Συνέντευξη Γ. Ραγκούση στον Ρ/Σ Flash

και στον δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο

Τετάρτη 01/04/2009

 

 

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας έχουμε προαναγγείλει εδώ στο στούντιο του «FLASH 96» θα είμαστε μαζί με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Καλωσορίσατε στο στούντιο του «FLASH» κ. Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καλώς σας βρίσκω κ. Σταματόπουλε.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και προφανώς είσαστε πιο άνετοι με αυτό το οποίο διαβάζετε ότι είναι κουρασμένος ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα ή όχι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αποφασίσατε να ξεκινήσετε ανεβάζοντας. Ξεκινάτε δυνατά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε απ' τον όρο των ημερών «απ' το κουρασμένος».

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το «έχω κουραστεί» που είπε ο Καραμανλής έγραψε, έμεινε, δεν ξεγράφει. Καταρχήν έμεινε και δεν ξεγράφει διότι αυτό είναι κάτι το οποίο το συναισθάνεται και το βιώνει ο ελληνικός λαός.

Ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι αυτό βεβαίως δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής κόπωσης που πράγματι αν υπήρχε, δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν υπάρχει, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας 5ετούς κατά γενική ομολογία αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία όπως καταλαβαίνετε προκαλεί ένα μεγάλο βάρος, ιδίως στον κατ' εξοχήν επικεφαλής ή υπεύθυνο αυτής της αποτυχίας που είναι ο Πρωθυπουργός.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιο πολύ σας το ρωτάμε με την έννοια ότι θα μπορούσε να είναι πολιτικό πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ αν το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τώρα, ο κ. Καραμανλής, εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καταρχήν να μου επιτρέψετε να έχω την άποψη ότι τα περί ισχυρού χαρτιού της Νέας Δημοκρατίας που είναι κατά τη γνώμη αυτών που το ισχυρίζονται ο κ. Καραμανλής, είναι ένας μύθος που όταν έρθει η ώρα να κάνουμε ταμείο, να κάνουμε απολογισμό, θα αποδειχθεί ότι είναι πράγματι ένας μύθος.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς υπό ποία έννοια το λέμε. Ότι αν δείτε τα χαρακτηριστικά του κόμματος και τα χαρακτηριστικά του Πρωθυπουργού, είναι σαφώς καλύτερα τα χαρακτηριστικά του Πρωθυπουργού σε σχέση με αυτά του κυβερνώντος κόμματος.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι έχει ημερομηνία λήξης, αυτή η διαπίστωση, ότι ήδη αποτυπώνεται μία και πιθανότατα θα είναι ραγδαία η φθορά όλων αυτών των λεγόμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών και αυτό κ. Σταματόπουλε δε θα γίνει για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί έχει μαζευτεί ένας επαρκέστατος αριθμός συμπερασμάτων στο μυαλό του Έλληνα πολίτη, συμπεράσματα απ' τα οποία προκύπτει μία απόλυτη αναξιοπιστία και αποτυχία.

Και επειδή δεν μου αρέσουν οι γενικές και βαρύγδουπες κουβέντες, να σας πω πάρα πολύ απλά τρία παραδείγματα. Ο κ. Καραμανλής ταυτίστηκε, προσωπικά επέλεξε να ταυτιστεί με τρία μεγάλα συνθήματα, τρεις μεγάλες έννοιες, τρεις μεγάλους στόχους. Μίλησε για επανίδρυση του κράτους και ο Έλληνας πολίτης αυτή τη στιγμή βλέπει, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πλήρη αποσύνθεση του κράτους. Σώματα Ασφαλείας, ανασφάλεια, δημόσια διοίκηση, υγεία, παιδεία.

Ο κ. Καραμανλής ταυτίστηκε με την ιδέα, με την έννοια, με το στόχο, της μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση που έφτασε μέχρι και τα επίπεδα της κυβέρνησης, δεν έχει προηγούμενο σε έκταση.

Και τρίτον, ταυτίστηκε και με λογικές και με στόχους και με αναφορές, περί σεμνότητας και ταπεινότητας. Έχει πήξει ο ελληνικός λαός στις αποκαλύψεις για τις offshore εταιρείες των Υπουργών, για τις προσπάθειες συγκάλυψης, για τους πλουτισμούς τους παράνομους πολλές φορές, για τα golden boys, για τις αμοιβές.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαρκή τα βλέπουμε αυτά τα στοιχεία για να κουραστεί ο κ. Καραμανλής. Αυτά που μεταφέρατε, δηλαδή ότι και αυτά είναι σημάδια ότι έχει φτάσει μέχρι ένα όριο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Βεβαίως, είναι πολιτικά αποτελέσματα. Είναι αποτελέσματα μιας 5ετούς πολιτικής που δυστυχώς βεβαίως ο κ. Καραμανλής μπορεί να την πληρώσει στο τέλος με τη δημοφιλία του ή με τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στη καταλληλότητά του, αλλά το κυριότερο είναι ότι τα πληρώνει ο πολίτης και η χώρα αυτή τη στιγμή.

Και το φοβερό της υπόθεσης αν θέλετε, για να ολοκληρώσω αυτό το σκέλος της απάντησης είναι και το άλλο, ότι δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά έχεις  μετά και την απ' την απέναντι πλευρά προθυμία ή πρόθεση, να ακούς και εκβιαστικά διλήμματα «ή με ψηφίζετε ή φεύγω». Τα οποία επίσης προκύπτουν μαζί με το «έχω κουραστεί» και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία.

Πρέπει να σας πω ότι πρόκειται.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι πάνω σε αυτό το «ή με ψηφίζετε ή φεύγω»; Εσείς πιστέψατε κάποια στιγμή ότι θα μπορούσε να είναι και ένα μήνυμα προς το ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας για μεγαλύτερη συσπείρωση κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Σταματόπουλε, αυτά καταρχήν τα διλήμματα κατά τη γνώμη μου είναι ωμοί εκβιασμοί. Πρόκειται για έναν επιχειρούμενο ωμό εκβιασμό του κ. Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό,. Είναι ένας εκβιασμός δεν είναι δίλλημα το οποίο δεν πρόκειται να περάσει. Είναι ένας εκβιασμός, που η απάντηση που θα δώσει ο ελληνικός λαός θα είναι «φύγε». Και θα είναι «φύγε» διότι τέτοιο εκβιασμό δεν τόλμησαν μεγάλες ηγετικές μορφές της πολιτικής ζωής του τόπου, ακόμη και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν.

