Πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Μπασιάκο, Κοντό, Δούκα, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο - Δηλωση Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Tο πλήρες κείμενο της πρότασης:

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα. Θέλω να ξεκινήσω με μία πληροφορία που μας ήρθε προ ολίγου και αφορά το πλοίο ΑΡΙΩΝ. Να σας θυμίσω ότι το πλοίο ΑΡΙΩΝ, το οποίο έχει βεβαίως ελληνική σημαία, είχε αποπλεύσει πριν από μερικές μέρες, με κατεύθυνση την Λωρίδα της Γάζας, είχε επιστρέψει στη Λάρνακα λόγω μηχανικής βλάβης και απέπλευσε και πάλι σήμερα.

Προ ολίγου, πληροφορηθήκαμε από την Σοφία Σακοράφα, τη βουλευτή μας, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας ότι, εάν το πλοίο μπει σε εμπόλεμη ζώνη, θα χτυπηθεί.

Καταγγέλλουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο αυτή την πράξη, εάν αληθεύει. Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, να μην παρεμποδίσει το πλοίο, το οποίο φέρνει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Και καλούμε βεβαίως την ελληνική κυβέρνηση, να κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι είναι δυνατόν, καταρχάς για να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιβατών του πλοίου και, δεύτερον, για να κρατήσει ανοιχτή αυτή τη δίοδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

***

Σήμερα, κατατέθηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πρόταση σύστασης ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, το άρθρο 153 του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του νόμου περί ποινικής ευθύνης υπουργών, για το μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Θυμίζω ότι, τον Οκτώβριο του 2008, στις 15 Οκτωβρίου, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε επίσης καταθέσει πρόταση σύστασης αυτής της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η τότε πρόταση - του Οκτωβρίου - είχε στηριχθεί στην παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η παραγγελία αυτή περιέγραφε στοιχεία αξιόποινων πράξεων, που προσέλαβαν τη μορφή Υπουργικών Αποφάσεων.

Είχε στηριχθεί στην αίτηση παραίτησης των Εισαγγελέων Εφετών Αθηνών, Κολλιούση, και Σωτηροπούλου - Στεργιούλη. Και είχε στηριχθεί στο ίδιο το σώμα των Υπουργικών Αποφάσεων, η υπογραφή και έκδοση των οποίων συνιστά αδικήματα που εμπίπτουν στο πεδίο της ποινικής ευθύνης.

Η διαδικασία τότε, θα θυμάστε όλοι σας, δεν είχε ολοκληρωθεί, λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση. Σήμερα, επανυποβάλουμε πρόταση, με βάση τα νέα στοιχεία και τις ισχυρές ενδείξεις που προέκυψαν από τα έγγραφα και τις καταθέσεις μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αλλά και τα έγγραφα και τις καταθέσεις μαρτύρων, κατά τη διαδικασία ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήθηκε από τη Βουλή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στον κ. Δούκα, τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, στον κ. Κοντό, τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον κ. Μπασιάκο, τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί με τις Υπουργικές Αποφάσεις τους αναγνώρισαν παράνομα την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου στη Λίμνη Βισθωνίδα και προκάλεσαν μείωση της περιουσίας του Δημοσίου από τις ανταλλαγές οικοπέδων.

Η πρότασή μας αναφέρεται επίσης στον κ. Βουλγαράκη, τότε υπουργό Πολιτισμού, διότι δεν απέτρεψε την παράνομη μεταβίβαση αρχαιολογικών μνημείων στη Μονή Βατοπεδίου και, αναφέρεται και στον κ. Ρουσόπουλο, τότε υπουργό Επικρατείας, γιατί υπάρχουν στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατά συναυτουργία των υπουργών και υφυπουργών. Με άλλα λόγια, για ηθικό αυτουργό.

Προέκυψε ότι υπήρξε κεντρικό κυβερνητικό σχέδιο, κεντρικός συντονισμός Υπουργείων και φορέων, κεντρικός συντονιστής.

Προτείνουμε τη σύσταση αυτής της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό αφορά τους κυρίους Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό και Βουλγαράκη. Για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία, αυτό αφορά τον κ. Ρουσόπουλο, και για τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών ή συμμετόχων.

Απ' την Επιτροπή αυτή, θα προκύψει η ύπαρξη ή μη δόλου, η περαιτέρω εξειδίκευση των πράξεων, έτσι ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής την άσκηση ή μη δίωξης.

