Συνέντευξη Τύπου Ευ. Χριστοφιλοπούλου, Χρ. Χαϊδου και Μ. Τιμοσίδη για την απασχόληση, τη κοινωνική ασφάλιση και τον προϋπολογισμό

 

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο εισηγητής ΚΤΕ Απασχόλησης του Κινήματος, Χρήστος Χάιδος και ο αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Απασχόλησης, Μιχάλης Τιμοσίδης, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση και Προϋπολογισμός».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των Ασφαλιστικών Ταμείων

 

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλή σας μέρα. Θέματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση και την απασχόληση, και προκύπτουν από τον Προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, πρόκειται να θίξουμε σήμερα.

Είναι κοντά μας η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, καθώς επίσης ο εισηγητής του ΚΤΕ Απασχόλησης, Χρήστος Χάϊδος και ο αναπληρωτής εισηγητής του ΚΤΕ, Μιχάλης Τιμοσίδης.

Κυρία Χριστοφιλοπούλου έχετε το λόγο.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα. Ο προϋπολογισμός που συζητούμε αυτές τις μέρες στη Βουλή, καταδεικνύει την καταρράκωση στην οποία οδήγησε η Κυβέρνηση το κοινωνικό κράτος. Με αυτόν τον προϋπολογισμό το κοινωνικό κράτος, και ιδιαίτερα η απασχόληση και η κοινωνική ασφάλιση, υπονομεύονται ακόμη περισσότερο.

Όλους εμάς του Έλληνες πολίτες μας αφήνει ανυπεράσπιστους και ευάλωτους στη δίνη της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από αυτά που δημιούργησε η κυβέρνηση με την κοινωνική και οικονομική πολιτική που ασκεί εδώ και πέντε χρόνια.

Σ' αυτό τον προϋπολογισμό υπάρχουν εκτιμήσεις που προσβάλλουν ακόμη και την νοημοσύνη μας και αυτές αφορούν το μείζον θέμα της ανεργίας και αντίστοιχα της απασχόλησης. Προσβάλλουν δε την νοημοσύνη μας, διότι υποστηρίζουν ότι, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας χειροτερεύουν -όπως πχ ο ρυθμός ανάπτυξης και η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση- η ανεργία μαγικά μειώνεται και παράλληλα αυξάνεται η απασχόληση!

Είναι απαράδεκτο αυτή η Κυβέρνηση να συμπεριφέρεται σα να μην αγγίζει την κοινωνία η κρίση. Ίσως είναι αυτός τελικά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση αδρανεί στην προετοιμασία και στην εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για την απασχόληση,  όχι μόνο φέτος, αλλά και πέρσι και πρόπερσι.

Λείπει παντελώς από τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό το στρατηγικό σχέδιο για την απασχόληση. Λείπει δυστυχώς και απ' αυτόν τον προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό του 2009, έναν προϋπολογισμό που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να περιέχει και ρυθμίσεις-μαξιλάρι ή ανάχωμα στις επερχόμενες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Εδώ και πέντε χρόνια λοιπόν, δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την απασχόληση ενώ φέτος δεν υπάρχει ούτε και ένα σχέδιο ετοιμότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ανεργία και στην απασχόληση.

Αντίθετα, τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί δραματικά. Μας το λένε τα στοιχεία: Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας (1:4) που έχουν δημιουργηθεί στην πενταετία προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση. Αυτό θα το συγκρίνω με τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν για τη δημόσια διοίκηση μεταξύ 2000-2003, όπου η αναλογία είναι 1:9.

Επί ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μόλις μία στις εννιά θέσεις απασχόλησης ήταν στο δημόσιο. Επί Νέας Δημοκρατίας είναι μία στις τέσσερις! Και τι είδους θέσεις; Μπλοκάκια, δηλαδή συμβάσεις έργου και STAGE, που έχει καταντήσει ανασφάλιστη εργασία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να ήταν εκπαίδευση και όχι 18μηνη εργασία και δη ανασφάλιστη.

Άλλο στοιχείο: Από το 2004 και μετά 74.000 περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. 27.000 περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε θέσεις ημιαπασχόλησης γιατί δεν μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση.

