Συνέντευξη Τύπου Χάρη Καστανίδη και Ντίνου Ρόβλια

για την παραγραφή, τις πρόσφατες εξελίξεις στη δικαιοσύνη και τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Πέμπτη: 14/05/2009

 

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, και το μέλος το Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Ντίνος Ρόβλιας, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέμα την παραγραφή, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

Γ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό σας μεσημέρι και πάλι. Ακούσαμε, στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, για τις επιπτώσεις στην πορεία των τραπεζικών επιτοκίων και στην ρευστότητα της αγοράς, από την απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει σε κλείσιμο ουσιαστικά των εργασιών της 2ης Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής. Τώρα, θα ακούσουμε τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης σε ένα άλλο κεφάλαιο, που αφορά τους θεσμούς, την οργανωμένη Πολιτεία, τη νομιμότητα.

Πρέπει να σας ενημερώσω εξ αρχής ότι, στη σημερινή συνέντευξη, εκτός από το ζήτημα της παραγραφής- υπό μορφή τίτλου, για να συνεννοηθούμε - και βεβαίως, των πρόσφατων εξελίξεων στη Δικαιοσύνη, για υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και αυτή της SIEMENS, θα έχουμε και ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά στο θέμα του ΑΣΕΠ και των προσλήψεων.

Ο κ. Καστανίδης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, έχει το λόγο.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η αποκάλυψη ότι από τις 9 Απριλίου απεκρύβη από τον Ανακριτή και κυρίως από την κυβέρνηση ότι το Ελληνικό Δημόσιο έκανε δήλωση παραστάσεως Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση της SIEMENS, αποδεικνύει ότι εδώ και καιρό υπήρχε οργανωμένο σχέδιο του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας να συγκαλύψει τα σκάνδαλα όχι μόνο την υπόθεση της SIEMENS, αλλά όλα τα σκάνδαλα.

Εάν ήταν γνωστό από τις 9 Απριλίου ότι το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής και μάλιστα με το επιχείρημα ότι διάφορα εγκλήματα βαρύνουν υπαλλήλους, αξιωματούχους και πολιτικούς των δυο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων, τότε θα υπήρχε ένας αξεπέραστος για τον κ. Καραμανλή πρόσθετος ηθικός, πολιτικός και νομικός λόγος να μη κλείσει τη Βουλή και να οδηγήσει με την απόφασή του σε παραγραφή των εγκλημάτων που τελέστηκαν μέχρι το 2007. 

Εφ' όσον το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής και αξιώνει αποζημίωση για λόγους ηθικής βλάβης και υλικής ζημίας σε βάρος του Δημοσίου, με την εμπλοκή μάλιστα και στελεχών του πολιτικού κόσμου, ο κ. Καραμανλής θα υπεχρεούτο, εάν αυτό ήταν γνωστό, να μην προχωρήσει στη λήξη των εργασιών της 2ης Τακτικής Συνόδου της Βουλής για τους λόγους που αμέσως θα εξηγήσω.

Όταν το Ελληνικό Δημόσιο κάνει δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής επιδιώκει στη συγκεκριμένη υπόθεση της SIEMENS δυο πράγματα. Πρώτον, να εξασφαλίσει την αποζημιωτική του αξίωση για ηθική βλάβη, καθώς και για την υλική ζημία που υπέστη, και δεύτερον, με την παράσταση Πολιτικής Αγωγής το Ελληνικό Δημόσιο έχει την   υποχρέωση και το δικαίωμα να αποδείξει την ποινική ευθύνη τυχόν εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.

Άρα, η παράσταση ως πολιτικού ενάγοντος του Ελληνικού Δημοσίου στοχεύει και σε αστική αξίωση για αποζημίωση και στην απόδειξη της ποινικής ευθύνης των πολιτικών στελεχών που πιθανόν εμπλέκονται.

Το κλείσιμο της Βουλής και η αυτόματη ύπαρξη παραγραφής μετά τη λήξη των εργασιών της 2ης Τακτικής Συνόδου σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε την αστική του αξίωση, ούτε να διεκδικήσει την επιβεβαίωση της ποινικής ευθύνης τυχόν εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων από τη στιγμή που τα εγκλήματά τους παρεγράφησαν.

Άρα, η απόφαση του κ. Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή και να οδηγήσει σε παραγραφή τα σκάνδαλα, στερεί τη δυνατότητα από το Ελληνικό Δημόσιο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και τις αξιώσεις του έναντι του μέρους εκείνου των κατηγορουμένων που έχουν πολιτική ιδιότητα.

Συνεπώς, το Ελληνικό Δημόσιο υφίσταται ήδη βαριά ζημιά, επειδή δεν μπορεί να υπερασπιστεί σε σχέση με αυτά τα πρόσωπα τις αξιώσεις του, αστικές και ποινικές.

Ας γίνει κατανοητό στον ελληνικό λαό ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού στρέφεται ευθέως πλέον κατά των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη δήλωση παραστάσεως Πολιτικής Αγωγής.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι χθες η Υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε πως ήταν σε γνώση της η απόφαση του κ. Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή και να κηρύξει τη λήξη των εργασιών της 2ης Τακτικής Συνόδου, απλώς δεν γνώριζε την ημερομηνία.

Αυτή είναι πρόσθετη απόδειξη ότι υπήρξε από πολύ νωρίς κυβερνητικό σχέδιο για την παραγραφή των εγκλημάτων, μεταξύ αυτών και της υπόθεσης της SIEMENS. Άρα, η ευθύνη πλέον καθίσταται  συνολικά κυβερνητική. Και πρέπει να κληθεί ενώπιον του ελληνικού λαού να απολογηθεί αυτή η κυβέρνηση.

Προσθέτω ότι είναι αξιοπερίεργο, το ότι ο Ανακριτής που ερευνά την υπόθεση δεν φρόντισε κατά κάποιο τρόπο να γίνει γνωστή η ύπαρξη στη δικογραφία δήλωση πολιτικής παραστάσεως του Ελληνικού Δημοσίου. Θα πρέπει να ερευνηθεί και αυτό.

