Ομιλία & Δευτερολογία Γ. Α. Παπανδρέου σε προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή

για τα δικαιώματα της νεολαίας στη Μόρφωση, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Παρασκευή 08/05/2009

Φωτογραφικό Υλικό

Κύρια ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

Δευτερολογία Γιώργου Α. Παπανδρέου

 

Κύρια ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ερώτημα σήμερα, είναι τι αφήνει πίσω της η αποχωρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τι κληροδοτεί στη νέα γενιά της χώρας μας.

Στη νέα γενιά, πρώτα απ' όλα, κληροδοτεί τεράστια οικονομικά βάρη. Θα κληροδοτήσει μια οικονομία ύφεσης, που θα τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς, έχοντας σπαταλήσει όλο το αναπτυξιακό απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να το έχει επενδύσει στο μέλλον αυτής της νέας γενιάς.

Θα κληροδοτήσει ελλείμματα που φτάνουν στο 5%, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις ότι δήθεν θα βάλουν τάξη στις σπατάλες. Θα κληροδοτήσει και κρυφά ελλείμματα. Ελλείμματα, κ. Καραμανλή, πολύ πριν απ' τη διεθνή κρίση. Εσείς τα λέγατε, ο δικός σας υπουργός Οικονομίας, μας είπε τον προηγούμενο Αύγουστο «πιάσαμε πάτο». Δικά σας λόγια. Λόγια της Νέας Δημοκρατίας.

Θα κληρονομήσει η νέα και ο νέος Έλληνας μια χώρα υπό κηδεμονία, έχοντας χάσει κύρος και αξιοπιστία. Μια οικονομία, που δανείζεται με τους πιο ακριβούς όρους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Χωρίς να έχει αξιοποιήσει σωστά τους πόρους του Γ' ΚΠΣ, που διαπραγματευτήκαμε. Μηδέν τοις εκατό η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας αυτού του προγράμματος, απ' την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με τους νέους Έλληνες πιο απαισιόδοξους, σε όλη την Ευρώπη. Με τα εισοδήματα και τις προσδοκίες τους για το μέλλον κάθε χρόνο και πιο κάτω. Θα κληρονομήσει ο κάθε νέος αυτής της χώρας χρέος 8.000 ευρώ επιπλέον, 80 δις ευρώ συνολικά - 16 δις το χρόνο παραπάνω χρέωσε η Νέα Δημοκρατία την Ελλάδα αυτή την πενταετία.

Και πολύ σωστά ρωτά ο κάθε νέος, πού πήγαν τα χρήματα του Ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ; Σήμερα, ξέρουμε. Στα φορολογικά δώρα που κάνετε στους μεγαλομετόχους και στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία. Στις χαριστικές συμβάσεις σε γαλάζιους «ημέτερους». Στις στρατιές συμβούλων, με επιτροπές που κοστίζουν, τουλάχιστον αυτή την τετραετία, 1 δις ευρώ. Επιτροπές γαλάζιων συμβούλων, που φτιάξατε εσείς. Ένα δις ευρώ σπατάλη του ελληνικού χρήματος, του χρήματος του Ελληνικού λαού.

Διόγκωση του σπάταλου κομματικού κράτους. Ανωφελείς, όχι κοινωφελείς νέοι δημόσιοι Οργανισμοί. Διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών. Μαύρες τρύπες, που σήμερα ζητάτε να κλείσει ο Ελληνικός λαός, με νέα, απαράδεκτα, αντιπαραγωγικά, αντιαναπτυξιακά χαράτσια.

Αφήνετε πίσω σας μια βαριά περιβαλλοντική κληρονομιά στη νέα γενιά. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους λιγότερα, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η μισή Πάρνηθα καμένη. Ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου κατεστραμμένο, απ' την ανικανότητα του κράτους. Και βεβαίως, ανικανότητα και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση, αλλά και στην αποκατάσταση του κράτους, που διέλυσε ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας.

Με τα απορρίμματα να αποτελούν μια βόμβα στο λεκανοπέδιο. Δαμόκλεια σπάθη ο χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό, που θέλει να παραδώσει τα πάντα στην αδηφάγο κερδοσκοπία. Κληροδοτεί η Νέα Δημοκρατία τη γνωστή της πολιτική «τσιμέντο παντού», που επιτρέπει μεγάλους παραθεριστικούς οικισμούς εκτός οικισμών, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο, χωρίς δημόσιους χώρους και με επιδότηση από πάνω.

Με ρυθμιστικό σχέδιο για την Αττική, που απειλεί να οικοδομήσει ό,τι έχει απομείνει πράσινο στο λεκανοπέδιο. Κερδοσκοπία για τους μεγάλους. Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για την ελληνική οικογένεια.

Για μας, στόχος είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη», που σημαίνει ποιότητα. Ποιότητα ζωής, ποιότητα προϊόντων, αξία. Ποιότητα ζωής για τη νέα γενιά. Η Ελλάδα να ταυτιστεί με την έννοια «αξία». Εμείς θα φέρουμε ένα νέο χωροταξικό, που θα ενισχύει την τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά θα συνδυάζει και την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Σημαίνει ανάπτυξη χιλιάδων νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας, για τους νέους. Πρώτο βήμα η επένδυση στα, αποδοτικά ενεργειακά, υφιστάμενα αλλά και νέα κτίρια, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών, που πλήττεται τώρα με την ύφεση. Η Ελλάδα της ποιότητας και της διαχρονικής αξίας, είναι για μας η Ελλάδα του μέλλοντος, της νέας γενιάς, που πρέπει να κληρονομήσει αυτό το μέλλον.

