Ομιλία Κώστα Πανταζή, Γραμματέα Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στην 3η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

 

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

 

Σύντροφε Πρόεδρε, συντρόφισσες και σύντροφοι, η συγκυρία διεξαγωγής του Εθνικού Συμβουλίου είναι υπό το βάρος πολλών και δυσάρεστων γεγονότων τα οποία έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες.

Ως Νεολαία ΠΑΣΟΚ χρεώνουμε την πρόωρη απώλεια ενός συντρόφου και φίλου μας του Κώστα του Τριανταφυλλάκη, ο οποίος υπήρξε συναγωνιστής μας σε όλη την πορεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και ως Νεολαία θα τιμήσουμε και έμπρακτα τη μνήμη μας.

Εκ μέρους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ επίσης θα ήθελα να συλλυπηθώ για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κύπρου, του Τάσσου του Παπαδόπουλου, ενός ανθρώπου που πάλεψε για μια ελεύθερη, ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο.

Και επίσης εκφράζουμε ως Νεολαία τον αποτροπιασμό μας για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή, του Αλέξη του Γρηγορόπουλου από έναν άνθρωπο ο οποίος όφειλε να προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου έχει οδηγήσει σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα της νέας γενιάς. Ένα αυθόρμητο ξέσπασμα ως έκφραση αλληλεγγύης.

Ένα ξέσπασμα που έχει να κάνει στη βάση του με ένα καθεστώς αυθαιρεσίας καλλιέργειας ακροδεξιών νοοτροπιών, ένα καθεστώς αυθαιρεσίας που υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την τιμωρία της ζαρντινιέρας, τις απαγωγές; Να θυμηθούμε τους βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα μεταναστών;

Να θυμηθούμε τις βίαιες καταστολές που υπήρξαν στις διαδηλώσεις προ διετίας;

 Είναι συνάμα όμως -και με μια λέξη μπορεί να αποτυπωθεί-οργή. Οργή της νέας γενιάς για μια κοινωνική, οικονομική και πολιτική παρακμή. Μια παρακμή που βιώνει πιο έντονα από όλους η νέα γενιά.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η μεγάλη και αυθόρμητη κινητοποίηση της νεολαίας δεν έχει καμία σχέση ούτε με το αυγό του φιδιού, ούτε με λεηλασίες και καταστροφές που γίνονται από ένα περιορισμένο σύστημα ανθρώπων και είναι καταδικαστέες.

Δεν είναι μια ασύμμετρη απειλή που θέλει να επικαλείται η κυβέρνηση, μια ακόμη ασύμμετρη απειλή. Αλήθεια, θα ήθελα να δω τι στοιχεία έχει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση αυτή για τις ασύμμετρες απειλές που επικαλέστηκε για τις πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι.

Δεν είναι όμως ούτε και αποτέλεσμα μιας εξέγερσης των μεταναστών που πολύ επικίνδυνα κάποιοι πεφωτισμένοι Υπουργοί της κυβέρνησης θέλουν να παρουσιάσουν. Είναι μια κοινωνική έκρηξη, που αποτελεί σταυροδρόμι στην πολιτική ζωή της χώρας.

Είναι μια γνήσια αντίδραση, μια οργή και αγανάκτηση για μια κοινωνία ανέχειας, μια κοινωνία που παράγει φτώχεια, μια κοινωνία με διερρηγμένο τον κοινωνικό ιστό, που αναπαράγει τον εαυτό της και αναπαράγει τις ανισότητες, που έχει κρίση εκπροσώπησης και κενό έκφρασης της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο της πολιτικής ζωής.

Μια αποτυχία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, που παρά τη σταθερότητα της τελικά δεν κατόρθωσε να δώσει την οικονομική δημοκρατία, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένα ισχυρό κράτος δικαίου.

Αλλά και εξειδικεύοντας είναι μια οργή για την πιο σκληρά εργαζόμενη μαθητική νεολαία που υπάρχει στην Ευρώπη.

Μια οργή για τον εργασιακό μεσαίωνα που ζει η νέα γενιά, με την υπερελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, με την αντιμετώπιση ως εμπορευμάτων με την ενοικίαση των νέων εργαζομένων, αλλά και με τη διάκριση που υπάρχει σε νέους και παλιούς εργαζόμενους, με φοιτητές οι οποίοι ζουν, και μαθητές, την πιο ταξική εκπαίδευση που υπάρχει.

