«Πέντε παρεμβάσεις για να σωθεί η οικονομία»

Συνέντευξη Τύπου Λ. Κατσέλη, Δημήτρη Κουσελά, Στάθη Κουτμερίδη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου

 

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της οικονομίας και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα δώσω κατ' ευθείαν τον λόγο στην πολιτική εκπρόσωπο, την κυρία Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ. Όπως ξέρετε εντός της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 - 2011. Ενόψει αυτής της κατάθεσης, το ΠΑΣΟΚ επανακαταθέτει σήμερα τις προτάσεις που έχει κάνει, για ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η πραγματική οικονομία, η αγορά και τα δημόσια οικονομικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδα, χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατώνται, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν απειλούμενοι με μείωση μισθού, περικοπή ημερών και ωρών εργασίας, απολύσεις ακόμη και με κλήρωση όπως έγινε πριν λίγες μέρες σε επιχείρηση της Πάτρας.

Η κατακόρυφη πτώση εισοδήματος λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, χαμηλών τιμών και αδιάθετων προϊόντων έχει οδηγήσει τους αγρότες σα μπλόκα. Τα συσσωρευμένα δάνεια σε συνδυασμό με τον περιορισμό του οικογενειακού προϋπολογισμού, φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η καθίζηση της αγοράς επιφέρει κατάρρευση με τη σειρά της των άμεσων και έμμεσων φόρων και επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, που είναι εδώ και καιρό εκτός ελέγχου εξ αιτίας της αλόγιστης πολιτικής της Κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του 2009 που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα μήνα, έχει ανατραπεί και στην πράξη δεν υφίσταται. Η κρίση σήμερα της πραγματικής οικονομίας προμηνύει νέες επισφάλειες και κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Αυτή είναι η κατάσταση.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση αποτέλεσμα της παντελούς αδυναμίας της Κυβέρνησης εδώ και 5 χρόνια να προβλέψει, να δράσει έγκαιρα, να θωρακίσει την οικονομία και να προστατεύσει τον πολίτη, επανακαταθέτουμε, όπως είπαμε, ως υπεύθυνη Αντιπολίτευση, κωδικοποιημένες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της διοχέτευσης της ρευστότητας στην αγορά. Προτάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Προτάσεις για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και προτάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και μακροοικονομική σταθερότητα.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Θέτουμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της, επισημαίνουμε ότι οφείλει:

Να σταματήσει να διαχειρίζεται την κρίση με όρους επικοινωνίας, να σταματήσει να ανακοινώνει αποσπασματικά μέτρα.

Να σταματήσει εδώ και τώρα τις πελατειακές προεκλογικές διευθετήσεις, που εξαντλούν τα όποια δημοσιονομικά αποθέματα έχουν απομείνει, χωρίς να εξασφαλίζουν βιώσιμη προοπτική ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στην οικονομία.

Να μην δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο τα αναπτυξιακά αποθέματα της χώρας, προσφεύγοντας σε κρυφό πανάκριβο δανεισμό υποθηκεύοντας μελλοντικά έσοδα του προϋπολογισμό.

Να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της και να διαχειριστεί με διαφάνεια τους δημόσιους πόρους.

Η Κυβέρνηση έχει τη στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό:

Να καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για συζήτηση πριν το καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να προβεί στην επιβεβλημένη αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2009.

Να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Καταθέτουμε όλες τις προτάσεις μας κωδικοποιημένες όπως έχουμε πει. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Κουσελάς.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συμπληρωματικά και πολύ σύντομα. Θα επιμείνω στα τρία τελευταία ζητήματα που έβαλε η κυρία Κατσέλη. Το πρώτο, η κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι παράλογο σε αυτή την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, στο ξεκίνημα της διεθνούς κρίσης, (που ήδη έχουμε δει τα αποτελέσματά της στο εσωτερικό πεδίο από την ασκούμενη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική), η Κυβέρνηση να μην ανοίγει ένα ουσιαστικό διάλογο με τα πολιτικά Κόμματα και τους φορείς και να στέλνει τυπικά τελείως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν στο ξεκίνημα αυτής της διεθνούς κρίσης, να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου από την κρίση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εμείς εκεί θα καταθέσουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας όπως τόνισε η κυρία Κατσέλη.

