Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ στο Ρ/Σ "ΝΕΤ" και στο δημοσιογράφο Τ.Σαράντη

 

20 Αυγούστου,.2008

 

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Να συνδεθούμε και να συνομιλήσουμε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή κ. Παπακωνσταντίνου. Καλή σας ημέρα κ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας ημέρα κ. Σαράντη.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ξεκουραστήκατε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατά το δυνατόν, όσο να'ναι, προσπαθήσαμε λίγο.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πάντως η αλήθεια είναι ότι αμέσως μετά της Παναγίας έχετε μπει δυναμικά όλοι στο παιχνίδι και το λέω αυτό γιατί είναι μια σειρά από ανοιχτά θέματα. Να ξεκινήσω με ένα απ' αυτά. Να ξεκινήσω, επειδή είχα και τις συνομιλίες προηγουμένως, σε σχέση με τη βενζίνη και το πλαφόν. Ήδη στο Ρέθυμνο και στα Χανιά είναι κλειστά τα βενζινάδικα, αύριο κλείνουν και στο νομό Ηρακλείου.

Πριν από λίγο ακούσαμε τον κ. Φώλια ο οποίος έκανε κάποιες δηλώσεις. Μάλιστα, είπε ότι οι πληροφορίες του είναι ότι δεν είναι κλειστά τα βενζινάδικα. Από την Κρήτη έχουμε άλλες διαβεβαιώσεις. Πώς την βλέπετε αυτή την ενέργεια;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στην πράξη η επιβολή πλαφόν είναι απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης, στο να μπορέσει να φέρει περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά των καυσίμων, για να δει ο καταναλωτής καλύτερες τιμές. Γι' αυτό μπαίνει το πλαφόν.

Το πλαφόν μπήκε πολύ αργά, μπήκε με λάθος τρόπο. Δεν γίνεται τίποτα στην τιμή της χονδρικής η οποία και αυτή επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τελική τιμή που βιώνει ο καταναλωτής και γι' αυτό έχουμε τις αντιδράσεις που έχουμε σήμερα.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Από την άλλη μεριά όμως ο καταναλωτής ο οποίος βρέθηκε στα νησιά να αγοράζει σε τρελές τιμές, κάτι δεν έπρεπε να γίνει με αυτόν;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, αλλά αυτά τα πράγματα τα σκέφτεται κανείς πριν. Δεν τα σκέφτεται μετά το 15αύγουστο, όταν λίγο πολύ έχει λήξει, ή ολοκληρώνεται η καλοκαιρινή περίοδος. Όταν ήδη έχουν αρχίσει και πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου. Πού ήταν η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες που ανέβαινε τρελά ο ρυθμός της τιμής του πετρελαίου; Πού ήταν όταν είχε φτάσει σε ρεκόρ που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ;

Ήρθε πολύ αργά και δυστυχώς ήρθε και με λάθος τρόπο.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αφήνουμε τη βενζίνη και ερχόμαστε στο θέμα του κ. Παυλίδη. Ασκείται οξεία κριτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Μιλάτε για σκάνδαλο, χρησιμοποιείται τέτοιες λέξεις, χωρίς τίποτα να έχει αποδειχθεί.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό το οποίο έχει αποδειχθεί είναι ο τρόπος διαχείρισης αυτής της ιστορίας από την κυβέρνηση. Έχουμε μια πρωτοφανή προσπάθεια απόκρυψης. Έχουμε πορίσματα εισαγγελικών λειτουργών τα οποία δεν διαβιβάζονται στη Βουλή, ενώ θα έπρεπε να διαβιβαστούν. Σας θυμίζω χθεσινή ανακοίνωση του κ. Ρόβλια με την οποία γίνεται φανερό ότι για άλλες ελάσσονες υποθέσεις, είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Είναι κάτι το οποίο υπάρχει σήμερα σε όλες τις εφημερίδες, στην πλειοψηφία του Τύπου, αυτές οι περιπτώσεις.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ακριβώς. Και εδώ έχουμε μια πολύ σοβαρή περίπτωση, η οποία δεν έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Άρα έχουμε μια προσπάθεια απόκρυψης. Έχουμε την τραγελαφική κατάσταση η τέως Πρόεδρος της Βουλής να λέει: «ναι, ήρθε στη Βουλή, το ανακοίνωσα, δεν θυμάμαι πότε» και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής να λέει: «δεν ήρθε ποτέ».

Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι παντελώς απούσα. Έναν πρωθυπουργό ο οποίος σε άλλες περιπτώσεις πολύ μικρότερης σημασίας απ' αυτή του κ. Παυλίδη βγήκε και είπε ορισμένα πράγματα, πήρε προληπτικά μέτρα. Σας θυμίζω ότι ένα βουλευτή του κόμματός του την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, μέσα σε ένα βράδυ τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας επειδή είπε, ότι ίσως στα κόμματα υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν χρήματα, και εδώ έχουμε μια καταγγελία με φωτογραφίες.

Εγώ δεν λέω ότι ο άνθρωπος είναι ένοχος, διότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη τίποτα. Όμως, στην πολιτική υπάρχει και το θέμα της πολιτικής ευθύνης και αυτή την έννοια της πολιτικής ευθύνης είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν την καταλαβαίνει.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Με βάση την υπόθεση του κ. Παυλίδη, για μια ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ βάλλει ενάντια στη δικαιοσύνη. Ποιο είναι το όφελος;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν βάλλουμε ενάντια στη δικαιοσύνη. Βάλλουμε ενάντια σε ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς. Θέλω να το κάνω απολύτως ξεκάθαρο αυτό. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην πλειονότητα των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών. Θεωρούμε ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για μια δημοκρατία από το να χάσουν οι πολίτες τη συλλογική εμπιστοσύνη που έχουν στο θεσμό της δικαιοσύνης. Εμείς δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να συμβάλλουμε σε αυτό.

Όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί και πολλές φορές έχουμε αναφερθεί και ονομαστικά σε αυτούς, οι οποίοι αφήνονται να χειραγωγούνται από την κυβέρνηση. Αυτοί θεωρούμε ότι δεν τιμούν το λειτούργημά τους και δίνουν στην ελληνική δικαιοσύνη μια εξαιρετικά άσχημη εικόνα στην κοινωνία που προσβάλει τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Χθες ήσασταν στο πλευρό του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κ. Καρχιμάκη. Αυτή η αντιπαράθεση που υπάρχει με τον κ. Αλογοσκούφη. Η παρουσία σας εκεί σημαίνει ότι στηρίζετε τον κ. Καρχιμάκη ως ΠΑΣΟΚ κόντρα στον κ. Αλογοσκούφη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε με κανέναν τρόπο στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικές ένας εν ενεργεία Υπουργός, να θέλει να ποινικοποιήσει την κριτική, την αυστηρή κριτική, που του ασκείται στο κοινοβούλιο.

Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένας Υπουργός να ζητάει την προσωποκράτηση βουλευτή. Αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Ζήτησε να πάει ο κ. Καρχιμάκης φυλακή. Εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Είναι δυνατόν να δεχτεί ένα πολιτικό κόμμα κάτι τέτοιο για ένα στέλεχός του;

Βεβαίως θα στηρίξουμε τον κ. Καρχιμάκη, θα στηρίξουμε τη δυνατότητα κάθε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος, να ασκεί στη Βουλή θεσμικά, όπως είναι και υποχρέωσή του, αντιπολίτευση. Ακόμα και αν αυτή πολλές φορές σε κάποιους δεν αρέσει. Έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό σημαίνει δημοκρατία στη χώρα. Αυτό αν δεν το διαφυλάξουμε, πάμε χαμένοι.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αν η αντιπολίτευση, ή η κριτική ξεφεύγει από τα όρια;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση, όπου ένας εν ενεργεία Υπουργός να ζητάει την προσωποκράτηση βουλευτή. Γι' αυτό υπάρχει το Κοινοβούλιο, για να απαντάει κανένας στην κριτική, ακόμα και αν θεωρεί ότι η κριτική που του ασκείται είναι άδικη. Αυτό το Σύνταγμα το κατοχυρώνει με τη δυνατότητα του βουλευτή να εκφέρει τη γνώμη του ελεύθερα. Γι' αυτό έχουμε το θεσμό του Κοινοβουλίου. Αν πάμε λίγο πίσω, τι θα έπρεπε να κάνει ο κ. Σημίτης όταν τον είπε ο κ. Καραμανλής «αρχιερέα της διαπλοκής»; Να κάνει μήνυση στον κ. Καραμανλή; Ας είμαστε σοβαροί!