Ποιος είναι ο κ. Καραμανλής που θα πει στον ελληνικό λαό το «ή με ψηφίζετε ή φεύγω». Ο ελληνικός λαός θα του πει ένα μεγαλοπρεπέστατο «φύγε», διότι όπως σας είπα προηγουμένως, δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα ο κ. Καραμανλής και κανένας άλλος, δεν είναι μόνο για τον κ. Καραμανλή αυτό, δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εκβιάζει τον ελληνικό λαό, όταν μάλιστα έχει να παρουσιάσει μία σειρά από αποτυχίες και αδιέξοδα τα οποία πληρώνει και μάλιστα πανάκριβα ο Έλληνας πολίτης και η Ελληνίδα στην καθημερινή τους ζωή.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωμός εκβιασμός είπατε κ. Ραγκούση, όμως οι εκλογές είναι γι' αυτό το λόγο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επιχειρούμενος.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γι' αυτό το λόγο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, δεν είναι γι' αυτό το λόγο.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι' αυτό το λόγο με ποια έννοια, ότι οι πολίτες θα προσέλθουν είτε στην κάλπη της 7ης Ιουνίου, είτε νωρίτερα, είτε αργότερα για τις βουλευτικές εκλογές, για να κάνουν αυτό το πράγμα, δηλαδή για να αναδείξουν την κυβέρνηση που θέλουν.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όταν έρθει η ώρα να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές πράγματι θα πρέπει να γίνει έτσι, αλλά πράγματι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και αυτή τη φορά με γνώμονα το συμφέρον το δικό του, αλλά και το συμφέρον της χώρας και βεβαίως γι' αυτό θα θέλει και θα πρέπει να συγκρίνει προτάσεις, θέσεις απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εγώ πιστεύω θα το πληρώσουν πανάκριβα αυτό που επιχείρησαν, διότι ο ελληνικός λαός είναι που είναι αγανακτισμένος, όταν αντιλαμβάνεται ότι αντί να προσπαθούν να διορθωθούν, αντί να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα εκφράζουν και με έναν άκρως αλαζονικό τρόπο, σας ξαναλέω, παρόμοιο του οποίου η χώρα δεν έχει ξαναζήσει τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα, τότε νομίζω ότι εξοργίζεται ακόμα περισσότερο σε σημείο που ειλικρινά θα δείτε πόσο πολύ θα τους κοστίσει και αυτή η αλαζονική συμπεριφορά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης εδώ στο στούντιο του «FLASH 96». Ξεκινήσαμε με τα πολιτικά κ. Ραγκούση και με τα θέματα της επικαιρότητας. Βέβαια υπάρχουν και τα θέματα οικονομίας που είναι πολύ υψηλά στο ενδιαφέρον του κόσμου απ' ότι διαπιστώνουμε εμείς τουλάχιστον απ' τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε καθημερινώς για την κατάσταση που επικρατεί.

Υπάρχει σε εξέλιξη ουσιαστικά από αύριο και μετά και η Σύνοδος των 20 και για τα οικονομικά θέματα, αλλά και για τη μάχη των Ευρωεκλογών. Θα τα πούμε αμέσως μετά το διαφημιστικό διάλειμμα. 210-6196100. Ήδη έχουν έρθει οι πρώτες ερωτήσεις προς το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε και τη δική σας συμμετοχή, ερωτήσεις προς τον κ. Ραγκούση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του Κόμματος Γιάννης Ραγκούσης εδώ στον «Flash 96» συνομιλούμε για τα θέματα της επικαιρότητας. Ξεκινήσαμε με τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και βεβαίως με αυτό που εδώ και αρκετές ημέρες αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης για όλους και η κόπωση του κ. Καραμανλή και το αν θα φύγει μετά από ενδεχόμενη ήττα.

Να ξεκινήσουμε από ένα τέτοιο ενδιαφέρον κομμάτι κ. Ραγκούση; Γιατί ακούμε πάρα πολλά κυβερνητικά στελέχη ήδη από τώρα να θέτουν κάποιο πήχη στο ποιο αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Δηλαδή λένε ότι 2,5%, αν δηλαδή περάσετε τη Νέα Δημοκρατία 2,5% θα μπορεί να το διαχειριστεί δεν θα είναι τόσο  μεγάλο το πρόβλημα. Αν όπως η μέτρηση της GPO δείχνει 4,4% τότε βέβαια το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Υπάρχει τέτοιος πήχης λέτε εσείς;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Σταματόπουλε κατ' αρχήν θα σας πω σε ό,τι μας αφορά δεν θα θεωρήσουμε ότι η μάχη των ευρωεκλογών έχει κριθεί, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Εμείς πάμε με στόχο τη νίκη. Μια νίκη που πιστεύουμε ότι θα δώσει πολλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις και κυρίως προς την κυβέρνηση και κυρίως όσον αφορά στην επιθυμία του ελληνικού λαού να τερματιστεί ο πολιτικός της βίος.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να είναι μια πολιτική μάχη, δηλαδή.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα εκ των πραγμάτων, διότι τα θέματα της χώρας είναι απολύτως συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και είναι αλήθεια ότι εδώ που έχει φτάσει η Ελλάδα ειδικά αυτή την περίοδο, εάν δεν ξεπεράσει εάν δεν λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, νομίζω ότι η κρίση είναι τόσο βαθιά στο εσωτερικό της χώρας μας, που όλα τα άλλα μοιάζουν περίπου δευτερεύοντα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει περιθώρια η κυβέρνηση να την κάνει χαλαρή αυτή την ψήφο κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ας την κάνει, ας προσδιορίσει το χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Εμείς το κάναμε. Το έχει κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου από τις 3 Σεπτέμβρη, όταν από τότε κιόλας με ένα εξαιρετικά προφητικό τρόπο είπε ότι με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού αυτές οι ευρωεκλογές θα αποκτήσουν ένα χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν ή όχι να συνεχιστούν αυτές οι κυβερνητικές πολιτικές.

Επειδή όμως μου είπατε στην αρχή κάτι για το διαχειρίσιμο ή μη διαχειρίσιμο ποσοστό.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι για τον πήχη.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γίνεται μια κατά τη γνώμη μου για μια ακόμη φορά λάθος αναγωγή και σύγκριση με δεδομένα του παρελθόντος, αναφέρομαι στην ήττα που το ΠΑΣΟΚ είχε υποστεί στις ευρωεκλογές του '99 με Πρωθυπουργό τότε τον Κώστα Σημίτη με 3% που κατάφερε μετά από 10 μήνες να ανατρέψει και να πάει σε νίκη στις εθνικές εκλογές του Απριλίου του 2000.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε να φέρει αυτό ως παράδειγμα η κυβέρνηση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό αναφέρεται ως παράδειγμα συγκριτικό. Είναι ανόμοια πράγματα, δεν μπορούν να συγκρίνονται για δυο πάρα πολύ απλούς και συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον ο κ. Σημίτης τότε και η κυβέρνησή του ήταν στην πρώτη τετραετία και διεκδικούσε τη δεύτερη, δεν ήταν στη δεύτερη όπως ο κ.Καραμανλής που υπέστη την ήττα των 3 μονάδων διεκδικώντας την τρίτη. Είναι τελείως διαφορετικά.

Πιο σημαντικό όμως και από αυτό, είναι κάτι άλλο. Ήταν τότε η οικονομία και η χώρα σε ανοδικό κύκλο κ. Σταματόπουλε. Ο κ. Σημίτης τότε μπορεί να έχασε στις ευρωεκλογές με 3% αλλά δεν είχε μπροστά του ούτε μια τουριστική χρονιά σαν αυτή που αναμένεται, ούτε το κυριότερο έχοντας αποτύχει στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας, ήταν υποχρεωμένος να πάρει έκτακτα φορολογικά μέτρα για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα δημοσιονομικά προβλήματα, που αυτή τη στιγμή μέρα με την ημέρα ξεπηδούν σα Λερναία Ύδρα, δεν ξέρεις από πού σου έρχονται.

Εξωτερικό χρέος; Ρεκόρ, όσο ποτέ. Το έλλειμμα; Στο 4,4%. Καταρρέουν Ταμεία. Δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς. Δηλαδή είναι μια κατάσταση η οποία έχει φτάσει στα όρια της δημοσιονομικής τραγωδίας αυτό που ζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία και ο Έλληνας πολίτης.

Υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να γεννάται καμία απολύτως σύγκριση. Γιατί ο κ. Καραμανλής μετά από μια ήττα στις ευρωεκλογές θα είναι υποχρεωμένος να ασκήσει ως αποτέλεσμα της δικής του αποτυχίας μια εξαιρετικά περιοριστική πολιτική, περαιτέρω περιοριστική πολιτική.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και το κυριότερο κ. Σταματόπουλε: ο κ. Καραμανλής έχει χάσει το πολυτιμότερο κεφάλαιο για ένα ηγέτη, που είναι το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα, ότι ο πολίτης δεν εμπιστεύεται ένα Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση, οι οποίοι άγονται και φέρονται, λένε και ξελένε, κάνουν τη μια πράγματα προς την από εδώ κατεύθυνση και μετά από μια εβδομάδα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πάρτε για παράδειγμα τα τελευταία οικονομικά μέτρα που πήραν. Τη μια λέει «έκτακτη εισφορά θα δώσουν οι υπάλληλοι θα παγώσω τους μισθούς γιατί δεν έχω έσοδα για το κράτος» και μετά από μια εβδομάδα «κατεβάζω τα τέλη ταξινόμησης που είναι ένα πολύ μεγάλο κονδύλι που πάει στα έσοδα του κράτους για να προωθήσω και να στηρίξω τις πωλήσεις αυτοκινήτων». Δηλαδή έχει κυριολεκτικά μπει η δημοσιονομική διαχείριση σε μια κατάσταση όπου «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», πρόκειται για μια ανερμάτιστη δημοσιονομική διαχείριση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή θα πάμε στο θέμα της οικονομίας να κλείσουμε το θέμα των ευρωεκλογών. Είπατε ότι μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση ότι «ναι, χάσαμε με 3% αλλά είχε χάσει και ο Σημίτης το '99» και δεν θυμάμαι αν ήταν 50 χιλιάδες ψήφοι ή περισσότερο, κέρδισε τις εκλογές του 2000. Αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τότε είχαν πει ότι από τότε έχει χάσει το ΠΑΣΟΚ και δεν το είχε καταλάβει, από το 2000 κ. Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εντάξει αυτές είναι ερμηνείες. Εννοείτε ότι από τότε είχε αρχίσει αυτό που καταγράφηκε το 2004.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι μια οριακή νίκη.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια κουβέντα σε σχέση με το παρελθόν, μια παρατήρηση μόνο, δεν θα το αποφύγω.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ όμως τότε κ. Σταματόπουλε είχε ξεκινήσει μια κυβερνητική διαδρομή από το '81, τα στελέχη του οι υπουργοί του ήταν όλοι σε επιτελικές κυβερνητικές θέσεις συμπλήρωσαν το 2004 περίπου μια 20ετία. Άλλο τα 20 χρόνια άλλο τα 5 χρόνια, δηλαδή όσο κι αν συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, εγώ πιστεύω ακράδαντα. και θα σας πω και κάτι άλλο ότι ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η διαφορά θα ήταν σε τέτοια επίπεδα -που σας ξαναλέω για μας, εάν δεν κλείσουν οι κάλπες καμία διαφορά δεν είναι δεδομένη, πρέπει μέχρι την τελευταία στιγμή να έχουμε πλήρη.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το ξαναλέτε αυτό να κλείσουν οι κάλπες; Τι εννοείτε κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι, γιατί δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος χαμένη από εμάς. Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν συναίσθηση ότι η μάχη των ευρωεκλογών -αν δεν έχουμε μέχρι τότε εθνικές εκλογές γιατί αυτό δεν πρέπει ποτέ να το αποκλείουμε- πρέπει να έχει το χαρακτήρα μιας πολύ κρίσιμης πολιτικής μάχης η οποία θα κρίνει και θα προκρίνει τις εξελίξεις από εκεί και μετά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Υπό αυτή την έννοια θα είναι πολύ κρίσιμες εκλογές για τη ζωή του πολίτη, όχι για το ΠΑΣΟΚ κι αν θα πάρει την εξουσία ή όχι αλλά για τον πολίτη τον ίδιο. Γιατί από εκεί, θα κριθεί ποιες πολιτικές από εκεί και μετά θα ασκηθούν, είτε στα δημόσια οικονομικά, είτε σε επίπεδο μισθών, συντάξεων, κράτους πρόνοιας κ.ο.κ.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει κ. Ραγκούση όριο που θέτετε εσείς ως επιτυχία ή αποτυχία; Δηλαδή πάτε για την απλή πρωτιά σε αυτές τις ευρωεκλογές, ή θέλετε μια άνετη ευρεία νίκη έναντι της Νέας Δημοκρατίας την οποία περιγράψατε με τον τρόπο την περιγράψατε λίγο πιο πριν.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εάν σας πω αυτό που θέλουμε, θα κινδυνεύω να εκληφθεί ως δεδομένο ή ως πεποίθηση ότι το έχουμε. Είναι προφανές ότι εμείς θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική επιτυχία για το Κίνημά μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αυτή η επιτυχία θα έρθει εάν έχουμε στο μυαλό μας ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα θα παίζονται.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πηγαίνοντας με αυτή την πολύ δυναμική και αγωνιστική ψυχολογία στις κάλπες, όλα τα μέλη οι φίλοι οι ψηφοφόροι του Κινήματος αλλά και οι Έλληνες πολίτες που θέλουν πραγματικά να αλλάξουν πορεία τα πράγματα στον τόπο, θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι χαλαρή ψήφο, λέτε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι χαλαρή ψήφος, μια βαριά ψήφος με γνώμονα το μέλλον της χώρας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Ραγκούση είπατε προηγούμενα για τη Δημόσια Διοίκηση κι έχει ενδιαφέρον σε λίγο θα συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ προφανώς θα έχει να κάνει με τα νέα μέτρα αστυνόμευσης και το περίεργο είναι ότι την ίδια ώρα έχουμε άλλη μια αιματηρή ληστεία με καταδίωξη, αυτή την ώρα δηλαδή είναι σε εξέλιξη.

Δηλαδή πράγματα τα οποία όντως το προηγούμενο διάστημα, δεν ξέρω αν υιοθετείτε την άποψη του κ. Χρυσοχοϊδη ότι έχουμε γίνει Καμπούλ, ή η Αθήνα τείνει να μοιάσει με Καμπούλ πάντως γίνεται σε αυτό το κλίμα πλέον ο όποιος κυβερνητικός σχεδιασμός για το θέμα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι, διότι όπως σας είπα προηγούμενα μιλούμε για την αποσύνθεση του κράτους. Έχω δυο πράγματα να σας πω γι' αυτό κ. Σταματόπουλε: πρώτον ότι αυτή η αποσύνδεση του κράτους, η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού δεν είναι γνωστή μόνο σε εμάς, στους δημοσιογράφους στους πολιτικούς στους πολίτες, που νιώθουν την ανασφάλεια και την απουσία του κράτους, αλλά είναι γνωστή και σε όλες τις ομάδες που αποφασίζουν να δράσουν παραβατικά. Αυτή την κατάρρευση και την αποσύνθεση του κράτους αυτές οι ομάδες την εκμεταλλεύονται και αποδεικνύεται με ποιο τρόπο κάθε φορά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρίσκουν χώρο, λέτε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ θέλω να σας πω όμως δυο δεδομένα που έχουν κατά τη γνώμη μας πολύ μεγάλη αξία. Πρώτον, πρέπει να γνωρίζουν οι ακροατές μας ότι η Ελλάδα έχει 52.000 περίπου αστυνομικούς. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περίπου ένα αστυνομικό ανά 200 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε 600 κατοίκους. Έχουμε λοιπόν τους περισσότερους αστυνομικούς. Έχουμε όμως αυτή τη στιγμή τη χειρότερη Αστυνομία που είχαμε ποτέ στη χώρα μας.

