Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου σε εκδήλωση Ελλήνων του Βερολίνου

 

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

 

Φίλες και φίλοι, είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε απόψε εδώ για να βρεθούμε. Να ευχαριστήσω και υπεύθυνους των οργανώσεών μας. Να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της τοπικής SPD, να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω και την εκπρόσωπο από τη Σοσιαλιστική Νεολαία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και βεβαίως όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που βρίσκονται εδώ και τους παλιούς φίλους, αλλά και τη νέα γενιά που βλέπω. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι μια ζωντανή νέα γενιά, προοδευτική νέα γενιά, που δίνει ελπίδα και σε σας, και σε μας στην πατρίδα.

Θέλω να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για πολλαπλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, γιατί αισθάνομαι και εγώ σαν κι εσάς. Μεγάλωσα κι εγώ στην ξενιτιά, ξέρω τι σημαίνει να είσαι Έλληνας της διασποράς, ξέρω τι σημαίνει να πονάς την πατρίδα σου από μακριά, και ξέρω ότι ο Έλληνας της διασποράς είναι δυο φορές Έλληνας, διότι κάθε μέρα βλέπει μπροστά του τη σύγκριση, το ερώτημα για τη χώρα του, το ερώτημα για την κοινότητά του, και είναι αυτός ο οποίος πρέπει να υπερασπίζεται αυτή του την καταγωγή και τον πολιτισμό και να είναι περήφανος γι' αυτό.

Χαίρομαι ιδιαίτερα επίσης, διότι εδώ στη Γερμανία αναπτύχθηκε, στα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας, ένα μεγάλο δημοκρατικό κίνημα, που στάθηκε στο πλάι του Αρχηγού τότε και αργότερα Πρωθυπουργού, του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που πάλεψαν για τη δημοκρατία, γιατί πίστεψαν και ήξεραν οι εργαζόμενοι τότε, πολλοί από εσάς, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη Ελλάδα. Ότι δεν ήταν μοίρα μας η Δικτατορία. Αλλά και εγώ έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το Βερολίνο, αφού εδώ είχε σπουδάσει κοινωνιολογία ο Γεώργιος Παπανδρέου και ήταν φοιτητής όταν τον ανακάλυψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος,  ο οποίος του ζήτησε να έρθει στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε και την πολιτική του καριέρα.

Βέβαια ήταν μια άλλη εποχή, αλλά ήταν εποχή συγκρότησης της ελληνικής Δημοκρατίας. Ήταν μια εποχή, αργότερα, ανατροπής της Δικτατορίας, τις δεκαετίες του '60 και του '70. Αλλά και σήμερα έχουμε νέες προκλήσεις και νέους ορίζοντες. Και πράγματι, ξέρω πόσο εσείς πονάτε να βλέπετε μέσα από την τηλεόραση τι γίνεται στη χώρα μας, όσο κι εμένα με πονάει, αλλά ξέρω πόσο πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα της διασποράς, όταν βλέπουν στην πατρίδα τους γεγονότα και μια πολιτική κατάσταση που δεν μας τιμά. Να έχουμε συνεχώς μια εικόνα αδιαφάνειας, διαφθοράς και σκανδάλων. Να έχουμε κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις βίας, συγκρούσεις και βεβαίως έλλειψη προοπτικής.

Θέλω εδώ όπου βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο Βερολίνο, να μεταφέρω σε σας, και μέσα από σας σε όλο τον Ελληνισμό της Γερμανίας, θα έλεγα σε όλο τον Ελληνισμό της διασποράς, ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη. Αυτή την καλύτερη Ελλάδα θα φέρουμε εμείς ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, θα φέρουμε και πάλι μια νέα ελπίδα, μια νέα πορεία. Και ξέρω ότι το ξέρετε. Πρώτα απ' όλα το αποδείξαμε. Παραδώσαμε το 2004 μια Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα που είχε μπει με την αξία της στην Ευρωζώνη την Ελλάδα του 5% ανάπτυξη κάθε χρόνο, την Ελλάδα των μεγάλων έργων, την Ελλάδα που κατάφερε και διαμόρφωσε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς στα Βαλκάνια, αλλά και την Ελλάδα που κατάφερε να βάλει και την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξέρω ότι κι εσείς ξέρετε, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες που ζήσαμε στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα μπορεί πολύ καλύτερα. Διότι εμείς ξέρουμε από τη δική μας εμπειρία ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα, όταν βρίσκουν συνθήκες σωστές, όταν βρίσκουν μια ευνομούμενη Πολιτεία με κανόνες και μια τάξη στη ζωή τους, ξέρουν να αξιοποιούν αυτές τις καταστάσεις και να προοδεύουν.