Δεύτερον. Αφήνετε τεράστια βάρη στον κοινωνικό τομέα, με την απαξίωση των κοινωνικών δομών. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην εντατική, χωρίς σχεδιασμό, αφυδατωμένο από δημόσια χρηματοδότηση. Εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, έλλειψη προσωπικού, διαφθορά, σπατάλη, κερδοσκοπία στα φάρμακα. Αδυνατείτε να εφαρμόσετε προγράμματα μηχανοργάνωσης, διότι ξέρετε ότι αυτά θα χτυπήσουν τα μεγάλα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών, συμφέροντα, που δυστυχώς εσείς υπηρετείτε ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πρόνοια, κληροδοτείτε στους νέους μια χαώδη και απάνθρωπη κατάσταση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Πέντε χιλιάδες νέοι άνθρωποι μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα στη λίστα χορήγησης του υποκατάστατου της μεθαδόνης και περιμένουν την ελπίδα που δεν έρχεται.

Η περίθαλψη των ηλικιωμένων ή ενός έκτακτου περιστατικού γίνεται δυσβάστακτο βάρος και προκαλεί άγχος σε μια οικογένεια, που θα τρέξει να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν ξέρει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί το δημόσιο σύστημα, που είναι υπερφορτωμένο και απαξιωμένο από την πολιτική σας.

Πού είναι οι πολιτικές πρόληψης για την υγεία; Πού είναι ο απαραίτητος σχεδιασμός; Η απαραίτητη στήριξη της επιστημονικής γνώσης; Η αξιολόγηση, η χρηματοδότηση, η στήριξη του προσωπικού σε αυτές τις υποδομές; Πρόληψη, σημαίνει ακριβώς πρόληψη για τη νέα γενιά, για την υποστήριξή της, ώστε να μπορέσουν οι νέοι να έχουν στη ζωή τους ένα σωστό σύστημα υγείας.

Ασφαλιστικά Ταμεία. Αφήνετε πίσω σας τα βάρη των τεράστιων ασφαλιστικών ελλειμμάτων. Έντεκα δις οι οφειλές του Δημοσίου στα Ταμεία. Βάρη, που ζητάτε να πληρώσουν οι νέοι μας αύριο. Τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τραπεζών, τούς τις χαρίσατε, αλλά τις φορτώσατε στα ασφαλιστικά Ταμεία, στο ΙΚΑ.

Παιχνίδια με τα τοξικά ομόλογα και τις διοικήσεις που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Ενοποίηση, χωρίς σχεδιασμό. Οι νέοι μας, με τη δική σας πολιτική, πιστεύουν ότι θα βρουν άδεια Ταμεία, όταν θα φτάσουν σε ηλικία για σύνταξη, ότι τα χρήματα που πληρώνουν σε εισφορές πάνε στράφι. Ενώ η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε, από 3 δις το 2003, στα 7,5 δις σήμερα. Σήμερα, με την πολιτική σας, λυγίζουν τα Ταμεία. Ταμεία, που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν ακόμη και το εφάπαξ.

Όσο για τους νέους, το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών - δική μας πρόταση, που φέραμε στη Βουλή, κι εσείς υιοθετήσατε και αναφερθήκατε ξανά σε αυτό, κ. πρωθυπουργέ - δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει.

Να μιλήσουμε για τον αθλητισμό, ζωτικό για τη νεολαία; Και άλλα βάρη. Βάρη, που μεταφράζονται σε παχυσαρκία, σε διαβήτη, σε καρδιακές νόσους, που εκτινάσσουν τη χώρα μας στην πιο επικίνδυνη ζώνη στις ασθένειες αυτές παγκοσμίως.

Μετατρέπετε το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού, σε προϊόν αγοράς: με την κατάργηση των προγραμμάτων του μαζικού αθλητισμού στους Δήμους, με το εξευτελιστικό ποσό των 200 ευρώ ανά σχολείο για το 2008 για αθλητισμό, με το πάγωμα του προγράμματος «Ελλάδα 2004», που ήταν για όλη την Περιφέρεια. Η Ελλάδα του Ολυμπισμού, που στόχευε στην ανάπτυξη αθλητικών υποδομών σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα, περιουσία του Ελληνικού λαού, εκποιούνται στο βωμό της ιδιωτικοποίησης των πάντων και, όσα δεν ξεπουλήθηκαν ακόμη, ρημάζουν, εγκαταλελειμμένα, κλειστά, χωρίς να έχουν οι νέοι καμία πρόσβαση σε αυτά. Πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Αλλά επιπλέον, προχωρήσατε όχι μόνο στην ιδιωτικοποίηση, αλλά και στην ιδιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, με αποκορύφωμα το Βατοπέδι, με τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Σπαταλήσατε, καταχραστήκατε τεράστιους πόρους και ευκαιρίες του Ελληνικού λαού. Στερήσατε το δικαίωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας στη συμμετοχή στον αθλητισμό και στη δράση. Για μας, ο αθλητισμός σημαίνει υποδομές σε κάθε γειτονιά, πρόσβαση για κάθε σχολείο, μοντέλο ανθρωπιάς, υγιούς κοινωνικής ανάπτυξης, υποχρέωση της Πολιτείας.

