"Προανακριτική Επιτροπή και μετά προσφυγή στον Λαό", ομιλία του Γ. Α. Παπανδρέου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

 

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

 

«Ανάληψη πολιτικών ευθυνών σημαίνει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση και μετά προσφυγή στον λαό», αλλά ο κ. Καραμανλής φυγομαχεί, φοβάται την Βουλή και έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση του πορίσματος για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. «Η παραμονή σας στην εξουσία είναι επικίνδυνη, δεν μιλάμε για μεμονωμένο φαινόμενο διαφθοράς, αλλά για μια διεφθαρμένη κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Γ. Α. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός, συντονισμός και εκτελεστικός βραχίονας, στον οποίον εμπλέκονται πέντε υπουργοί. «Η Ν.Δ αποτελεί τον πυρήνα της κρίσης» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπονόμευσε την αξιοπιστία της και την δανειοληπτική της ικανότητα.

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πατρίδα μας, οι πολίτες της χώρας μας, όλοι μας, βιώνουμε μια βαθιά κρίση, πολλαπλή κρίση. Κρίση στους θεσμούς, που απαξιώνει τη δημοκρατία μας, κρίση οικονομική, που χτυπά μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, κρίση αξιών, που θίγει την αξιοπρέπειά μας, κρίση εντιμότητας, που υπονομεύει την αυτοπεποίθησή μας. Και η κρίση αυτή δεν είναι καθόλου επιφανειακή.

Πρώτη διαπίστωση, οικονομία. Μπαίνουμε -δεν έχουμε μπει ακόμα- σε μια διεθνή οικονομική κρίση. Και μπαίνουμε σε αυτή την κρίση αθωράκιστοι, με μια οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών, που εξασθένισε την ελληνική οικογένεια, απαξίωσε τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας, ζωτικές για τη σιγουριά και την προστασία των συμπολιτών μας, πόσο μάλλον των πιο αδύναμων, που σήμερα πλήττονται ακόμα περισσότερο.

Αφαίρεσε αγοραστική δύναμη η πολιτική της κυβέρνησής σας από τον καταναλωτή, τζίρο από την αγορά, από τον μικρομεσαίο έμπορο. Με την πολιτική σας χάθηκαν πόροι για την περιφερειακή ανάπτυξη, τη νέα αγροτική πολιτική και την αναβάθμιση του τουρισμού μας. Στερήσατε ευκαιρίες για μια άλλη ενεργειακή πολιτική, που θα μας έδινε πλεονεκτήματα, προστατεύοντας και το περιβάλλον μας.

Και μπροστά στην επερχόμενη διεθνή κρίση, η κυβέρνηση - ιδεολογικά ξαφνιασμένη- παρέλυσε, ενώ τα μέτρα που πήρε, όχι μόνο δεν αφορούν στην πραγματική οικονομία και δεν θα αποτελέσουν λύση, απάντηση, αλλά πήγαν απλώς -και ούτε αυτό θα καταφέρουν- στη διάσωση των τραπεζών. Διότι και οι τράπεζες, στο τέλος-τέλος, δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν επιβιώσει η πραγματική οικονομία.

Η αδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί ακόμα και τα αυτονόητα, τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, έχει υπονομεύσει βαθύτατα την αξιοπιστία της χώρας μας, τη δανειοληπτική μας ικανότητα, τη διαπραγματευτική μας ικανότητα διεθνώς. Χωρίς προτάσεις, χωρίς δυναμισμό, χωρίς διεκδικήσεις, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της οικονομίας μας.

Δεύτερη διαπίστωση: οι δημοκρατικοί μας θεσμοί. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε συστηματική υποβάθμιση και υπονόμευση των θεσμών της Πολιτείας. Εκείνοι οι θεσμοί που υπάρχουν, για να αποδίδουν δικαιοσύνη, να εγγυώνται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, να ελέγχουν την εξουσία, δηλαδή να αποτρέπουν την κατάχρηση και την αυθαιρεσία της εξουσίας.

Ανεξάρτητες Αρχές καταργούνται ή παραμερίζονται, η κομματικοκρατία δεσπόζει, από τις προσλήψεις στο Δημόσιο, μέχρι και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Και έχετε καταφέρει ακόμα και γι/αυτό το άθλιο και άχρηστο STAGE στο Δημόσιο, να απαιτείται να σας προσφερθεί η συνείδηση του νέου επί πίνακι, να δηλώσει δηλαδή και να εγγυηθεί την κομματική του υποταγή. Πάνε τα πτυχία, πάνε οι κόποι, πάει η προσωπικότητα, στον κάλαθο των αχρήστων. Ενώ ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα ο νέος, βρίσκεται χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς συνθήκες δουλειάς, χωρίς την πληρωμή υπερωριών, χωρίς την παραμικρή προστασία.

Στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική έχετε κάνει κομματικά εγκλήματα κύριε υπουργέ, μετατρέποντας τις υπηρεσίες αυτές σε αρένα εσωκομματικών σας ανταγωνισμών, για ψηφοθηρική λεία. Χρησιμοποιήσατε τις υπηρεσίες αυτές για στενές κομματικές σας επιδιώξεις. Με αποτέλεσμα να καταρρέουν, πέρυσι το καλοκαίρι, ενώπιον των πυρκαγιών αυτές οι υπηρεσίες στην Πελοπόννησο και αλλού. Με αποτέλεσμα να αναβιώνει μια αυταρχική και απαξιωτική αντίληψη προς τον πολίτη και το νέο άνθρωπο από την Αστυνομία. Και το τονίζω αυτό. Αναβιώνει μια αυταρχική αντίληψη, διότι εμείς κάναμε σοβαρότατα βήματα συμφιλίωσης Αστυνομίας και πολτών, για να υπάρξει επιτέλους ένα αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και κοινωνίας, μετά από πολλές δεκαετίες κράτους της δεξιάς.

Αυτή την προσπάθεια, εσείς την ανακόψατε, με θύμα την ασφάλεια στις γειτονιές, με θύμα τους νέους, με θύμα τον Αλέξανδρο, με θύματα βασανισμού μετανάστες, ξυλοδαρμούς, ζαρντινιέρες με θύμα τα ίδια τα παιδιά της Αστυνομίας, τα παιδιά του λαού, που όμως κατευθύνονται, καθοδηγούνται, εκπαιδεύονται, μαθαίνουν από το δικό σας κομματικό και αλαζονικό παράδειγμα αυταρχισμού.

Θύμα της πολιτικής της δικής σας είναι και ο θεσμός αλλά και η έννοια της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Και όταν αυτή η έννοια τρωθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη καταρρέει. Καταρρέει η εμπιστοσύνη του πολίτη για την Πολιτεία. Με τη χειραγώγηση και την παρέμβασή σας στους θεσμούς της Δικαιοσύνης, έχετε δημιουργήσει εσείς, όχι τα νέα παιδιά που βρίσκονται στους δρόμους, την αίσθηση της ζούγκλας. Διότι ζούγκλα είναι όταν έχουμε το δίκιο του ισχυρού, και όχι την ισχύ του Δικαίου. Και σήμερα, με το δικό σας πόρισμα και με τα λόγια του κ. Καραμανλή, επιβεβαιώνεται το χειρότερο. Παρά τα δάκρυά σας, παρά την επίκληση των ευθυνών σας, στην πράξη τι κάνετε; Αφορίζετε το πρόβλημα, ως πρόβλημα αντικειμενικών ευθυνών, διαχρονικών ευθυνών. Απαλλάσσετε τους πάντες. Απαλλάσσετε βεβαίως και τον πρωθυπουργό, που τίποτα δεν κατάλαβε, τίποτα δεν είδε και, το μόνο που μπορούσε να κάνει, όπως πάντα, είναι να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ.

Τι λέει σήμερα για τις πρωτοβουλίες μας για διαφάνεια; Κακώς είχαμε φωνάξει για τα τοξικά ομόλογα; Κακώς είχαμε φωνάξει για τη SIEMENS; Κακώς είχαμε φωνάξει για τις υποκλοπές; Κακώς για τα καρτέλ και τους κουμπάρους; Κακώς για τον ΟΤΕ; Κακώς για τις απαγωγές; Για μεν το Βατοπέδι, οι αλήθειες -έστω μερικές- βγήκαν, όχι γιατί το ήθελε η κυβέρνηση, αλλά γιατί σύρθηκε η κυβέρνηση.

Σύρθηκε η κυβέρνηση, λόγω της δικής μας επιμονής και βεβαίως λόγω του συγκλονιστικού για την Μεταπολίτευση γεγονότος της παραίτησης των Εισαγγελέων Εφετών, του κ. Κολιούση και της κας Σωτηροπούλου. Ενώ για όλες τις άλλες υποθέσεις, παραμένει η συγκάλυψη, παραμένει η αδιαφάνεια.

