Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

σε προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησηστη Βουλή για την Δημόσια Ασφάλεια

Τετάρτη 08/04/2009

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα και εγώ να ξεκινήσω μεταφέροντας τα συλλυπητήριά μας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Είμαι σίγουρος, ότι όλος ο Ελληνικός λαός συμμερίζεται τα αισθήματα αυτά για τη γείτονα χώρα, για τον ιταλικό λαό. Και βεβαίως, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων, βέβαια και στην οικογένεια Κουφολιά, για το Βασίλη που χάθηκε στα συντρίμμια των σεισμών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κ. Καραμανλή, ξέρω καλά πόσο σοβαρό και ευαίσθητο είναι το θέμα που συζητούμε σήμερα, για την κοινωνία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Γι' αυτό προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός και  μετρημένος στις κρίσεις μου.

Αλλά πείτε μου σας παρακαλώ εσείς, με ποια λόγια να περιγράψω αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα στο χώρο της ασφάλειας στην Ελλάδα; Κερδίσατε τις εκλογές, υποσχόμενοι την επανίδρυση του κράτους. Φεύγετε, έχοντας διαλύσει κάθε έννοια ευνομούμενης Πολιτείας.

Και σήμερα σας ακούσαμε. Περιμέναμε κάτι να μας πείτε, αλλά εσείς απλώς περιγράψατε την κατάσταση σαν να ήσασταν ένας τρίτος σχολιαστής των πραγμάτων.

Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς καταδικάζουμε τη βία. Εμείς θέλουμε την εφαρμογή των νόμων. Εμείς υπεύθυνα καταδικάζουμε το έγκλημα και θέλουμε την εφαρμογή του νόμου, για την καταδίκη των εγκλημάτων που βλέπουμε καθημερινά στην ελληνική κοινωνία.

Εσείς είσαστε όμως που αποτύχατε με τη δημιουργία της ανομίας και την αδυναμία σας να αποτρέψετε τέτοια φαινόμενα.

Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Εσείς δεν έχετε την ευαισθησία να αναλάβετε τις πολιτικές σας ευθύνες για την παντελή έλλειψη σιγουριάς και ασφάλειας που σήμερα αισθάνεται ο Έλληνας παντού.

Πείτε μου κ. πρωθυπουργέ, καμία ευθύνη δεν υπάρχει, όταν τόσο το κοινό, όσο και το οργανωμένο έγκλημα, πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο κατά την περίοδο της διακυβέρνησής σας;

Ξεκινώ απ' τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Οι κλοπές τα πέντε τελευταία χρόνια αυξήθηκαν από 42.317 το 2004 σε 67.813 το 2008, δηλαδή 60% αύξηση. Αντίστοιχα, οι ληστείες αυξήθηκαν από 2.339 το 2004 σε 3.293 το 2008, δηλαδή 41% αύξηση. Οι ληστείες τραπεζών έφταναν τις 118 σε ετήσιο μέσο όρο μέχρι το 2003, ενώ έχουν φτάσει τις 238, δηλαδή αύξηση 100%, στην περίοδο 2005-2008. Τον τελευταίο χρόνο, καταγράφηκαν 262, δηλαδή αύξηση 120%. Οι ληστείες στα σούπερ μάρκετ είναι καθημερινό γεγονός.

Οι αριθμοί αυτοί όμως δύσκολα περιγράφουν το αίσθημα της ελληνικής οικογένειας. Αισθάνονται ανυπεράσπιστοι από μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Που άφησε το κοινό έγκλημα να αλωνίζει στις πόλεις και στα χωριά μας. Με την τρομοκρατία να επανεμφανίζεται. Με το να θρηνούμε νεκρούς μέρα - μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Μια νέα εργαζόμενη κοπέλα, να χάνει τη ζωή της για λίγα ευρώ στο Βύρωνα. Ένας άλλος, υπάλληλος πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, νέο παιδί και αυτός, να δολοφονείται από ληστή στη Νέα Σμύρνη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Ένα 14χρονο κορίτσι να μαχαιρώνεται για ένα κινητό τηλέφωνο.

Καμία ευθύνη για την καθημερινότητα αυτή που ζει ο πολίτης; Καμία ευθύνη που οι ληστείες και οι διαρρήξεις είναι ρουτίνα στις γειτονιές; Τα όπλα και οι πυροβολισμοί, καθημερινό φαινόμενο. Οι δολοφονικές επιθέσεις με στόχο αστυνομικούς, συχνή είδηση στα δελτία. Οι αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, διεθνές ανέκδοτο.

Αντί να δείτε κατάματα τις πραγματικές αιτίες και ευθύνες σας, ψάχνετε όπως πάντα για άλλοθι. Άλλοθι για την παντελή αδυναμία σας. Το πρόβλημα, μας λέει η κυβέρνηση, είναι η κουκούλα και όχι οι πράξεις των κουκουλοφόρων. Αυτό μας λέτε. Αυτό μας λέτε ότι, αντί να πιάνετε αυτούς που σπάνε μαγαζιά, νομοθετείτε για την ενδυμασία τους.

Μέτρα που δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και παντελή αδυναμία να καταστρώσετε αποτελεσματικό σχέδιο.