Επαγγελματική ζωή. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία - και λέω επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, διότι πέντε μήνες τώρα, ο ΟΑΕΔ δεν μας δίνει στοιχεία, ενώ θα έπρεπε κάθε μήνα να δίνει στοιχεία για την ανεργία - δείχνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η απασχόληση των νέων μειώθηκε κατά 40 χιλιάδες θέσεις.

Ο ένας στους τέσσερις νέους σήμερα είναι άνεργος. Ακόμη και τρία χρόνια μετά το τέλος των σπουδών του, τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν στο 26% για τους πτυχιούχους, στο 30% για τους αποφοίτους του Λυκείου και των ΤΕΙ.

Σήμερα, σχεδόν οι τρεις στους δέκα νέους εργαζόμενους απασχολούνται σε θέσεις μερικής ή προσωρινής εργασίας και, η μερική απασχόληση στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα για τους νέους στο δημόσιο τομέα, αυξήθηκε κατά 37%, ενώ η προσωρινή εργασία κατά 46%.

Σχεδόν οι μισοί νέοι μισθωτοί αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ και μόλις το 4% με λίγο περισσότερο από 1.000 ευρώ. Πουθενά η Πολιτεία, πουθενά η προστασία, πουθενά η σοβαρή επανακατάρτιση.

Προστασία μόνο από κομματικούς παράγοντες, με τα STAGE και τις ρουσφετολογικές διευθετήσεις. Σήμερα, πάνω από τους μισούς νέους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα απασχολούνται σε προσωρινές θέσεις, δηλαδή σε θέσεις κομματικής ομηρίας.

Όσο για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για το οποίο μιλήσατε, είναι ανενεργό. Κοροϊδία και ευτελισμός. Νεοσυντηρητική πολιτική, που σημαίνει βάρος της ανασφάλειας, βάρος της αδήλωτης εργασίας, βάρος των απλήρωτων υπερωριών, βάρος της έλλειψης ελέγχου εργασίας, βάρος της ανεργίας.

Για μας, η εργασία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα για όλους. Όπως και η υγεία, όπως και η πρόνοια είναι δικαίωμα για όλους. Εμείς δεσμευόμαστε να φτιάξουμε κοινωνικό δίκτυο, που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Πρόγραμμά μας, το δίκτυο σύγχρονων κοινωνικών υπηρεσιών, για την εγγύηση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πρόγραμμά μας, δέσμευσή μας, ο έλεγχος της αγοράς εργασίας. Δέσμευσή μας, να συγκρουστούμε με τις πολυάριθμες μορφές του παραδοσιακού κρατισμού και με τα πελατειακά του δίκτυα, που ισοπεδώνουν τις ελπίδες, ευτελίζουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του νέου, που ψάχνει για δουλειά.

Δέσμευσή μας, να προσανατολίσουμε τα STAGE αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, με την εξαίρεση μόνο ενός περιορισμένου αριθμού δημοσίων φορέων, που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν πρακτική εκπαίδευση, και όχι κομματική διευθέτηση για το μέλλον των νέων.

Πρόγραμμά μας, όταν οι νέοι μας βγουν στον κόσμο για να χτυπήσουν την πόρτα μιας αγοράς εργασίας, αντινεανικής και αγκυλωμένης, να βρουν την Πολιτεία δίπλα τους, να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειές τους. Να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Θα επεκτείνουμε τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της εργατικής νομοθεσίας σε κάθε μορφή απασχόλησης. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα την οικονομικά εξαρτημένη αυτοαπασχόληση, τα περίφημα «μπλοκάκια». Τέρμα στο σημερινό αίσχος της ομηρίας, το αίσχος μιας προσωρινής δουλειάς, που δίνεται με αντιπαροχή τη συνείδηση του νέου.

Δέσμευσή μας, το ειδικό τετραετές πρόγραμμα για τους νέους έως και 30 ετών, για τους οποίους το κράτος θα αναλαμβάνει να καταβάλει για τέσσερα χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη. Πάντα με την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νέων ανέργων και των οικονομικά εξαρτημένων αυτοαπασχολούμενων.

Παιδεία. Βάρη στο πιο κρίσιμο στάδιο της ζωής των νέων ανθρώπων. Τα χρόνια στα θρανία. Πού είναι η χαρά της μάθησης; Πού είναι η ελευθερία που φέρνει η γνώση; Μιλούν οι νέοι για το βάρος της αποστήθισης, το βάρος των πολλών και πολλές φορές κακής ποιότητας βιβλίων. Το βάρος των ατέρμονων φροντιστηρίων. Το βάρος του λαθεμένου εξεταστικού συστήματος. Το βάρος της απουσίας αθλητικής ζωής και ψυχαγωγίας, που πνίγει τη νεότητα. Το βάρος του άγχους για το μέλλον τους.