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει και λύσεις και προτάσεις και θέσεις σε όλα. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο η γενιά των 700€, υπάρχει και η γενιά των 500€ και των 400€ , υπάρχουν και οι εργαζόμενοι στα STAGE ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, τους οποίους η Κυβέρνηση τους συμπεριλαμβάνει στους εργαζόμενους για να μειώνει τον δείκτη ανεργίας. Οι άνθρωποι αυτοί υπολογίζονται περίπου στους 100.000.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, προτείνει: την κατάργηση των STAGE στο Δημόσιο, την θέσπιση ενός ετήσιου πολυμορφικού διαγωνισμού για τον δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, για όλες τις θέσεις. Και βεβαίως έχει ήδη προτείνει με πρόταση νόμου ένα ειδικό πρόγραμμα όπου θα πιστοποιείται εξάμηνη εκπαίδευση στην εργασία για τους νέους εκείνους που έχουν κάποια μεταλυκειακή εκπαίδευση και μπορούν να μπουν σε ένα εργοστάσιο, σε μια μεγάλη επιχείρηση, σε έναν άλλο ιδιωτικό φορέα και να δουλέψουν μαθαίνοντας και με πιστοποίηση των γνώσεων  που απέκτησαν, αυστηρά για έξι μήνες και μόνο για μια φορά.

Τέλος, η εικόνα της αγοράς εργασίας έχει γίνει πραγματικά άσχημη και δύσκολη τα τελευταία πέντε χρόνια.  Η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας γινόταν και στο παρελθόν, τώρα όμως είναι πια καθεστώς! Θέλω να σας δώσω δύο στοιχεία γι' αυτό:

Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι αυξήθηκαν σε τρία μόλις χρόνια κατά 18,4%. Η πλειονότητα όσων έχουν δεύτερη εργασία,  αμείβεται με μαύρες αποδοχές και το 84% απ' αυτούς είναι ανασφάλιστοι.

Και έχω και ένα τελευταίο στοιχείο να δώσω, το οποίο είναι μέχρι το 2006: Από το 2003 έως το 2006 οι συμβάσεις έργου ή οι συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, δηλαδή τα μπλοκάκια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν κατά 77%. Τι μας λένε αυτά τα στοιχεία; Μας λένε ότι η αγορά εργασίας σήμερα δεν καταστρατηγεί απλά την αγορά εργασίας αλλά τη ζούγκλα!

Όπως γνωρίζετε εδώ και 10 χρόνια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το στελέχωσε με 300 άτομα. Αυτό το Σώμα είναι σήμερα πλήρως απαξιωμένο και πλήρως καταρρακωμένο. Αρκεί να σας πω ότι οι εργαζόμενοι στην Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία που μπαίνουν σε επιχειρήσεις, μπαίνουν σε εργοστάσια, μπαίνουν σε χώρους δουλειάς όπου υπάρχει επικινδυνότητα, λαμβάνουν μόλις το ποσό των 50 € για να αγοράσουν δύο παντελόνια, δύο πουκάμισα, μπουφάν, κράνος, γάντια και γυαλιά. Μόλις 50€ για να μπουν σε εργασιακούς χώρους πολλές φορές επικίνδυνους! Αυτό είναι το ποσό το οποίο λαμβάνουν κατ' άτομο, αυτό είναι και ένα μικρό δείγμα της καταρράκωσης των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ως πρώτη προτεραιότητα να έχει την προστασία των νέων, γιατί κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες πλήττονται από τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Δεσμεύεται για τη θεσμοθέτηση πλήρους κανονισμού λειτουργίας για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την ενδυνάμωση του στελεχιακού του δυναμικού και του εξοπλισμού. Τίποτα τέτοιο δεν διαφαίνεται στον προϋπολογισμό, του 2009 αντίθετα  επιτείνεται η υποχρηματοδότηση.

Τέλος, περνώ πολύ γρήγορα και στα θέματα της ασφάλισης και οι δύο συνάδελφοι και συνεργάτες που θα ακολουθήσουν, ο κ. Χάιδος και ο κ. Τιμοσίδης θα πουν και εκείνοι με τη σειρά τους πολύ περισσότερα στοιχεία.

Το 2009 είναι χρονιά τσεκούρι για την κοινωνική ασφάλιση. Είναι μια χρονιά που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος Πετραλιά για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ο οποίος σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συμπολιτών μας από 2 έως 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα αυτού του νόμου είναι: μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μείωση των συντάξεων όσων θέλουν να βγουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, μείωση των επικουρικών συντάξεων, μείωση συνολικότερα των αποδοχών και μείωση των παροχών υγείας που έχουν οι ασφαλισμένοι, πολλοί απ' αυτούς μέσω ενοποιήσεων.