Γι' αυτό και ο Ελληνισμός της διασποράς είναι από τη φύση του ένας Ελληνισμός που θέλει την αλλαγή στη χώρα μας, διότι ξέρει ότι μπορεί να έχει  μια καλύτερη Ελλάδα. Γι' αυτό κι εμείς, ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, από την ημέρα που αναλάβαμε το 1981, επενδύσαμε στον Ελληνισμό της διασποράς με πολλά μέτρα, με πολλές πολιτικές, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, τις κατασκηνώσεις για τους νέους, ακόμα και τα προγράμματα της συμμετοχής των εθελοντών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, το εκπαιδευτικό σύστημα, με τα σχολεία που βεβαίως άλλαξαν με τις πολιτικές μας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Αρχικώς, ήταν ένα εκπαιδευτικό σύστημα για να δώσουμε ουσιαστικά το έναυσμα της επιστροφής, αλλά καθώς ο Ελληνισμός έμενε στη Γερμανία και στην Ευρώπη, είπαμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα που εμείς θα στηρίξουμε ως Έλληνες της διασποράς, ως ελληνικό κράτος, θα έπρεπε να κάνει δύο πράγματα.

Πρώτα απ' όλα, να δώσει τη δυνατότητα στο νέο παιδί να μάθει την καταγωγή του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του, τη γλώσσα του, να είναι περήφανο γι' αυτή του την καταγωγή και τον πολιτισμό, και αν θέλει να μπορεί να γυρίσει στην Ελλάδα και να αισθανθεί ότι είναι η πατρίδα του. Και από την άλλη μεριά, να μη χάσει τη δυνατότητα, εφόσον παραμείνει στη Γερμανία ή σε μια άλλη χώρα της διασποράς, να είναι ισότιμος με κάθε άλλο πολίτη αυτής της χώρας.

Υπάρχουν πολλές φορές δυσκολίες, αλλά αυτό παραμένει ως βασικός στόχος. Αλλά θέλω και κάτι ακόμα να πω που αποτελεί στόχο για την αυριανή μας κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να ξανασυνδέσουμε τον Ελληνισμό της διασποράς με την Ελλάδα μέσα από προγράμματα, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η γνώση σας, η τεχνογνωσία σας, η εμπειρία σας ακόμα περισσότερο, διότι πάντα προσέφερε ο ελληνισμός της διασποράς στο να γίνεται η Ελλάδα όλο και καλύτερη. Και το χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο τώρα, που βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Η δική σας συνεισφορά και πάλι θα είναι καθοριστική, και πάλι θα είναι ιστορική. Και να ξέρετε ότι εγώ αύριο, λαού θέλοντος, ως πρωθυπουργός της χώρας και έχοντας ρίζες κι εδώ στη διασπορά, θα αξιοποιήσω τον Ελληνισμό της διασποράς με τον καλύτερο τρόπο.

Γι' αυτό κι εμείς υποστηρίξαμε το δικαίωμα της ψήφου του Έλληνα της διασποράς. Ήταν από τις πρώτες μας εξαγγελίες πριν από πολλά χρόνια. Περάσαμε αυτή την πρόταση στο Σύνταγμα. Γίνεται διαπραγμάτευση με την κυβερνητική παράταξη σήμερα, έχουμε τις διαφωνίες μας, διότι θεωρήσαμε ότι τα πρώτα τους προσχέδια δεν ήταν θετικά και σε αυτό συμφωνούσαν και τα όργανα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρχουν ξεχωριστές περιφέρειες του απόδημου Ελληνισμού, του Ελληνισμού της διασποράς, ώστε να εκπροσωπηθεί γνήσια η φωνή του Έλληνα και της Ελληνίδας της διασποράς στην ελληνική Βουλή. Αυτός είναι ο στόχος μας και βεβαίως θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπροστά μας έχουμε τις Ευρωεκλογές, πιθανόν να έχουμε και εθνικές εκλογές. Αυτό το έχουμε ζητήσει, όχι διότι βιαζόμαστε εμείς ως ΠΑΣΟΚ,  αλλά γιατί βιάζεται η Ελλάδα να υπάρξει αλλαγή, για να σταματήσει αυτή η κατηφόρα, η κρίση αξιών, η κρίση θεσμών, η κρίση στην οικονομία, η κρίση στην κοινωνία. Αλλά βεβαίως, έχουμε και τις Ευρωεκλογές. Σε αυτές τις ευρωεκλογές, έχει δικαίωμα ο Έλληνας της Ευρώπης να ψηφίσει στη χώρα που ζει, είτε για τη χώρα που ζει είτε για την Ελλάδα. Είναι βεβαίως θέμα συνείδησης αυτό, όποιος θέλει να ψηφίσει, αλλά εγώ αυτό που θα σας ζητήσω είναι να υπάρξει η ψήφος του Ελληνισμού, να ακουστεί ο Έλληνας και η Ελληνίδα, να γραφτείτε για τις εκλογές όσοι δεν έχετε γραφτεί και να έχετε ισχυρή παρουσία. Και βεβαίως, ισχυρή παρουσία και για την Ελλάδα, και για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Αυτό το λέμε, οι Ευρωεκλογές δεν είναι απλώς Ευρωεκλογές. Για την Ελλάδα είναι ένα δημοψήφισμα απέναντι σε μια κατάσταση που δεν πάει άλλο. Ο Έλληνας λέει φτάνει πια, πρέπει να αλλάξει πορεία η χώρα. Για να δούμε όμως, ποια είναι τα προβλήματα της χώρας, ποια η φύση του προβλήματος.