Το δεύτερο που θα ήθελα να τονίσω και να υπογραμμίσω κ. Σταματόπουλε είναι ότι πρέπει να αντιληφθούμε τα σύγχρονα αίτια που γεννούν και θα συνεχίσουν να γεννούν αν δεν τα αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό, αυτή την έξαρση της εγκληματικότητας. Και αυτά δεν είναι άλλα, από την ανέχεια, την ανεργία, την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου πολλών ομάδων του πληθυσμού.

Οι νεόπτωχοι, οι οποίοι δεν είναι όπως είναι γνωστό μόνο Έλληνες, είναι και πολλοί οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι όταν έχουν δουλειά έχουν εισόδημα μπορούν και επιβιώνουν, όταν δεν έχουν δουλειά βγαίνουν στην ανεργία. Και βγαίνουν στην ανεργία διότι καταρρέει η οικοδομή, διότι καταρρέει το λιανεμπόριο, διότι καταρρέει ο τουρισμός ή εν πάση περιπτώσει είναι σε μεγάλη κρίση. Το καταρρέει ισχύει για την οικοδομή διότι τα νούμερα που εμείς συλλέγουμε, αναφέρουν ότι κινείται με μείωση η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2009, που ξεπερνάει το 30-40 και πολλές φορές και το 50%.

Όταν όλα αυτά συμβαίνουν και οδηγείται ο κόσμος στην ανεργία και στην ανέχεια, από εκεί, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι πηγάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής της έξαρσης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας εν γένει.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Υπό αυτή την έννοια ο αγώνας μας πρέπει να είναι διπλός. Δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατος, τα Σώματα Ασφαλείας βεβαίως και πρέπει να μπουν σε μια νέα τροχιά ανασυγκρότησης και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Πρέπει να βγουν οι αστυνομικοί στους δρόμους και για να βγουν στους δρόμους σε περιπολείς στις γειτονιές πρέπει να απαλλαγούν από τα πάρεργα τα οποία απασχολούν τα 2/3 περίπου των αστυνομικών, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ασκηθούν και οικονομικές πολιτικές στη χώρα, οι οποίες θα δώσουν σε αυτό τον κόσμο διέξοδο. Θα βγάλουν από τη φτώχεια χιλιάδες συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή πραγματικά βιώνουν μια απόλυτη απελπισία.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ραγκούση είναι παιχνίδισμα της κυβέρνησης αυτό που κάνει με το άσυλο και το ότι πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κέντρου είναι ορμητήρια, για να γίνονται επιδρομές, όπως αυτή στο Κολωνάκι ή στο Βύρωνα;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι. Και απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν με πιο χαλαρές νομοθεσίες, είχαν αντιμετωπιστεί τέτοια φαινόμενα  στον πανεπιστημιακό χώρο.

Σας θυμίζω την περίφημη είσοδο της Αστυνομίας το '95 που είχε σαν αποτέλεσμα να συλληφθούν εκατοντάδες τότε παρανομούντες εντός των πανεπιστημιακών χώρων, χωρίς μάλιστα να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα και αν θυμάμαι καλά αυτό είχε ξαναγίνει και στη δεκαετία του '80, δεν θυμάμαι ακριβώς ποια χρονιά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτή η κυβέρνηση γενικώς έχει καταγράψει μια σειρά αποτυχίες τις οποίες προσπαθεί να τις διαχειριστεί με ένα επικοινωνιακό τρόπο, πολλές φορές αποπροσανατολιστικό. Τους έφυγε για δεύτερη φορά ο Παλαιοκώστας μέσα από τον Κορυδαλλό και ξαφνικά προσπάθησαν κι εκεί να πουν «παίρνουμε μέτρα» κλπ., αποδεικνύοντας οι ίδιοι οι νομικοί της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι που συναντήθηκαν ότι όσο κι αν αυξάνεις το βααθμό  ποινικοποίησης των αδικημάτων, τόσο αυξάνονται και τα αδικήματα στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται με στοιχεία πια.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Έχουμε λοιπόν να σταθούμε μόνο στις δικές σας περιγραφές και να δεχτούμε προς το παρόν αυτά που είπατε όλα ως δεδομένα κ. Ραγκούση, μια οικονομία η οποία πηγαίνει με τον κακό τρόπο που πηγαίνει, μια κοινωνία η οποία φαίνεται ότι δεν έχει στηρίγματα ασφάλειας, ότι έχουμε μια Δημόσια Διοίκηση συγκεκριμένη που πηγαίνει συνέχεια προς το χειρότερο, θέλουμε να μας απαντήσετε μετά τους τίτλους των ειδήσεων στο ερώτημα: γιατί δεν έχει πέσει αυτή η κυβέρνηση.

Μήπως φταίει και το ΠΑΣΟΚ που δεν την έχει πιέσει, ώστε να πέσει; Δηλαδή αν όντως ισχύει το τοπίο που περιγράψατε, κανονικά τώρα δεν θα έπρεπε να είχαμε αυτή την κυβέρνηση

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα το δούμε αμέσως μετά. Πάντως η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση έχει καταρρεύσει.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το λέτε βάσει των μετρήσεων που όντως είναι πολύ κακές, οι τελευταίες για την κυβέρνηση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Βεβαίως και βάσει των μετρήσεων αλλά και βάσει όλων των δεδομένων, από τα οποία προκύπτει μια πλήρης αποσύνθεση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν κυβερνά κ. Σταματόπουλε. Στα Υπουργεία ουσιαστικά ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο, εκτός από το να συζητούν την επόμενη μέρα μετά την «απόδραση» Καραμανλή από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την πρωθυπουργία της χώρας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άνοιξε δηλαδή η διαδοχολογία για τα καλά!

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το γυαλί ράγισε.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ραγκούσης είναι στο στούντιο του «Flash 96» ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά τους τίτλους των ειδήσεων.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης στο στούντιο του «FLASH 96». Κύριε Ραγκούση, είσαστε σε δύο πολύ σημαντικές θέσεις, δηλαδή στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και πλέον στη θέση του Γραμματέα. Η αίσθηση είναι ότι ήσαστε πολλά χρόνια στο κορυφαίο σύστημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν περάσει παρά πόσο από τότε που ουσιαστικά εγκαταλείψατε τα καθήκοντά σας στην Πάρο;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Περίπου ενάμισης χρόνος

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ενάμισης χρόνος!

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Περίπου.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η εμπειρία;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η εμπειρία μεγάλη και πολύ σημαντική γιατί όταν  νιώθεις ότι σα μέλος ενός συνόλου δίνεις μια μάχη τόσο τίμια, τόσο καθαρή για τον τόπο, για τις νέες γενιές που έρχονται, για τους πολίτες της χώρας, νιώθεις ότι πραγματικά έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις. Όταν έρχονται και τα θετικά αποτελέσματα, που σιγά-σιγά καταγράφονται απ' τη δουλειά μας, νομίζω ότι δίνουν σε όλους εμάς και βεβαίως και στο Γιώργο Παπανδρέου πρώτα και κύρια που ηγείται όλη αυτή την προσπάθεια, τη μεγάλη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν, γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία κ. Σταματόπουλε σε εμάς, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας γιατί αυτή η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μη χάσει την εξουσία. Θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως για παράδειγμα προσλήψεις στο δημόσιο. Αυτό εννοείτε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ό,τι φανταστείτε. Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Τα αντανακλαστικά του κ. Καραμανλή είναι αντανακλαστικά τα οποία δεν μας αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι έχει βάλει συνειδητά τη χώρα σε προεκλογική περίοδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Δεν έχει τόση σημασία αν οι εκλογές γίνουν με τις Ευρωεκλογές, λίγο πριν το Σεπτέμβριο, άντε σε 10 μήνες.

Πάντως είμαστε σε προεκλογική περίοδο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός των αντιδράσεων και των αντανακλαστικών με τα οποία παίρνει αποφάσεις και με τα οποία δρομολογεί εξελίξεις. Είμαστε βέβαιοι ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και γιατί βεβαίως πρέπει να σας πω με την ευκαιρία έχουμε πλήρη επίγνωση των οικονομικών δεδομένων που διαμορφώνονται για το υπόλοιπο του 2009 και κυρίως για το 2010.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ακούσαμε τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Καθηγητή Απόστολο Φιλιππόπουλο και σήμερα γίνεται και θέμα στις περισσότερες εφημερίδες, να λέει για την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους του δημοσίου. Βέβαια η ΑΔΕΔΥ το εξέλαβε ως προάγγελο όχι μόνο παγώματος, αλλά και ψαλιδίσματος των μισθών του δημοσίου.

Πιστεύετε ότι ήταν μία ατυχής παρέμβαση του κ. Φιλιππόπουλου του πρωθυπουργικού συμβούλου ή αποτελεί προάγγελο ή λαγό τέλος πάντων των κυβερνητικών ρυθμίσεων;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι μία ακόμη ψηφίδα σε αυτό το παζλ της ανερμάτιστης οικονομικής δημοσιονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, μία ακόμη ψηφίδα στο παζλ της αναξιοπιστία τους. Να πάρουμε ένα παράδειγμα. Αυτή η συζήτηση που γίνεται για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πολίτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρώτα και κύρια, είναι αντιμέτωποι με αυτή την πολύ ζοφερή πραγματικότητα.

Πρώτον, είναι αυτά τα περίφημα STAGE με τα οποία έχουν γεμίσει το δημόσιο μέσα από τελείως ρουσφετολογικές λογικές των κολλητών, των «ημετέρων», των γαλάζιων παιδιών, τα οποία σας θυμίζω ότι δε συνεπάγονται την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεύτερον, είναι αυτή η πλήρως αδικαιολόγητη πολιτική που έχουν ασκήσει στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα αυτό τον πανικό των δημοσίων υπαλλήλων.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι 15.000 άνθρωποι εν αναμονή.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ακριβώς. Φεύγουν οι άνθρωποι πανικοβλημένοι να πάρουν σύνταξη και βεβαίως αυτό πως θα το αντέξουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει όμως να σας πω με την ευκαιρία κ. Σταματόπουλε και κάτι άλλο. Δεν έχουμε.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι λαγός αυτή η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη διατύπωση λέτε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι μια κυβέρνηση στην οποία  έχει χαθεί ο έλεγχος, είναι πλήρως ασυντόνιστη, ο καθένας λέει ό,τι νομίζει, όποτε το νομίζει. Με αποτέλεσμα η κοινωνία να παίρνει τελείως αντιφατικά μηνύματα, να πανικοβάλλεται ο κόσμος ακόμη περισσότερο και βεβαίως να χάνει κάθε εμπιστοσύνη προς αυτή την ηγετική ομάδα.

Πρέπει δε να σας πω ότι αυτά δεν είναι τα χειρότερα κ. Σταματόπουλε. Τα χειρότερα με αποφάσεις του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του δεν τα έχουμε ζήσει. Εγώ θα σας πω ότι συγκεντρώνουμε στοιχεία απ' τα οποία προκύπτει ότι ουσιαστικά έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε δημοσιονομικά το 2010 η επόμενη δηλαδή χρονιά να είναι μία χρονιά απόλυτης χρεοκοπίας των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Και έτσι σας παρακαλώ συνδέστε τα όποια ενδεχόμενα σενάρια απομάκρυνσης, φυγής ή απόδρασης του κ. Καραμανλή ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Δύο μόνο παραδείγματα για να τεκμηριώσω αυτό το ζήτημα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή η απόδραση να συνοδεύεται από ένα έτος χρεοκοπίας που μπορεί να είναι και το πρώτο λέτε του ΠΑΣΟΚ. Αυτό εννοείτε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Που έχει ήδη δρομολογήσει με τις αποφάσεις του συνειδητά ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Δύο παραδείγματα θα σας δώσω μόνο για να τεκμηριώσω.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα αποκλείεται να είναι εκλογικό το 2010 έτσι όπως το λέτε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κατά τη γνώμη μας έτσι κι αλλιώς τα αδιέξοδα και τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο κ. Καραμανλής είναι τόσο μεγάλα, που θα υποχρεωθεί νωρίτερα να δώσει το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του.

Θέλω όμως να τεκμηριώσω αυτό, γιατί δε θέλω να μείνει ως μία γενική καταγγελία. Κύριε Σταματόπουλε, αυτή η κυβέρνηση πήρε δύο χαρακτηριστικές αποφάσεις τις οποίες τις πήρε σε ανύποπτο χρόνο, αλλά τώρα έρχεται η ώρα της υλοποίησής τους και τώρα φαίνεται τι πρόκειται να συμβεί το 2010.

Πρώτη απόφαση που πήρε και την πήρε το καλοκαίρι, είναι όλα τα νομικά πρόσωπα, όλες οι επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, που πρόκειται να πληρώσουν φόρο για το 2008, τώρα αυτούς τους μήνες πληρώνουν οι επιχειρήσεις το φόρο, θα πληρώσουν οι μεν ανώνυμες εταιρείες και 80% προκαταβολή φόρου για το 2009 για το επόμενο οικονομικό έτος οι δε τράπεζες το 100% επιπλέον του φόρου που τους αναλογεί για το 2008 θα το πληρώσουν ως προκαταβολή για το 2009. Προσέξτε.

Το 2009 τα κέρδη των επιχειρήσεων με την πορεία της οικονομίας θα είναι πολύ χαμηλότερα. Έχοντας όλες οι επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες και τράπεζες πληρώσει προκαταβολές φόρου .

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 2009.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με τα δεδομένα του '08, αν πληρώσουν το φόρο του 2009 με τα δεδομένα του '08, όταν θα έρθει η ώρα του χρόνου τέτοια εποχή να γίνει ο συμψηφισμός, όχι μόνο δε θα πρέπει να πληρώνουν φόρο, αλλά θα δικαιούνται επιστροφή από το κράτος. Δηλαδή όχι μόνο το κράτος δε θα μπορεί του χρόνου να πάρει απ' τις επιχειρήσεις 6 δις που παίρνει περίπου αν θυμάμαι καλά το ποσό , αλλά θα πρέπει να και να επιστρέφει χρήματα.

Και οι προκαταβολές για την μεθεπόμενη χρονιά βεβαίως θα είναι με βάση τα δεδομένα του '09. Και το δεύτερο παράδειγμα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτος χρεοκοπίας δηλαδή το 2010.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ως τέτοιο  το έχουν αυτή τη στιγμή δρομολογήσει. Ο κ. Καραμανλής, σας θυμίζω ότι υπήρχε το 55% ως προκαταβολή και ο Αλογοσκούφης το καλοκαίρι έκανε το 80% για τις ανώνυμες και το 100% για τις τράπεζες.

