Ομιλία Γιάννη Ραγκούση στη Σκάλα Λουτρών Λέσβου

Τετάρτη 29/03/2009

 

Δημοκράτες και δημοκράτισσες της Λέσβου, αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι, είναι πολύ μεγαλύτερη για μένα η χαρά και η τιμή απ' ό,τι για σας, που βρίσκομαι μαζί σας σε μια συγκέντρωση που πραγματικά έχει μέσα της ένα πολύ ισχυρό, ένα πολύ δυνατό πολιτικό μήνυμα.

Ένα πολιτικό μήνυμα που θα πάρω μαζί μου, αφού πρώτα σας φέρω ένα μεγάλο, ένα πολύ ηχηρό πολιτικό μήνυμα απ' όλη την Ελλάδα, ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα εμπιστοσύνης στον Πρόεδρό μας τον Γιώργο Παπανδρέου, του οποίου έχετε την αγάπη και ο οποίος τώρα βρίσκεται -όπως όλοι ξέρετε πολύ καλά - στη Χιλή, μαζί με πολλούς ακόμη ηγέτες από όλο τον κόσμο, σε μια παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί - προς όφελος των πολιτών όλου του κόσμου, όσο είναι δυνατόν - αυτή η τεράστια κρίση που έχει πλήξει την ανθρωπότητα, που έχει πλήξει όλες τις οικονομίες και που δυστυχώς έχει πλήξει και τη δική μας τη χώρα.

Πράγματι, σε όλα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και σε όλες τις τοπικές μας οργανώσεις. Είναι μια ευκαιρία που μου δίνεται, να πω σε όλους εσάς, σε όλα τα στελέχη μας, ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια που κάνετε.

Μια προσπάθεια που, ξέρετε, περισσότερο δεν αποτυπώνεται στο ποσοτικό της μέρος, δεν έχει τόσο σχέση με το πόσοι είμαστε απόψε εδώ, που πράγματι είμαστε τόσοι πολλοί, όσοι πραγματικά δεν περίμεναν ούτε καν και οι πιο αισιόδοξοι, που προέβλεπαν το πώς θα πάνε τα πράγματα και στη Μυτιλήνη.

Είναι ενωμένο, δυνατό το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη. Θυμηθείτε, πέρσι τέτοια εποχή οι Κασσάνδρες προέβλεπαν το τέλος της δημοκρατικής παράταξης. Ήταν, συντρόφισσες και σύντροφοι, πέρσι τέτοια εποχή, που λέγανε ότι «όπου να 'ναι το ΠΑΣΟΚ τελειώνει, είναι τρίτο κόμμα».

Και για μια ακόμη φορά, αυτό το λαογέννητο Κίνημα, που κατάφερε να ανασυγκροτηθεί, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του χάρη στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πατριώτες, έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή ξανά να είναι η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, θα πω και η μόνη ελπίδα της χώρας μας.

Και αυτό, φίλες και φίλοι, είναι πραγματικά επίτευγμα το οποίο έχουμε δύο φορές στη σύγχρονη ιστορία τη δυνατότητα να συναντήσουμε. Ήταν το '74, όταν ο μεγάλος, ο ιστορικός μας ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου το ίδρυσε με τις χειρότερες προϋποθέσεις και τους χειρότερους οιωνούς, και τότε λέγανε, «πού πάει ο Ανδρέας με τα παιδαρέλια;». Τότε όλοι προεξοφλούσαν ότι επρόκειτο για μία θνησιγενή πρωτοβουλία που δεν θα είχε πολύ μέλλον. Αλλά κατάφερε αυτό το λαογέννητο κίνημα, χάρη στις ιστορικές πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, να ανδρωθεί, να πατήσει στα πόδια του και να δώσει στη χώρα μας αυτά που περίμεναν γενιές και γενιές επί δεκαετίες.

Και η δεύτερη φορά, που διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, ήταν το '89, που και τότε μας είχαν τελειωμένους, όπως θυμάστε πολύ καλά. Λέγανε ότι «πάει, τελείωσε, μέχρι εδώ ήταν, ότι τώρα πια αποκαλύφθηκαν οι μεγάλες αλήθειες και ότι όπου να 'ναι το ΠΑΣΟΚ τελειώνει».