Γι' αυτό και πρέπει πριν το Πρόγραμμα αυτό πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά αυτό το οποίο φαίνεται είναι μια προσβολή του Εθνικού Κοινοβουλίου, το οποίο η Κυβέρνηση δεν το λαμβάνει υπόψη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός ήδη έχει ανατραπεί, έχει τιναχτεί στον αέρα, δεν υφίσταται. Οι εξωπραγματικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο η Κυβέρνηση το έβλεπε πάρα πολύ χαμηλά μέσα από τον προϋπολογισμό που ψήφισε και μια σειρά άλλων δημοσιονομικών μεγεθών, έχουν ξεφύγει τελείως.

Άρα υπάρχει ανάγκη η Βουλή να επανέλθει πάνω σε αυτό το ζήτημα γιατί ο προϋπολογισμός είναι νόμος του κράτους. Δεν μπορεί λοιπόν να εκτελεστεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα. Είναι υποχρέωσή της να σέβεται και να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους και να φέρει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Τέλος, δεν μπορεί να κρύβει από τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά Κόμματα και τους Έλληνες πολίτες το συνολικό πρόγραμμα των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου. Γιατί κάθε λίγο και λιγάκι μαθαίνουμε αποσπασματικά κι ένα καινούργιο στοιχείο.

Έχει υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό να δημοσιοποιήσει συνολικά αυτό το πρόγραμμα των δανειακών αναγκών, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους είναι εκείνη η οποία υποβαθμίζει όχι το παρόν, αλλά το μέλλον συνολικότερα της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον της ανάπτυξης και των όποιων προοπτικών υπάρχουν.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Κουτμερίδης.

Σ. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεπής στην ασυνέπειά της προς τον Ελληνικό λαό, μετά την αποχώρησή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υποβαθμίζει και πάλι τους θεσμούς και δεν καταθέτει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να συζητηθεί και να επεξεργαστεί από τους αρμόδιους βουλευτές.

Εμείς επανακαταθέτουμε τις προτάσεις μας. Προτάσεις, οι οποίες κατ' αρχάς κατατέθηκαν από τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και, αφορούσαν τις βασικές και γενικές κατευθύνσεις και, κατά δεύτερο λόγο, εξειδικεύτηκαν από τον Τομέα Οικονομίας και από την κυρία Λούκα Κατσέλη, που αναφέρονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης.

Ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορά σε άμεσες δράσεις για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, και σε μεσοπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες αφορούν ένα νέο πρότυπο «Πράσινης Ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση των ταξικών ανισοτήτων και των συγκρούσεων. Μετά τις συγκρούσεις που δημιούργησε μεταξύ των μαθητών και της Αστυνομίας, μετά τις συγκρούσεις που δημιούργησε μεταξύ της κοινωνίας και της Αστυνομίας, σήμερα, δημιουργεί άλλες συγκρούσεις μεταξύ των αγροτών και της κοινωνίας.

Είναι μια κυβέρνηση, η οποία, το μόνο θετικό που μπορεί να φέρει στη χώρα μας, είναι να εγκαταλείψει όσο το δυνατό γρηγορότερα την κυβέρνηση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προτού περάσουμε στις ερωτήσεις δυο - τρία συμπληρωματικά πράγματα από εμένα γενικότερα και, στη συνέχεια, θα υποβάλετε ερωτήσεις, τόσο προς την κυρία Κατσέλη και τους συναδέλφους για θέματα οικονομικής πολιτικής, όσο και σε εμένα για γενικότερα ζητήματα.

Είμαστε στο δεύτερο μήνα συνεχιζόμενων αναταραχών στη χώρα μας και, σε παρόμοιες περιόδους κρίσης, αυτό που περιμένουν οι Έλληνες πολίτες από μια υπεύθυνη κυβέρνηση, είναι να επιχειρεί να συνθέσει, και όχι να διαιρεί. Να επιχειρεί να ενώσει την κοινωνία γύρω από κοινούς στόχους, και όχι να τη διχάσει, δημιουργώντας ρήγματα και αντιθέσεις μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την εξουσία ως ένα μοχλό πίεσης, αντιλαμβάνεται την εξουσία ως μια μορφή επικοινωνίας, δεν προλαμβάνει τα κοινωνικά προβλήματα, δεν έχει σχέδιο να τα αντιμετωπίσει και δεν έχει όραμα για τη χώρα. Και αυτό ισχύει τόσο στο χώρο της παιδείας, όσο και στο χώρο της οικονομίας και, βεβαίως, και στα αγροτικά θέματα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση λοιπόν, η οποία πορεύεται πυροσβεστικά, με μια λογική «βλέποντας και κάνοντας», με το βλέμμα στην κάλπη και στην επόμενη μέτρηση, οι πολίτες όλο και περισσότερο στρέφονται στην εναλλακτική πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει στη χώρα προοπτική, ελπίδα απέναντι στο φόβο, δίνει εμπιστοσύνη στον πολίτη, για να βγούμε από αυτή την κρίση, όσο καλύτερα γίνεται, τόσο η χώρα μας, όσο και οι πολίτες και οι οικογένειές τους.