Και το δεύτερο που θα σας πω ένα παράδειγμα είναι αυτή το περίφημο που κάνανε με τους δήμους της χώρας, των οποίων το χρέος σας ενημερώνω, σας θυμίζω, ανάλογα πόσοι το  ξέρουν, ότι περνάει στο δημόσιο χρέος της χώρας, στους οποίους κατήργησαν το τέλος παρεπιδημούντων σήμερα και αυτό είναι ένα όφελος για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, το οποίο όμως θα μπορούσαν να το δώσουν με τη μορφή μείωσης του ΦΠΑ όπως εμείς προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις κατά 2% και όχι μέσω της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων,

Το δώσανε κατά τέτοιο τρόπο, αυτό δε φαίνεται τώρα στους δήμους, αλλά του χρόνου όλοι οι δήμοι της χώρας θα είναι καταχρεοκοπημένοι κ. Σταματόπουλε. Και αυτό όχι μόνο θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε την αυτοδιοίκηση της Ελλάδας με όλο το έργο που αυτή παρέχει, ένα πολύ σημαντικό και κοινωνικό και άλλο έργο που παρέχει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, αλλά να έχουμε και επαύξηση μεγάλη του δημόσιου χρέους, ακριβώς μέσα απ' την κατάρρευση των δήμων.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αυτό που είπατε είναι ίσως εξαιρετικά σοβαρό κ. Ραγκούση και ως εκτίμηση για το 2010, ένα έτος το οποίο αν δεν είναι εκλογικό σίγουρα θα είναι ένα έτος σημαντικό για την οικονομική έξοδο απ' την ύφεση. Αυτό δε λένε; Ότι το 2010 ουσιαστικά θα είναι το πρώτο έτος της ανάκαμψης, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Δηλαδή ρωτά κάποιος ακροατής που θα βρείτε τα χρήματα για να υποστηρίξετε τις προτάσεις σας.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα σας πω. Εμείς πρώτον, όπως έχουμε υποχρέωση και όπως οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας, καθορίσαμε και αυτό το έκανε το ΠΑΣΟΚ στο κορυφαίο του επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο Γιώργου Παπανδρέου, πρώτον, τους στόχους μας, τους νέους εθνικούς στόχους για τους οποίους θα πρέπει ό,τι κάνουμε .

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είναι μετρήσιμο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ακριβώς και εκεί να κατατείνουν όλες οι προσπάθειές μας. δεύτερον.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι έχετε κάνει μία πρόταση 11 δις ευρώ.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν αληθεύει αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση όπως και για τα δικά της έτσι και για τα δικά μας είναι αναξιόπιστη και λέει διαρκώς ανακρίβειες.

Δεύτερον, έχουμε καθορίσει τη στρατηγική με την οποία θα πάμε στην επίτευξη αυτών των στόχων και έχουμε πει ότι βασική μας προτεραιότητα θα είναι η στρατηγική της Πράσινης Ανάπτυξης, που πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα εποχή που θα μπορεί να παράγει προϊόντα τα οποία να είναι ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, να τα αγοράζουν στις διεθνείς αγορές οι πολίτες όλου του κόσμου.

Τρίτον, θα σας πω, δε θα υπάρξει Έλληνας πολίτης κ. Σταματόπουλε που θα πάει στις κάλπες των Εθνικών Εκλογών χωρίς να γνωρίζει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για το οποίο θα δεσμευτούμε, δεύτερον, χωρίς να γνωρίζει τα άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα πάρει.

Εκείνο που όμως από τώρα έχουμε πει και είναι ίσως κατά τη γνώμη μου εξίσου, ίσως και σημαντικότερο υπό τις συνθήκες που έχουμε βρεθεί, τις συνθήκες κρίσης και αποσύνθεσης εξαιτίας της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι ότι εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει κ. Σταματόπουλε ότι πριν και από το κυβερνητικό πρόγραμμα, πριν απ' τα άμεσα μέτρα, υπάρχει κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό.

 Είναι τα λεγόμενα μέτρα μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Μέτρα τα οποία κωδικοποιούνται σε τρεις λέξεις κλειδιά, οι οποίες θα καθοδηγήσουν όλες τις επιμέρους αποφάσεις μας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί υπάρχει και ένα παρελθόν.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Βεβαίως, απ' το οποίο εμείς αντλούμε ό,τι καλύτερο μπορεί να μας δώσει, αλλά βεβαίως αφήνουμε πίσω μας ό,τι αρνητικό έχει καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αυτές οι τρεις λέξεις κλειδιά είναι η αναδιανομή. Θα κάνουμε αναδιανομή και του εισοδήματος, αλλά θα κάνουμε και αναδιανομή των βαρών τα οποία πέφτουν στις πλάτες των διάφορων κατηγοριών του ελληνικού λαού, π.χ. σας λέω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό και άμεσο, την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Δεύτερη λέξη η δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτό το καθεστώς της άδικης διαχείρισης των οικονομιών. Και τρίτον, εντιμότητα. Εντιμότητα στη διαχείριση των ιερών χρημάτων του ελληνικού λαού, κάτι που όσο ο Έλληνας πολίτης νιώθει ότι δεν ισχύει πια βεβαίως και δεν είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εθνική προσπάθεια.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ θέλει όμως και κάτι το οποίο δεν είναι δημοφιλές πολύ για να το πείτε κ. Ραγκούση και ίσως γι' αυτό δεν το λέτε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ποιο;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νέους μηχανισμούς για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή που φαίνεται ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα και της σημερινής κυβέρνησης.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι μόνο δεν αποφεύγω να το πω και δεν αποφεύγουμε κ. Σταματόπουλε.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν είναι δημοφιλή τέτοιου τύπου μέτρα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι-όχι, το υπογραμμίζω. Γιατί αυτό εμπίπτει μέσα στη λέξη δικαιοσύνη. Δε γίνεται να υπάρχουν τα κορόιδα που φορολογούνται και δεν μπορούν να κρύψουν, να αποφύγουν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους και να υπάρχουν οι ξύπνιοι, να συνεχίζουν να έχουν φτάσει 20 δις ανείσπρακτες οφειλές, μία φοροδιαφυγή που καλπάζει.

Και βεβαίως να σας πω για να μη πάμε μακριά, εγώ το είχα ζήσει εγώ ξέρετε κ. Σταματόπουλε ως Δήμαρχος ενός μικρού νησιού το 2004. Ξέρετε ποιο ήταν το πρώτο πράγμα για το οποίο τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης πανηγύριζαν ανά το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2004; Που εμείς το ακούγαμε αυτό και λέγαμε είναι δυνατόν; Ζούμε ή ονειρευόμαστε ή ζούμε έναν εφιάλτη;

Το μεγάλο πράγμα για το οποίο υπερηφανεύονταν το καλοκαίρι του '04 ήταν ότι καταργήσανε το ΣΔΟΕ. Εγώ ήμουν Δήμαρχος. Ξέρετε, οι δήμοι παίρνουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων αν κόβουν αποδείξεις α' ποσό, αν δεν κόβουν αποδείξεις β ποσό κ.ο.κ. Λοιπόν, εκείνο το καλοκαίρι κατέρρευσαν τα έσοδα διότι είχε περάσει παντού η άποψη ότι καταργήθηκε ο ΣΔΟΕ, άρα μπορούμε να μην κόβουμε αποδείξεις, άρα μπορούμε να μην αποδίδουμε το ΦΠΑ που μας δίνουν οι πολίτες εκεί που πρέπει να το αποδώσουμε ή τα δημοτικά τέλη κ.ο.κ.

Αυτά που συμβαίνουν και βιώνουμε αυτή τη στιγμή, είναι αποτελέσματα πολιτικών και δράσεων που ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας μέρα δυστυχώς για την Ελλάδα αυτής της κυβέρνησης.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιάννης Ραγκούσης στο στούντιο του «FLASH 96». Μετά τις διαφημίσεις θα απαντήσουμε και στις περισσότερες απ' τις ερωτήσεις των ακροατών, τις έχουμε ομαδοποιήσει ήδη κ. Ραγκούση για να μη τους αφήσουμε δυσαρεστημένους.