Εν συντομία, από 9 Απριλίου υπάρχει δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου. Άρα πρόσθετος ηθικός, πολιτικός και νομικός λόγος για τον κ. Καραμανλή να μη κλείσει τη Βουλή και να οδηγήσει τα εγκλήματα σε παραγραφή.

Δεύτερον. Με την παραγραφή για πολιτικά πρόσωπα το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, αστικά και ποινικά, όπως αυτά αποτυπώθηκαν με τη δήλωση παραστάσεως Πολιτικής Αγωγής. Στρέφεται δηλαδή η απόφαση του κ. Καραμανλή ευθέως κατά των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Και τέλος, δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι ήταν σε γνώση των σχετικών αποφάσεων, αποδεικνύουν ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών και των πιθανών ποινικών ευθυνών, στελεχών της πολιτικής ζωής.

Είναι φανερό, ότι για έναν επιπλέον λόγο, για έναν πρόσθετο λόγο, αποδεικνύεται η τεράστια πολιτική, ηθική και νομική ευθύνη της κυβέρνησης. Ευχαριστώ.

Γ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρόβλιας.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Δύο σημεία θέλω να συμπληρώσω. Στη δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρεται διάθεση χρηματικών ποσών σε πολιτικά πρόσωπα, μέσω μαύρων ταμείων. Διάθεση χρηματικών ποσών σε πολιτικά πρόσωπα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, μέσω μαύρων ταμείων. Θεωρώ ότι, ούτε τυχαία, ούτε ανεύθυνη μπορεί να είναι μια τόσο σοβαρή αναφορά - καταγγελία σε πολιτικά πρόσωπα.

Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι, προφανώς, αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν να κατατεθεί η δήλωση παράστασης της Πολιτικής Αγωγής και συνέταξαν το σχετικό έγγραφο, είχαν στα χέρια τους στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν την αναφορά σε χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Αυτά τα στοιχεία, καλείται η κυβέρνηση να τα δώσει άμεσα στη δημοσιότητα.

Και εδώ υπενθυμίζω ότι, επειδή είναι κλειστή η Βουλή, δεν μπορούμε να καταθέσουμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Επιβάλλεται, όμως, από την πολιτική, ηθική και πρακτική  πλευρά σε ένα τόσο μείζον θέμα, η δημοσιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων, τα οποία οδήγησαν στη σύνταξη του συγκεκριμένου εγγράφου και της συγκεκριμένης αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα.

Το δεύτερο που θέλω να πω και επιμένω. Ο Ανακριτής της υπόθεσης  SIEMENS βρίσκεται σε πειθαρχική ομηρία. Το έχουμε καταγγείλει και η κυβέρνηση το διέψευσε, γνωρίζοντας ότι διαψεύδει ψευδώς. Ο Ανακριτής της υπόθεσης SIEMENS, μαζί με δύο άλλους Ανακριτές, χειρίστηκαν και κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν συγκεκριμένη δικογραφία.

Οι δύο άλλοι Ανακριτές, προηγούμενοι χρονικά του Ανακριτή της υπόθεσης SIEMENS, ήδη εκλήθησαν σε απολογία, για την ίδια υπόθεση. Ο ένας εξ αυτών την είχε στα χέρια του λιγότερο χρόνο απ' ό,τι την είχε ο Ανακριτής της υπόθεσης SIEMENS. Είναι ή δεν είναι σε πειθαρχική ομηρία ο Ανακριτής της συγκεκριμένης υπόθεσης SIEMENS;

Γ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Χάρης Καστανίδης.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητή η αξία της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να ερευνηθούν όλες οι πτυχές. Αναδεικνύεται επίσης η υπευθυνότητα με την οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησαν και επιμόνως εξακολουθούν να ζητούν διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης SIEMENS, ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες περιοχές που βαρύνουν την πολιτική ζωή και απαξιώνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αναζητά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να είναι και κυβέρνηση. Ευχαριστώ.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω από αυτά που μας περιγράψατε, είναι εκτίμησή σας πως η κυβέρνηση και ο έχων το γενικό πρόσταγμα των ανακρίσεων ο κ. Ζαγοριανός, είναι σε ευθεία γραμμή; Υπάρχουν κάποια συγκοινωνούντα δοχεία, σε σχέση με το τι μπορεί να σχεδιάζει η κυβέρνηση και ποιος τελικά υλοποιεί αυτό το σχέδιο;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πιτταρά, μπορούμε να διατυπώσουμε ορισμένα ερωτήματα. Στις 9 Απριλίου για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου κατατίθεται παράσταση της Πολιτικής Αγωγής. Είναι προφανές ότι το ελληνικό δημόσιο παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων και δεν είναι δυνατό να μην το γνωρίζει αυτό η κυβέρνηση. Φαντάζεστε, η κυβέρνηση να μην γνωρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο υπερασπίζεται τα συμφέροντά του με παράσταση Πολιτικής Αγωγής; Θα ήταν αξιοπερίεργο.

Επίσης γνωρίζουμε ότι από 9 Απριλίου η δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής έγινε στον κ. Ζαγοριανό. Άρα, υπάρχουν δυο παράγοντες, ο έχων την ευθύνη της ανακρίσεως και η κυβέρνηση που γνωρίζουν. Κατά περίεργη σύμπτωση στη δημόσια συζήτηση δεν γίνεται γνωστό το γεγονός αυτό ούτε από τη μια πλευρά ούτε από την άλλη. Τι θέλετε να υποθέσουμε;

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω επί της ουσίας, τη δήλωση παράστασης της Πολιτικής Αγωγής το ελληνικό δημόσιο, τι ακριβώς ζητάει; Ηθική αποζημίωση; Διότι εδώ μιλάμε για νόμους, οι οποίοι υποχρεώνονται να ακολουθούν και το ευρωπαϊκό Δίκαιο και η συγκεκριμένη εταιρεία θα έπρεπε να είναι έκπτωτη και όταν μιλάμε για αποζημιώσεις, θα έπρεπε να μιλάμε για αποζημιώσεις και όχι για ηθική βλάβη. Είναι δυο ξεχωριστά πράγματα όπως γνωρίζετε.