Και αυτή είναι η τρίτη διαπίστωση: Οι αξίες μας. Βιώνουμε και βιώνει όλη η ελληνική κοινωνία την απαξίωση, την κρίση αξιών. Διότι όταν βλέπει ο πολίτης ν' απαξιώνονται θεσμοί, η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία, τα μοναστήρια, η Πολιτεία, αισθάνεται βαθύτατα θιγμένος.

Όταν αυτά βλέπει ο φορολογούμενος, η νεολαία μας, ο πολίτης αυτής της χώρας, τι να σεβαστεί; Πώς να μην αισθάνεται βαθιά απογοήτευση; Πώς να μην αισθάνεται οργή; Πώς να μην αισθάνεται ευτελισμό; Πώς να μην αισθάνεται ο νέος άνθρωπος ότι και τον αδικούν, και από πάνω τον κοροϊδεύουν;

Και αντί να τον αντιμετωπίζει η Πολιτεία με ευαισθησία και ανθρωπιά, τον αντιμετωπίζει με αυταρχισμό, με βία και βεβαίως με την σφαίρα στον Αλέξανδρο.

Και μετά, αναρωτιέται αυτή η κυβέρνηση, γιατί απεχθάνονται οι νέοι κάθε μορφή εξουσίας. Γιατί απορρίπτουν τα πάντα.

Διότι τα πάντα, τα απαξιώσατε εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς απαξιώσατε αυτή τη χώρα και αυτούς τους θεσμούς!

Και δυστυχώς, απαξιώσατε και απαξιώνετε και την Ελλάδα διεθνώς. Και είναι ντροπή σας, σε μια στιγμή που η αξιοπιστία αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό. Αξιοπιστία για διαπραγμάτευση, αξιοπιστία για δανειοδότηση. Αξιοπιστία για επένδυση.

Εσείς παρουσιάζετε διεθνώς μια Ελλάδα της αδιαφάνειας, της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας και της διαφθοράς.

Γιατί να μας εμπιστευθούν; Γιατί να επενδύσουν στη χώρα μας; Γιατί να σας ακούσουν πια; Και δυστυχώς, η σημερινή παρουσία του κ. Καραμανλή, αυτά επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά. Δείχνει πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι, και αυτός, και η κυβέρνησή σας. Δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η παραμονή σας στην εξουσία.

Ακούστε τι κατάλαβε, ή για το τι προσπαθεί να πείσει τον Ελληνικό λαό η κυβέρνηση. Για την οικονομία, για την οικονομική κρίση, φταίει η υπονόμευση, ακούστε, φταίει η υπονόμευση από το ΠΑΣΟΚ. Για την δημοκρατία, δηλαδή για τα επεισόδια, φταίει η υπονόμευση, ακούστε και πάλι, φταίει η υπονόμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν φταίει κανένας πρωθυπουργός, κανένας υπουργός, φταίνε οι υπάλληλοι!

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ψάχνει άλλοθι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχει διαχειριστεί τα φαινόμενα της διαφθοράς, με αποκορύφωμα το πόρισμα της συγκάλυψης που συζητούμε σήμερα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε, όχι με μεμονωμένα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά με μια διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Γι' αυτό ο Ελληνικός λαός δεν έχει πια εμπιστοσύνη σ' εσάς.

Τον πυρήνα της κρίσης σήμερα, τον αποτελεί η δική σας κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό, εμείς έχουμε ένα χρέος τιμής να εκπληρώσουμε: Να πούμε την αλήθεια στ' όνομα του λαού, να αναζητήσουμε και να βρούμε την αλήθεια. Ολόκληρη την αλήθεια. Να αποκαταστήσουμε την στοιχειώδη αίσθηση δικαίου που έχει χαθεί σ' αυτή την χώρα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την αλήθεια. Η Νέα Δημοκρατία εξαναγκάστηκε στην σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Βεβαίως, με δική σας ευθύνη, η Εξεταστική Επιτροπή δεν κατέληξε δυστυχώς σε ενιαίο πόρισμα. Θελήσατε και πάλι να συγκαλύψετε. Όμως, τουλάχιστον, δόθηκε μια ευκαιρία στο Κοινοβούλιο να διερευνήσει, με όσα στοιχεία επιτρέψατε να έρθουν στην Βουλή, κάποια πράγματα.

Θέλω εδώ, βεβαίως, να συγχαρώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, που δούλεψαν νυχθημερόν, που περιγράφουν τα γεγονότα με όσα στοιχεία μπόρεσαν να βρουν, χωρίς βεβαίως καμία διάθεση κομματικής εκμετάλλευσης, δουλεύοντας, όχι για να ποινικοποιήσουν, αλλά για να αναζητήσουν την αλήθεια.

Ποια είναι η αλήθεια; Η κυβέρνηση βαφτίζει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης «υπόθεση». Αποσιωπά όμως ότι αυτό το σκάνδαλο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όπως προκύπτει πια, εάν δεν είχε σχεδιασθεί και εκτελεσθεί από ένα ορισμένο κέντρο. Διεκπεραιώθηκε, με συντονισμό της δράσης τουλάχιστον πέντε υπουργών και τριών μεγάλων κρατικών υπηρεσιών, σε πολύ μικρό χρόνο.

Μα υπάρχει κάποιος πολίτης, που νομίζει ότι τέτοιες υποθέσεις μπορούν να συντονισθούν, μόνο με την ευθύνη κάποιων υπαλλήλων; Μόνο με κεντρικό σχεδιασμό μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί και εκτελεσθεί αυτή η υπόθεση. Σε χρόνο μάλιστα που είναι άπιαστο όνειρο για τον Έλληνα πολίτη, όταν μια καθ' όλα νόμιμη υπόθεσή του χρονοτριβεί με την κρατική γραφειοκρατία. Ουσιαστικά δηλαδή, εσείς υποκαταστήσατε την Δημόσια Διοίκηση πλήρως με αυθαίρετες αποφάσεις.

Το πετύχατε με την παραίτηση του Δημοσίου από κερδισμένη δίκη με την Μονή Βατοπεδίου, με τις αστραπιαίας ταχύτητας ανταλλαγές δημόσιας γης, με κραυγαλέες υπερτιμολογήσεις της μοναστηριακής περιουσίας και βεβαίως κραυγαλέες υποτιμολογήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Το αποτέλεσμα είναι η τεράστια ζημιά για το Δημόσιο, η τεράστια ζημιά στην διαχείριση του πλούτου, που ανήκει, όχι σ' εσάς κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, θα το επαναλάβουμε: Δεν σας ανήκει αυτή η περιουσία, είναι του Ελληνικού λαού! Όσο κι αν θέλετε να την διαχειρίζεστε ως λεηλασία και ως πλιάτσικο!

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, υλοποιεί ξανά την τακτική της συγκάλυψης. Θέλετε να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο υπουργοί σας.

Το πόρισμα το δικό σας εισάγει και μια νέα πολιτική θεωρία: Την θεωρία περί «αντικειμενικών» πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων υπουργών. Ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης, δηλαδή, δεν έλεγξαν όσο θα έπρεπε την διαδικασία που ακολούθησαν οι υφιστάμενοί τους στην διαχείριση των ανταλλαγών. Ότι ήταν αμελείς, ήταν απρόσεκτοι, περίπου παραπλανημένοι οι καημένοι!

Είναι μια θεωρία, που κάνει τους υπουργούς, δημοσίους υπαλλήλους. Μια επικίνδυνη για το πολίτευμα θεωρία. Μια θεωρία, που καταργεί την έννοια και της πολιτικής απόφασης, και του πολιτικά υπεύθυνου, και μετακυλύει σε άλλους, όπως κάνετε σε όλα τα θέματα, τις ευθύνες. Σε αυτή την περίπτωση, στη διοίκηση. Μεθαύριο, γιατί όχι παρακάτω; Αύριο, για το Βατοπέδιο δε θα φταίει η κυβέρνηση δεν θα φταίει η διοίκηση, μπορεί να φταίει η παράδοση, το DNA του Έλληνα, ο Ελληνικός λαός. Μια θεωρία ατιμωρησίας και συγκάλυψης, που ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά της οργής που έχει σήμερα ο Ελληνικός λαός και της κοινωνικής έκρηξης την οποία βιώνουμε τις τελευταίες μέρες.