Εμείς, αυτό επιχειρούμε να δώσουμε στους πολίτες, γι' αυτό είμαστε εδώ, γι' αυτό ξεδιπλώνουμε τις προγραμματικές μας θέσεις σε όλους τους τομείς, και αυτό θα κάνουμε και τις επόμενες μέρες και μήνες. Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω με αφορμή και τη χθεσινή δημοσκόπηση στο «MEGA», απ' ό,τι φαίνεται πολίτες δεν στρέφουν το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται μια ανάκαμψη τόσο των ποιοτικών στοιχείων στον Πρωθυπουργό, όσο και μια μείωση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία. Σας προβληματίζουν αυτά τα αποτελέσματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό που μας προβληματίζει είναι η ανάγκη, την οποία διατυπώνουν ξεκάθαρα οι πολίτες, να υπάρχει αλλαγή πορείας στη χώρα και το συντομότερο δυνατόν.

Ξέρετε ότι δεν σχολιάζω μεμονωμένες δημοσκοπήσεις. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι, εδώ και πολλούς μήνες, υπάρχει μια καθαρή ανατροπή. Υπάρχει μια ξεκάθαρη αποτύπωση, σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, της αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και, της στροφής στο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της χώρας, που είμαστε εμείς.

Τις μετρήσεις τις παρακολουθούμε, παίρνουμε μηνύματα από αυτές, όμως εμείς προχωράμε το πολιτικό μας σχέδιο. Και το πολιτικό μας σχέδιο είναι κάθε μέρα να πείθουμε περισσότερο τους πολίτες για τις προτάσεις μας και για τη δυνατότητα που έχουμε να αλλάξουμε πορεία στη χώρα αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές, όταν οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω στα στοιχεία της δημοσκόπησης με αυτό που είπατε, ότι ο κόσμος θέλει πλέον το συντομότερο δυνατόν εκλογές. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, ακόμη και ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον λέτε για ξεκάθαρη αποδοκιμασία. Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα φανερό.

Θέλω αν σας ρωτήσω αν με αφορμή αυτές τις διαπιστώσεις επιμένει το ΠΑΣΟΚ στο να ζητά πρόωρες εκλογές. Είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που λέει ο κόσμος.

Και επίσης κάτι που άκουσα χθες που αφορά και την Κατσέλη αυτό, άρα είναι και θέμα επικοινωνίας μάλλον και ουσίας. Άκουσα τον κ. Χρυσοχοϊδη να λέει ότι δεν έχουμε ξεδιπλώσει αρκετά πτυχές του προγράμματος μας, όπως για παράδειγμα την αναπτυξιακή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και την οικονομική αν το άκουσα καλά. Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βασίζονται στο πρόγραμμα, το οποίο κατέθεσε το 2007 στους Έλληνες πολίτες, επικαιροπούνται και βελτιώνονται, εξειδικεύονται συνέχεια, διότι βρισκόμαστε και σε μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική οικονομία. Μια πρόταση που, νομίζω, ειδικά στο μέσο των αγροτικών κινητοποιήσεων, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την ένδεια της κυβερνητικής πλευράς, η οποία επιχειρεί απλώς να κλείσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, χωρίς να λέει στους αγρότες πού θα πάει η αγροτική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Άρα λοιπόν, γίνεται μια δουλειά σε όλους τους τομείς, στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της ανάπτυξης, ακριβώς για να εξειδικεύουμε το πρόγραμμά μας και για να πείθουμε τους πολίτες για τις προτάσεις μας.

Όσο για το θέμα της προσφυγής ή όχι στις κάλπες, η θέση μας είναι σαφής. Εμείς ζητάμε εκλογές. Θα σας θυμίσω ότι είχαμε βάλει μια προϋπόθεση, να μην παραγραφούν αδικήματα, να μην παραγραφούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε την παραγραφή. Την επέλεξε συνειδητά, με την αποχή της δύο φορές, από δύο διαφορετικές συζητήσεις, από τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για την περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών πολιτικών στελεχών της.