Το τεράστιο κοινωνικό βάρος της ανισότητας. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία, τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτινάχθηκαν, έφτασαν τα 4 δις ευρώ το χρόνο. Τόσα βγάζει απ' την τσέπη της η ελληνική οικογένεια για να πληρώσει τη δημόσια, κατά τα άλλα, δωρεάν παιδεία.

Το κόστος είναι αβάσταχτο για τα μέσα και τα φτωχότερα στρώματα. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με ένα σύστημα για τους λίγους, τους ισχυρούς και τους προνομιούχους, αλλά απογοητευτικό, ασφυκτικό, ταξικό, αδιέξοδο για τους πολλούς.

Και δεν είναι μόνο το σχολείο. Τα τελευταία χρόνια, η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 23% και η νεανική στο 25%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Κληρονομούμε, σχεδόν 500 χιλιάδες παιδιά και πάνω από 300 χιλιάδες νέους κάτω των 25 ετών, να ζουν σήμερα στη χώρα μας σε φτωχές οικογένειες.

Και αυτή η φτώχεια τού σήμερα, σημαίνει τον κοινωνικό αποκλεισμό της νέας γενιάς τού αύριο. Καλλιεργεί το έδαφος για να ανατραφεί και να επεκταθεί αύριο η βία και η εγκληματικότητα. Αυτό κληροδοτείται στη χώρα, στη νέα γενιά. Αύριο, όχι μεθαύριο.

Ήδη, κάποιες γειτονιές των μεγάλων πόλεων της χώρας μας, ακόμα και στην καρδιά της Αθήνας, μετατρέπονται σε γκέτο. Μια συνολική υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής, που παράγει σύγχρονους αθλίους. Μια αλυσίδα, που ξεκινάει από τις νεοσυντηρητικές, άδικες κοινωνικά πολιτικές σας, και δένει ασφυκτικά τους νέους και τα όνειρά τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Παρόλα αυτά, οι δεσμεύσεις μας απέναντι στη νέα γενιά ισχύουν και θα ισχύσουν μέχρι κεραίας, μέχρι τελευταίας λέξης, μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Έχω πει πολλές φορές, θα δώσουμε το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία. Το 5%, θα το βρούμε οπωσδήποτε. Με 1 δις ευρώ επιπλέον για την παιδεία, στον πρώτο μας προϋπολογισμό. Θα μου πείτε, πού θα βρείτε τα λεφτά; Μα, 1 δις είναι αυτό το οποίο εσείς σπαταλάτε μόνο και μόνο για τις κομματικές σας επιτροπές.

Θα τα βρούμε, απλώς διότι εκεί πρέπει να επενδύσουμε, στην παιδεία. Διότι είναι διαφορετικές οι προτεραιότητές μας. Διότι θα κάνουμε σοβαρή αναδιανομή. Διότι θα κόψουμε σπατάλες. Διότι θα καινοτομήσουμε. Την προηγούμενη φορά, σας μίλησα για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Εμείς δεν σταματάμε να δουλεύουμε και ως αντιπολίτευση και να προετοιμαζόμαστε.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Νίκολας Νεγρεπόντη, να συζητήσω ακριβώς γι' αυτή την ιδέα. Και μου είπε ότι σήμερα που κοστίζει περίπου 400 δολάρια, θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα - και έχω συζητήσει και με λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες - με το ποσό των 60 δολαρίων, περίπου 50 ευρώ το κομμάτι.

Κατανοείτε ότι θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη επανάσταση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, για να πρωτοπορήσει επιτέλους η Ελλάδα. Αν διαβάσατε χθες τις εφημερίδες, αυτά ανακοινώνονται διεθνώς, ότι πάνε τα ηλεκτρονικά βιβλία στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία. Αυτό, για το οποίο μας κοροϊδεύετε, ότι καινοτομούμε εμείς στη χώρα, το ΠΑΣΟΚ.

Ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει. Ξέρει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόζει νέες λύσεις.

Μιλήσατε για τον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Προσωπικά ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα υπέρ αυτού του εθνικού διαλόγου. Το ξεκίνησα και ως υπουργός Παιδείας. Θα το συνεχίσω και αύριο, ως κυβέρνηση αυτής της χώρας, και θα περίμενα να δεσμευτείτε και εσείς για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αλλά θέλω απλώς να σας ενημερώσω, κ. πρωθυπουργέ, ότι σε αυτό το διάλογο, είμαστε το μόνο από όλα τα κόμματα - συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας παράταξης και της κυβέρνησής σας - που έχει καταθέσει πρόγραμμα, που έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις. Ούτε η κυβέρνηση δεν κατέθεσε προτάσεις.

Εμείς μιλάμε για δωρεάν παιδεία, δημόσια παιδεία, τεχνολογία, σωστές υποδομές για όλους, που πρέπει να αφορούν όλους χωρίς εξαίρεση, είτε ζουν στο Βοτανικό, είτε στην Εκάλη, είτε στο Ψυχικό, είτε στην Αγία Βαρβάρα, είτε στο Καστελόριζο, είτε στην Πίνδο.