Όμως, και πριν πούμε για το νόμο, θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα Ταμεία. Σας έχει διανεμηθεί ένας πίνακας ο οποίος δείχνει καθαρά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2003 έως το 2008. Και δείχνει και τις απώλειες που υπέστη το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας αυτά τα πέντε χρόνια.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, είναι τραγικά. Μιλώντας για τα μεγάλα ταμεία, στο ΙΚΑ έχουμε απώλεια 2,85 σχεδόν δηλαδή 3 δισεκατομμύρια € στην πενταετία. Η απώλεια για τον ΟΑΕΕ είναι καλύτερο να δοθεί σε ποσοστό: Κατά 1.614% αυξήθηκαν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ μέσα σε μια πενταετία. Αυτό είναι νούμερο αστρονομικό!

Οι απώλειες των κλάδων υγείας των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 474% - θα πει πολλά περισσότερα ο κ. Χάιδος- η ετήσια δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης αυξήθηκε κατά 120%, οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία εκτοξεύτηκαν στα 11 δις ευρώ από τα 2,7, σημειώνοντας 307% αύξηση. Οι οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία σημείωσαν  417% αύξηση, η εισφοροδιαφυγή εκτοξεύτηκε.

Τονίζουμε δε ότι σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή δεν υπάρχει τίποτε, ούτε στον προϋπολογισμό ούτε βεβαίως στο νόμο που πέρασε η κα Πετραλιά πέρσι το Μάρτιο για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι κατ' αρχήν θα καταργήσει τις άδικες και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του Νόμου Πετραλιά με πρώτη προτεραιότητα αυτή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το 2009 ένας άνθρωπος ο οποίος παραδείγματος χάριν λόγω κρίσης θα χάσει τη δουλειά του και θα έχει θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, θα υφίσταται αυξημένη ποινή στη σύνταξη που θα πάρει, τη μειωμένη σύνταξη. Ποινή 6%, ενώ μέχρι φέτος είναι 4,5% η ποινή. Είναι ιδιαίτερα άδικο και σκληρό , ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει πιθανών εξελίξεων στην απασχόληση αν γίνουν απολύσεις, λόγω της επερχόμενης κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καταργήσει αυτές τις ρυθμίσεις, και για τις ποινές στις πρόωρες συντάξεις και για τον περιορισμό των επικουρικών συντάξεων και για την αύξηση ορίων ηλικίας και ιδιαίτερα ορίων ηλικίας στις γυναίκες.

Βεβαίως, θα προχωρήσουμε σε ένα άλλο σχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ενοποιήσεις αυτές έχουν γίνει κατά απαράδεκτο και πρόχειρο τρόπο. Το γνωρίζετε όσοι και όσες επισκέπτεστε ασφαλιστικά Ταμεία και από το δικό σας χώρο αλλά βεβαίως όλοι οι συμπολίτες μας.

Θα έλεγε κανείς ότι ένας μέσος άνθρωπος που θα τον καλούσαν να ενώσει δυο μαγαζιά ή δυο περίπτερα θα είχε κάνει καλύτερη δουλειά. Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες που επικρατούν, όχι μόνο η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αλλά βεβαίως η εξίσωση των παροχών, ιδιαίτερα των παροχών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πολλών ασφαλισμένων σε πολλά Ταμεία που έχουν ενοποιηθεί.

Είναι μια "ντεμέκ" ενοποίηση. Όπως γνωρίζετε, εμείς είμαστε υπέρ της ενοποίησης, αλλά το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, είναι κοινωνικός διάλογος με βάση στοιχεία εμπεριστατωμένα και συστηματικά και μεγάλη ασφαλιστική αναλογιστική μελέτη για όλο το ασφαλιστικό σύστημα καθώς και επιμέρους αναλογιστικές μελέτες.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει και εφαρμόζει αυτό που πίστευε και πιστεύει: πολιτική υπέρ των λίγων και ισχυρών και εναντίον των πολλών και αδυνάτων.

