Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

και το δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη

Κυριακή 26/04/2009

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, πολλοί ισχυρίζονται ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ χρεοκόπησε επειδή η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πήρε εγκαίρως μέτρα για να περιορίσει το έλλειμμα και να ανατάξει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Εσείς αν χρειαστεί θα πάρετε μέτρα που μπορεί να θεωρηθούν «αντιλαϊκά», αλλά θα δρομολογούσαν την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα είναι ο κ. Καραμανλής που πήρε τα τελευταία χρόνια «αντιλαϊκά» μέτρα.

Χάρισε φόρους στους έχοντες και κατέχοντες, μεταφέροντας φορολογικά βάρη στη μέση ελληνική οικογένεια.

Έπαιξε τα λεφτά των συνταξιούχων στα «τοξικά ομόλογα». Χάρισε τεράστια ποσά στις τράπεζες, υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Φόρτωσε το δημόσιο με 400 νέες επιτροπές που αμείβονται αδρά - βολεύοντας κομματικά στελέχη.

Προσέλαβε χιλιάδες κομματικούς αγροφύλακες αντί για γιατρούς και νοσηλευτές.

Παράλληλα δεν έκανε τίποτα για τη γραφειοκρατία, τη μείωση της σπατάλης,  την αδιαφάνεια, την διαφθορά, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Τα μέτρα που εμείς θα πάρουμε θα είναι με αίσθημα δικαιοσύνης, και δίκαιου επιμερισμού των βαρών.

Θα αποτελούν μέρος μιας σχεδιασμένης πολιτικής για τόνωση της οικονομίας, φορολόγηση του πλούτου εκεί όπου πράγματι υπάρχει, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περιστολή της σπατάλης, εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών στην υγεία, παιδεία και πρόνοια, καταπολέμηση της διαφθοράς. Μιας σωστής διαχείρισης που δημιουργεί και πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει με σχέδιο ελλείμματα και χρέος. Είναι αυτά σκληρά μέτρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές θα καταγράψετε την κατάσταση της οικονομίας ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς παραλάβατε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταγραφή της κατάστασης ναι - απαραίτητη - κατασυκοφάντηση όπως έκανε η ΝΔ όχι - ποτέ.

Η ζημιά της δήθεν «απογραφής» ήταν τεράστια για την πατρίδα.

Μπήκαμε, με την ανευθυνότητα της ΝΔ, σε μια απίστευτη περιπέτεια. 

Και σήμερα η κυβέρνηση που έκανε εκλογές για τον «προϋπολογισμό ευθύνης» του 2008, εμφανίζει έλλειμμα για το 2008 στο 5% του ΑΕΠ!

Με την πραγματική οικονομική κατάσταση να είναι πολύ δυσμενέστερη από την επίσημη εικόνα.

Η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να αποκτήσει πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.

Θέλω όμως να διαβεβαιώσω για ένα πράγμα: σε αντίθεση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα που θα βλάψει την αξιοπιστία της χώρας μας, στο όνομα οποιουδήποτε μικροκομματικού οφέλους. Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε κοιτώντας μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ και λίγο καιρό έχει ανοίξει μια κουβέντα στην Ευρώπη στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μιλώντας με τον Μπαρόζο του είπα ότι διαφωνώ με τον όρο 'χαλάρωση' του Μάαστριχτ γενικώς και αορίστως.

Δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται όλα τα ελλείμματα. Άλλα είναι τα ελλείμματα που οφείλονται σε σπατάλες, σε ρουσφετολογική πολιτική, σε διαφθορά - κάτι που χαρακτηρίζει την σημερινή ελληνική κυβέρνηση - και άλλα τα ελλείμματα που σχεδιασμένα πάνε σε επενδύσεις, στην παιδεία και την καινοτομία, στη στήριξη νέων αγροτών για την πράσινη αγροτική οικονομία, τη βελτίωση των ευρωζωνικών μας υποδομών, τις πράσινες κατασκευές.

Πιστεύω ότι ωριμάζει η εποχή μιας επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μάαστριχτ που θα συμπληρωθεί με ένα σύμφωνο για την Κοινωνική Συνοχή και την Ανάπτυξη το οποίο διασφαλίζει εργασία.

Αυτό διεκδικούμε δυναμικά ως ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη του αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία αναφέρεστε στην πράσινη ανάπτυξη σαν ένα από τους μοχλούς εξόδου από την κρίση. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα μοιάζει να χάνει το τρένο -σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι έγκλημα ένα εν δυνάμει πλεονέκτημα για την χώρα μας να αντιμετωπίζεται ως μειονέκτημα.