Με Εθνικό Απολυτήριο, για να απαλλάξουμε την οικογένεια από το φροντιστηριακό κόστος και από την ψυχοφθόρα βαρβαρότητα των εξετάσεων. Με εγγυημένο ποσό από το κράτος, το οποίο θα κατευθύνεται στο δημόσιο Ίδρυμα που θα τον δέχεται. Ο φοιτητής δεν θα υποχρεώνεται να αποφασίζει το επαγγελματικό του μέλλον στα 15 του χρόνια, αλλά αργότερα, μέσα στο ίδιο το Ίδρυμα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, για τις οποίες και δεσμευόμαστε.

Αλλά τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χειρότερα απ' όλα είναι τα ηθικά βάρη που κληροδοτεί στους νέους αυτή η κυβέρνηση. Το βάρος των στρεβλών προτύπων. Αυτών των προτύπων, που αναδείξατε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το βάρος της γενικευμένης πελατειακής λογικής και διαφθοράς, της διάβρωσης αρχών, θεσμών και αξιών.

Το βάρος των σκανδάλων, που διδάσκουν στους νέους ότι, οι ισχυροί της εξουσίας, οι λεγόμενοι «κολλητοί» μπορούν να πλουτίζουν, λεηλατώντας το δημόσιο χρήμα, αξιοποιώντας το σύστημα προμηθειών και πολλά ακόμα.

Το βάρος της διαφθοράς, που αφήνει στους νέους μας το συμπέρασμα ότι ο νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού. Ότι οι μεγάλοι και οι υποτακτικοί τους, μένουν πάντα ατιμώρητοι. Το πρότυπο της διαφθοράς και της πελατειακής αντίληψης, που τους μαθαίνει ότι για να πετύχεις, δεν έχει σημασία η σκληρή, συστηματική, μεθοδική δουλειά, αλλά η σχέση με την εξουσία, η καλή γνώση των τεχνικών τής απάτης, η δήθεν μαγκιά της εξουσίας.

Ποιο είναι το κοινωνικό πρότυπο που δίνουμε σήμερα στους νέους μας; Μαζί και το στρεβλό κοινωνικό καταναλωτικό πρότυπο. Δανειζόμαστε για να καταναλώνουμε. Και τι να καταναλώνουμε; Η κυβέρνηση έδειξε το δρόμο, μειώνοντας το τέλος ταξινόμησης, με τρόπο που ευνοούσε προκλητικά τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ακριβά αυτοκίνητα. Αποτέλεσμα, το στοκ των μεγάλων κυβισμού, πολυτελών αυτοκινήτων ξεπούλησε μέσα σε ένα μήνα. Οι έχοντες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους έδωσε η κυβέρνηση, που μιλούσε για τόνωση της οικονομίας. Μα είναι τόνωση της τσέπης των εχόντων, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Ωραία ανάπτυξη!

Εμείς, απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, απέναντι σε μια παράταξη που φυγομαχεί, που αποχωρεί από τη Βουλή, απαξιώνοντας και αυτόν ακόμα τον θεσμό της Δημοκρατίας, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ναι, εμείς θα κάνουμε σωστό νοικοκυριό στην ελληνική οικονομία.

Ένα κράτος που σέβεται, που προστατεύει, που στηρίζει, που εμπιστεύεται τον πολίτη. Ένα πολιτικό σύστημα διαφάνειας, εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, που υπερασπίζεται την αυτονομία της πολιτικής. Που δεν επιτρέπει σε λίγους ή ισχυρούς ή ολιγάρχες του πλούτου να κυβερνούν από το παρασκήνιο. Με καθαρούς κανόνες για όλους. Από το Δημόσιο στον επιχειρηματία, στα κόμματα, στα media, καθαροί κανόνες για μια δημοκρατική αναγέννηση στη χώρα μας.

Καταλαβαίνω, όπως καταλαβαίνει ο κάθε Έλληνας, ότι τη δική σας αδυναμία να βάλετε νοικοκυριό στη χώρα, την αποδίδετε βεβαίως στο παρελθόν, στο ΠΑΣΟΚ, στη διεθνή κρίση, σε οποιονδήποτε άλλον, παρά στις δικές σας ευθύνες των πέντε ετών.

Αλλά ο πολίτης ζει και βιώνει αυτή την κυβέρνηση, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ξέρει ποιος είναι ο ένοχος. Και είναι η δική σας, νεοσυντηρητική πολιτική. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει ριζικά, λαού θέλοντος, όταν ο λαός πάρει το λόγο στις εθνικές εκλογές που δεν θα αργήσουν, παρά την απεγνωσμένη προσπάθειά σας να κρατηθείτε στην εξουσία.

Να κρατηθείτε στην εξουσία με κάθε τρόπο. Με την πόλωση, με τα ημίμετρα προεκλογικής κοπής, με τη σκανδαλολογία, αντί της ουσιαστικής διαφάνειας και του ξεκαθαρίσματος των πραγματικών σκανδάλων. Με το ανέκδοτο πια, κ. πρωθυπουργέ, τα περί «αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», που ακούμε ότι κάνετε συνεχώς, αλλά δεν βλέπουμε ποτέ, πέρα από τη συνεχή «επανίδρυση του κράτους».

