«Αλλαγή πορείας με υπεύθυνη ηγεσία», ομιλία Γ. Α. Παπανδρέου στο Ηράκλειο Κρήτης

 

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Φωτογραφικό υλικό

 

Ο λαός του Ηρακλείου μίλησε.

Είναι το μήνυμα για τη νέα μας πορεία.

Μια πορεία πάνω στα χνάρια τόσων ωραίων αγώνων.

Από την Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την Κρήτη των δημοκρατικών αγώνων του Γεωργίου Παπανδρέου, από την πρωτοπόρα Κρήτη της Αλλαγής με τον Ανδρέα Παπανδρέου, παίρνουμε πάντα δύναμη από την Κρήτη.

Και το μήνυμα αυτών των αγώνων της Κρήτης είναι ότι η μιζέρια δεν είναι μονόδρομος. Δεν είναι για μας.

Εδώ, απόψε, στην Κρήτη, λέμε όχι στην αλαζονεία, όχι στην υποκρισία, όχι στο ψέμα.

Και λέμε ναι, είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα στην πορεία της χώρας μας.

Να κοιτάξουμε ξανά τον πολίτη, τα προβλήματά του, το εισόδημά του, που δυστυχώς μειώνεται. Την ακρίβεια που κατατρώει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ανεργία. Την έλλειψη ευκαιριών. Έλλειψη ευκαιριών, που βάζει εμπόδια στην πρόοδο, στα νιάτα μας, στη νέα γενιά, που υποχρεώνει χιλιάδες νέους ακόμα και να ξενιτευτούν, να βγουν και πάλι στη μετανάστευση, μετά από τόσες δεκαετίες.

Λέμε όχι στην απουσία κοινωνικής φροντίδας, που αφήνει τον πολίτη μόνο σε θέματα ζωής.

Λέμε όχι στην απουσία στήριξης της οικογένειας που θέλει να δημιουργήσει για το αύριο.

Φίλες και φίλοι, από εδώ, από την Κρήτη, η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της ελπίδας και λέει ένα μεγάλο όχι στην απουσία πολιτικής, στην απουσία ενός ισχυρού κράτους δικαίου, που να προστατεύει επιτέλους τα δικαιώματα του πολίτη.

Μαζί με την Κρήτη, πρωτοπόρα όπως πάντα στους δημοκρατικούς αγώνες, προχωράμε μπροστά, για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας.

Όχι στα προνόμια των λίγων.

Εμείς λέμε ναι στο δικαίωμα στην πάλη και τον αγώνα και στο δικαίωμα σε μια ποιοτική δωρεάν παιδεία.

Σε ένα σύστημα υγείας που διασφαλίζει ότι το ασθενοφόρο ο γιατρός, ο νοσοκόμος, το χειρουργείο, το κρεβάτι θα είναι εκεί όταν τα χρειαστεί.

Λέμε ναι στο δικαίωμα του κατοίκου της Κρήτης και όλης της Περιφέρειας να χτίσει την ταυτότητά του, να έχει όλες τις δυνατότητες να δημιουργήσει πλούτο στον τόπο του.

Για μας, όλα αυτά δεν είναι προνόμια για τους λίγους. Είναι δικαιώματα όλων.

Γι' αυτό παλεύω όλη μου τη ζωή.

Γι' αυτό θα παλέψουμε μαζί.

Μαζί θα τα κατοχυρώσουμε.

Η παρουσία σας εδώ δίνει σε εμένα, δίνει σε όλους μας δύναμη. Δηλώνετε, δηλώνουμε μαζί απόψε, την απόφασή μας να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, να προχωρήσουμε ασυμβίβαστα για τον πολίτη, ασυμβίβαστα για την Ελλάδα. Με πίστη σε αυτό που κάνουμε. Με πίστη στις δυνάμεις μας.

Η χώρα, η πατρίδα, οι πολίτες ζητούν σήμερα αλλαγή πορείας. Η χώρα, η πατρίδα, οι πολίτες απαιτούν υπεύθυνη ηγεσία. Ηγεσία που βάζει το συμφέρον του πολίτη πάνω απ' το μικροκομματικό όφελος. Που υλοποιεί επιτέλους αυτά που υπόσχεται και που αντιλαμβάνεται ότι απ' τις αποφάσεις της εξαρτάται η πορεία, το μέλλον της χώρας. Απαιτείται υπεύθυνη ηγεσία σήμερα στην Ελλάδα, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, μέσα από μια δύσκολη συγκυρία. Να διαπραγματευτεί δυναμικά, με υπεύθυνο τρόπο, πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και αλλού.

Υπευθυνότητα, σοβαρότητα, χρηστή διοίκηση, αποτελεσματικότητα. Ευαισθησία στις ανάγκες του πολίτη. Αυτές είναι άγνωστες λέξεις για τη σημερινή κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που δεν συνδιαλέγεται με τον πολίτη. Αντίθετα, λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες, μιλώντας και ασχολούμενη μόνο με τα αδιέξοδά της. Δεν σκέφτεται τις επιπτώσεις των επιλογών της στη ζωή του πολίτη. Ενδιαφέρεται, όμως, για την εξουσία. Δεν σχεδιάζει λύσεις για τα προβλήματα του τόπου. Αντίθετα, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα με τις πελατειακές της αντιλήψεις.