Πράγματι η Ελλάδα παρουσιάζεται ουραγός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Για μας, οι ΑΠΕ έχουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης. Έχω προσωπικά δεσμευτεί για ΑΠΕ παντού εκτός των περιοχών που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές υψηλής προστασίας.

Θα αντιστρέψουμε την απουσία στρατηγικής, τη γραφειοκρατία, πολυνομία, ατολμία λόγω πολιτικού κόστους που εμποδίζουν σήμερα την ανάπτυξή τους.

Και θα προωθήσουμε άμεσα μέτρα για τις ΑΠΕ από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησής μας. Ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρα ώστε να αναπτυχθεί ελληνική τεχνολογία και παραγωγή ΑΠΕ. Αυτό θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία και τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Γι αυτό και δεσμευόμαστε 0.5% του ΑΕΠ να κατευθυνθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί, μετά την πρόσφατη κρίση μιλούν για την ανάγκη επανίδρυσης του καπιταλιστικού συστήματος. Ποια είναι η θέση σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κρίση αυτή είναι καταρχήν πολιτική και δευτερευόντως οικονομική.

Είναι η κρίση ενός πολιτικού συστήματος που αιχμαλωτίστηκε από ισχυρότατα συμφέροντα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Και η κρίση σηματοδοτεί μια αλλαγή εποχής.

Κατέρρευσαν και τα δύο δόγματα του ψυχρού πολέμου. Και εκείνο που θεοποίησε το κράτος, και αυτό που θεοποίησε την αγορά.

Η δημοκρατική επανάσταση που έρχεται είναι κράτος και αγορές να υπηρετούν τον πολίτη και όχι το αντίστροφο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή Stiglitz που με πρωτοβουλία μου συστήθηκε στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατέληξε σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, πιο δίκαιο και σταθερό.

Βρισκόμαστε στην αυγή ενός νέου παγκόσμιου δημοκρατικού και προοδευτικού κοινωνικού κινήματος. Πρέπει να πετύχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ παρά τις διακηρύξεις της απέτυχε να επανιδρύσει το κράτος. Ποια μέτρα θα πάρετε για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η λέξη «επανίδρυση» έκρυβε τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ.

Γκρέμισε κάθε έννοια διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Χαρακτηριστική περίπτωση η διάλυση στα σώματα ασφαλείας. Η πλήρης υποβάθμιση του ΑΣΕΠ με τις «γαλάζιες συνεντεύξεις».

Έχουμε δεσμευτεί σε ριζικά μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, μέτρα που θα ξεκινούν από το πολιτικό σύστημα αλλά θα φτάνουν στην καθιέρωση κανόνων ελέγχου, λογοδοσίας, αξιοκρατίας και αξιολόγησης παντού.

Πρέπει να επανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στην πολιτεία.

Ξεκινήσαμε με τα ΚΕΠ, θα συνεχίσουμε με βαθιές τομές στην γραφειοκρατία, αίροντας τα αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα και την πρωτοβουλία.

Και θα προχωρήσουμε σε ριζική αλλαγή στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους που πρέπει να περιοριστεί σε επιτελικές λειτουργίες και των τοπικών αρχών που πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών προς τους πολίτες - με διαφάνεια και έλεγχο.

Αυτά δεν κοστίζουν σε ευρώ και μπορούμε να πετύχουμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Έχουν σίγουρα πολιτικό κόστος το οποίο αναλαμβάνουμε - ξέροντας ότι το όφελος θα είναι για όλους τους Έλληνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ χρησιμοποίησε μαζικά τα κομματικά της στελέχη στην διαχείριση των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εσείς με ποια κριτήρια θα επιλέξετε; Σκοπεύετε να βάλετε πλαφόν στις απολαβές τους ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα υπεραμοιβών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΝΔ δεν διάλεξε απλά κομματικά στελέχη αλλά στελέχη που ελέγχονται πλήρως από τον κομματικό μηχανισμό που έστησαν.

Εμείς θα θέσουμε τέλος στην τριτοκοσμική αυτή εικόνα.

Η Ελλάδα έχει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, εντός και εκτός των κομμάτων, της δημόσιας διοίκησης, της χώρας.

Σε αυτούς τους ανθρώπους θα απευθυνθώ - απευθύνομαι ήδη και σήμερα - και τους καλώ να συμβάλλουν στο δύσκολο έργο της ανάταξης της χώρας μας.

Θα αξιοποιήσουμε την τεράστια εμπειρία, γνώση και δημιουργικότητα νεότερων ή και εμπειρότερων στελεχών για να αλλάξουμε απαρχαιωμένες δομές και πολιτικές που κρατάνε πίσω τη διοίκηση αλλά και τη χώρα ολόκληρη.

Θα λάβω αυστηρά μέτρα περιορισμού των προκλητικών αμοιβών στο χώρο των Δημοσίων Οργανισμών. Την ώρα της κρίσης, το κράτος και το πολιτικό σύστημα πρέπει πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, υπάρχει ένας προβληματισμός μεταξύ των στελεχών του κόμματος σας για το κατά πόσο έχει κλείσει η «πληγή» της 11ης Νοεμβρίου 2007. Θα υπάρξουν αποκλεισμοί και αξιοποίηση  των στελεχών στην κυβέρνηση σας με κριτήριο την τότε επιλογή τους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βαθειά δημοκρατικό κόμμα.

Οι αντιπαραθέσεις μας δεν αποτελούν προσωπικές βεντέτες. Αναδεικνύουν ένα θεσμικό κόμμα που κινείται στην βάση αρχών και δημοκρατικών πρακτικών.

Απέναντι στην λογική των οικοπέδων και των φέουδων προτάσσουμε κανόνες και κοινούς στόχους.

Αποδείξαμε πως μπορούμε να εφαρμόζουμε πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες και να συνεχίζουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.

Για αυτήν την αλλαγή πάλεψα αυτά τα χρόνια.

Και αυτό θα το διασφαλίσω - διότι εγγυάται την ενότητά μας. Εγγυάται ένα αξιόπιστο κόμμα αρχών στο οποίο μπορεί να βασίζεται η ελληνική κοινωνία.

Πρώτος έδωσα το παράδειγμα της ενότητας στην αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα κάνω και μετά τις εκλογές.

Αξιοποιώντας νέα στελέχη αλλά και στελέχη με εμπειρία. Χωρίς βέβαια αποκλεισμούς, με μοναδικά κριτήρια την αξιοκρατία, την ακεραιότητα, τη διάθεση προσφοράς, την πολιτική ενότητα του Κινήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το περασμένο Ιούλιο είχατε πει ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες ψηφίζουν χαλαρά και άρα δεν θα κριθείτε σε αυτήν την αναμέτρηση. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχάς, δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Το ότι παραδοσιακά οι πολίτες στις ευρωεκλογές χρησιμοποιούν διαφορετικά πολιτικά κριτήρια αποτελεί κοινή διαπίστωση.

Αυτές οι ευρωεκλογές όμως, ιδίως αν δεν συμπέσουν με εθνικές εκλογές, πρέπει να είναι μια κορυφαία πολιτική μάχη. Πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο τριπλό μήνυμα.

Πρώτον, αποδοκιμασίας της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.

Δεύτερον, αποδοκιμασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των συντηρητικών αντιλήψεων που πρεσβεύει και η ΝΔ και που ευθύνονται για την οικονομική κρίση.

Τρίτο, προοπτικής για μια προοδευτική Ευρώπη, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατικής συμμετοχής και μιας «πράσινης» αναπτυξιακής πορείας που εγγυάται δουλειές, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

Στοίχημά μας οι Ευρωεκλογές να αποτελέσουν δημοψήφισμα καταδίκης των σημερινών πολιτικών, απαρχή μιας νέας πορείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ στήριξε σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψή του στις δημοσκοπήσεις όσο αναφορά στα σκάνδαλα της ΝΔ. Υπάρχουν ωστόσο φωνές στην παράταξη σας που επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα. Συμφωνείτε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Από το Σεπτέμβρη είχα πει στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ότι η ανατροπή είναι πολιτική και όχι δημοσκοπική.

Ποτέ δεν περιμέναμε απλώς την απαξίωση της ΝΔ. Καταθέταμε και καταθέτουμε και σήμερα υπεύθυνα τις προτάσεις μας. Τις πέντε μεγάλες εθνικές μας προτεραιότητες. Αποτέλεσμα μίας συνεπούς και συστηματικής δουλειάς, των στελεχών και βουλευτών μας στη Βουλή, στο κόμμα και την κοινωνία.

Η ανατροπή σχετίζεται με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πείθει ολοένα και περισσότερο πως έχει λύσεις και είναι ο φορέας ενός αξιόπιστου, ρεαλιστικού αλλά και φιλόδοξου σχεδίου ανάταξης της χώρας.

Οι δικές μας προτάσεις δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε - ακριβώς διότι κυριαρχούν τα σκάνδαλα - υπαρκτά και συγκαλυπτόμενα - από την ΝΔ.

Όμως αυτά τα πρωτοφανή σκάνδαλα δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας αντίληψης άσκησης της εξουσίας. Και αυτό θα αλλάξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η «υπόθεση Παυλίδη» τι είναι για εσάς; Γιατί επιμένετε τόσο στη απόδοση ευθυνών; Δεν ωχριά μπροστά σε άλλα σκάνδαλα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Και δεν είναι θέμα προσώπων. Καταπολεμούμε την αντίληψη ότι μπορεί ο κάθε υπουργός να κάνει τσιφλίκι του το υπουργείο ή τα χρήματα του ελληνικού λαού. Να τελειώνουμε!

Δεν μπορεί να έρχεται μια κυβέρνηση, να καταργεί διαδικασίες, ρυθμιστικές αρχές για την ναυτιλία, να πολλαπλασιάζει τους προϋπολογισμούς για τις άγονες γραμμές για να βολέψει διάφορους, και να παρέχει και κακές υπηρεσίες στους νησιώτες.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι παρά άλλο ένα παράδειγμα νομής της εξουσίας επί ΝΔ. Και είναι μόνο μία υπόθεση από τις πάμπολλες που ζητούμε να ξεκαθαρίσουμε - όχι για εκδίκηση - αλλά για να ανατρέψουμε μια και για πάντα αυτές τις λογικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε μήπως η διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens εμπλέξει και νυν ή πρώην στελέχη σας, ενισχύοντας  την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι «όλοι ίδιοι είναι»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν δέχτηκε ο κ. Καραμανλής την πρότασή μου τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεκαθαρίσουμε και αυτή την υπόθεση με όποιο πολιτικό κόστος, όποιους και  να αφορούσε. Θα ήταν προσφορά στην δημοκρατία και στον τόπο.

Η δικιά μας αντίδραση ακόμα και στις υποψίες για μέλη μας ήταν άμεση.

Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή πως σε θέματα διαφάνειας του δημοσίου βίου δεν χωρά κανένας συμψηφισμός.

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο.

Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να έχει κομματικά σύνορα.

Μόνο έτσι θα ανακτήσει το πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία του και οι πολίτες θα το περιβάλλουν ξανά με εμπιστοσύνη.

Αυτή την απλή αρχή καταστρατηγεί η ΝΔ - προσπαθώντας να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες με περίτεχνες κινήσεις συγκάλυψης και στην υπόθεση Siemens.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται πως ο «φάκελος Βατοπαιδίου» πάλι δεν θα έρθει στη Βουλή εξαιτίας παρέμβασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης.  Τι σημαίνει αυτό για τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πρόθεση για διαλεύκανση των σκανδάλων;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο όρος «δικαστικό πραξικόπημα» αποδίδει με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει.

Όταν μέρος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φαίνεται να είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και να πρεσβεύει την ατιμωρησία για τους ισχυρούς και κυβερνώντες, πως θα βρει το δίκιο του ο απλός πολίτης;

Πώς θα εμπιστευτεί τους θεσμούς της πολιτείας;

Πώς θα σταματήσουμε τον κατήφορο της ανομίας στη χώρα μας;

Πώς θα ζητήσουμε από τον απλό πολίτη να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του για την ανόρθωση της χώρας;

Πώς θα τον εμπνεύσουμε σε μια νέα συλλογική προσπάθεια για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα;

Είναι πρόβλημα δημοκρατίας.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο - πρέπει να αλλάξει.

Και βέβαια και εδώ έχουμε προτείνει θεσμικές αλλαγές που εξασφαλίζουν όλο και μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αξιοκρατία στην Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ΝΔ στηρίζουν τις ελπίδες τους για να ανακάμψουν στην υπεροχή των ηγετικών χαρακτηριστικών του πρωθυπουργού έναντι των δικών σας. Εσείς πόση σημασία δίνετε σε αυτήν την εκτίμηση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακριά από μένα τέτοιες ηγετικές ικανότητες!

Ζητώ από τους πολίτες να με κρίνουν και να με συγκρίνουν γι' αυτά που έχω κάνει και όχι γι' αυτά που δεν έχω ακόμη κάνει. Μπορούν, π.χ. να με κρίνουν ως Υπουργό Εξωτερικών.

Ως Πρωθυπουργός, - λαού θέλοντος - θα κριθώ μετά την πρώτη θητεία μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι αμφισβητούν την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει. Έχετε πρόγραμμα των 100 ημερών; Ποιες θα είναι οι πέντε πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι σαφές πως οι πρώτες αποφάσεις που θα λάβουμε θα εξαρτηθούν και από τη συγκυρία. Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε τις αρχές που θα υπηρετήσουμε ούτε τους στόχους που έχουμε και θα υλοποιήσουμε.