Πρώτα απ' όλα, αντιμετωπίζουμε μια διεθνή κρίση, αλλά δεν ήταν αυτή που χτύπησε την πόρτα μας, για να μας δημιουργήσει την εσωτερική κρίση που βλέπουμε σήμερα. Η κρίση στην Ελλάδα, δυστυχώς, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Όμως μπαίνουμε σε αυτή τη διεθνή κρίση ανοχύρωτοι. Μια διεθνή κρίση που και αυτή έχει το πρόσημο, έχει δηλαδή την καταγωγή της σε μία νεοσυντηρητική πολιτική λογική. Είναι αυτή η νεοσυντηρητική πολιτική που επέτρεψε στα μεγάλα συμφέροντα, που επέτρεψε στο μεγάλο κεφάλαιο να συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο, όπως έγινε στην Αμερική, που είδαμε να συγκεντρώσει τεράστια ισχύ και πολιτική δύναμη. Αυτή η νεοσυντηρητική πολιτική επέτρεψε να συγκεντρώσουν δύναμη ακόμα και τα media, ουσιαστικά να αιχμαλωτίσουν τις δημοκρατίες μας, τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αδιαφάνεια των αποφάσεων. Και οι αποφάσεις αυτές, να έχουν ως επίπτωση το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ φτωχότερου και πλουσιότερου σε όλες τις χώρες  και βεβαίως και τη μεγάλη φούσκα που έσκασε στην Αμερική και δημιούργησε αυτό το τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως.

Είναι αυτή η πολιτική της συντήρησης, η οποία λειτούργησε αντιδημοκρατικά, που δεν ελέγχθηκε από τους θεσμούς και που προσπάθησε να περάσει τις δικές της πολιτικές. Το ίδιο και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, αυτό το οποίο έχουμε είναι αδιαφάνεια αποφάσεων, έχουμε συγκέντρωση πλούτου σε λίγους, έχουμε μια κυβέρνηση που βοηθά ποιους; Βοηθάει τους ισχυρούς και τους «ημέτερους», και τους δικούς της, με μια κομματική λογική που έφερε μια αντίληψη στην Ελλάδα, που νομίσαμε ότι είχε ξεπεραστεί από τη δεκαετία του '60.

Είναι η λογική που λέει «το κράτος είμαι εγώ και κάνω ό,τι θέλω και βοηθώ εκείνον που θέλω και δεν βοηθώ τον άλλον». Δηλαδή, μια λογική προνομίων για τους λίγους και όχι δικαιωμάτων για όλους. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς λέμε όχι προνόμια για λίγους, αλλά δικαιώματα για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Δικαίωμα είναι για μας η εργασία, δικαίωμα είναι για μας η σωστή υγεία, δικαίωμα είναι για μας η σωστή σύνταξη, δικαίωμα είναι για μας η πρόνοια.

Δεν μπορεί, φίλες και φίλοι, να προοδεύσει μια χώρα, όταν τον πλούτο του Ελληνικού λαού, τον δικό σας κόπο, τον φόρο, τα έσοδα, την περιουσία του κράτους, τα διαχειρίζεται ο κάθε υπουργός, σαν να είναι δικό του οικόπεδο.