Γι' αυτό, σήμερα, ζητά η Ελλάδα αλλαγή πορείας. Δεν δέχεται την πρακτική της κυβέρνησης, που εξαθλιώνει τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη γενιά των 400, των 500 ευρώ, αντί να στηρίξει το εισόδημά τους.

Μια πολιτική που γονατίζει τον οικογενειάρχη, τον αγρότη, τον ελεύθερο επαγγελματία. Και μάλιστα, γονατίζει τον Έλληνα πολίτη, την ώρα που χτυπάει η κρίση την πόρτα της Ευρώπης.

Και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας φορτώνει στον πολίτη 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρους, αντί να στηρίξει την οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα και την αγορά που έχει «καθίσει».

Μια πολιτική, που μας κοροϊδεύει μ' ένα Ταμείο Κατά της Φτώχιας, που δεν έχει μοιράσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Που αντί να ενισχύει τους ασθενέστερους, τινάζει τα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων στα ύψη. Αντί να επιτεθεί στα καρτέλ, να ελέγξει την αισχροκέρδεια, αφήνει ανεξέλεγκτη την αγορά, ως μια νέα ελεύθερη πολιτική.

Γι' αυτό, ο τόπος ζητά αλλαγή πορείας, ζητά υπεύθυνη ηγεσία. Ο Ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης ζητά να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης.

Είμαστε δυναμικά εδώ, στην Κρήτη. Το μήνυμά μας ισχυρό, δυνατό. Και ενώνουμε τον λαό, σε μια νέα πορεία, που λέει «όχι» σε μια πολιτική που δεν σκύβει πάνω στα προβλήματα, δεν βελτιώνει την ποιότητα της υγείας. Μια πολιτική που αντί να προσλάβει νοσοκόμους και γιατρούς για να βελτιώσει την ποιότητα της υγείας, αντί ν' αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, βάζει νέους φόρους, μαζεύει χρήμα. Για να το κάνει τι; Τι να το κάνει η κυβέρνηση; Πού θα πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Ποιον θα στηρίξουν;

Φοβάμαι, και γνωρίζουμε, ότι δεν θα στηρίξουν τον πολίτη. Διότι, δυστυχώς, μας έχει μάθει αυτή η κυβέρνηση για ποιους πραγματικά ενδιαφέρεται. Μόνο για τους λίγους και ισχυρούς και για τους «ημέτερους». Οι επιλογές τους έχουν επιπτώσεις και για το σήμερα και για το αύριο.

Παρακολουθούμε, φίλες και φίλοι, μια αντίληψη διακυβέρνησης που μας προσβάλλει όλους.

Παρακολουθούμε μια αντίληψη διακυβέρνησης, που τροφοδοτεί τις χειρότερες συμπεριφορές, όταν χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία σαν να είναι τσιφλίκι της. Όταν ξεπουλάει τα πάντα, μέσα σ' ένα σύννεφο αδιαφάνειας.

Φίλες και φίλοι,

Θα θέλαμε και ως αντιπολίτευση, όπως βέβαια θα κάνουμε και ως κυβέρνηση, ν' ασχοληθούμε μόνο με την παιδεία, τον τουρισμό, την ανάπτυξη, την υγεία, την αποκέντρωση, τη βελτίωση των νοσοκομείων. Θα θέλαμε ν' ασχοληθούμε μόνο με αυτά.

Αλλά είναι η κυβέρνηση που μας αναγκάζει ν' ασχοληθούμε με τα σκάνδαλα. Αυτή τα παράγει, αυτή τα διακινεί, αυτή τα συγκαλύπτει. Όπως συμβαίνει και τώρα, με την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Μια υπόθεση που δεν τη χωράει ο νους. Που μας αδικεί ως Έλληνες. Που μας δημιουργεί την αγανάκτηση της αδικίας, όταν την ώρα που εξαπολύουν νέα φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων, έχουμε το θέαμα υπουργών να δίνουν μαθήματα, τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής.

Ο τόπος θέλει αλλαγή πορείας. Ζητά υπεύθυνη ηγεσία. Δεν αντέχει ο τόπος. Δεν αντέχει μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Που πρόδωσε την εμπιστοσύνη που της έδωσε ο Ελληνικός λαός.

Ευθύνεται για την απαξίωση των πάντων, από το εισόδημα του αγρότη, του μισθωτού, του επαγγελματία, μέχρι την αξιοπρέπεια του πολίτη.

Με τον δυναμισμό της νεολαίας, αλλά και με την εμπειρία και τους αγώνες τόσων γενεών που εκπροσωπούνται εδώ, προχωράμε μπροστά.

Διότι δεν αντέχει ο τόπος μια κυβέρνηση που, αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, σήμερα, προσπαθεί να κρύψει την ανευθυνότητά της κάτω απ' το χαλί της διεθνούς κρίσης.