Άρα λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε την παραγραφή. Αυτό σημαίνει  ότι έχει αρθεί και αυτή η προϋπόθεση. Ζητάμε λοιπόν εκλογές και το κάνουμε με ευθύνη, γιατί πιστεύουμε ότι, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αυτό που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης είναι μια κυβέρνηση με μια καθαρή, νέα εντολή, μια δυνατή εντολή, για να μπορέσει να αλλάξει η πορεία του τόπου και για να ξαναφέρει την εμπιστοσύνη και την προοπτική που δεν υπάρχει σήμερα.

Να δώσει εμπιστοσύνη στον πολίτη ότι κάποιος νοιάζεται για τα προβλήματα του, γιατί αυτή τη στιγμή ο πολίτης δεν το αισθάνεται αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να προσθέσω κάτι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακαλώ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επίσης ζητάμε ανατροπή της κυβέρνησης, μια ανατροπή της πολιτικής, γιατί κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο τα αναπτυξιακά αποθέματα της οικονομίας, Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει και αυτό το βιώνει ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος είναι αμήχανος, αβέβαιος, φοβισμένος.

Και αντί της διαχείρισης του φόβου καταθέτουμε συνέχεια τις προτάσεις μας. Και οι προτάσεις αυτές δεν είναι αποσπασματικές, πρέπει να πιάσουν ταυτόχρονα -και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας- το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την πραγματική οικονομία, την αγορά, τη μέση ελληνική οικογένεια, τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μας.

Αυτή είναι η αξιόπιστη εναλλακτική που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αποσπασματικά, πελατειακά, επικοινωνιακά μέτρα της κυβέρνησης.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν κατάλαβα καλά ζητάτε από την κυβέρνηση να θέσει τον εαυτό της ως κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει θεσμική υποχρέωση να φέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Γι' αυτό δεν το έκανε και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Ακυρώνουν έτσι την λαϊκή εντολή. Θα στείλει το Σύμφωνο και θα κριθεί. Δεν είναι αυτό το θεσμικό σωστό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και πέρυσι και πρόπερσι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για έναν ακόμα χρόνο, το οποίο είναι υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να κατατίθεται ετησίως στην Ε.Ε., συζητιόταν στην Ελληνική Βουλή. Πέρυσι το είχαμε συζητήσει.

Είναι υποχρέωση και είναι σεβασμός προς τον πολίτη και προς το πολίτευμα να έρθει το πρόγραμμα στην Ελληνική Βουλή να συζητηθεί και να μην πάει στα κρυφά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης. Να σεβαστεί τον βουλευτή και να σεβαστεί το λαό μέσω της Βουλής.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πολύ περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία όπου πέρα από την εσωτερική κρίση αντιμετωπίζουμε μια απερίγραπτη, πρωτοφανή αν θέλετε και διεθνή κρίση. Υπήρχε ανάγκη και υπάρχει ανάγκη λοιπόν να γίνει μια ευρύτατη συζήτηση στη Βουλή και να ακουστούν όλες οι απόψεις, όπου εκεί θα κριθεί και το κάθε πολιτικό κόμμα για το αν και κατά πόσο έχει ή δεν έχει απόψεις και στρατηγική που οδηγούν σε έξοδο από την κρίση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να προσθέσω. Το 2007, το 2008 και το 2009, το έλλειμμα, όπως καταγράφεται και όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2009, είναι  διαφορετικό από τον προϋπολογισμό κατά 3-4 δις ευρώ. Το 2009, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό προβλέπει μια ανάπτυξη 2,7%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 0,2%.