Αυτό ισχύει στα Ταμεία: Θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 2 δις ευρώ επιβάρυνση του ΙΚΑ και μόνο από το γεγονός ότι οι Τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις των οποίων τα Ταμεία ενώθηκαν στο ΙΚΑ, δεν έχουν πληρώσει όσα έπρεπε να πληρώσουν για τους ασφαλισμένους τους οποίους έπρεπε να καλύψουν.

Το ΠΑΣΟΚ θα ξαναδεί όλα αυτά τα θέματα με πρώτη προτεραιότητα τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου μηχανισμού για τη βεβαίωση και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτός ο ενιαίος μηχανισμός είναι πράγματι για μας πρώτη προτεραιότητα για να μπορούμε να πούμε ότι με σοβαρότητα θα πατάξουμε την εισφοροδιαφυγή.

Τέλος μια λέξη ακόμη από εμένα: Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και όλες οι αλλαγές στην απασχόληση, πρέπει να έχουν τη ματιά στραμμένη προς τους νέους ανθρώπους. Δεν νοείται προϋπολογισμός χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη ούτε και χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλά για αναδιανομή του πλούτου, μιλάει και για μια αναδιανομή του πλούτου που θα εξασφαλίσει την ευημερία και την προοπτική της νέας γενιάς, η οποία σήμερα δοκιμάζεται σκληρά και η οποία δικαίως αντιδρά ακόμη σκληρότερα.

Δυο τρία παραδείγματα; Όχι μόνο η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τους νέους έως 30 ετών και το τετραετές πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε πριν λίγες μέρες, αλλά και οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας υπέρ των νέων, η κατάργηση του STAGE στο Δημόσιο, τα μπλοκάκια και η θεσμοθέτηση αξιοκρατικών διαδικασιών, είναι μέτρα που βοηθούν, αλλά δεν φτάνουν αυτά.

Κυρίως δεν φτάνουν, για την κοινωνική ασφάλιση. Το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για ένα Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών. Αυτό το κεφάλαιο είναι ένα κεφάλαιο από στο οποίο θα εισρεύσουν πόροι που θα προέλθουν από την αναδιανομή του πλούτου. Φόροι και πόροι οι οποίοι θα πάνε από τους πολλούς και θα χρηματοδοτήσουν την κοινωνική ασφάλιση των νέων, μετά από 10 χρόνια που το σύστημα στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια θα έχει πρόβλημα.

Η Νέα Δημοκρατία μας αντέγραψε, προσπάθησε για να σώσει τα προσχήματα στο πρόσφατο νόμο, με το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών το οποίο το βάφτισε με το όνομα που πήρε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά βεβαίως το χρηματοδοτεί με το 4% του ΦΠΑ και παίρνει από κοινωνικούς πόρους άλλων Ταμείων, δηλαδή από την περιουσία άλλων ασφαλισμένων για να χρηματοδοτήσει τη Νέα Γενιά.

Εμείς διαφωνούμε. Όχι με το ίδιο Ταμείο, εμείς θέλουμε να θεσμοθετήσουμε Ταμείο και θα αλλάξουμε τη θεσμοθέτηση αυτού του Ταμείου. Αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί γι' αυτό το Ταμείο 790 εκ. ευρώ από το ΦΠΑ. Οι άλλοι πόροι δεν εγγράφονται. Εμείς θεωρούμε ότι το Ταμείο πρέπει να αλλάξει τρόπο χρηματοδότησης και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Κυβέρνηση.

Ευρύτερα θεωρούμε όχι μόνο για την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση, αλλά σε κάθε τομέα πολιτικής αυτός ο προϋπολογισμός έπρεπε να είναι -όπως είπα και πριν- ένας προϋπολογισμός αλληλεγγύης των γενεών, εκτός από ένα προϋπολογισμό ανάπτυξης και κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη. Εγώ σταματώ εδώ και οι συνάδελφοι  θα συνεχίσουν με τα περαιτέρω στοιχεία που έχουμε να δώσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Χάιδο.

ΧΡ. ΧΑΪΔΟΣ: Όπως καταδείχθηκε και από την τοποθέτηση της συναδέλφισσας, της κας Χριστοφιλοπούλου, οι τομείς της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας αποτελούν τα μεγάλα θύματα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ., αλλά και του φετινού προϋπολογισμού που συζητούμε αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Η πραγματική ανεργία αυξάνεται ραγδαία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, ενώ τα μαγειρέματα μέσα από τα οποία προσπαθεί να την παρουσιάσει πλασματικά μειωμένη η Κυβέρνηση, δεν πείθουν κανέναν.

