«Η συνεννόηση απαιτεί αξιοπιστία απέναντι στην κοινωνία»

δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός, όπως όλοι γνωρίζουμε, επισκέφτηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, είπε ότι για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, «χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο».

Πράγματι χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση. Χρειάζεται ένα σχέδιο, το οποίο θα στηρίζει τα εισοδήματα. Χρειάζεται ένα σχέδιο, το οποίο θα επενδύει στο μέλλον. Τέτοιο σχέδιο δεν έχει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι χρειάζεται «περισσότερο από ποτέ υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους». Πράγματι, χρειάζεται. Χρειάζεται, για παράδειγμα, να τηρεί κανένας τον προϋπολογισμό τον οποίο ψηφίζει στη Βουλή. Χρειάζεται να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στους Έλληνες πολίτες, πράγματα για τα οποία δεν διακρίνεται αυτή η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός βεβαίως είπε ότι «πρέπει να συνεννοηθούμε στα βασικά, στα αυτονόητα». Για να συνεννοηθούμε όμως στα βασικά και στα αυτονόητα, χρειάζεται αξιοπιστία. Αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες πολίτες, αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας, αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας απέναντι στις διεθνείς αγορές, αξιοπιστία την οποία έχει προ πολλού απολέσει αυτή η κυβέρνηση.

Η κρίση την οποία βιώνουμε δεν είναι μια φυσική καταστροφή. Η κρίση ξεκίνησε σε άλλες περιοχές του πλανήτη και ήρθε και στη χώρα μας. Την κρίση, για να την αντιμετωπίσεις, πρέπει να προετοιμαστείς. Και αυτή η προετοιμασία, δεν έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Σήμερα, λοιπόν, όπου και πάλι δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο, βλέπουμε μία πρωτοφανή αμηχανία της κυβέρνησης. Όσο βαθαίνει η κρίση, όσο δυσκολεύουν τα πράγματα, τόσο πιο γενικόλογες και κενού περιεχομένου είναι οι διακηρύξεις, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των αρμοδίων στελεχών. Αυτή η αμηχανία δεν κρύβει, δεν καταφέρνει να κρύψει την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΟΡΔ.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε σήμερα μια επίθεση πάλι στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι λαϊκίζει, ότι ουσιαστικά θέλει να καρπωθεί όλη αυτή την κατάσταση για να πάει σε εκλογές. Με δεδομένο ότι αύριο υπάρχει αυτό το ραντεβού του κ. Παπανδρέου με τον κ. Καραμανλή, πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ έχω μία απλή απορία. Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, την ίδια στιγμή που κατηγορεί την αντιπολίτευση για λαϊκισμό; Ας αποφασίσει τι θέλει. Θέλει συζήτηση, ή θέλει να χρεώσει σε όλους τους άλλους τα λάθη της δικής της πολιτικής;

ΑΓΓ.ΜΟΣΧΟΒΑΣ:  Είπατε ότι η κρίση δεν είναι φυσική καταστροφή. Όμως ο υπουργός Οικονομίας έδειξε αιφνιδιασμένος από τα όσα επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, να το πω έτσι σχηματικά. Εσείς ήσασταν βέβαιος ότι θα είναι τόσο δυσμενή τα στοιχεία  της έκθεσης του ΟΟΣΑ για παράδειγμα; Δεν είναι κάποια στοιχεία μέρα με τη μέρα που περνάει εντελώς πρωτόγνωρα και για την διεθνή, αλλά και για την εγχώρια οικονομία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση είναι σε εξέλιξη και τα δεδομένα αλλάζουν. Καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αλλά δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από έναν υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος ομολογεί αιφνιδιασμένος και μιλά για «αναπάντεχες εξελίξεις».

Η δουλειά των κυβερνώντων είναι να προετοιμάζουν τη χώρα, είναι αυτό το οποίο δεν έκαναν χρόνια τώρα όταν η Ελλάδα τους παρεδόθη το 2004, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με δυνατότητα να ανοίξουν νέοι αναπτυξιακοί δρόμοι, όταν υπήρχε ένα τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα το οποίο σπαταλήθηκε, όταν αντί να ασχοληθούν με την δημοσιονομική προσαρμογή, κομματικοποίησαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.  Όταν αντί να ασχοληθούν με το να χτίσουν πάνω σ' αυτά που βρήκαν, γκρέμισαν, έκαναν μία αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου και πήγαν τη χώρα πίσω.

ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:  Κύριε Εκπρόσωπε, εκτιμάτε ότι πίσω από τις συνεχείς εκκλήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για συναίνεση και μετά τις αντίστοιχες αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ να παράσχει αυτή τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός, βλέπετε προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να προλειαίνει το έδαφος ενδεχομένως και για πρόωρες εκλογές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι γνωστή η θέση μας στο ζήτημα αυτό. Θεωρούμε ότι εδώ όπου έχουν φτάσει τα πράγματα, η λύση είναι μία νέα καθαρή λαϊκή εντολή σε μία κυβέρνηση, με ξεκάθαρες προτεραιότητες και σχέδιο, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση.

Από εκεί και πέρα, το κατά πόσον οι κινήσεις αυτές του πρωθυπουργού προλειαίνουν το έδαφος ή όχι για εκλογές, σίγουρα η εκλογολογία κάθε είδους δεν προέρχεται από εμάς. Εμείς, τη θέση μας την έχουμε πει πολύ καθαρά. Τα αδιέξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα, τα αδιέξοδα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα αδιέξοδα πολιτικής που αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση. Αυτά τα αδιέξοδα κάποια στιγμή θα φέρουν τις εκλογές.

ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Επιμένετε μετά από τις τρέχουσες εξελίξεις και τις πλέον πρόσφατες, επιμένει το ΠΑΣΟΚ ότι οι εκλογές θα γίνουν σύντομα και ως τον Ιούνιο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Αυτό ίσως ούτε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα κοινό αίσθημα πλέον, και αυτό το κοινό αίσθημα είναι, δεν πάει άλλο.

Και το αυτό, το ακούμε από απλούς πολίτες, το ακούμε από σύσσωμη την επιχειρηματική κοινότητα, το ακούμε από όλο τον κόσμο. Υπάρχει μία παράλυση σήμερα της κυβέρνησης και, δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα μας.

ΑΓΓ.ΚΩΒΑΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αύριο πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιό του για την πράσινη ανάπτυξη ως διέξοδο από την κρίση εξ όσων καταλαβαίνουμε. Ωστόσο σε περιόδους κρίσεων και τόσο έντονων οικονομικών αναταράξεων, ιστορικά είναι γνωστό ότι είναι πολύ δύσκολη η επένδυση στην καινοτομία. Θα απαντήσει επ' αυτού ο κ. Παπανδρέου αύριο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ιστορικά, όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή, δηλαδή με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει. Έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση, όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και αναπτυξιακό στίγμα.

Η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, σίγουρες θέσεις εργασίας σε τομείς οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας, από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες. Αυτό είναι το μέλλον της χώρας, αυτό είναι η πράσινη ανάπτυξη, γι' αυτό θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή που έχει η χώρα εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.

Γ.ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είδαμε τη νέα πρόταση, τους νέους μνηστήρες για την αγορά της Ολυμπιακής στην AEGEAN. Θέλω να σας ρωτήσω εάν σκοπεύετε να διαλύσετε τους συνειρμούς που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται, ότι αυτή η πρόταση του κ. Βασιλάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά το δείπνο που πραγματοποίησε ο κ. Παπανδρέου και συμμετείχε και ο κ. Βασιλάκης.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ' αρχάς, εγώ δεν έχω επιβεβαιώσει από αυτό το βήμα τα ονόματα των επιχειρηματιών, των συνδαιτυμόνων του κ. Παπανδρέου, για προφανείς λόγους, ήταν ένα δείπνο ιδιωτικό. Από εκεί και πέρα, κανένας συνειρμός δεν υπάρχει και κανένας συνειρμός δεν μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με οποιοδήποτε επιχειρηματία και με τη θέση μας για μεγάλα ζητήματα, όπως είναι αυτό της Ολυμπιακής. Η θέση μας για την Ολυμπιακή είναι απολύτως ξεκάθαρη.