Το ελληνικό δημόσιο δηλαδή έχει εγκαταλείψει την αξίωση για την εφαρμογή των νόμων να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία και να δοθούν οι αποζημιώσεις και ζητά μόνο την ηθική βλάβη να αποκατασταθεί; Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Στη δήλωση παραστάσεως Πολιτικής Αγωγής ορίζεται με σαφήνεια ότι, πρώτον, το ελληνικό δημόσιο ζητά αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθ' ότι εξ αιτίας των κακών ενεργειών των υπαλλήλων του κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κύρος του δημοσίου.

Και δεύτερον, ζητά αποζημίωση διότι υπέστη υλική ζημία το ελληνικό δημόσιο από τις συμβάσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο. Ταυτόχρονα με τη δήλωση πολιτικής παραστάσεως κρατείται ρητή επιφύλαξη υπέρ του δημοσίου, ότι αν κατά την πρόοδο των ανακρίσεων και μετά κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης αποδειχθούν κι άλλα πράγματα, θα αυξήσει το εύρος της αποζημίωσης την οποία ζητά.

Επίσης, θέλω, να επισημάνω κ. Βασιλόπουλε ότι στη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο λέει, ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό της ευρωπαϊκής με την εσωτερική  νομοθεσία, μπορεί σε μελλοντικές προμήθειες ή και σε τρέχουσες προμήθειες να τεθεί εκτός ανταγωνισμού η συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι δυνατότητα που παρέχεται κατά περίπτωση.

Από αυτή τη δυνατότητα προφανώς δεν έχει παραιτηθεί το ελληνικό δημόσιο.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ έχει διερευνήσει αν η Δικαιοσύνη μετά την παραγραφή, μπορεί να στείλει το φάκελο ούτως ή άλλως στη Βουλή και η Βουλή είναι αυτή που θα αποφασίσει, ή αν δεν έχει δικαίωμα να στείλει το φάκελο ούτως ή άλλως στη Βουλή, αν σταματάει το θέμα εδώ. Γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια διχογνωμία.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Ακούστε: το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το αν θα στείλει κάποιος δικαστικός λειτουργός φάκελο στη Βουλή ή όχι, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα άσκησης της ποινικής δίωξης, δεν το γνωρίζω. Κατά αυστηρή νομική ερμηνεία, δεν θα μπορεί να τον στείλει, διαπιστώνοντας ο ίδιος πλέον το ακαταδίωκτο.

Δεν αποκλείεται όμως και να σταλεί. Εάν σταλεί, μπαίνει ένα άλλο ερώτημα: μπορεί να κατατεθεί πρόταση για σύσταση της λεγόμενης προανακριτικής Επιτροπής; Ότι μπορεί, μπορεί να κατατεθεί. Δεν μπορώ να σας πω αν το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει, μετά από όλα αυτά, να καταθέσει πρόταση.

Ακολουθεί κι ένα άλλο ερώτημα: αυτή η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια ή δεν θα συζητηθεί; Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτά δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό όμως στο οποίο μπορώ να σας απαντήσω, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι όταν θα είναι κυβέρνηση, θα επιλέξει κάποια σοβαρά θέματα για τα οποία σίγουρα θα συστήσει εξεταστική Επιτροπή. Για να έρθουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες και τα γεγονότα, τα οποία σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή κρύβει.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Επ' αυτού επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια απόφαση. Έχετε πει να συσταθεί εξεταστική Επιτροπή αν κερδίσετε τις εκλογές για διάφορα θέματα. Εάν από την πορεία της δικαστικής έρευνας η οποία θα συνεχιστεί πέρα των πολιτικών προσώπων, αποδειχθεί ότι υπάρχουν πράξεις οι οποίες αφορούν μετά την ημερομηνία της παραγραφής, δηλαδή 2008 κλπ., εκεί υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς του ζητήματος για πολιτικά πρόσωπα. Εάν αποδειχθεί δηλαδή από την πορεία της δικαστικής έρευνας ότι υπάρχουν πράξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Εάν αποδειχθεί ότι αφορούν χρονικές περιόδους, για τις οποίες δεν έχει επέλθει η παραγραφή. Ναι, βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα τότε να συζητηθεί και, ενδεχομένως, και να συσταθεί. Αλλά βάζουμε πολλά «εάν» και αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να χαθούμε στις απαντήσεις.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Από όσα μας είπατε να υποθέσουμε ότι θεωρείτε ότι ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή για το θέμα της SIEMENS;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η υπόθεση εργασίας που κάνουμε, δεν είναι μόνο για την υπόθεση της SIEMENS, αλλά και για σειρά σκανδάλων για τα οποία οφείλαμε ως Βουλή να ερευνήσουμε τυχόν ποινικές ευθύνες και δεν μπορούμε τώρα,  δυστυχώς, λόγω παραγραφής. Όχι μόνο για τη SIEMENS.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Για να δω αν κατάλαβα καλά. Το κλείσιμο της Βουλής έχει σαν συνέπεια τη μη δυνατότητα και σε επίπεδο Δικαιοσύνης πλέον το ελληνικό δημόσιο να επιτύχει αυτά που ζητάει με την παράσταση της Πολιτικής Αγωγής. Κατάλαβα καλά;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου λίγο να το εξηγήσω κα Λαγού. Τι σημαίνει παράσταση Πολιτικής Αγωγής; Σημαίνει πρώτον ότι το ελληνικό δημόσιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει συγκεκριμένες αστικές αξιώσεις: αποζημίωση για ηθική βλάβη και υλική ζημία που υπέστη.

Δεύτερος χαρακτήρας της Πολιτικής Αγωγής, δεύτερη υποχρέωση της Πολιτικής Αγωγής, είναι να αποδείξει, να συνεισφέρει στην απόδειξη ενοχής πιθανών πολιτικών προσώπων. Διότι, αν αποδείξει την ενοχή και για πολιτικά πρόσωπα, όπως και για άλλα πρόσωπα, τότε δικαιολογείται και η αξίωση αποζημιώσεως για την ηθική και την υλική βλάβη που υπέστη.

Αλλά όμως για ένα κύκλο των πιθανών κατηγορουμένων, ήδη έχουμε παραγραφή. Για τα πολιτικά πρόσωπα. Άρα η παράσταση Πολιτικής Αγωγής του ελληνικού δημοσίου, δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε σε ποινική αξιολόγηση της συμπεριφοράς συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά ούτε και να γεννηθεί η αστική αξίωση, επειδή παρεγράφησαν τα εγκλήματα λόγω της λήξης της 2ης τακτικής συνόδου της Βουλής.

