Ομιλία Γιάννη Ραγκούση, Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, στη Λιβαδειά

 

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

 

 

 

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, νομίζω ότι όποιος κι αν ήταν στη θέση μου θα αισθάνονταν μία πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Κι αυτή η ανάγκη είναι ανθρώπινη. Και είναι η ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Και εγώ,όμως, σήμερα είμαι εδώ, για σας. Και όχι μόνο ως Γιάννης Ραγκούσης. Είμαι εδώ, για σας, ως Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, για να σας μεταφέρω ένα θερμό αγωνιστικό μήνυμα από τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο όλοι εμείς είμαστε δίπλα στους πολίτες, αφήνοντας την ικανοποίηση που μπορεί ανθρώπινα - κι αυτό πρέπει να το αναγνωρίζουμε, είναι ανθρώπινο να μας δίνουν οι τελευταίες ενδείξεις, τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα, και πηγαίνουμε δίπλα στους Έλληνες πολίτες, πηγαίνουμε στους φίλους, πηγαίνουμε στους συντρόφους, πηγαίνουμε σε όλους τους Έλληνες. Πηγαίνουμε τώρα που είναι το ξεκίνημα μιας χρονιάς για την οποία σας εύχομαι ό,τι καλύτερο επιθυμεί ο καθένας και προσωπικά και οικογενειακά. Πηγαίνουμε τώρα που είμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα μιας πάρα πολύ κρίσιμης, μιας πάρα πολύ σημαντικής χρονιάς.

Μιας χρονιάς που είναι το 2009, φίλες και φίλοι, που διαδέχεται μια άλλη πολύ σημαντική χρονιά και για τη χώρα και για μας, αρκεί να θυμηθεί κανείς πως ξεκινούσε το 2008. 12 μήνες πριν, δεν αναφέρομαι ούτε πολλά χρόνια πριν, ούτε 10ετίες. 12 μήνες πριν.

Όπως θύμισε και ο αγαπητός μου φίλος, πολύ αγαπητός μου φίλος, ο Βασίλης Τόγιας, πριν από λίγο, όπως και το '90-'93 μας είχαν ξεγραμμένους, έτσι μας είχαν ξεγραμμένους και πέρσι τέτοια εποχή. Θυμάστε. Και είχαν προβλέψει περίπου το πολιτικό τέλος αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αυτού του πανάξιου πολιτικού Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ και λίγο ως πολύ προεξοφλούσαν ότι θα ήταν θέμα χρόνου να μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τρίτους. Το θυμάστε αυτό!

Και θυμάστε πόσο πολύ κοπιάσαμε, πόσο πολλοί άνθρωποι -και όχι μόνο ένας και δύο σε κεντρικό επίπεδο- αλλά πάρα πολλοί φίλοι, μέλη, στελέχη του Κινήματος σε όλη την Ελλάδα, καλή ώρα όπως και τα αξιολογότατα στελέχη μας εδώ στον νομό Βοιωτίας. Απόδειξη και αυτό που κάνανε σήμερα, αυτό που πέτυχαν σήμερα, που αντανακλά και την εμπιστοσύνη σας και στα τοπικά μας στελέχη και στις τοπικές μας δυνάμεις.

Αυτό, λοιπόν, που έκαναν πάρα πολλοί άνθρωποι εργαζόμενοι πάρα πολύ και που ουσιαστικά πέτυχε το Κίνημά μας είναι να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό, σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας. Σε μια κρίσιμη χρονιά. Μια χρονιά όπως ήταν το 2008, όπου ουσιαστικά εκεί κρίθηκαν πάρα πολλά απ' αυτά που θα δούμε να εξελίσσονται στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Κρίθηκαν και κρίνονται αυτούς τους μήνες τα επόμενα 10 χρόνια για την Ελλάδα. Και αυτό που πραγματικά πετύχαμε είναι να ξαναβγεί μπροστά ο αγνός, ο πατριωτικός, ο καθαρός πολιτικός χαρακτήρας του Κινήματός μας. Ένας καθαρός και έντιμος πολιτικός χαρακτήρας που πάνω απ' όλα αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου που αποτελεί αυτή τη στιγμή - δυστυχώς θα πω για την Ελλάδα - τη μοναδική ελπίδα για την έξοδο από την κρίση.