Τα ίδια λέγανε και πέρσι, το 2008, και το θυμάστε. Αλλά υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα εστίες εκατοντάδων χιλιάδων ανιδιοτελών και ανυστερόβουλων πολιτών πάνω απ' όλα, στελεχών του Κινήματος που δεν θέλουν να πάρουν παρά μόνο να δώσουν για μια ακόμη φορά σε αυτό τον τόπο. Και οι οποίοι κατάφεραν, χάρη και στις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις δύσκολες πολλές φορές, όλη αυτή τη χρονιά, πολύ δύσκολες αποφάσεις, που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου, πραγματικά να πετύχουν τη μεγάλη ανατροπή.

Και τώρα, στις αρχές αυτής της χρονιάς να είμαστε αυτή τη στιγμή εδώ στη Μυτιλήνη -όπως σε όλη την Ελλάδα πρέπει να ξέρετε συμβαίνει φίλες και φίλοι- σε θέση έτοιμοι να ξαναπάρουμε τα ηνία της πατρίδας μας στα χέρια μας, όχι για να κάτσουνε κάποιοι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο, ξανά στις καρέκλες, αλλά για να μπορέσει αυτή η χώρα ξανά να γνωρίσει την ελπίδα.

Αυτός ο περήφανος λαός, που του αξίζει να είναι ένας αισιόδοξος λαός και όχι όπως τον έχει καταντήσει ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του τον πιο απαισιόδοξο λαό της Ευρώπης, να είναι ξανά ένας λαός με προοπτική, με ελπίδα, με ανοιχτούς ορίζοντες. Και αυτό ξέρουν όλοι, ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι είμαστε σε θέση να το κάνουμε πραγματικότητα. Και θα το κάνουμε πραγματικότητα.

Και παρόλα αυτά, εμείς λέμε και ξαναλέμε ότι ενώ για το Κίνημά μας τα δεδομένα είναι όσο ποτέ καλύτερα, πράγματι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικές, δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Γιατί; Γιατί υπάρχει αυτή η διεθνής θαλασσοταραχή, που έχει πραγματικά μετατρέψει όλες τις οικονομίες του κόσμου, όλα τα κράτη και τις έχει περίπου μετατρέψει σαν καράβια τα οποία θαλασσοδέρνονται.

Με τη διαφορά ότι το δικό μας το καράβι, το καράβι της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού κράτους, δε θαλασσοδέρνεται απλώς από τη διεθνή κρίση, αλλά δυστυχώς είναι σε αυτή την παρούσα φάση ένα καράβι χωρίς μηχανές, είναι στην πραγματικότητα ένα καράβι χωρίς τιμονιέρη. Είναι δηλαδή ένα καράβι το οποίο πραγματικά κινδυνεύει να υποστεί τις μεγαλύτερες και τις χειρότερες επιπτώσεις από αυτή τη δυσμενή, την παγκόσμια θαλασσοταραχή.

Αυτό είναι που μας κάνει να είμαστε πάρα πολύ προσγειωμένοι, να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί, να είμαστε πάρα πολύ μετρημένοι. Και αν κάτι πραγματικά μέσα στο 2008 πετύχαμε πέραν όλων των άλλων, που έχει πρέπει να ξέρετε, φίλες και φίλοι, ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι καμία μα καμία στιγμή, ακόμη και παρασυρμένοι θα μπορούσαμε από την ανθρώπινη πλευρά, από την ανθρώπινη χαρά που δημιούργησε αυτό το κύμα, το κύμα των θετικών μηνυμάτων που ερχόντουσαν ιδίως μετά το Σεπτέμβρη από τις έρευνες της κοινής γνώμης, τις δημοσκοπήσεις, τις επαφές με τον κόσμο, θα μπορούσε πραγματικά αυτό να μας είχε οδηγήσει στο να πάρουν τα μυαλά μας αέρα.

Αλλά όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και αποδείχθηκε στην πράξη, χάρη σε όλους εσάς, που είσαστε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, δεν πήραν τα μυαλά μας αέρα, αλλά πήραν τα πανιά μας αέρα και είμαστε αυτή τη στιγμή σε μία πραγματική κατάσταση και σε μία πραγματική θέση έτοιμοι να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.

