Δηλώσεις Μ. Χρυσοχοΐδη για την ακρίβεια, το το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εποπτεία της αγοράς και με τη ΔΕΗ

 

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

 

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την ακρίβεια, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εποπτεία της αγοράς και με τη ΔΕΗ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Συζητείται από χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης με αντικείμενο τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η σύσταση αυτής της νέας Αρχής, μιας Ειδικής Γραμματείας, αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής της Κυβέρνησης στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Είναι ενδεικτικό της αποτυχίας των 41 μέτρων ενάντια στην ακρίβεια στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα πλέον με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα διαθέτει το δεύτερο πιο ακριβό καλάθι τροφίμων στην Ευρώπη. Συντελείται δε το τελευταίο διάστημα μια πραγματική λεηλασία του οικογενειακού εισοδήματος από κάποιους που πλουτίζουν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και των οικογενειών που εργάζονται σκληρά στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διπλή λεηλασία: Λεηλασία σε βάρος των καταναλωτών όπως είπα, αλλά και λεηλασία σε βάρος χιλιάδων αγροτικών οικογενειών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που πήραμε από τη ΓΕΣΑΣΕ, για το 2008, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον επανερχόμαστε στο ζήτημα της ακρίβειας σήμερα, έχουν σημειωθεί σημαντικότατες μειώσεις στις τιμές παραγωγού  στα εξής βασικά αγαθά:

 

Συγκεκριμένα τα στοιχεία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΕΣΑΣΕ (Οκτώβριος 2008) για την εξέλιξη στις τιμές παραγωγού έχουν ως εξής:

 

Τιμές παραγωγού Οκτώβριος 2008 (Στοιχεία ΓΕΣΑΣΕ)

Ρύζι: -32%

Σιτηρά: -35%

Βαμβάκι: -50%

Καλαμπόκι: -40%

Ελαιόλαδο: -20%

Γαλακτομικά: -10% (αγελαδινό γάλα) -12% (πρόβειο γάλα)

Κτηνοτροφικά: -5%

 

Τιμές τελικών προϊόντων Οκτώβριος 2008 (Στοιχεία ΕΣΥΕ)

Ρύζι: +11,3%

Αλεύρι: +12,9%

Ψωμί: +5,9%

Φρυγανιές-παξιμάδια: +9,3%

Ζυμαρικά: +18,5%

Μοσχάρι νωπό: +2,3%

Πουλερικά νωπά: +5,4%

Αλλαντικά: +4,3%

Γάλα νωπό: +3,8%

Γάλα διατηρημένο: +8,1%

Τυρί φέτα: +4,6%

Τυριά σκληρά: +6,3%

Σπορέλαιο: +24,5%

 

Είναι προφανές ότι η λέξη μείωση τιμών είναι άγνωστη λέξη στην ελληνική αγορά τροφίμων. Γι' αυτό και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα διαθέτει το τρίτο πιο ακριβό καλάθι καταναλωτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν έχουμε καιρό για άλλους πειραματισμούς εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί η οικονομία να αντέξει άλλο μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Το τίμημα της ακινησίας, της αδράνειας και της ακυβερνησίας είναι τεράστιο για τη χώρα.

Απαιτείται άμεση δράση για τη μείωση των τιμών σε όλα τα μέτωπα, τα τρόφιμα, τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, την ενέργεια. Και εδώ θέλω να επισημάνω ορισμένα θέματα σε σχέση με την ενέργεια, τα καύσιμα.

Πέρσι στις 16 Νοεμβρίου του 2007 το BRENT κόστιζε 95,45 δολάρια το βαρέλι και η αμόλυβδη βενζίνη 1,082 ευρώ το λίτρο. Φέτος, ένα χρόνο μετά, 18 Νοεμβρίου 2008 το βαρέλι BRENT κοστίζει 55 δολάρια και στην αντλία αγοράζουμε τη βενζίνη 0,94 ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για μια μείωση της τάξεως του 40% από χρόνο σε χρόνο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και μιλάμε για μια μείωση της βενζίνης στην αντλία της τάξεως του 13%. Αυτή είναι η τεράστια ψαλίδα μεταξύ της πρώτης ύλης, του πετρελαίου δηλαδή, και της βενζίνης που είναι το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.

