«Πραξικόπημα στην Δικαιοσύνη για την συγκάλυψη», δήλωση του Γ. Α. Παπανδρέου σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου

 

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

 

Το πραξικόπημα της σημερινής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει προηγούμενο στη - μετά τη χούντα - πολιτική μας ιστορία.

Η διαρκής προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης υπονομεύει κάθε έννοια κράτους δικαίου, υπονομεύει την ίδια μας τη δημοκρατία.

Τιμούμε τους εισαγγελείς που αρνήθηκαν την ωμή παρέμβαση των κυβερνητικών εντολοδόχων. Ωμή παρέμβαση, που στόχο είχε και έχει τη συγκάλυψη απαράδεκτων, αδιαφανών και παράνομων πράξεων. Συντονισμένων πράξεων κυβερνητικών στελεχών, που μόνο τους μέλημα είναι η λεηλασία της περιουσίας των Ελλήνων.

Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με τις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας, θα είχαν παραιτηθεί προ πολλού οι πολιτικές ηγεσίες όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Αυτή ήταν και αυτή είναι η απαίτηση του λαού.

Σήμερα, απέναντι στην οργή του Ελληνικού λαού και μετά την παραίτηση των εισαγγελέων, η ηγεσία της κυβέρνησης αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση. Συνεχίζει, όμως, τους υποκριτικούς ελιγμούς. Δεν ανακαλείται καν η παρέμβαση - πραξικόπημα, αυτή που προκάλεσε την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών.

Η κυβέρνηση βουλιάζει κάτω από το βάρος των πράξεών της. Δυστυχώς, συνεχίζει τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών της.

Επιτέλους, οφείλει να δεχτεί, ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την πρότασή μας για σύσταση Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών, για κάθε εκκρεμούσα υπόθεση διαφθοράς και σκανδάλων των τελευταίων ετών.

Ας είναι αυτή η τελική της πράξη, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές λύτρωσης, και όχι σε εκλογές παραγραφής.

Σήμερα, απαιτείται υπεύθυνη ηγεσία, αξιόπιστη ηγεσία στη χώρα. Διότι σήμερα, η χώρα αντιμετωπίζει κρίση αξιών, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση θεσμών, κρίση δημοκρατίας. Απαιτείται υπεύθυνη ηγεσία, για να βγάλουμε τη χώρα από τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων ετών.

Αυτή είναι απαίτηση του Ελληνικού λαού και, σε αυτή την απαίτηση, εμείς θα ανταποκριθούμε.