Από το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για εννέα νυν και πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Προκύπτει ακόμα η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ποινικών διαστάσεων της υπόθεσης για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Εμείς λέμε ξανά, σήμερα, όλα στο φως. Είναι το μόνο και το απλό που ζητάμε. Είναι αυτό που εσείς αρνείστε. Αυτό αρνείστε. Αρνείστε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν υπουργοί συντονίζουν τη δράση τους, για να παράξουν ένα σκάνδαλο, τότε οι πολιτικές ευθύνες ανάγονται στο επίπεδο του πρωθυπουργού και όποιων λειτούργησαν ως «άντ' αυτού». Γιατί δεν είναι εδώ ο κ. πρωθυπουργός σήμερα; Γιατί δεν μας λέει πότε έμαθε για τις ανταλλαγές; Πότε; Από το 2005, που υπήρξε επιστολή του κ. Ψωμιάδη; Αργότερα; Το 2006; Το 2007; Μετά τις εκλογές; Το 2008; Πότε; Και τι έκανε μόλις το έμαθε; Φυγομάχησε, έκρυψε και κρύφτηκε. Σήμερα, φυγομάχησε για δεύτερη φορά. Και όταν ένας πρωθυπουργός αρχίζει να φοβάται τη Βουλή, έχει αρχίσει προ πολλού να φοβάται τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Γι' αυτή την πρωτοφανή λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού, ανάληψη πολιτικών ευθυνών, αγαπητοί συνάδελφοι, ανάληψη πολιτικών ευθυνών σημαίνει δύο απλά πράγματα, όχι φυγομαχία: Προανακριτική για περαιτέρω διερεύνηση, και μετά προσφυγή στον Ελληνικό λαό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών στους τότε υφυπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω διστάσει να αναλάβω τις ευθύνες μας, ή να αποδώσω ευθύνες, όποτε και όπου υπάρχουν. Να πάρω άμεσα μέτρα, αποφασιστικά όταν χρειάζεται. Το έχω αποδείξει και θα το αποδεικνύω, και σήμερα ως αντιπολίτευση, και αύριο ως κυβέρνηση. Εγώ το έχω αποδείξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά μάλιστα δύο μη ενεργούς πολιτικούς, θα σας έλεγα ότι θα ήταν και η ευκολότερη λύση. Θα μας ωφελούσε ίσως και μικροκομματικά, γιατί δεν θα υπήρχε το παραμικρό περιθώριο να επιχειρηθούν ανύπαρκτοι συμψηφισμοί ή να μας ασκηθεί, υποκριτικά έστω, κριτική. Στην περίπτωση του κ. Δρυ, θεωρείτε σωστό να αγνοηθεί η δικαστική απόφαση που δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο για το σύνολο της έκτασης και την παραχώρηση της νησίδας Μπουρού;

Για δε τον κ. Φωτιάδη, δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθώ σε βαρύτατες ευθύνες, εάν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό του λάθος, αυτό δηλαδή της παραχώρησης της δημόσιας έκτασης σε Μονή που δεν το δικαιούτο.

Και έτσι έγινε. Διορθώθηκε, με την αναπομπή της απόφασης και την σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου, στην δίκη που βρισκόταν βεβαίως σε εξέλιξη και την οποία εσείς καταργήσατε. Αν δεν υπήρχαν αυτά, θα μιλούσα σήμερα από αυτό το βήμα για βαρύτατες πολιτικές, και όχι μόνο, ευθύνες, και θα ζητούσα, πρώτος εγώ, αυτές οι ευθύνες να καταλογιστούν.

Η αλήθεια είναι -αδυσώπητη για τη Νέα Δημοκρατία- ότι όχι μόνο η παραχώρηση, η κατάργηση της δικαστικής απόφασης, αλλά και η εν συνεχεία, που είναι και ο πυρήνας του σκανδάλου, λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έγινε με δική σας ευθύνη και συντονισμένες δικές σας πράξεις. Επί δικής σας κυβέρνησης, έγιναν οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές, έδρασαν οι off shore εταιρείες, διακινήθηκε το μαύρο χρήμα σε βαλίτσες.

Μήπως διαφωνείτε; Διαφωνείτε σ' αυτά; Έχετε αντίθετη γνώμη; Αν έχετε αντίθετη γνώμη, τότε ελάτε με την πλειοψηφία που διαθέτετε, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε. Αλλά ελάτε εδώ, στη Βουλή κύριοι. Μη φυγομαχήσετε πάλι. Ελάτε να ψηφίσουμε Προανακριτική, να κλείσει αυτή η υπόθεση.

Ελάτε! Να δούμε αν σέβεστε τους θεσμούς, να δούμε αν σέβεστε τη Βουλή, να δούμε αν έχετε αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Και κάτι ακόμα: Για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτονόητο, είναι δεδομένο ότι, κανένας υφυπουργός ή υπουργός δεν θα μπορεί να παραχωρεί εκτάσεις του Δημοσίου, δημόσια περιουσία, περιουσία που ανήκει στον Ελληνικό λαό, με μόνη την υπογραφή του, χωρίς συμμετοχή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες κάθε περιοχής.