Σε επανειλημμένες προτάσεις μας για ενίσχυση επιχειρήσεων με κριτήριο τις θέσεις εργασίας η Κυβέρνηση απάντησε αρνητικά. Θα σας υπενθυμίσω δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις: τον τελευταίο Επενδυτικό Νόμο και τη στήριξη των Τραπεζών μέσα από το πακέτο των 28 δις. Δεν δέχτηκε να περιληφθεί ως κριτήριο για τη στήριξη των επιχειρήσεων η αύξηση ή έστω η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το κοινωνικό κράτος υποχωρεί σε όλους τους τομείς, οι κοινωνικές δομές των ΟΤΑ διαλύονται και πολλές από αυτές κλείνουν.

Υπενθυμίζω επίσης ότι για 4η συνεχή χρονιά δεν συζητήθηκε σε ξεχωριστή συνεδρίαση της Βουλής ο κοινωνικός προϋπολογισμός,  κάτι, που ήταν παράδοση για δεκαετίες. Είναι εμφανές από αυτά ότι η Κυβέρνηση δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος και με διάφορους τρόπους το απαξιώνει.

Τα ομόλογα, η κακοδιαχείριση, οι πρόχειρες ενοποιήσεις, η υποχρηματοδότηση δημιούργησαν δραματικές εξελίξεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Γι' αυτό τα ελλείμματά τους τινάχτηκαν στα ύψη, οι ισολογισμοί εκτροχιάστηκαν και πολλά από αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Αναφέρω το πρόβλημα του ΤΕΑΔΥ για την καταβολή των εφ' άπαξ βοηθημάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς επίσης και του ΟΑΕΕ που αδυνατεί και κάθε μήνα με το ζόρι καταφέρνει να εξοικονομήσει τα χρήματα, τα οποία απαιτούνται για τις μηνιαίες συντάξεις.

Μεγαλύτερο όμως και τεράστιο είναι το πρόβλημα των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπου η κατάσταση είναι τραγική. Οι εκτινασσόμενες φαρμακευτικές δαπάνες που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα -και συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα- οι ασφαλισμένοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν από την τσέπη τους την αξία των φαρμάκων για να τα αποκτήσουν και πολλοί από αυτούς δεν έχουν, γιατί είναι συνταξιούχοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς επίσης δεν μπορούν να επισκεφτούν τους έως χτες συμβεβλημένους γιατρούς με τα Ταμεία τους.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι τα Ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία πάνω από 3 δις ευρώ, ενώ αν προστεθούν σε αυτά και οι οφειλές που έχουν προς άλλους τρίτους, ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ.

Επίσης υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κακή λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων και η αύξηση της τιμής των φαρμάκων, οδήγησαν σε μια σπατάλη σε αυτό τον τομέα της τάξεως των 3 δις. Έχω στη διάθεσή μου και τη θέτω υπόψη σας μελέτη η οποία δείχνει ότι η ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων από τις συνταγογραφήσεις και τις ανεξέλεγκτες εξετάσεις, κοστολογείται στα 3 δις ευρώ το χρόνο. Μιλάμε για ιλιγγιώδη ποσά αν το σκεφτείτε!

Ολοκληρώνοντας θα σας θυμίσω ότι το έλλειμμα -και σημειώστε- του κλάδου υγείας του ΙΚΑ αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ, ενώ το έλλειμμα του κλάδου υγείας του ΟΓΑ θα κυμανθεί πάνω από το 1 δις.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα ελλείμματα των άλλων Ταμείων, καταλαβαίνει κανένας ότι οι κλάδοι υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων βρίσκονται πραγματικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αν δεν γίνει κάτι και από πλευράς χρηματοδότησης, αλλά και από πλευράς ελέγχου των δαπανών, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη από τη σημερινή στάση πληρωμών και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Απ' όλα τα ανωτέρω φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος. Το θεωρεί βαρίδι στην ανάπτυξη, γι' αυτό το υποχρηματοδοτεί και το απαξιώνει. Εμείς αντιθέτως θεωρούμε ότι το κοινωνικό κράτος είναι προϋπόθεση ανάπτυξης γιατί δεν μπορεί να προοδεύσει μια κοινωνία αν δεν συμμετέχουν όλοι στην παραγωγική διαδικασία και αν το παραγόμενο προϊόν, ο παραγόμενος πλούτος δεν ανακατανέμεται δίκαια.

