Δηλώσεις Άννας Διαμαντοπούλου

σχετικά με την ίδρυση νέων τμημάτων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πέμπτη 29/04/2009

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω, από ένα γεγονός, το οποίο πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί. Καταγγέλλουμε με τον πλέον απόλυτο τρόπο, την ποινική δίωξη εκπαιδευτικού, δασκάλας Δημοτικού σχολείου από λειτουργό του Υπουργού Παιδείας, με το πρόσχημα ότι, διέθεσε αίθουσα ώστε να διδαχτούν την αλβανική γλώσσα ,22 μαθητές τις απογευματινές ώρες.

Μια χώρα, η οποία θέλει να διδάξει την ελληνική γλώσσα στα παιδιά της στα πέρατα του κόσμου, από τη Γερμανία μέχρι τη Βραζιλία και από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Λατινική Αμερική, η κυβέρνηση αυτής της χώρας σήμερα, απαγορεύει και μάλιστα διώκει με ποινικό τρόπο ως έγκλημα, τη δυνατότητα στα πλαίσια συγκεκριμένου προγράμματος, να μάθουν τη δική τους γλώσσα τα παιδιά μιας άλλης χώρας. Αποκρύπτοντας δε το γεγονός ότι στην ίδια γλώσσα, η ίδια δασκάλα, είχε οργανώσει μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τους γονείς.

Καλώ τον Υπουργό Παιδείας να πάρει άμεσα θέση πάνω στο θέμα αυτό.

Η σημερινή δήλωση αφορά το θέμα των νέων Σχολών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας πριν από λίγους μήνες στην αρχή της χρονιάς και είναι 13 Τμήματα ΤΕΙ και 3 Τμήματα πανεπιστημιακά.

Στη χώρα μας, επί πολλά χρόνια υπάρχει η πολιτική της αποκέντρωσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και υπήρξε για αυτό, πολύ κριτική, πολλές φορές δίκαια, ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η αποκέντρωση, δεν ήταν πάντοτε οργανωμένος, έτσι ώστε να υπάρχουν τα αποτελέσματα που έπρεπε και που θέλαμε για την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ασκήσει σφοδρή κριτική επί πάρα πολλά χρόνια, αλλά αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Ανακοινώθηκαν 13 Τμήμα ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα και 3 Τμήμα Πανεπιστημίου, 2 στην Κομοτηνή και 1 στη Λήμνο.

Στις 27 Μαρτίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να δει το βαθμό προετοιμασίας των Τμημάτων αυτών σε όλη τη χώρα. Μετά από την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και μετά από επί τόπου έρευνα και συνεργασία με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και τα Πανεπιστήμια σε όλους τους νομούς, προκύπτει μια απαράδεκτη και τραγική κατάσταση, ενόψει της έναρξης της νέας χρονιάς.

Η λογική της Αντιπολίτευσης δεν είναι η καταγγελία και το κατηγορώ, αλλά θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Στη συγκεκριμένη φάση είναι μια δημιουργική και θετική προειδοποίηση προς το Υπουργείο Παιδείας. Μια προειδοποίηση: 20 μέρες πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν Σχολές οι οποίες όπως, ανακοινώθηκε ,θα λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο και οι Σχολές αυτές σήμερα βρίσκονται από πλευράς προετοιμασίας, στο απόλυτο μηδέν.

Δίνω πιο συγκεκριμένα στοιχεία:

ΤΕΙ Καλαμάτας Τμήμα Λογοθεραπείας: υπάρχουν κάποιες υποδομές στα υπάρχοντα κτήρια του ΤΕΙ, δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μαιευτική στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: δεν υπάρχουν υποδομές είναι απολύτως ανύπαρκτες, δεν υπάρχουν εργαστηριακές υποδομές, ανακοινώθηκε πριν από ενάμιση μήνα ότι προκηρύσσεται η μελέτη νέου τμήματος του νοσοκομείου, το οποίο όταν θα γίνει θα είναι για εργαστηριακές υποδομές, δεν έχει προσληφθεί προσωπικό, δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών.

Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Μεσολογγίου: οι υποδομές είναι αυτές που υπάρχουν  στο συγκεκριμένο Τμήμα και είναι δυο αίθουσες διδασκαλίας και τρία εργαστήρια. Δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τμήμα Επιχειρησιακής Πληροφορικής Παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά: δεν υπάρχει τίποτε από πλευράς υποδομών, δεν έχει εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει προϋπολογισμός, δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών.

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Πληροφοριακά Συστήματα παράρτημα Αιγαίου Αγίου Νικολάου ΤΕΙ Κρήτης: καμία υποδομή, δεν έχει προσληφθεί προσωπικό.

Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης παράρτημα Αμαλιάδας ΤΕΙ Πάτρας: ανύπαρκτες υποδομές, δεν έχει προσληφθεί προσωπικό.

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα: καμία υποδομή, καθόλου προσωπικό.

Πολιτικών Δομικών Έργων παράρτημα Τρικάλων ΤΕΙ Λάρισας: δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει προϋπολογισμός, για τα εργαστηριακά προγράμματα ούτε καν για έκτακτο προσωπικό.

Τεχνολογία Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στη Λευκάδα: ανύπαρκτες υποδομές, δεν υπάρχει προσωπικό.