Και αυτή είναι μία πραγματικότητα, φίλες και φίλοι, η οποία πραγματικά έχει απόλυτη σχέση με το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα το τελευταίο διάστημα. Γιατί; Γιατί η χώρα μας βρίσκεται με ένα κράτος, βρίσκεται με μια οικονομία, βρίσκεται ακόμη πια -και μπορούμε ανεπιφύλακτα αυτό να το πούμε- και με μία κυβέρνηση σε αποσύνθεση. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή.

Είναι ένα κράτος σε αποσύνθεση, φίλες και φίλοι, το οποίο χαρακτηρίζεται από το βασικό στοιχείο της ανομίας. Είναι ένα κράτος σε αποσύνθεση, όταν αυτό το κράτος είναι πηγή ανασφάλειας για τους πολίτες. Δεν είναι μόνο ανίκανο να δώσει την ασφάλεια που θέλουν οι πολίτες, οι Έλληνες, αλλά, από το ίδιο πηγάζει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανασφάλειας. Είναι ένα κράτος αναποτελεσματικό και ουσιαστικά ανύπαρκτο σε όλους τους τομείς.

Είναι ένα κράτος σε τελική ανάλυση ασέβειας. Ασέβειας απέναντι στους πολίτες, είτε αυτοί είναι Έλληνες είτε αυτοί είναι οικονομικοί μετανάστες, όπως αυτοί που συγκεντρώνονται εδώ στη Μυτιλήνη, στο Κέντρο Υποδοχής, μέσα σε συνθήκες και προδιαγραφές που προσβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό. Και οι οποίες όχι μόνο δεν περιποιούν σεβασμό σε αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες, ανθρώπινο σεβασμό, αλλά δεν σέβονται και τους Έλληνες, δεν σέβονται τους κατοίκους της Λέσβου. Γιατί βεβαίως οι συνθήκες που εκεί επικρατούν είναι τριτοκοσμικές, είναι ίσως και χειρότερες από τέτοιες.

Λοιπόν, όταν αυτό το κράτος έχει αυτή τη στιγμή παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα, είναι πράγματι ένα κράτος, το οποίο, το μόνο που πετυχαίνει είναι να φοβίζει τους Έλληνες και κυρίως να τους δημιουργεί μια πραγματικότητα απαισιοδοξίας για το μέλλον που κυρίως αυτό το κράτος επιφυλάσσει για τα παιδιά τους.

Και δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικά όταν η οικονομία μας είναι σε αποσύνθεση. Πέντε χρόνια έχει καταφέρει αυτή η κυβέρνηση, με την απίθανη, με την πλήρως αποτυχημένη - κατά γενική ομολογία - αποτυχημένη οικονομική της πολιτική, έχει καταφέρει ουσιαστικά να αποσαρθρώσει τον παραγωγικό και τον οικονομικό ιστό της πατρίδας μας.

Και δεν είναι μόνο τα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη φορολογική πολιτική, όπως τα είδαμε και μετά τις τελευταίες αποφάσεις, μπροστά μας για μια ακόμη φορά, στο απυρόβλητο οι φοροφυγάδες, στο απυρόβλητο οι φοροδιαφεύγοντες, πάλι για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Στο απυρόβλητο τα νομικά πρόσωπα, ιδίως τα ιδιωτικού δικαίου, ιδίως οι τράπεζες. Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες μισθωτοί είναι αυτοί που πρέπει από αυτή την κυβέρνηση να υποχρεωθούν να καταβάλουν το μεγάλο βάρος για να αντέξει αυτός ο προϋπολογισμός, να ανταπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις.

Είναι μια οικονομία σε αποσύνθεση. Μια οικονομία που έχει το ελαιόλαδο, θα έπρεπε να το έχει εθνικό προϊόν. Ένα προϊόν, στο οποίο θα μπορούσε αυτή τη στιγμή πάνω του να χτιστούν ολόκληρες οικονομικές πολιτικές, ολόκληρες αναπτυξιακές πολιτικές, που θα έφερναν θέσεις απασχόλησης, που θα έφερναν στην Ελλάδα συνάλλαγμα, νέες αγορές, θα έφερναν στην Ελλάδα ένα νέο διεθνή ρόλο.