Την τελευταία φορά που το βαρέλι του BREND κόστιζε 55 δολάρια ήταν στις 27/1/2007 και τότε η βενζίνη στην αντλία κόστιζε 0,88 ευρώ το λίτρο. Έχουμε δηλαδή μια σημαντική διαφορά κερδοσκοπίας ανάμεσα στη διεθνή τιμή πετρελαίου και την εγχώρια τιμή της βενζίνης, η οποία καθιστά την όποια μείωση τιμών ανεπαρκή αν όχι πλήρως πλασματική.

Ενδεικτικά σας αναφέρω και σας έχουν διανείμει σχετικό έντυπο, επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα διαθέτει το 7ο υψηλότερο ενεργειακό καλάθι στην Ευρώπη των 27, για τη βενζίνη δε είμαστε 6η στην Ευρώπη.

Σήμερα, λοιπόν, αντί να λάβει άμεσα μέτρα το Υπουργείο Ανάπτυξης, έρχεται να θεσμοθετήσει ένα νέο σώμα «Ράμπο» στην αγορά, να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με επιπλέον 5 εκατομμύρια € για τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας τη στιγμή που:

Πρώτον, αυτή η υπηρεσία ουσιαστικά δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, διότι η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της αγοράς στην οικονομία μας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εσωτερικό μας Δίκαιο ανήκει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Και δεύτερον, επιχειρείται αυτή τη στιγμή να λειτουργήσει μια νέα υπηρεσία εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού στη χώρα. Το θέμα όμως είναι να μην φτάσουμε εκεί, να μην μπούμε δηλαδή σε φάση στασιμοπληθωρισμού.

Για όλα αυτά τα ζητήματα το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις, έχει προτείνει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις, δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί μέχρι σήμερα για τα μέτρα τα οποία προτείναμε για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

1) Απαιτείται, πρώτον, άμεση πολιτική δράση και παρέμβαση για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και ειδικότερα τα άρθρα 1 και 2 του ισχύοντος νόμου 703/77, δηλαδή με πιο απλά λόγια, να εφαρμοστεί η νομοθεσία της καταπολέμησης των καρτέλ και των μονοπωλίων, δηλαδή των επιχειρήσεων που κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης.

2) Η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μείωση τιμών, αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης μεσοσταθμικά 8%, έτσι ώστε να αποδοθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη σε σκληρά εργαζόμενες οικογένειες, οι οποίες είναι πολλά εκατομμύρια.

3) Τρίτον, το παράδειγμα για τις μειώσεις πρέπει να το δώσει η ίδια η Κυβέρνηση, μειώνοντας τα κρατικά τιμολόγια πολλά από τα οποία αυξήθηκαν υπερβολικά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα η ΔΕΗ αυξήθηκε 15% τους τελευταίους 12 μήνες. Η τελευταία δε αύξηση έγινε με την πρόφαση της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Όμως η διεθνής τιμή πετρελαίου σήμερα, όπως σας είπα προηγουμένως, έχει υποχωρήσει πάρα πολύ.

4) Τέταρτον, το επαναλαμβάνουμε και πάλι και κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, να προστατεύσει τους καταναλωτές, να μπει έκτακτο πλαφόν στα καύσιμα 0,10 ευρώ κάτω από την ισχύουσα τιμή της βενζίνης ανά λίτρο, γιατί αυτό είναι το καπέλο όπως σας απέδειξα προηγουμένως που βάζουν στην τελική τιμή οι επιδέξιοι της αγοράς.

5) Πέμπτον, να γίνουν συστάσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία αυτεπάγγελτα πρέπει να ελέγξει την αγορά καυσίμων, τροφίμων και τις Τράπεζες.

6) Έκτον, να ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του νόμου περί καταναλωτή. Να καλέσει σε απολογία τις τράπεζες και όλες εκείνες τις επιχειρήσεις όπου προβαίνουν σε καταχρηστικές πρακτικές. Και ταυτόχρονα να γίνουν συστάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μέχρι προχθές έκανε εξαιρετικά χλιαρές παρατηρήσεις στις Εμπορικές Τράπεζες, και να αρχίσει να επιβάλει πρόστιμα όπου αυτό είναι νόμιμο και δυνατόν.

***

Θέλω να αναφερθώ επίσης στις χθεσινές ανακοινώσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης. Εδώ έχουμε μια φαρσοκωμωδία με αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο αναδεικνύει την προχειρότητα των κυβερνητικών επιλογών στον τομέα της ενέργειας, αλλά και το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Στις 13 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπαρόζο ζήτησε μειώσεις τιμών στην ενέργεια δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 60% φτάνοντας σε χαμηλό διετίας, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 15%.

Στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα με την εγχώρια ενεργειακή κερδοσκοπία είναι ακόμα πιο δραματικά, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας και την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη, αλλά παρατηρούμε να στήνεται ένα μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο αύξησης της τιμής του ρεύματος σε βάθος 5ετίας.

Έχω αναφέρει επανειλημμένα ότι η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά και συνειδητά να ασκήσει μια ουσιώδη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική και να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό, ανθρώπινο και μη, της ΔΕΗ.

Ουσιαστικά δια της αδράνειας αυτής επί 4,5 χρόνια αδυνατεί να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα, ανάπτυξη για την οικονομία, θέσεις εργασίας για τους πολίτες, βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και του οικολογικού αποτυπώματος της χώρας.

Αυτή η αβελτηρία παρατηρείται μόνο στη χώρα μας. Η απελευθέρωση της ενέργειας έχει δημιουργήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Επίσης όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είναι κερδοφόρες, δυστυχώς μόνο η Αλβανική Εταιρία Ηλεκτρισμού και η Ελληνική ΔΕΗ αντιμετωπίζουν προβλήματα και ζημίες.

Υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, δημόσιες και ιδιωτικές στην Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες αυτή τη στιγμή ευημερούν όλες, και μαζί τους οι εργαζόμενοι σε αυτές. Παντού εκτός από δύο περιπτώσεις: την Αλβανική και την ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση και ο Διοικητής, λοιπόν, της ΔΕΗ πριν μιλήσουν για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο 2009-2014, οφείλουν να προχωρήσουν σε έναν εκτενή και ουσιαστικό απολογισμό των πεπραγμένων τα τελευταία 4,5 χρόνια, που έχουν υπονομεύσει και υποθηκεύσει τις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης.

Επί δύο χρόνια ουδείς έχει αντιληφθεί ποιος είναι ο στόχος της ΔΕΗ, με όλους αυτούς τους πειραματισμούς και τις επιπολαιότητες της διοίκησής της.

Τη στιγμή δε που ολόκληρη η Ευρώπη αρχίζει και απομακρύνεται από τις λιθανθρακικές μονάδες λόγω της υψηλής κοστολογικής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή, περίπου 40 με 50 ευρώ ανά MWh από το 2012 και μετά, η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει στην εισαγωγή λιθάνθρακα, στην ανάπτυξη τέτοιων μονάδων. Κι αυτό όταν η λύση είναι ο συνδυασμός ΑΠΕ, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φυσικού αερίου και βέβαια του λιγνίτη, μέσα από καθαρές τεχνολογίες.

Την ίδια ώρα οι στρεβλώσεις στο ελληνικό ενεργειακό περιβάλλον πολλαπλασιάζονται καθημερινά και ρίχνουν επιπλέον βάρη στη ΔΕΗ. Για όλα αυτά η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν λένε κουβέντα. Έχουμε το ζήτημα της οριακής τιμής του συστήματος, το οποίο είναι στρεβλό, άδικο και κάθε χρόνο ζημιώνει τη ΔΕΗ 650 εκατ. ευρώ. Αυτό ευνοεί κάποιους ιδιώτες και δυστυχώς συμβαίνει διότι έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Γιατί λοιπόν δεν απαλλάσσει η κυβέρνηση τη ΔΕΗ απ' την υποχρέωση του «τελικού προμηθευτή» και αντ' αυτού τελικά περνά όλο το κόστος αυτής της στρέβλωσης στο τελικό καταναλωτή;

Γιατί ο πολίτης, η οικογένεια πληρώνει αυτή τη συγκεκριμένη στρέβλωση.

Γιατί επιμένει να μιλάει για νέες αυξήσεις και ρήτρα καυσίμων, όπως έκανε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, περνώντας όλο το ρίσκο στους καταναλωτές, τη στιγμή που αφενός έχουμε μια τεράστια αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και καυσίμων και αφετέρου η ΔΕΗ δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση για να προστατευτεί με διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία αυτό τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας είναι εξαιρετικής σημασίας και με πολυεπίπεδες προεκτάσεις ζήτημα. Αφήνεται στην τύχη του, έρμαιο των επικοινωνιακών επιδιώξεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της κόντρας της διοίκησης της ΔΕΗ με τον υπουργό Ανάπτυξης. Η υποκρισία από τη μεριά της κυβέρνησης και η αναξιοπιστία απ' την μεριά της διοίκησης της ΔΕΗ, πραγματικά περισσεύουν.