Γιατί η χώρα μας πράγματι και αυτή είναι η αρνητική σκυτάλη που δίνει το 2008 στο 2009, είναι, φίλες και φίλοι, σε μια βαθύτατη κρίση. Μια κρίση που είναι πραγματικά φανερή σε όλα τα επίπεδα. Είναι και στην οικονομία φανερή, είναι και στον κοινωνικό τομέα, είναι και στο κράτος, είναι και στους θεσμούς αυτή η κρίση, είναι μια κρίση που σε τελική ανάλυση αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο μοντέλο διακυβέρνησης, στο πρόσωπο αυτής της χώρας, στο πρόσωπο αυτού του πρωθυπουργού.

Και αυτό είναι, φίλες και φίλοι, που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε. Δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε, ακόμη και τώρα που για μια ακόμη φορά διαψεύδονται, όπως όλα δείχνουν, και δεν αναφέρομαι μόνο στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα, αναφέρομαι και στη δική σας παρουσία. Στις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι και αυτό θα ήταν μια παρένθεση που ξεκίνησε μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα κλείσει. Δεν κλείνει.

Δεν κλείνει γιατί αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση, δυστυχώς, και λέω δυστυχώς γιατί δεν είναι για το καλό της χώρας να είμαστε η μοναδική λύση. Εμείς, φίλες και φίλοι, θέλουμε να είμαστε η καλύτερη λύση. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν είμαστε απλώς η καλύτερη λύση, είμαστε και η μοναδική λύση για τη χώρα.

Και είμαστε η μοναδική λύση γιατί αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση κορόιδεψαν τους πάντες και τα πάντα. Επί πέντε χρόνια, χωρίς εμείς αυτό να το ισχυριζόμαστε από κανέναν αντιπολιτευτικό εξτρεμισμό ή καμία ακραία αντιπολιτευτική διάθεση, ουσιαστικά δεν κατάφεραν παρά το μόνο, να κοροϊδέψουν αυτούς που τους ψήφισαν. Να εξυπηρετήσουν σταθερά αυτούς που ήθελαν από την αρχή να εξυπηρετήσουν και να υπηρετήσουν, δηλαδή τους λίγους και ισχυρούς, και από κει και πέρα να αφήσουν τη χώρα να μπει σε μια τροχιά, δυστυχώς, ελεύθερης πτώσης.

Μια τροχιά ελεύθερης πτώσης που με τον πιο δυσοίωνο τρόπο επιβεβαιώνεται αυτά τα τελευταία 24ωρα, όπως ξέρετε πολύ καλά, και με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πρόσφατα, αλλά και με αυτά που θα δουν το φως της δημοσιότητας επίσημα από Δευτέρα, δηλαδή τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες προβλέπουν μηδενική ανάπτυξη για τη χώρα μας.

Μία μηδενική ανάπτυξη για την Ελλάδα, που πρακτικά αυτό για τους Έλληνες πολίτες, δυστυχώς, σημαίνει ύφεση, ανεργία και σημαίνει για το Ελληνικό κράτος, ότι τα πάντα είναι στον αέρα. Ο προϋπολογισμός που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε είναι στον αέρα, άρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Η χώρα, δυστυχώς, είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Και είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση, τόσο δύσκολη που δεν μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση να πανηγυρίζουμε και να εφησυχάζουμε. Έχουμε ήδη σηκώσει τα μανίκια ψηλά, γιατί αυτό το οποίο μας περιμένει είναι πράγματι μια δύσκολη και τιτάνια προσπάθεια.

Αλλά γι' αυτό ιδρύθηκε και γεννήθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Για να τα βάζει με τα δύσκολα, όπως μας έμαθε ο μεγάλος ηγέτης μας και ιδρυτής, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο οποίος μας έμαθε να τα βάζουμε με τα δύσκολα, τα δύσκολα που έχει η χώρα προβλήματα. Και με αυτά όταν το ΠΑΣΟΚ αναμετράται, πάντα η χώρα και ο Ελληνικός λαός βγαίνει κερδισμένος, φίλες και φίλοι.

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μία προσπάθεια ότι δήθεν κάτι πάει να αλλάξει, ότι δήθεν αλλάζουν πρόσωπα, αλλάζει η οικονομική πολιτική. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ούτε για αλλαγές ούτε οικονομικών επιτελείων, δεν πρόκειται ούτε για αλλαγές πολιτικής.