Και να είναι το ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή στα αζήτητα, να το αγοράζουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι για δική τους πρώτη ύλη και να το πουλάνε ως δικό τους το ελαιόλαδο, όπως και οι Ιταλοί. Όταν το ελαιόλαδο θα έπρεπε να είχε ανακηρυχθεί εθνικό προϊόν και να είχε απασχολήσει τουλάχιστον συνεδριάσεις σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή η οικονομία, φίλες και φίλοι, είναι οικονομία σε αποσύνθεση, είναι οικονομία σε διαρκή συρρίκνωση, είναι οικονομία σε αδιέξοδο.

Και όλα αυτά, βεβαίως, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την κυβέρνηση που είναι σε αποσύνθεση. Μια κυβέρνηση, που είδαμε ότι δεν κάνει τίποτε άλλο, όπως και ο πρωθυπουργός της, παρά να επικαλούνται διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα κάθε τόσο. Έχει βαρεθεί ο ελληνικός λαός με λόγια κενά περιεχομένου. Τη μια «σεμνότητα και ταπεινότητα», την άλλη «επανίδρυση του κράτους», την άλλη «μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Και τώρα τελευταία, η καινούρια καραμέλα άνευ περιεχομένου, η «συναίνεση».

Αυτά είναι συμπτώματα, είναι δυστυχώς αποτελέσματα μιας πολιτικής μιας ηγετικής ομάδας, που,  όπως έχει αποδειχθεί, φίλες και φίλοι, το μόνο στο οποίο μπορεί να διαπρέψει είναι στην παραγωγή σκανδάλων. Δηλαδή στην παραγωγή γεγονότων που σχετίζονται με τη λεηλασία της περιουσίας του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα στις προσπάθειες συγκάλυψης των όποιων υπαιτίων, κάθε φορά που ανακαλύπτεται, είτε από την αντιπολίτευση είτε από τον τύπο, κάποιο από αυτά τους τα σκάνδαλα.

Και είναι πραγματικά το ύστατο, το έσχατο σημείο πολιτικής κατάπτωσης μιας χώρας, αυτό που ζήσαμε αυτή την εβδομάδα φίλες και φίλοι. Είναι αδιανόητο για την Ελλάδα μέσα σε κρίση, με τόσα προβλήματα, με τον πολίτη απροστάτευτο, στην υγεία να είναι όλα διαλυμένα, όπως είναι και το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στην παιδεία, όταν υπάρχουν τόσες ελλείψεις. Κουράστηκαν οι σύντροφοι, στην ενημέρωση που μου έκαναν, να αναφέρονται στις απίθανες ελλείψεις που υπάρχουν στη σχολική στέγη. Δεν τελείωναν.

Λοιπόν, όταν όλα αυτά υπάρχουν, είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να έχει έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που ασχολούνται με το πώς θα ανακαλέσει, αυτό που ειλικρινώς είπε ο κ. Καραμανλής, ότι έχει κουραστεί. Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι που μπορεί πολιτικά να κατέβει μία πολιτική ομάδα, όταν επί μια βδομάδα δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο, αλλά με το πώς θα διαψεύσουν τα περί «είναι κουρασμένος».

Ναι, είναι κουρασμένος, φαίνεται. Και είναι μείζον θέμα για τη χώρα φίλες και φίλοι. Είναι μείζον θέμα, ειδικά σε αυτή την εποχή, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα να έχει έναν Πρωθυπουργό που δηλώνει και ναι, είναι κουρασμένος.

Έτσι, αποδεικνύονται μια σειρά από πραγματικότητες, που έχουμε βιώσει το τελευταίο διάστημα και με τις οποίες δεν ήταν ο ελληνικός λαός ούτε εξοικειωμένος, ούτε συνηθισμένος. Ο Ερντογάν αλωνίζει την περιοχή. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τα φόρα κορυφής, να οι συναντήσεις κορυφής, να οι διαπραγματεύσεις.

