όλους τους τομείς, η πράσινη ανάπτυξη έχει πολλά περιθώρια να συμβάλει αποφασιστικά στη διασύνδεση όλων αυτών των τομέων με πολλαπλασιαστικά ευεργετικά αποτελέσματα.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι, κομβικό σημείο για την υλοποίηση του οράματός μας είναι, οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013. Όραμά μας είναι οι Πράσινοι Μεσογειακοί Αγώνες. Θέλουμε οι Αγώνες να αξιοποιηθούν ως εργαλείο της πράσινης ανάπτυξης με απώτερο στόχο την οικολογική, την χωροταξική και την πολιτισμική ανασυγκρότηση της περιοχής μας.

Θέλουμε τα έργα των Αγώνων να αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής φιλοπεριβαλλοντικής τεχνολογίας. Προτείνουμε τον επανασχεδιασμό του αστικού και του αγροτικού χώρου, σύμφωνα με τα διδάγματα της περιβαλλοντικής επιστήμης.

Ζητούμε τέλος ενόψει των Αγώνων να εφαρμοστούν πιλοτικές και καινοτόμες πρακτικές, για την πρόληψη των περιβαλλοντικών καταστροφών και την διατήρηση των οικολογικών ισορροπιών σ' όλα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Δεν αντιμετωπίζουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες ως μια απλή περιφερειακού χαρακτήρα αθλητική διοργάνωση. Αγωνιζόμαστε για να αξιοποιηθούν οι αγώνες, ως ο καταλύτης της πράσινης ανάπτυξης με τρόπο πιλοτικό και ταυτόχρονα εναλλακτικό για το σύνολο της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να προκαλέσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για το γεγονός αυτό και να προσελκύσουμε ειδικές ομάδες ενδιαφερόντων από ολόκληρο τον κόσμο.

Κινητήριος μοχλός των πράσινων αυτών Αγώνων, δεν μπορεί παρά να είναι, η ευρεία κινητοποίηση και η συμμετοχή όλων των τοπικών και κεντρικών και περιφερειακών φορέων.

Μόνον έτσι θα ενεργοποιήσουμε και ένα μεγάλο κίνημα επιστράτευσης και αξιοποίησης εθελοντών που θα δρουν συγχρόνως ως οι εμψυχωτές της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ως μια διαρκής δύναμη αφύπνισης και ενθάρρυνσης για την εφαρμογή αυτού του νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης.

Με τις σκέψεις αυτές, επιτρέψτε μου να εκφράσω για άλλη μια φορά την ιδιαίτερη χαρά μου για την φιλοξενία αυτού του τόσο σημαντικού Συμποσίου και να δηλώσω εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, ότι περιμένουμε με ανυπομονησία την δημοσιοποίηση των πορισμάτων του, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τον πλούτο των ιδεών και των απόψεων που εκφράστηκαν, για να κάνουμε πράξη το όραμα της πράσινης ανάπτυξης ξεκινώντας από τον ίδιο τον τόπο μας. Σας ευχαριστώ.