Φίλες και φίλοι,

Το μήνυμα απόψε είναι ξεκάθαρο. Δεν αντέχει ο τόπος. Δεν αντέχει άλλο ο τόπος. Ζητά αλλαγή. Αλλαγή πορείας. Υπεύθυνη ηγεσία.

Ακούγεται το σύνθημα: «Κράτα γερά να πέσει η Δεξιά»

Να πέσουν οι αντιλήψεις και οι πρακτικές, που θέλουν το κράτος τσιφλίκι.

Να πέσουν οι αντιλήψεις και οι πρακτικές, που λένε «η αγορά τα λύνει όλα».

Να πέσουν οι αντιλήψεις που δεν σέβονται τον πολίτη, τον άνθρωπο, την Περιφέρεια, που δεν σέβονται την αξιοπρέπεια που έχει ο Έλληνας και η Ελληνίδα.

Φίλες και φίλοι,

Έρχεται, είναι μπροστά μας η διεθνής κρίση. Και με ρωτούν πολλοί, πώς φτάσαμε ως εδώ. Αυτή η διεθνής κρίση, φίλες και φίλοι, είναι αποτέλεσμα όλων των νεοσυντηρητικών, των νεοφιλελεύθερων επιλογών, που καταγγέλλουμε εμείς, οι σοσιαλιστές και δημοκράτες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και θα δείτε, πόσοι, ανεύθυνα και εύκολα, θα βαπτιστούν πολύ γρήγορα «σοσιαλιστές».

Διότι κατέρρευσε ο μύθος του νεοφιλελευθερισμού και της νεοσυντήρησης. Κατέρρευσε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα, που είναι αποτέλεσμα της υποταγής του δημόσιου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα. Του παρασιτικού καταναλωτισμού, αντί των παραγωγικών επενδύσεων.

Η διεθνής κρίση είναι αποτέλεσμα της απουσίας κανόνων και αρχών. Απουσίας σοβαρής ρύθμισης, δημοκρατικών θεσμών, βούλησης να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτά που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της πλήρους παράδοσης της πολιτικής, στην αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Συμφερόντων, που θέλουν να ελέγχουν πολιτικές και πολιτικούς.

Γι' αυτό μιλάω για την αυτονομία της πολιτικής, ώστε να εκφράζεται γνήσια ο λαός, δημοκρατικά, να ελέγχει, να αποφασίζει, να γνωρίζει. Αυτά που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της υπονόμευσης της δημοκρατίας και της υπονόμευσης κάθε έννοιας ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αυτές τις αρχές, εμείς δεσμευόμαστε να ζωντανέψουμε ξανά, τις αρχές της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης. Αρχές, που θα ζωντανέψει ξανά η κυβέρνησή μας αύριο. Αρχές, που πρέπει να διέπουν και το διεθνές οικονομικό σύστημα.

Γι' αυτό, και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, διαμόρφωσα μια Επιτροπή υπό τον Νομπελίστα, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, για να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, έναν οδικό χάρτη για έναν πλανήτη ανθρωπιάς, σεβασμού στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Η διεθνής κρίση είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών που, στην Ελλάδα, έχουν εκφραστή τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι νεοσυντηρητικές αντιλήψεις γκρεμίζονται. Πολλοί θα αρκεστούν σε λόγια. Πολλοί θα αρκεστούν σε εξαγγελίες και υποσχέσεις. Δεν αρκούν τα λόγια. Στην πράξη, το ερώτημα που δικαιολογημένα ο πολίτης της χώρας μας θέτει είναι, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, και της διεθνούς, και της εγχώριας κρίσης.

Για τη διεθνή κρίση, είμαστε ξεκάθαροι ως σοσιαλιστές: Να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που ευνόησαν αυτές τις πρακτικές. Που συμμάχησαν με τους ισχυρούς. Που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους, κυβερνήσεις που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των λαών τους, για να εξυπηρετήσουν αδιαφανή συμφέροντα, το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους. Ναι, αυτοί πρέπει να πληρώσουν για τα σπασμένα της κρίσης.

Και σε ό,τι αφορά την εγχώρια κρίση, την κρίση που φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, προειδοποιούμε από εδώ, από το Ηράκλειο της Κρήτης:  Δεν θα τους αφήσουμε, τον λογαριασμό της δικής τους αποτυχίας, να τον πληρώσει και πάλι ο πολίτης, ο σκληρά εργαζόμενος, ο συνεπής επαγγελματίας, ο δημιουργικός επιχειρηματίας, ο εγκαταλειμμένος από την Πολιτεία αγρότης, ο συνταξιούχος που πάλεψε μια ζωή για μια αξιοπρεπή σύνταξη. Εγγυόμαστε και δίνουμε μάχη για τα δίκαια συμφέροντά τους.

Γι' αυτό και απαιτούμε αλλαγή πορείας.

Σήμερα, φίλες και φίλοι, με τη διεθνή κρίση στην πόρτα μας, είναι ακόμα πιο επίκαιρη η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, που ξεδιπλώσαμε στην Θεσσαλονίκη.