Άφαντη η Ελλάδα, πουθενά η Ελλάδα. Καμία διεκδικητική πολιτική, καμία στρατηγική, καμία διεκδίκηση. Στη Μέση Ανατολή κουραστήκαμε να παρακολουθούμε την περιοδεία του Τούρκου επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Εκεί που κάποτε με τις πρωτοβουλίες τους δέσποζαν οι Έλληνες Πρωθυπουργοί. Το ελληνικό κράτος υπό πλήρη διάλυση. Η Αστυνομία, τα Σώματα Ασφαλείας, η δημόσια διοίκηση υπό πλήρη αποσύνθεση.

Άρα, είναι μείζον θέμα για τη χώρα, δεν είναι ούτε για καλαμπούρι ούτε για ανταλλαγή εύστοχων σχολίων, είναι κουρασμένος - δεν είναι, είναι κουρασμένος ο λαός - δεν είναι. Είναι μείζον θέμα για τη χώρα. Δεν μπορεί, και έχει δίκιο ο Παπανδρέου όταν του είπε ότι «όποιος έχει κουραστεί να πάει σπίτι του». Δεν χρωστάει ο ελληνικός λαός στον κ. Καραμανλή τίποτα.

Ο κ. Καραμανλής και η ηγετική του ομάδα χρωστάνε στον ελληνικό λαό. Και χρωστάνε 5 χρόνια. Χρωστάνε 5 χρόνια προόδου αυτού του τόπου, που πήγαν στράφι μέσα από την εγκατάλειψη της περιφέρειας, μέσα από την εγκατάλειψη της αναπτυξιακής προοπτικής, που είχε σε στέρεες βάσεις ξεκινήσει και εδραιωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Και χρωστάνε πάρα πολλά.

Αυτή είναι δυστυχώς, φίλες και φίλοι, η πραγματικότητα, αυτή είναι και η απόλυτη δικαίωση της θέσης μας, που είπαμε με ρητό και κατηγορηματικό και απόλυτα υπεύθυνο τρόπο, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο να ζει αυτή την αποσύνθεση του κράτους, αυτή την αποσύνθεση της οικονομίας, αυτή τη διάλυση της κυβέρνησης.

Η χώρα χρειάζεται, εδώ και τώρα, να πάρει ο ελληνικός λαός την υπόθεση στα χέρια του. Και γι' αυτό προτείναμε και τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και το συντομότερο δυνατό, το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές, να πραγματοποιηθούν και εθνικές εκλογές και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς θα βγει η χώρα απ' την κρίση.

Η χώρα όσο παρατείνεται η σημερινή κατάσταση, φίλες και φίλοι, συνεχώς και θα βυθίζεται μέσα σε συνθήκες κρίσης. Συνεχώς και θα βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και δυσκολότερα, με όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Και επιβεβαιωνόμαστε, από τότε που το είπαμε. Εάν δείτε τι έχει μεσολαβήσει, θα δείτε πόσο πιο δύσκολη έχει γίνει σήμερα η πραγματικότητα.

Και υπ' αυτή την έννοια, ο κ. Καραμανλής, κάνει δεν κάνει εκλογές, εμείς πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα - θα είναι τους επόμενους μήνες, θα είναι το φθινόπωρο, θα είναι του χρόνου τέτοια εποχή - ο ελληνικός λαός θα πάρει τις αποφάσεις που θέλει.

Αλλά ξέρουμε επίσης και κάτι ακόμη, ότι και να μην κάνει εκλογές, οι Ευρωεκλογές που είναι μπροστά μας φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι μία πολύ μεγάλη, θα έλεγα είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός, όλοι οι Έλληνες πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία στις Ευρωεκλογές θα στείλουν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, γιατί θα πάρουν θέση στο δημοψήφισμα στο οποίο ουσιαστικά είναι και μετατρέπονται αυτές οι Ευρωεκλογές. Ένα δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική.

Και ο ελληνικός λαός θα διατρανώσει τη θέλησή του. Επιτέλους να τελειώσουν αυτές οι πολιτικές, επιτέλους να τελειώσει αυτή η κυβέρνηση, επιτέλους να τελειώσει αυτός ο πρωθυπουργός.

 

Ακούγεται το σύνθημα: «Ο ήλιος θα ανατείλει απ' τη Μυτιλήνη, 5,1 σήμερα»

 

5,1 σήμερα. Ο ήλιος θα ανατείλει απ' τη Μυτιλήνη, όπως έκανε πάντα η Μυτιλήνη, και όπως αυτό έχει χαραχθεί στη μνήμη αλλά και στην καρδιά όλων μας, και γι' αυτό είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που και τώρα είναι ξανά η Μυτιλήνη μπροστά σε μία πολύ μεγάλη, πολύ ευοίωνη προοπτική που ανοίγεται.

