Δήλωση Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες, το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κλείνει τους μισούς θαλάμους. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι σε δραματική κατάσταση. Στο Αιγαίο, ο Πρύτανης απειλεί με παραίτηση. Ενώ το μεγαλύτερο Παιδαγωγικό της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, κλείνει για 3 μέρες την τελευταία εβδομάδα.

Η πολιτική για την παιδεία δεν μπορεί να εξαντλείται, ως μία ατέλειωτη σύσκεψη φορέων και διάλογος δεν σημαίνει ανακωχή με τα προβλήματα χρηματοδότησης και προγράμματος, τα οποία πρέπει να λυθούν αμέσως.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στη Βουλή ερωτήσεις για όλα τα παραπάνω θέματα. Έχει συζητήσει με όλους τους φορείς και με όλα τα Πανεπιστήμια που έχουν σήμερα προβλήματα. Και την επόμενη εβδομάδα, κατατίθεται επερώτηση εφ? όλης της ύλης για τα θέματα των Πανεπιστημίων.

Ιδιαίτερα για τα Πανεπιστήμια στα οποία αναφέρθηκα και που τα προβλήματά τους είναι πλέον εκρηκτικά, δίνουμε στοιχεία (στο σημείωμα που θα σας δοθεί)  προσθέτοντας ότι ενώ, αυτή τη στιγμή, έχουμε Πανεπιστήμια που κλείνουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές τρία νέα τμήματα, εκ των οποίων τα δύο στην πατρίδα του προηγούμενου υπουργού και, 13 Τμήματα ΤΕΙ, με αντίστοιχη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία.

Δηλαδή, Πανεπιστήμια κλείνουν, δαπάνες μειώνονται, ενώ ανακοινώνονται νέα, χωρίς καμία προϋπόθεση λειτουργίας. Η παιδεία πραγματικά εκπέμπει SOS.

Ακολουθεί σημείωμα για την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

 

Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS.

Η κατάσταση σε πολλά ιδρύματα έχει φτάσει κυριολεκτικά στο απροχώρητο με το κλείσιμο τους να φαίνεται ως η μόνη διαθέσιμη λύση.

 Ελλείψεις σε προσωπικό, ελλιπής χρηματοδότηση, ακατάλληλα κτίρια, καθυστερημένα συγγράμματα. Το σκηνικό καταστροφής του Δεκεμβρίου  πλανάται ακόμα και η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται σταθερά.

 Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό καταστροφής, ανυποληψίας και εγκατάλειψης για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Οδηγούν τη γνώση αλλού και στερούν από τα παιδιά μας τις ευκαιρίες που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα:

 

Το Αρεταίο Νοσοκομείο, η ιστορικότερη πανεπιστημιακή κλινική στη χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος. Χωρίς ούτε το μισό του απαιτούμενου προσωπικού, με τα μισά κρεβάτια κλειστά, καλείται να λειτουργεί με το φιλότιμο των εργαζομένων και της διοίκησης. Το φιλότιμο της κυβέρνησης;

 

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αδυνατεί να εγγυηθεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποφοίτησης των φοιτητών του. Τα 27 μέλη ΔΕΠ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις των άνω των 2000 φοιτητών του. Οι κτιριακές υποδομές είναι υποτυπώδεις αναγκάζοντας πολλούς φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα όρθιοι. Η υποβάθμιση της διδακτικής διαδικασίας είναι προφανής.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - ιδρυθέν αρχικά το 1919 - των 18 Τμημάτων, των 30 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, των 13.000 φοιτητών, των 6 νησιών, βρίσκεται σε κρίση. Αδυνατεί να προσλάβει έστω και ένα διδάσκοντα (ενώ δαπανά σημαντικά κονδύλια για τις συμβάσεις διδασκόντων του ΠΔ407/80) γιατί  παρά τις δημόσιες δηλώσεις και δεσμεύσεις του ΥΠΕΠΘ, εκκρεμεί από το 2006 η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος. Δαπανά το 50% του τακτικού του προϋπολογισμού σε ενοίκια χωρίς να παρέχει στοιχειώδη εργαστήρια, βιβλιοθήκες ή εγκαταστάσεις φοιτητικής μέριμνας. Ταυτόχρονα εμπαίζεται από το ΥΠΕΠΘ καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις το Δεκέμβριο 2007 του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, δεν έχει γίνει ούτε η δημοπράτηση για την επισκευή του σεισμόπληκτου και «ακατάλληλου» κτιρίου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο. Και όλα αυτά ενώ το 60% των πόρων που προγραμματίζονται για την επταετή προγραμματική περίοδο υπέρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα δοθούν για την ανέγερση Παλαιοντολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Λέσβο. Η έκφραση της κυβερνητικής περιφερειακής πολιτικής για την εκπαίδευση ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Συγκεντρωτισμός και πελατειακές και κομματικές επιλογές.

 

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ζητά εδώ και δύο χρόνια νέες οργανικές θέσεις ΔΕΠ αλλά και το ΥΠΕΠΘ καθυστερεί επί χρόνια τη χορήγηση ικανοποιητικού αριθμού ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, με αποτέλεσμα τα νεώτερα και περιφερειακά πανεπιστήμια να έχουν τραγικές ελλείψεις σε κάθε είδους προσωπικό που στην περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων αγγίζουν το 60%. Τα Προεδρικά Διατάγματα δεν εκδίδονται με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα νέα τμήματα αδικαιολόγητα, ακόμα και μετά την έγκριση τους από όλα τα αρμόδια όργανα του ΥΠΕΠΘ. Ο δυναμισμός του περιφερειακού αυτού πανεπιστημίου αναλώνεται για τα αυτονόητα.

 

Και ενώ η έλλειψη χρηματοδότησης, τα προβλήματα ακαδημαϊκής και διοικητικής στελέχωσης και έκδοσης των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων στις υφιστάμενες σχολές και τμήματα είναι καταφανής, το ΥΠΕΠΘ έχει προχωρήσει στη δημιουργία τριών νέων τμημάτων, δύο εκ των οποίων στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην υπουργού Παιδείας, κ. Στυλιανίδη. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί 13 νέα ΤΕΙ,  χωρίς να εντάσσονται σε κάποιον στρατηγικό σχεδιασμό.

Με τουλάχιστον 500 διορισμούς μελών ΔΕΠ να εκκρεμούν από το Μάιο και με την αποσύνδεση των προκηρύξεων από τις πιστώσεις που εφαρμόζεται επί ΝΔ, χάνονται πιστώσεις, δεν προχωρούν οι προσλήψεις και υστερεί το εκπαιδευτικό έργο.  

Ο μέσος όρος χρηματοδότησης των προϋπολογισμών παιδείας στην Ευρώπη των 27, όχι στην Ευρώπη των 15, με όλες τις νέες χώρες μέσα, είναι 5%. Φέτος στη χώρα μας και για 5η συνεχή χρονιά έχουμε μείωση του προϋπολογισμού της παιδείας ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Φέτος είμαστε στο 3,057%.

Εξέλιξη δαπανών για την παιδεία (ποσοστό επί του ΑΕΠ)

 

Έτος

   ποσοστό %

2004

   3,61%

2005

   3,58%

2006

   3,52%

2008

   3,087%

2009

   3,056%