Δεν πρέπει να έρθει η κυβέρνηση μπροστά στην ελληνική Βουλή και να εξηγήσει και να φέρει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού, βασισμένο σε ένα νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης; Τι είδους προϋπολογισμό θα εφαρμόσει; Δεν είναι η στοιχειώδης υποχρέωσή της απέναντι στη λαϊκή βούληση, που εκφράζεται μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω Γιώργο ότι είναι συνταγματική επιταγή στο άρθρο 79 να κατατεθεί αναθεωρημένο σχέδιο όταν αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή κ. Εκπρόσωπε να καταλάβουμε ότι δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι από πολλά στελέχη υπάρχει μια πανσπερμία απόψεων για διάφορα θέματα όταν ανοίγουν κάποια θέματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, αλλά πανσπερμία απόψεων δεν έχουμε. Σε όλα τα μείζονα ζητήματα πολιτικής, τα οποία εκφέρει το ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πρωτόγνωρη συμφωνία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γύρω από τις βασικές μας στοχεύσεις και τις βασικές μας πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει πανσπερμία απόψεων στο ΠΑΣΟΚ. Αν θέλετε να ψάξετε για πανσπερμία απόψεων, κοιτάξτε στη Νέα Δημοκρατία και ακούστε την κριτική που γίνεται από τέως υπουργούς, για ισχυρισμούς του νυν υπουργού στα αγροτικά, την κριτική που γίνεται από βουλευτές για το πώς έχει χειριστεί το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση, την κριτική που γίνεται για την οικονομία, για την παιδεία. Αν θέλετε να ψάξετε και να βρείτε πανσπερμία απόψεων, ψάξτε στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, μπορώ να συνεχίσω μια στιγμή; Αυτό σας το λέω με αφορμή αυτό που είπε ο συνάδελφος για τον κ. Χρυσοχοΐδη για το θέμα της οικονομίας, αλλά βλέπουμε στα αγροτικά, παράδειγμα τώρα οικονομία που το αναφέρατε, σήμερα το πρωί ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι κατά του κλεισίματος των δρόμων. Υπάρχουν άλλα στελέχη που έχουν πάει μαζί με τους αγρότες, Βουλευτές σας, ή έχουν πάει στα μπλόκα. Επισήμως το ΠΑΣΟΚ κρατάει μια στάση «θα δούμε, ναι μεν αλλά, και περιμένουμε». Αυτό το πράγμα είναι συντεταγμένη άποψη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χασαπόπουλε, δεν είμαστε υπέρ του κλεισίματος των δρόμων, αλλά στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, υπάρχει μία δημοκρατία. Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι, μέσα από τις συλλογικές τους εκπροσωπήσεις, παίρνουν αποφάσεις. Εμείς σεβόμαστε αυτή την αυτονομία, δεν έχουμε καμία διάθεση κηδεμόνευσης.

Πόσο μάλλον, που αυτό γίνεται, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει, και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, τι ακριβώς θα πάρουν, τι δεν θα πάρουν, ποιοι θα πάρουν, με ποιες διαδικασίες, αν τα χρήματα τα οποία παίρνουν είναι επιπρόσθετα, ή αν είναι απλώς βαφτισμένες με διαφορετικά λόγια οι ενισχύσεις, που θα έπαιρναν έτσι κι αλλιώς. Άρα λοιπόν, έχουμε μία διαδικασία σε εξέλιξη. Το ΠΑΣΟΚ προφανώς βρίσκεται δίπλα στους αγρότες. Πηγαίνει για να τους ακούσει και πηγαίνει για να εκφράσει και την άποψή του, τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το οποίο είναι σίγουρο, κύριε Χασαπόπουλε -και θέλω να το ξαναπώ- είναι ότι από αυτή την κυβέρνηση οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν κάτι. Δεν έχουν να περιμένουν λύση στο πρόβλημά τους το βραχυπρόθεσμο και δεν έχουν να περιμένουν όραμα και πρόγραμμα για το πού πηγαίνει η ελληνική γεωργία. Η θέση μας είναι απολύτως σαφής.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση που ζούμε όλοι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, όπως ΚΤΕΛ άκουσα και διάφορες κοινωνικές ομάδες, που πλέον πάει η κάθε κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, υπάρχουν μηνύσεις σήμερα και χθες. Σε όλη αυτή την εικόνα εσείς πώς απαντάτε, ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτό το θέμα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Μποτώνη, εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν θα επενδύσουμε στον κοινωνικό διχασμό, δεν θα επενδύσουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό. Θεωρούμε αυτονόητο βεβαίως -και νομίζω πως και οι αγρότες θεωρούν αυτονόητο- ότι πρέπει να υπάρχει διέλευση για ευπαθή εμπορεύματα ή για φάρμακα κ.ο.κ. Είναι αυτονόητο αυτό για όλους μας.