Φίλες και φίλοι, με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει όλο αυτό το διάστημα, έχουμε πείσει τον ελληνικό λαό και έχουμε δημιουργήσει, έχουμε χτίσει ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Γιατί έχουμε πάνω απ' όλα ασκήσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση παρόμοια της οποίας όταν ο κ. Καραμανλής ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είχε ποτέ διανοηθεί να ασκήσει.

Και θυμάστε, την περίπτωση με το Σκοπιανό και την περίπτωση κινητοποιήσεων, που είχαν μπλοκάρει το κοινωνικό σύνολο και του δημιουργούσαν απίστευτα προβλήματα, όπως ήταν με τους φορτηγατζήδες. Θυμάστε την υποστήριξή μας στις πολιτικές για να μην υπάρξει ένας πανικός με τις τράπεζες όταν είπαμε ότι δεν αμφισβητούμε της κυβέρνησης τη δέσμευση ότι θα υποστηρίξει και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις κ.ο.κ.

Όμως, έχουμε περάσει και απ' αυτό το στάδιο και πια έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουν οι πολίτες. Έχουμε καταρχήν καθορίσει, έχουμε επίσημα ανακοινώσει τους πέντε εθνικούς στόχους. Πέντε εθνικοί στόχοι, φίλες και φίλοι, οι οποίοι θα είναι, όχι μόνο το όχημα μέσα απ' το οποίο θα αντλήσουμε τη νέα εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αλλά θα είναι και ακριβώς εκείνοι οι στόχοι που θα καθοδηγούν και θα φωτίζουν την πορεία των πραγμάτων, την πορεία των προσπαθειών μας, και τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουν όλες οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε αρχίσει και ξεδιπλώνουμε και ανακοινώνουμε και τη στρατηγική μας. Είπαμε όχι μόνο τους στόχους, αλλά και πως θα πάμε στην επίτευξη αυτών. Ανακοινώσαμε τη στρατηγική μας για την Πράσινη Ανάπτυξη, που ειδικά ένα νησί σαν τη Λέσβο, μια περιοχή σαν τη Μυτιλήνη, μπορεί πάρα πολύ καλά να καταλάβει, όταν έχει αυτόν τον πλούτο στον πρωτογενή τομέα, όταν έχει αυτή την ιστορία, όταν έχει αυτό τον πολιτισμό. Όταν έχει αυτό το επιστημονικό δυναμικό χάρη στο Πανεπιστήμιό του, όταν έχει αυτή καθαυτή τη δυνατότητα και τις προδιαγραφές να γίνει ένα νησί πρότυπο Πράσινης Ανάπτυξης.

Ένα νησί, το οποίο δεν θα έχει το πιο παρωχημένο και πιο επικίνδυνο εργοστάσιο της ΔΕΗ να μολύνει αυτόν τον καθαρό αέρα, που θα έπρεπε να αναπνέουν τα νιάτα αυτού του τόπου.

Είπαμε και τους πέντε εθνικούς στόχους που θα προσελκύσουν και θα προσανατολίσουν όλες τις προσπάθειές μας. Είπαμε και τη στρατηγική μας. Και να ξέρετε ότι δεν θα υπάρξει Έλληνας πολίτης που θα πάει στις εκλογές, χωρίς να ξέρει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που θα ανακοινωθεί επίσημα όταν πρέπει και όταν έρθει η ώρα, καθώς επίσης και τα πρώτα βήματα, τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αλλά, πολλές φορές, ξέρετε μας ρωτάνε και είναι εύλογο και σωστό και θεμιτό, και σε δημόσιες συζητήσεις και σε συζητήσεις που γίνονται στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, ποια θα είναι τα πρώτα άμεσα μέτρα.

Ακούστε, φίλες και φίλοι, ακούστε συντρόφισσες και σύντροφοι. Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όπως σας είπα, θα ανακοινωθούν την ώρα που πρέπει. Όμως, πρέπει να είναι καθαρό στον ελληνικό λαό ότι το πρώτο πράγμα που ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας, είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών με το κράτος τους ξανά.

