Ομιλία Χρήστου Παπουτσή για την Ολυμπιακή στη Βουλή

 

04 Νοεμβρίου 2008

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε για πολλοστή φορά τον κύριο υπουργό να επιμένει ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο οδηγείται η Ολυμπιακή Αεροπορία σε ξεπούλημα, είναι τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής.

Διότι αυτό μας λέει. Και το λέει με επιμονή, επιμένει.

Επιμένετε, κύριε υπουργέ, αλλά πείτε στον ελληνικό λαό, πείτε στους συναδέλφους περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Τι επικαλείσθε; Επικαλείσθε τις ζημίες που είχε η Ολυμπιακή Αεροπορία από το 2004 μέχρι τώρα όταν, τι έκανε; Νοίκιαζε αεροπλάνα, πολλές φορές 50%, 100% και 200% από την πραγματική τους αξία τα οποία δεν πετούσαν ποτέ, με αποτέλεσμα συνεχείς καθυστερήσεις, πλήρης απαξίωση και αφού ήταν αυτό το αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, ο ίδιος ο υπουργός, άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, έβγαιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έλεγαν, ορίστε ο εθνικός αερομεταφορέας, πού τον έχει καταντήσει το ΠΑΣΟΚ

Και εγώ ρωτώ. Γιατί, αφού σας ενδιέφερε τόσο πολύ ο εθνικός αερομεταφορέας, τα νησιά, οι προορισμοί, ο τουρισμός, γιατί δεν κάνατε αυτό που θα έκανε η οποιαδήποτε επιχείρηση, απλή, μικρή επιχείρηση, ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας; Γιατί δεν αγοράζατε τα αεροπλάνα;

Ξέρετε πόσα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν αγοράσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τα χρήματα τα οποία κόστισαν, τα νοικιασμένα αεροπλάνα τα οποία δεν πέταξαν ποτέ; Από το 2004 μέχρι τώρα θα είχαν αγοράσει δεκατέσσερα αεροσκάφη. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης; Εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ταξιδεύσει, πελάτες της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, δεν ήταν πελάτες πλέον της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Ήταν πελάτες της AEGEAN, ήταν πελάτες άλλων αερογραμμών στους διεθνείς προορισμούς, τα slots χάθηκαν, εξαφανίστηκαν, έγιναν βορρά σε άλλες εταιρείες του εξωτερικού. Και έρχεται εδώ ο υπουργός για πολλοστή φορά και επιμένει ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι αυτά τα οποία οδηγούν σήμερα στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Και εγώ ερωτώ, κύριε υπουργέ, για να βάλουμε και τα πράγματα στη θέση τους. Επειδή η αλήθεια είναι αυτή που αναφέρθηκα μόλις προηγουμένως, επειδή η αλήθεια είναι ότι είναι καταγεγραμμένα και διαπιστευμένα και ομολογημένα τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής, εγώ σας ρωτώ, γιατί δεν στείλατε τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, των Ολυμπιακών Αερογραμμών, στον εισαγγελέα για κακοδιαχείριση; Γιατί τους κρατήσατε;

Δεύτερον, μας μιλάτε συνέχεια για τον περίφημο διαγωνισμό ο οποίος είναι διεθνής διαγωνισμός και ο οποίος χρησιμοποιείται επικοινωνιακά. Και είχε δίκιο ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης προηγουμένως. Γιατί εσείς αποφεύγετε επιμελώς να πείτε τη λέξη «Κατάρ»; Το όνομα της χώρας Κατάρ δεν το λέτε. Τρεις μέρες σας ζητούμε εδώ ενημέρωση. Τι έκανε ο πρωθυπουργός στο Κατάρ; Εμείς διαβάζουμε παντού ότι ήταν εκεί ο συνάδελφός σας κ. Δούκας, όπου συζήτησαν μαζί με τον πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κατάρ για την προοπτική πώλησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Εσείς γιατί δεν μιλάτε καθόλου; Γιατί δεν λέτε επ' αυτού; Τίποτα, κουβέντα. Διαψεύδετε το γεγονός ότι συζήτησε ο πρωθυπουργός την υπόθεση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με τον εμίρη; Όχι προφανώς. Ωραία. Μας λέτε λοιπόν για το διαγωνισμό. Και λέτε, ο διαγωνισμός για τον οποίο έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον.