Προστασία και Συντήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο ΤΕΙ Ιωαννίνων: κανένα κτήριο, υπάρχει υπό διαμόρφωση ένα ενοικιαζόμενο κτήριο, παντελής έλλειψη εργαστηρίων, δεν υπάρχει προσωπικό.

Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση και Σχεδιασμός στις Σέρρες: καμία υποδομή και δυστυχώς καθόλου προσωπικό. Το ίδιο ισχύει βεβαίως για την Ινολογία και Τεχνολογία ποτών στο παράρτημα Δράμας ΤΕΙ Καβάλας και εκεί δεν υπάρχουν υποδομές και εκεί δεν υπάρχει ούτε καν προκήρυξη, ούτε καν ανακοίνωση εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τελευταίο Τμήμα των ΤΕΙ το 13ο είναι Τμήμα Διοίκησης και Συστημάτων Εφοδιασμού, παράρτημα Γρεβενών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικό προσωπικό, από 50 διδάσκοντες στο συγκεκριμένο ΤΕΙ οι 3 μόνο είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι 47 είναι ωρομίσθιοι, 3 άτομα διοικητικό προσωπικό το οποίο είναι σε ομηρία σε εξαμηνιαίες συμβάσεις, δεν υπάρχει προϋπολογισμός, πρόγραμμα σπουδών, ούτε καμία υποδομή στέγασης. Το νέο κτήριο αναμένεται να τελειώσει στα τέλη του 2010 και θα λειτουργήσουν δυο Τμήματα στο υπάρχον κτήριο πρώην Δημοτικού σχολείου.

Αυτά όσον αφορά τις υποδομές για τα 13 ΤΕΙ.

Τα 3 πανεπιστημιακά Τμήματα. Τα 2 από αυτά είναι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχουν νέες υποδομές ούτε υπάρχει καμία πρόοδος για την προετοιμασία της έναρξης και λειτουργίας των Τμημάτων. Οι κενές οργανικές θέσεις οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες είναι 100, ενώ οι συνολικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι γύρω στους 330. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για φοιτητική μέριμνα των φοιτητών που θα εισαχθουν  πάνε και βεβαίως διαρκής υποχρηματοδότηση.

Τέλος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λήμνο. Από την ίδρυση του Τμήματος το 2003 δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις ή προκηρύξεις για τα κτήρια τα οποία έχουν παραχωρηθεί από την τοπική κοινωνία.

Οι συμβάσεις των επισταμένων τεχνικών υπαλλήλων δεν γνωρίζουμε πως και πότε θα ανανεωθούν και δεν υπάρχει έγκριση ούτε για τους λεγόμενους 407 δηλαδή τους έκτακτους εκπαιδευτικούς, αλλά μόνο κάποιες γενικές ανακοινώσεις ότι το Σεπτέμβριο του 2009, θα είναι όλα έτοιμα.

Αυτά τα 16 Τμήματα που ανακοινώθηκαν, 13 στα ΤΕΙ και 3 στα Πανεπιστήμια, θα είναι μέσα στα μηχανογραφικά τα οποία θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι φοιτητές που θα δώσουν εξετάσεις σε 20 μέρες.

Εμείς θα επανέλθουμε την 1η Ιουνίου και θα ζητήσουμε από τον Υπουργό Παιδείας να μην διαψεύσει τις προσδοκίες οι οποίες δημιουργούνται σε φοιτητές, σε νέους ανθρώπους, σε επιστημονικούς κλάδους αλλά και σε τοπικές κοινωνίες.

Το μοντέλο του λυόμενου Πανεπιστημίου και του λυόμενου ΤΕΙ, δεν μπορεί να έχει μέλλον πλέον σε αυτή τη χώρα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι πέρσι τέτοια εποχή είχαμε κάνει συνέντευξη Τύπου για το θέμα των Νηπιαγωγείων, το οποίο ξέσπασε το Σεπτέμβρη. Είναι μια θετική και δημιουργική προειδοποίηση προς τον Υπουργό Παιδείας ότι πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με το σοβαρότερο θέμα, που είναι αυτή τη στιγμή οι υποδομές σε κτήρια και ανθρώπους, ώστε οι Σχολές αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν με αξιοπρεπή τρόπο το Σεπτέμβριο.

Τέλος θέλω να τελειώσω με μια μικρή αναφορά. Χτες το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ένα νέο site για δημόσια διαβούλευση, με τον τίτλο: www.meafora.gr και www.meafora.com. Χαιρετίζουμε την, εξαιρετικά βέβαια καθυστερημένη, απόφαση του Υπουργείου να ξεκινήσει ένα διαδικτυακό διάλογο, είναι όμως θετικό, ποτέ δεν είναι αργά.

Αλλά θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση: όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, ο διάλογος αυτός μέσω του Διαδικτύου ξεκινά με την πρόσκληση να καταθέσουν όλοι τις απόψεις τους. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό: το Υπουργείο Παιδείας δεν καταθέτει σε κανένα από τα τμήματα του site, δηλαδή στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια ή στις απόψεις τη δική του πρόταση, ώστε να υπάρξουν αντιπροτάσεις, σχολιασμός, ή αυτοτελείς προτάσεις.

Θα έλεγα λοιπόν στον κ. υπουργό ότι πράγματι θα μπορούσε να ονομάσει αυτό το διαδικτυακό τόπο το «meafora.gr» ως «tabularasa.gr», γιατί εδώ ταιριάζει ακριβώς.

Ευχαριστώ.