Δεν είναι μόνο το θέμα αν τα α' ή β' μέτρα θα παρθούν, που θα παρθούν και θα τα μάθει ο ελληνικός λαός όταν πρέπει. Είναι ότι πρέπει να επανοικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων με το ελληνικό κράτος. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τρεις είναι οι λέξεις - κλειδιά, πάνω στις οποίες θα επανοικοδομήσουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης.

Η πρώτη είναι η λέξη της αναδιανομής. Ναι, φίλες και φίλοι, για μας η αναδιανομή, η αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, είναι κεντρικό στοιχείο κλειδί. Είναι στόχος κεντρικός, για τον οποίο δεσμεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ζήτημα άδικης κατανομής και των ωφελειών, αλλά και των βαρών.

Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, να υπάρχει στην Ελλάδα κατηργημένος ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Και αυτός ο φόρος να έχει αντικατασταθεί απ' το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, που το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, πλούσιοι, φτωχοί, με μεγάλη ή μικρή ακίνητη περιουσία.

Αυτό είναι μέγα θέμα. Και δεν είναι μόνο θέμα αναδιανομής που θα επέλθει μέσα απ' την επανυποβολή και την επαναθέσπιση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, είναι και θέμα δικαιοσύνης. Αυτή είναι η δεύτερη λέξη κλειδί, δικαιοσύνη. Ο Έλληνας σήμερα αισθάνεται σε όλα τα επίπεδα ότι αδικείται. Ο Έλληνας της νησιωτικής Ελλάδας, σε σχέση με την ηπειρωτική. Ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.

Εμπαίζουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με αυτή την αθλιότητα, αυτό το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο έχει φτάσει πια να γίνεται το ίδιο μία πηγή παραγωγής σκανδάλων, που έχει δημιουργηθεί γι' αυτούς που δεν το έχουν ανάγκη και δεν αφορά αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, μία οικονομική στήριξη που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν και μαζί τους, να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που σήμερα κινδυνεύουν.

Άρα, αναδιανομή, άρα δικαιοσύνη και εντιμότητα. Εντιμότητα στη διαχείριση των ιερών χρημάτων του ελληνικού λαού. Εντιμότητα στη διαχείριση, που μετά απ' αυτά τα πρωτοφανή σκάνδαλα που έπληξαν τη δημόσια ζωή του τόπου, Βατοπαίδι, ομόλογα, Γερμανοί κ.ο.κ., έχουν γίνει αυτή τη στιγμή νούμερο 1 ζητούμενο για τον ελληνικό λαό.

Και όλα αυτά ξέρετε, θα είναι το πρώτο βήμα. Αυτά θα είναι τα πραγματικά μέτρα, οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα κάνουν τον ελληνικό λαό να νιώσει ότι πράγματι αξίζει τον κόπο να συμβάλει και αυτός σε μία τιτάνια, πανεθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα μας απ' την κρίση.

Αυτά είναι, που σε τελική ανάλυση, θα επαναφέρουν και ένα αίσθημα ασφάλειας. Ένα αίσθημα ασφάλειας, που πραγματικά αυτή τη στιγμή έχει εκλείψει παντελώς σε όλη την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, οι ημέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες που είναι μπροστά μας, είναι πραγματικά πάρα πολύ κρίσιμοι. Συναντήσεις, συγκεντρώσεις, χαμόγελα, γιορτές. Είναι γιορτή η αποψινή σας παρουσία, είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά, πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα. Και θέλω να ξέρετε ότι μπροστά μας τώρα βρίσκονται τα δύσκολα.

Γιατί, φίλες και φίλοι, έχουμε καταρχήν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση, που θα κάνουν, μέχρι την τελευταία στιγμή τα αδύνατα δυνατά για να κρατηθούν στην εξουσία και θέλω να έχετε πλήρη επίγνωση γι' αυτό που σας λέω.

Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, πέραν του πως θα κρατηθούν στην εξουσία. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς τεχνάσματα επικοινωνιακά. Έχουν ουσιαστικά βάλει τη χώρα σε μία προεκλογική περίοδο εδώ και μήνες. Μια προεκλογική περίοδο, που βεβαίως, κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά κατά τη διάρκεια της οποίας δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν, να μετέλθουν οποιουδήποτε μέσου, προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία.