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μήπως με αφορμή αυτή τη μήνυση του κ. Αλογοσκούφη σας δόθηκε ως ΠΑΣΟΚ η ευκαιρία να επιτεθείτε στον κ. Αλογοσκούφη και γενικότερα στην οικονομική πολιτική;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα, η κριτική μας στην οικονομική πολιτική έρχεται να δέσει με τη συγκεκριμένη περίπτωση και για πρώτη φορά συνδέονται και δυο πράγματα που είναι πολλές φορές στο μυαλό του κόσμου διακριτά, που είναι από τη μία ζητήματα λειτουργίας και διαφάνειας στο δημόσιο βίο και από την άλλη θέματα της τσέπης του πολίτη και της οικονομίας.

Εμείς πάντα λέγαμε ότι αυτά τα δυο συνδέονται. Όπως βλέπει και ο τελευταίος έλληνας πολίτης, η οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομικός δείκτης το 2008 που να είναι καλύτερος από το 2003. Γι' αυτό πρέπει κάποιος να απολογηθεί και ο πρώτος ο οποίος βεβαίως καθορίζει τη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα οικονομίας, είναι ο αρμόδιος υπουργός.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ένα από τα θέματα της επικαιρότητας ακόμη κ. Παπακωνσταντίνου, είναι το θέμα του ντόπινγκ, η υπόθεση με τη Φανή Χαλκιά. Όλος αυτός ο διεθνής διασυρμός μας.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ ποια είναι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι κρίμα που οι μεγάλες επιτυχίες που έχουν οι Έλληνες αθλητές ταυτοχρόνως συνοδεύονται από κρούσματα όπως αυτό. Εμείς έχουμε πει ότι πέρα από την ατομική ευθύνη του αθλητή, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη, υπάρχει και η ευθύνη της πολιτείας. Από το 2004 έχουμε σε αυτή τη χώρα τα πιο σύγχρονα κέντρα αντι-ντόπινγκ. Είχαμε τη γνωστή υπόθεση το 2004 με τους δυο αθλητές μας. Είχαμε πρόσφατα την ιστορία με την άρση βαρών.

Δεν έχει γίνει από την πολιτεία απολύτως τίποτα για να αλλάξουν οι διαδικασίες, για να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι, για να ξεριζωθεί από τη χώρα μας το φαινόμενο του ντόπινγκ που φαίνεται ότι δυστυχώς υπάρχει σε πολλούς αθλητές μας. Δεν γίνεται η χώρα μας να εκτίθεται διεθνώς ως μια από τις πρωτεύουσες της ντόπας στον κόσμο.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να οργίζεται, όπως ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη. Πρέπει να λάβει μέτρα και δυστυχώς φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό, για να ένα υγιή πρωταθλητισμό, φωνάζουμε για την ανάγκη ενίσχυσης του μαζικού πρωταθλητισμού, γιατί είτε θα έχουμε υγιή πρωταθλητισμό σε αυτή τη χώρα, είτε δεν πρέπει να τον έχουμε καθόλου τον πρωταθλητισμό.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Έχει αναπτυχθεί ένα ερώτημα. Τι θέλουμε μετάλλια που σημαίνει και ντόπα, ή καθαρό αθλητισμό που σημαίνει ότι δεν θέλουμε μετάλλια;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως μπορεί να έχει κανένας και τα δύο και το έχουν αποδείξει οι αθλητές μας στο παρελθόν. Δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο σακί και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι όλα μας τα μετάλλια προήλθαν από ντόπινγκ. Δεν είναι έτσι.

Μπορούμε να έχουμε ένα υγιή πρωταθλητισμό, το έχουμε αποδείξει. Αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε είναι την εικόνα που είχαμε τις τελευταίες ημέρες στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κάτι τελευταίο. Έχουμε εδώ και λίγες ημέρες, λίγο πριν της Παναγίας, έχουν περάσει και πέντε ημέρες από της Παναγίας, όπου βλέπουμε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί έριδες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πώς και έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένετε. Δεν ξέρω αν αναμένετε μάχες μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Εμείς δεν περιμένουμε τίποτε. Εσείς τροφοδοτείτε συνήθως.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι εσωτερικές συζητήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Μάλιστα τους ενοχλούν κιόλας. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι οι προτάσεις μας για να σταθούμε δίπλα τους, οι προτάσεις μας για να αλλάξουμε τη σημερινή πορεία της χώρας.

Είναι η κριτική μας στην κυβέρνηση, είναι η αποκάλυψη του τι κάνει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς σε αυτό επικεντρωνόμαστε και σε αυτό θα επικεντρωθούμε από εδώ και πέρα.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.