Με αυτά προσπαθείτε να γαντζωθείτε στην εξουσία. Εύκολα περιγράψατε τι κρίνεται σήμερα κ. πρωθυπουργέ, αλλά περιγράφοντάς το, περιγράψατε ταυτόχρονα τι δεν κάνατε ο ίδιος. Τι δεν μπορείτε να κάνετε ο ίδιος για τη χώρα. Αυτό έχετε αποδείξει, με τις πολιτικές σας και τις πρακτικές της κυβέρνησής σας. Γι' αυτό, τα μεγάλα λόγια δεν τα ακούει πια κανείς. Γιατί διαψεύδονται από τα ίδια τα έργα.

Το δικό μας στρατηγικό σχέδιο είναι μια άλλη ανάπτυξη. Μια «πράσινη ανάπτυξη», που δίνει όραμα προοπτικής στους νέους. Αυτή η «πράσινη ανάπτυξη», κύριοι συνάδελφοι, προϋποθέτει δύο στοιχεία: κρατικό σχεδιασμό με διαφάνεια, με χρηστή αξιοποίηση του πλούτου και σεβασμό στον πλούτο του Ελληνικού λαού, και ισχυρή δημόσια χρηματοδότηση.

Άγνωστες λέξεις για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνησή της. Γι' αυτό, η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Αρκετά δεινά μάς έφερε η καταστροφική πενταετία της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετά βάρη στη νέα γενιά κληροδοτεί η Νέα Δημοκρατία.

Είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία. Στις Ευρωεκλογές που έρχονται σε ένα μήνα, αυτό το μήνυμα, το μήνυμα για μια άλλη πορεία, θα ακουστεί, και ηχηρά. Θα ακουστεί δυναμικά η βούληση του Ελληνικού λαού, για μια νέα πορεία ελπίδας και αισιοδοξίας για τη χώρα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ

Δευτερολογία Γιώργου Α. Παπανδρέου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατανοώ την αγωνία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, κατανοώ την αγωνία του πρωθυπουργού να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να βρει άλλοθι για τα πέντε χρόνια αποτυχιών. Να κάνει το άσπρο - μαύρο, για να μπορέσει να συγκαλύψει πολιτικές αμαρτίες, οι οποίες έχουν καταδικάσει τη χώρα μας σε μια αρνητική πορεία, αναπτυξιακή, κοινωνική, εκπαιδευτική. Αρνητική πορεία για τη νεολαία, αρνητική πορεία για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς.

Θα περίμενα, όμως, τουλάχιστον, όχι να μην λέει μισόλογα, όχι να μην παραποιεί τις δικές μας θέσεις -θα του στείλουμε και το πρόγραμμά μας, αν θέλει να το διαβάσει- αλλά τουλάχιστον να χρησιμοποιεί σωστά τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν και είναι δεδομένα.

Αδυνατεί να δει τις αλήθειες. Αδυνατεί να δει τις αλήθειες, που βρίσκονται μπροστά του σε αυτή τη χώρα. Αλήθειες, τις οποίες ζουν πια όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και βεβαίως, είναι αναγκασμένος να διαστρεβλώνει ακόμη και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.  Δεν είναι υπεύθυνη τοποθέτηση ενός πρωθυπουργού, ο οποίος λέει ότι «εμείς θα καταργήσουμε τις φοροαπαλλαγές, για τα επιδόματα για τους ανέργους, για τους γονείς, για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα». Δεν είναι αυτές οι φοροαπαλλαγές, κ. Καραμανλή, που θα καταργήσουμε. Είναι αυτές, που εσείς χαρίσατε στις επιχειρήσεις.

Πάνω από 1 δις ευρώ χρέος κάθε χρόνο έχουμε ουσιαστικά, αυτά τα πέντε χρόνια, από τη δική σας διακυβέρνηση. Χαρίσατε 5 δις ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις. Να ένας πόρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης, περιφερειακής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια.

Εμείς μιλάμε για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία, ώστε να εξομαλύνουμε εισοδηματικές ανισότητες, που εσείς πέντε χρόνια μεγεθύνατε. Αναδιανομή, για να προστατέψουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που εσείς πέντε χρόνια εξουθενώσατε. Να φορολογήσουμε τα υψηλά εισοδήματα, που εσείς πέντε χρόνια τώρα δεν φορολογείτε.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις στη διαδικασία εφαρμογής της νομοθεσίας, για την οποία εσείς, πέντε χρόνια τώρα, δεν δίνετε δεκάρα. Τέτοιες, ώστε η είσπραξη των φόρων να είναι απλή, γνωστή, πρόσφορη σε κάθε πολίτη, με παρεμβάσεις στη βελτίωση της ποιότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών, που υποκριτικά εσείς υπόσχεστε, αλλά πουθενά δεν υπάρχει.

Όλες αυτές τις περαιώσεις, τις χαριστικές ρυθμίσεις που πέντε χρόνια τώρα κάνετε, ως μόνη φορολογική πολιτική, με αποτέλεσμα οι συνεπείς φορολογούμενοι και οφειλέτες να σηκώνουν το βάρος της οικονομίας.