Είναι παλινωδίες όλα αυτά, φίλες και φίλοι, είναι παλινωδίες ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά άγονται και φέρονται. Άγονται και φέρονται από τον πανικό που τους έχει καταλάβει, γιατί βεβαίως αυτά που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες της κοινής γνώμης δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που πραγματικά πιστεύει ο Ελληνικός λαός γι' αυτόν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Και πολύ απλά, αυτά όλα μεταφράζονται σε μία φράση: Δεν τους έχει πια κανείς εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν τους εμπιστεύεται κανένας. Ούτε οι πολίτες στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό οι αγορές. Και αυτό αποτυπώνεται με όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Γιατί; Γιατί δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν πορεία, δεν έχουν σταθερότητα, δεν έχουν πρόγραμμα.

Έχουν μία κρίση, στην οποία η Ελλάδα έχει μπει με τους χειρότερους οιωνούς και τους χειρότερους όρους, την οποία δεν μπορούν να τη διαχειριστούν γιατί πέντε ολόκληρα χρόνια ουσιαστικά και πραγματικά δεν κυβέρνησαν τη χώρα με βάση στόχους και σχέδιο, αλλά κυβέρνησαν τη χώρα με μια λογική «μεροδούλι - μεροφάι», να τα 'χουμε καλά, να κάνουμε επικοινωνιακές κινήσεις, φτιασιδώματα, να βγάζουμε και δυο «δεκάρικους» λόγους από δω και από κει.

Αλλά ως πότε όλα αυτά θα περνάνε; Να μιλάνε με παχιά λόγια, ότι δήθεν κάνουν μεταρρυθμίσεις κλπ.

Και απόδειξη ότι δεν μπορούν πια να κοροϊδέψουν κανέναν είναι, φίλες και φίλοι, το γεγονός ότι αυτό το δήθεν σχέδιο των αλλαγών - που είπαμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από παλινωδίες - έχει λένε κι άλλο σκέλος: έχει το σκέλος του να καθαρίσουν τα περίφημα golden boys. Τα περίφημα golden boys που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή.

Τα περίφημα golden boys, τα οποία λυμαίνονται τα ιερά χρήματα του Ελληνικού λαού και τα οποία στην ουσία είναι κάτι «μπουμπούκια» προερχόμενα από την ΟΝΝΕΔ και τον σκληρό κομματικό τους πυρήνα και αυτή τη στιγμή ως διοικητές Οργανισμών αμείβονται με αμοιβές οι οποίες είναι όχι απλώς δυσθεώρητες, είναι όχι απλώς υπερβολικές, αλλά κυριολεκτικά ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής. 300.000 ευρώ ο ένας το χρόνο, 500.000 ευρώ ο άλλος το χρόνο.

Και αυτά λένε τα golden boys θα τα ξηλώσουν. Τι θα ξηλώσουν; Θα τους ξηλώσουν για να φέρουν άλλους γαλάζιους, άλλα γαλάζια golden boys. Στο τέλος-τέλος αυτά τα περίφημα golden boys της κυβέρνησης Καραμανλή αν φύγουν, να φέρουν πίσω τα λεφτά του Ελληνικού λαού, αυτά τα χρήματα, τα οποία καμιά σχέση δεν έχουν με μία ορθολογική αμοιβή της εργασίας τους, καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με αυτό που πρέπει να υπάρχει στη χώρα, δηλαδή μία οργανωμένη, στιβαρή διοίκηση που να ασκείται από στελέχη που πραγματικά θα μπορούν να ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους και στο ρόλο τους, που είναι να υπηρετούν τον Ελληνικό λαό και όχι να υπηρετούν τον εαυτό τους και το κόμμα τους με αμοιβές της τάξης των 500.000 ευρώ το χρόνο.

Φίλες και φίλοι, η πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι, αυτός ο πρωθυπουργός δεν έχει πια την εμπιστοσύνη του λαού είναι ότι, δεν έχει καν την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Είναι ένας πρωθυπουργός που δεν έχει τη δεδηλωμένη στην πραγματικότητα.