Ταυτοχρόνως, το πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις. Οι αγρότες βρίσκονται εκεί, γιατί έχουν αιτήματα. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Και αν ακούσετε αυτό που λένε στα μπλόκα οι αγρότες, δεν εξαντλούνται μόνο στο ζήτημα της ενίσχυσης που θα πάρουν, βάζουν θέματα για το πού θα πάει η ελληνική γεωργία, τι θα σπείρουν τον επόμενο χρόνο, εάν θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να εξακολουθήσουν να είναι αγρότες, ή θα τα κλείσουν όλα και θα πάνε σπίτια τους και θα γυρίσουν στις πόλεις. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις.

Ας μην επενδύουμε στον κοινωνικό διχασμό, ας επενδύσουμε σε αυτή τη χώρα στη σύνθεση, στην ενότητα, στο να μπορέσουμε να δώσουμε συλλογικές αξίες και προοπτική στην κοινωνία. Αυτό δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι. Το ίδιο γίνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Είναι πλήρης η αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να προβλέψει, να σχεδιάσει και έγκαιρα να πάρει τα μέτρα. Αφήνει τα προβλήματα,  συσσωρεύονται, γίνεται κοινωνική έκρηξη και μετά έρχεται πυροσβεστικά να κλείσει τα μέτωπα. Και ούτε κι αυτό βεβαίως μπορεί να το κάνει τις περισσότερες φορές.

Στον προϋπολογισμό έγινε το ίδιο πράγμα. Αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα τα είχαμε επισημάνει εδώ και ενάμιση χρόνο. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και έρχεται τώρα να διορθώσει τα κακώς κείμενα, την τεράστια δημοσιονομική εκτροπή.

Το ίδιο έγινε με το πρόγραμμα της χρηματοδότησης, της διοχέτευσης ρευστότητας στην οικονομία. Της είχαμε πει ότι τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να περάσουν στην πραγματική οικονομία. Και τι έκανε; Απολύτως τίποτα. Και τώρα τρέχει εκ των υστέρων να δει τι μπορεί να κάνει με συζητήσεις, πράγμα το οποίο δεν γίνεται.

Της το είχαμε πει για το ΤΕΜΠΜΕ, της το είχαμε πει για την παντελή απουσία κοινωνικής πολιτικής. Και γι? αυτό επανακαταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις μας, ακριβώς ώστε ο κόσμος να κρίνει εάν αυτά που γίνονται τώρα προσφέρουν κάποια διέξοδο, κάποια λύση για τον Έλληνα πολίτη.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και ένα τελευταίο παράδειγμα. Η παιδεία. Πέντε χρόνια τώρα, η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί την παιδεία. Πέντε χρόνια τώρα, διαλύει τα σχολεία, διαλύει την αξιοκρατία στην εκπαίδευση, και στέλνει τα παιδιά στους δρόμους. Είδαμε όλοι τι έγινε τον περασμένο μήνα. Και μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση έρχεται και λέει: Μα ελάτε να κουβεντιάσουμε από μηδενική βάση.

Εμείς θα πάμε να κουβεντιάσουμε. Εμείς θα πάμε να κουβεντιάσουμε, αλλά να μας πει η κυβέρνηση ποιο είναι το σχέδιό της για την παιδεία και με ποιους όρους ξεκινάει ο διάλογος. Γιατί δεν θα είμαστε κάδρο στις επικοινωνιακές προσπάθειες του κάθε υπουργού.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σας βλέπω μαζί, είναι μια καλή ευκαιρία να ρωτήσω: Είναι όντως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δυσαρεστημένος από τα όσα είπε η κα Κατσέλη σε πρόσφατο τραπέζι με δημοσιογράφους;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να απαντήσω εγώ, διότι η κυρία Κατσέλη δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα τα στελέχη, στα οποία έχει αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Απόλυτη.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι, συγγνώμη, θέλω μια απάντηση. Διαψεύδετε δηλαδή τις πληροφορίες ότι είναι δυσαρεστημένος από αυτά που είπε η κυρία Κατσέλη.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας απάντησα ήδη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κυρία Κατσέλη μιλήσατε για κρίση η οποία προμηνύει νέες επισφάλειες και κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Πώς συμβαδίζει αυτό με τη σημερινή υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης όπου πλέον θα μπορούν μικρομεσαίοι, και ιδιώτες φαντάζομαι, να παίρνουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου; Δηλαδή ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα πάει σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι υπό κατάρρευση για να πάρει δάνειο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πιτταρά αυτό που λέμε είναι το εξής: Ότι όσο το οικογενειακό εισόδημα συνθλίβεται και όσο το ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, τόσο περισσότερες θα είναι οι επισφάλειες οι οποίες θα συσσωρευθούν τελικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα και η πραγματική οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένα.