Με τεράστια σκάνδαλα το ένα μετά το άλλο, με λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Αίσχος το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που είναι μόνο ένα από τα πολλά σκάνδαλα αυτής της κυβέρνησης που, μέσα από τα ιερά σύμβολα του Αγίου Όρους, θέλησε ουσιαστικά να λεηλατήσει και να δημιουργήσει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Αυτή η κυβέρνηση, αντί να ξεκαθαρίσει αυτές τις υποθέσεις, συγκαλύπτει και παραγράφει αυτές τις υποθέσεις, διότι ξέρει και έχει τις ενοχές της.

Το ίδιο έγινε και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα λεφτά του Ελληνικού λαού που τα αξιοποίησαν -και δεν θέλουν την έρευνα σε βάθος- για δικές τους υποθέσεις. Μαύρο πολιτικό χρήμα. Τα λεφτά των συνταξιούχων.

Υποκλοπές, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΟΤΕ, Υπουργείο Πολιτισμού, καρτέλ. Και όλα αυτά, διότι υπάρχει μια αντίληψη ότι «θα διοικήσουμε το κράτος, βάζοντας στις διοικήσεις τον κουμπάρο, το φίλο, το γνωστό». Αυτά θα τελειώσουν με την κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Θα υπάρξει χρηστή διοίκηση. Θα ξέρει ο νέος ότι με την αξία του, μπορεί να πάει μπροστά.

Θα αξιοποιήσουμε τους καλύτερους στις διοικήσεις του κράτους, θα χρησιμοποιήσουμε τους πιο άξιους που έχει ο Ελληνισμός, και εντός, και στη διασπορά. Θα αξιοποιήσουμε τους καλύτερους ανθρώπους, για να πάει η Ελλάδα μπροστά.

Θα σταματήσει αυτή η λογική που σήμερα επικρατεί επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε ποια είναι η λογική αυτή; Η λογική που υποστηρίζει το δίκιο του ισχυρού. Εμείς θέλουμε ένα κράτος Δικαίου, όπου υπάρχει η ισχύς του Δικαίου, όπου η ισχύς του Δικαίου είναι η προστασία του κάθε πολίτη, της ζωής του, του κόπου του, της περιουσίας του, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα ευνομούμενο κράτος Δικαίου.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το πρόγραμμά μας έχει τέσσερα βασικά σημεία.

Πρώτα απ' όλα, να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα των εισοδημάτων της μεσαίας και χαμηλότερης τάξης. Να τονώσουμε δηλαδή την αγοραστική δύναμη, το εισόδημα των μεσαίων εισοδημάτων και των χαμηλότερων εισοδημάτων με προγράμματα, με οικονομικά μέτρα, που θα ανακουφίσουν αυτές τις τάξεις και με σωστή και δίκαιη αναδιανομή του υπάρχοντος πλούτου στη χώρα μας.

Το δεύτερο είναι να οργανώσουμε και πάλι, σωστά και σύγχρονα, το κοινωνικό μας σύστημα. Προτεραιότητα για μας είναι να έχουμε σωστά νοσοκομεία, να έχουμε σωστά σχολεία και Πανεπιστήμια, να έχουμε σωστά νηπιαγωγεία, να έχουμε σωστή κοινωνική πρόνοια. Και να μην επιτρέπουμε αυτό το πλιάτσικο που γίνεται από τους ιδιωτικούς φορείς, με χρήματα του ελληνικού λαού.

Το τρίτο είναι να πάμε σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης. Αυτό που λέμε, θα το ξέρετε εσείς γιατί συζητείται πολύ και στη Γερμανία, της Πράσινης Ανάπτυξης. Παράδειγμα: σήμερα οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο, βρίσκονται σε απόγνωση. Ξέρετε γιατί; Διότι 5 χρόνια, αντί να αξιοποιηθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για να προσανατολίσει την αγροτιά μας σε νέα προϊόντα, δεν υπήρξε τίποτε. Καμία στρατηγική.

Αυτό που θα έπρεπε να έχει υπάρξει από πλευράς της κυβέρνησης, μιας σωστής κυβέρνησης, είναι να προσανατολίσει, να βοηθήσει και να στηρίξει τον αγρότη να αναπτύξει προϊόντα ποιοτικά, προϊόντα οικολογικά, προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωτοπορήσει.