Άρα, η απόφαση της κυβέρνησης να τελειώσουν οι εργασίες της 2ης τακτικής Συνόδου της Βουλής, δεν είναι μόνο προκλητική από την άποψη της λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών, δεν είναι κατά την άποψή μας, μια μόνο ατιμωτική πράξη σε βάρος του κύρους του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας, είναι προκλητική και από την άποψη ότι δεν επιτρέπει πια στο ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει ποινικές και αστικές του αξιώσεις, για το μέρος εκείνο των πιθανών κατηγορουμένων, που μπορεί να είχαν πολιτική ιδιότητα.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σταθώ σε κάτι που είπε ο κ. Ρόβλιας και αφορά τον ανακριτή της υπόθεσης SIEMENS. Είχατε βγάλει και στο παρελθόν μια ανακοίνωση γι' αυτό το θέμα, το έχει διαψεύσει η κυβέρνηση το αναφέρατε, είχαν βγάλει και μια ανακοίνωση, νομίζω η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία διαφωνούσαν με αυτό που λέγατε ουσιαστικά.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αν θυμάμαι καλά, είχε πει ότι δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη κατά του Ανακριτή της υπόθεσης Siemens. Προσέξτε εγώ τι είπα. Είπα ότι είναι σε πειθαρχική ομηρία, δηλαδή ελέγχονται δύο συνάδελφοί του Ανακριτές, χειριστές άλλης υπόθεσης πριν από αυτόν, για καθυστέρηση ολοκλήρωσης της υπόθεσης, καθώς και ότι έρχεται ή δεν έρχεται η σειρά του, ανάλογα με τις ορέξεις της κυβέρνησης, σε μια υπόθεση, όπου απολογούνται και επίκεινται προφυλακίσεις.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Καστανίδη επειδή είπατε ότι η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού είναι στην ουσία της...

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Επίκεινται ή δεν επίκεινται προφυλακίσεις, μην παρεξηγηθούμε ότι προαναγγέλλω κάτι, κρίνονται προφυλακίσεις.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είναι στην ουσία της αυτή η απόφαση βάλλει κατά του δημοσίου συμφέροντος. Λέτε ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός είχε ας πούμε άγνοια πολιτικού κινδύνου εδώ πέρα και δεν γνώριζε ότι το κόστος αυτό που έχει απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στη χώρα με αυτό που έκανε;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αυτό το οποίο λέω κ. Μποτώνη και αυτό το οποίο λέμε ως ΠΑΣΟΚ είναι ότι όπως αποδείχθηκε και από τις χτεσινές αποκαλύψεις υπήρχε οργανωμένο και αποφασισμένο εδώ και καιρό σχέδιο από την κυβέρνηση. 

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Καστανίδη σε μια άλλη υπόθεση η οποία τρέχει αυτές τις ημέρες και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την υπόθεση COSMOTE - ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Έχουμε έναν συνάδελφό σας, ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβεβλημένο τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος επιτίθεται με ευθύτητα και σφοδρότητα στο ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση προφανώς, ο ίδιος τα συνδέει. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν στοιχεία γι΄ αυτό, αν είναι ομόθυμη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση η στάση που τηρεί ο κ. Πάγκαλος έναντι του ΚΚΕ.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι η υπεύθυνη στάση ενός κόμματος που επιζητά την ανάγνωση από όλους μας με ακριβή τρόπο της αληθείας και της απόδοσης είτε πολιτικών είτε ποινικών ευθυνών για κάθε περίπτωση.    

Συνεπώς, ανεξαρτήτως των τυχόν υπονοιών για εμπλοκή ενός ή άλλου πολιτικού κόμματος, η αναζήτηση της αλήθειας δεν γίνεται με βάση πολιτικά κριτήρια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά με βάση τη σταθερή αρχή ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που ήδη έχει πληγεί βάναυσα. Ότι πρέπει να ξανακερδίσει η πολιτική ζωή και το πολιτικό σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών, ειδάλλως κινδυνεύει με κατάρρευση.

Άρα, η θεσμική υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ και αυτό κάνουμε, είναι να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, την απόδοση όπου υπάρχουν πολιτικών και ποινικών ευθυνών και την οργάνωση ενός θεσμικού οπλοστασίου και μιας συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς που θα αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη στη σχέση πολιτικής, πολιτικού συστήματος και πολιτών. Αυτή είναι η θεσμική υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό ενεργούμε.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Θέλω σας παρακαλώ να μου πείτε, το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής προσωπικά, ήθελε να ριχτεί φως, να αποσαφηνιστεί τι έχει συμβεί με τη SIEMENS, να διεκδικήσει αποζημίωση, να τιμωρηθούν τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα στις 9 Απριλίου, αλλά δεν ήθελε πριν μία εβδομάδα. Αυτό λέτε; Δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν μπορεί να ενεργήσει μόνο;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Από τη στιγμή που ο Υπουργός των Οικονομικών υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ήταν υποχρεωμένο να καταθέσει αίτηση  παράστασης πολιτικής αγωγής υπέρ του δημοσίου.

Επειδή και πάλι ίσως να μη γίνεται κατανοητό, να το εξηγήσω ιστορικά. Διατυπώνονται, εάν θυμάμαι σωστά, από το περασμένο καλοκαίρι από τον Υπουργό Οικονομικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  ορισμένα ερωτήματα. Σε γενικές γραμμές ποια ήταν τα ερωτήματα του Υπουργού των Οικονομικών προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;

«Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε, ποια είναι τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου κατά την εξέλιξη αυτής της υποθέσεως -δηλαδή της SIEMENS- είτε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και προανάκρισης είτε στο στάδιο της ποινικής δίκης; Πείτε μου -λέει ο Υπουργός των Οικονομικών στο Νομικό Συμβούλιο- ποια είναι τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου»;

«Και δεύτερον, θέλω να σας ρωτήσω εάν το ελληνικό δημόσιο μπορεί σύννομα να αποκλείσει από τρέχουσες ή μελλοντικές προμήθειες και υπό ποιες προϋποθέσεις τη συγκεκριμένη εταιρεία»; 

 Στις αρχές του έτους το Νομικό Συμβούλιο συνέρχεται και εισηγείται ο Πρόεδρός του όσα τελικά περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του Νομικού Συμβουλίου. 