Παλιά, πριν έξι μήνες, και στη συζήτηση διεθνώς -το παρακολουθήσατε ίσως στην Αμερική- λέγαμε: άλλο η Wall Street, άλλο η Main Street. Αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα, διότι η κρίση στην πραγματική οικονομία γρήγορα μεταφέρεται στο τραπεζικό σύστημα. Και ήδη μιλούν και οι ίδιες οι τράπεζες για καινούρια προβλήματα, για καινούριες επισφάλειες.

Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε, ότι είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Και αυτό το καράβι βυθίζεται. Και γι? αυτό είναι πολύ σωστό αυτό που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι με κοινωνικό διχασμό δεν μπορεί να λυθεί τίποτα. Στο ίδιο καράβι χρειάζεται μία καινούρια κυβέρνηση η οποία να μπορεί να το βγάλει από τα βράχια και να ανοιχτεί στην ανοιχτή θάλασσα.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μία διευκρίνιση σε αυτό. Επειδή ακούμε να λέει το ΠΑΣΟΚ για 1 δις από τα 28 του πακέτου να πάνε στην αγροτική περιφέρεια. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχει διευκρινιστεί απολύτως. Σε αυτό το 1 δις περιλαμβάνετε και τα δάνεια -ή και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες- και τα δάνεια τα χαμηλότοκα έστω με ευνοϊκούς όρους που θα πάρουν οι αγρότες, ή μιλάμε για 1 δις ζεστό χρήμα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Περιλαμβάνεται και ένα μέρος των δανείων, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το πάγωμα των υφιστάμενων δανείων και την επαναρρύθμιση των δανείων, που επεριλαμβάνεται σε άλλες προτάσεις από τη δέσμη που έχει πει ο κ. Παπανδρέου.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω την κα Κατσέλη, επειδή έχουμε ακούσει τόσα πολλά για την οικονομία, τα περισσότερα μάλιστα είναι και εμφανή. Θεωρείτε αποτυχία του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται στο «ποιος είναι καταλληλότερος να χειριστεί την κρίση στην οικονομία»;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προτού απαντήσει η κυρία Κατσέλη, να σας διορθώσω κύριε Τσακίρη, διότι είπαμε ότι πρέπει να διαβάζουμε πολλές δημοσκοπήσεις και όχι μία. Και θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι, σε άλλες δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι μακράν στην ικανότητά του να διαχειριστεί την κρίση και την οικονομία και να προσπαθεί για τα συμφέροντα των πολιτών.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Για τη συγκεκριμένη ρώτησα. Αν την αμφισβητείτε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος μας να συζητάμε και να κρίνουμε την κάθε δημοσκόπηση και τι αυτό σημαίνει. Ο πολίτης ξέρει, ο πολίτης και η ελληνική οικογένεια ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή συνθλίβονται και ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Και ο πολίτης ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ προσφέρει μία εναλλακτική, αξιόπιστη, ολοκληρωμένη πρόταση, που είναι γι? αυτόν, που έχει στο επίκεντρό της τον απλό συμπολίτη μας, τον άνθρωπο, την ύπαιθρο, την πραγματική οικονομία, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία και στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Είστε κατά του κλεισίματος των δρόμων και σέβεστε τη δημοκρατία των μπλόκων. Αν αύριο γίνετε κυβέρνηση και σας κλείσουν τους δρόμους, με ποια πολιτική νομιμοποίηση θα τους πείτε μην τους κλείνετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με την πολιτική νομιμοποίηση αυτών, οι οποίοι έχουν προετοιμάσει, έχουν συζητήσει, έχουν προλάβει, έχουν εξασκήσει πολιτικές.

Σίγουρα όχι με την έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης ενός υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος ήταν πάνω στα τρακτέρ, σίγουρα όχι με την πολιτική νομιμοποίηση ενός πρωθυπουργού, ο οποίος έλεγε «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», σίγουρα όχι με την πολιτική νομιμοποίηση ενός πρωθυπουργού, ο οποίος υποσχόταν ότι «ο ίδιος προσωπικά θα είναι στις Βρυξέλες και θα διαπραγματεύεται τα αγροτικά μας θέματα».