Αλλά οργή και με μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε πλήρη παραλυσία, βρίσκεται εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα και σε μίζες. Που ενώ η κυβέρνηση αγωνιά για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και βρίσκεται και 28 δις €, είναι πολύ διστακτική και αρνητική στο να στηρίξει τα μικρομεσαία και ασθενέστερα στρώματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η κρίση αυτή θα συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί και δεν δικαιούται η κυβέρνηση να επικαλείται καμία κρίση, ούτε διεθνή κρίση γιατί είναι η ίδια στο κάδρο της κρίσης. Σήμερα λοιπόν η ελληνική νεολαία, η νέα γενιά, λέει φτάνει πια. Δεν θα γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Και είναι τώρα η ώρα να βάλουμε μπροστά τα αιτήματα της νέας γενιάς.

Τα αιτήματα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή. Τα αιτήματα της νέας γενιάς για ένα καλύτερο αύριο. Τα αιτήματα της για μια καλύτερη παιδεία, ένα καλύτερο σχολείο, μια παιδεία δημόσια η οποία θα έχει ισχυρή χρηματοδότηση.

Με ένα σχολείο το οποίο δεν θα ασφυκτιά ο Έλληνας μαθητής, δεν θα τον εγκλωβίζει, αλλά θα είναι δημιουργικό, θα έχει δασκάλους, θα έχει στήριξη, θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Με ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ με επαρκή χρηματοδότηση. Ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ με δημοκρατικό σχεδιασμό. Μια εργασία καλά αμειβόμενη.

Και είναι πλέον η ώρα να βάλουμε στην πολιτική μας ορολογία και τη λέξη εργασία. Έξω από τους αντεργατικούς νόμους. Μια ενίσχυση της ισότητας των ευκαιριών, μια ενίσχυση της παρουσίας και της συμμετοχής της νεολαίας παντού.

Κοινωνική ασφάλιση για τη νέα γενιά και όχι διακρίσεις παλιών και νέων εργαζομένων, αναδιανομή του εισοδήματος, κοινωνικά δικαιώματα, ελεύθερο χρόνο. Γιατί ο Έλληνας νεολαίος δεν μπορεί να δουλεύει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, να μην έχει χρόνο και να μη έχει και απολαβές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά γίνονται με συμμετοχή στο κίνημα, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με ειρηνικό τρόπο.

Αυτά γίνονται με αιχμηρό πολιτικό πλαίσιο. Με αιχμηρό πολιτικό πλαίσιο, με άξονες τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, την εργασία και την αναδιανομή. Με συμμετοχή επαναλαμβάνω στις κινητοποιήσεις ειρηνικά.

Η κυβέρνηση, συντρόφισσες και σύντροφοι, μη ψάχνει να ανακαλύψει κουκουλοφόρους. Εμείς ως νέα γενιά είμαστε στην όχθη της οργής και διατρανώνουμε ότι δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ αλλά και η σπουδάζουσα παράταξη καλεί σε ειρηνική συμμετοχή σε όλες τις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια.

Και πρέπει να γίνει και θα γίνει δυναμικότερη η εγγραφή της παρουσίας μας σε αυτό το κίνημα της νέας γενιάς, με πρωτοβουλίες που παίρνουμε και θα πάρουμε σε όλη τη χώρα για να βάλουμε στο δημόσιο διάλογο τα θέματα όλα αυτά και τα αιτήματα της νεολαίας. Με εξορμήσεις στα σχολεία, στις Σχολές και στους χώρους δουλειάς.

Δεν πρέπει να μας φοβίζει καμία αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Αυτό είναι το πολιτικό πεδίο το οποίο θα δώσει αύριο στο κίνημα μας και στη Νεολαία μας αυτό το οποίο χρειάζεται προκειμένου να εδραιώσει τη νικηφόρα πολιτική της παρουσία στον τόπο.

Δεν αμφιβάλω κλείνοντας, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι καλύτερος διαχειριστής. Αλλά δεν αμφιβάλω ότι και οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμάς και καλώς έχουν.

Εδώ χρειάζεται να γίνουμε εμείς οι φορείς ανατροπής των όρων που αναπαράγουν τις ανισότητες αυτές. Να γίνουμε εμείς οι φορείς έκφρασης πολιτικών που θα αποκαταστήσουν την κοινωνική συνοχή.

Ενόψει και των Ευρωεκλογών θα ήθελα να πω ότι πρέπει και ο Πρόεδρος αλλά και όλοι μας να ηγηθούμε ενός δημοκρατικού κινήματος, το οποίο θα ανατρέψει τις υφιστάμενες προτεραιότητες στην Ε.Ε. και θα οδηγήσει σε ένα νέο σύμφωνο κοινωνικής συνοχής και εκδημοκρατισμού της Ε.Ε.

Σας ευχαριστώ πολύ.