ΑΓΓ.ΚΩΒΑΙΟΣ: Επί του ιδίου ζητήματος. Εφόσον κατατεθούν αυτές οι προσφορές και έχουν κάποια χαρακτηριστικά αντίστοιχα ή παρόμοια με του κ. Βγενόπουλου, η αντιμετώπισή σας έναντι και αυτών είναι η ίδια, όπως και έναντι του κ. Βγενόπουλου;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι σαφές το στίγμα και το πλαίσιο το οποίο έχουμε βάλει. Και είναι, να το επαναλάβω για να το θυμηθούμε, ένα μικτό σχήμα με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, ένα σχήμα το οποίο θα προκύψει μέσα από μια απολύτως διαφανή διαδικασία και στο οποίο θα υπάρχει και μια σύμπραξη με ξένο αερομεταφορέα, για να επιτευχθούν στρατηγικές συνέργιες. Αυτό έχουμε πει.

Θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός στις αερομεταφορές στην Ελλάδα και θέλουμε η λύση να είναι βιώσιμη και να λειτουργεί προς όφελος του Έλληνα πολίτη και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα κριτήριά μας είναι αυτά, είναι σαφή και, με βάση αυτά, θα κρίνουμε και το όποιο σχήμα επιλεγεί τελικώς. Ελπίζουμε αυτό να γίνει μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Λ.ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Υπό ποιες προϋποθέσεις ο κ. Παπανδρέου θα συμφωνούσε στη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός; Δηλαδή αύριο θα του θέσει κάποιους όρους κάποιες προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να δώσει τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχω πει επανειλημμένα ότι τη συναίνεση τη χτίζεις διαχρονικά. Η συναίνεση δεν αποκτάται σε μια μέρα με την επίκλησή της. Τη συναίνεση την κερδίζεις, όταν έχεις δείξει διάθεση να ακούσεις και να δεχτείς προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων.

Σε μια σειρά από ζητήματα, από την αντιμετώπιση της διαφθοράς μέχρι τα θέματα παιδείας, μέχρι τα εθνικά θέματα, μέχρι τα ζητήματα Αστυνομίας, για να πάρουμε κι ένα πρόσφατο παράδειγμα και τα ζητήματα οικονομίας, ακόμη και τα ζητήματα και  πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2007, αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι στην πράξη δεν επιθυμεί τη συναίνεση.

Άρα, πρώτο κρατούμενο, πρέπει να αποδείξεις ότι τη συναίνεση την εννοείς. Δεύτερο είναι ότι πρέπει να εξηγήσεις: συναίνεση επί ποίου; Ποιο είναι το θέμα πάνω στο οποίο, και σε ποια βάση, ζητάς συναίνεση. Γιατί είναι προφανές ότι, συναίνεση με πολιτικές που έχουν αποτύχει και δεν θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αντιθέτως θα τη βαθύνουν και θα την επιμηκύνουν, δεν μπορεί να υπάρξει.

Με αυτά τα βασικά δεδομένα θα προσέλθουμε. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό και βεβαίως θα ακούσει και από τον πρωθυπουργό τις δικές του.

ΑΓΓ.ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ένα ερώτημα σε συνέχεια αυτού. Θα ξαναπεί τη θέση του για πρόωρες εκλογές και σε αντάλλαγμα συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου αύριο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η θέση αυτή είναι γνωστή, εξακολουθεί να ισχύει. Δεν έχει αλλάξει τίποτε επ' αυτού.

ΑΓΓ.ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεύτερον. Η έκθεση του ΟΟΣΑ, προτείνει μείωση του κατώτατου μισθού. Εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση σήμερα πώς θα αντιδρούσε σε αυτό; Ή, όταν έρθει στην Κυβέρνηση πως θα αντιδράσει σε αυτό; Συμφωνεί με αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ τις διαβάσει κανένας με ενδιαφέρον, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με όλες τις προτάσεις που κάνει αυτός ο Οργανισμός.

Είναι προφανές ότι οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλοί, υπάρχει ένα μείζον ζήτημα αγοραστικής δύναμης. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα συναινούσαμε σε μείωση του κατώτερου μισθού.

Ευχαριστώ πολύ.