Και αυτά στη μεγαλύτερη και την πιο κρίσιμη και στρατηγικής σημασίας επιχείρηση της χώρας. Μέχρι πριν από λίγες μέρες ο κ. Αθανασόπουλος διαλαλούσε προς όλες τις κατευθύνσεις: «ή θα έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ή θα κλείσει η ΔΕΗ». Και μάλιστα πρότεινε ως μονόδρομο την αύξηση των τιμολογίων 35% λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων και των δικαιωμάτων αγοράς εκπομπών ρύπων.

Μέσα σε μια βδομάδα το αρχικό business plan της ΔΕΗ αναθεωρήθηκε, με βασικές παραδοχές που μεταβλήθηκαν σημαντικά, χωρίς να μας εξηγήσουν γιατί. Υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε το αρχικό σχέδιο, η διοίκηση έκανε στροφή 180 μοιρών. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες ρίχνει τις τιμές των αυξήσεων που ζητήθηκαν στην αρχή για την προσεχή 5ετία.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες; Τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές καυσίμων έχουν πάρει την κατιούσα, δεν θα έπρεπε αντί να έχουμε απλά μικρότερες απ' τις αναμενόμενες αυξήσεις, πραγματικές μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ;

Για να προκύψει η μείωση στα τιμολόγια, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής, αλλά και στα προβλεπόμενα κέρδη. Πως γίνεται αυτό το θαύμα από τη μια βδομάδα στην άλλη; Απλά αλλάζοντας τις ανεξάρτητες μεταβλητές στις οποίες εδράζεται ο οικονομικός σχεδιασμός της επιχείρησης. Ειδικότερα, το νέο κείμενο αναφέρει ότι σαν μέση τιμή πετρελαίου για την 6ετία '09-'14 έχουν υπολογιστεί τα 65 δολάρια το βαρέλι, αντί για τα 80 που έλεγε το προηγούμενο κείμενο. Είναι δείγμα σοβαρής ΔΕΚΟ και επιχείρησης συνολικά να απειλεί με υπέρογκες αυξήσεις τη μια βδομάδα και την άλλη να αλλάζει άρδην βασικές παραδοχές του επιχειρησιακού της σχεδιασμού;

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε τελικά η επιχείρηση, προβλέπει αυξήσεις 23% την πενταετία. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη προχειρότητα, προκλητική αδιαφορία απέναντι στους δοκιμαζόμενους πολίτες και τη σκληρά εργαζόμενη ελληνική οικογένεια. Είναι αυτό δείγμα ορθής επιχειρηματικής πρακτικής μιας μεγάλης και μάλιστα εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχείρησης, να μαγειρεύει τα οικονομικά της στοιχεία και να αποτελούν αυτά τα στοιχεία προϊόν διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω επιλεκτικών διαρροών στον Τύπο;

Αυτή είναι η πραγματικότητα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, της διαχείρισης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, σε ένα στρατηγικής σημασίας τομέα που είναι ο ενεργειακός, ο οποίος για μας μπορεί να αποτελέσει τον τομέα ο οποίος θα αναθερμάνει την οικονομία και θα οδηγήσει στην έξοδο απ' την κρίση.

Ευχαριστώ πολύ.

Δ, ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Για τις μειώσεις που είπατε στη ΔΕΗ στα κρατικά τιμολόγια, εφόσον εσείς κερδίσετε τις εκλογές και υπάρχει η αύξηση αυτή, 15% ή μπουν και άλλες αυξήσεις, θα παγώσετε αυτά τα τιμολόγια και θα μειώσετε με βάση ό,τι παραλάβατε ή θα αφαιρέσετε και αυτές τις απαράδεκτες αυξήσεις;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτό και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σας επαναλαμβάνουμε και πάλι, ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα υπάρχει μέγα ζήτημα αξιοπιστίας της επιχείρησης.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, ότι όλες οι αυξήσεις των τιμολογίων τον τελευταίο καιρό, στηρίχθηκαν στις αυξήσεις των καυσίμων. Αυτός ο λόγος δεν υφίσταται σήμερα.