Καλούμε με αίσθημα ευθύνης τα άλλα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης σύστασης αυτής της Επιτροπής. Πιστεύουμε ότι το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες.

***

Έρχομαι τώρα στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και στις δηλώσεις που έγιναν μετά την κατάληξή της. Η σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή είχε ως αντικείμενο τα θέματα γραφειοκρατίας. Ακούσαμε τον κ. Παυλόπουλο κατά την έξοδό του να δηλώνει ότι συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ένα σημαντικό πρόγραμμα που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Εμείς έχουμε να κάνουμε μία παρατήρηση. Εξ όσων γνωρίζουμε, ο κ. Παυλόπουλος δεν ανασχηματίστηκε. Είναι ο υπουργός, ο οποίος είχε εδώ και δύο χρόνια την ευθύνη αυτού του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Και λέω εδώ και δύο χρόνια, γιατί το ΕΣΠΑ ξεκίνησε το 2007. Είναι 2007-2013. Σήμερα, έχουμε Ιανουάριο του 2009 και, στο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το οποίο είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικό, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ δαπάνη.

Στη συνέχεια, ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη να μιλά για τη γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης πράγματι ανασχηματίστηκε και αναλαμβάνει μόλις τώρα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθεί, και μαζί του και όλη η κυβέρνηση, γιατί ακριβώς πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, είναι πιο δύσκολο σήμερα να είναι κανείς επιχειρηματίας στην Ελλάδα απ' ό,τι ήταν τότε.

Γιατί δεν έχουν μειωθεί οι χρόνοι. Γιατί δεν έχουν μειωθεί τα κόστη. Γιατί η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και γιατί, σε κάθε νέα έκθεση διεθνούς οργανισμού, η Ελλάδα υποχωρεί ως προς τη δυνατότητα εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως προς τις δυσκολίες γραφειοκρατικών εμποδίων που βρίσκει μπροστά του ένας επιχειρηματίας.

Περιμένουμε απαντήσεις στα ζητήματα αυτά απ' τον κ. Χατζηδάκη. Δεν διατηρούμε πολλές ελπίδες όμως, γιατί αυτή η κυβέρνηση κλείνει πλέον τον κύκλο της.

***

Και τώρα θα μου επιτρέψετε να κάνω μία γενικότερη παρατήρηση. Ακούσαμε χθες τον κ. Σπηλιωτόπουλο να μιλά για «tabula rasa» στο θέμα της παιδείας και του διαλόγου και, έχουμε την αίσθηση ότι αυτή είναι μία γενικότερη λογική, την οποία επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιχειρεί να μηδενίσει το κοντέρ.

Το κοντέρ όμως γράφει και, γράφει πέντε χρόνια τώρα, και συσσωρεύει προβλήματα στους Έλληνες πολίτες. Συσσωρεύει έλλειμμα αναπτυξιακό, έλλειμμα κοινωνικό, έλλειμμα στους θεσμούς. Σήμερα, είχαμε την υποβάθμιση της χώρας μας από τη γνωστή εταιρεία Standard & Poor's, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

Η εταιρεία Standard & Poor's προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 στην Ελλάδα, το οποίο θα υπερβαίνει το 4%. Και αυτό, με έναν προϋπολογισμό ο οποίος περικόπτει τις δημόσιες επενδύσεις, ο οποίος υποχρηματοδοτεί την παιδεία, ο οποίος δεν δίνει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθωτούς και συνταξιούχους και ο οποίος συσσωρεύει νέα φορολογικά βάρη.

Το ερώτημα είναι, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει έναν προϋπολογισμό και, η απάντηση είναι απλή. Γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Γιατί προτάσσει πάνω απ' όλα συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που κάνει, έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει. Επιλογές, που ευνοούν συγκεκριμένα στρώματα της κοινωνίας μας, τη μεγάλη περιουσία, τους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων.

Απέναντι σε αυτό το έλλειμμα πολιτικής και σε αυτές τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που κάνει η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, από το Σεπτέμβριο έχει ήδη παρουσιάσει ένα πλήρες πλαίσιο μιας εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής. Το έκανε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με βασικές προτεραιότητες τη στήριξη του εισοδήματος, την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης που ονομάσαμε «Πράσινη Ανάπτυξη» και, βέβαια, με την εδραίωση ενός κράτους Δικαίου. Το πλαίσιο αυτό, εξειδικεύσαμε στη συνέχεια, με προτάσεις εξόδου από την κρίση.

Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα που περνάει, το εξειδικεύουμε περαιτέρω. Το είδαμε με τις προτάσεις μας για τους αγρότες την περασμένη εβδομάδα και αυτή την εβδομάδα, την Κυριακή, με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία. Θα το δείτε σε προτάσεις που αφορούν τους μικρομεσαίους, το βλέπετε σε ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, που αφορούν την κατάσταση του μέσου Έλληνα και Ελληνίδας.

Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω επί της ουσίας, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's τι σημαίνει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επί της ουσίας η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's σημαίνει δυσκολία δανεισμού της χώρας μας τους επόμενους μήνες. Όχι απαραίτητα άμεσα, διότι είδαμε ότι χθες υπερκαλύφθηκε - και αλίμονο να μην γινόταν - αυτός ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός που έκανε η χώρα μας.

Βεβαίως, με επιτόκια σημαντικά υψηλότερα από την Ιταλία, μια μέρα πριν, μια χώρα με περίπου ίδιο χρέος με εμάς ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένα άσχημο μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές, είναι ένα άσχημο μήνυμα σχετικά με τις προοπτικές της χώρας.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, θέλετε εκλογές σύντομα ή είναι εγκληματικό όπως υποστηρίζει ένας βουλευτής σας, ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης; Η θέση του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με εκείνη του κ. Ρέππα σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα των εκλογών να προκηρυχθούν δηλαδή οι εκλογές πριν επιλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πάντα κάνετε ένα πακέτο ερωτήσεων κ. Μόσχοβα. Θα σας δώσω λοιπόν ένα πακέτο απαντήσεων.

Η απάντηση στο ερώτημα των εκλογών είναι ξεκάθαρη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εκλογές εδώ και καιρό, αλλά έχουμε πει ότι δεν θέλουμε εκλογές παραγραφής. Θα φανεί πάρα πολύ σύντομα, εάν η κυβέρνηση έχει πραγματικά τη διάθεση να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα, τα οποία γνωρίζει όλος ο Ελληνικός λαός.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Θα έρθει σε συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για τη δημιουργία της Επιτροπής για προκαταρτική εξέταση για το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Αναμένουμε να δούμε εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα την υπερψηφίσει. Θέλουμε λοιπόν εκλογές.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επ' αυτού ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι θα είναι τυχοδιωκτικό με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή να γίνουν εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Μόσχοβα, δεν σχολιάζω δηλώσεις στελεχών και ειδικά αποσπάσματα, τα οποία μου αναφέρετε εσείς, όχι ειδικά εσείς, οποιοσδήποτε από τους συναδέλφους σας. Δεν σχολιάζω δηλώσεις στελεχών. Σας λέω τη θέση μας.

Η θέση μας είναι σαφής: η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Δεν είναι απλώς ότι θέλουμε εμείς εκλογές, είναι ότι οι πολίτες ζητούν εκλογές, γιατί η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Πάμε τώρα στο δεύτερο ερώτημα, το ερώτημα σχετικά με τη στάση μας για τις εκλογές του 2010. Κατ' αρχάς, ξεκινώ επαναλαμβάνοντας αυτό που μόλις είπα: ζητούμε εκλογές νωρίτερα και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν εκλογές νωρίτερα. Όμως, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ισχύει η θέση την οποία είχε εκφράσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την έχει επαναλάβει και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, την έχει επαναλάβει και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Η θέση αυτή είναι η εξής: κατ' αρχάς, σεβόμαστε υπερβολικά, τόσο το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και το ίδιο το πρόσωπο του κ. Παπούλια, για να τον εμπλέξουμε -το θεσμό και το πρόσωπο- σε μια μικροκομματική συζήτηση. Και κατά δεύτερο λόγο, θα πάρουμε την απόφασή μας, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αυτή είναι η θέση μας.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αν κατάλαβα καλά αυτό αποτελεί και άδειασμα για όσα διατύπωσε ο κ. Ρέππας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από το βήμα αυτό, ούτε αδειάζω, ούτε υποστηρίζω. Εκφράζω την επίσημη θέση του κόμματος και τίποτε παραπάνω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρέππας ήταν εντός γραμμής ή εκτός γραμμής;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χασαπόπουλε, θέλετε να με κάνετε να επαναλάβω αυτό που μόλις είπα; Σας είπα την θέση του κόμματος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρωτώ το ίδιο πράγμα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από εκεί και πέρα, εκφράζονται διάφορες απόψεις και έχουν εκφραστεί από μία σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα είναι προσωπική άποψη του κ. Ρέππα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν ρωτήσετε τον ίδιο, νομίζω ότι θα σας απαντήσει σε αυτό το ζήτημα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το Κόμμα τι λέει;