Έχουμε παρουσιάσει τα μέτρα που θα λάβουμε. Αλλά έχει έρθει η ώρα για μεγάλες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όπως έχει έρθει η ώρα για μεγάλες και νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της νέας κοινωνικής συμφωνίας. Χρειαζόμαστε σήμερα μια νέα κοινωνική συμφωνία - ένα new deal, όπως λέγεται. Μια  νέα πολιτική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. Μία πολιτική που στηρίζει το εισόδημα και επενδύει στο μέλλον.

Με ισχυρή κρατική παρέμβαση και νέους κανόνες στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα. Λαμβάνοντας κάθε μέτρο για να προστατέψουμε την ελληνική οικονομία. Με την εγγύηση των καταθέσεων. Με την εγγύηση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Με την εξασφάλιση της πίστης μεταξύ των τραπεζών, για να έχουν ρευστότητα για τον πολίτη και τον επιχειρηματία.

Εμείς, οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες, απαιτούμε ένα νέο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών. Και γι' αυτό, δεσμευόμαστε ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας.

Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  προτείνουμε  πρωτοβουλίες για συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση. Δράση και για την τόνωση της ανάπτυξης.

Προτείνουμε την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προτείνουμε σήμερα την ευελιξία και αύριο την αλλαγή στο  Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ώστε να στηρίζει τις επενδύσεις, την εργασία, τις δουλειές και, βέβαια,  να επιτρέπει στο κάθε κράτος - μέλος να λάβει όποια μέτρα χρειάζονται για την προστασία των ασφαλιστικών και τραπεζικών μας συστημάτων.

Η Ευρώπη, φίλες και φίλοι, δεν μπορεί πια να είναι μια Ευρώπη μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Δεν μπορεί να είναι μια Ευρώπη, που κοιτά μόνο τον πληθωρισμό και ξεχνά την ανάπτυξη, την ανεργία, τα δημόσια αγαθά.

Απαιτούμε, εμείς οι σοσιαλιστές, εμείς οι δημοκράτες, μία Ευρώπη που θα επενδύσει στην παιδεία, που θα επενδύσει στην έρευνα. Που θα πρωτοπορήσει στην καινοτομία, που θα επενδύσει στις νέες τεχνολογίες, που θα επενδύσει σε νέα προϊόντα.  Μια Ευρώπη, που θα επενδύσει σε μία νέα ενεργειακή πολιτική ανανεώσιμων πηγών και υποδομών, ώστε να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη αυτονομία και μικρότερο κόστος για τον καταναλωτή. Αλλά και για υποδομές, που ανοίγουν το δρόμο για την πράσινη ανάπτυξη.

Εμείς, γι' αυτήν την Ευρώπη θα δουλέψουμε όχι, μόνο τώρα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση. Και ξέρει ο Ελληνικός λαός, ότι ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε και να πετυχαίνουμε για την Ελλάδα, για το δίκαιο, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Φίλες και φίλοι,

Απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση, στην κυβερνητική ανευθυνότητα, στεκόμαστε με ευθύνη μαζί με τους πολίτες, με ξεκάθαρο στόχο, συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε.

Επίκεντρο της πολιτικής μας, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Διαχρονική μας  δέσμευση, ν' αναγνωρίσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη σε  μια ανθρώπινη κοινωνία.

Η νεοσυντήρηση παίζει με τον τόπο. Εμείς εγγυόμαστε την σιγουριά. Εμείς θέλουμε τον πολίτη απελευθερωμένο από τον φόρο, απελευθερωμένο από την ανασφάλεια της καθημερινότητας. Μόνον έτσι ο πολίτης θα είναι δημιουργικός.

Η συντήρηση θέλει τον πολίτη της Περιφέρειας εξαρτημένο από το ρουσφέτι, την πελατειακή αντίληψη. Εμείς θέλουμε τον κάτοικο της Περιφέρειας, να μπορεί ελεύθερα ν' αναπτύξει μια καλή επιχειρηματική ιδέα στον τόπο του. Ελεύθερος. Κυρίαρχος. Δημιουργικός.

Η συντήρηση θέλει τον πολίτη πιεσμένο από τον καταναλωτικό ανταγωνισμό. Εμείς θέλουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Απόψε, εδώ, στο Ηράκλειο, παίρνουμε το μήνυμα. Ένα μήνυμα ελπίδας. Διότι η συντήρηση θέλει το δίκιο του ισχυρού. Εμείς θέλουμε την ισχύ του δικαίου. Με θεσμούς που λειτουργούν, που  ελέγχουν, που προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη.

Η συντήρηση έχει θεό την εξουσία. Εμείς, τον άνθρωπο. Και θέλουμε την κοινωνία των αξιών, το κράτος της διαφορετικής νοοτροπίας. Κράτος αξιών, που σέβεται τον πολίτη, τον αναβαθμίζει, φροντίζει για τον πλούτο του. Κράτος που δημιουργεί πλούτο και όχι σπατάλη, έχοντας ως ατμομηχανή την ελληνική Περιφέρεια.

Ναι, η κυβέρνησή μας βλέπει ως ατμομηχανή της αυριανής ανάπτυξης την ελληνική Περιφέρεια.