Η ΔΕΗ έχει μια ανεπίτρεπτη αύξηση του κόστους παραγωγής της ενέργειας, για το λιγνίτη π.χ. από 9 σε 14 ευρώ και ο οποίος οφείλεται σε συμβάσεις που έχουν γίνει μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών για την εξόρυξη του λιγνίτη και μια σειρά άλλες ολιγωρίες και αβελτηρίες της διοίκησης σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων στην επιχείρηση και την εξοικονόμηση γενικότερα του κόστους, τη μείωση του κόστους παραγωγής όπου εδώ φαίνεται έχει ξεχειλώσει και έχει ξεφύγει τον τελευταίο καιρό.

’ρα, είναι δυνατές οι μειώσεις στο μέτρο και στο βαθμό που συνεχίζεται αυτή η κατηφόρα των τιμών των καυσίμων. Και βέβαια αυτό το οποίο είναι αναγκαίο να γίνει,  είναι ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα απ' την κυβέρνηση, και στη συνέχεια η εξειδίκευσή του απ' τη ΔΕΗ.

Δεύτερον. Η απελευθέρωση πρέπει να λειτουργήσει επ' ωφελεία της αγοράς και των καταναλωτών. Δεν μπορεί η απελευθέρωση να αποτελεί αντικείμενο διανομής συμφερόντων. Είναι ανεπίτρεπτο. Προσβάλει και το αίσθημα, αλλά και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Και τρίτον. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε σε μια μεγάλη ενεργειακή και περιβαλλοντική βιομηχανία, η οποία τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τα ενεργειακά τιμολόγια στις οικογένειες και θα δώσει δυνατότητα εξοικονόμησης και ενέργειας και πόρων στη χώρα.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ: Κύριε Χρυσοχοΐδη θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Ο κ. Αθανασόπουλος απ' το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα στους θεσμικούς αναλυτές, άφησε να εννοηθεί ότι θα φύγουν πολλοί με πρόωρη συνταξιοδότηση. Εάν συμφωνείτε εσείς με αυτό το αποτέλεσμα.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν συμφωνούμε καθόλου, γιατί αφενός μεν τα μέτρα πρόωρης συνταξιοδότησης δεν έχουν αποδειχθεί καθόλου επωφελή για τις επιχειρήσεις τις δημόσιες. Βλέπε το σχέδιο του ΟΤΕ, το οποίο δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

Και απ' την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι οι παλιές  μονάδες χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει φθηνή ενέργεια τα επόμενα χρόνια με βασικό καύσιμο τον λιγνίτη, με την προϋπόθεση καθαρών τεχνολογιών, έτσι ώστε να μην μολύνεται το περιβάλλον και η υγεία των ανθρώπων στον τόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας αφενός και να μην πληρώνει η χώρα τόσο πολλά δικαιώματα ρύπων.

’ρα, εδώ συμβαίνει κάτι αντιφατικό. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί και αποφασιστεί ο ενεργειακός σχεδιασμός, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ΔΕΗ ανακοινώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ερήμην της πολιτείας. Και αυτό είναι αντίφαση. Γι' αυτό βλέπουμε κάθε βδομάδα να αλλάζουν τα επιχειρησιακά σχέδια, να αλλάζουν οι απόψεις της διοίκησης της ΔΕΗ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν σταθερές.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Όλα καλά τα λέτε. Κύριε Χρυσοχοϊδη, ο λιγνίτης όσο καθαρή τεχνολογία και να είναι, είναι δεδομένο ότι είναι πιο ρυπογόνα απ' το λιθάνθρακα προϊόν ούτως ή άλλως. Δεύτερον. Ωραία η πράσινη ανάπτυξη, αλλά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πολύ πιο κοστοβόρες απ' ότι η παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας. Έχουν μεγάλο κόστος. Πως θα φθηνύνει;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Καταρχήν οι καθαρές τεχνολογίες λιγνίτη, τον οποίον ορισμένοι διαρκώς επιχειρούν να τον συκοφαντούν σε σχέση με τον λιθάνθρακα, και οι καθαρές τεχνολογίες λιθάνθρακα δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους σε εκπομπή ρύπων. Άρα, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Και απορώ γιατί αντί να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τον λιγνίτη, επιχειρούμε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε λιθανθρακικές μονάδες, απ' τις οποίες επαναλαμβάνω, όλη η Ευρώπη φεύγει.