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου είναι: Πρώτον. Έχει δικαίωμα νόμιμο το ελληνικό δημόσιο να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά τη φάση της ποινικής προδικασίας, όπως και στην ποινική δίκη, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Η πρώτη απάντηση του Νομικού Συμβουλίου.

Και δεύτερον, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και κατά περίπτωση θα μπορούσε να αποκλειστεί από τρέχουσες ή μελλοντικές προμήθειες η εταιρεία η συγκεκριμένη, η SIEMENS.

Αυτά απαντά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη γνωμοδότησή του, αρχές του έτους.

Αρχές Μαρτίου ο Υπουργός Οικονομικών υιοθετεί τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών υιοθετεί τη γνωμοδότηση, ήταν απολύτως φυσιολογικό ότι ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου, θα έδινε εντολή, όπως και έδωσε, σε μέλη του Νομικού Συμβουλίου να κάνουν δήλωση παραστάσεως πολιτικής αγωγής για το ελληνικό δημόσιο.

Β.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε δηλαδή ουσιαστικά ότι ακολουθήθηκε μία διαδικασία νόμιμη, κανονιστική και τελικώς αντελήφθησαν ότι δεν θα έπρεπε να ακολουθηθεί και γι' αυτό έκλεισε η Βουλή.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Λέω ότι  - και το ισχυριστήκαμε με πολύ μεγάλη ενάργεια - ότι απ' τη στιγμή που ήταν προφανές ότι το ελληνικό δημόσιο μπορούσε να παρασταθεί πολιτικά, εννοώ ως πολιτικός ενάγον και από τη στιγμή που υιοθετήθηκε κατά τη δήλωση παραστάσεως πολιτικής αγωγής το συγκεκριμένο σκεπτικό, όπου γίνεται αναφορά σε στελέχη του δημοσίου, σε  αξιωματούχους και σε στελέχη των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων, έπρεπε να παραμείνει για πρόσθετους λόγους η Βουλή ανοιχτή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Από τη στιγμή εκείνη και ύστερα η κυβέρνηση οργάνωσε το σχέδιό της, ώστε να οδηγήσει τα πράγματα σε παραγραφή.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Αυτή η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, την οποία εγνώριζε η κυβέρνηση, είναι ένας επιπλέον λόγος, πολύ ισχυρός για να μην κλείσει η Βουλή. Αυτό δεν σας καλύπτει; Δεν ξέρουμε αύριο το πρωί τι άλλο μπορεί να βγει.

Β.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ρωτάω. Ο Υπουργός Οικονομικών ενέκρινε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους λέτε. Εφόσον την ενέκρινε, είναι εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, άρα το γενικοποιείται και λέτε, γνώριζε η κυβέρνηση. Εγώ προσπαθώ να εστιάσω στο εξής: Αντέδρασαν και έκλεισαν τη Βουλή νωρίτερα, διότι συνειδητοποίησαν ότι ήδη έχουν προσφύγει οι ίδιοι εναντίον κάποιων συμφερόντων και θέλουν να τα καλύψουν;

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Δεν μπορώ εγώ να σας πω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο έκλεισε η Βουλή. Είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην κλείσει.

Β.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αντιφατικό, καταλαβαίνετε, απ' τη μία πλευρά να ζητάς την αλήθεια και απ' την άλλη πλευρά να λέτε ότι δε θέλουν την αλήθεια.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Ας μας πουν και τα στοιχεία.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Φαντάζεστε κ. Βασιλόπουλε, να έχει γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγον στα δικαστήρια και η κυβέρνηση να δώσει εντολή να μην παρασταθεί; Ήταν υποχρεωμένη να το κάνει.

Εάν δεν το έκανε, τότε το ελληνικό δημόσιο θα παραιτείτο των δικαιωμάτων του και αυτό θα ήταν ακόμα χειρότερο για την κυβέρνηση.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω, τα χρήματα που θα ζητούσε διεκδικώντας αστική ευθύνη η κυβέρνηση στην ουσία, υπέρ του δημοσίου, το ελληνικό δημόσιο, θα τα διεκδικούσε από στελέχη της κυβέρνησης;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Το ελληνικό δημόσιο ζητεί κατά την παράσταση πολιτικής αγωγής όλες τις αξιώσεις, όχι μόνο αυτές που περιγράφονται, αλλά και αυτές που θα διαμορφωθούν, απ' το σύνολο αυτών που κατηγορούνται.

Γ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε, κατόπιν όλων αυτών ότι, η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε χρόνο να κυβερνήσει. Άλλα ήταν τα μελήματά της. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις;

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Καστανίδη, ήθελα να σας ρωτήσω: Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει το ευρωψηφοδέλτιο;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η απάντηση δεν είναι τι πιστεύω εγώ, αλλά τι πιστεύει το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει. Θέλει τη συγκρότηση ενός ευρωψηφοδελτίου με πρόσωπα, πολιτικά ή άλλα, απολύτως επαρκή να εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα ψηφοδέλτιο δηλαδή για τις ευρωπαϊκές εκλογές που να συναντήσει την απόλυτη αποδοχή και εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ώστε να υπερψηφιστεί, όπως πιστεύουμε, και να δώσει τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επικεφαλής πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο πιστεύετε;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας απήντησα ήδη.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Καστανίδη, πριν, στην αρχική σας επισήμανση για το πρώτο θέμα, είπατε «σε λίγες εβδομάδες που θα γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ». Θα γίνουν δίδυμες εκλογές πιστεύετε; Έχετε κάποια πληροφορία;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Όχι, ήταν για την οικονομία του λόγου. Και του χρόνου.

Γ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Κλείνουμε αυτό τον πρώτο κύκλο της συνέντευξής μας και περνούμε στο δεύτερο, ο οποίος αφορά στο ΑΣΕΠ και στις γνωστές υποθέσεις προσλήψεων της τελευταίας περιόδου.