Μας είπατε ότι θα υπάρξει μια αυτεπάγγελτη δίωξη για εξύβριση δημόσιου λειτουργού. Άλλο μέτρο παρωδία. Μέτρο που σημαίνει ότι οι διαδηλωτές μαθητές του περασμένου Δεκεμβρίου, για παράδειγμα, που φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, θα είχαν συλληφθεί όλοι τους και θα είχαν καταδικαστεί. Και έτσι, θα είχατε λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας, βάζοντας 15χρονα στη φυλακή.

Έλεος κύριοι! Έχει ακόμα και αυτή η απαρχαιωμένη δεξιά σας αντίληψη τα όριά της.

Μας είπατε ότι για όλα φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο. Εσείς δεν αλλάξατε το νόμο; Τον εφαρμόζετε; Επιμένω, τον εφαρμόζετε; Ή μήπως ξεχάσατε ότι οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι ένοπλες επιθέσεις, οι καταστροφές καταστημάτων, γίνονται σε χώρους που δεν καλύπτονται από κανένα άσυλο.;

Αλλά οι ευθύνες αλλού, όπως πάντα. Μήπως για όλα φταίει η διεθνής κρίση; Μια σκοτεινή συνωμοσία; Ασύμμετρες απειλές και τρομοκράτες που έκαιγαν τα δάση μας; Μήπως για όλα φταίει, γιατί κάπως έτσι το είπατε, το κακό ΠΑΣΟΚ;

Δυστυχώς για σας, δεν μπορείτε πια να κρύβεστε. Παραλάβατε, κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως εσείς οι ίδιοι διακηρύξατε το 2004, τα Σώματα Ασφαλείας σε υποδειγματική κατάσταση. Παραλάβατε την αστυνομία των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αστυνομία που είχε εξαρθρώσει τη «17Ν», την Αστυνομία που το έργο της είχε καθολική και παγκόσμια αναγνώριση.

Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση είναι όλες δικές σας. Και είναι πια προφανές ότι αυτή που ψάχνει άσυλο είναι η κυβέρνηση. Ζητάτε εσείς ασυλία για τις ευθύνες σας. Ζητάτε να αποδράσετε από την αδυναμία σας να αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες της ανασφάλειας και της εγκληματικότητας στη χώρα μας.

Ποιες οι ευθύνες σας; Ευθύνες έχετε σε τρία μέτωπα. Πρώτον, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεύτερον, την γενικευμένη ανομία. Τρίτον, την ανικανότητα και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας από τους θεσμούς της Πολιτείας. Θεσμούς για τη Δικαιοσύνη και τα Σώματα Ασφαλείας, που με δική σας ευθύνη εσείς καταρρακώσατε.

Κύριοι συνάδελφοι, όλες οι διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι για την πρόληψη της βίας και της εγκληματικότητας σε κάθε κοινωνία, καθοριστικό ρόλο παίζουν το μέγεθος των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, καθώς και το αίσθημα δικαίου και η σωστή λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους.

Σήμερα, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στη δική μας  χώρα διευρύνονται συνεχώς. Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ αναδεικνύει τις τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια παιδεία μεταξύ των δυτικών συνοικιών της Αττικής και των πλουσίων προαστίων.

Ανισότητα στη νέα γενιά. Απόρροια της δική σας πολιτικής και αντίληψης. Απόρροια της άνισης κατανομής του πλούτου και των χαριστικών πράξεων στους πλουσιότερους. Αποτέλεσμα της απαξίωσης και της εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών, της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας από τη δική σας κυβέρνηση.

Η έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής είναι αιτία πολώσεων και συγκρούσεων. Είναι πηγή ανασφάλειας για τον μέσο πολίτη και την ελληνική οικογένεια. Ανασφάλεια παντού και για όλους, με υπογραφή: Νέα Δημοκρατία. Ανασφάλεια για τον εργαζόμενο, που αγωνιά κάθε μέρα για το αν θα έχει δουλειά και αύριο. Για τη γυναίκα, που δεν ξέρει πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να βγει στη σύνταξη και πόση σύνταξη τελικά θα πάρει.

Ανασφάλεια για τον νέο, που αγωνίζεται να βρει δουλειά και βρίσκει μπροστά του κλειστές πόρτες και γαλάζιους κομματάρχες, έτοιμους να προσφέρουν την ομηρία κάποιου STAGE, με αντάλλαγμα τη συνείδηση και την αξιοπρέπειά του.

Ανασφάλεια για τον συνταξιούχο, που περιμένει ακόμα το εφάπαξ και ακούει ότι το επικουρικό του Ταμείο καταρρέει. Για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, που πουλάει τα προϊόντα του όλο και πιο φθηνά και είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες.

Ανασφάλεια για τον έμπορο, που ο τζίρος του πέφτει απελπιστικά και, επιπλέον, ψάχνεται μήπως σήμερα ήρθε και η σειρά του να πέσει θύμα ληστείας ή βανδαλισμού στο μαγαζί του.

Και αυτή η ανασφάλεια, η κοινωνική ανασφάλεια, επιτείνεται λόγω του καθεστώτος της γενικευμένης ανομίας που εσείς δημιουργήσατε. Με τον πολίτη να μην εμπιστεύεται την Πολιτεία ως κράτος δικαίου.

