Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση

Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, του εισηγητή του ΚΤΕ Απασχόλησης, Χρήστος Χάιδου, και του αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ, Μιχάλης Τιμοσίδης, για το ασφαλιστικό σύστημα, την πολιτική της κυβέρνησης και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

 

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλησπέρα σε όλους. Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό σύστημα θα μας εκθέσουν η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο εισηγητής του ΚΤΕ Απασχόλησης, Χρήστος Χάιδος, καθώς επίσης και ο αναπληρωτής εισηγητής του ΚΤΕ, Μιχάλης Τιμοσίδης. Κυρία Χριστοφιλοπούλου, έχετε το λόγο.

 

Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ καλησπέρα σας. Αρχικά ένα σχόλιο για την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «άδειασε» χτες με την έκθεσή του την Κυβέρνηση καθώς δε φαίνεται καθόλου να συμμερίζεται την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την οικονομία. Δε θα μείνω όμως στο οικονομικό σκέλος ούτε στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ουσιαστικά το έκανε φύλλο και φτερό αλλά θα πω λίγα λόγια για όσα γλαφυρά λέει ο κ. Προβόπουλος για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και όσα δε λέει.

Οι προτάσεις Προβόπουλου μπορούν κατ' ουσία να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτώχεια, σε ισοπέδωση των παροχών προς τα χαμηλότερα επίπεδα αντί για βελτίωση του συνόλου των συντάξεων. Πραγματικά με εντυπωσιάζει πώς κάποια προβεβλημένα στελέχη μπορούν να εισηγούνται από τη θαλπωρή των γραφείων τους τέτοια αντικοινωνικά μέτρα που μάλιστα δε δίνουν ουσιαστική και μακροχρόνια λύση στα προβλήματα. Κάποια στιγμή πρέπει και πάλι σε αυτή τη χώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα βάρη, τις θυσίες και τον πλούτο. Και επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει αφενός να είναι πραγματικές και όχι στα λόγια και αφετέρου να θεραπεύουν στρεβλώσεις και αγκυλώσεις χρόνων, με κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό τρόπο. Και εξηγούμαι:

Με την πρόταση Προβόπουλου σχετικά με το προνοιακό τμήμα της σύνταξης, το οποίο,  όπως λέει ο ίδιος, δεν πρέπει να γίνει αντικίνητρο που να οδηγεί σε μείωση της ασφαλιστικής προσπάθειας, οδηγείται βίαια το σύστημα σε υποβάθμιση των συντάξεων. Αυτό έμμεσα επηρεάζει όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους ασθενέστερους. Διαφωνούμε με αυτό το «παραθυράκι» που αφήνει ανοιχτό ο κ. Προβόπουλος και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως 40%. Άλλο πράγμα είναι να μη φέρει τα βάρη αυτών καθαυτών των προνοιακών παροχών το ασφαλιστικό σύστημα, άλλο πράγμα είναι η θέσπιση βασικής σύνταξης -όπως λέμε εμείς στο πρόγραμμά μας- και είναι άλλο πράγμα να πας σε συντάξεις ανέχειας και ένδειας προς  τους ασθενέστερους, κάτι με το οποίο το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί απόλυτα.

Σχετικά με τη σύνδεση της ασφαλιστικής προσπάθειας και του ύψους σύνταξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη γνώμη μας με τους κοινωνικούς εταίρους. Η αύξηση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι μέρος των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και του προγράμματός του εντός, όμως ενός βιώσιμου τριμερούς ασφαλιστικού συστήματος το οποίο δε θα αδυνατίζει ως προς το αναδιανεμητικό του σκέλος.

Μια τέτοια πρόταση θα ήταν αποδεχτή για συζήτηση μόνο εφόσον θα υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες, όπως ένα κατώτερο προνοιακό μέρος της σύνταξης. Έτσι θα υπάρχει μια κοινή αφετηρία για όλους, μιας αξιοπρεπέστατης όμως σύνταξης και όχι μιας σύνταξης φτώχιας. Έτσι θα πριμοδοτείται αφενός η ασφαλιστική προσπάθεια αλλά βεβαίως θα εξασφαλίζεται όπως είπα και ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς σύνταξης. Αλλιώς θα την πληρώσουν με την πρόταση Προβόπουλου όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, όχι με δική τους υπαιτιότητα, και θα μειωθούν σημαντικά γι' αυτούς οι συντάξεις . Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι  αποχωρούν με δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια εργασίας και προηγουμένως δεν είχαν ασφάλιση.