Έχουμε γι' αυτό συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες καταθέτουμε και με τη μορφή προτάσεων νόμου, αλλά και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας. Γι' αυτό οι πολίτες πλέον κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία, παρά μόνο χειρότερες ημέρες και στρέφουν τα βλέμματα προς το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του Γιώργο Παπανδρέου γιατί και θέσεις έχουν και εμπειρία και μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και κυρίως στον τομέα του κοινωνικού κράτους και της εργασίας να προσφέρουν καλύτερες ημέρες για όλους τους Έλληνες. Ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Τιμοσίδη.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Συνεχίζοντας κι εγώ, στη δική μου εισήγηση, θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, επί των οικονομικών ζητημάτων, αλλά και επί του θέματος της απασχόλησης, της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, ότι θα μειωθεί η ανεργία και ότι όλα πάνε καλά, θα προσπαθήσω πολύ σύντομα να αναφερθώ σε στοιχεία του προτεινόμενου προϋπολογισμού για το 2009 και θα μιλήσω πολύ συγκεκριμένα για τις υποχρηματοδοτήσεις των Ταμείων και για το θέμα της εισφοροδιαφυγής. Μέσα από αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ξεκάθαρα πού ακριβώς βρίσκεται η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, τον τομέα της εργασίας, τον τομέα της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει για πέμπτη συνεχή χρονιά να αποδίδει στα Ταμεία πολύ λιγότερα χρήματα από τις υποχρεώσεις της. Έτσι λοιπόν, πολύ χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, στο ΙΚΑ, προβλέπονται φέτος, μέσα από τον προϋπολογισμό, από τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατατέθηκαν, 1,45 δις ευρώ λιγότερα, από αυτά που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις του κράτους για το 2009.

Αντίστοιχα, στο Ταμείο ΟΑΕΕ, προβλέπονται 310 εκατομμύρια λιγότερα από το 2008, αλλά για τις υποχρεώσεις του 2009, θα έχουμε 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που πρέπει να αποδοθούν. Στον ΟΓΑ, προβλέπεται ότι θα δοθούν 900 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που προβλέπονται για τον κλάδο υγείας του ΟΓΑ.

Στον ΟΠΑΔ, στον πολύπαθο ΟΠΑΔ, που γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, πληρώνοντας τα φάρμακά τους και τρέχοντας να εισπράξουν τις αμοιβές, προβλέπεται ότι θα διατεθούν 300 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν για την υγειονομική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων. 

Τα χρέη του Δημοσίου προς τα Ταμεία, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 είχε παραλάβει τα ελλείμματα στα 2,7 δις, σήμερα, τέλος του 2008, τα χρέη ξεπερνούν τα 11 δις ευρώ. Οι οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία έχουν υποστεί αύξηση 417%, γιατί ενώ στο τέλος του 2003 οι οφειλές ήταν 580 εκατομμύρια, σήμερα προβλέπεται στο τέλος της χρονιάς να φτάσουν τα 3 δις ευρώ. Οι δε οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, από 1,7 δις που ήταν το 2003, θα κλείσουν φέτος, το 2008, στο 5,7, αύξηση δηλαδή 235%.

Αναφέρθηκα σ' αυτά τα μεγάλα Ταμεία, για να φανεί ότι, παρά τα όσα λέγονται και παρά τις αλχημείες που και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και η υπουργός Απασχόλησης κάνουν, αλλά και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που αυτό το χρονικό διάστημα, προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες πολίτες για τα καλά που θα έρθουν το 2009, αυτό που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι μια άλλη πραγματικότητα, μια πραγματικότητα, που δεν έχει καμία σχέση με την εικονική, που θέλει να μας παρουσιάσει η ίδια η κυβέρνηση.

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας επιτήρησης. Το Υπουργείο Οικονομίας, ήδη από τώρα, αναζητεί τρόπους να δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι όροι είναι επαχθείς, όταν δεν εμπιστεύονται πια την ελληνική οικονομία. Και οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο. Λένε λοιπόν, φτάνει πια, όταν σε όλους τους τομείς, ακόμα και σε αυτό τον τομέα της εισφοροδιαφυγής, η κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια με αρνητικό πρόσημο.