Και γι' αυτό το λόγο, θέλω να έχετε επίγνωση, Αγαπητοί σύντροφοι, φίλες και φίλοι, παντού σε όλη τη Μυτιλήνη, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ότι ο αγώνας μας στην πραγματικότητα τώρα αρχίζει.

Όμως θέλω, επίσης, να ξέρετε, ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Ο αγώνας μας θα φτάσει στη νίκη. Στη νίκη για τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό, γιατί είναι ένας τίμιος αγώνας. Είναι ένας αγώνας που κάνουμε μόνο για τους Έλληνες, μαζί με τους Έλληνες. Είναι ένας αγώνας που ό,τι και αν χρειαστεί, όσο κόπο και αν απαιτήσει, εμείς θα τον καταβάλουμε.

Γιατί στόχος μας είναι φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, ο άνθρωπος. Είναι η ανθρώπινη Ελλάδα. Είναι αυτή η Ελλάδα, αυτή η πατρίδα, που αξίζει σε αυτούς τους Έλληνες. Αξίζει στα παιδιά μας. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αν μπορεί να υπογραμμίσει κανείς ένα απ' τα μεγάλα μας επιτεύγματα όλο αυτό το διάστημα, είναι ότι αυτή όλη τη μεγάλη την ανατροπή την πετύχαμε χωρίς καμία βοήθεια δανική, χωρίς να αναπτύξουμε καμία δουλεία με κανέναν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν μόνο μια εξάρτηση και αυτή είναι η εξάρτηση από τον ελληνικό λαό, απ' τους Έλληνες πολίτες. Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα δύσκολα είναι αυτά τα οποία μας κινητοποιούν. Είναι αυτά τα οποία μας έχει μάθει να κάνουμε ο μεγάλος μας ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, του οποίου είμαστε πολιτικά και πνευματικά παιδιά.

Γι' αυτό και έχουν δίκιο οι σύντροφοι που λένε ότι τα παιδιά της Αλλαγής, τα νιάτα και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της χώρας, είναι αυτά που θα φέρουν τη νίκη στον ελληνικό λαό. Και αυτή η νίκη φίλες και φίλοι δε θα είναι μια νίκη ούτε για τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε για το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι μία νίκη για τους πολίτες. Θα είναι μία νίκη για τον άνθρωπο.

Γιατί αυτή είναι σήμερα η δική μας δέσμευση, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε στρατευμένοι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε, όχι μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, αλλά μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Για να στείλουμε τα μηνύματα που πρέπει στις Ευρωεκλογές, αλλά και για να διατρανώσουμε τις αποφάσεις που πρέπει στις Εθνικές Εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Και θέλω να ξέρετε, φίλες και φίλοι, ότι όπως εγώ είχα σήμερα την τιμή και τη χαρά να σας φέρω ένα μήνυμα, ένα μήνυμα απ' τον Πρόεδρό μας, απ' τα στελέχη μας, απ' όλη την Ελλάδα, έτσι να ξέρετε ότι μου δώσατε και εσείς σήμερα, τη μεγάλη χαρά να πάρω από εσάς ένα μήνυμα απ' τη Μυτιλήνη, απ' τη Λέσβο, που θα δώσω στο Γιώργο Παπανδρέου, που θα δώσω σε όλο το ΠΑΣΟΚ, σε όλη την Ελλάδα, ότι η Μυτιλήνη, η Λέσβος, είναι μια γροθιά. Είναι ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο δίπλα στο Μυτιληνιό, δίπλα στον κάτοικο της Λέσβου, που παλεύει και θα παλεύει για την επίλυση των δικών του προβλημάτων.

Είμαι πια ο δικός σας αγγελιοφόρος μιας μεγάλης νίκης, που θα έρθει και απ' τη Λέσβο. Και όλοι μαζί θα τη γιορτάσουμε και θα την πανηγυρίσουμε, και αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ' τα βάθη της καρδιάς μου. Να είστε πάντα καλά. Ο αγώνας τώρα αρχίζει και ο αγώνας μας θα δικαιωθεί.