Συνέντευξη Δημήτρη Ρέππα στην εφημερίδα "City Press" και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο

 

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για προβλήματα κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατ' αρχάς, σε τι συνίστανται οι καταγγελίες αυτές;

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την επανάληψη της κυβερνητικής πρακτικής, όπως αυτή εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας υποκατέστησαν την κοινοβουλευτική νομιμότητα και τάξη, προφανώς στο πλαίσιο ενός κομματικού σχεδίου, προκειμένου με την αλλαγή ψηφοδελτίων να παραχαράξουν τη βούληση συναδέλφων τους. Δεν εξηγείται αλλιώς για ποιο λόγο κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, σε μια τέτοια κορυφαία διαδικασία, συμπεριφέρθηκαν με τρόπο έξω από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Κι αν με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους βουλευτές, μπορεί κάποιος να φανταστεί ποια αντίληψη έχουν και πώς αντιμετωπίζουν τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις καταγγελίες του σε οπτικό υλικό. Τι δείχνει αυτό το υλικό;

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπουμε ότι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναρμοδίως κινούν τα ψηφοδέλτια που έχουν παραδοθεί από τους ψηφίσαντες βουλευτές και, κάνοντας τη διαπίστωση ότι είναι «εκτός γραμμής», να αλλάζουν τα ψηφοδέλτια αυτά με άλλα, τα οποία καταθέτει εκπρόσωπος του προεδρείου της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ψηφοδέλτια διορθωμένα, ώστε να είναι «εντός γραμμής». Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την παρακολούθηση του υλικού αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόμμα σας έχει δώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση. Θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις;

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό είναι μια ολόκληρη αντίληψη, είναι η απόδειξη της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της. Θυμίζω ότι στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος επιχείρησαν να υφαρπάξουν ουσιαστικά την ψήφο βουλευτών για να εμφανίσουν ως ψηφισθέν προς αναθεώρηση το άρθρο 24 για τη δασική πολιτική. Σε άλλες περιπτώσεις, κατά την άσκηση οικονομικής ή κοινωνικής πολιτικής, ή στην περίπτωση των σκανδάλων, η Νέα Δημοκρατία με κάθε τρόπο επιχειρεί να συγκαλύψει, να συσκοτίσει και να αποπροσανατολίσει. Αυτό επιχείρησε και τώρα, κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κανένα θεσμικό δισταγμό, κανέναν πολιτικό φραγμό, προκειμένου να επιβάλει την κομματική γραμμή, και μάλιστα στο πλαίσιο διαδικασιών που αποτελούν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου πάντως ότι με την απουσία του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία δεν υπήρχε δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος, διερωτάται κανείς γιατί να γίνει κάτι τέτοιο.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σε τελική ανάλυση, αυτό που είδαμε όλοι δεν είναι οφθαλμαπάτη αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Πολλές ερμηνείες μπορούν να δοθούν. Αν και δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα, θα επιχειρήσω να δώσω μια ερμηνεία: ότι η Νέα Δημοκρατία ήθελε σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στις διατάξεις που δεν επρόκειτο να αναθεωρηθούν, να εμφανιστεί συμπαγής, συγκεντρώνοντας 152 ψήφους. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις βουλευτές -θεωρώντας ότι δεν υπάρχει μείζον διακύβευμα, αφού δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 180 ψήφοι- να κατέθεσαν ψηφοδέλτια με ψήφο ενάντια στην κομματική γραμμή. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ήθελε να εμφανιστεί ότι σε κάποιες διατάξεις συγκεντρώνει λιγότερες από 152 ψήφους. Όμως, όλα αυτά, το τονίζω, αποτελούν πολιτική εκτίμηση, υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία και όσοι ενεπλάκησαν σε αυτήν τη διαδικασία αυτοί πρέπει να κληθούν να εξηγήσουν αφού είδαμε ολοφάνερα τι έκαναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής και οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δηλώνουν ότι η διαδικασία ήταν διαφανής και ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η διαδικασία αυτή ήταν ανοιχτή και ο καθένας μπορούσε να την παρακολουθήσει από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. Το υλικό αυτό προέρχεται από το αρχείο της Βουλής, και πρέπει να τονίσω ότι κάποιος δεν θα περίμενε από αυτήν τη Νέα Δημοκρατία μια διαφορετική στάση. Όλοι όσοι καταγγέλλουν, όλοι όσοι επισημαίνουν τα λάθη, τις αδυναμίες και τις σκανδαλώδεις παρατυπίες αυτοί είναι που πρέπει να απολογούνται, κατά τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί σταθερά την πολιτική της συγκάλυψης, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας. Αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.