Συνολικά, ενώ παρέλαβε εισφοροδιαφυγή περίπου στα 2,5 δις η κυβέρνηση, σήμερα, ξεπερνάει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι, αυτή η κυβέρνηση καταρρέει, αλλά δεν έχει όμως το δικαίωμα, μαζί μ' αυτήν, να καταρρεύσει και ο Έλληνας πολίτης. Γι' αυτό, όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ και στρέφουν το βλέμμα τους σε προτάσεις, που και ρεαλιστικές είναι, και δυνατότητες, και προοπτική δίνουν στους Έλληνες και στον τόπο.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι, και μ' αυτό τον προϋπολογισμό, η Νέα Δημοκρατία δείχνει για άλλη μια φορά ότι, όχι μόνο δεν πέτυχε τους σκοπούς της και όλα όσα υποσχέθηκε, αλλά απεναντίας, είπε ψέματα στον Ελληνικό λαό και γι' αυτό ο Ελληνικός λαός θα την καταδικάσει στις εκλογές που έρχονται.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχουν ερωτήσεις;

ΑΛ. ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ: Απλώς ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποια εκτίμηση που πραγματικά κυμαίνεται η ανεργία, σε τι ποσοστό.

EΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας δώσω ένα στοιχείο για να σας απαντήσω και μετά θα σας πω και για την εκτίμηση. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανεργία θα αυξηθεί, θα φτάσει το 9% το 2008 και το 9,2 το 2009. Αυτά είναι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς δεν τολμούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Εμείς ελπίζουμε να μείνει μόνο εκεί.

Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο με τα κίνητρα τα οποία είπαμε ότι θα θεσμοθετήσουμε για την πρόσληψη νέων, αλλά και με προγράμματα κοινωνικής εργασίας, στα οποία έχει αναφερθεί και  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προγράμματα τα οποία είχαν την αποδοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαβούλευση που κάναμε. Άρα και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας , αλλά και προετοιμαζόμαστε για να προλάβουμε.

Υπάρχουν συμπολίτες μας παράδειγμα οι οποίοι θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλής εξειδίκευσης και οι οποίοι, εφόσον απολυθούν- που το απευχόμαστε- θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούν δουλειά. Γι' αυτούς πρέπει πρωτίστως να σχεδιάσουμε προγράμματα κοινωνικής εργασίας ούτως ώστε να βγουν στη σύνταξη με αξιοπρέπεια και δουλεύοντας, όχι αποστρατευμένοι πρόωρα σε καθεστώτα προσυνταξιοδότησης, τα οποία είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και πολλές φορές είναι άδικα, διότι για άλλους απολυμένους είναι ευνοϊκότερα και για άλλους δυσμενέστερα. Ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ.

 

 

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των Ασφαλιστικών Ταμείων

 

Έτος

2003

2008

Διαφορά 2003-2008

ΙΚΑ

Ετήσιο πλεόνασμα 1,35 δις €

Ετήσιο έλλειμμα 1,5 δις €

Απώλεια 2,85 δις €

ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ)

Ετήσιο έλλειμμα 35 εκατ. €

Ετήσιο έλλειμμα600 εκατ. €

+ 1614 %

Κλάδοι Υγείας Ταμείων (συνολικά)

Ετήσιο έλλειμμα 549 εκατ. €

Ετήσιο έλλειμμα 3,1 δις.€

+ 474 %

Ετήσια δαπάνη Φαρμακευτικής Περίθαλψης

1,75 δις €

3,85 δις €

+ 120 %

Οφειλές Δημοσίου προς τα Ταμεία

2,7 δις €

11 δις ευρώ

+307 %

Οφειλές Ταμείων προς Νοσοκομεία

580 εκατ. €

3 δις €

+ 417 %

Εισφοροδιαφυγή

2,5 δις €

7 δις €

+ 180 %

Περιουσία Ταμείων

Μέση ετήσια Αύξηση 40,7 %

Μέση ετήσια Αύξηση 1,1 %

 

Σημείωση: Η περιουσία των Ταμείων ήταν 4,3 δις ευρώ το 1993, το 2003 ήταν 21,8 δις ευρώ και στο τέλος του 2008 θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις 23 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα έχουμε μείωση της περιουσίας σε πολλούς Φορείς.