Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στο BBC World Radio

 

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θα μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ελληνικής αντιπολίτευσης. Κύριε Παπανδρέου, ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Δεν είναι καθήκον σας, μια τέτοια στιγμή να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να βάλετε τέλος στη βία;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως. Καλησπέρα, κ. Λάστιγκ. Αισθάνομαι μεγάλη ανησυχία και λύπη, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μου. Θα ήθελα να παραθέσω τις εικόνες της Ελλάδας, που είχαν προβληθεί στον κόσμο μερικά μόλις χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εικόνες, όπου η νέα γενιά της χώρας μας συμμετείχε ενεργά στην πολύ ειρηνική και επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ πολλοί από αυτούς ήταν εθελοντές, που συνέβαλαν σε αυτήν με πολύ ειρηνικό τρόπο. Και τώρα, βέβαια, πολλοί από αυτούς έχουν βγει στους δρόμους και είναι εξαγριωμένοι με όσα συνέβησαν.

Αισθάνομαι, όμως, ότι αυτά που είδαμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μιας κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά δεν υπάρχει ο πολύ ορατός κίνδυνος ότι ενώνοντας τη φωνή σας με τη δική τους - ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, και εσείς ζητάτε τώρα την παραίτηση της κυβέρνησης - τους ενθαρρύνετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ζητώ την παραίτηση της κυβέρνησης μόνο τώρα. Τη ζητώ εδώ και έξι μήνες. Συνεπώς, δεν είναι η πρώτη φορά και δεν είναι μόνο εξαιτίας αυτής της κρίσης. Βιώσαμε, δυστυχώς, μια κρίση θεσμών, παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, εκ μέρους της κυβέρνησης. Είχαμε κρούσματα εκτεταμένης διαφθοράς σε όλα τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Και είχαμε, βεβαίως, και μια οικονομική κρίση, πολύ πριν μας πλήξει η διεθνής οικονομική κρίση.

Αυτό καταρράκωσε την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Και αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει περαιτέρω ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Και υπάρχει δημοκρατικός τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων όπως αυτή. Υπάρχει ένα σημείο, όπου ζητάς από τον κόσμο να αποφασίσει κατά πόσον εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση ή όχι. Και δεν νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα. Έχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί με δανεικό χρόνο, θα έλεγα, γιατί ο λαός θέλει μια αλλαγή.

Αυτό δεν έχει να κάνει, κ. Λάστιγκ, με την κομματική πολιτική. Αφορά την πολύ κακή κατάσταση της Ελλάδας, για την οποία κανείς μας δεν χαίρεται.

Και βεβαίως, καταδίκασα τη βία, και όχι μόνον αυτό. Σήμερα, βρισκόμαστε σε εγρήγορση, η οποία, όπως ανακοινώσαμε, θα αποτελεί διαμαρτυρία κατά της βίας και δεν θα περιλαμβάνει βία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν παραιτούνταν η κυβέρνηση λόγω των επεισοδίων των τελευταίων ημερών, πολλοί Έλληνες θα το εκλάμβαναν ως υποχώρηση απέναντι στον όχλο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι υποχωρεί, κάτω από το βάρος των προβλημάτων της, κ.Λάστιγκ. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, μια κυβέρνηση που ταλανίζεται.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα διεθνή Μέσα προβάλλουν μόνο τα θερμά επεισόδια αυτής της βίας. Και αυτό είναι κάτι καθόλου ευχάριστο. Αλλά κάτω από την κορυφή του παγόβουνου, υπάρχει μια κρίση, που συνεχίζεται εδώ και μήνες.

Δυστυχώς, όταν αφήνουμε μια κρίση να συνεχίζεται για μήνες, τα ακραία στοιχεία είναι εκείνα που αποπειρώνται συχνά να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Και αυτή είναι, βεβαίως, ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν μπόρεσε να σταματήσει τη βία που όλοι παρακολουθήσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά το μήνυμα που στέλνετε σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έτσι δεν είναι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φυσικά, φυσικά. Λέμε όχι στη βία, ναι στις ειρηνικές διαδηλώσεις. Ναι, θα συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την ειρηνική διαδήλωση, για να συμμετάσχουμε στη θλίψη και να τιμήσουμε τη μνήμη του νεαρού αγοριού που σκοτώθηκε. Αλλά είμαστε, επίσης, εναντίον οποιασδήποτε μορφής βίας, όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα.

Λέμε ότι θα διαδηλώσουμε εναντίον της βίας με έναν μη-βίαιο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κ. Παπανδρέου, αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας.