Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

στην τελετή βράβευσης από τη Ν.Α. Ηλειας φορέων και προσωπικοτήτων για την προσφορά τους στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας

Σάββατο 11/04/2009

 

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητέ φίλε, Δημήτρη Χριστόφια, αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης αλλά και των παραγωγών της ελιάς, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Νομάρχα, κ. Καφύρα, ευχαριστώ θερμά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ηλείας για τη σημερινή βράβευση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, όμως, και εγώ, εκ μέρους και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του λαού μας, όλους εσάς, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους ιδιώτες δωρητές, τους φορείς της Ορθοδοξίας, και όσους δεν βρίσκονται εδώ τώρα, για τη συνεισφορά σας.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το λαό της Κύπρου που, παρά, τον πάντα δύσκολο, αγώνα για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στον οποίον ηγείται με συστηματικές, πετυχημένες και ορθές προσπάθειες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας, παρά, λοιπόν, αυτόν τον αγώνα, πάντα δείχνει ο Κυπριακός λαός αυτή του την ανθρωπιά και τη διάθεση συνεισφοράς και προσφοράς.

Μάλιστα, μπορώ να θυμηθώ πολλές περιπτώσεις που ο Κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Θυμάμαι ιδιαίτερα μια περίπτωση με ένα νέο παιδί, Τουρκοκύπριο, που έπασχε από λευχαιμία, για το οποίο οι σύλλογοι, τα συνδικάτα των δασκάλων και καθηγητών, είχαν βοηθήσει για να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα μυελού των οστών, για τη μεταμόσχευση.

Σε αυτή την προσπάθεια της συνάντησης των πολιτών είναι, επίσης, πρωτοπόρος ο Δημήτρης ο Χριστόφιας και νομίζω ότι, πέραν της ουσιαστικής του παρουσίας, είναι και συμβολική η παρουσία εδώ, την ημέρα της ελιάς, που συμβολίζει την ειρήνη. Και είθε να έχουμε ξανά αυτό το πνεύμα, το νέο πνεύμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Για μένα προσωπικά, αυτό το βραβείο θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στη μνήμη και στα συναισθήματά μου. Διότι εκείνη τη στιγμή με ιδιαίτερη ειλικρίνεια θελήσαμε να βοηθήσουμε, παρότι ήταν σε εξέλιξη εκλογικός αγώνας, αποφασίσαμε τότε, το 30% της κρατικής επιχορήγησης, της επιχορήγησης που παίρνουμε για τον προεκλογικό αγώνα, δηλαδή το ποσό του 1,2 εκ. ευρώ, να το δώσουμε στην προσπάθεια μας, ώστε κάτι να κάνουμε κι εμείς εκείνη τη στιγμή για το Νομό Ηλείας και τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβραβεύεται σε αυτήν την εκδήλωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρέος, αν θέλετε το αυτονόητο που θα έπρεπε να υπάρχει, της αξιοπιστίας του πολιτικού λόγου. Εμείς καταθέσαμε στην Ηλεία, σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά, τον δικό μας πολιτικό λόγο αλλά και τη δική μας πολιτική πράξη. Και αυτά τα δύο ταυτίστηκαν. Για μας είναι αυτονόητο, ό,τι είπαμε το κάνουμε πράξη. Το είδατε και το αναγνωρίζετε. Και σας ευχαριστώ.

Εμείς, λαού θέλοντος, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές, όταν θα αναλάβουμε το τιμόνι της χώρας, θα κάνουμε πράξη και τη δέσμευσή μας για ένα νέο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο. Διότι πέραν της ανάγκης άμεσης βοήθειας στο Νομό Ηλείας και στις άλλες, στις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές, θεωρήσαμε ότι αυτή η κρίση, ήταν και μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να απαντήσουμε πρώτα από όλα στα μεγάλα διακυβεύματα της αλλαγής του κλίματος, αλλά ιδιαίτερα στην ανάγκη να μπει η χώρα μας σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, που είναι η Πράσινη Ανάπτυξη.

Να αλλάξουμε το πρότυπο ανάπτυξης, ώστε να γίνει ένα πρότυπο ανάπτυξης βιώσιμο, για τις επόμενες γενιές στη χώρα μας. Ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και θα  υλοποιηθεί με απολύτως συγκεκριμένο σχέδιο σε κάθε περιοχή της, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Να ανατρέψουμε την εικόνα κατά την οποία το εθνικό μας προϊόν, που λέγεται ελιά, αντιμετωπίζει τιμές ευτελιστικές, και ο παραγωγός τεράστιες δυσκολίες, τα ασύδοτα πολλές φορές καρτέλ των μεσαζόντων.

Και η ελιά, το λάδι, να γίνει «σήμα κατατεθέν», διαβατήριο ποιότητας και προβολής για την Ελλάδα και την μεσογειακή δίαιτα, πλεονέκτημα για την πράσινη γεωργία και σύμβολο αυτό που θέλουμε να είναι η Ελλάδα σύμβολο της λέξης αξία. Θέλουμε το προϊόν της Ελλάδας, να συμβολίζει αυτό που θέλουμε για την Ελλάδα, την αξία.

Ξέρετε ότι, σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης, το ΠΑΣΟΚ έφερε στη Βουλή πρόταση νόμου για ένα ειδικό, ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, με λεπτομέρειες, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη των Πυρόπληκτων Περιοχών, για την Πράσινη Ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς, αυτή η πρόταση απερρίφθη από τη σημερινή πλειοψηφία της Βουλής.

Εμείς θεωρούμε ότι η Ηλεία μπορεί και πρέπει να γίνει η κοιτίδα ενός νέου προτύπου πράσινης ανάπτυξης, με επίκεντρο την ιδέα, την πρόταση που έχουμε καταθέσει για τη Νέα Ολυμπία, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στην ιστορία, στον πολιτισμό. Με αξιοποίηση της παιδείας, του αθλητισμού, του τουρισμού, ως ατμομηχανής της ανάπτυξης. Με επίκεντρο τον σχεδιασμό για τη Νέα Ολυμπία, θα γίνει η περιοχή ένα παράδειγμα για την Ελλάδα και όχι μόνον.

Ήδη, το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου έχει προκηρύξει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό ιδεών και προτάσεων, ο οποίος ολοκληρώνεται ως το τέλος Απριλίου, για την ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας και της Πελοποννήσου, τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007.

Εξασφαλίζουν αυτές οι προτάσεις το μέλλον, την ποιότητα, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Οι καλύτερες από αυτές τις προτάσεις, θα βραβευτούν και οικονομικά από τη δική μας εισφορά για το Νομό Ηλείας.

Δόθηκαν επίσης, οι υποτροφίες που είχαμε ανακοινώσει για μεταπτυχιακούς φοιτητές από τις πυρόπληκτες περιοχές. Και βεβαίως, οι προτάσεις οι οποίες θα έρθουν, θα είναι και οδηγός για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικά αυτό το πρότυπο ανάπτυξης, πράξη, όταν αύριο, λαού θέλοντος, θα είμαστε κυβέρνηση.

Κύριε Νομάρχα, αγαπητοί φίλοι, με τη δική σας ενεργή συμμετοχή, με κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία, με σχεδιασμό και συντονισμένη δράση του κράτους, που θα την επιβλέπω αύριο προσωπικά, εγώ ο ίδιος, όπως έχω υποσχεθεί, θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. 

Μαζί θα μπορέσουμε να χτίσουμε τους καινούριους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Με βάση μια πολιτική αξιόπιστη, που θα τιμά το λόγο της και θα κάνει τις δεσμεύσεις της και πράξη.

Και πάλι σας ευχαριστώ.