Εμείς δεν μένουμε στα λόγια. Επιδιώκουμε την στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και της μεσαίας τάξης. Προχθές, προτείναμε την χορήγηση, με πρόταση νόμου, επιδόματος αλληλεγγύης, ύψους 500 έως 1.300 ευρώ, σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 10.500 ευρώ.

Προτείναμε την θεσμοθέτηση επιδόματος θέρμανσης, ύψους 300 μέχρι 500 ευρώ, για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, για όσους παίρνουν ΕΚΑΣ, για μακροχρόνια άνεργους, για μισθωτούς που αμείβονται κάτω απ' τον κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο.

Προτείναμε, επίσης, με νομοσχέδιο, την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

Φίλες και φίλοι,

Λεφτά υπάρχουν. Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες εκατοντάδες τρισεκατομμύρια. Λεφτά ξέρουμε ότι βρίσκονται και για τον πολίτη, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Κι αυτή την πολιτική βούληση, εμείς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, την έχουμε.

Προτείνουμε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, όπως τα αυξημένα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στα καύσιμα, ή την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Για μας, η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, η ανακούφισή τους, είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Απευθυνόμαστε με δέσμη μέτρων στις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών από τις αυθαίρετες τακτικές των τραπεζών.

Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε, για την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Τη μείωση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων.

Την αυστηρή εφαρμογή νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων,  για χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή. Να χτυπήσουμε επιτέλους την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα.

Την εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος, που επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Δεν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχότερους ακόμα πιο φτωχούς.

Έχουμε, επίσης, συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για το κοινωνικό κράτος.  Για να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες. Παντού. Στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία, στην ασφάλιση, στην πρόνοια.

Μιλάμε για ένα  κράτος, που προσφέρει εκπαίδευση ποιότητας για όλους, που δεν κοστίζει στους γονείς.  Μιλάμε για δωρεάν παιδεία, για την οποία παλέψαμε από την εποχή του Γεωργίου Παπανδρέου. Μια εκπαίδευση, που προάγει την κριτική, τη δημιουργική σκέψη, για  ελεύθερους πολίτες.

Για μας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία παντού, τα Πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ μας είναι τα νέα μεγάλα έργα της επόμενης κυβέρνησής μας. Είναι οι γέφυρες, που συνδέουν το σήμερα με το μέλλον, με το αύριο.  Η Παιδεία ήταν και είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα.

Εδώ, στο Ηράκλειο, θα θυμούνται και οι πρώην Νομάρχες, είχα διαπιστώσει ως υπουργός Παιδείας το 1994, τις τρομακτικές ελλείψεις σε σχολικές υποδομές. Το σύνολο των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και έξι Δημοτικά Σχολεία είχαν τότε διπλοβάρδια.

Γι' αυτό, εφαρμόσαμε από κοινού ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης σχολικής στέγης στον νομό σας,  από το οποίο, στην περίοδο 1994 - 2003, κατασκευάστηκαν 945 νέες σχολικές αίθουσες, διαθέτοντας πάνω από 60 εκ. ευρώ για να λύσουμε το πρόβλημα της διπλοβάρδιας.

Θα συνεχίσουμε, θα προχωρήσουμε και με τους τωρινούς μας στόχους. Και μπορούμε να τους πετύχουμε.

Εμείς, δεσμευόμαστε για αξιοπρεπή δουλειά. Δουλειά για όλους. Και θέλουμε πρώτα να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν την πρώτη τους δουλειά, να μην φτάνουν στα 30-35 και να μένουν με τους γονείς τους, χωρίς να έχουν ακόμα πιάσει την πρώτη τους δουλειά. 

Γι' αυτόν το λόγο, θα χρηματοδοτήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων, προκειμένου να διευκολύνουμε την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Δεσμευόμαστε για κάλυψη, τμηματικά, των ασφαλιστικών εισφορών τους, μέχρι τα τέσσερα πρώτα χρόνια της εργασίας τους.

Προχωράμε επίσης, στη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Καταργούμε το «μπλοκάκι» στο Δημόσιο, δηλαδή, βάζουμε τέρμα στην ομηρία χιλιάδων νέων, βάζουμε τέρμα σ' αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και αυτό το συνδέουμε με πολιτικές που θα εντάσσουν τον άνεργο στην αγορά εργασίας. 

Βάζουμε τέλος στη ζούγκλα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

Τέλος στα ανασφάλιστα stage.

Τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες.

Τέλος στην ανεπαρκή υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Στον τομέα της  υγείας, πρέπει να ξαναβρεί ο πολίτης το αίσθημα της ασφάλειας. Θα σεβαστούμε κάθε ευρώ που δαπανά ο πολίτης για την υγεία, χτυπώντας καρτέλ και διαφθορά.

Η στελέχωση, η λειτουργία όλων των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι βασική μας προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο σήμερα να υπολειτουργούν τόσα Κέντρα Υγείας, να παραμένουν δεκάδες χειρουργεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κρεβάτια κλειστά. Και ν' αναγκάζεται ο ασθενής να πηγαίνει σε ιδιωτικές κλινικές. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. 