Μας μιλάτε για τη διεθνή κρίση και τα χρέη που παραλάβατε. Δεν μας λέτε, όμως, πού πήγαν τα 80 δις ευρώ χρέος, το οποίο έχετε αυξήσει μέχρι σήμερα στο Δημόσιο. Είναι ή δεν είναι σε επιτήρηση, κ. Καραμανλή, η χώρα μας, ουσιαστικά εδώ και πέντε χρόνια, ξανά τώρα, και επισήμως; Είναι ή δεν είναι αυτό επιζήμιο για τον Ελληνικό λαό;

Αντί να δίνονται από το κράτος οικονομικά πακέτα ενίσχυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα ασθενέστερα στρώματα, επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και, μέσα από τους φόρους αυτούς, περικόπτονται δαπάνες για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα, που εσείς δημιουργήσατε.

Δεν μπήκαμε σε επιτήρηση λόγω της διεθνούς κρίσης. Για δύο συνεχή οικονομικά χρόνια, 2007 - πολύ πριν την κρίση - και 2008, το έλλειμμα εκτινάσσεται πάνω από το 3%.

Σας αρέσει να επαναλαμβάνετε πως εσείς λέτε αλήθειες. Μα ποιες αλήθειες; Είναι αλήθεια η δήλωση της «θωρακισμένης οικονομίας» ή η δήλωση του «πιάσαμε πάτο»; Είναι η δήλωση της αλήθειας του «προϋπολογισμού της ευθύνης», για τον οποίο πήγατε σε εκλογές το 2007; Θυμηθείτε το, πήγατε σε εκλογές για να διαμορφώσετε τον «προϋπολογισμό της ευθύνης». Προϋπολογισμό, που τελικά εκτροχίασε δημοσιονομικά τη χώρα κατά 8 δις ευρώ, δηλαδή παραπάνω από τον προϋπολογισμό που έχουμε για ολόκληρη την εκπαίδευση στη χώρα μας! Αυτός ήταν ο «προϋπολογισμός σας της ευθύνης».

Η αλήθεια σας για τα υγιή δημοσιονομικά και την αξιολόγηση με πλήρη διαφάνεια του φετινού προϋπολογισμού; Αποκρύπτετε πλήρως τα στοιχεία. Δεν έχουμε ουσιαστικά προϋπολογισμό. Παραδώσαμε το χρέος χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ από όσο ήταν όταν αναλάβαμε. Τότε, το '93, το χρέος ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σας το παραδώσαμε. Εσείς το παραδίδετε, κληροδοτείτε σε εμάς χρέος κατά 10 μονάδες υψηλότερο. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Σίγουρα όχι στην υγεία, σίγουρα όχι στην παιδεία ή στην ανάπτυξη.

Οι αλήθειες σας για τη στροφή στην Περιφέρεια; Το ΕΣΠΑ 2007-2013. Δυόμιση χρόνια μετά την έναρξή του, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ. Μιλήσατε για 1,5 δις που έχει εκταμιευτεί. Πού έχουν πάει αυτά τα χρήματα; Σε ποιο έργο; Σας άκουσα που είπατε «τρέχουν οι προκηρύξεις». Μα άμα τρέχουν οι προκηρύξεις, μήπως δεν τις φτάνετε κ. Καραμανλή; Κρύβετε τις αλήθειες και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι σήμερα.

Όσο για το ασφαλιστικό, να μην πω πολλά. Το 18% των επιχειρήσεων είναι άγνωστες στο ΙΚΑ. Ένας στους έξι, ανασφάλιστος. Και εσείς, από πλεόνασμα 5,5 δις που είχε το ΙΚΑ το 2003-2004, ανεβάσατε το έλλειμμα εκεί όπου ήταν το πλεόνασμα.

Παραλάβατε τον ΟΑΕΕ με 34 εκ. έλλειμμα. Σήμερα, το έλλειμμα αγγίζει τα 700 εκ. ευρώ. Δεν ξέρω ποια είναι αυτή η ειδυλλιακή εικόνα που θέλετε εσείς να παρουσιάσετε για το ασφαλιστικό σύστημα, κ. Καραμανλή.

Πώς διαχειριστήκατε τα οικονομικά της χώρας; Εσείς δεν μιλούσατε πριν από το 2004 για σπατάλες 10 δις ευρώ που θα κόβατε; Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι δαπάνες του κράτους, από 31 δις ευρώ το 2004, έφτασαν σχεδόν στα 50 δις ευρώ, ότι αντί για το δήθεν νοικοκύρεμα, ξοδέψατε πάνω από 18 δις;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι δεν πληρώσατε τα τελευταία χρόνια χρέη στους προμηθευτές των νοσοκομείων, στους κατασκευαστές και σε πολλούς άλλους, ύψους 12 δις ευρώ;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι κρατάτε σαν επτασφράγιστο μυστικό την πορεία των εσόδων και των δαπανών του 2009;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι, μέσα σε τέσσερις μήνες, έχετε δανειστεί 46 δις, δηλαδή 5 δις παραπάνω απ' αυτά που προϋπολογίζετε για όλο το χρόνο; Σήμερα, όχι στο τέλος του χρόνου.