Κ. ΠΑΠΠΑ: Είναι ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας όμως.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προσωπική άποψη του κ. Γραμματέα; Δεν είναι κανένας τυχαίος;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Ρέππας ερωτήθη γι' αυτό το οποίο λέτε και έδωσε την απάντησή του. Σέβομαι την απάντηση που έδωσε.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε ότι εσείς σέβεστε υπερβολικά το θεσμό στο να το εμπλέξετε σε μια μικροκομματική συζήτηση. Ο κ. Ρέππας δεν τον σέβεται;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Μόσχοβα, θα μετατρέψουμε τη συζήτηση για μία υποτιθέμενη εκλογή το 2010, στο βασικό μας θέμα, που απασχολεί τους πολίτες σήμερα; Όχι. Δεν είναι όπως το λέτε. Επαναλαμβάνω, εμείς, όλοι μας, σεβόμαστε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σεβόμαστε το πρόσωπο του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θέλουμε να τον εμπλέξουμε σε μια συζήτηση που είναι άκαιρη. Έχουμε ζητήσει εκλογές νωρίτερα και, όταν έρθει ο καιρός, θα κινηθούμε για το συμφέρον της χώρας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλετε να τον εμπλέξετε, αλλά ο Γραμματέας...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι προφανές ότι οι απαντήσεις μου δεν σας ικανοποιούν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μας μπερδεύουν χειρότερα. Διότι κ. Εκπρόσωπε, λέτε δεν θέλετε να εμπλέξετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ένα τέτοιο θέμα δεν το άνοιξε η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα σας κατηγορεί για εκλογολογία. Το άνοιξε αυτό το θέμα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το θέμα αυτό έχει ανοίξει εδώ και καιρό, διότι πολλοί συνάδελφοί σας αναρωτιούνται για το ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, εάν φτάσουμε σε αυτή την περίπτωση. Σας υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει σε ερώτηση, και όχι μία αλλά παραπάνω από μία φορά, σε συνεντεύξεις που έχει δώσει σε εφημερίδες. Έχει δώσει την απάντηση που σας έδωσα κι εγώ αυτή τη στιγμή.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή είπατε ότι σέβεστε υπερβολικά και το θεσμό και τον κ. Παπούλια, αυτό σημαίνει ότι εάν ο ίδιος επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ θα επαναπροτείνει τον κ. Παπούλια; Θα τον υπερψηφίσει έστω και μετά τις εκλογές;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να σας θυμίσω ότι, την πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εάν υπάρξουν εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εάν είμαστε κυβέρνηση, θα δούμε τις διαθέσεις του κ. Παπούλια και θα κινηθούμε ανάλογα. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την εκτίμησή μας στο πρόσωπό του.

ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κ. Εκπρόσωπε αν το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης ως ρόλο ανταγωνιστικό απέναντι στα ιδιωτικά Μέσα και πιο συγκεκριμένα αν η δημόσια τηλεόραση μπορεί μέσω του ανταποδοτικού τέλους που λαμβάνει, να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ, για να πάρει τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης να λειτουργεί με τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεστε. Η δημόσια τηλεόραση εδώ και καιρό έχει ξεφύγει από το ρόλο της, έχει ξεφύγει, με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις ειδήσεις. Δυστυχώς, πολλές φορές, καταντά ένα παράρτημα της κυβερνητικής πολιτικής και, αντιστοίχως, έχει ξεφύγει και από το ρόλο της, λειτουργώντας μη θεσμικά, στο ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε.

Οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις και η απ' ευθείας προσέγγιση που έχει γίνει, είναι ένας μη θεσμικός τρόπος λειτουργίας.