Στο δεύτερο που είπατε, έχετε δίκιο έτσι είναι. Με μια διαφορά όμως: το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την Πράσινη Ανάπτυξη ως ένα συνολικό σχεδιασμό, όπου πραγματικά στη χώρα θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και μια μεγάλη βιομηχανία, και αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας θα βοηθήσουν την κάθε οικογένεια, να μειώνει την τελική κατανάλωση ενέργειας στο δικό της το σπίτι και έτσι να επωφελείται και εισοδηματικά από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών.

Αυτό είναι το μεγάλο μας σχέδιο. Εδώ, επαναλαμβάνω ότι θέλουμε να στηριχθεί και η πρώτη ανάκαμψη της οικονομίας και η ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας μέσα από μια ενεργειακή βιομηχανία η οποία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωγραφική της θέση, τον ήλιο της, την αιολική ενέργεια κλπ.

Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί σε μείωση των τιμών του συνολικού ενεργειακού πακέτου και της ενεργειακής δαπάνης που κάνει ο κάθε πολίτης κάθε χρόνο. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Γι' αυτή τη νέα ανεξάρτητη Αρχή που είπατε στην εποπτεία της αγοράς, αν γνωρίζετε πως θα επανδρωθεί. Μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης ή θα γίνουν νέες προσλήψεις;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα γίνουν προσλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 περίπου των δαπανών, αφορούν 200 περίπου προσλήψεις, 500.000 χιλιάδες ευρώ αφορούν τη λειτουργία μόνο του γραφείου του Ειδικού Γραμματέα. Ουσιαστικά στήνεται μια υπηρεσία, μια ειδική Γραμματεία, μια νέα Αρχή δίπλα στη νόμιμη σήμερα και θεσμικώς λειτουργούσα Αρχή του Ανταγωνισμού. Αντί να ενισχύσουμε την υπάρχουσα Επιτροπή Ανταγωνισμού με προσωπικό με εξειδικευμένους επιστήμονες. με αποκέντρωση για να μπορούν να εξετάζονται πολύ γρήγορα οι αιτήσεις και οι προσφυγές, δημιουργούμε μια νέα Αρχή που δυστυχώς έχει και αυτή τον χαρακτήρα των 41 μέτρων: τα οποία από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν έχουμε αυξήσεις στη χώρα, της τάξεως του 15 με 20% σε όλα τα είδη. Τι αποτέλεσμα είχαν αυτά τα μέτρα; Γιατί ανακοινώθηκαν το Φλεβάρη; Για να δημιουργούν - όπως πάντα κάνει αυτή η κυβέρνηση - επικοινωνιακές εντυπώσεις. Η πολιτική όμως δεν είναι επικοινωνιακές εντυπώσεις είναι ουσία και αποτέλεσμα και αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες.

Π. ΡΕΓΟΥΛΗΣ: Δηλαδή κ. Χρυσοχοϊδη μας λέτε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποβαθμίζεται;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η καινούργια υπηρεσία δεν έχει κανένα ρόλο. Διότι, ας υποθέσουμε ότι κάνει κάποιες έρευνες κάποιες μελέτες, που θα διοχετεύσει αυτές τις έρευνες; Η νέα υπηρεσία δεν έχει παρά δυνατότητες επιβολής κάποιων προστίμων σε επίπεδο αγορανομικού Κώδικα. Αρμοδιότητες δηλαδή που ήδη έχει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσει το ΥΠΑΝ. Είναι μια αντίφαση δηλαδή η οποία δεν έχει απάντηση.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Άρα η νέα αυτή Επιτροπή νομίζετε εσείς ότι γίνεται για να βολευτούν οι ημέτεροι; Να το πούμε καθαρά.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι για μια ακόμη φορά επιχειρείται να γίνει μια τρύπα στο νερό, μια νέα «αγροφυλακή» για να βολευτούν οι διάφοροι ημέτεροι πράγματι διοριζόμενοι ως κυβερνητικά στελέχη στην Ειδική Γραμματεία. Η άποψή  μου είναι ότι δεν χρειάζεται όλη αυτή η υπόθεση, δεν οδηγεί πουθενά η δημιουργία της Αρχής αυτής. Αντιθέτως με τον τρόπο αυτό, για μια ακόμη φορά, πάμε πίσω τα πράγματα στη χώρα, αντί να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες θεσμούς που είναι θεσμοί καταξιωμένοι σε όλη την Ευρώπη, επιχειρούμε με άλλους τρόπους να αποφύγουμε την επίλυση του προβλήματος.