Ο Ντίνος Ρόβλιας πρώτα έχει το λόγο.

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: Η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ αποτελεί και πάλι καταπέλτη για τις φαύλες μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για προσλήψεις «ημετέρων». Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί επί 5 χρόνια με κάθε χρόνο να απαξιώσει τον θεσμό του ΑΣΕΠ: του αφαιρεί αρμοδιότητες, παρακάμπτει τις διαδικασίες του, αφήνει δεκάδες κενές οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες του, αρνείται την οποιαδήποτε ουσιαστική ενίσχυση και βελτίωσή του. Το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων και το ΑΣΕΠ είναι «εχθροί» της κυβέρνησης. Προέχει ο κομματισμός, η ευνοιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις. Η κυβέρνηση Καραμανλή κακοποιεί τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, που υποτίθεται ότι θα υπηρετούσε.

Το πλέον χαρακτηριστικό της φετινής έκθεσης του ΑΣΕΠ, όπως προκύπτει από το «ΓΡΑΦΗΜΑ Γ'» είναι ότι μόλις το 9,27% των διαδικασιών προσλήψεων διεξάγονται από το ΑΣΕΠ, ενώ το 90,72% των διαδικασιών διεξάγονται από τους φορείς και όχι από το ΑΣΕΠ. Στα ανωτέρω ποσοστά δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δεκάδες χιλιάδες (ανά έτος) προσλήψεις συμβασιούχων. Εάν συνυπολογιστούν και οι εγκρίσεις προσλήψεων συμβασιούχων (περίπου 28.000 ανά έτος), το ποσοστό των διαδικασιών προσλήψεων που διεξάγονται από το ΑΣΕΠ ουσιαστικά εκμηδενίζεται.

Υπενθυμίζουμε τα κυριότερα σημεία του οργανωμένου σχεδίου της κυβέρνησης Καραμανλή για την ουσιαστική κατάργηση του αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων και την παράκαμψη και αποδυνάμωση του ΑΣΕΠ.

1. Με Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, έχουν ουσιαστικά εξαιρεθεί από το ΑΣΕΠ για τις διαδικασίες προσλήψεων οι εξής ΔΕΚΟ:

1. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.

2. Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε.

3. Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.

4. Αγροτουριστική Α.Ε.

5. Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

6. Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε.

7. Ελληνικές Εκθέσεις - HELEXPO Α.Ε.

8. Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης Α.Ε.

9. Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού Α.Ε.

10. Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.

11. Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου Α.Ε.

12. Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών Α.Ε.

13. Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.

14. Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων Α.Ε.

15. Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

16. Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική Α.Ε.

17. Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.

18. Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.

19. Ελληνικός Οργανισμός Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Α.Ε.

20. Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Α.Ε.

21. Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε.

22. Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε.

23. Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.

24. Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε.

25. Ελληνικό Κέντρο Δέρματος Α.Ε.

26. ΕΛΤΑ Α.Ε.

27. ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε.

28. ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε.

Οι ως άνω Υπουργικές Αποφάσεις έχουν δημοσιευτεί στα ΦΕΚ Β' 1472/11-10-2006, Β' 1399/6-8-2007 και Β' 240/14-2-2008.

2. Έχουν υλοποιηθεί δεκάδες χιλιάδες (με βεβαιότητα υπερβαίνουν τις 100.000) «προσλήψεις» μέσω των προγραμμάτων STAGE. Η επιλογή γίνεται από το γραφείο του (ή της) Υπουργού Απασχόλησης εν κρυπτώ, χωρίς προκηρύξεις και χωρίς καμία αξιολόγηση των υποψηφίων, με βάση κομματικά σημειώματα. Σε αυτούς τους άνεργους μάλιστα υπόσχονται μονιμοποίηση.

3. Η μεθόδευση της περιβόητης «γαλάζιας» συνέντευξης ξεκίνησε με το Ν. 3320/2005 και στη συνέχεια γενικεύτηκε. Η συνέντευξη - παρωδία αφορά τις εξής τουλάχιστον περιπτώσεις:

1) Προσλήψεις των δημοτικών αστυνομικών.

2) Προσλήψεις πυροσβεστών.

3) Προσλήψεις στον ΟΤΕ.

4) Προσλήψεις υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών για την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων.

5) Προσλήψεις στη ΔΕΗ.

6) Προσλήψεις φρουρών σωφρονιστικών καταστημάτων.

7) Προσλήψεις στον ΟΛΠ.

8) Προσλήψεις αγροφυλάκων.

9) Προσλήψεις στον ΟΣΚ.

10) Προσλήψεις φρουρών για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, το ΗΛΠΑΠ και το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μέσω του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

11) Προσλήψεις των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Θυμίζουμε την «ποιότητα» και το «επίπεδο» της περιβόητης «γαλάζιας» συνέντευξης: «τι δουλειά κάνουν οι γονείς σου» ή «τι ομάδα είσαι» ή «από πού κατάγεσαι» ή «πώς θα μπορείς να δουλεύεις εσύ που είσαι μητέρα δύο παιδιών» κλπ.

Η παρωδία των συνεντεύξεων προσβάλλει τόσο τους διαγωνιζόμενους άνεργους νέους, όσο και τους εξεταστές. Αποτελεί εργαλείο παραχάραξης των αποτελεσμάτων και ανατροπής της σειράς κατάταξης.

4. Συμβασιούχοι: Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι 31-12-2008 έχουν αποφασιστεί από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή 139.719 εγκρίσεις προσλήψεων συμβασιούχων (τα στοιχεία γι' αυτές τις προσλήψεις των συμβασιούχων έχουν κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από σχετικές Ερωτήσεις Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ). Πρόκειται για καθαρά ρουσφετολογικές προσλήψεις, χωρίς κριτήρια, χωρίς μόρια και χωρίς κανέναν έλεγχο του ΑΣΕΠ. Κατασκευάζουν με τον τρόπο αυτό κομματικές εξαρτήσεις. Ήδη η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα γενιά συμβασιούχων.

