Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Ισπανική εφημερίδα "El Mundo" και στη δημοσιογράφο Irene Hernadez Velasco

 

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η αιτία της οργής και του θυμού που επικρατεί αυτή την στιγμή σε όλες τις πόλεις; Νιώθετε και εσείς εξοργισμένος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συμμερίζομαι τον θυμό και την αγανάκτηση του Ελληνικού λαού για τον θάνατο του νεαρού Αλέξη, όπως συμμερίζομαι την οργή και την αγανάκτηση για τα επεισόδια και τα θλιβερά γεγονότα βίας χωρίς λογική σε όλη την χώρα. Η αιτία της οργής του Ελληνικού λαού είναι η υπερβολική αίσθηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, ότι αυτοί που είναι στην εξουσία, αυτοί που έχουν καταχραστεί την εξουσία, μένουν ατιμώρητοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτή η οργή είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στους νέους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η νέα γενιά νιώθει τη οργή πιο έντονα, επειδή νιώθει ότι δεν έχει μέλλον, ούτε προοπτικές, ούτε φωνή. Αλλά η προσφυγή στην βία δεν είναι ο τρόπος για να ακουστεί κάποιος ή να αγωνιστεί εναντίον ενός διεφθαρμένου συστήματος. Πρέπει και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Έχουμε καταδικάσει πολλές φορές την βία και έχουμε κάνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις. Το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε μια σιωπηλή διαμαρτυρία και έστειλε ένα μήνυμα ειρηνικής διαμαρτυρίας: Διαδηλώνουμε ενάντια στην βία, χωρίς βία. Αν και καταλαβαίνουμε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως τον τερματισμό της βίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου έχει προκαλέσει τέτοιο κύμα βίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο πόνος του Ελληνικού λαού εκτινάχθηκε, λόγω της τρομερής αδικίας του θανάτου του νεαρού. Ο τραγικός θάνατος αυτού του αθώου παιδιού αποτελεί ένα σύμπτωμα της συστηματικής αυθαιρεσίας, των πελατειακών σχέσεων και της ατιμωρησίας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και σκανδάλων αστυνομικής βαρβαρότητας και διαφθοράς, που έχουν συγκαλυφθεί. Η συγκάλυψη από πλευράς του κράτους της διαφθοράς και η κατάχρηση εξουσίας έχουν γίνει ένα κακό ενδημικό φαινόμενο σε όλους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτές οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε τόσο βίαιες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού εξέφρασε την οργή του απέναντι στο κράτος με τρόπο ειρηνικό και με δημοκρατικές διαδικασίες. Δυστυχώς αυτό το τραγικό συμβάν έδωσε το έναυσμα σε μια ακραία μειοψηφία να στραφεί στην βία και στους βανδαλισμούς. Εμείς καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις πράξεις βίας. Ο σεβασμός του νόμου εφαρμόζεται σε όλους τους πολίτες. Το κάψιμο αγαθών, οι επιθέσεις κατά της αστυνομίας, η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η εσκεμμένη καταστροφή των μαγαζιών του κόσμου είναι πράξεις απαξιωτικές που δεν έχουν καμιά σχέση με τις νόμιμες εκκλήσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων και για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Η λαϊκή ανυπακοή είναι πολύ διαφορετική από τα βίαια εγκλήματα. Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης, αλλά τώρα ο κόσμος δεν νιώθει ασφαλής στους δρόμους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά πόσο τα σκάνδαλα στα οποία αναφερθήκατε, η οικονομική κατάσταση της χώρας και το αίσθημα ότι πολλοί νέοι δεν έχουν μέλλον, έχουν ενισχύσει τα επεισόδια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δυστυχώς, σε πέντε χρόνια αυτή η κυβέρνηση έφερε την Ελλάδα από το οικονομικό «boom» που συμβόλισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην κρίση. Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην δικαιοσύνη, γιατί στην θέση της κυριαρχίας του νόμου, έχουμε ένα σύστημα στο οποίο όποιος έχει την εξουσία δεν τιμωρείται σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους δημοκρατικούς θεσμούς μας, γιατί αυτοί έχουν γίνει όμηροι πολιτικών συμφερόντων και φιλιών. Ο κόσμος νιώθει φυλακισμένος στην αβεβαιότητα εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας, των χαμηλών μισθών και μιας οικονομίας που είχε καθοδική πορεία πολύ πριν την παγκόσμια κρίση. Αυτό το επιζήμιο κοκτέιλ έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό φαινόμενο, γιατί τώρα έχουμε κατάρρευση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Πρέπει να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο κράτος και στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην μέση του κύματος βίας που πλήττει την Ελλάδα εσείς ζητήσατε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες. Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά και δεν το κάνουμε λόγω της παρούσας κρίσης. Πιστεύω ότι είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. Αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει την χώρα στο πιο χαμηλό της σημείο εδώ και δεκαετίες. Είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, ο οποίος ζητά φωναχτά μια κυβέρνηση που να σέβεται τους πολίτες και να σέβεται τον νόμο.