Κ. ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επανέλθω στο θέμα του κ. Ρέππα. Αυτό που λέει ο κ. Ρέππας δηλαδή «εκλογές και ξαναπροτείνουμε τον κ. Παπούλια», δεν συνιστά σεβασμό προς το πρόσωπο του κ. Παπούλια και το θεσμό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπα εγώ ότι δεν συνιστά σεβασμό;

Κ. ΠΑΠΠΑ: Συνεπώς;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συνεπώς κυρία Παππά, ισχύει αυτό που σας είπα ήδη τρεις φορές. Ισχύει η θέση την οποία έχει εκφράσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΠΑΠΠΑ: Δεν είναι πολύ κατανοητό αυτό που μας είπατε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι απολύτως κατανοητό. Εάν αυτή τη στιγμή, ζητάτε μία απάντηση καταφατική ή αρνητική, στο τι ακριβώς θα πράξει το ΠΑΣΟΚ το 2010, δεν θα την λάβετε, πάρα πολύ απλά. Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί με τα δύο αυτά χαρακτηριστικά που σας είπα.

Κ. ΠΑΠΠΑ: Συνεπώς αν καταλαβαίνω καλά λέτε, ότι αυτό που είπε ο κ. Ρέππας δεν απέχει απ' αυτό που λέει ο κ. Παπανδρέου, αυτό μου λέτε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ σας λέω αυτό το οποίο λέει ο κ. Παπανδρέου, τις ερμηνείες, αφήνω να τις κάνετε εσείς.

ΑΛΦ. ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, είπατε στην κατ' αρχήν απάντησή σας για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σεβόμαστε και το θεσμό και το πρόσωπο, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας με βάση τα συμφέροντα της χώρας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μάλιστα.

ΑΛΦ. ΒΙΤΑΛΗΣ: Μία απάντηση, όπως καταλαβαίνετε η οποία μπορεί να ερμηνευτεί όπως θέλει ο καθένας. Θέλω να σας ρωτήσω όμως κάτι πολύ συγκεκριμένο, κατά πόσο αυτή η απάντησή σας ειδικά αυτή η τελευταία, είναι συνεπής με τη θέση που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι απολύτως συνεπής. Δύο φορές έχουμε συζητήσει, στη διαδικασία αναθεώρησης, να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές. Αυτοί οι οποίοι το έχουν αρνηθεί, είναι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Εμείς είμαστε απολύτως συμβατοί μ' αυτά που έχουμε πει.

ΑΛΦ. ΒΙΤΑΛΗΣ: Όμως μ' αυτή την απάντηση, με συγχωρείτε που επανέρχομαι το ξανά αφήνετε ανοιχτό, δηλαδή στην πράξη δείχνετε μια άλλη στάση απ' αυτή που υποστηρίζατε; Δηλαδή με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο από την πρώτη σας απάντηση, ότι απαιτήσει το συμφέρον της χώρας, το αφήνει το θέμα ανοιχτό και ψάχνω να βρω τη συνέπεια.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κρίνετε ότι αφήνω το θέμα ανοιχτό. Το αφήνω στην κρίση σας, έχω πει τρεις φορές τη θέση μας.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Να δω κατά πόσο κάνω λογικούς συνειρμούς. Είπατε, ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά το ταχύτερο δυνατόν προσφυγή στις κάλπες. Ταυτόχρονα λέτε, ότι το αίτημά σας αυτό εδράζεται στην ανάγκη των πολιτών και της χώρας να φύγει αυτή η Κυβέρνηση από τα πράγματα της χώρας που έχει επισωρεύσει δεινά κλπ. κλπ. κλπ.

Άρα, λοιπόν, όταν λέτε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα κρίνουμε στην περίοδο της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με βάση το συμφέρον του τόπου, αν σκέφτομαι εγώ μέχρι τότε δεν έχουν προκύψει εθνικές εκλογές, τότε για το συμφέρον του τόπου αναγκαστικά δεν θα ψηφίσετε Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Είναι λογικός ο συνειρμός μου, είναι σωστός ή όχι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάνετε ενδιαφέροντες συνειρμούς, οι οποίοι έχουν μία μεγάλη δόση λογικής.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει θέμα διαγραφής του κ. Ρέππα, είναι εκτός γραμμής;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακαλώ πολύ, να κρατήσουμε τη συζήτηση σε ένα επίπεδο σοβαρό.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Βεβαίως, δεν είναι σοβαρό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εάν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, θα είχα αναφερθεί εγώ σ' αυτό.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Εν πάση περιπτώσει θέλετε εκλογές τώρα ή σε ένα χρόνο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλουμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αρκεί να μην είναι εκλογές παραγραφής. Θα κριθεί το κατά πόσο το ζήτημα της παραγραφής είναι σημαντικό γι' αυτή την κυβέρνηση από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα δούμε τη στάση της για το ζήτημα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ευχαριστώ πολύ.