Και επίσης να μας πείτε θέματα επίσης σημαντικά κατά τη γνώμη μας, δηλαδή και οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ένα ενδιαφέρον όχι μόνο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ενδιαφέρον έχει για το ΚΚΕ, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά να αναβιώσει τον γνωστό διμέτωπο και για τον οποίο θα κριθεί. Ας έρθει η ώρα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας τα πείτε αναλυτικά ένα προς ένα και κυρίως και για τις σχέσεις σας με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δε δείξουν ότι πάμε σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης στο Στούντιο του «FLASH 96». Οι επαφές του κ. Παπανδρέου πώς πήγαν κ. Ραγκούση, τι κλίμα δηλαδή εισέπραξε για την κρίση; Μάλλον αρνητικό το βλέπουμε, για την έξοδο δηλαδή;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, αυτές οι πολύ σημαντικές επαφές που είχε ο Γιώργος ο Παπανδρέου και στη Χιλή και στη Νέα Υόρκη με όλες αυτές τις συναντήσεις με τους Σοσιαλιστές ηγέτες ανά τον κόσμο, αλλά και με την Επιτροπή Στίγκλιτς του Νομπελίστα Οικονομολόγου που με απόφαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Προέδρου της, δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου προσπάθησε να καθαρίσει τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να βγούμε απ' αυτή την παγκόσμια κρίση, χωρίς όμως οι πολίτες του κόσμου να πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα.

Λοιπόν, αποδεικνύουν πιστεύω, κ. Σταματόπουλε χωρίς πολλά λόγια, εγώ μόνο μια κουβέντα θέλω να πω σ' αυτό το θέμα, ότι είναι όσο ποτέ πολύτιμο για την Ελλάδα αυτό το εξαιρετικής σημασίας κεφάλαιο αξιοπιστίας και κύρους που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου στο εξωτερικό.

Θα έλεγα δε συμπληρώνοντας, ότι δυστυχώς για την Ελλάδα αυτό το κεφάλαιο διεθνούς αξιοπιστίας και διεθνούς κύρους που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εξαιρετικά σπάνιο, ίσως και μοναδικό αυτή τη στιγμή για τα δεδομένα της χώρας και τουλάχιστον συγκρίνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό και τα βασικά στελέχη της Κυβέρνησης.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέτε γιατί δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα κάποια συνάντηση με τον κ. Ομπάμα ας πούμε ο κ. Καραμανλής;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα αυτό είναι το λιγότερο.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ή κάποια επίσκεψη ιδίως στην Ουάσιγκτον;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό είναι το λιγότερο. Νομίζω ότι η διαφορά είναι τεράστια, είναι δια γυμνού οφθαλμού φανερή που λένε. Το ότι ο Ομπάμα δεν έρχεται εδώ και ότι γενικά η Ελλάδα εκεί που κάποτε δέσποζε με τις πρωτοβουλίες της, μην πάμε μακριά, Μέση Ανατολή πριν από λίγες εβδομάδες ο Ερντογάν εκεί που Έλληνες Πρωθυπουργοί «αλώνιζαν» με ειρηνευτικές, κι εποικοδομητικές πρωτοβουλίες στο χώρο της Μέσης Ανατολής, τώρα εμείς ήμασταν άφαντοι, ο Καραμανλής δηλαδή, ο Ερντογάν «αλώνιζε».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουμε μάθει ως Έλληνες από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μετά να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε διαρκώς στόχους, είμαστε άφαντοι, δεν υπάρχουμε πουθενά. Και απεναντίας είμαστε συνεχώς με την πλάτη στον τοίχο ακριβώς διότι το κεφάλαιο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης έχει απολύτως χαθεί για το σημερινό Πρωθυπουργό.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρωτάνε δύο ακροατές, γιατί μέσα στην κρίση ζητάτε εκλογές; Δηλαδή προφανώς έχει να κάνει με το ότι λογικά μέσα στην κρίση και οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν όντως, μια απροθυμία του κόσμου για προσφυγή στις κάλπες.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επιτρέψτε μου να απαντήσω στην ερώτηση αυτή την πολύ εύλογη των ακροατών μας με ένα σχήμα, με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι είμαστε ως ελληνικός λαός, ως πολίτες αυτού του τόπου ιδιοκτήτες ενός μαγαζιού, στο οποίο πριν  από πέντε χρόνια αποφασίσαμε ως ιδιοκτήτες να τοποθετήσουμε έναν Διευθυντή.

Γυρνάμε σ' αυτό το μαγαζί μετά από πέντε χρόνια και βλέπουμε, ότι αυτό το μαγαζί, πρώτον, έχει μια βιτρίνα που είναι αραχνιασμένη, είναι βρόμικη.

Δεύτερον, μπαίνουμε μέσα και βλέπουμε, ότι το προσωπικό είναι τσακωμένο μεταξύ τους, οι μισοί να θεωρούν ότι είναι ριγμένοι από τους άλλους μισούς, γιατί οι άλλοι μισοί είναι ευνοούμενοι του Διευθυντή. Βλέπουμε ότι στις πρώτες ύλες υπάρχουν σπατάλες, βλέπουμε από εδώ και από εκεί πρώτες ύλες πεταμένες δεξιά - αριστερά. Βλέπουμε κάποιους από πληροφορίες που μαζεύουμε ότι ανοίξανε το ταμείο παράνομα και πήραν και λεφτά κιόλας από μέσα.

Τι θα κάναμε, όταν μάλιστα θα σας πω κ. Σταματόπουλε, ξαφνικά μαθαίναμε ως  ιδιοκτήτες αυτού του μαγαζιού, ότι υπάρχει και κρίση και άρα η πελατεία, οι πελάτες αυτού του μαγαζιού μειώνονται σε σχέση με πέρσι πρόπερσι, θα λέγαμε, ότι επειδή υπάρχει η διεθνής κρίση, δηλαδή η μείωση της πελατείας αυτό τον κατά γενική ομολογία αποτυχημένο Διευθυντή να τον αφήσουμε στη θέση του ή θα λέγαμε ότι επειδή ακριβώς τώρα υπάρχει διεθνής κρίση, υπάρχει μείωση της πελατείας, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αλλάξω αυτόν τον αποτυχημένο Διευθυντή;

Και όταν εμείς θα αναρωτιόμασταν ρητορικά που εγώ είμαι βέβαιος, ότι όλοι οι Έλληνες αν ήταν ιδιοκτήτες ενός τέτοιου μαγαζιού θα τον αλλάζανε επιτόπου το Διευθυντή, όταν μάλιστα ακούγαμε και αυτόν το Διευθυντή να λέει, «ξέρεις κάτι, είμαι κουρασμένος, ε, δεν θα τρελαινόμασταν;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω πολύ περιγραφική η απάντηση κ. Ραγκούση. Άλλοι ακροατές μας ρωτούν για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για το ΚΚΕ. Έχει απευθύνει μία επιστολή η κα Παπαρήγα στον κ. Παπανδρέου που ουσιαστικά του ζητά τη συμμόρφωση του κ. Πάγκαλου, θα απαντήσει ο κ. Παπανδρέου;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λοιπόν, κ. Σταματόπουλε, επειδή στην πολιτική πια κανένας δεν είναι πρόθυμος να αντιμετωπίζεται ως χαζός και επειδή εμείς δεν είμαστε χαζοί θα σας πω, ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για πρόσφατες δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα κόμματα της Παραδοσιακής Αριστεράς, έχει κατ' επανάληψη .