Πού να βρει το δίκιο του; Πού να βρει το δίκιο του, λέει ο πολίτης, όταν δεσπόζει η αντίληψη ότι δίκιο έχει πάντα ο δυνατός, ο οικονομικά ισχυρός, το αφεντικό της μιντιοκρατίας, ο μεγαλοπαράγοντας του κόμματος, ο κολλητός του υπουργού, ο «δικός» μας;

Με ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τη ζωή, την περιουσία, την ελευθερία, τα δικαιώματα του πολίτη.

Αλλά ο λαός μας, κύριοι της κυβέρνησης, λέει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Εσείς οι ίδιοι είσαστε που δίνετε το παράδειγμα της ανομίας. Αυτό ακριβώς, το μήνυμά σας στη Δημόσια Διοίκηση και στην ελληνική κοινωνία, οδήγησε στη διάλυση παντού.

Εσείς είσαστε που δίνατε προκλητικά μαθήματα φοροδιαφυγής από την τηλεόραση. Είστε εσείς που κάνατε την ανομία πολιτικό ιδεολόγημα, με την πρωτάκουστη θεωρία πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Είστε εσείς που καταρρακώσατε κάθε θεσμό αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Σας είχα ζητήσει, κ. πρωθυπουργέ, από κοινού και τολμηρά, να αντιμετωπίσουμε τις υποθέσεις διαφθοράς, που υπονομεύουν τον πολιτικό κόσμο, που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στους δημοκρατικούς θεσμούς, που υπονομεύουν την αξιοπιστία μας διεθνώς.

Σας είχα προτείνει να ανοίξουμε από κοινού την υπόθεση της SIEMENS, να καθαρίσουμε την υπόθεση. Να αναλάβουν και τα δύο κόμματα που κατηγορούνται τις ευθύνες τους. Με όποιο πολιτικό κόστος.

Σας είχα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα διαφάνειας, μήπως από κοινού μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Παράδειγμα οι υπογραφές των υπουργών στο Διαδίκτυο. Μια απλή απόφαση. Να σταματήσουμε τα φαινόμενα της διαφθοράς, της σπατάλης, της εγκληματικής κλοπής του χρήματος του Ελληνικού λαού.

Να εμπεδώσουμε την αξιοκρατία, τη λογοδοσία στη Δημόσια Διοίκηση Δεν το θελήσατε. Δεν το τολμήσατε. Προφανώς, γιατί βρίσκεται η κυβέρνησή σας σε ομηρία. Ομηρία από τις δικές σας ανομίες. Ομηρία, διότι η δική σας κυβέρνηση είναι αυτή που παράγει τη διαφθορά, τη λεηλασία του ελληνικού κράτους.

Ακούγεται υπερβολή; Τι ήταν η εκτεταμένη επιχείρηση κλοπής με τα ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων; Μαύρο χρήμα που πήγε σε κόμμα, μάς διαμένυσε ο κ. Ζορμπάς. Τι είναι το πρωτοφανές σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Η μισή κυβέρνηση σε μεσιτείες της δημόσιας περιουσίας, σε αδιαφανείς συναλλαγές με τις τράπεζες κάτω από το τραπέζι.

Και τι είναι οι κουμπάροι της Νέας Δημοκρατίας; Η διαμεσολάβηση επί χρήμασι για να πουλάνε προστασία και ασυλία σε εταιρείες. Τι ήταν οι υποκλοπές; Οι ωμές παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι είναι οι μίζες για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές στο Αιγαίο; Οι πολίτες να στερούνται, λόγω των αδιαφανών συναλλαγών της κυβέρνησης, της εγγυημένης συγκοινωνίας που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος.

Σε όλες αυτές τις υποθέσεις, απαντήσατε με συγκάλυψη, απαντήσατε με καθυστέρηση. Απαντήσατε με μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας το πρωτάκουστο, να παραιτούνται διαμαρτυρόμενοι οι Εισαγγελείς.

Απαντήσατε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αλλού καλείτε τους βουλευτές να  ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ αλλού βιάζετε τη συνείδησή τους, των δικών σας βουλευτών. Απαγορεύοντάς τους να παραστούν στην αίθουσα της Βουλής. Ούτε καν τους επιτρέψατε να ψηφίσουν στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Αυτό το πολιτικό και ηθικό δίδαγμα είναι που φέρνει την κατάρρευση ενός κράτους δικαίου στη συνείδηση των πολιτών της χώρας μας. Αλλά και στην ίδια την λειτουργία της Διοίκησης. Με αλόγιστες αρνητικές συνέπειες και για την εγκληματικότητα στην κοινωνία μας.

Πριν από δύο χρόνια, η χώρα πλήρωσε βαρύ το τίμημα της κυβερνητικής ανικανότητας και της κομματικής διάλυσης των μηχανισμών πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας. Ογδόντα νεκροί και τα μισά δάση της χώρας μας καμένα. Αυτός ήταν ο τραγικός απολογισμός.

Σας ρωτώ: ποιες ασκήσεις έγιναν από τότε για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια; Για να μην κουράζεστε, σας δίνω εγώ την απάντηση. Απολύτως καμία. Τέτοια περιφρόνηση. Περιφρόνηση για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Τέτοια αίσθηση ευθύνης. Δύο χρόνια ούτε μια άσκηση για να βγουν συμπεράσματα, να διορθωθούν τα όποια πιθανά λάθη.

Πείτε μου κ. πρωθυπουργέ, πώς αξιολογείτε εσείς το έργο της κυβέρνησής σας στον τομέα της ασφάλειας των φυλακών, όταν μετά την πρώτη απόδραση των διαβόητων κακοποιών, υπήρξε πλήρης ατιμωρησία για τους υπεύθυνους;

Ενημερώστε τον Ελληνικό λαό, σας ρωτώ και πάλι, ποιες ασκήσεις έγιναν από τότε, για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στις φυλακές;  Και πάλι, για να μην κουράζεστε σας απαντώ: Απολύτως καμία.

Βέβαια ασκήσεις, εκτεταμένες προσαγωγές, συλλήψεις, σκεφτήκατε να κάνετε χθες, ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. Φαίνεται ότι χρειάζεται να φέρνουμε το θέμα της ασφάλειας κάθε μέρα στη Βουλή, όσο είσαστε κυβέρνηση, για να αισθανθεί κάποια στιγμή ο Έλληνας πολίτης ασφάλεια στη γειτονιά του.

Πείτε μου, μετά την υπόσχεση σας το 2004, ότι η λίστα της ντροπής θα έχει πάψει να υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή η λίστα των ονομάτων παιδιών εθισμένων σε ναρκωτικά, για το υποκατάστατο της μεθαδόνης,  τι έχουμε σήμερα; Το 2009, πέντε χρόνια μετά, ο κατάλογος αναμονής για το υποκατάστατο της μεθαδόνης έχει φτάσει στην Αθήνα μόνο, σε 5.000 νέα άτομα.

Δεν είχε αυτή η πολιτική σας, επίπτωση στην εγκληματικότητα; Πόσο τελικά θα κόστιζε μια σωστή πολιτική γι' αυτό το θέμα τα τελευταία πέντε χρόνια, μια πολιτική για την οποία είχε συμφωνήσει ομόφωνα η Βουλή; Πολύ λιγότερο σίγουρα θα είχε κοστίσει από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν για να βρει ο χρήστης τη δόση του. Πολύ λιγότερα από τις ζωές που χάθηκαν και τον πόνο που προκάλεσαν.

Πείτε μου, ποιο συμπέρασμα βγάζετε εσείς από το παράδειγμα του εκτός υπηρεσίας ηρωικού αστυνομικού, που έπεσε νεκρός από τα πυρά κακοποιών, τους οποίους προσπάθησε με αυτοθυσία να συλλάβει; Γιατί εγώ ένα συμπέρασμα βγάζω, ότι από την Αστυνομία μας δεν λείπει το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, δεν λείπει η θέληση προσφοράς στην κοινωνία, δεν λείπει ακόμα και ο ηρωισμός. Λείπει το σχέδιο, λείπει η οργάνωση, λείπει η σωστή αξιολόγηση των ανθρώπων.

Εσείς απαξιώνετε τα Σώματα Ασφαλείας, κ. πρωθυπουργέ. Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να ευχηθώ τα καλύτερα στον αστυνομικό Σπύρο Θεοδώρου, που δίνει τη μάχη για τη ζωή του.

Πείτε μου, τέλος, πού να αποδώσω την απόφασή σας να απορρίψετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αστυνομίας; Πού αλλού, εκτός από την αλαζονεία και τη μονοκομματική ιδιοκτησιακή σας αντίληψη, την αντίληψη της παράταξής σας για τα Σώματα Ασφαλείας; Στα θέματα της ασφάλειας, φαίνεται ότι δεν χωράει η συναίνεση και η ομοψυχία που κατά τα άλλα εσείς παντού διακηρύττετε.

Εμείς επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στην πρόταση αυτή και σας καλούμε σήμερα να την υιοθετήσετε. Ταυτόχρονα, με τον κομματισμό και την αναξιοκρατία, δώσατε στους άνδρες και στις γυναίκες στα Σώματα Ασφαλείας το χειρότερο μήνυμα, ότι είναι μάταιο, είναι άσκοπο να προσπαθούν για το καλύτερο, αφού το κριτήριο για την εξέλιξή τους, την επιβράβευσή τους, δεν είναι η απόδοση και το αποτέλεσμα, δεν είναι ο επαγγελματισμός τους, δεν είναι η ικανότητά τους, δεν είναι η αυτοθυσία τους, αλλά το πόσο αρεστός είναι κανείς στους κομματάρχες, ιθύνοντες στη Ρηγίλλης.

Δεν επιβραβεύετε τους άριστους, αλλά τους αρεστούς. Και δημιουργήσατε ένα νέο ρήγμα μεταξύ του πολίτη και της Αστυνομίας που ιστορικά είχαμε, ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό , κλείσει από το 1981 και μετά. Επιτέλους, δεν είστε ικανοί ούτε στοιχειωδώς να οργανώσετε την ασφάλεια των πολιτών, να προστατεύσετε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, ώστε να μην γινόμαστε διαρκώς η πρώτη κακή και δυστυχώς κωμική είδηση στα διεθνή  Μέσα Ενημέρωσης.

Εκτός και αν μας πείτε ξανά, ότι δεν υπήρξαν δικά σας λάθη. Εκτός και αν μας πείτε ξανά, ότι έφταιγε ο στρατηγός άνεμος. Καλά τα μεγάλα λόγια, αλλά προχθές κ. Καραμανλή, προχθές που ετέθη ένα καίριο και εθνικής σημασίας ζήτημα ασφαλείας, εσείς για άλλη μια φορά κωφεύσατε. Έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός όρους για την τοποθέτηση του κ. Ρασμούσεν ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και πήρε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε για τα συμφέροντά του, για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Πού ήταν ο Έλληνα πρωθυπουργός; Ζήτησε διευκρινίσεις; Απαίτησε να ξέρει ακριβώς τι διαβεβαιώσεις πήρε ο κ. Ερντογάν, τι διαβεβαιώσεις πήρε η Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Ζήτησε να έχουμε και εμείς δικές μας, αντίστοιχες διαβεβαιώσεις, για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα; Απείλησε, έστω με βέτο -όπως έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας- για να προστατεύσει ζωτικά ελληνικά συμφέροντα; Διότι αυτό θα έπρεπε να είχατε κάνει κ. πρωθυπουργέ για την ασφάλεια όλων μας. Και εσείς, ασχολείστε με τις κουκούλες, τα αστυνομικά παπάκια και τις κομματικές τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μιλήσατε για τους λαθρομετανάστες, ενεργοποιήσατε τη συμφωνία, την οποία με κόπο διαμορφώσαμε Ελλάδα και Τουρκία, για την επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία; Πού να ασχοληθείτε με τα μεγάλα και σοβαρά, όταν η κυβέρνησή σας περνά κρίση καθημερινά, από τα αδιέξοδα που εσείς δημιουργήσατε;

Έχετε τεράστια ευθύνη. Δεν ξέρω αν είστε πραγματικά κουρασμένος. Σήμερα, φαίνεστε μια χαρά. Αλλά ξέρω καλά, όπως το ξέρουν και όλοι οι Έλληνες, ότι η κοινωνία κουράστηκε. Κουράστηκε πια από την ανικανότητα της κυβέρνησής σας. Κουράστηκε από τις διαλυτικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές σας, από τα εφιαλτικά αποτελέσματά τους στην καθημερινή ζωή και την ασφάλεια του πολίτη.

Εμείς πάντως δεν θα κουραζόμαστε να καταθέτουμε τις εποικοδομητικές μας προτάσεις για μια άλλη πορεία που χρειάζεται ο τόπος. Και θα αγωνιζόμαστε συνέχεια όταν, λαού θέλοντος βρεθούμε στη θέση σας, για ένα ευνομούμενο κράτος που θα παρέχει κάθε εγγύηση αξιοκρατίας, διαφάνειας, σιγουριάς, ασφάλειας και κοινωνικής αλληλεγγύης στον Έλληνα πολίτη και στην ελληνική οικογένεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα στο φαινόμενο της εγκληματικότητας, με σύγχρονο τρόπο και μέσα, και όχι σαν παλιοί ασφαλίτες του '50, όπως γίνεται σήμερα. Με μια Αστυνομία φιλική προς τον πολίτη, παρούσα στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές, στην ύπαιθρο, σε όλους τους χώρους, χωρίς βία και αυταρχισμό, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Σύνταγμα.

Μια Αστυνομία που θα προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη. Θα ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση και αξία στον ίδιο τον αστυνομικό. Θα συμφιλιώσουμε ξανά την Αστυνομία με τον πολίτη. Θα εφαρμόσουμε πολιτικές, που απαντούν αποτελεσματικά στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, στις πόλεις και στην Περιφέρεια. Προβλήματα, όπως της φτώχειας, της ανεργίας, των ναρκωτικών, της γκετοποίησης πληθυσμών, που προκαλούν σήμερα όξυνση και κοινωνική πόλωση. Θα χτίσουμε ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο επιτέλους κράτους. Θα τελειώσουμε επιτέλους με την ανομία.

Η χώρα χρειάζεται θωράκιση απέναντι στο έγκλημα και τις συνέπειές του. Χρειάζεται επίσης μια Αστυνομία που λειτουργεί έξυπνα, που χρησιμοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά αντίμετρα απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο κάνει μαζική χρήση των νέων τεχνολογιών. Μια Αστυνομία, που θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στους πολίτες.

Εμείς θα ζητήσουμε και πάλι την συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας, των εγκληματολόγων,  των κοινωνιολόγων, για να συμβάλλουν στην ανάλυση του εγκληματικού φαινομένου και να βελτιώνουν τις πρακτικές μας.

Θα απελευθερώσουμε αστυνομικές δυνάμεις από την εκτέλεση καθηκόντων διοικητικής κυρίως φύσης, όπως η επίδοση εγγράφων, ο έλεγχος των καταστημάτων, οι πολεοδομικές παραβάσεις, τα αυθαίρετα, τα οποία θα περάσουν στη Δημοτική Αστυνομία. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. θα αποδεσμευτεί από πάρεργα για να αξιοποιηθεί στην πρόληψη και την καταστολή κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Θα εφαρμόσουμε το θεσμό του αστυνόμου της γειτονιάς κοντά στην οικογένεια, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται ο κάθε πολίτης για οποιοδήποτε ζήτημα.

Θα ενεργοποιήσουμε τα τοπικά συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας, όπου  οι φορείς κάθε γειτονιάς, εθελοντές και απλοί πολίτες καλούνται να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα σε κάθε περιοχή πριν αυτά μετατραπούν σε παράνομες και εγκληματικές συμπεριφορές.

Θα ενεργοποιήσουμε και πάλι τις εποχούμενες και πεζές περιπολίες σε όλες τις γειτονιές των αστικών κέντρων, στις πλατείες, στα πάρκα, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο, υλικό και όχι μόνο, το έργο των αστυνομικών, με προτεραιότητα την ανόρθωση του ηθικού τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σκληρή και ταξική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χτυπάει ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Καλλιεργεί φτώχεια, ανισότητα, νέες κοινωνικές εντάσεις. Τροφοδοτεί, δυστυχώς, και το εγκληματικό φαινόμενο. Όπως το τροφοδοτεί και η κρίση αξιών. Αυτή που βιώνουμε. Η ατιμωρησία των ισχυρών. Η πεποίθηση των πολιτών ότι το κράτος υπάρχει μόνο για να υπηρετεί την ελίτ της πολιτικής εξουσίας και τα μεγάλα συμφέροντα.

Σήμερα, η χώρα βυθίζεται στην ανομία. Μια κυβέρνηση ανεύθυνη, αφερέγγυα και αναξιόπιστη. Μια κυβέρνηση, που προσπαθεί να αποδράσει μέσα από ψεύτικα διλήμματα.

Για μας, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δίλημμα ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία. Ανάμεσα στα δημοκρατικά δικαιώματα και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Εμείς απαιτούμε ένα ευνομούμενο κράτος, που εγγυάται όλα τα δικαιώματα των πολιτών, τις ελευθερίες του και την ασφάλειά τους μέσα σε ένα κράτος δικαίου. Ένα ευνομούμενο κράτος, που τους σέβεται και τους προστατεύει.

Εσείς δεν εγγυάστε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί πια να εγγυηθεί τα απλά δημοκρατικά δικαιώματα του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Κάθε μέρα που μένει στην εξουσία, κάνει μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο.

Γι' αυτό, τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός. Για να επιλέξει μια νέα πορεία και μια κυβέρνηση αξιοπιστίας και ελπίδας, ειλικρίνειας και υπευθυνότητας. Μια κυβέρνηση με σχέδιο, με προτεραιότητες, που θα χτίσει ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος και θα δώσει και πάλι στην κοινωνία ασφάλεια, σιγουριά και προοπτική.

Μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που άοκνα θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

 

Δευτερολογία

Ακούσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον πρωθυπουργό και στην πρώτη, και στη δεύτερη ομιλία του, και δημιουργείται ένα ερώτημα: Σε ποιον τα λέει; Να τα ακούσει ποιος κ. πρωθυπουργέ; Σε ποιον τα λέτε αυτά; Διότι μιλάτε ως  τρίτος σχολιαστής των γεγονότων στη χώρα. Μα δεν είσαστε εσείς ο υπεύθυνος πρωθυπουργός, που θα έπρεπε να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα ανομίας, βίας και εγκληματικότητας; Σε ποιον τα λέτε;

Δεν υπάρχει, στην Ελλάδα και στο Σύνταγμά μας, η έννοια του ανεύθυνου πρωθυπουργού. Φαίνεται όμως ότι σας πάει η αντιπολίτευση, γιατί κυβερνάτε τη χώρα, μπαίνετε στον έκτο χρόνο πια και δεν έχετε ούτε έργο να δείξετε, ούτε άλλο λόγο  εκτός από το ρεφρέν το οποίο έχει βαρεθεί πια, μετά από πέντε χρόνια να ακούει ο κόσμος, ότι για όλα φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως ο απολογισμός σας πια, υπάρχουν οι πρακτικές σας, υπάρχουν οι ζαρντινιέρες σας. Είσαστε υπεύθυνοι εσείς για την προστασία της ζωής των πολιτών μας. Είσαστε υπεύθυνοι εσείς για την προστασία της περιουσίας των πολιτών μας, είσαστε εσείς υπεύθυνοι για την προστασία, επιτέλους, των δικαιωμάτων των πολιτών μας.

Και μιλήσατε για τη διάλυση του κράτους. Σας θυμίζω, ότι μετά από κόπους ετών, τα πρώτα θετικά βήματα είχαν ήδη γίνει. Βρήκατε εσείς τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, βρήκατε εσείς τις Ανεξάρτητες Αρχές, για να βοηθήσουν στη διαφάνεια και στην λογοδοσία. Βρήκατε εσείς το ΑΣΕΠ, για να γίνονται αντικειμενικές και χωρίς κομματισμό προσλήψεις στο Δημόσιο.

Οι αστυνομικοί, προσλαμβάνονταν μετά από γενικές εξετάσεις. Τα σημειώματα των πιστοποιητικών φρονημάτων είναι δική σας παράδοση, που δυστυχώς επαναφέρατε εκσυγχρονισμένα στα πέντε χρόνια της θητείας σας, με τα STAGE, και με τις συνεντεύξεις, για να μπαίνουν οι υποψήφιοι  σε διάφορα πόστα, ώστε να ξεφεύγουν από την αντικειμενική πρόσληψη.

Πυροσβεστική: Οι ξένοι εκθείαζαν ως πρότυπο προς μίμηση τη λειτουργία της ελληνικής Πυροσβεστικής το 2003 και το 2004. Αυτά βρήκατε. Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησής σας, υμνούσε τον Ιούλιο του 2004 τον επαγγελματισμό της ΕΛ.ΑΣ.. Θα σας πω ποια είναι η φράση την οποία χρησιμοποιούσε: «Η αλήθεια είναι - έτσι έλεγε - ότι αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, και μας το λένε και οι διάφοροι ξένοι υπουργοί με τους οποίους μιλάω - τα λόγια τα δικά σας - είναι ίσως η πιο άρτια εκπαιδευμένη σε στελεχιακό επίπεδο και ειδικά σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς απ' όλη την Ευρώπη».