Και απόδειξη ότι δεν έχει τη δεδηλωμένη είναι αυτό το οποίο αναγκάζεται για δεύτερη φορά να κάνει, που αποτελεί το χειρότερο σημάδι κατάπτωσης και πολιτικής παρακμής που μπορεί να φτάσει μια πολιτική ηγεσία στον τόπο, και που είναι, φίλες και φίλοι, το γεγονός ότι κατά παράβαση του Συντάγματος δεν αφήνει τους βουλευτές του να τοποθετηθούν επί της ανάγκης να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση σε αυτό το φοβερό και τρομερό σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Ξέρετε πολύ καλά ότι καταθέσαμε δεύτερη πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής, της λεγόμενης «Προανακριτικής». Που σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα είναι η Επιτροπή εκείνη, η οποία πρέπει να κάνει περαιτέρω διερεύνηση σε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τον Ελληνικό λαό. Και τον συγκλόνισε τον Ελληνικό λαό γιατί δεν έχει να κάνει αυτό το σκάνδαλο με τις περιουσίες του κ. Καραμανλή και των υπουργών του, έχει να κάνει με την περιουσία του Ελληνικού λαού.

Αυτά τα ακίνητα που πήγαιναν και ερχόντουσαν, υποτιμημένα από τη μια, υπερτιμημένα από την άλλη, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, των παιδιών μας. Είναι η περιουσία από την οποία μπορεί αξιοποιώντας την ο Ελληνικός λαός να έχει έσοδα, τα οποία να πάνε στην υγεία, να πάνε στην παιδεία, να πάνε στην πρόνοια, να πάνε στον αγροτικό κόσμο.

Αυτό, λοιπόν, το σκάνδαλο, το βαρύτατο και πρωτοφανές σκάνδαλο της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, με ακίνητα «φιλέτα» σε όλη την Ελλάδα, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Και αυτή είναι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης που ζητούμε να συσταθεί. Περαιτέρω διερεύνηση, που θα σας πω μόνο δύο λόγους που το επιβάλλουν αυτό.

Βρέθηκαν λογαριασμοί, ο κ. Εφραίμ βρέθηκε να διακινεί μέσα από offshore εταιρείες - τι σύμπτωση, υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή επίσης έχουν offshore εταιρείες - δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και ξέρουμε ότι από εκεί τα χρήματα αυτά κάπου πήγαν. Αλλά δεν ξέρουμε, γιατί ακόμη δεν έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς, πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Όπως επίσης, τον είδατε, τον κ. Εφραίμ ότι, ο ίδιος αυτός ο κύριος, απαξίωσε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, τους εκπροσώπους σας, ερχόμενος με μια αυθάδεια, με μια αλαζονεία και αρνούμενος να μιλήσει, να πει αυτό που όφειλε να πει βάσει του συντάγματος και βάσει των νόμων. Μόνο αυτοί οι δυο λόγοι αρκούν για να επιβάλλουν τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Εμείς δεν ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου.

Η περαιτέρω διερεύνηση θα δούμε που θα βγάλει. Και εάν δεν βγάλει πουθενά εμείς πρώτοι θα το πούμε ότι δεν έβγαλε πουθενά. Εμείς δεν είμαστε σαν τη δεξιά του '89 και τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο στυλοβάτης του κ. Καραμανλή, οι οποίοι προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου και όπως αποδείχθηκε περίτρανα, χωρίς στοιχεία, να κατασυκοφαντήσουν τον ηγέτη μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είμαστε σαν αυτούς, ούτε πρόκειται να γίνουμε. Αλλά δεν θα αφήσουμε και κανέναν επίορκο, κρατικό λειτουργό ή πολιτικό, να λεηλατεί ατιμώρητος την περιουσία του Ελληνικού λαού.