Όμως πολύ σημαντικό είναι να δούμε και τι δε λέει στην έκθεσή του ο κ. Προβόπουλος, σε σχέση με αυτά που ο ίδιος ανέφερε ως προτάσεις και προτροπές. Δεν ανέφερε λοιπόν η έκθεση του κ. Προβόπουλου ότι οι συνεχείς ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών - χρεών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία πέντε χρόνια, ευθύνονται για την τεράστια εισφοροδιαφυγή που έφτασε σε ποσοστό 180% αύξησης του ποσοστού μέσα σε πέντε χρόνια. Αυτό δεν το λέει.

Δε λέει επίσης ότι τα βάρη των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων δεν κατανεμήθηκαν δίκαια, με το ΙΚΑ και τον Έλληνα φορολογούμενο να πληρώνουν το μάρμαρο ενώ οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις δεν επιμερίστηκαν όσα τους αναλογούσαν. Δε λέει επίσης ότι το κράτος είναι ο πρώτος κακοπληρωτής των ασφαλιστικών ταμείων. Έχουμε χρέη του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εκτινάχθηκαν από 2,7 δις ευρώ το 2004, που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, στα 11 δις ευρώ σήμερα.

Κυρίως δε λέει ότι η ασφαλιστική δήθεν μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης ήταν ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό που αφενός φόρτωσε υπέρογκα βάρη στους ασφαλισμένους, με αυξήσεις ορίων ηλικίας και μειώσεις συντάξεων, ενώ η εξοικονόμηση πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα είναι μηδαμινή, από όλη αυτή την κοινωνικά άδικη θυσία. Δεν έλυσε, λοιπόν, το πρόβλημα η μεταρρύθμιση. Αντίθετα, δημιούργησε επιμέρους προβλήματα όπως θα δείξουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς σήμερα παρουσιάζουμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και την κριτική μας προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και σε άλλους τομείς, η χώρα βρίσκεται αθωράκιστη μπροστά στις επιπτώσεις της επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αθωράκιστη και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε δεινή κρίση, και ως προς τη βιωσιμότητά του και ως προς την επάρκεια των παροχών του. Ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε βρεθεί σε τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας.

Υπάρχουν Ασφαλιστικά Ταμεία που καθυστερούν να εκδώσουν αποφάσεις για συνταξιοδότηση ή άλλες παροχές, γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις παροχές αυτές. Υπάρχουν εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους και για τις δαπάνες της υγείας τους. Πάρα πολλές φορές αυτά τα χρόνια έχουμε επισημάνει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης αργά και σταθερά αποδομεί, καταρρακώνει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τουλάχιστον το Δημόσιο. Γιατί κατά τα άλλα, όλα αυτά ευνοούν τους ιδιώτες.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων σήμερα; Εδώ έχουμε πλήρη απόκρυψη στοιχείων, τόσο για την περιουσία των ταμείων όσο και  για τα πραγματικά χρέη του κράτους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Βεβαίως έχουμε και εδώ την επωδό ότι υπεύθυνο για κάθε πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ας δούμε μερικά στοιχεία για το τι έγινε πριν και τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία:

Η νέα Κυβέρνηση του 2004, που πια δεν είναι καθόλου νέα, κρίνεται σήμερα μετά από πέντε χρόνια για το αν έθεσε και κατά πόσο έθεσε υπό έλεγχο όλα αυτά τα προβλήματα του Ασφαλιστικού αλλά και αν δημιούργησε και σε ποιο βαθμό προοπτικές για την επίλυσή τους. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004 διεύρυναν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όπως δείχνουν και οι πίνακες που έχετε στα χέρια σας και έθεσαν τις βάσεις ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό το ασφαλιστικό σύστημα που παραδώσαμε το αποδομεί συστηματικά κάθε μέρα με τις πράξεις και παραλείψεις της η Νέα Δημοκρατία. Έχουν έρθει κυριολεκτικά τα πάνω - κάτω και συνεχίζεται απτόητη αυτή η καταστροφική πορεία και η καταρράκωση καθημερινά των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Για τα χρέη των ταμείων αναφέρεται στους πίνακες η διαφορά μας. Αναφέρεται επίσης η τεράστια εκτίναξη της εισφοροδιαφυγής, αποτέλεσμα, όπως είπα, των απανωτών ρυθμίσεων χρεών της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μπροστά στους πίνακες που έχετε.

Οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία έχουν 307% αύξηση αλλά και η δαπάνη η ετήσια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξήθηκε κατά 120%. Και ταυτόχρονα είχαμε κι εδώ ωραία λόγια και εξαπάτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την Κυβέρνηση που ενώ τους έδινε ψίχουλα αυξήσεων έλεγε για το πόσο κοινωνικά ευαίσθητο ήταν το δικό της πρόσωπο σε σχέση με το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Και εδώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Θα δείτε στους πίνακες ποια ήταν η μέση ετήσια αύξηση στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Επί ΠΑΣΟΚ 21% ενώ επί Νέας Δημοκρατίας 14,7%. Αν πάω στο ΕΚΑΣ εξίσου εύγλωττα είναι τα ποσοστά: Αύξηση 33,9% σχεδόν 34% στην πενταετία του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύξηση μόλις 14,7% στην πενταετία της Νέας Δημοκρατίας. Κι εδώ λόγια - λόγια. Και για όλα αυτά φταίει το κοινωνικά ανάλγητο ΠΑΣΟΚ που αύξησε τόσο επί τοις εκατό τις συντάξεις, όπως ακούσατε και παρέδωσε σε αυτή την κατάσταση τα Ασφαλιστικά Ταμεία! Βέβαια κανείς δε λέει ότι δεν υπήρχαν το 2004 και αδυναμίες στο σύστημα,  προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν βελτιωθεί.

Γι' αυτό και οι προτάσεις μας για το μέλλον παίρνουν υπ' όψιν τους και τα προβλήματα του παρελθόντος, αλλά παίρνουν υπ' όψιν τους κυρίως την καταστροφική πορεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το 2004 και μετά.

Αναφέρθηκα ήδη, και θ' αναφερθούν και οι συνάδελφοι, στις άδικες περικοπές του νόμου Πετραλιά. Μια λέξη μόνο για το αναποτελεσματικό των ενοποιήσεων και τα προβλήματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Εδώ είχαμε και πάλι τις πομπώδεις διακηρύξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι η απονομή των συντάξεων θα γίνει ταχύτερα.

Όταν το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την κυβέρνηση το 2004, όντως υπήρχε καθυστέρηση. Είχαμε 4 με 6 μήνες καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Σήμερα αυτή η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει τους 10 μήνες. Μιλάμε για καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων 8 έως 10 μήνες! Ως τις αρχές του 2004, 2.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έπαιρναν τακτικά, κάθε τρίμηνο ατομικό ασφαλιστικό δελτίο. Τώρα παίρνουν το ατομικό ασφαλιστικό τους δελτίο μετά από ενάμισι χρόνο. Αυτή ήταν η βελτίωση στην υπηρεσία των ασφαλισμένων, στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, που προσέφερε η Νέα Δημοκρατία!

Θα περάσω πολύ σύντομα, για ν' ακολουθήσουν οι συνάδελφοι, σε 3-4 βασικά σημεία των προτάσεών μας:

Κατ' αρχήν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι λύσεις των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος προϋποθέτουν μια αλλαγή πορείας στη χώρα. Προϋποθέτουν ανάπτυξη, γιατί το Ασφαλιστικό δεν είναι ένα κλειστό σύστημα για εμάς, συνδέεται με την ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες μας προτεραιότητες, τρεις είναι οι βασικοί μας στόχοι:

Ο πρώτος και κυριότερος είναι η βελτίωση του επιπέδου της χαμηλής σύνταξης, η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Και αυτό θα το επιτύχουμε με την καθιέρωση της βασικής σύνταξης και την δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων για την κοινωνική ασφάλιση.

Το δεύτερο είναι η οικονομική στήριξη και η εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και το τρίτο είναι ο εκσυγχρονισμός και η ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι ασφαλιστικοί φορείς. Υπάρχουν όμως και άμεσες προτεραιότητες οι οποίες, πριν από την  χρηματοδότηση των θεσμοθετημένων πόρων από το κράτος- κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ- περιλαμβάνουν και την πλήρη καταγραφή και δημοσιοποίηση στους Έλληνες πολίτες της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων. 

Δυστυχώς απομειώθηκε η περιουσία των Ταμείων, με τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης αυτής, που δεν χρηματοδοτούσε τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ ταυτόχρονα εκποιήθηκαν δημόσια ομόλογα από την περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων για να πληρωθούν συντάξεις. Κι αυτό έγινε και στο ΙΚΑ, έγινε και στον ΟΑΕΕ. Έγινε στα μεγάλα Ταμεία. Κι έχουν βαρύτατες ευθύνες οι κυβερνώντες γι' αυτό.

Απαιτείται πλήρης καταγραφή της οικονομική κατάστασης των Ασφαλιστικών Ταμείων και δημοσιοποίησή τους στον ελληνικό λαό. Για τις ενοποιήσεις, εμείς προτείνουμε επανασχεδιασμό. Εμείς δεν θα είμαστε εκείνη η κυβέρνηση η οποία ανεύθυνα και ασχεδίαστα θ' αλλάξει το νόμο αύριο το πρωί.  Θ' αλλάξει ο νόμος μ' επανασχεδιασμό, με σωστές αναλογιστικές μελέτες, με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, με σταδιακή εναρμόνιση των γενεών μεταξύ τους ανά ομάδα Ταμείων.

Τέλος, δεσμευόμαστε για άμεση κατάργηση -το ξαναλέμε- των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά. Όλες εκείνες οι περικοπές στις συντάξεις, τις πρόωρες και τις επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις ορίων ηλικίας στους ασφαλισμένους θα αρθούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούμε ότι η κοινωνική υπευθυνότητα και η αποτελεσματικότητα, δεν μπορούν να είναι αντίθετες. Θεωρούμε ότι ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μπορεί και πρέπει να είναι ταυτόχρονα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και επαρκές ως προς την ποιότητα και την αυτάρκεια των παροχών του.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ένα τέτοιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα το ΠΑΣΟΚ μπορεί σιγά-σιγά με την συμβολή του ελληνικού λαού να το διαμορφώσει. Ευχαριστώ πολύ. 

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος στον κ. Χάιδο.

 

Χ. ΧΑΪΔΟΣ: Όπως κατέδειξε και η κα Χριστοφιλοπούλου, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση διαρκώς επιδεινώνεται. Οι πολιτικές και οι ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης οδηγούν σταδιακά και σκόπιμα σε μια βαθμιαία απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος, με στόχο την βαθμιαία ανατροπή του.

Τι έκαναν συγκεκριμένα: Με αντιφατικές δηλώσεις, δημιούργησαν πανικό και μαζική φυγή από την εργασία. Με την κακοδιαχείριση και τα αμαρτωλά ομόλογα, επιβάρυναν πάρα πολύ τα οικονομικά των Ταμείων. Με την ασυνέπεια στην καταβολή των θεσμοθετημένων οικονομικών υποχρεώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, άφησαν τα ελλείμματά τους να μεγαλώσουν

Μαζί με όλα αυτά, έρχεται η κομματοκρατία, η υστέρηση στη μηχανοργάνωση, με αποτέλεσμα να αυξήσουν την εισφοροδιαφυγή και να επιδεινώσουν τα προβλήματα.

Τέλος, με τον πρόσφατο νόμο, με τις βίαιες και πρόχειρες ενοποιήσεις, προκάλεσαν παρά τις περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δραματική επιδείνωση των οικονομικών και επέφεραν περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθημερινότητα δηλαδή. Δημιούργησαν μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Έχετε τον πίνακα, αναφέρθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που περιγράφει την δραματική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των Ταμείων. Δεν θα τα επαναλάβω. Όπως είπα, αυτά όλα συμβαίνουν παρότι προχώρησε η κυβέρνηση τελευταία σε δραστικές περικοπές, και δικαιωμάτων, αλλά και  του ποσού των συντάξεων. Έχω πίνακα, ο οποίος καταδεικνύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή η περικοπή αγγίζει το 40%.

Χαρακτηριστικά, στους φαρμακοϋπαλλήλους, ενώ το συνολικό ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, με το νόμο του ΠΑΣΟΚ θ' αντιστοιχούσε στα 1.090 ευρώ, τώρα, με το νόμο των ενοποιήσεων, αντιστοιχεί στα 670 ευρώ, που σημαίνει μείωση 38%. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ίδια είναι και η εξέλιξη, και χειρότερη, των επικουρικών συντάξεων, όπου υπάρχουν περιπτώσεις μείωσης κατά 65%.

Άλλα λοιπόν έταξε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, άλλα εφαρμόζει μετεκλογικά. Για όλους αυτούς τους λόγους, καταθέσαμε επερώτηση στη Βουλή και εγκαλούμε την κυβέρνηση, γιατί προχώρησε σ' αυτές τις ανάλγητες περικοπές των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, γιατί υποχρηματοδοτεί το σύστημα, γιατί προχώρησε σε κομματικό εναγκαλισμό των υπηρεσιών των ασφαλιστικών Οργανισμών και για την μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι ασφαλισμένοι.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου για την έκδοση σύνταξης απαιτείται διάστημα πάνω από δύο χρόνια. Και να σκεφτείτε ότι, πέρα από την οικονομική αδυναμία των ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη ν' ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες της ζωής, αυτό το διάστημα, αν δεν εκδοθεί η απόφαση, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, εμείς αποκαλύπτουμε την συνολική, τη συστηματική  και την ύπουλη υπονόμευση του δημόσιου και ανταποδοτικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση, και αποκαλύπτουμε επίσης τους στόχους της να οδηγηθούν οι πολίτες, οι ασφαλισμένοι, στις ιδιωτικές μορφές ασφάλισης.

Αυτό απορρέει από την αφελέστατη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά: Εμείς θεωρούμε την κοινωνική ασφάλιση,  σε περιόδους κρίσης μάλιστα, όχι βαρίδι στην ανάπτυξη αλλά μοχλό ανάπτυξης, και ως την μεγαλύτερη προϋπόθεση για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να επιτευχθεί η συνολικότερη πρόοδος της πατρίδας μας. ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε. Ο κ. Τιμοσίδης.

 

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Μετά τις διαπιστώσεις που ακούσαμε και από τους δυο συναδέλφους, εγώ θα επανέλθω στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τις τρεις βασικές κατευθύνσεις, τους τρεις βασικούς στόχους μας αλλά θα αναφέρω συγκεκριμένα και κάποια επιμέρους σημεία, για τα οποία έχουμε δεσμευθεί.

Πέρα λοιπόν από τα 8 άμεσα σημεία που αναφέρθηκαν προηγούμενα, επιπλέον, εμείς δεσμευόμαστε για τα εξής:

1) Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές και θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης, ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις. Η ενίσχυση δηλαδή της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών είναι νομίζουμε η λυδία λίθος πάνω στην οποία στηρίζουμε την δική μας πρόταση.

2) Βελτίωση της σύνταξης του αγρότη και, συγκεκριμένα στον ανασφάλιστο υπερήλικα αγρότη, στα 550 ευρώ και, στο ανδρόγυνο, στα 950 ευρώ.

3) Σταδιακή εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών, μ' εκείνες που ισχύουν για τους ασφαλισμένους όλων των άλλων Ταμείων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να υπάρξει συνταξιοδότηση στο 60! έτος της ηλικίας, καθώς επίσης και συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

4) Ενίσχυση της κύριας σύνταξης των αγροτών. Επίσης, γι' αυτό το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που με την μικρή αύξηση της σύνταξης έχει χάσει αυτό το ευεργετικό μέτρο του ΕΚΑΣ που είχαμε εφαρμόσει με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, εμείς δεσμευόμαστε την επέκταση του ΕΚΑΣ, σε επιπλέον 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

5) Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση. Καθιερώνουμε τον ασφαλιστικό σύμβουλο. Προτείνουμε δηλαδή σύσταση κεντρικής υπηρεσίας, ασφαλιστικού συμβούλου, η οποία θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και θα έχει στόχο τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

6) Τη δημιουργία του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και για τις επόμενες γενεές των εργαζομένων. Μέλημά μας είναι να μην καλυφθούν μόνο οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και οι γενιές που θα έρθουν να μπορούν να έχουν συνέχεια με διασφαλισμένο, με εξασφαλισμένο τρόπο από το κράτος.

7) Και τέλος, με την ενίσχυση της εθνικής αναλογιστικής αρχής που είχε θεσπιστεί ήδη με τον νόμο 3029 του 2002 και που τα τελευταία 5 χρόνια παραμένει ουσιαστικά ανενεργή, εγγυόμαστε ότι οι συγχωνεύσεις των Ταμείων, οι οποίες θα προκύψουν από τον διάλογο, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, θα στηρίζονται σε πραγματική μελέτη, σε πραγματικό διάλογο, σε συγκεκριμένα δεδομένα, και δεν θα γίνεται μία όπως τύχει και όπως λάχει συνένωση, συγκεντρώνοντας τα υγιή Ταμεία με τα παθητικά Ταμεία πράγμα που θα είχε ως κατάληξη - και το βιώνουν ήδη οι Έλληνες, οι Ελληνίδες - οι συντάξεις να μειώνονται, αντί να γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και οι χαμηλότερες.

Εμείς εκτιμούμε ότι με αυτές μας τις προτάσεις το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται και είναι έτοιμο από την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το πρόγραμμα αυτό να το κάνει πράξη. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχουν ερωτήσεις; Κυρία Πετούρη.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Προς την κα Χριστοφιλοπούλου. Παρουσιάσατε κάποια στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αποδοχές επί ΠΑΣΟΚ των εργαζομένων και των ασφαλισμένων ήταν πιο υψηλές. Παρά ταύτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σας διαψεύδει και δηλώνει ότι τα επιδόματα ήταν μειωμένα επί ΠΑΣΟΚ.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Πετούρη δεν θα σχολιάσω βεβαίως εκείνο το κομμάτι των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, το οποίο αναφέρεται στο πρόσωπό μου και το πρόσωπο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Κατανοώ και τον πανικό τους και την ανάγκη μέσα από τη σπίλωση και την κατασυκοφάντηση να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό. Θα αναφερθώ όμως σε αυτό που με ρωτήσατε. Εμείς προκαλούμε όλους σας να ρωτήσετε τους ανέργους εάν μειώθηκαν τα επιδόματα ή όχι επί ΠΑΣΟΚ. Να ρωτήσετε τους ανέργους εάν ισχύουν όσα εμείς εδώ, είπαμε στη συνέντευξη τύπου που δώσαμε για την ανεργία πριν δέκα μέρες.

Ρωτήστε έναν αγρότη ή μια αγρότισσα που έχει πολύ περιορισμένο εισόδημα αγροτικό, εάν της επιτρέπει σήμερα ο ΟΑΕΔ να εγγραφεί στα μητρώα των ανέργων. Ρωτήστε έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει μερικά ημερομίσθια τον μήνα, αν γράφεται άνεργος ή δεν γράφεται σήμερα επί Νέας Δημοκρατίας. Ρωτήστε τόσες πολλές και τόσους πολλούς ανέργους που πάνε στον ΟΑΕΔ, λίγες μέρες μετά τη λήξη της διορίας εγγραφής τους, και δεν τους εγγράφουν ως άνεργους, παρότι είναι στα αλήθεια άνεργοι.

Όλα αυτά ισχύουν και επειδή όπως είπε η κα Πετούρη είχαμε και την επίθεση ότι εμείς είμαστε ανάλγητοι, όλα τα επιδόματα που υπήρχαν δίνονταν κανονικά. Επίσης πρέπει να πω, ότι στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σήμερα συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης για την οικονομική κρίση για όλο τον πληθυσμό των ανέργων, με διαφανή εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα θέρμανσης... Κάθε παροχή του ΠΑΣΟΚ είναι διαφανής!

Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεται ο κ. Αντώναρος αλλά γνωρίζω ότι ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος. 

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ:  Ευχαριστούμε πολύ.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε το ενημερωτικό σημείωμα του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σχετικά με το Ασφαλιστικό Σύστημα