Ομιλία Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στους αγρότες

 

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

 

Κυρίες και κύριου συνάδελφοι όταν η κυβέρνηση είναι σε απόγνωση και εμφανίζονται οι υπουργοί της σε απόγνωση, ψευδόμενοι και υβρίζοντες τότε το φαινόμενο είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό, για να μην πω βαρύτερη κουβέντα.

Αλλά ο δραπέτης υπουργός φρόντισε πριν αποχωρήσει από την αίθουσα να μας κάνει και μαθήματα επί του κανονισμού της Βουλής. Και τώρα καταλάβαμε όλοι το λόγο, ποια ήταν η μεθόδευση, ήθελε να δραπετεύσει. Ήθελε να χρησιμοποιήσει το χρόνο της δευτερολογίας του, πριν μιλήσουν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, για να μην ακούσει την αντιπαράθεση των άλλων κομμάτων πλην του Συνασπισμού. Μελιστάλαχτος με τους συναδέλφους βουλευτές του Συνασπισμού, σε αντιπαράθεση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Συνασπισμού τον κ. Λαφαζάνη και μόλις είδε τα δύσκολα, μόλις κατάλαβε τι έρχεται και από τους υπόλοιπους, ο κ. Ροντούλης είναι στην αίθουσα ετράπη εις φυγείν. Είμαστε εδώ για να ακούσει και εμάς και όμως τρέπεται σε φυγή, αφού όμως φροντίσει να χρησιμοποιήσει το μισό χρόνο της ομιλίας του για να καθυβρίσει ξανά το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Γιώργο Παπανδρέου.

Τα ίδια κάνατε όμως και στους αγρότες. Για αυτό και οδηγήσατε τους αγρότες στα μπλόκα. Για αυτό  και τους οδηγήσατε στα τρακτέρ για να κλείσουν τους εθνικούς δρόμους. Στην πραγματικότητα, τους δρόμους τους κλείνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την πολιτική της.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

Τάζουν στους αγρότες για 500 εκ. ευρώ.  Τη μία μέρα είναι από τον ΕΓΛΑ, την άλλη είναι εισοδηματική ενίσχυση. Τη μία μέρα είναι αποζημίωση,  την άλλη είναι εθνική ενίσχυση

Πότε είναι 500 εκ. καθαρά, προχτές ακούγαμε ότι είναι 500 εκ.  επιπλέον της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, σήμερα ακούσαμε ότι είναι 425 εκ. όπως ομολόγησε  επιτέλους ο κ. Υπουργός μετά από την πίεση του κ. Λαφαζάνη.

Ο κ. υπουργός, ο οποίος κατά τα άλλα υπεραμύνεται της αλήθειας, της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία και υποκρισία, σύμφωνα με τις σημερινές του δηλώσεις. Ο ίδιος ο υπουργός φροντίζει στη συνέχεια να κατηγορήσει, το νεοφιλελεύθερο, λέει, ΠΑΣΟΚ της υποκρισίας και της κοινωνικής αναλγησίας, το οποίο παραμένει και αμετανόητο. Και καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, ότι εμείς εγκαλούμε την κυβέρνηση για αντικοινοτική συμπεριφορά και επίσης ότι με την πολιτική μας αυτή βλάπτουμε τους αγρότες ισχυριζόμενοι ότι τα 500 εκ. ευρώ των αποζημιώσεων δεν τα δικαιούνται.

Και για να γίνουμε σοβαροί και συγκεκριμένοι, σας διαβάζω 22 Ιανουαρίου, δήλωση του κ, Χατζηγάκη στο Mega, «θα δοθούν οι επιδοτήσεις, οι οποίες είναι παράνομες» και ακολουθούν συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών στο ίδιο πνεύμα. 23 Ιανουαρίου, δεύτερη δήλωση του κ, Χατζηγάκη και κυβερνητικών στελεχών ότι «τη Δευτέρα οι αποζημιώσεις θα βρίσκονται στα βιβλιάρια των αγροτών». 24, 25 και 26 Ιανουαρίου, Τρίτη δήλωση του υπουργού κ. Χατζηγάκη για το αν και κατά πόσο θα δοθούν «οι ενισχύσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Και μετά επαναπροσδιόρισε τη θέση του. 27 Ιανουαρίου, τέταρτη δήλωση του υπουργού και άλλων στελεχών περιλαμβανομένου και του κ. Κοντού στην τηλεόραση της ΝΕΤ  ότι «τα 500 εκ. ευρώ είναι πέρα εκείνων των προβλεπόμενων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ». 29 Ιανουαρίου, πέμπτη δήλωση του υπουργού παρόντος και του προέδρου του ΕΛΓΑ του κ. Κατσαρού ότι «οι αποζημιώσεις των 500 εκ. ευρώ θα δοθούν κατόπιν επεξεργασίας από τον ΕΛΓΑ και έγκρισης τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρατικές ενισχύσεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος χρησιμοποιεί τη διγλωσσία σε αυτή τη χώρα;

Ποιος κοροϊδεύει τον κόσμο;

Ποιος  κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία;

Και μετά αναρωτιέστε γιατί οι αγρότες είναι στους δρόμους. Όταν εσείς τελικά τους οδηγήσατε τους αγρότες στους δρόμους για να πάρουν στην πραγματικότητα τα αυτονόητα. Αυτά που δικαιούνται; Αυτά που τους χρωστάτε; Αυτά που ο ίδιος ο κ. Κοντός είχε προϋπολογίσει και προεγγράψει στον προϋπολογισμό του 2009, όπως σωστά, σας επαναλαμβάνω, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης;

Και τι αποδεικνύεται σήμερα; Το ομολόγησε ο δραπέτης  από την αίθουσα υπουργός κ. Χατζηγάκης ότι δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στους αγρότες.