5. Η περιφρόνηση των θεσμών, του ΑΣΕΠ και του Συντάγματος εκ μέρους της κυβέρνησης Καραμανλή έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε επιχειρούνται ή και υλοποιούνται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή σε Υπουργεία (προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων εκτός ΑΣΕΠ). Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές που αφορούν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (Ελεγκτικό Συνέδριο, ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ κλπ), στο Υπουργείο Εξωτερικών (Προεδρικό Διάταγμα για προσλήψεις υπαλλήλων κλάδου Π.Ε. και Τ.Ε. Διοικητικού), στο Υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης), στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (265 θέσεις Δημοσιονομικών Ελεγκτών) κλπ.

6. Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, πλέον των ανωτέρω, τις επόμενες σκανδαλώδεις ειδικές περιπτώσεις προσλήψεων και παρανομιών:

1) Προσλήψεις στον ΟΛΠ: Το ΑΣΕΠ ζήτησε ακύρωση πινάκων κατάταξης λόγω παραποιημένων στοιχείων των υποψηφίων.

2) Προσλήψεις στην ΕΘΕΛ: Καταγγέλθηκαν κυκλώματα και μίζες, υπήρξαν παράνομες προσλήψεις και επελήφθη ο Εισαγγελέας, τουλάχιστον δύο φορές. Το ΑΣΕΠ ανέτρεψε πλήρως τους πίνακες κατάταξης.

3) Προσλήψεις στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Έγινε παραποίηση των στοιχείων των υποψηφίων και το ΑΣΕΠ ζήτησε ακύρωση των πινάκων κατάταξης.

4) Προσλήψεις στο Νοσοκομείο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Ομοίως.

5) Προσλήψεις στο Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων: Προσλήψεις χωρίς νόμιμη έγκριση και παράνομη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

6) Παράνομες προσλήψεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

7) Γαλάζιες προσλήψεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με μισθούς που φτάνουν τα 9.000 ευρώ το μήνα, για τα οποία καταγγέλθηκε η ύπαρξη «παράγκας» και παρενέβη ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

8) Παράνομες προσλήψεις στον ΕΟΤ, χωρίς έγκριση του ΑΣΕΠ.

9) Εκατοντάδες παράτυπες προσλήψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρόσχημα τη γρίπη των πουλερικών! Μεταξύ αυτών που προσελήφθησαν περιλαμβάνονται διοικητικοί και οικονομικοί, καθαρίστριες και φύλακες, καθώς και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

10) Προσλήψεις στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για 7 μήνες υπό καθεστώς αδιαφάνειας και χωρίς προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

11) Προσλήψεις 330 συμβασιούχων στο ΙΚΑ, για τις οποίες η Υπουργός Απασχόλησης από το καλοκαίρι του 2007 αρνείται (επί δύο χρόνια) να καταθέσει στη Βουλή στοιχεία, παρά και την σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

12) Προσλήψεις 90 υπαλλήλων στον ΕΟΤ με Προκήρυξη που δημοσιεύτηκε 24-1-2008, όταν η προθεσμία υποβολής έληγε στις 29-1-2008.

13) Φωτογραφική προκήρυξη της 13-8-2008 του Υπουργείου Εσωτερικών για 122 θέσεις τακτικού προσωπικού με απαιτούμενα προσόντα αυτά που διέθεταν συγκεκριμένα πρόσωπα που απασχολούνταν ήδη με διάφορους τρόπους στις συγκεκριμένες θέσεις, μετά από προηγούμενες ρουσφετολογικές επιλογές.

14) Φωτογραφική προκήρυξη του ΟΑΕΔ της 6-5-2008 για 890 υπαλλήλους, που και πάλι αφορούσε αποκλειστικά και μόνο απασχολούμενους με διάφορους τρόπους στις συγκεκριμένες θέσεις μετά από προηγούμενη ρουσφετολογική τοποθέτησή τους.

15) Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με στοιχεία από Μάρτιο 2004 μέχρι τις εκλογές του 2007 στο ΤΡΑΜ: 382 αορίστου χρόνου, 258 ορισμένου χρόνου και 9 με σύμβαση έργου.

16) Ομοίως στον ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ: 250 μόνιμοι ή αορίστου χρόνου και 162 εποχικοί.

17) Ομοίως στην ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας): 120 μόνιμοι.

18) Εξοργιστικές προσλήψεις στον ΟΠΑΠ χωρίς καν να δημοσιεύεται Προκήρυξη και χωρίς να κατατίθενται στοιχεία στη Βουλή, παρά τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις μας.

Το κράτος δικαίου, το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων, το ΑΣΕΠ, καθώς και κάθε έννοια σοβαρότητας, έχουν στην κυριολεξία καταρρακωθεί από ένα καλά οργανωμένο και ιδιοτελές κυβερνητικό σχέδιο ρουσφετολογικών προσλήψεων, που αφορούν το σύνολο των Υπουργείων.

Η χθεσινή έκθεση του ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει την ουσιαστική κατάργηση του αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ευνοιοκρατία, τον κομματισμό και την έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης προς τους άνεργους νέους, τους οποίους επιθυμεί να μετατρέψει σε ομήρους των κομματικών της γραφείων.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί τόσο προγραμματικά, όσο και με την κατάθεση πρότασης Νόμου ότι θα επαναφέρει το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω του ΑΣΕΠ, θα καταργήσει την συνέντευξη και θα καταργήσει τις προσλήψεις συμβασιούχων, δηλαδή τις συμβάσεις έργου. Επίσης θα καθιερώσει ορθολογικό προγραμματισμό προσλήψεων, υποχρεωτικό για όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και πλήρη διαφάνεια σε κάθε υπηρεσία, οργανισμό κλπ τόσο για τον αριθμό των απασχολούμενων και την σχέση εργασίας του καθενός, όσο και για κάθε διαδικασία οποιασδήποτε πρόσληψης.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ο συνάδελφος κ. Ρόβλιας σας έδωσε σειρά στοιχείων.

Θα διατυπώσω ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα: Η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει καταστρατηγήσει και συνεχίζει να καταστρατηγεί κάθε κανόνα διαφάνειας και αξιοκρατίας στις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Και αν μεν η αντιπολίτευση καταγγέλλει θα μπορούσε κανένας να σκεφθεί ότι εξ υποχρεώσεως το κάνει, αλλά να καταγγέλλεται η κυβέρνηση από το τεταγμένο από το Σύνταγμα όργανο και Ανεξάρτητη Αρχή ότι παραβιάζει κάθε έννοια αξιοκρατίας, είναι πολύ βαρύ πια για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και της Δημοκρατίας.