Σας ρωτώ λοιπόν, αυτός ο ανοικτός διαγωνισμός ο πολυδιαφημισμένος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορείτε να μου πείτε επί τη βάσει ποιας αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, γίνεται;

Γιατί εσείς συμφωνήσατε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνετε αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων μέχρι τον Απρίλιο δηλαδή, μέχρι την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών.

Και σας ερωτώ: Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, να καταλαβαίνει και η Βουλή. Τι σημαίνει; Ότι η κυβέρνηση πολυδιαφημίζει έναν ανοικτό διαγωνισμό, χωρίς να ξέρει η ίδια τι ακριβώς πουλάει. Εκτός εάν ξέρετε, όπως ξέρουν και οι πελάτες, οι υποψήφιοι αγοραστές, όπως ξέρουν ότι υπάρχει. Επομένως, μιλούμε για μυστικά αλισβερίσια, για τον εθνικό αερομεταφορέα, εάν ξέρετε και ξέρουν και εκείνοι.

Διότι περί αυτού πρόκειται. Πάτε, λοιπόν, σε μυστικές διαπραγματεύσεις και σε μυστικές συμφωνίες; Η αλήθεια ποια είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ότι η Νέα Δημοκρατία, μπροστά στο στόχο, στον ένα και μοναδικό στόχο που είναι το λουκέτο στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, δεν σταματά πουθενά.

Δεν σας προβληματίζει τίποτε απολύτως. Και επειδή το νομοσχέδιο αυτό αφορά τους εργαζόμενους, εγώ θέλω να επιμείνω σ' αυτό το θέμα. Να επιμείνω στην επιβάρυνση που προκαλείται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με σοβαρότατα μεγέθη, καθώς υποχρεώνετε σε συνταξιοδότηση νέους ανθρώπους στην ηλικία των σαράντα ετών. Και αν κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν θετικά αυτήν την εξέλιξη, είναι γιατί δεν αντιλαμβάνονται σήμερα ότι εγκλωβίζονται ως συνένοχοι και συνυπεύθυνοι στην πολιτική σας, στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Θα το αντιληφθούν βέβαια, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά. Όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι θα βρεθούν με μαθηματική ακρίβεια σε καθεστώς ανασφάλειας, λόγω ακριβώς της αδυναμίας του επιβαρυνόμενου διαρκώς ασφαλιστικού συστήματος. Και τότε, θα ξαναέλθει η Νέα Δημοκρατία να προβάλει την αναγκαιότητα, ότι «κοιτάξτε εργαζόμενοι, για να διασφαλιστείτε ακόμη περισσότερο, προστρέξτε στην ιδιωτική ασφάλιση». Και θα ξαναφέρετε από την πίσω πόρτα ξανά, τη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης, ως αίτημα για να σωθούν οι εργαζόμενοι, τους οποίους εσείς οδηγείτε σήμερα εκεί. Και ταυτόχρονα, επιβαρύνετε και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Εμείς σας το λέμε και το τονίζουμε καθαρά. Η Νέα Δημοκρατία, αρνείται να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ναι ή όχι; Ούτε ένα ευρώ! Από την ημέρα της ψήφισης του νόμου Ρέππα μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος! Ταυτόχρονα τι κάνετε; Προχωράτε στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, διευρύνοντας τα ελλείμματα του ΙΚΑ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τι κάνει; Δημιουργεί μία ιδιόμορφη φούσκα στην ιδιωτική ασφάλιση και εσείς με το δικό σας νομοσχέδιο έρχεστε να υποσχεθείτε στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής ότι θα καλυφθούν μέσα στη φούσκα αυτή, την οποία δημιουργείτε εσείς στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεσθε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Και καλό είναι αυτό να το καταλάβουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φαίνεται να εφησυχάζουν από τις ρυθμίσεις, τις οποίες παρουσιάζει με ωραία λόγια ο κύριος υπουργός.