Και είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι, όπως πάνε τα πράγματα, θα δανειστείτε πολύ πάνω από τα 50 δις φέτος και, ότι μπορεί να επιβεβαιωθούν ακόμα και οι Κασσάνδρες, που μιλούν για πάνω από 60 δις δανεισμό;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι, σήμερα πληρώνουμε πολύ ακριβά για να δανειστούμε, όταν τα επιτόκια είναι διεθνώς σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα; Ότι λόγω της αποτυχίας και της ανικανότητάς σας, η Ελλάδα εδώ και πολλούς μήνες διασύρεται στον ξένο Τύπο και εμφανίζεται ως μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15;

Και βεβαίως, με σκανδαλώδη τροπολογία, νομιμοποιείτε όλες τις αυθαίρετες, παράνομες, εξωσυμβατικές συμβάσεις των νοσοκομείων. Κλείνετε δηλαδή το μάτι σε όλους τους προμηθευτές να συνεχίσουν να προμηθεύουν παράνομα υπερκοστολογημένα αναλώσιμα υλικά για τα νοσοκομεία. Και το λογαριασμό βεβαίως, τον φορτώνετε εσείς στον εργαζόμενο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, πάντα με αδιαφάνεια.

Εκεί θα βρούμε τα λεφτά κ. Καραμανλή. Σε μια σωστή διαχείριση και σε μια σωστή μεταρρύθμιση, σε σωστές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όχι σαν αυτές που εσείς λέτε ότι κάνετε.

Γιατί αν μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις που κάνατε, τις μόνες που είδαμε εμείς αυτά τα χρόνια, είναι το σχέδιο για τα δομημένα ομόλογα.

Το σχέδιο για τον βασικό μέτοχο.

Το σχέδιο για την αλλαγή περιουσιών για τη Μονή Βατοπεδίου.

Το σχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

Το σχέδιο για τις ακτοπλοϊκές γραμμές στο Αιγαίο.

Το σχέδιο με τις επιδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το σχέδιο για την αναμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ουσιαστική κατάργηση του ΣΔΟΕ.

Το σχέδιο για την δήθεν ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο κ. Σανιδάς θεωρείται πια ως ουσιαστικό κομματικό στέλεχος υποστήριξης της κυβέρνησης.

Το σχέδιο για την αλλαγή των μηχανισμών υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Το σχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα καρτέλ, όπου αθωώνονται όλοι.

Το σχέδιο με τις υποκλοπές, που ακόμα δεν ξέρουμε τι κρύβει αυτή η υπόθεση.

Το σχέδιο με την αλλαγή των συμβάσεων των συγχρηματοδοτούμενων δημόσιων έργων.

Το σχέδιο για την ουσιαστική κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως βεβαίως της ΡAΘE που είχε σχέση με τις ακτοπλοϊκές γραμμές.

Αυτά είναι τα σχέδια, που εσείς φέρατε τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας και, βεβαίως, έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας μας. Έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας μας προς το χειρότερο, πολύ προς το χειρότερο. Γι' αυτό, εγώ σας ζήτησα από το 2004, σας ζήτησα και πριν από ένα μήνα, σας ζητώ ξανά και σήμερα:

Θα έπρεπε όλες αυτές οι υποθέσεις, όποιες υποθέσεις θέλετε και εσείς κ. Καραμανλή, που έχουν σχέση με διαφθορά, να τις φέρουμε στη Βουλή για να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Να βάλουμε μια τάξη σε αυτή τη χώρα, να γίνει ευνομούμενη Πολιτεία, να μην σπαταλώνται τα χρήματα του Ελληνικού λαού κάτω από το τραπέζι, και να κατηγορείται, δικαίως ή αδίκως, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Και μιλάτε εσείς για δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό. Δεν μπορείτε να δείτε πόσο την δυσφημίσατε εσείς με την απογραφή; Πόσο την δυσφημίσατε με όλες αυτές τις υποθέσεις; Πόσο την δυσφημίσατε με την εικόνα της χώρας μας το Δεκέμβριο, με τις καταστροφές στο Σύνταγμα, με τη δολοφονία ενός νέου, του Αλέξανδρου; Οι σχολιαστές στο εξωτερικό δεν έμεναν απλώς σ' αυτές τις εικόνες. Οι σχολιαστές στο εξωτερικό έλεγαν πολύ απλά: Εδώ είναι η Ελλάδα, με μία κυβέρνηση που σπαράσσεται από τα σκάνδαλα. Αυτές οι εικόνες και αυτές οι ειδήσεις έφτασαν μέχρι την άλλη γωνιά του πλανήτη μας. Και εσείς, λέτε ότι δυσφημούμε τη χώρα.

Δυσφημείται η χώρα από μία αδιέξοδη πολιτική, γι' αυτό και πρέπει να αλλάξει. Ίσως να μην σας αρέσουν αυτά που λέω εγώ στο εξωτερικό, που υπερασπιζόμενος τη χώρα, λέω παντού το εξής απλό: Δεν είναι αυτή η πραγματική Ελλάδα.

Υπάρχει η Ελλάδα της ελπίδας.

Υπάρχει η Ελλάδα της αισιοδοξίας.

Υπάρχει η Ελλάδα ενός ευνομούμενου κράτους.

Υπάρχει η Ελλάδα της «Πράσινης Ανάπτυξης».

Υπάρχει η Ελλάδα της ειρήνης και της συνεργασίας.

Και θα συνεχίζω να λέω ότι, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα.

Θα συνεχίζω να λέω: Κάντε τόπο να περάσει αυτή η άλλη Ελλάδα, κ. Καραμανλή.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ

1241782447-07077.jpg
1241782906-19381.jpg