Επαναλαμβάνω, καταγγέλλεται η κυβέρνηση για ημετεροκρατία και αναξιοκρατία, από την Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία το Σύνταγμα αναθέτει την εξασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Παρακαλώ πολύ, μόνο ένα στοιχείο πλήρως διαφωτιστικό για τη στάση της κυβέρνησης, στοιχείο από την έκθεση του ΑΣΕΠ. Οι οχτώ στις δέκα προσλήψεις έγιναν με το καθεστώς του συμβασιούχου έργου, δηλαδή οι οχτώ στις δέκα προσλήψεις έγιναν το περασμένο έτος έξω από τον έλεγχο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Δηλαδή οι οχτώ στις δέκα προσλήψεις έγιναν όπως τις θέλει η κυβέρνηση, με βάση το χρώμα των υποψηφίων.

 Είναι φανερό ότι αυτό το καθεστώς της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας πρέπει να καταργηθεί, έχει αναλάβει την δέσμευση το ΠΑΣΟΚ και ένα από τα μέτρα που έχουμε προτείνει και θα εφαρμόσουμε είναι η κατάργηση του καθεστώτος των συμβασιούχων έργου που οδηγεί τελικά στην παράκαμψη της διαφάνειας και της αξιοκρατίας μέσω του ΑΣΕΠ και φυσικά όλα όσα σας είπε προηγουμένως και ο συνάδελφος κ. Ρόβλιας. Ευχαριστώ.

ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή έγινε πολύς λόγος για τους συμβασιούχους και κάνατε λόγο για «γαλάζιες γενιές συμβασιούχων μια νέα γενιά συμβασιούχων», επειδή είστε ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί και η πράσινη γενιά συμβασιούχων. Όλες αυτές οι συμβάσεις έργου που υπάρχουν τώρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τι θα γίνουν; Τι λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Θέλω, κατ΄ αρχήν να διευκρινίσω το εξής: Η ευθύνη μιας σοβαρής αντιπολίτευσης που ετοιμάζεται να γίνει σοβαρή κυβέρνηση, είναι να δει προβλήματα του παρελθόντος που ενδεχομένως παρέμειναν και με δική της ευθύνη και να τα διορθώσει.

Άρα, η υποχρέωσή μας είναι να κρατήσουμε κάθε τι πολύ σοβαρό και δημιουργικό που έγινε από τις κυβερνήσεις μας και να διορθώσουμε άλλα που επείγεται ο ελληνικός λαός να διορθωθούν. Αυτή είναι η απάντηση μιας σοβαρής αντιπολίτευσης. Γι΄ αυτό επειδή ετοιμαζόμαστε και ως σοβαρή κυβέρνηση να ασκήσουμε το έργο μας, με βάση την εμπειρία κάνουμε δημιουργικές προτάσεις ώστε να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων αυτών ομηρίας πολλών νέων ανθρώπων στο μέλλον.

Ζητάμε λοιπόν την κατάργηση του καθεστώτος των συμβασιούχων έργου. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν αποκτήσει εργασιακή προϋπηρεσία και εμπειρία και συνεπώς μοριοδοτούνται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του Νόμου 2190, δεν θα αξιοποιήσουν το σχετικό πλεονέκτημα για την ένταξή τους με διαφορετικό τρόπο στις οργανικές θέσεις του δημοσίου.

Ν. ΡΟΒΛΙΑΣ: Πέραν αυτού, ήθελα να πω το εξής:

Κάποιοι από τους συμβασιούχους, και τους προηγούμενους τους οποίους απέλυσε η κυβέρνηση, και αυτούς τους οποίους προσέλαβε η κυβέρνηση αντικαθιστώντας τους προηγούμενους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με την έννοια που έχει δοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφασή του.

Όσοι λοιπόν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επαναλαμβάνω, με την έννοια του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και όχι του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου, οι συμβάσεις αυτών, προφανώς, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Πόσοι μπορεί να είναι αυτοί που αυτοδικαίως μετατρέπονται οι συμβάσεις τους;

Ν. ΡΟΒΛΙΑΣ: Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, είμαστε αντιπολίτευση. Εγώ σας είπα το πολιτικό-νομικό πλαίσιο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να το πούμε με απλά λόγια, λέει ότι «αυτοί οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει το Διάταγμα Παυλόπουλου μπορεί να μπουν, αλλά μπορεί και να μη μπουν». Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι, αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για να καλύπτει κάποιος μια θέση με πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Διατάγματος Παυλόπουλου.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, κα Λαγού, θέλω να εξηγήσω και κάτι ακόμη, για να γίνει κατανοητό.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, μπορεί να μοριοδοτούνται κατά την προκήρυξη κάποιων θέσεων στο δημόσιο έως και το 50% των μορίων αυτοί που έχουν αποκτήσει εργασιακή προϋπηρεσία υπηρετώντας σε συγκεκριμένες θέσεις.

Αυτό που με σοβαρότητα και χωρίς ποτέ εμείς να ξεγελάμε ανθρώπους που έχουν ελπίδες, λέμε τις ισχύουσες διατάξεις για την ενίσχυση της μοριοδότησης των συμβασιούχων έργων θα τις εφαρμόσουμε και σε αυτούς, είναι δικαίωμά τους. Διότι με αυτόν τον τρόπο έχουν μία προσαύξηση από την κτηθείσα εργασιακή εμπειρία, που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όταν προκηρύσσονται οργανικές θέσεις στο δημόσιο.

Αυτό απαιτεί μια σοβαρή στάση και όχι τα φληναφήματα και εκείνες οι φοβερές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας προ των εκλογών του 2004, τις οποίες βεβαίως δεν ετήρησε. 

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας συγχωρέσετε για την καθυστέρηση της αντίληψης, λέτε ότι το δημόσιο..

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Θα χρειαστεί να παρακολουθήσετε δαιδαλώδεις διαδρομές των κυβερνητικών αποφάσεων όμως ένας ανυποψίαστος πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος των μεθοδεύσεων.