Επιπλέον, για να δούμε και τα πράγματα επί πραγματικής βάσεως, πού είναι η πρόβλεψη των κονδυλίων; Πουθενά δεν είναι καταγεγραμμένη η πρόβλεψη των κονδυλίων στον Προϋπολογισμό του 2009, το οποίο ήδη συζητήθηκε στο προσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών. Μέχρι τις 21 του μηνός θα κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για τα κονδύλια, στα οποία αναφέρεστε και που και πόσο κοστίζει η εξασφάλιση των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, όλα αυτά τα οποία ακούμε είναι ωραία λόγια του αέρα. Και ας δούμε και πιο συγκεκριμένα. Τι σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή αυτού του νόμου; Μία ρητή δέσμευση υπάρχει, καμία άλλη! Μία ρητή δέσμευση! Η απόλυση όλων των εργαζομένων. Και ποια είναι η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους; Ας τη δούμε στην πραγματικότητα. Μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για όλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή κατάσταση, για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και για τη ψυχολογία των ανθρώπων.

Κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία μιας νέας αξιολόγησης σε κάποια νέα εργοδοσία. Κάποιοι θα μετράνε τα ένσημα που έχουν μέχρι σήμερα και θα αντιμετωπίζουν με δέος και φόβο την προοπτική στα πενήντα τους χρόνια να ψάχνουν να βρουν μια δουλειά, για να μείνουν άλλα δέκα χρόνια και να πάρουν σύνταξη. Και εδώ αναφέρομαι στους μηχανικούς.

Κάποιοι άλλοι βεβαίως θα πετύχουν τη μετάταξη και τη συνταξιοδότηση και κάποιοι θα μείνουν με την πικρία ότι αυτό στο οποίο επένδυαν τόσα χρόνια, που έδωσαν τόσα χρόνια από τη ζωή τους και ταυτίστηκαν επαγγελματικά, με την Ολυμπιακή Αεροπορία, δεν υπάρχει πια. Διότι καταργήθηκε από την ιδεοληψία, το δογματισμό και την πολιτική σκοπιμότητα του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του. Οι δε εργαζόμενοι στους σταθμούς της Ολυμπιακής στο εξωτερικό είναι αυτοί που μένουν με τη μεγαλύτερη πικρία, καθώς η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως γι' αυτούς, λες και δεν υπάρχουν.

Και βέβαια σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό υπάρχει ένα άλλο ερώτημα. Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη μεθόδευση και την ολοκλήρωση της διάλυσης και το ξεπούλημα της Ολυμπιακής; Ο πρωθυπουργός; Ο υπουργός ο κ. Χατζηδάκης; Ο υπουργός ο κ. Λιάπης, ο προκάτοχός του; Ποιος; Ποιος ξεκίνησε τη μεθόδευση αυτή και ποιος θα απαντήσει στο ερώτημα αν η διοίκηση της Ολυμπιακής έχει ποινικές ευθύνες για δόλια πτώχευση και απιστία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου; 

Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Η κυβέρνηση ή η διοίκηση για μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρείας, για την παρεμπόδιση της επέκτασης της τεχνικής βάσης, η οποία απ' ό,τι φαίνεται είναι και το μεγάλο φιλέτο, για την πλήρη εγκατάλειψη του πολύτιμου κεφαλαίου που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις συνεχείς εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις των στελεχών, του προσωπικού, των πιλότων και των τεχνικών; 

Για εκατομμύρια Έλληνες μία είναι η ουσία, κυρίες και κύριο συνάδελφοι, ότι η Νέα Δημοκρατία κατεβάζει τη σημαία της Ελλάδας από τους αιθέρες και κάνει το έθνος και τον Ελληνισμό φτωχότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα!

Σας ευχαριστώ