Και όχι μόνο στον αγροτικό τομέα, αλά και στον τουρισμό, και στην παιδεία, και στην υγεία, και στην ενέργεια, και στις μεταφορές, και στις κατασκευές. Να πάμε σε μια οικονομία πράσινης τεχνολογίας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός ο στόχος θα τονώσει την οικονομία μας, θα δώσει νέες δουλειές ποιοτικές, όπου εμείς δεν θα ανταγωνιζόμαστε με τους μισθούς της Βουλγαρίας ή της Τουρκίας ή της Κίνας, αλλά θα επενδύσουμε στον εργαζόμενο, στον αγρότη, στον επαγγελματία στην Ελλάδα, για να βγάλει ποιοτικό προϊόν. Αυτή είναι η διαφορά μας και μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική. Αυτή την Ελλάδα έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε.

Βεβαίως, ο τέταρτος στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτή τη γραφειοκρατία, που κι εσείς ζείτε, αλλά δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία είναι και η διαφθορά, η οποία πηγάζει όμως από το κεφάλι, δυστυχώς, στη χώρα  μας. Αυτό μπορεί να αλλάξει και αυτό, φίλες και φίλοι, δεν κοστίζει. Δεν κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο.

Η αξιοπρέπεια, η διαφάνεια, η αξιοκρατία δεν κοστίζουν ευρώ. Είναι βασικές αρχές όμως ενός νέου Συμφώνου Εμπιστοσύνης με τον Έλληνα πολίτη. Να ξέρει ότι το κράτος τον σέβεται, να ξέρει ότι η Πολιτεία τον σέβεται ως άνθρωπο, ως πολίτη. Την αξιοπρέπειά του, το φιλότιμό του, την περηφάνιά του για τη χώρα του. Αυτό εμείς θα το εγγυηθούμε.

Βεβαίως εκεί θα συγκρουστούμε και με συμφέροντα, αλλά να ξέρετε, εγώ είμαι έτοιμος, εμείς είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όποια αντιπαραγωγικά, παρασιτικά συμφέροντα υπάρχουν, για να μπορέσουμε επιτέλους να φτιάξουμε ένα ευνομούμενο κράτος.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, διότι πάντα βρισκόσασταν και στις επάλξεις για τους μεγάλους αγώνες της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα. Είναι απαράδεκτο, ακόμη και σήμερα, η Τουρκία που ζητά να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην έχει συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν και πάλι απειλές στο Αιγαίο από την Τουρκία. Απο εδώ, από τη Γερμανία, εμείς λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί τέτοιες απειλές, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι μπορεί και την ασφάλεια, και τη σιγουριά να διατηρήσει, και να προωθήσει την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού λαού. Και τα δύο μπορούν να γίνουν. Αρκεί, να εδράζεται αυτό στο Διεθνές Δίκαιο, όχι στο δίκιο του ισχυρού όπως είπαμε, αλλά στο Διεθνές Δίκαιο.

Το Διεθνές Δίκαιο θα μας ενώσει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για όλα τα Βαλκάνια. Και βεβαίως, και για τη γείτονα χώρα, τη Fyrom, επίσης ζητάμε το τέλος της δικής τους αδιαλλαξίας, για να βρούμε μια λύση, που και οι δυο χώρες, και οι δυο πλευρές, αμοιβαία, θα μπορούν να είναι ικανοποιημένες. Σε αυτό, υποσχόμαστε να δώσουμε τις μάχες μας.

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι γι' αυτή την υποστήριξη ως Έλληνες της διασποράς, ως Έλληνες της Γερμανίας. Όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμά μας και ο στόχος μας δεν είναι να διαιρέσουμε τον Ελληνισμό, δεν είναι να διχάσουμε τον Ελληνισμό, όπως κατάφεραν να κάνουν οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, ειδικά διαμορφώνοντας μια οικονομική κατάσταση τόσο δύσκολη για τους αγρότες, για τη νέα γενιά, που δυστυχώς για να βρει μια δουλειά, πρέπει να τρέχει στα βουλευτικά γραφεία και να ευτελίζεται. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Είναι τραγικό και το ξέρετε καλά εσείς εδώ.

Αυτά δεν ενώνουν τον Ελληνικό λαό, αυτά διχάζουν τον Ελληνικό λαό. Και εμείς, χρειαζόμαστε ένα λαό, ο οποίος έχει όραμα, έχει έμπνευση, έχει στόχους. Και μπορούμε, προοδευτικά και ενωμένα, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας.

Ξέρω ότι το πιστεύετε. Γι' αυτό, θέλω να σας ευχαριστήσω, όπως και για την παρουσία σας απόψε.

Καλό μας αγώνα. Με τη νίκη. Να είστε καλά.