Δεν είναι δυνατόν να διορίζουμε αγροφύλακες, όταν δεν έχουμε γιατρούς και νοσηλευτές!

Δεσμευόμαστε για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεσμευόμαστε για την αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών στην Κρήτη.

Εμείς θέλουμε ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Που εγγυάται  αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, που εγγυάται τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις. Χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα.

Το κράτος οφείλει επιτέλους να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τις τράπεζες.

Καθιερώνουμε τη βασική σύνταξη, ως κοινή αφετηρία όλων των συντάξεων, έτσι ώστε να υπάρχει μια σιγουριά για όλους.

Αναμορφώνουμε και επεκτείνουμε το ΕΚΑΣ, για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους, που σήμερα πράγματι υποφέρουν.

Διαμορφώνουμε ένα Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης, για τις  μελλοντικές γενιές. 

Και  επαναλαμβάνω: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Εδώ είμαστε για να δεσμευθούμε και να δώσουμε σιγουριά στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και στα μεσαία εισοδήματα. Αυτό το κάνουμε με μια προϋπόθεση βεβαίως, όχι μόνο να στηρίξουμε τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική.

Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που αξιοποιεί επιτέλους τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι πολλά. Το ξέρετε εσείς στην Κρήτη, το ξέρει η Κρήτη, ότι είναι πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στη χώρα μας.

Ανάπτυξη, που έχει στόχο την ποιότητα, που σέβεται και αξιοποιεί το περιβάλλον. Είναι αυτό που λέμε «Πράσινη Ανάπτυξη». Ανάπτυξη για τον ¶νθρωπο.

Σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, θέλουμε την Κρήτη, όπως και κάθε Περιφέρεια, με τη δική της ταυτότητα. Γνωρίζω ότι πληγώνεστε, πληγωνόμαστε όλοι, όταν το νησί μας, η Κρήτη, δυσφημείται ως άντρο λίγων παρανόμων, που καλύπτονται από πολιτικούς προστάτες.

Και εδώ στην Κρήτη απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου, χωρίς εκπτώσεις και πελατειακές δουλείες.  Η Κρήτη θέλει αλλαγή πορείας στην Ελλάδα. Και η Κρήτη προχωρά σ' αυτή την πορεία.

Με ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής,  θα προχωρήσουμε, για την άρση των συνθηκών που παράγουν αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές, για τις οποίες μίλησα.

Θέλουμε έμφαση στην πρόληψη, αποτελεσματικότητα στην καταστολή.

Γνωρίζω επίσης ότι πληγώνεστε, πληγωνόμαστε όλοι  εδώ στην Κρήτη, όταν το νησί μας δυσφημείται διεθνώς, διότι κάποιοι ταυτίζουν τον τουρισμό του νησιού μας, με τουρισμό χαμηλής ποιότητας, ή μόνο με έναν τόπο υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Δεν είναι αυτή η Κρήτη!

Είναι ώρα να αναδείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες αυτού του νησιού, αυτού του ωραίου λαού. Να αναδείξουμε τα καλύτερα στοιχεία της όμορφης παράδοσης της Κρήτης. Το απαιτεί η Κρήτη. Το θέλει όλη η Ελλάδα. Η Κρήτη, να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για τον Ελληνισμό.

Με έμφαση στον νέο προσανατολισμό για τον αγροτικό κόσμο. Προϊόντα ποιότητας, βιολογικά προϊόντα, ονομασίας προέλευσης, προϊόντα αξίας. Με μείωση, βεβαίως, του κόστους για τον παραγωγό της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδας.

Με έλεγχο στα ολιγοπώλια λιπασμάτων και ζωοτροφών. Με χτύπημα των μεσαζόντων. Με στήριξη των αγροτικών προϊόντων, με την επιβολή ελέγχων στις παράνομες ελληνοποιήσεις άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Δίνοντας κίνητρα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Γι' αυτό, έχει σημασία η διαμόρφωση μητρώου αγροτών, για να αισθάνεται πραγματικά αξιοπρέπεια για το επάγγελμά του ο Έλληνας αγρότης.

Με εξυγίανση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Να παίξουμε επιτέλους ουσιαστικό ρόλο. Με διαδικασίες πιστοποίησης και τυποποίησης στο εμπόριο. Με εκπαίδευση του αγρότη.

Είναι απαράδεκτο, τονίζω, είναι απαράδεκτο, η Κρήτη να έχει ταυτιστεί σε όλο τον κόσμο με την πιο υγιεινή διατροφή, την μεσογειακή δίαιτα, και αντί να προωθεί ακριβώς αυτήν, να κερδίζουν κάποιοι μεσάζοντες, να μην αξιοποιούμε αυτά τα τεράστια πλεονεκτήματά μας.

Γι' αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε την Κρήτη πρότυπο στα προϊόντα μεσογειακής διατροφής. Για την εσωτερική και την διεθνή αγορά. Να μην έχει, για παράδειγμα, το λάδι τιμές όπως οι τωρινές, που δεν καλύπτουν τον παραγωγό και μειώνουν χρόνο με το χρόνο το εισόδημά του. Έχουμε όλοι μας ευθύνη να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις.

Παράλληλα, η Κρήτη μπορεί και πρέπει να είναι πρότυπο ανάπτυξης, με έμφαση το ανεξάντλητο απόθεμα του νησιού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ήλιος, αέρας, φιλοξενία, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας μας, ένα απόθεμα που μένει αναξιοποίητο, ενώ αποτελεί έναν τεράστιο φυσικό πλούτο και θα βοηθήσει, όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο και από το μεγάλο κόστος που έχει πια για την περιοχή, για τη χώρα μας, για την Κρήτη.

Πρώτος στόχος μας είναι η αυτονομία της Κρήτης ενεργειακά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και σε επόμενη φάση, η εξαγωγή ενέργειας από την Κρήτη. Το καλοκαίρι, να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της Κρήτης και να μπορεί να εξάγει ενέργεια και να στηρίζει υπηρεσίες φιλοξενίας - τουρισμού 12μηνης διάρκειας, υψηλής ποιότητας, παράλληλα με ενίσχυση των υποδομών, με απλοποίηση θεσμικών διαδικασιών, με προώθηση του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, με τη δημιουργία ζωνών ανάπτυξης.

Γιατί, φίλες και φίλοι, δεν είναι δυνατόν στην Κρήτη να υπάρχει αυτή η υστέρηση στις υποδομές. Παντού, και στους τέσσερις νομούς, δημόσια έργα σταμάτησαν, άλλα δεν ξεκίνησαν καθόλου, άλλα προχωρούν με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς.

Ο Βόρειος Οδικός ¶ξονας καρκινοβατεί και χάνονται σημαντικοί πόροι. Ο Νότιος Οδικός ¶ξονας είναι σε εγκατάλειψη και σχεδιάζεται ατελώς, ενώ πρέπει να καλύψει και τον νομό Ρεθύμνου και τον νομό Χανίων. Οι κάθετοι άξονες αγνοούνται. Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, που πρέπει να γίνει, μένει στις εξαγγελίες.

Το μεγάλο έργο του Φράγματος Πλατύ Ποταμού για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων είναι ακόμα στο στάδιο προκήρυξης της μελέτης. Θα εγκαινιάσουν, όμως, οι της Νέας Δημοκρατίας, με πολλή «περηφάνια», το Φράγμα Ποταμών στο Αμάρι, ένα πραγματικά μεγάλο έργο, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε κατά 99% από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το συμπέρασμα, φίλες και φίλοι, σε όλη την Κρήτη, με αυτή την κυβέρνηση, είναι το ίδιο: Εγκατάλειψη της υπαίθρου, εγκατάλειψη τελικά ολόκληρης της ελληνικής Περιφέρειας. Αυτό είναι το έργο που μας παραδίδουν.

Αυτή την πορεία δεσμευόμαστε, να αντιστρέψουμε. Και θα την αντιστρέψουμε, μέσα από την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, ώστε τον δικό σας κόπο, τα δικά σας χρήματα, να αποφασίσετε εσείς που θα τα επενδύσετε, παραγωγικά, αναπτυξιακά, για να μπορέσει να προχωρήσει η Κρήτη.

Φίλες και φίλοι,

Μας κατηγορούσε παλαιότερα η ΝΔ για λαϊκισμό, όταν ασκώντας υπεύθυνα το καθήκον μας, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποκαλύψαμε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Τώρα, όλοι καταλαβαίνουν ότι, αν δεν υπήρχε η παρέμβασή μας, αν τότε δεν είχαμε κάνει παρέμβαση, σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα θα ήταν κοντά στην κατάρρευση. Γιατί είναι ακριβώς τέτοιες τζογαδόρικες και αρπακτικές πρακτικές που οδήγησαν στη διεθνή κρίση.

Εμείς σταθήκαμε και στεκόμαστε υπεύθυνα σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων. Διαμορφώσαμε και επιβάλαμε την εθνική κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανό. Δείξαμε τόση αντιπολιτευτική υπευθυνότητα και σύνεση, όση ποτέ δεν έδειξε η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

Εμείς πορευτήκαμε διαφορετικά τα χρόνια αυτά. Δεν μείναμε μόνο στον έλεγχο, δεν μείναμε μόνο στην αντιπολίτευση. Κάναμε το συμβόλαιο τιμής με τον Ελληνικό λαό για την αυριανή κυβέρνηση.

Και ξέρετε εσείς, όπως ξέρω και εγώ, αύριο, ως πρωθυπουργός, ότι θα φτιάξουμε ένα κράτος που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη. Ένα ευνομούμενο κράτος. Ένα κράτος επιτελικό, που να σχεδιάζει, να ελέγχει, να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών του. Όχι ένα κράτος διογκωμένο, συγκεντρωτικό, σπάταλο, με διαφθορά και πελατειακές σχέσεις.

Και γι' αυτό, ευθύνη έχει πρώτη η ηγεσία της χώρας, ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Και εγώ σας λέω, μπορεί να αλλάξει το εθνικό κράτος και να γίνει υπηρέτης των πολιτών. Υπηρέτης της κοινωνίας.