Ως πότε θα πάει αυτή η κατάσταση; Δηλαδή θα πηγαίνει ο καθένας, θα παίρνει την κυβέρνηση, θα βάζει τους κολλητούς του, από εδώ, από εκεί, θα «βουτάνε» τα χρήματα του Ελληνικού λαού και μετά ατιμωρησία; Ως πότε αυτή η ατιμωρησία; Και εάν η ατιμωρησία εκφράζει τον κ. Καραμανλή, είτε γιατί θέλει να κρύψει αυτά που γνωρίζει, είτε γιατί αυτή είναι η αντίληψή του για την πολιτική, δεν εκφράζει εμάς, δεν εκφράζει τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν εκφράζει το νέο πολιτικό ήθος που έχε ανάγκη ο τόπος, δεν εκφράζει τον Ελληνικό λαό, ο οποίος δεν ανέχεται πια πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι να κάνουν προσωπικές περιουσίες από τα δικά του λεφτά, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Άρα λοιπόν, φίλες και φίλοι, όταν φτάνει ένας πρωθυπουργός να μην αφήνει κατά παράβαση του Συντάγματος τους βουλευτές του, την Δευτέρα θα τους δείτε πάλι, δεν θα τους αφήσει να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, για να συσταθεί αυτή η προανακριτική επιτροπή η λεγόμενη, ουσιαστικά είναι ένας πρωθυπουργός που δεν έχει την εμπιστοσύνη ούτε της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Άρα λοιπόν, πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που για ακόμα μια φορά εμπαίζει τους θεσμούς Γιατί νομίζετε αυτοί που κόπτονται τώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεχάσει κανένας από εμάς, ή θα ξεχάσει κανένας Έλληνας πολίτης, αυτά που έκαναν για να προκηρύξουν τις εκλογές του 2007; Δεν ήταν ουσιαστικά μια προσβολή στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανακοινώνει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος την ημερομηνία των εκλογών, πριν καν συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Και να βγαίνουν από τα κανάλια και να προαναγγέλλουν πριν καν ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα έχουμε εκλογές 16 Σεπτεμβρίου;

Δεν είναι προσβολή στη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, στο πρόσωπο και στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας να πηγαίνει και να του λέει ο πρωθυπουργός ότι δώσε μου τη δυνατότητα να προκηρύξω εκλογές, για ποιο εθνικό θέμα; Θυμάστε; Για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Βάφτιζαν οι κύριοι που κατά τα άλλα σέβονται θεσμούς και πρόσωπα τη κατάρτιση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού εθνικό θέμα και έτσι πήγαν τη χώρα σε εκλογές. Μέσα σε ένα περιβάλλον, που στιγματίστηκε από τη φοβερή και τρομερή τότε προπαγάνδα περί περίφημων ασύμμετρων απειλών που είχαν δήθεν πλήξει τη χώρα και ήταν πίσω από τις πυρκαγιές που έστειλαν στον τάφο τόσες δεκάδες συμπατριώτες μας και βεβαίως, οδήγησαν στην τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή τόσες περιοχές της χώρας.

Αυτά που τότε ήταν οι πυρκαγιές, οι οποίες πήραν την τροπή που πήραν γιατί ακριβώς είχαν ουσιαστικά οι ίδιοι αποδειχθεί ανέτοιμοι και αδύναμοι να τις αντιμετωπίσουν, τις βάφτισαν ασύμμετρες απειλές και δια στόματος υπουργού Εξωτερικών της χώρας εκείνης της εποχής.

Για τις οποίες - για να αναρωτηθεί κανείς - έκανε ποτέ κανένας απ' αυτούς καμία έρευνα για να δει τι ήταν τελικά αυτές οι ασύμμετρες απειλές; Τίποτα δεν έκαναν. Ούτε μια έρευνα, γιατί βεβαίως δεν υπήρχαν ασύμμετρες απειλές.

Υπήρχε αυτό που με ακόμη χειρότερους όρους αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή και ζει ο Έλληνας πολίτης, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, δηλαδή η διάλυση του κράτους, γιατί οι Έλληνες σήμερα αν βάζουν ένα τίτλο σε όλα αυτά που ζουν, ένα τίτλο σε όλα αυτά που βιώνουν, είναι ότι δεν υπάρχει κράτος. Δεν υπάρχει κράτος σε κανέναν τομέα, δεν υπάρχει κράτος που να προστατεύει και να σέβεται τους πολίτες, μεταξύ των οποίων και τους αγρότες.

Τους αγρότες, τους οποίους συνεχίζουν να τους κοροϊδεύουν και μάλιστα για να καταλάβετε πόσο πολύ υποτιμά ο σημερινός πρωθυπουργός τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, εγώ θα σας πω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Νομίζουν ότι οι Έλληνες ξεχνάνε. Οι Έλληνες αγρότες δεν ξεχνούν, ότι το '90-'93 είχε στην ευθύνη του τον αγροτικό τομέα της χώρας, ο κ. Χατζηγάκης, ήταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη υπουργός Γεωργίας και ήταν ο υπουργός που διαπραγματεύτηκε με τα χειρότερα αποτελέσματα κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τους αγρότες.