Αυτό είναι ο ορισμός του  εμπαιγμού. 

Και αποτελεί βεβαίως  συνήθη τακτική της ΝΔ. Σε όλους τους τομείς.

Υποσχέσεις, επικοινωνιακά παιχνίδια, εξαγγελίες που μένουν πάντα στα χαρτιά, αλχημείες και πρόχειρα μέτρα. Και θέλετε έτσι να σας πιστέψει ο κόσμος ότι μπορείτε εσείς να του ορίσετε τη ζωή του, να του διασφαλίσετε το μέλλον του.

Δεν έχετε κανένα σχέδιο και καμία πολιτική. Στερείστε οράματος. Και το μόνο που κάνετε εδώ και χρόνια που βρίσκεστε στην κυβέρνηση, το κάνετε με συνέπεια βέβαια και με άριστα επικοινωνιακά τρικ  είναι να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ.

Πείτε μας λοιπόν. Τις πταίει για τις αγροτικές κινητοποιήσεις; Η διεθνής κρίση; Το ΠΑΣΟΚ; Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ή μήπως οι ίδιοι οι αγρότες;

Ποιος φταίει για τη διαρκή μείωση του αγροτικού εισοδήματος πέντε χρόνια τώρα; Βρείτε μου έναν αγρότη σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, ο οποίος να πει: ναι κύριοι, ναι ελληνικέ λαέ εγώ περνάω καλύτερα τώρα από ότι περνούσα τις μέρες του ΠΑΣΟΚ. 

Ποιος ευθύνεται για την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων;

Ποιος ευθύνεται για τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων;

Ποιος ευθύνεται για τη διόγκωση του κόστους παραγωγής;

Κανένας παραγωγός, κανένας αγρότης αυτά τα πέντε χρόνια δεν είδε βελτίωση στη ζωή του. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι ευχαριστημένος από την πολιτική σας. Για αυτό είναι στο δρόμο,

Απαντήστε μου γιατί το γεωργικό εισόδημα στο διάστημα 2004-2007 μειώθηκε κατά 16% σε σταθερές τιμές, όταν το μέσο ευρωπαϊκό αυξήθηκε κατά 11%; Γιατί ο  Φ.Π.Α. αυξήθηκε κατά μια μονάδα, όταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. στο συμβόλαιο τιμής του κ. Καραμανλή με τους αγρότες  μιλούσαν για μείωση  του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα στο 8%;

Γιατί δεν έχουμε δει καμία αύξηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα; Κανένα πρόγραμμα και καμία βοήθεια για τους νέους αγρότες;

Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν αξιοποιείτε την δυνατότητα που δίδεται στα πλαίσια της νομιμότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση με κρατικές ενισχύσεις του κόστους παραγωγής με 1 δις ευρώ; Προσοχή, μιλώ για ενίσχυση για το κόστος παραγωγής. Μέχρι και τη δόκιμη κοινοτική ορολογία σας υποδεικνύουμε. Αλλά εσείς τι κάνετε, γυρνάτε αλλού και μας απαντάτε: «Πινακωτή, πινακωτή από το άλλο μου το αυτί».

Γιατί δεν παίρνετε την απόφαση για το πάγωμα των δανείων για δυο χρόνια; Γιατί δεν προχωράτε στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 7% στο 11%  που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου;

Εμείς, δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, κάνουμε κριτική με  προτάσεις συγκεκριμένες, προτάσεις που αφορούν τον πολίτη. Μας ενδιαφέρει η υπεύθυνη στάση.

Και ολοκληρώνω με ένα ερώτημα, μπορείτε κύριε Κιλτίδη που μας κάνετε την τιμή να παρευρίσκεστε στην αίθουσα να διαβεβαιώσατε το σώμα ότι οι αγρότες ακόμη και αυτά τα 500 εκ. που είναι προϋπολογισμένα, ότι  θα τα πάρουν οι αγρότες; Δεδομένου, όπως λέει ο κ. Κατσαρός, ότι χρειάζονται 4 μήνες. Και αυτοί οι 4 μήνες είναι μέσα στον προεκλογικό χρόνο, στον ύποπτο εκλογικό χρόνο των ευρωεκλογών  οπωσδήποτε και ενδεχομένως και των εθνικών εκλογών; Πρόκειται να πάρουν ένα ευρώ; Φοβάμαι πως όχι.