Μαθήματα δημοκρατίας δεν έχουμε να πάρουμε. Έχουμε το παρελθόν μας, από το οποίο κρινόμαστε, έχουμε τις προτάσεις μας, από τις οποίες θα κριθούμε.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Τις τελευταίες ημέρες ακούω, όχι γκρίνια ακριβώς, από στελέχη, εν πάση περιπτώσει προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν περνάνε οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο, τουλάχιστον μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Για να μην μπούμε στα διάφορα σεμινάρια περί κακών ΜΜΕ και λοιπά, θα ήθελα να ρωτήσω πολύ απλά, αν όντως διαπιστώνετε πως αυτό είναι το πρόβλημα, πως θα το αντιμετωπίσετε; Και εν πάση περιπτώσει αν εξαιρέσουμε το κομμάτι οικονομία και παιδεία, που το ανέδειξε ο κ. Παπανδρέου πολύ γλαφυρά στη Βουλή, όλα τα άλλα θέματα φαίνεται όντως να είναι κάπως βαλτωμένα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Λαγού, η αλήθεια είναι πως ο τρόπος λειτουργίας των Μέσων, κι αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους μομφή και κριτική, δεν διευκολύνει την ανάπτυξη προγραμματικών θέσεων, διευκολύνει περισσότερο την αντιπαράθεση, τη συνθηματολογία. Είναι η φύση του μέσου, αν μου επιτρέπετε.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εμείς, πέρα από την χρήση των παραδοσιακών μέσων, μέσα από την παρουσία μας στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, πρέπει να κάνουμε και κάνουμε μία δουλειά βάσης. Μία δουλειά, με την οποία κάθε μέρα ενημερώνουμε ηλεκτρονικά τα στελέχη μας σε όλη τη χώρα, μία δουλειά, με την οποία τα στελέχη μας, επιτόπου, στα καφενεία, σε δημόσιες συναντήσεις, σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενημερώνουν τους πολίτες.

Αυτή είναι η δουλειά ενός κόμματος, που θέλει να πείσει και τον τελευταίο πολίτη για το πρόγραμμά του και για την ελπίδα που θέλει να του δώσει για την επόμενη μέρα. Αυτό ξέραμε πάντα να κάνουμε ως ΠΑΣΟΚ, αυτό θα κάνουμε και τώρα, απλώς τώρα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούμε πολλά περισσότερα μέσα, τόσο παραδοσιακά, όσο και πιο σύγχρονα.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει εκκρεμές ένα ζήτημα, το οποίο ξαναέρχεται στην επικαιρότητα και είναι το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ρέππα πριν από μερικές εβδομάδες, ο κ. Παυλόπουλος το ξανάνοιξε το θέμα προχθές και βλέπουμε διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σηκώνουν το γάντι και να απαντούν, στα όρια της επίσημης κομματικής γραμμής αν το θέλετε. Θεωρείτε ότι στον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ αυτό το θέμα ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θεωρώ ότι είναι ένα θέμα της επικαιρότητας, θα μου επιτρέψετε να πω. Η θέση μας είναι γνωστή, είναι σαφής, σεβασμός στο θεσμό και στο πρόσωπο του Προέδρου και αποφάσεις με βάση το συμφέρον της χώρας. Κι εκεί θα μείνω.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Επ/ αυτού που είπατε η θέση σας είναι σαφής και καθαρή.

Προφανώς αποσαφηνίστηκε στην πορεία των πραγμάτων, διότι βλέπουμε το πρόσωπο που ακροθιγώς το άνοιξε το θέμα, σήμερα τουλάχιστον, να διαφοροποιείται εντελώς και να χαρακτηρίζει «γελοία» την πρόταση Παυλόπουλου για στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία ας πούμε του κ. Παπούλια κι αυτό να μη γίνει από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή, ανοίγει το θέμα και τώρα έρχεται για να το κλείσει και να διαμορφώσει άλλου είδους γραμμή για το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον κ. Παπούλια.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Λαγού, με μπερδέψατε λίγο. Αυτό που είναι σαφές για μένα είναι η θέση μας. Κι αυτό που είναι επίσης σαφές για μένα είναι ότι, η κυβέρνηση ανακινεί το ζήτημα αυτό, για προφανή μικροπολιτικά οφέλη, για να δημιουργήσει σύγχυση και να γίνεται μία συζήτηση.

Ας κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της και θα κριθεί από τον Ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ πριν από την προεδρική εκλογή.

Ευχαριστώ πολύ.