Με συγκεκριμένες αρχές και κανόνες.

Πρώτη αρχή: Η διαφάνεια θα γίνει ζωτική αρχή λειτουργίας του κράτους παντού.

Δεύτερη αρχή: Αξιοκρατία παντού. Δεν μπορούμε πια να στελεχώνουμε διοικήσεις με ρουσφέτια και κουμπάρους.

Τρίτη αρχή: Έλεγχος αυστηρός για όλα τα πρόσωπα της εξουσίας.

Τέταρτη αρχή: Αξιολόγηση παντού στο Δημόσιο, με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, ξεκινώντας από τους ίδιους τους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα ξέρει ο Ελληνικός λαός κάθε απόφαση, ποιοι είναι οι στόχοι και πού πάνε τα λεφτά του, πού πάνε οι φόροι του.

Και αυτά, είναι αξίες και κανόνες που δεν κοστίζουν στον φορολογούμενο, αντίθετα, κερδίζουν λεφτά για τον φορολογούμενο. Ίσως να έχουν ένα πολιτικό κόστος, αλλά δεσμεύομαι, είμαι αποφασισμένος να μην κάνω πίσω, μπροστά στα όποια συμφέροντα θέλουν να λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, το χρήμα του Ελληνικού λαού.

Γι' αυτό, πέμπτη μας αρχή είναι να συστήσουμε ένα επιτελικό, αποκεντρωμένο κράτος. Όχι αυτές τις ασκήσεις επί χάρτου που κάνει η κυβέρνηση, αδιέξοδες ασκήσεις, που προκαλούν χάος. Εμείς, μιλάμε για μια ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, με δυνατότητες, με πόρους, με αρμοδιότητες, με διαφάνεια, που θα παίζει ρόλο, ώστε η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια  κάθε περιοχής, να συνδέονται με τις ανάγκες του πολίτη. Μια ικανή Αυτοδιοίκηση, που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη. Έτσι, μαζί, θα αναστρέψουμε την κατηφορική πορεία της χώρας.

Φίλες και φίλοι της Κρήτης, φίλες και φίλοι του Ηρακλείου, για μας, υπευθυνότητα σημαίνει ένα πράγμα: Να υπηρετούμε και μόνο να υπηρετούμε τον πολίτη. Είμαστε το Κίνημα της προσφοράς στον αγρότη, στον μισθωτό, τον άνεργο, το νέο, τη γυναίκα, τον συνταξιούχο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον δημιουργικό και υγιή επιχειρηματία. Εδώ, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Λασίθι, σε όλη την Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα.

Η κάθε μας λέξη και πράξη, κάθε μας πολιτική, είναι για να εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας, και όχι των αδιαφανών οικονομικών συμφερόντων. Αυτή είναι η διαφορά μας. Γι' αυτό παλεύουμε για μια κοινωνία δικαίου. Γι' αυτό παλεύουμε για κοινωνικό κράτος, για την ανάπτυξη παντού, για τη διαφάνεια, για την ελευθερία στον κυρίαρχο λαό, στο δημιουργικό λαό.

Έτσι θα προχωρήσουμε. Σήμερα, απ' την Κρήτη, στέλνουμε το μήνυμα: Είμαστε δίπλα σας. Με την ενεργό συμμετοχή σας, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας. Με υπευθυνότητα.

Προχωράμε σήμερα, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και, αύριο, ως κυβέρνηση.

Όλοι μαζί μπορούμε. Για ένα νέο αύριο.

Σας καλώ όλους, μαζί, από σήμερα κιόλας, να βγούμε στους δρόμους, να μιλήσουμε με τους πολίτες, να δώσουμε σιγουριά, ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση.

Φέρνουμε παντού το μήνυμα της ελπίδας ξανά. Τον ήλιο τον πράσινο ξανά. Τη σιγουριά. Την ασφάλεια. Την προκοπή. Την ανάπτυξη. Την ελπίδα.

Σας ευχαριστώ για τη δύναμη που μου δίνετε.

Από κοινού προχωράμε, υπεύθυνα, αποτελεσματικά, αποφασιστικά.

Για μια κοινωνία δικαίου.

Για μια δημοκρατική Ελλάδα.

Για μια Ελλάδα με φωνή στην Ευρώπη και διεθνώς.

Για μια Ελλάδα που εξασφαλίζει το δικαίωμα του πολίτη, να ελπίζει σε μια δίκαιη κοινωνία, να ελπίζει στην προστασία των δικαιωμάτων του. Μια ανθρώπινη κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.

Καλή μας νίκη. Καλό μας αγώνα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή τη μεγαλειώδη βραδιά, που στέλνει μήνυμα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Είναι το μήνυμα της ελπίδας. Είμαι σίγουρος, απόψε, θα το ακούσει αυτό το μήνυμα όλη η Ελλάδα.

Καλή μας νίκη.

Και στη νεολαία, που σήμερα έδωσε το παρόν και αύριο θα δώσει το παρόν στην αλλαγή της πορείας της χώρας μας.

Γεια σας παιδιά.