«Ο ελαιοκομικός τομέας μέχρι και μετά το 2013»

«Ομιλία Βασίλη Έξαρχου στο Συνέδριο

Παρασκευή 08/05/2009

 

Η έκθεση Ελαιολάδου και Ελιάς, Ελαιοτεχνία 2009 συμβάλλει στην προώθηση των προϊόντων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς της παραγωγής, της Αυτοδιοίκησης και των επιστημόνων.

Μας είναι γνωστά τα προβλήματα των χαμηλών τιμών, της αδυναμίας διάθεσης του λαδιού, του υψηλού κόστους παραγωγής, του πολυκερματισμού των φορέων τυποποίησης και εμπορίας, των καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, προβλήματα που οφείλονται στην απουσία σχεδίου και ολοκληρωμένης πολιτικής για ένα προϊόν αξίας και πολύ μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας.

Χρειάζεται Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για κάθε προϊόν και ιδιαίτερα για το λάδι που αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής διατροφής, της Μεσογειακής διατροφής που μπορεί να δώσει νέες προοπτικές και στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό. Είναι απαραίτητη η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Εμείς το ΠΑΣΟΚ έχουμε καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την πράσινη ανάπτυξη, πρόταση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα έχει ως κεντρικό προσανατολισμό την παραγωγή τροφίμων ποιότητας με ταυτότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία. Σε ότι αφορά ειδικότερα στο λάδι έχουμε προτείνει μία ολοκληρωμένη πολιτική με συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την πάταξη της ασύδοτης δράσης των καρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, την τυποποίηση του προϊόντος για να μην πωλείται «χύμα», την προβολή και προώθηση του προϊόντος στις αγορές, την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων εμπορίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελιά είναι το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων

 Η μείωση του κόστους παραγωγής απαιτεί μέτρα για την αύξηση του κλήρου, τη μείωση των τιμών των αγροτικών εφοδίων που είναι πολύ ακριβά, την κατασκευή αρδευτικών έργων και έργων αποταμίευσης νερού. Η εξυγίανση της αγοράς σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά στην οργάνωση των παραγωγών, στην επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων, στο θεσμικό πλαίσιο και στην επιβολή ποινών για την πάταξη της νοθείας και των παράνομων ελληνοποιήσεων, στη σήμανση των προϊόντων, στη διακίνηση, την τιμολόγηση και εμπορία των προϊόντων μέσω των πολύ μεγάλων εμπορικών αλυσίδων (τρόπος τιμολόγησης από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Από το χωράφι και το ελαιοτριβείο μέχρι τα σημεία διάθεσης των προϊόντων, οι υποδομές, οι δομές και το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, τη διαφάνεια του συστήματος και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν μπορεί να έχουμε ελαιοτριβεία διάσπαρτα που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και τις σύγχρονες προδιαγραφές, δεν μπορεί να έχουμε πληθώρα φορέων που προσπαθούν να επεξεργαστούν, να τυποποιήσουν και να εμπορευτούν λάδι και ελιές χωρίς να τα καταφέρνουν, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο ελληνοελληνικός πόλεμος στις εξαγωγές (είτε του λαδιού είτε της ελιάς).

Χρειάζεται μητρώο επιχειρήσεων και χρειάζεται επιτέλους να συνενωθούν, ασφαλώς με κίνητρα, σε ισχυρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι παραγωγικές μονάδες των συνεταιρισμών και σε ισχυρές εταιρίες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 Στην παραπάνω κατεύθυνση θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο τα βασικά στοιχεία του οποίου θα αναφέρονται στη χρηματοδότηση και στην οικονομική στήριξη των οργανώσεων, στη δομή τους και στην στελέχωσή τους προκειμένου να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη διασφάλιση εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς.

Εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε μία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους αγρότες, τους φορείς τους, τους φορείς της παραγωγής και της εμπορίας, συμφωνία εμπιστοσύνης που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια και στις καθαρές μεταξύ μας σχέσεις, γι' αυτό σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας με θέσεις, με προτάσεις και με τη δέσμευση να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ριζικές αλλαγές με βάση την πρότασή μας για την Πράσινη Ανάπτυξη, ριζικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου με κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον.