Συνέντευξη Εύης Χριστοφιλοπούλου

στο ραδιόφωνο της ΕΤ-3 και στον δημοσιογράφο Β. Σπυριδωνίδη

Τετάρτη 01/04/2009

 

 

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Πάμε γρήγορα ξανά στην Αθήνα και στη βουλευτή Αττικής και πολιτική εκπρόσωπο επί θεμάτων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας του ΠΑΣΟΚ την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Καλή σας μέρα.  

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα κ. Σπυριδωνίδη. Καλημέρα στους ακροατές μας.

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Είναι ευθύ το ερώτημα και ελπίζω να τύχω ανάλογης απάντησης. Υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης ή όχι;

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σχέδιο εμείς δεν έχουμε δει. Εκείνο που έχουμε δει είναι κάποιες προτάσεις που πετάγονται στον αέρα, με διάφορους λαγούς όπως χτες ο περίφημος σύμβουλος του κ. Πρωθυπουργού. Μετά βγαίνει η κυβέρνηση και τις παίρνει πίσω. Θα σας θυμίσω κ. Σπυριδωνίδη, ότι το ίδιο έχει γίνει και με τα εργασιακά, με τον κ. Μίχαλο πριν από κάποιους μήνες που βγήκε και είπε για τη μείωση της εργασίας και ήρθε τώρα ο κ. Πρωθυπουργός την Παρασκευή και έδωσε το πράσινο φως.

Βλέπετε ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι βγαίνουν ως λαγοί και υπάρχουν και κάποια μέτρα που πάνε και έρχονται στις Βρυξέλλες, κρίνονται ως ανεπαρκή, αλλάζουν μετά, γίνονται κάποιες εξαγγελίες, σχέδιο δεν υπάρχει όμως κ. Σπυριδωνίδη και δεν το βλέπουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει το σχέδιό μας και αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου σε επίπεδο διεθνές διαβουλεύεται τόσο για τα ευρύτερα θέματα της οικονομικής κρίσης όσο και παίρνει πληροφορίες και ενημέρωση για τρόπους που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει, ούτως ώστε στην εξειδίκευση του σχεδίου μας να είμαστε πανέτοιμοι.

Εμείς όμως είμαστε σήμερα ακόμη αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση στοιχειώδη σοβαρότητα και δεν το βλέπουμε.

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Υπάρχει απογείωση του ελλείμματος, υπάρχουν τεράστια ελλείμματα, υπάρχει τεράστιο δημόσιο χρέος και η κυβέρνηση και οι βουλευτές και οι εκπρόσωποί της σας κατηγορούν ότι από εσάς κληρονόμησαν αυτά τα τεράστια χρέη ενώ εσείς τους εγκαλείτε ότι δεν μπορούν να επιτύχουν δημοσιονομική εξυγίανση. Πείτε ότι γίνονται εκλογές και αναλαμβάνετε κυβέρνηση, τι θα κάνετε διαφορετικό από ότι κάνει σήμερα ο κ. Καραμανλής;

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω όμως κάτι. Καταρχήν η απογραφή που έγινε, και η οποία εκτίναξε τα δημόσια ελλείμματα με μόνο στόχο να αμαυρώσει την εικόνα της προηγούμενης κυβέρνησης - και τελικά αυτό που πέτυχε είναι να αμαυρώσει τη χώρα και την εικόνα της χώρας στις Βρυξέλλες -  είναι αυτή η απαρχή των κακών. Και μετά έχουμε 5 έτη, όπου κάθε χρόνο από τη μια διογκωνόταν ο σπάταλος δημόσιος τομέας με Επιτροπές, παραεπιτροπές, συμβούλους, παρασυμβούλους και από την άλλη δεν είχαμε καθόλου ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, εκεί που χρειαζόταν. Μπορεί να πει κανείς λοιπόν ότι αυξήθηκαν τα χρέη στη 5ετία τους, έχουμε 80 δις σε μια 5ετία, όταν παρέλαβαν το χρέος 180 δις και μέσα σε μια 5ετία του έδωσαν  άλλα 80!

Εγώ σας ερωτώ:  για όλα αυτά φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ; Διότι κάθε προϋπολογισμός έπεφτε έξω και στα έξοδα και στις δαπάνες; Διότι έχουν καταρρακωθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους; Πείτε μου εσείς αν γι΄ αυτά όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Αν φταίει το ΠΑΣΟΚ, επειδή κάθε προϋπολογισμός στη Νέα Δημοκρατία  χάριζε μέσω φορο-ελαφρύνσεων 1 δις ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματίες και τις Τράπεζες, ενώ φόρτωνε με έμμεσους και άμεσους φόρους τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ κ. Σπυριδωνίδη;

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Εσείς τι θα κάνετε; Βλέπουμε ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία μένει στο απυρόβλητο. Είναι μεγάλο ζητούμενο, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, εκκλησιαστική περιουσία. 

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ήμασταν σαφείς στις προτάσεις μας. Όταν συζητούμε για αναδιανομή του πλούτου, εννοούμε την αναδιανομή του πλούτου μέσω φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, μέσω φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μέσω φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία εκμεταλλεύεται η εκκλησία για κερδοσκοπικούς λόγους.

Όλα αυτά θα είναι πηγές αναδιανομής του πλούτου. Στη δε περίοδο της κρίσης, όπου εγκαλούμεθα πώς σε περίοδο κρίσης μιλάμε για αναδιανομή του πλούτου, παράλληλα με την αναδιανομή του πλούτου - όσος υπάρχει, γιατί υπάρχει και μπορεί να εντοπιστεί - τόσα χρόνια παρήχθη πολύ μεγάλος πλούτος μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ, και αυτός ο πλούτος πήγε στα χέρια των ισχυρών. Αυτός πρέπει να αναδιανεμηθεί.

Και κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να δούμε η κατανομή των βαρών της κρίσης, των θυσιών που πρέπει να πληρώσουμε ως Έλληνες για να βγούμε από το αδιέξοδο. Θα πρέπει να είναι και αυτή δίκαια. Δεν θα πρέπει να κληθούν και πάλι οι αδύναμοι και οι μεσαίοι να σηκώσουν το βάρος, μέσα από αυτή την άδικη φορολογία που επεβλήθη.

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Εντάξει, αν υπήρχε η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής δεν θα χρειαζόταν να γίνουν και τέτοιες θυσίες για τους εργαζόμενους βέβαια.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μόνο αν υπήρχαν, αν βελτιωνόταν κάτι τόσα χρόνια. Παρέλαβαν το ΣΔΟΕ, παρέλαβαν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους και αυτή τη στιγμή και οι ίδιοι ομολογούν και η Κομισιόν τους λέει ότι είναι σε τραγική κατάσταση οι μηχανισμοί. Έταξαν πολλά και δεν έκαναν τίποτε. Είναι απίστευτος δε ο βαθμός τον οποίο έχει ξεφύγει και η εισφοροδιαφυγή.

Κύριε Σπυριδωνίδη στα ασφαλιστικά ταμεία αυτή τη στιγμή λείπουν λόγω εισφοροδιαφυγής 7 δις ευρώ. Στο τέλος του έτους θα φτάσουμε τα 8 δις.  Εφτά (7) δις ευρώ είναι τρομακτικός ο αριθμός και κάθε Υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας έφερνε και μια νέα ρύθμιση χρεών υπέρ των επιχειρήσεων.

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Κυρία Χριστοφιλοπούλου επειδή μας πιέζει ο χρόνος πείτε μου με μια κουβέντα, εγώ άκουσα χτες την κα Πετραλιά και λέω μια χαρά σοσιαλδημοκράτισσα μου φάνηκε, η οικονομική ανάκαμψη είναι συνυφασμένη με την προστασία της απασχόλησης, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεφύγει από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κλπ. Πού διαφωνείτε;  

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Της το είπα και στη Βουλή. Αυτά τα είπε η ίδια, ενώ ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες είχε δώσει το πράσινο φως και είπε αν είναι ανάγκη να περικοπούν...

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Εκτός γραμμής η κα Πετραλιά.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Και δεύτερον, αν ήθελε ας φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις να βελτιώσουμε τη νομοθεσία, πράγμα που δεν το έκανε. Μου απάντησε στη Βουλή ότι η νομοθεσία είναι επαρκής. Και ένα τρίτο, ότι το θέμα της επιθεώρησης εργασίας για το οποίο κατέθεσε νομοσχέδιο η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα το αναβαθμίσει, αυτή η επιθεώρηση εργασίας που είναι η προστασία του εργαζόμενου όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται αλλά επί τόσα χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, ενώ έχουμε προσλάβει αγροφύλακες και ετοιμαζόμαστε με προκήρυξη να προσλάβουμε και άλλους κ. Σπυριδωνίδη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα ωραία λόγια της Υπουργού Απασχόλησης δεν φτάνουν φοβάμαι.

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή σας μέρα.

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ.