«Αφήστε τον Λαό να αποφασίσει», ομιλία Γ. Α. Παπανδρέου στη Βουλή για την οικονομία

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

 

Δευτερολογία Γ. Α. Παπανδρέου στη Βουλή για την οικονομία

 

Συμμερίζομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη βαθιά ανησυχία που βιώνει σήμερα ο Έλληνας και η Ελληνίδα. Ανησυχία για την πορεία της χώρας. Η ανησυχία μου, η ανησυχία μας, δεν είναι προσχηματική, ούτε βέβαια και αντιπολιτευτική. Είναι ειλικρινής. Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Διότι ο Ελληνικός λαός έχει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία από το γεγονός ότι, αυτή την κρίση, τη διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διότι, πέντε χρόνια, κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής. Απέτυχε σε όλα τα μέτωπα.

Μας εγκαλεί για στάση ευθύνης, για σοβαρότητα και συναινέσεις. Δηλαδή, ζητάει αυτό, το οποίο επί πέντε χρόνια δεν έδειξε ποτέ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ό,τι και να άγγιξε, έγινε αντικείμενο κακοδιαχείρισης, κομματικής ή ακόμα και ιδιοτελούς εκμετάλλευσης, διχαστικής και πολωτικής επικοινωνιακής πολιτικής, και λεία για τους ισχυρούς και τους «ημέτερους».

Απαξίωσε την κληρονομιά που παρέλαβε να διαχειριστεί. Απ' την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι τη δημόσια περιουσία, απαξιώσατε κύριοι, ναι. Μήπως ξεχάσατε τι κάνατε με τα Ολυμπιακά Ακίνητα; Πώς τα πουλήσατε; Με το Βατοπέδι; Αυτή είναι η πολιτική σας, της απαξίωσης.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Την αναπτυξιακή δυναμική; Την αξιοπρέπεια και περηφάνια του Έλληνα, για το διεθνές απόθεμα αξιοπιστίας της πατρίδας μας; Πέντε χρόνια ανεύθυνης, πρόχειρης, πελατειακής και φαύλης πολιτικής.

Και τώρα, απαιτεί να συναινέσουμε στο εθνικό του σχέδιο. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κ. Καραμανλή; Ποιο εθνικό σχέδιο; Το καταρτίσατε, με την ίδια σοβαρότητα που καταρτίσατε προηγουμένως τον προϋπολογισμό της χώρας μας, του κράτους;

Το σοβαρό σας προϋπολογισμό, που χρειάστηκαν μόνο 40 μέρες, για να αναγκαστείτε να τον καταργήσετε; Διότι αυτό κάνετε σήμερα, κ. πρωθυπουργέ. Με αυτή, την ίδια σας την αντίληψη της πενταετίας, την αντίληψη του άρπα-κόλα, απαντάτε σήμερα στη διεθνή κρίση;

Εθνικό σχέδιο δεν έχετε. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι υπουργοί σας και κορυφαία σας στελέχη. Για τη σοβαρότητά σας, δεν έχετε ακόμα πείσει ούτε τους δικούς σας βουλευτές. Το μόνο για το οποίο έχετε πείσει, κ. Καραμανλή, είναι ότι έχετε σχέδιο μικροκομματικό. Ναι, αυτό έχετε. Ένα σχέδιο προεκλογικής και πελατειακής σπατάλης, εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά στη Ρηγίλλης, όπου βιαστικά καταρτίζουν τις λίστες ρουσφετολογικών προσλήψεων. Το ξέρουν πολύ καλά οι βουλευτές σας, που διαγκωνίζονται για το μερίδιο της πίτας των 60.000 ρουσφετολογικών προσωρινών προσλήψεων στο Δημόσιο, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις νέων ανθρώπων, με μια μπουκιά ψωμί, τα λεγόμενα STAGE, παίζοντας με τον πόνο των νέων, με την ανεργία τους.

Το καταλαβαίνει και ο Ελληνικός λαός, που βλέπει αλλοπρόσαλλες, αλληλοαναιρούμενες πολιτικές σας, απ' τη μία, να κατηγορείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και, μετά, να καταπίνετε τη γλώσσα σας, επαναφέροντας το αφορολόγητο.

Όπως ξέρει πια ο Ελληνικός λαός, ποιους πραγματικά υπηρετείτε, με την «πονηρή» μεταβολή στο ΕΤΑΚ, που ουσιαστικά χτυπάει για άλλη μια φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που ζουν σε φτωχές γειτονιές. Με την αύξηση της φορολογίας στα ποτά και τα φθηνά τσιγάρα.

Προετοιμάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους για χειρότερο εργασιακό μεσαίωνα. Απειλούμενοι με μείωση μισθού ή και περικοπή ημερών και ωρών εργασίας, ενώ ήδη καταπατώνται τα δικαιώματά τους. Καταφέρατε, 75.000 περισσότεροι άνθρωποι να εργάζονται σε θέσεις ημιαπασχόλησης.

Το ξέρουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσο αξιόπιστοι είσαστε. Ξέρουν καλά ότι, άλλα τους λέτε στον προϋπολογισμό, άλλα λέτε δημοσίως και, άλλα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που τους δώσατε.

Δεν πείθετε ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα και την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδας, που φαίνεται να αμφισβητεί αυτό το πρόγραμμά σας.

Πώς να σας πιστέψουν, όταν μιλάτε για στενή επίβλεψη και παρακολούθηση των φορολογικών υπηρεσιών; Θεωρείται σήμερα πια ανέκδοτο, όταν πέντε χρόνια κομματικοποιήσατε και διαλύσατε το ΣΔΟΕ, καταργήσατε τα ηλεκτρονικά εργαλεία και, δώσατε εσείς, οι υπουργοί σας, το παράδειγμα της φοροαποφυγής.

Πώς να σας πιστέψουν, όταν μας λέτε ότι θα αντιμετωπίσετε τα ελλείμματα με νέες αποκρατικοποιήσεις, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης στις αγορές; Λέτε ότι θα έχουμε μόνο μικρή αύξηση της ανεργίας, ενώ προβλέπετε ότι θα έχουμε μείωση των επενδύσεων κατά 9%.

Σας διαψεύδουν όλα τα στοιχεία. Κυρίως, σας διαψεύδει η πραγματικότητα, η ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο Έλληνας σήμερα.

Και τώρα, στα δύσκολά σας, μας ζητάτε να ακολουθήσουμε τυφλά την κυβέρνησή σας. Να γίνουμε συνένοχοι σε μια πολιτική, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον της χώρας. Διότι κανένα πρόγραμμα δεν ακούσαμε. Σας ακούσαμε, κ. πρωθυπουργέ, να διαβάζετε ουσιαστικά τους τίτλους ξένων εφημερίδων, με τις αναλύσεις για τη διεθνή κρίση.

Ενώ το δήθεν «νέο πρόγραμμα» είναι απλώς προεκλογικά ημίμετρα προσαρμογής στην ίδια πολιτική σας των τελευταίων πέντε ετών.

Στα πέντε σας χρόνια, καταφέρατε να βρεθούμε ανοχύρωτη ως χώρα, απροστάτευτοι ως πολίτες, μπροστά στη διεθνή κρίση. Χρειάζεται να σας υπενθυμίσω τις αποτυχίες σας; Αυτές που δεν έχουν καμία σχέση, μα καμία σχέση, με τη σημερινή οικονομική κρίση;

Ρυθμός ανάπτυξης. Μέσα σε πέντε χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο μισό, πριν από την κρίση. Το 2009, η οικονομία θα είναι δυστυχώς - στην καλύτερη περίπτωση - στάσιμη. Η Ελλάδα, απ' την τέταρτη θέση το 2003 στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, είναι σήμερα στην ένατη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα μας, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέμεινε αμετάβλητο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ από το '97 μέχρι το 2003 είχε αυξηθεί αυτό το εισόδημα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επί ημερών σας, τέρμα η πραγματική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καταθέτω στα πρακτικά τον πίνακα αυτό, που το αποδεικνύει.

Το δημόσιο χρέος, ακούστε, για μια κυβέρνηση που ήρθε με το σύνθημα, ότι θα νοικοκυρέψει την οικονομία. Αυξήσατε το δημόσιο χρέος, επί των ημερών σας κατά 43%, 80 δις συνολικά, 16 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω χρέωσε η Νέα Δημοκρατία την Ελλάδα κάθε χρόνο, 8.000 ευρώ περισσότερα χρωστάει σήμερα κάθε Έλληνας εξαιτίας των δικών σας πολιτικών.

Κύριε Καραμανλή,

Πέστε μας πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Απαντήστε μου. Πήγαν τα λεφτά στην παιδεία; Πήγαν τα λεφτά στην  υγεία, που δεν έχουν τα βασικά και πεθαίνει κόσμος, στην ανάπτυξη της ξεχασμένης Περιφέρειας, στην αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, στις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ή μήπως πήγαν σε παχυλούς μισθούς, ρουσφετολογικές προσλήψεις, χαριστικές αποφάσεις για τους ισχυρούς, διαφημιστικές καμπάνιες, αδιαφανείς σπατάλες για «ημέτερους» και ναι, πολλές επιτροπές για τους «ημέτερους», πολλές επιτροπές και καινούργιες επιτροπές κ. Καραμανλή, που λέγατε ότι δεν θα φτιάξετε και ότι θα μειώσετε τις επιτροπές. Τώρα, με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε για τις επενδύσεις, κάνετε νέες επιτροπές, για να διορίσετε και άλλους «ημέτερους» στο κράτος. Αυτή είναι η πολιτική σας.

Πάντως, τα λεφτά αυτά τα οποία δανειστήκατε, δεν τα είδε ο Έλληνας πολίτης. Και τώρα; Τώρα, αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε, πληρώνοντας ως και 300 μονάδες βάσης πάνω από το 10ετές γερμανικό ομόλογο, όταν το 2004 η διαφορά μας ήταν μόλις στις 33 μονάδες βάσης. Δηλαδή, όταν δανειζόμαστε σήμερα 1 δισεκατομμύριο, πληρώνει η Ελλάδα 27 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τους Γερμανούς για το ίδιο χρήμα.

Μήπως κάνατε την Ελλάδα ανταγωνιστική με τα χρήματα αυτά; Και εδώ έχουμε υποβαθμιστεί κατά 32 θέσεις, με βάση το World Economic Forum. Μήπως αυξήθηκαν με τα λεφτά αυτά οι δημόσιες επενδύσεις; Όχι, μειώθηκαν και, διακόπηκε η πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης, που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δύο χρόνια, ακούστε, μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, των Κοινοτικών Προγραμμάτων, και ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφηθεί. Το ακούσατε, ούτε ένα ευρώ! Μηδενική απορρόφηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ, των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δύο χρόνια μετά την έναρξή του!

Ξεπουλήσατε και στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις. Πόση δημόσια περιουσία θα ξεπουλήσετε ακόμα; Τίνος είναι η σειρά, της ΔΕΗ, του Ταμιευτηρίου; Αυτό θα σταματήσει, όπως και με την βοήθεια περιβαλλοντικών οργανώσεων και κοινών αγώνων με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σας αναγκάσαμε να κάνετε πίσω στο λιθάνθρακα. Την ίδια στιγμή όμως, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα από τα στρατηγικά ενεργειακά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές.

Απαιτούμε, επίσης, να αποσυρθεί το χωροταξικό για τον τουρισμό. Με αυτό προσπαθείτε και εδώ να ξεπουλήσετε, να καταστρέψετε ουσιαστικά και τα πιο όμορφα κομμάτια των ελληνικών νησιών και παραλιών. Υποσχόμαστε να είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργήσουμε ως κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ακρίβεια. Καταφέρατε η Ελλάδα να έχει το τρίτο πιο ακριβό καλάθι τροφίμων στην Ευρώπη. Επί ημερών σας, καταφέρατε η Αθήνα να σκαρφαλώσει 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου.

Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα των δικών σας πολιτικών, κύριοι της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο απολογισμός σας, παντού αποτύχατε, εκτός από το να υπηρετήσετε τους ισχυρούς και τους «ημέτερους».

Πώς να έχετε εθνικό σχέδιο, όταν εσείς πρώτοι διχάσατε και διαχωρίσατε τον Ελληνικό λαό, όταν οι συναινέσεις που χρειάζονται μπορούν να χτιστούν μόνο πάνω σε ένα πρόγραμμα και σε αρχές, που αγκαλιάζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, και δεν υπηρετούν τους λίγους και ισχυρούς.

Κυρίες και κύριοι,

Γι' αυτό το δικό μας σχέδιο είναι διαφορετικό. Έχουμε διαφορές και μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν πέντε διακυβεύματα, που διαφοροποιούν μια προοδευτική από μια νεοσυντηρητική πολιτική. Πάνω σ' αυτές τις αρχές, θα οικοδομήσουμε πραγματικές συναινέσεις στην ελληνική οικονομία.

Πρώτον, εσείς πιστεύετε ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται. Εμείς πιστεύουμε, γνωρίζουμε, ότι αυτό είναι συνταγή καταστροφής και υποκρισίας. Απαιτείται ένα κράτος, που εποπτεύει και ρυθμίζει τις αγορές, ένα κράτος Δικαίου, ένα ισχυρό κράτος, επιτελικό και αποκεντρωμένο.

Ένα κράτος, που κάνει επιλογές, όχι σπατάλες, που δίνει λογαριασμό στον πολίτη για το πού πάνε τα λεφτά του, πού πάνε οι φόροι του, που σέβεται τη δημόσια περιουσία και δεν επιτρέπει πολιτικά πρόσωπα να την λεηλατούν, όπως με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Με έλεγχο για όλα τα πρόσωπα της εξουσίας. Όχι στην ατιμωρησία. Διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση παντού. Με τους άριστους και όχι τους αρεστούς.

Δεύτερον, εσείς πιστεύετε ότι η διανομή εισοδήματος προκύπτει αυτόματα από την φιλευσπλαχνία του πλούτου. Εμείς κατοχυρώνουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για κάθε πολίτη.

Πρώτο μέλημά μας, σε περίοδο κρίσης, να προστατεύσουμε τους αδύναμους, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη που βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της, να στηρίξουμε τη ζήτηση στην αγορά, όχι δάνεια σε τράπεζες, χωρίς αυτά να πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία, όπως σας προειδοποιήσαμε εδώ και μήνες και δεν μας ακούγατε, με άμεσα μέτρα, όχι ημίμετρα χωρίς στόχευση και με το μάτι στην κάλπη, αλλά με στοχευμένες δράσεις που παράγουν αποτέλεσμα.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, εσείς φυσικά τις απορρίψατε. Και σήμερα, καταθέτουμε και το πρόγραμμά μας για τις άμεσες ενέργειες για την έξοδο από την κρίση.

Τρίτον, εσείς πιστεύετε ότι κοινωνική πολιτική σημαίνει φιλανθρωπικά επιδόματα και εισοδηματικές ενισχύσεις. Εμείς προωθούμε ένα δίχτυ ασφαλείας και πολιτικές για την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, ένα δίκτυο υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης, μόνιμης κοινωνικής υποστήριξης, δίπλα στον πολίτη, με ενεργό συμμετοχή των Δήμων.

Υγεία, πρόνοια, αξιοπρεπείς συντάξεις. Τελικά, σιγουριά. Προτείνουμε την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους σε  μια νέα βάση, που θα απαντά στις νέες ανάγκες του πολίτη, σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών.

Η πόλη, τα προβλήματα της γειτονιάς, η μετανάστευση, η ποιότητα του περιβάλλοντος η ενδοοικογενειακή βία, η γκετοποίηση στρωμάτων. Με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της επερχόμενης ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, για να μπορέσουν να ξαναμπούν το γρηγορότερο στην ενεργή οικονομική ζωή.

Τέταρτον. Εσείς πιστεύετε ότι η ανάπτυξη του τόπου μπορεί να μπει στον αυτόματο πιλότο ή να επιτευχθεί με ρουσφετολογικές επιλογές. Εμείς προτάσσουμε αναπτυξιακό σχέδιο, προγραμματισμένη ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης. Για να απαντήσουμε επιτέλους στο ερώτημα, τι θα παράγει αυτός ο τόπος σε δέκα χρόνια.

Μιλάμε για αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, για μια νέα οικονομία, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, με ενισχύσεις και αναδιαρθρώσεις για κλάδους και περιοχές, που πλήττονται από την κρίση, όπως ο αγροτικός τομέας, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Πράσινη ανάπτυξη, που θα δώσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στη νεολαία μας. Αξιοποιώντας συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το πολιτισμικό μας και φυσικό κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό, από τον αγροτικό τομέα, τον τουριστικό τομέα, μέχρι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες, τα ευρυζωνικά δίκτυα.

Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων θα γίνει με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την παιδεία. Και επιμένουμε: τώρα χρειάζεται η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Εν μέσω κρίσης. Ακριβώς γι' αυτό είναι δυο φορές εγκληματική η αδιαφορία σας, η εγκληματική σας αδιαφορία για το Γ/ ΚΠΣ και για το ότι δεν έχετε δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Τελική μας διαφορά. Εσείς μένετε απαθείς μπροστά στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Εμείς ξέρουμε και μπορούμε να παίξουμε ρόλο στη διεθνή σκακιέρα. Το έχουμε αποδείξει, από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και σήμερα ακόμα, ως αντιπολίτευση, μέσα από το σοσιαλιστικό κίνημα, τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με την Επιτροπή Στίγκλιτζ.

Και σήμερα, που εσείς εκφράζετε τεράστια έκπληξη για τις εξελίξεις, εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει. Δεν μας ακούσατε. Και όσο πιο διεθνής γίνεται η κρίση, τόσο θα ζητά ο Ελληνικός λαός αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα μπορεί να διαπραγματεύεται με αξιοπιστία, σιγουριά και αποτελεσματικότητα διεθνώς.

Και βέβαια, ποτέ δεν καταλάβατε ότι η διαπραγματευτική μας ικανότητα, σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η δύναμη της οικονομίας μας, δεν εξαρτάται μόνο από το ύψος των ελλειμμάτων. Εξαρτάται και από το είδος των ελλειμμάτων.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να έχεις μεγάλα ελλείμματα, έχοντας όμως ταυτόχρονα απαξιώσει την παιδεία, την υγεία, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ επιβαρύνεις φορολογικά τους ασθενέστερους, τη μεσαία τάξη, καθηλώνοντας την ανάπτυξη και την αγορά και, άλλο πράγμα να έχεις ελλείμματα, επειδή επενδύεις στο μέλλον, δημιουργείς υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναβαθμίζεις τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, στηρίζεις το κοινωνικό κράτος.

Το δικό μας σχέδιο, λοιπόν, είναι ένα σχέδιο ανάταξης, που προετοιμάζει τη χώρα μας για την επόμενη μέρα. Και αυτό το σχέδιο, είναι αξιόπιστο σχέδιο στην Ευρώπη και στη διεθνή οικονομία, όπως και διαπίστωσα προσωπικά, από τις επαφές που είχα στη Γερμανία και αλλού, τις τελευταίες εβδομάδες. Την αξιοπιστία για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την έχει η νέα κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η δική μας πρόταση για τη σημερινή κρίση, είναι πρόταση εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και εγγύησης ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων.

Πώς μπορείτε εσείς να πείσετε τον Ελληνικό λαό ότι θα διαχειριστείτε καλύτερα την κρίση, όταν είδε πώς διαχειριστήκατε τον πλούτο του, τον πλούτο του Ελληνικού λαού, αυτά τα πέντε χρόνια;

Διότι, ξέρετε, πλούτος υπάρχει. Είναι η δημόσια γη, είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Είναι η περιουσία των δημόσιων Οργανισμών. Είναι οι μεγάλες υποδομές.

Είναι η περιουσία και τα μηχανήματα των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων μας. Είναι τα έσοδα του κράτους από τον Έλληνα φορολογούμενο. Είναι τα χρήματα που μας αναλογούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τα εισοδήματα που έχει το κάθε νοικοκυριό και πόσο βέβαια αυτά μετράνε στην παγκόσμια αγορά.

Είναι ο φυσικός μας πλούτος και οι ομορφιές της χώρας μας. Είναι η πολιτιστική μας παράδοση, αλλά και η σύγχρονη πολιτιστική και πνευματική παραγωγή. Είναι το όνομα που έχει η Ελλάδα, η αξιοπιστία της χώρας μας στη διεθνή οικονομία και την πολιτική σκακιέρα.

Είναι όμως και ο ανθρώπινος πλούτος. Είναι η γνώση, η συλλογικότητα, η εργατικότητα, η δημιουργικότητα, η αισιοδοξία και η περηφάνια του κάθε Έλληνα και της Ελληνίδας. Είναι οι αρχές και οι αξίες που μας ενώνουν. Αυτός είναι ο οικονομικός και κοινωνικός πλούτος που διαθέτουμε. Όλα αυτά, είναι το εθνικό μας κεφάλαιο και απόθεμα.

Αυτόν τον πλούτο εσείς διαχειριστήκατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τα πέντε τελευταία χρόνια. Και το συμπέρασμα: δεν φανήκατε μόνο ανίκανοι, αλλά και επικίνδυνοι στις επιλογές σας.

Διότι ικανότητα και σπουδή, όπως και ταχύτητα, δείξατε μεγάλη, όταν ήταν να λεηλατήσετε τη δημόσια γη, με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Διότι συντονισμό κεντρικό, φαντασία και πονηριά, δείξατε περίσσια, με τον τρόπο που διαχειριστήκατε την υπόθεση των Ασφαλιστικών Ταμείων, των τοξικών ομολόγων και των μαύρων χρημάτων.

Διότι αποφασιστικότητα έχετε, όταν είναι να παρέμβετε στη Δικαιοσύνη, για να συγκαλύψετε τις δικές σας ευθύνες για τα θέματα των υποκλοπών ή της SIEMENS.

Με τις δικές σας πολιτικές επιλογές, απαξιώσατε τον πλούτο του Ελληνικού λαού και το εισόδημα κάθε ελληνικής οικογένειας. Είναι αυτές οι συνειδητές σας επιλογές, προθέσεις και πολιτικές, που δημιούργησαν και δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια στον πολίτη για το μέλλον της χώρας, το μέλλον το δικό του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.

Η κυβέρνηση που δημιούργησε την κρίση στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση η νεοσυντηρητική, που μας κατέστησε ανοχύρωτους μπροστά στη διεθνή κρίση, δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, με αναμασημένες και αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας,

Κύριε Καραμανλή,

Αποτύχατε.

Αποτύχατε παντού.  Η χειρότερη λύση για τον τόπο είναι να παραμείνετε στην εξουσία. Η χώρα δεν έχει κόστος από τις εκλογές.

Και μη μας μιλάτε για ανευθυνότητα, όταν μιλάμε για εκλογές. Εσείς δεν πήγατε τη χώρα, εν μέσω πυρκαγιών, το 2007, σε εκλογές, για να κάνετε τι; Να καταρτίσετε έναν προϋπολογισμό, που δεν μπορέσατε δύο χρόνια να καταρτίσετε. Αυτή είναι η υπευθυνότητα σας, κ. Καραμανλή; Αποτύχατε.

Δεν έχει κόστος  η χώρα από τις εκλογές. Μόνον εσείς έχετε κόστος, της απώλειας της κυβερνητικής εξουσίας.

Έχουμε κάνει πρόταση ευθύνης. Την πρόταση αυτή, επαναλαμβάνω και σήμερα. Οφείλετε να τοποθετηθείτε. Είναι η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε σε αυτόν τον τόπο.

Η προσφυγή στον λαό μέχρι τις Ευρωεκλογές, ή με τις Ευρωεκλογές, και η συναινετική εκλογή Προέδρου. Αυτά ζητούμε και είναι πράξεις ύψιστης ευθύνης.

Ανάμεσα στη Δημοκρατία και την παραμονή σας στην εξουσία με κόστος για τη χώρα, οφείλετε να επιλέξετε τη Δημοκρατία, να επιλέξετε την προσφυγή στο λαό.

Ξέρω ότι ζητάτε συναινέσεις. Πρώτα από όλα, μάλλον, ζητάτε συναίνεση από τους ίδιους τους βουλευτές σας. Αλλά τελικά, συναινέσεις διαμορφώνονται στον ίδιο τον Ελληνικό λαό.

Αφήστε τον Ελληνικό λαό να αποφασίσει.

Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Μια νέα Ελλάδα, με ελπίδα και προοπτική, με ασφάλεια και ανθρωπιά, με εντιμότητα, βούληση, αξιοπιστία, φερεγγυότητα.

Και αυτή είναι η κυβέρνηση της ευθύνης.

Είναι η ευθύνη της αξιοπιστίας.

Είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχαριστώ.

 

«Αφήστε τον Λαό να αποφασίσει», δευτερολογία Γ. Α. Παπανδρέου στη Βουλή για την οικονομία

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

 

Ακούσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη δευτερολογία του κ. Καραμανλή, μια απολογία. Απολογία για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Απολογία για τα υπέρογκα χρέη και το χρέος του ελληνικού κράτους. Απολογία για την ανεργία. Απολογία για την έλλειψη ανάπτυξης στην Περιφέρεια.

Και όπως θα καταλάβατε απ' την απολογία αυτή, η λύση είναι πολύ εύκολη, είναι πάρα πολύ εύκολη: Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ, όλα θα πήγαιναν μια χαρά!

Κύριε Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Και απαιτεί ο Ελληνικός λαός να κυβερνήσει αυτό τον τόπο μια άλλη παράταξη, δημοκρατική, προοδευτική. Το έχει ανάγκη η χώρα.

Το έχει ανάγκη, διότι μιλάτε για συναίνεση, ενώ εσείς την υπονομεύσατε, με τις μετωπικές σας συγκρούσεις και πολώσεις, με την αναξιοκρατία που έχετε εφαρμόσει σε όλο το Δημόσιο, στα νέα παιδιά. Εσείς, είσαστε εκείνοι που δεν έχετε σχέδιο. Εμείς, καταθέσαμε το σχέδιό μας, και είναι συγκεκριμένο, για τώρα, και για αύριο.

Εσείς δεν έχετε αξιοπιστία. Είναι οι δικές μου δηλώσεις, που δημιούργησαν πρόβλημα στην εικόνα της Ελλάδας; Ή εσείς, που διασύρατε τη χώρα μας με το θέμα της απογραφής, που είπατε όχι μόνο ότι εμείς δεν είχαμε δυνατότητα, αλλά ότι ήμασταν και απατεώνες. Διότι αυτό είπατε εσείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν, αν είναι ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Αυτοί καταλαβαίνουν ότι είναι Ελλάδα. Και το κάνατε με αλχημείες στους προϋπολογισμούς για την εθνική μας άμυνα. Αυτή είναι η υπευθυνότητά σας, κ. Καραμανλή.

Ή μήπως εσείς δεν έχετε χάσει την αξιοπιστία της χώρας μας, με τον τρόπο που διαχειρίζεστε την οικονομία μας, ή με την ανομία και τη διαφθορά που βλέπει, που ξέρει πια όλη η υφήλιος; Αυτή είναι η αξιοπιστία της εικόνας, που οι δικές μου δηλώσεις υπονόμευσαν;

Και η διεθνής κρίση; Εμείς πρώτοι το επισημάναμε. Εάν εσείς, λόγω της νεοσυντηρητικής σας ιδεοληψίας, δεν τα βλέπατε, εμείς τα είπαμε. Τα είπαμε και, σας είπαμε όχι μόνο ότι υπάρχει η διεθνής κρίση, αλλά ότι ο κατήφορος της οικονομίας μας, θα μας βάλει ανοχύρωτους στη διεθνή κρίση. Και γι' αυτό, έχετε εσείς ευθύνη. Εσείς έχετε ευθύνη που η Ελλάδα σήμερα είναι ανοχύρωτη μπροστά στη διεθνή κρίση.

Και σε ό,τι αφορά τις εκλογές. Κάνατε τις εκλογές, για να φτιάξετε προϋπολογισμό. Προϋπολογισμό. Αυτό ήταν. Και φτάσατε, αυτός ο προϋπολογισμός, για τον οποίο κάνατε εκλογές, να ξεφύγει κατά 4 δις ευρώ. Αυτή είναι η υπευθυνότητα της κυβέρνησής σας, κ. Καραμανλή. Αυτή είναι η υπευθυνότητά σας.

Και για να σας θυμίσω, δεν ξέρω από τη Ραφήνα τι βλέπετε, αλλά η Πάρνηθα καιγόταν τον Ιούνιο. Η Πάρνηθα καιγόταν τον Ιούνιο και εσείς προκηρύξατε εκλογές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χρειάζεται σχέδιο, οπωσδήποτε, διότι πράγματι αναθεωρούνται οικονομικά δεδομένα. Αλλάζουν τα γεγονότα, οι συνθήκες και οι εξελίξεις. Αλλά υπάρχει μία διαφορά. Το κάθε υπεύθυνο κράτος έχει συγκεκριμένο σχέδιο, επενδύει σε συγκεκριμένες πολιτικές για να τονώσει την αγορά, επενδύει σε συγκεκριμένα μέτρα για να πάει πιο πέρα την οικονομία του. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανεργία, για να μπορέσει να αυξήσει την ανάπτυξη.

Είσαστε η μόνη κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν έχετε σχέδιο, αλλά αλλάζετε θέσεις απ' το άσπρο στο μαύρο, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όχι γιατί ψάχνετε λύσεις για τον πολίτη. Ψάχνετε πώς θα πάτε σε εκλογές, με περισσότερους πολίτες εξαρτημένους από τις υποσχέσεις και τα ρουσφέτια σας.

Διότι σήμερα ο κ. Καραμανλής, όχι μόνο δεν απέκλεισε τις εκλογές, αλλά όλα όσα κάνει, μας δείχνουν ότι τις προετοιμάζει, κάτω από το βάρος των δικών του αδιεξόδων. Έχετε εσείς βάλει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο. Έχετε εσείς δημιουργήσει το προεκλογικό κλίμα, με τη διγλωσσία σας, τη διγλωσσία των ίδιων, των δικών σας στελεχών και υπουργών.

Απ' τη μία, η δήθεν δημοσιονομική υπευθυνότητα, απ' την άλλη, «δώστα όλα». Υποκρίνεστε, λοιπόν. Και ο τόπος δεν αντέχει διγλωσσίες και σύγχυση.

Δεν ζητούμε εκλογές, για να πάρουμε εμείς την εξουσία. Ζητούμε εκλογές, για να βγει η χώρα απ' την κρίση την κοινωνική, τη θεσμική, την οικονομική, την ηθική, την κρίση των αξιών στην οποία την έχετε βάλει.

Και σήμερα, απαιτείται μία κυβέρνηση και για την οικονομία, αλλά όχι μόνο για την οικονομία, με αξιοπιστία, με εμπιστοσύνη, με καθαρή εντολή, με γνώμονα το συμφέρον του απλού πολίτη, ειδικά τώρα, στην κρίση. Ειδικά τώρα, στην κρίση, χρειάζονται και κοινωνικά μέτρα, και μέτρα στήριξης της οικονομίας, και μέτρα που θα στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις, τις επενδύσεις γενικότερα.

Αυτό ακριβώς λείπει σήμερα. Αυτό είναι που δεν έχετε εσείς, που έχετε απολέσει. Αυτή την αξιοπιστία, αυτή την εμπιστοσύνη. Και αδυνατείτε να εκφράσετε τον Έλληνα πολίτη. Ούτε πρόγραμμα έχετε, ούτε αξιοπιστία διαθέτετε, ούτε τα συμφέροντα των πολιτών υπηρετείτε.

Είμαστε η μοναδική χώρα που πετάει εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, χωρίς στόχους, χωρίς πρόγραμμα και, σε ποιους, σε ποιους τα μοιράζει; Η μοναδική χώρα που αλλάζει το τιμόνι 180 μοίρες, από ανατολή σε δύση.

Όσο για τη δική σας υπευθυνότητα, όλοι οι Έλληνες είδαμε το Σεπτέμβριο του 2008 να δικαιολογείτε την επιβολή επιπλέον φόρων 7,5 δις ευρώ, λέγοντας ότι θα έχουμε δύσκολους καιρούς και ότι απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης.

Τον θυμόμαστε τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι προτιμά να είναι χρήσιμος, παρά πρόσκαιρα ευχάριστος. Τον θυμόμαστε να υψώνει τη φωνή του, λέγοντας ότι δεν θα υποθηκεύσει την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας. Πριν λίγες μέρες, τον θυμόμαστε να αντιτάσσεται στη λογική των δημόσιων επενδύσεων και προγραμμάτων, «διότι δεν έχουμε το δικαίωμα να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα».

Πώς μπορεί να πείσει αυτός ο πολιτικός, ότι έχει σχέδιο για την κρίση, όταν ξαφνικά, μέσα σε 10 μέρες, η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα όργιο αποσπασματικών ημιμέτρων, για να κάνει τι; Να στείλει το λογαριασμό στην επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή, τα δικά τους προεκλογικά έξοδα, να τα στείλει στο ΠΑΣΟΚ και στον Ελληνικό λαό.

Δεύτερον. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται το αφορολόγητο, την κατάργησή του. Ήταν οι φοροφυγάδες. Πόσο αξιόπιστος είναι ένας πολιτικός, ο οποίος, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τους αποκαλεί φοροφυγάδες και, το Φεβρουάριο αλλάζει το μέτρο, διότι αντιλαμβάνεται ξαφνικά ότι και αυτοί πλήττονται από τη διεθνή κρίση; Μα δεν γνωρίζατε ότι η διεθνής κρίση υπήρχε και το Δεκέμβριο, κ. Καραμανλή;

Τρίτον. Όλοι θυμόμαστε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε στις 21 Δεκεμβρίου: «Νέοι φόροι δεν πρόκειται να επιβληθούν». Ποια εμπιστοσύνη, όταν έχουμε το νέο χαράτσι με τα τσιγάρα, τα ποτά και με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων; Δεν γνωρίζατε τότε τη διεθνή κρίση, κ. Καραμανλή;

Τέλος, όλοι γνωρίζουμε ότι, οι συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είχαν τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, ότι ξεκινά από το νέο προϋπολογισμό η χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής που, σε βάθος τετραετίας, θα φτάνει στα 2 δις ευρώ.

Το ακούσαμε, το επανέλαβε, το ξαναεπανέλαβε ο πρωθυπουργός. Πόσο ειλικρινής και αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας πολιτικός, όταν το συγκεκριμένο Ταμείο δεν μοίρασε ούτε ένα ευρώ το 2008, και η διοίκησή του δεν έχει καν γραφεία για να στεγαστεί;

Θυμόμαστε να ισχυρίζεται ότι η οικονομία μας είναι θωρακισμένη. Ακόμη και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ήταν θωρακισμένη, με αντοχές ισχυρότερες των άλλων οικονομιών. Ξαφνικά, μας λέει για τη διεθνή κρίση και τις χειρότερες συνέπειες. Τελικά, δεν γνωρίζατε για τη διεθνή κρίση στις αρχές του χρόνου; Αν ήμασταν θωρακισμένοι, γιατί αλλάξατε τον υπουργό που μας θωράκισε; Ή τώρα ανακαλύπτετε ότι μας βάλατε αθωράκιστους στην κρίση;

Μάλιστα, όταν εμείς είχαμε καταθέσει μομφή για τον κ. Αλογοσκούφη, είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι θέμα ενός προσώπου, είναι η γενικότερη, συλλογικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Τα πέντε χρόνια της οικονομικής σας πολιτικής, είναι η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας συλλογικά, και προσωπικά του κ. Καραμανλή.

Χρειάζονται συναινέσεις. Εσείς τις απορρίψατε. Απορρίψατε την πρότασή μας, όταν εμείς ζητήσαμε διακομματική συνεννόηση, και πήγα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα θέματα διαφάνειας, και το 2004, και το 2008. Όταν εμείς είπαμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση. Εσείς, τελικά συγκαλύψατε.

Απορρίψατε την πρότασή μας για Διακομματική, απέναντι στην πύρινη λαίλαπα του 2007. Σας αρκούσε να δώσετε τα τριχίλιαρα και ουσιαστικά να αφήσετε την Ηλεία κι άλλες περιοχές, χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Πριν την κρίση, εμείς είχαμε μιλήσει με υπευθυνότητα για μια σειρά θεμάτων. Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, παρά τα λάθη, σάς στηρίξαμε και θέσαμε κόκκινες γραμμές. Χωρίς προϋποθέσεις, στηρίξαμε την κυβέρνησή σας στο Σκοπιανό.

Μιλάτε για υπευθυνότητα απέναντι στους αγρότες. Όταν ήσασταν αντιπολίτευση, ποιοι ανέβαιναν στα τρακτέρ; Και ποιοι έλεγαν ότι θα διαπραγματευτούν ισχυρά στις Βρυξέλλες; Εγώ έκανα το απλό: θέλησα να μιλήσω, με ηρεμία, ησυχία και έναν όμορφο διάλογο, με τους αγρότες που είχαν προβλήματα. Απέναντι σε αυτή την πράξη μου, δεχτήκαμε τα δικά σας δακρυγόνα. Αυτή είναι η υπευθυνότητα για την οποία μιλάτε.

Κυρίες και κύριοι,

Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύτηκε πέντε χρόνια τώρα διχάζοντας την κοινωνία, διαιρώντας τους πολίτες. Δεν θελήσατε και δεν ζητήσατε ουσιαστικά ποτέ συναινέσεις. Συνενόχους ζητάτε. Συνενόχους, απλώς για να διατηρήσετε την εξουσία.

Και θέλω εδώ να απαντήσω και πάλι για το χρέος. Πρώτα απ' όλα, εμείς το χρέος το πήραμε, το διαχειριστήκαμε. Γιατί χρέος θα υπάρχει και μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια, πώς το διαχειρίζεσαι είναι το θέμα. Και εμείς, το χρέος το αντιμετωπίσαμε με έναν τρόπο, ώστε πραγματικά να μειώνεται.

Εσείς τι κάνατε; Και μην παριστάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και ότι δεν υπάρχουν αριθμοί συγκεκριμένοι. Μέσα σε πέντε χρόνια, αυξήσατε περίπου κατά το ήμισυ το συνολικό χρέος που είχε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Στο χρέος που παραλάβατε το 2004, με τις πραγματικές δανειακές ανάγκες της χώρας το 2009, θα προσθέσετε και άλλο τόσο. Μέσα δηλαδή σε πέντε χρόνια, προσθέσατε το μισό και, σε έξι χρόνια το διπλασιάζετε.

Υπάρχουν και ανείσπρακτες οφειλές, 13 δις το 2003, 35 δις το 2007. Ρωτάτε πού θα βρούμε τα λεφτά. Σας καταθέτω αυτό τον πίνακα, για να γνωρίζετε ακριβώς πόσο καλά και νοικοκυρεμένα εσείς διαχειρίζεστε την οικονομία. Είναι πίνακας του Γενικού Λογιστηρίου, που τον χρησιμοποιεί και το Ελεγκτικό.

Και πέρα από τα χρήματα, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχουν πολλά που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα, νοικοκυρεύουν την οικονομία, δημιουργούν και ευρύτερες συναινέσεις. Είναι οι αξίες μας. Είναι η αξία της διαφάνειας, είναι η αξία της αξιοκρατίας, είναι η αξία του σεβασμού στον πολίτη, είναι η αξία του σεβασμού της αξιοπρέπειας του πολίτη, είναι η αξία της διαβούλευσης και της δημοκρατικής έκφρασης του πολίτη.

Αλλά για όλα αυτά, χρειάζεται να συγκρουστεί κανείς με αντιλήψεις, πρακτικές και, ενίοτε, με συμφέροντα. Εσείς δεν το μπορείτε. Δεν το μπορέσατε. Εμείς το μπορούμε και, αύριο, η κυβέρνησή μας θα είναι μια κυβέρνηση αξιών, που θα χειρίζεται το δημόσιο πλούτο με διαφάνεια, θα επιβάλει την αξιοκρατία, θα μιλά τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αλήθειας και θα κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκλέχθηκε η Νέα Δημοκρατία για να διαχειριστεί τα συμφέροντα του λαού και απέτυχε οικτρά. Γι' αυτό, ζητάμε να πάμε στο λαό, να αποφασίσει επιτέλους ο Ελληνικός λαός ποιο δρόμο θέλει να πάρει η χώρα.

Να αποφασίσει,

Το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία,

Την έξοδο από την κρίση ή την χρεοκοπία,

Την αξιοπρεπή διαβίωση ή την φτώχεια,

Την ασφάλεια ή την ανασφάλεια,

Τη δουλειά ή την ανεργία,

Την πράσινη ανάπτυξη ή την ύφεση,

Τους τραπεζίτες ή τους πολίτες,

Το μεγάλο κεφάλαιο ή τον απλό εργαζόμενο, το μισθωτό, τον αγρότη, τον επαγγελματοβιοτέχνη,

Την παραγωγική ανασυγκρότηση ή την παρασιτική οικονομία,

Την κοινωνική ευαισθησία ή την αναλγησία,

Την προστασία του δημόσιου πλούτου ή το ξεπούλημά του,

Τον φόβο και την υποταγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ή την ισχυρή και περήφανη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας, το πρόγραμμά μας, αξιόπιστα.

Ανάμεσα σ' αυτά έχει να αποφασίσει ο λαός. Πράγματι, ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμος.

Και σήμερα, πάλι η έπαρσή σας. Εσείς δεν μας λέγατε για τους λαγούς; Σήμερα, γιατί κάνετε ότι δεν ακούτε; Εμείς σας καταθέσαμε μια υπεύθυνη πρόταση δημοκρατικής διεξόδου από την κρίση, την οποία εσείς έχετε διαμορφώσει, την εσωτερική κρίση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή κρίση.

Και αυτή η πρόταση είναι εκλογές μέχρι ή με τις Ευρωεκλογές και συναινετική απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και πάλι, κάνατε ότι δεν ακούσατε. Δώστε, λοιπόν, το δικαίωμα στο λαό να αποφασίσει, να ανοίξει νέους ορίζοντες, να λυθεί και το οικονομικό, και το κοινωνικό, και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για το μέλλον της χώρας, να μπορέσει να προχωρήσει η Ελλάδα δυναμικά, με ευρύτερες, δυνατές συναινέσεις, με πρόγραμμα και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Σας ευχαριστώ.