Έχουμε ξεκαθαρίσει πως μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, προώθησης του νέου αναπτυξιακού προτύπου της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα. Για παράδειγμα, με σημαντική μείωση του αριθμού των μελών της κυβέρνησης, ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου και άμεση ανάρτηση όλων των κυβερνητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Και σας διαβεβαιώνω πως στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα. Ποτέ στο παρελθόν αντιπολίτευση δεν είχε κάνει τόσο τεκμηριωμένη προετοιμασία σε προγραμματικό επίπεδο και υποβάλλει τόσες πολλές τεκμηριωμένες προτάσεις νόμων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εγκληματικότητα εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Εσείς ωστόσο, είστε αντίθετος και στην χρησιμοποίηση των καμερών και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Μήπως οι αντιλήψεις του ΠΑΣΟΚ είναι ξεπερασμένες σε σχέση με την έξαρση του προβλήματος αυτού;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η αντίληψη της δεξιάς ότι η αστυνομία είναι και θα είναι πάντα δικιά της ιδιοκτησία έχει φέρει την απαξίωση και τη διάλυση ενός μέχρι το 2004 αξιόπιστου σώματος.

Η ευνομία θέλει τον αστυνομικό να μην είναι έρμαιο των διαθέσεων του κάθε παράγοντα στο κόμμα της ΝΔ.

Η ευνομία θέλει τον αστυνομικό με κύρος, κοντά στην γειτονιά, με σχέδιο, εκπαίδευση, αντίληψη για την προστασία των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη. Σήμερα η κυβέρνηση κατάφερε να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ της κοινωνίας και της Αστυνομίας. Αυτό θα το αποκαταστήσουμε!

Είμαστε το πρώτο κόμμα που καταδίκασε και καταδικάζει την βία - από όπου προέρχεται. Είτε είναι στο πανεπιστήμιο είτε αλλού.

Όταν όμως προσπαθεί η ΝΔ να μας πείσει ότι η κουκούλα και το άσυλο είναι το πρόβλημα τότε ξέρουμε ότι ψάχνει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ας το πει αυτό στις γειτονιές όπου ο μανάδες φοβούνται για τα παιδιά τους και την δικιά τους ακεραιότητα.

Εκεί ούτε κουκούλες, ούτε και άσυλα υπάρχουν.

Ας μην αναζητά λοιπόν άλλοθι η ΝΔ για τις δικές της αποτυχίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστή η ευαισθησία σας στο θέμα το μεταναστών. Υπάρχει ωστόσο η αίσθηση στην κοινωνία ότι οι δυνατότητες υποδοχής οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας έχουν εξαντληθεί. Μήπως θα έπρεπε, όπως λένε και κάποια στελέχη σας να προσδιορίσουμε αριθμητικά τι δυνατότητες έχουμε να τους απορροφήσουμε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τρεις πυλώνες πρέπει να υπάρχουν για την μεταναστευτική μας πολιτική.

Πρώτος πυλώνας, να εντάξουμε τους νόμιμους μετανάστες, και όσους αποφασίσουμε ότι χρήζουν νομιμοποίησης, στην κοινωνία μας. Με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Δεύτερον, να φυλάξουμε τα σύνορά μας από την λαθρομετανάστευση και να ενισχύσουμε - όπως έκανα ως ΥΠΕΞ με την Τουρκία - τις διασυνοριακές συμφωνίες για την αποτροπή του δουλεμπορίου και επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών.

Τρίτο να διαμορφώσουμε πολιτικές για την στοχευμένη προσέλκυση εργατικού δυναμικού σε τομείς που χρειάζεται η Ελλάδα αλλά και την υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που δίνουν προοπτική στις φτωχότερες χώρες.

Μια τέτοια πολιτική θα σταματήσει την γκετοποίηση των μεταναστών και την πόλωση στις κοινωνίες μας.

Η κυβέρνηση αυτή απουσιάζει στο θέμα της μετανάστευσης και έχει δημιουργήσει εν δυνάμει μια πυριτιδαποθήκη κοινωνικών εκρήξεων στα νησιά και τις πόλεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξακολουθεί να ισχύει η θέση σας με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του 2010, ότι πρώτα να πάμε σε βουλευτικές εκλογές και μετά σε συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έκανα μια πολιτική πρόταση στην οποία ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση. Συνεχίζω να πιστεύω πως είναι καλό για τη χώρα μας η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποφασίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο συναινετικής διαδικασίας. Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι η επόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να πραγματοποιηθεί από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή. Είναι πια προφανές σε όλους ότι ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και η αλλαγή είναι ήδη αναπόφευκτες.