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω σημειώσει και δηλώσεις του κ. Παπανδρέου πολύ αιχμηρές για το ΚΚΕ.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και του κ. Παπανδρέου και όλων, αλλά μια που υποτίθεται ότι γίνεται η συζήτηση από την κα Παπαρήγα για τον κ. Πάγκαλο, έχει κατ' επανάληψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκφράσει ακριβώς τις ίδιες, πολλές φορές και ακόμη πιο οξείες δηλώσεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Άρα το καινούργιο δεν είναι οι δηλώσεις Πάγκαλου για το ΚΚΕ, το καινούργιο είναι η απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ να αναδείξει ένα θέμα τέτοιο παραμονές των ευρωεκλογών σε μια στιγμή που ο ελληνικός λαός πλήττεται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική νιώθει ότι ασφυκτιά, νιώθει πλήρως απογοητευμένος, πλήρως εξοργισμένος για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις αυτών των κυβερνητικών πολιτικών που υφίσταται και αντί το ΚΚΕ να ασχολείται με τον κ. Καραμανλή και τις κυβερνητικές πολιτικές αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κ. Πάγκαλο.

Εμείς αυτό το παιχνίδι του ΚΚΕ δεν θα το παίξουμε και θα καταδικαστεί το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά αναβιώνοντας αυτό το διμέτωπο αγώνα. Είμαστε βέβαιοι θα καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα υπάρχει μια απόκλιση των ποσοστών που έχετε στις ευρωεκλογές πάντα βάση των δημοσκοπήσεων με εκείνες που θα έχετε σε περίπτωση εθνικών εκλογών. Αυτό το ποσοστό βλέπουμε ότι πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με ένα γυμνό μάτι φαίνεται ότι έχετε μία κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων κυρίως στις ευρωεκλογές.

Αν, κ. Ραγκούση, δεν φτάσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και είναι μακριά η αυτοδυναμία, τι θα κάνετε με το Συνασπισμό;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κατ' αρχήν για τις ευρωεκλογές μιλώντας για μια ακόμη φορά ας μπω στον πειρασμό να σας θυμίσω, ότι πέρσι τέτοια εποχή όλοι προέβλεπαν κ. Σταματόπουλε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταποντιστεί στις ευρωεκλογές.

Και μάλιστα εγώ το έχω βιώσει και προσωπικά, γιατί πέρσι τέτοια εποχή μου έκανε την τιμή ο Γιώργος Παπανδρέου να με προτείνει για τη θέση  του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και είχα εισπράξει πάρα πολλές συμβουλές φίλων που μου λέγανε που πας, αφού θα καταπονιστείτε κλπ.

Δεύτερον θέλω να σας πω για να καταλάβουμε όλοι μας πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και πόσο μη αυτονόητη είναι η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας το τελευταίο δεκάμηνο και πόσο αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένων επιλογών που έκανε ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό τον καιρό είναι να σας θυμίσω αυτό που συνέβη στην Ιταλία πρόσφατα, όπου η κεντροαριστερά πέτυχε για μια ακόμη φορά να κερδίσει τον Μπερλουσκόνι και που ο ηγέτης της ο Βελτρόνι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από νέα ήττα που υπέστη από τον Μπερλουσκόνι.

Σε κάθε περίπτωση όμως για το θέμα της συνεργασίας εμείς επειδή έχουμε πει, ότι δεν πάμε για την εξουσία κ. Σταματόπουλε, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει για την επίτευξη αυτών των πέντε εθνικών στόχων που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου να κινητοποιηθούν όλες οι υγιείς πολιτικές, παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, είμαστε σταθεροί και δεν πρόκειται απ' αυτή τη θέση να παρεκκλίνουμε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύτατο μέτωπο συνεργασίας με δυνάμεις .

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετεκλογικής.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μετεκλογικής, γιατί προεκλογικής προφανώς δεν μπορούμε και μετεκλογικής από δυνάμεις όμως που το επιθυμούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να ακριβολογώ το έχουν πει οι άνθρωποι 50 χιλιάδες φορές, δεν μπορούμε πια ούτε να ρωτάμε, ούτε να αναρωτιόμαστε, λοιπόν έχει πει 50 χιλιάδες φορές ότι δεν θέλει αυτή τη συνεργασία.

Υπ' αυτή την έννοια,  εμείς βεβαίως και σεβόμαστε την απόφασή τους, αλλά από την άλλη εμείς θα παραμείνουμε σ' αυτά τη θέση σταθερή ακόμη και επιτυγχάνοντας έναν στόχο που δεν είναι ανέφικτος, είναι πολύ εφικτός πια με τα σημερινά δεδομένα για μας που είναι η αυτοδυναμία.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως η Μιχάλης Παπαγιαννάκης δήλωσε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την Κυριακή ότι η πολιτική των μη συμμαχιών απέτυχε για το κόμμα του. Δηλαδή αυτό το βάζουμε στα υπόψη;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι, γι' αυτό και μίλησα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για το ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση πάλι σε σχέση με τις συνεργασίες και αφορά και αρκετές ερωτήσεις ακροατών. Βλέπετε ότι μπορεί η Κυβέρνηση να ζητήσει αποκούμπι στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το βλέπουμε, διότι σας είπα και προηγουμένως είμαστε έτοιμοι να δούμε τα πάντα από μία κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τύπου Μπερλουσκόνι - Φίνι εννοείτε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ήδη και όλο αυτό το φλερτ ότι ξαφνικά δεν είναι άκρο ο κ. Καρατζαφέρης που από την κατακραυγή αναγκάστηκαν προσωρινά να το πάρουν πίσω, επιβεβαιώνει κ. Σταματόπουλε αυτό που εμένα μ' αρέσει να χρησιμοποιώ σ' αυτή την περίπτωση το λαϊκό ρητό, ότι «όπου κοπελομάθει δεν γεροντοξεχνάει».

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι από τον Πάρο κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό είναι από τις Κυκλάδες.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις Κυκλάδες.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Από την Κρήτη και την Πάρο και την Νάξο.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος είσαστε πατέρας τριών παιδιών.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τριών παιδιών.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τριών παιδιών κ. Ραγκούση και μάλιστα όταν πρέπει να τους αφιερώσετε χρόνο τους τον αφιερώνετε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι και διαβάζω μαθήματα μαζί τους.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, γιατί δεν καταλαβαίνουν πολύ - πολύ τι σημαίνει Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι δεν είναι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι μικρά παιδιά στο δημοτικό, το πιο μικρό μου είναι 4 ετών.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το μεγαλύτερο;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι 11.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μένουν μόνιμα στην Πάρο;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μένουν μόνιμα στην Πάρο, ναι. Είναι μια απόφαση σε αντίθεση με την επιθυμία των γονιών, για την οποία ηγήθηκε ο γιος μου ο μεγάλος και την οποία την σεβάστηκα γιατί είναι απολύτως σωστή και δικαιολογημένη.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και προφανώς μεγαλώνουν και τα παιδιά πολύ καλύτερα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι, γιατί ζούμε, έχουμε την τύχη να είμαστε και από ένα το μόνο μη τουριστικό, το πιο μικρό χωριό της Πάρου, είναι το χωριό Κώστος, ένα ορεινό χωριό και έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν δίπλα στη φύση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ίσως είναι πολύ ενδιαφέρον κι αυτό. Κύριε Ραγκούση, ευχαριστούμε πολύ που βρεθήκατε στο Στούντιο του «FLASH 96».

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ ευχαριστώ κ. Σταματόπουλε.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.