Χαιρετισμός Γιώργου Α. Παπανδρέου

στους Φούρνους

Παρασκευή 01/05/2009

Φωτογραφικό Υλικό

 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία σε νησιά του Αιγαίου, επισκέφθηκε το πρωί τους Φούρνους, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Δήμαρχο, εκπροσώπους Φορέων και κατοίκους του νησιού, και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

 

Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για την υποδοχή, για τη ζεστασιά και την αγάπη που μου δείχνετε σήμερα.

Ήθελα να είμαι κοντά σας σήμερα, Πρωτομαγιά, μια μέρα που συμβολίζει κάτι πολύ απλό, ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα. Να τον αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια, να σεβόμαστε τα δικαιώματά του, να αισθάνεται ότι είναι προστατευμένος από μια πολιτεία που του εγγυάται ίσα δικαιώματα, είτε βρίσκεται σ' ένα μικρό νησί, είτε βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή, σ' ένα ορεινό χωριό, είτε βρίσκεται σε μια μεγάλη πόλη.

Είμαστε εδώ σήμερα με τους συνεργάτες μου, τον Δημήτρη Καρύδη, τον Μανώλη Όθωνα, την Ελπίδα Τσουρή, που είναι και βουλευτής μας στη Χίο και μας εκπροσωπεί σε θέματα ναυτιλίας, για να τονίσουμε τη δική μας προσήλωση στο δικαίωμά σας να έχετε ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στην υγεία, όπως πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος.

Να μην αισθάνεται κανένας πολίτης της χώρας, ότι δεν έχει άμεση πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Όχι μόνο σε γιατρούς, αλλά και στις απαραίτητες υποδομές και  την τηλεϊατρική, για να μπορεί να έχει κάθε πολίτης πρόσβαση σε όλη την κοινότητα της υγείας, των γιατρών, των νοσοκομείων που έχει και διαθέτει η χώρα μας, για μια σωστή και άμεση διάγνωση.

Σωστές συγκοινωνίες, για να μην αισθάνεται απομονωμένος αλλά συνδεδεμένος με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο κάτοικος που έχει επιλέξει να ζήσει σ' αυτό το ωραίο νησί.

Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας, που θα ενισχύσουμε όχι μόνο με υποδομές αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό, και με διαδικτυακή σύνδεση.

Και θα βοηθήσουμε και τώρα, ως αντιπολίτευση, αν υπάρχει ανάγκη για υποδομές δικτύωσης και υπολογιστές. Μπορούμε και τώρα να βοηθήσουμε, αλλά σίγουρα ως κυβέρνηση να δικτυώσουμε το νησί, το σχολείο, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν ανοιχτούς ορίζοντες, πρόσβαση σε όλο τον πνευματικό κόσμο της χώρας μας αλλά και διεθνώς, την δυνατότητα να μπορούν ισότιμα να μπουν στον κόσμο, ν' αναπτυχθούν, να υλοποιήσουν τα οράματά τους.

Αλλά δεν είναι μόνον η διασφάλιση των δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι αυτά τα νησιά, αυτά τα μικρά νησιά μας, τ' απομακρυσμένα αυτά νησιά, είναι τα διαμάντια της χώρας μας. Έχουν την ομορφιά τους. Έχουν την παράδοση, έχουν τα γνήσια προϊόντα, τ' αγνά και τα παραδοσιακά.

Αυτή την παράδοση πρέπει και να την κρατήσουμε αλλά και να την αξιοποιήσουμε, διότι είναι μια αξία για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, για την ανάπτυξη υπηρεσιών αναψυχής, ψυχαγωγίας, υγείας, και των πολιτών μας αλλά και ευρύτερα, των ξένων που έρχονται να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Όμως, για να γίνουν αυτά τα νησιά πόλοι έλξης, πρέπει να προωθήσουμε μια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, που σέβεται και διατηρεί την παράδοση, που αναδεικνύει την ελληνική παράδοση, την παράδοση του κάθε νησιού, γιατί το κάθε νησί έχει και τη δική του κουλτούρα, τη δική του ιστορία, τα δικά του έθιμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα απ' όλα να υπάρχει σεβασμός στον πολιτισμό μας, που σημαίνει σεβασμό στον ίδιο τον άνθρωπο.

Να θέλει ο νέος άνθρωπος και να μπορεί να μείνει σ' αυτό το νησί. Αυτό σημαίνει υποδομές. Υποδομές σε υγεία, σε παιδεία, σε συγκοινωνίες, σε βιολογικό καθαρισμό, στην ενέργεια.

Και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πια με τις νέες τεχνολογίες, με αυτό που λέμε «πράσινη ανάπτυξη». Νησιά σαν αυτό, μπορούν να είναι αυτοδύναμα ενεργειακά. Και όχι μόνο αυτοδύναμα, αλλά και να παράγουν ενέργεια, ηλεκτρισμό και το πλεόνασμα ενέργειας που μπορεί να παράγει αυτό το νησί, να το πουλάει στο ευρύτερο δίκτυο προς όφελος του ίδιου του νησιού, της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής.

Μιλάμε για « πράσινη ανάπτυξη», που σημαίνει ότι κάνουμε τα νησιά μας, κάνουμε την περιφέρειά μας μια παραγωγική περιφέρεια, που αναδεικνύει τα προϊόντα αξίας, επενδύει στον άνθρωπο, στις υποδομές, για να μπορέσει να προσελκύσει και τουρισμό, αλλά και να κατακτήσει μια ανθρώπινη ποιότητα ζωής σε κάθε τόπο.

Είμαι εδώ λοιπόν σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες μου, για να πούμε ότι, εγγυόμαστε να φτιάξουμε μια τέτοια πολιτεία, ευνομούμενη, όπου τα λεφτά τα δικά σας, τα λεφτά του Ελληνικού λαού δεν θα σπαταλώνται, δεν θα λεηλατώνται από διάφορους παράγοντες, δεν θα χάνονται σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Είναι λεφτά δικά σας που θα επενδυθούν στον άνθρωπο, στην περιφέρεια, στην υγεία, στην παιδεία, που θα επενδυθούν σωστά σε συγκοινωνίες. Με το πρόγραμμά μας εγγυόμαστε σωστές, ποιοτικές συγκοινωνίες, που θα υπηρετούν όχι τους διάφορους πλοιοκτήτες, αλλά τον κάτοικο των νησιών.

Αυτός είναι ο στόχος μας, να βοηθήσουμε εσάς, να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών, των κατοίκων που ζουν σε αυτά τα νησιά, και που πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Πρέπει να αισθάνεστε ότι είστε ισότιμοι Έλληνες, με τα ίδια δικαιώματα και ότι σας αντιμετωπίζει με ισοτιμία η Ελληνική Πολιτεία, το Κράτος.

Αυτό ήρθαμε εδώ να εγγυηθούμε και είναι σίγουρο ότι, θα είμαι δίπλα σας, όχι μόνο σήμερα, αυτήν την όμορφη μέρα της Πρωτομαγιάς, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

1241185696-22279.jpg

 

1241186085-30790.jpg

 

1241187440-05591.jpg

 

1241187560-23987.jpg

 

1241187663-15249.jpg

ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