Πολλοί από σας θα θυμούνται. Όσοι από εσάς ξέρετε πολύ καλά, θα θυμούνται το περίφημο θέμα με τις ποσοστώσεις του γάλακτος. Ένα θέμα που ταλάνισε και ακόμη ταλανίζει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας.

Και τώρα αρχίζουν πάλι να ψιθυρίζουν: τι θα γίνει, θα κλείσουν οι αγρότες τους δρόμους; Και το ψιθυρίζει αυτό η κυβέρνηση και το διασπείρει της οποίας υπουργός Γεωργίας είναι ο κ. Χατζηγάκης, που ακόμη τώρα τον έχουν τα τηλεοπτικά πλάνα στα τρακτέρ να κλείνει δρόμους.

Παίζοντας ένα ανεύθυνο λαϊκιστικό παιχνίδι από την πιο λαϊκιστική αντιπολίτευση που έγινε ποτέ στη χώρα, και αυτή έγινε από τον σημερινό πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή. Γιατί να το πούμε κι αυτό να τελειώνει. Ναι, είμαστε εμείς υπέρ της υπευθυνότητας. Και εάν κάποιος εκφράζει το λαϊκισμό στην Ελλάδα, είναι ο κ. Καραμανλής και απόδειξη γι' αυτό η λαϊκιστική και ανεύθυνη αντιπολίτευση που έκανε. Κι αυτή πληρώνει τώρα σε όλους τους τομείς.

Και συγκρίνεται από τη μια τη δική μας θέση υπευθυνότητας σε όλους τους τομείς, που φτάνει σε σημείο, κάθε τόσο να καταθέτουμε γι' αυτά που λέμε, προτάσεις νόμου μέσα στο Κοινοβούλιο και συγκρίνεται με όλο αυτό τον ανεύθυνο λαϊκισμό τον οποίο έχουν εξαπολύσει με μοναδικό σκοπό και στόχο ένα: πώς θα πάρουν την κυβέρνηση, πώς θα πάρουν την εξουσία.

Λοιπόν, φίλες και φίλοι, νομίζω ότι έχει γίνει πια σαφές σε όλους τους Έλληνες, ότι η χώρα πρέπει πολύ γρήγορα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που πρέπει να έχει και βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά πρέπει να έχει πια και τις βάσεις για μία μεσοπρόθεσμη αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας.

Η Βοιωτία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να υλοποιήσουμε στην Ελλάδα τις επόμενες χρονιές και όχι μόνο, την πράσινη ανάπτυξη. Και υπ' αυτή την έννοια αγαπητέ Γραμματέα θα γίνει «πράσινη» η Βοιωτία, και με την έννοια την πολιτική, και με βάση τον αγώνα που δίνετε, τον τόσο πολύ πετυχημένο, αλλά θα γίνει πράσινη και μπορεί να γίνει πράσινη, να γίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης.

Δηλαδή μιας ανάπτυξης που ταιριάζει τη βιομηχανία με το περιβάλλον, που ταιριάζει το περιβάλλον με τη γνώση, με την καινοτομία. Και που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να παράξουν ποιοτικά προϊόντα τα οποία να είναι ανταγωνιστικά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυτό το μοντέλο είναι αυτό που επίσης χρειάζεται η χώρα μας, μαζί με βραχυπρόθεσμα μέτρα εξόδου από την κρίση. Μέτρα που χρειάζονται και οι αγρότες μας. Αγρότες που, όπως βλέπετε, πολλά ακούν αλλά τίποτα δεν βλέπουν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Για τους αγρότες και για το Πρόγραμμά μας έχουμε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το σήμερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου τις προάλλες στις Σέρρες, αύριο στα Τρίκαλα, πρόκειται να εξαγγείλει το σύνολο των μέτρων, και των άμεσων και των μεσοπρόθεσμων, που θα έχουμε τη δυνατότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα να εφαρμόσουμε, να θέσουμε σε εφαρμογή ως κυβέρνηση της χώρας. Αυτά τα μέτρα για τους αγρότες είναι πραγματικά μέτρα εξόδου από την κρίση.

Φίλες και φίλοι, νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι πάρα πολύ απλό. Και το συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε και ο Βασίλης προηγουμένως, είναι πραγματικά έτοιμοι. Είναι πραγματικά έτοιμοι να πάρουν το τιμόνι της χώρας στα χέρια τους. Να ανοίξουν με πραγματικούς όρους μια ειλικρινή συνεργασία με όλους τους πολίτες, με όλες τις κοινωνικές αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που θα ήθελαν να συμμετάσχουν εργαζόμενες και συνεργαζόμενες σε μια νέα αναγεννητική προσπάθεια της Ελλάδας.