Τώρα, ακούσατε τι είπε ο πρωθυπουργός; Ακούσατε πραγματικά τι είπε ο πρωθυπουργός γι' αυτή τη δήλωση του υπουργού του; Ότι κοροϊδεύατε τους ξένους, ότι τα λέγατε για να μην δώσετε έξω κακή εικόνα της χώρας. Αυτό λέτε, ότι δεν ήταν αλήθεια.

Κύριε Καραμανλή, μέχρι ενός σημείου. Και επιτέλους, εσείς μπορεί να μην βλέπετε την αλήθεια, την αλήθεια όμως την γνωρίζει ο Ελληνικός λαός. Το 2004 αισθανόταν ασφαλής. Οι ξένοι αισθανόντουσαν ασφαλείς. Οργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα, δείτε τα χάλια στα οποία, εσείς φέρατε τη χώρα, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης.

Βρήκατε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την λαθρομετανάστευση από το Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Βρήκατε συμφωνίες, για τις οποίες διαπραγματευτήκαμε σκληρά με τους Τούρκους, για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Και σε κάθε μου συνάντηση με τους Τούρκους ήταν κι αυτό το θέμα, για να έχουμε μερική, όχι πλήρη επιτυχία, αλλά την μερική επιτυχία, την είχαμε τελικά.  Εσείς τι κάνατε;

Τι κάνατε με τα εργαλεία που εμείς σας δώσαμε, με προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης; Πόσο παλέψατε εσείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επί Γαλλικής Προεδρίας, που ήταν ένα βασικό θέμα, για μια νέα σύμβαση, μια νέα Συνθήκη γύρω από το θέμα της λαθρομετανάστευσης;

Η εικόνα της χώρας μας ήταν μια χώρα κύρους, αξιοπιστίας, ασφάλειας, πρότυπο στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Μας είπατε για τις αποδράσεις, ότι «είναι κάτι φυσιολογικό». Δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει να αποδράσουν για δεύτερη φορά οι ίδιοι κρατούμενοι, από την ίδια φυλακή, με την ίδια μέθοδο με το ελικόπτερο; Και παριστάνετε ότι αυτό είναι κάτι περίπου φυσιολογικό;

Θα μου πείτε, βέβαια, ότι με την κυβέρνηση σας, πρέπει να περιμένουμε ότι όλα είναι κάπως έτσι, φυσιολογικά. Δυστυχώς, εκεί έχουμε φτάσει. Όμως δεν καταλαβαίνετε, τι σημαίνει το πρωτοφανές για τη χώρα μας, να εκδίδεται Ταξιδιωτική Οδηγία για γειτονιές της Αθήνας που έχουν πρόβλημα εγκληματικότητας, τι σημαίνει για τη χώρα μας, τι σημαίνει για τον τουρισμό μας, τι σημαίνει για την οικονομία μας. Μήπως φταίει η διεθνή κρίση γι' αυτά τα προβλήματα;

Πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς, μη μας μιλάτε για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που έχετε απαξιώσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσο για το ΝΑΤΟ και τον κ. Ερντογάν, σύμφωνα με αυτά που είπατε, υπονοήσατε ότι ο κ. Ερντογάν δεν έθεσε κανένα θέμα στο ΝΑΤΟ. Και άρα, προς τι να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίσεις, προς τι να ζητήσει παρόμοιες διαβεβαιώσεις;

Αναρωτιέμαι τότε γιατί έδωσε διαβεβαιώσεις ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον κ. Ερντογάν; Αυτός κάτι κατάλαβε, εσείς δεν ξέρω τι καταλάβατε κ. πρωθυπουργέ.

Σε ό,τι αφορά την ασυλία, το άσυλο και τις κουκούλες. Ποιος σας είπε ότι εμείς θέλουμε τη βία; Ποιος σας είπε να διαστρεβλώνετε έτσι τις δικές μας θέσεις; Εμείς είμαστε πολέμιοι της βίας. Εμείς είμαστε οι κυβερνήσεις που καταφέραμε την κοινωνική ειρήνη και  την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας, καταφέραμε να συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τον αστυνομικό.

Αυτό που αναφέραμε πολύ απλά και ίσως εσείς δεν το καταλαβαίνετε, είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι η κουκούλα, είναι να πιάσετε πρώτα απ' όλα τους κουκουλοφόρους. Αν δεν μπορείτε να τους πιάσετε, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον αν φοράνε ή δεν φοράνε κουκούλες. Επιτέλους! Ούτε αυτό μπορείτε να κάνετε.

Το μόνο που είχατε να κάνετε, όταν αναλάβετε, ήταν να χτίσετε πάνω στα θετικά που είχαμε καταφέρει ως κοινωνία, όχι ως ΠΑΣΟΚ. Ως κοινωνία, είχαμε καταφέρει τόσα χρόνια, να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά οι πολίτες. Το μόνο που είχατε να κάνετε ήταν να πάρετε θετικά βήματα και να τα πολλαπλασιάσετε.

Και βέβαια, δεν ζούμε σε παράδεισο, θα υπήρχαν και αρνητικά, και αυτά τα αρνητικά έπρεπε να τα διορθώσετε. Εσείς κάνατε ακριβώς το αντίθετο: διαλύσατε ό,τι θετικό είχε χτιστεί και  πολλαπλασιάσατε ό,τι αρνητικό υπήρχε. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα των πέντε ετών της κυβέρνησής σας.

Οι ευθύνες σας, όπως είπα, είναι σε τρία μέτωπα, που έχουν σχέση με την ασφάλεια: η κοινωνική ανισότητα, δηλαδή η ψαλίδα που ανοίγει υπέρ των πλουσίων και δημιουργεί φτώχεια και ανέχεια, δημιουργεί πρόβλημα στη μεσαία τάξη, κάτι  που είναι μία από τις αιτίες που δημιουργούν εντάσεις και πολώσεις.

Ανομία. Η ανομία, για όλες τις υποθέσεις, ξεκινά από την κορυφή. Διότι εμείς θα δώσουμε το παράδειγμα. Κύριε Καραμανλή, μην κατηγορείτε εμένα για τις δικές σας υποθέσεις, μην με κατηγορείτε ότι εγώ σας έβαλα κάποιο εμπόδιο για οποιαδήποτε υπόθεση του παρελθόντος. Εγώ σας είπα: έχετε κάποια υπόθεση του παρελθόντος; Φέρτε την εδώ, εγώ θα την ψηφίσω, θα την ψηφίσουμε, για να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Να τελειώνει κ. Καραμανλή!

Δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς θέλουμε τη διαφάνεια, εμείς τολμάμε τη διαφάνεια.

Και βεβαίως, υπάρχει η επιχειρησιακή ανικανότητα, το τρίτο για το οποίο είστε εσείς υπεύθυνοι, για το οποίο δεν ευθύνεται μόνο η ανικανότητά σας, αλλά και η αντίληψή σας, ότι όλοι πρέπει να είναι κάποιων κολλητοί, γνωστοί, κομματικά εγκεκριμένοι, κάτι που βεβαίως διαλύει κάθε έννοια σωστής διοίκησης σε κάθε τομέα, πόσο μάλλον στα Σώματα Ασφαλείας.

Κλείνω, αγαπητοί συνάδελφοι, διότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση η οποία έκανε νοθεία δύο φορές στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος να μας εγκαλεί για το κατά πόσον έπρεπε να ψηφίσουμε ποιο Σύνταγμα, για το οποίο ουσιαστικά δεν ήθελαν κανένα διάλογο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ως πολίτες αυτής της χώρας, εμείς θέλουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε ένα περίπατο στη γειτονιά μας, στο κοντινό πάρκο, να πηγαίνουμε τα παιδιά μας για παιχνίδι στην πλησιέστερη παιδική χαρά, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιος θα μας επιτεθεί.

Εμείς θέλουμε να εγγυηθούμε ως αυριανή κυβέρνηση το δικαίωμα να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να βρισκόμαστε ξαφνικά σε περιοχές - γκέτο, όπου διακινούνται ανοιχτά τα ναρκωτικά. Οργιάζει η πορνεία, η προστασία και το οργανωμένο έγκλημα.

Έχουμε το δικαίωμα - και αυτό θέλουμε να εγγυηθούμε- να θαυμάζουμε τα ιστορικά μας μνημεία, να περπατάμε στους εμπορικούς δρόμους, να ψωνίζουμε, να διασκεδάζουμε ως πολίτες μια ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, χωρίς να νιώθουμε την απειλή καθημερινών επεισοδίων που καταδικάζουν περιοχές της πόλης μας και οδηγούν σε γκετοποίηση.

Θέλουμε να εγγυηθούμε το δικαίωμα, τα παιδιά μας να φοιτούν σε σύγχρονα σχολεία και Πανεπιστήμια, όπου δεν διακινούνται ναρκωτικά, όπου η βία δεν περνάει από τα σχολικά κάγκελα και δεν εκμεταλλεύεται το πανεπιστημιακό άσυλο, για να το μετατρέψει σε άντρο εγκληματικών πράξεων.

Έχουμε το δικαίωμα αυτό και θέλουμε να εγγυηθούμε ότι τα σχολεία και τα Πανεπιστήμιά μας, θα είναι χώροι παιδείας, και όχι χώροι ανομίας.

Έχουμε δικαίωμα να αξιώνουμε από την Ελληνική Αστυνομία, από τη Δημοτική Αστυνομία, από κάθε Σώμα Ασφαλείας, να σέβεται και να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών μας.

Έχουμε κατακτήσει, με τους δημοκρατικούς μας αγώνες, μια κατάσταση όπου αξιώνουμε Σώματα Ασφαλείας με κοινωνική συνείδηση, σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να μπορούμε να χαρούμε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μαζί με τα παιδιά μας, χωρίς να κινδυνέψουμε από επεισόδια, από τυφλές συγκρούσεις, που καταλήγουν σε κατεστραμμένα αμάξια, σε εμπρησμούς κτιρίων ή τραυματισμούς φιλάθλων.

Έχουμε το δικαίωμα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, να γίνονται πόλοι έλξης για τουρίστες, για επιχειρηματίες για επενδυτές και να μη διασύρεται η χώρα μας.

Αυτά τα δικαιώματα, εμείς θα τα εγγυηθούμε. Θα παλέψουμε να είναι η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, ως αυριανή κυβέρνηση, ως κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