Και το θέμα αυτό, δεν είναι ηθικοπλαστικό, να βρεις αλάθητους κρατικούς λειτουργούς. Το θέμα είναι να περιορίσεις τις δυνατότητες για το αθέλητο ή και το εσκεμμένο λάθος. Να έχεις την πολιτική βούληση να λειτουργείς με διαφάνεια, με λογοδοσία, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, μια πολιτική βούληση που, αποδείξατε 5 χρόνια ότι, εσείς δεν διαθέτετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή την πολιτική βούληση εμείς τη διαθέτουμε. Και είναι δέσμευσή μου, είναι δέσμευσή μας για την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου και η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών έχει μια ιδιαίτερη σημασία: Όχι μόνο να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όχι μόνο να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να αποκλειστεί και η επανάληψη στο μέλλον, να εξαλειφθούν ή έστω να περιοριστούν οι πιθανότητες μιας νέας τέτοιας περίπτωσης.

Αυτό είναι που αρνείστε. Γιατί; Ούτε αυτό δεν μπορείτε να υιοθετήσετε. Γιατί; Γιατί όλα τα σκάνδαλα που βαρύνουν την διακυβέρνησή σας, την δική σας κυβέρνηση, είναι συνέπεια μιας άλλης πολιτικής λογικής και αντίληψης, που βλέπει το κράτος ως λάφυρο. Αυτή είναι η αντίληψή σας.

Εμείς, σε αυτή την λογική, αντιπαρατάσσουμε το κράτος Δικαίου, το κράτος της διαφάνειας, το κράτος της λογοδοσίας.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, και σήμερα δικαιωνόμαστε δυστυχώς, γι' αυτή την ανάγκη, την αναγκαιότητα πλήρους διαφάνειας παντού και για όλα. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένως συγκεκριμένες προτάσεις. Έχω μιλήσει εδώ επανειλημμένως, απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή. Προτάσεις για διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, της διαχείρισης του δημόσιου πλούτου, του τρόπου που νομοθετούμε εδώ στη Βουλή.

Τις προτάσεις μας αυτές, δεν καταδεχτήκατε ούτε καν να τις συζητήσετε. Εμείς δεσμευόμαστε και θα τις εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις, θα τις κάνουμε νόμο του κράτους.

Άλλοθι για σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει. Η πορεία σας, είναι πορεία που υπονομεύει πια το μέλλον της χώρας.

Ξέρετε πώς αισθάνεται σήμερα ο Έλληνας πολίτης; Αισθάνεται ότι όσοι έχουν εξουσία, όσοι καλοπιάνονται, όσοι έχουν μέσο, αυτοί πάνε μπροστά, αυτοί έχουν ασυλία, γι' αυτούς δεν ισχύει ούτε νόμος, ούτε ευθύνη, ούτε τιμωρία, ούτε λογοδοσία. Δεν έχετε καταλάβει, ή δεν θέλετε να καταλάβετε, αυτή την απλή αλήθεια και αυτή την αδήριτη ανάγκη, την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στους ίδιους του τους θεσμούς, στην Πολιτεία, στη Δημοκρατία, στην πατρίδα μας, την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.

Σε αυτή την κρίση, την κρίση θεσμών και αξιών, οικονομίας, όπως και τη δικαιολογημένη έκρηξη της νέας γενιάς, μας έχουν όλους οδηγήσει σε ένα απλό συμπέρασμα:

Χρειάζεται η πατρίδα μας μια νέα πορεία, χρειάζονται βαθιές αλλαγές, για να εξασφαλίσουμε μια ευνομούμενη Πολιτεία, μια κοινωνία ανθρωπιάς, ένα κράτος που ξέρει και μπορεί να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, τις περιουσίες των πολιτών.

Και αυτό που ρωτά σήμερα ο πολίτης είναι καθαρό: Πώς και ποιος θα οδηγήσει με σιγουριά τη χώρα μπροστά; Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε. Η σημερινή κυβέρνηση σφιχταγκαλιάζει την εξουσία, πνίγοντας όμως τη χώρα. Η παραμονή της στην εξουσία σημαίνει παράταση και βάθεμα της κρίσης που όλοι βιώνουμε. Χρειάζεται νέα πορεία, για μια κοινωνία Δικαίου και ανθρωπιάς, ελπίδας και εμπιστοσύνης.

Αυτή την ευθύνη εμείς επωμιζόμαστε.

Αυτή είναι η δική μας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.