Και γι' αυτό θα πάμε όλο το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που να είστε απολύτως βέβαιες και απολύτως βέβαιοι ότι σε κανέναν δεν θα αφήσουν αμφιβολία για το αν και κατά πόσο η μοναδική αξιόπιστη λύση εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου και η κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Φίλες και φίλοι, δύο είναι οι λέξεις - κλειδιά που θα χαρακτηρίζουν την άσκηση της κυβερνητικής μας πολιτικής. Αυτές οι δυο-λέξεις κλειδιά είναι: Η δικαιοσύνη πρώτα απ' όλα. Η δικαιοσύνη όχι μόνο όσον αφορά το θεσμό της, αλλά και όσον αφορά την αντίληψη στην άσκηση της πολιτικής. Δικαιοσύνη στο πώς θα μοιράζονται τα βάρη, δικαιοσύνη στο πώς θα μοιράζονται τα οφέλη.

Είναι άδικη πολιτική, είναι αδικαιολόγητη πολιτική, είναι απαράδεκτη πολιτική - και μόνο ένα παράδειγμα θα σας πω - να καταργείται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που μέχρι τώρα στην Ελλάδα πλήρωναν, φίλες και φίλοι, μόνο οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ένας φόρος, από τον οποίο στον κρατικό προϋπολογισμό - που σας είπα είναι στον αέρα πια, μετά και από αυτές τις πολύ δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - έρχονταν στον προϋπολογισμό από αυτό το φόρο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Που πήγαιναν στην υγεία, πήγαιναν στην παιδεία, πήγαιναν στις συντάξεις, πήγαιναν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ξέρετε τι κάνανε αυτό το φόρο; Τον καταργήσανε. Καταργήσανε το φόρο που πλήρωναν οι πλούσιοι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ξέρετε τι ακόμη χειρότερο κάνανε; Τον αντικαταστήσανε με ένα φόρο που πια πληρώνετε και πληρώνουμε όλοι εσείς και όλοι εμείς, το περίφημο ενιαίο τέλος ακινήτων, το ΕΤΑΚ. Το οποίο αντικατέστησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Για να δείτε πώς ανάγλυφα αποτυπώνονται και οι συγκρίσεις και οι διαφορές και οι τελείως διαφορετικοί δρόμοι και οι τελείως διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ μας, τον οποίο, λοιπόν, φόρο του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας τον πληρώνουν πια όλοι οι Έλληνες, φτωχοί, πλούσιοι, είτε έχουν μικρά, είτε έχουν μεγάλα ακίνητα. Τον πληρώνουν και οι αγρότες. Λοιπόν, αυτό είναι και άδικο και αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δεν μπορεί στην Ελλάδα να συνεχίζεται το καθεστώς μιας άδικης πολιτικής, ενός άδικου κράτους. Και αυτό είναι που ξεσηκώνει και αγανακτεί τους Έλληνες πολίτες.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν και στο παρελθόν βάλει πλάτη για να πετύχει η χώρα εθνικούς στόχους. Πώς πέτυχε η χώρα την ένταξή της στην ΟΝΕ; Πώς την πέτυχε; Επειδή κάποιοι μόνο πήραν σωστές αποφάσεις; Όχι. Πρωτίστως γιατί οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες, οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες βάλανε πλάτη, κάνανε θυσίες.

Γι' αυτό μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα στην ΟΝΕ δεν μπήκε με κανένα μαγικό τρόπο, δεν γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν βιβλία. Βάλαμε όλοι πλάτη, βάλατε όλοι πλάτη, κάνατε θυσία από το υστέρημά σας και είπατε: ναι, να μπει η χώρα στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Και δικαιωθήκατε.

Όμως, αυτό έγινε σε μια λογική του όλοι δίκαια να συμβάλουμε, με έναν βέβαια όρο, με μία προϋπόθεση: Ότι όταν θα έρθει η ώρα να μοιραστούμε τα οφέλη αυτής της εξέλιξης και αυτής της επιτυχίας, αυτά τα οφέλη δεν θα τα πάρουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι λίγοι και ισχυροί και η πλειοψηφία το Ελληνικού λαού θα μείνει στην άκρη, όπως τώρα με την κυβέρνηση Καραμανλή γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή συνέπεσε ουσιαστικά, φίλες και φίλοι, ακριβώς με αυτή τη φάση της χώρας, όπου έπρεπε να κατανεμηθούν δίκαια τα οφέλη από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Και όχι μόνο αυτό δεν έκαναν, αλλά δημιούργησαν και τους όρους για να γίνουν και να ασκηθούν οι πιο άδικες πολιτικές σε βάρος των πολλών. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό που μόλις σας είπα, με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Άρα λοιπόν, δύο είναι οι λέξεις-κλειδιά, δύο είναι οι λέξεις-κλειδιά μιας νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μιας νέας διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, πάνω στην οποία θα στηρίξουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Η μία λέξη-κλειδί είναι η δικαιοσύνη, η δεύτερη λέξη-κλειδί είναι η εντιμότητα. Η εντιμότητα στη διαχείριση των ιερών χρημάτων του Ελληνικού λαού από πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς.

Και η ατιμωρησία με κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τέλος. Τέλος για όλους που αυτή τη στιγμή υπηρετούν το Ελληνικό κράτος και μπορεί να έχουν κακομάθει.

Η Ελλάδα, φίλες και φίλοι, χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται μια νέα αρχή, χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια. Χρειάζεται όλοι οι Έλληνες να ενωθούμε, χρειάζεται όλοι μαζί να παλέψουμε και να αγωνιστούμε με όρους δικαιοσύνης σε συνθήκες εντιμότητας στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρες συμφωνίες.

Δεν θα λυμαίνονται πια οι λίγοι τους πολλούς. Τελεία και παύλα. Αυτή τη νέα αρχή μπορεί να κάνει το Κίνημά μας και την κάνει και σε τοπικό επίπεδο. Το βλέπετε με τα στελέχη μας τα τοπικά, με το βουλευτή μας, με τους ανθρώπους μας στην Αυτοδιοίκηση. Το κάνουμε στη Βοιωτία.

Αυτό πολύ σύντομα με την απόφαση και την έγκριση του Ελληνικού λαού θα το κάνουμε και σε επίπεδο χώρας. Θα το κάνουμε και σε επίπεδο χώρας, γιατί πράγματι να είσαστε βέβαιοι, και θέλω σήμερα από εδώ να φύγετε με μια μεγάλη σιγουριά, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι όσο ποτέ έτοιμοι να γράψουν μια νέα λαμπρή σελίδα. Μια νέα λαμπρή σελίδα προσφοράς, όπως έγραψαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, όπως έγραψαν οι μεγάλες ιστορικές κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μια μεγάλη λαμπρή σελίδα η οποία θα έχει έναν αποδέκτη και έναν μόνο ωφελημένο , τον Ελληνικό λαό, τους Έλληνες πολίτες και στο τέλος της οποίας θα μας κάνει όλους να κοιτάμε, γιατί όλοι μας έχουμε παιδιά, τα παιδιά μας στα μάτια και να είμαστε υπερήφανοι και να τους λέμε με περηφάνια ότι συμμετείχαμε σε μια νέα δημιουργική πολύ όμορφη φάση δουλειάς, εργασίας και προσφοράς στην Ελλάδα που έκανε ξανά τους Έλληνες να νιώθουν αυτό που πραγματικά αξίζουν. Υπερήφανοι για τον πρωθυπουργό τους, υπερήφανοι για τη χώρα τους, υπερήφανοι για την πορεία του τόπου τους.

Σας ευχαριστώ πολύ, να έχετε μια πολύ καλή χρονιά. Η νίκη αν θα έρθει, θα έρθει πρώτα από εσάς και μετά από εμάς. Θα είμαστε συνεχώς μαζί, πλάι-πλάι, έχουμε πολλές δυσκολίες, αλλά ό,τι και να βρεθεί μπροστά μας θα το ξεπεράσουμε, θα νικήσουμε, γιατί ο αγώνας μας είναι ένας τίμιος αγώνας για την Ελλάδα και τους Έλληνες και μόνο.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και ο Γ. Παπανδρέου και όλα τα στελέχη θα πάρουν από τη Λιβαδειά, από τη Βοιωτία, το πιο ισχυρό, το πιο ωραίο μήνυμα αισιοδοξίας που μπορούσατε σήμερα να δώσετε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.