«ΟΚΤΩ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Δήλωση παρέμβαση του Γ.Α. Παπανδρέου

Πέμπτη 11 Ιούνιου 2009

 

Η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό για την δημοκρατική παράταξη. Ασφάλεια για μας σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Της ζωής του, της ελευθερίας του, της περιουσίας του, του δημόσιου και ιδιωτικού του χώρου, της υποστήριξής του από την πολιτεία όταν έχει ανάγκη.

Στο παρελθόν καταφέραμε, ένα κράτος κομματικού αυταρχισμού, να το μετατρέψουμε σε κράτος που εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη, της γειτονιάς, της πόλης και της επαρχίας.

Καταφέραμε να συμφιλιώσουμε τα σώματα ασφαλείας με τον πολίτη και να αποκαταστήσουμε το κύρος τους στην κοινωνία.

Υπενθυμίζουμε την εικόνα αλλά και την πραγματικότητα της Αθήνας και της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελλάδα πήρε διεθνώς συγχαρητήρια.

Σήμερα, η χώρα μας μαστίζεται από την ανομία, την ατιμωρησία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία.

Σήμερα, η χώρα μας μαστίζεται από την έλλειψη πολιτικής και την κυριαρχία της πελατειακής μικροπολιτικής.

Αυτό έχει φέρει το κράτος στα όρια της αποσύνθεσης. Βουλιάζει και βρίσκεται αμήχανο μπροστά στις προκλήσεις της εποχής. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.

Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στη βία και ανομία που ζει ο πολίτης της πόλης.

Έξαρση εγκληματικότητας, έξαρση βίας, ένταση της κοινωνικής περιθωριοποίησης για μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας. Το ζούμε πια καθημερινά στις πόλεις μας.

Η έλλειψη σχεδίου, η έλλειψη πολιτικής, η ανομία και η απουσία κράτους αφορά και στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Πέντε χρόνια τώρα, είναι ανύπαρκτη η πολιτική της ΝΔ για την μετανάστευση, τον πολιτικό πρόσφυγα και την παράνομη μετανάστευση. Tην ίδια ανυπαρξία πολιτικής παρουσίασε η ΝΔ και το '90-'93, με ανάλογα τα προβλήματα ανομίας στην χώρα.

Η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, είναι μία ακόμα απόδειξη της κατάρρευσης μιας ευνομούμενης πολιτείας στη χώρα μας, που να εγγυάται αρχές, κανόνες, διαδικασίες διαφανείς για όλους.

Η σημερινή κυβέρνηση απουσίασε εκκωφαντικά από διεκδικήσεις στην ΕΕ για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας, των κοινών συνόρων της Ευρώπης.

Αγνόησε και υποβάθμισε σημαντικές μας επιτυχίες, πχ. την πρακτική της επανεισδοχής λαθρομεταναστών που ακολουθήσαμε και που είχε πάρει και την μορφή επίσημης συμφωνίας με την Τουρκία.

Απαξίωσε το Λιμενικό Σώμα και την συνοριοφυλακή, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πελατειακές μεταθέσεις, και την υποβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, ενώ δεν εξασφάλισε και νέα σύγχρονα μέσα που χρειάζεται η χώρα για την φύλαξη των συνόρων μας.

Αντί για αγροφύλακες και την αιχμαλωσία των νέων στα stage - θα έπρεπε να υπήρχε σοβαρή πολιτική αξιοκρατικών προσλήψεων στο Δημόσιο, εκεί όπου πράγματι υπάρχουν ανάγκες.

Από την ασφάλεια, μέχρι την πρόνοια και την υγεία.

Δεν αξιοποιεί σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για τα θέματα μεταναστών και πολιτικών προσφύγων.

Δεν έχει καμιά πολιτική για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, από νομικής πλευράς, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που περιφέρονται στις πόλεις και στα λιμάνια μας και μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια και τις φυλακές.

Ξένοι στη χώρα μας, που ωθούνται εκ των πραγμάτων - από την έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής της πολιτείας - στην εγκληματικότητα. Ξένοι πολίτες, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης παράνομων κυκλωμάτων.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία.

Με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς νέων μεταναστών, που μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα.

Η απουσία πολιτικής της ΝΔ έχει κάνει την κοινωνία μας ξέφραγο αμπέλι.

Και αυτή την ανομία την ζούμε όλοι.

Την ζούμε στην Ομόνοια, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και την Πάτρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας.

Και εδώ δεν πάει άλλο.

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Τον κρούσαμε και παλαιότερα.

Αντί σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής, αντί μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που μας προστατεύει, που προστατεύει το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για σιγουριά και ελευθερία, που αντιμετωπίζει τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον παράνομο μετανάστη μέσα από την εφαρμογή κανόνων ενός κράτους Δικαίου, Διεθνούς Δικαίου και υποχρεώσεων, αποφάσισε να στραφεί σε σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές. Επικοινωνιακές πολιτικές που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ψηφοθηρικές στοχεύσεις και όχι να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα που ζει η κοινωνία.

Πολιτικές που νομοτελειακά δημιουργούν πολώσεις χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Που θα δημιουργούν πληγές που θα πληρώσει η Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία, ο Έλληνας πολίτης, οι παλλινοστούντες, καθώς και ο νόμιμος μετανάστης και ο ξένος υπήκοος στην χώρα μας.

Πολιτικές που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό, αντί μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας που εγγυάται το κράτος Δικαίου για κάθε άνθρωπο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη στάση της, αγνοεί ακόμη και την ιστορική μνήμη και τις παραδόσεις του Ελληνισμού, που βρέθηκε πρόσφυγας ή μετανάστης σε κάθε γωνιά της γης.

Το ΠΑΣΟΚ, και ως κυβέρνηση, και σήμερα ως αντιπολίτευση, έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης, της πολιτικής προσφυγιάς και της λαθρομετανάστευσης.

Σχέδιο που εξασφαλίζει ότι ο μετανάστης στην χώρα μας, ο πολιτικός πρόσφυγας, θα συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη, την ευημερία, τον πολιτισμό και την παρουσία της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Σχέδιο που αγνοεί η σημερινή κυβέρνηση.

Το σχέδιό μας συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία:

1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.

3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.

4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.

5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.

Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.

7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

8) Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται - με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στον τομέα αυτό. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, και τις ΜΚΟ, καθώς και με τις οργανώσεις των ίδιων των μεταναστών.

Ειδικότερα θα ξεκινήσουμε διάλογο και με την Εκκλησία της Ελλάδας, που ήδη έχει παίξει σοβαρό ρόλο σε πολλές γειτονιές για την ειρηνική συμβίωση και αλληλοκατανόηση των διαφορετικών θρησκειών, ώστε να αποφευχθούν άκαιρες συγκρούσεις με θρησκευτικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα, που θα τραυματίσουν την Ελληνική κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει σήμερα ως αντιπολίτευση την παρουσία του διεθνώς, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Σοσιαλιστική Διεθνή, με θέσεις που αντιμετωπίζουν τις αιτίες, τις ρίζες του μεταναστευτικού και προσφυγικού κινήματος.

Τη φτώχεια, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πολιτική καταπίεση, την κατάρρευση οικοσυστημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει τις πολιτικές του για τα θέματα της Ελληνικής κοινωνίας, με στόχο μια ευνομούμενη πολιτεία και την ασφάλεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών μας.