Συνέντευξη Τύπου των Βουλευτών για τις εξελίξεις της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο

 

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

 

Ν. ΡΟΒΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό ότι η Κυβέρνηση πανικόβλητη από τις συνεχείς και δραματικές αποκαλύψεις, αλλά και από τις καταθέσεις των Υπουργών της που αποτυπώνουν την κυβερνητική αυτοδιάλυση, ουσιαστικά διακόπτει σήμερα το έργο της εξεταστικής Επιτροπής.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, σήμερα, απομονωμένη και μόνη της:

Aπορρίπτει μάρτυρες, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και υιοθετήθηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Eτοιμάζεται για μαραθώνια, ολονύκτια συνεδρίαση, προκειμένου να τελειώνει απόψε με το Γολγοθά της.

Δεν ενδιαφέρεται για το άνοιγμα όλων των ύποπτων λογαριασμών και την αποκάλυψη της διακίνησης ύποπτων χρηματικών ποσών.

Ρωτάμε: ποια σκοπιμότητα επιβάλλει στη Νέα Δημοκρατία να αρνείται την εξέταση μαρτύρων, για τους οποίους απαιτείται μόνο μία συνεδρίαση, όταν έχουμε ακόμη μπροστά μας 12 ημέρες έως τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε έχουμε συμφωνήσει να τελειώσει τις εργασίες της η Επιτροπή;

Ρωτάμε: έχουν ανάγκη άραγε οι κύριοι Δούκας και Ρουσόπουλος να καταθέτουν μεσάνυχτα; Έχουν ανάγκη μεταμεσονύκτιας προστασίας;

Δυστυχώς, σκοπός της Νέας Δημοκρατίας είναι να τελειώνει η Εξεταστική Επιτροπή και όχι να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση. Καθίσταται υπεύθυνη των αρνητικών εξελίξεων.

Το ΠΑΣΟΚ, θα κινηθεί με ευθύνη μέχρι τέλους. Θα αντιδράσουμε με τις δυνατότητες που μας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής. Θα αντιδράσουμε στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σκοπός μας είναι, να λάμψει η αλήθεια.

Από την έρευνα αυτή, κρίνεται η αξιοπιστία της πολιτικής ζωής του τόπου. Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει σήμερα τις ευθύνες της σε αυτό το σημείο.

Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, κλείνει άρον - άρον τις εργασίες της Επιτροπής σήμερα, παρά τη συμφωνία μας να ολοκληρώσουμε τις εξετάσεις μαρτύρων μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος. Κλείνει άρον - άρον, γιατί κοντά στα άλλα, είναι πανικόβλητη και από τα αλληλοκαρφώματα των Υπουργών και Υφυπουργών της.

Σήμερα, ο κ. Μπασιάκος έδειξε τον κ. Ρουσόπουλο. Είπε ότι τον πήρε τηλέφωνο και αυτό αποκαλύπτεται για πρώτη φορά. Και όχι μόνο τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση γιατί φωνάζει η Ξάνθη και η Ροδόπη», αλλά τον ενημέρωσε ένα μήνα μετά, για τη λύση που προωθεί για τις ανταλλαγές. Ο κ. Ρουσόπουλος, είχε πει ότι έμαθε από την τηλεόραση το 2008 για τις ανταλλαγές.

Σήμερα, ανεκάλεσαν την ομόφωνη και ανακοινωθείσα από το Προεδρείο απόφαση όλων μας, να περαιώσουμε τις εργασίες στις έξι το απόγευμα, γιατί η Βουλή είχε Ολομέλεια και υπήρχαν τεχνικά προβλήματα. Εμείς, οργανώσαμε τη δουλειά μας ως ΠΑΣΟΚ και παρ' όλα αυτά, μας αιφνιδίασαν στις τέσσερις το απόγευμα και μας καλούν να εξετάσουμε τον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Δούκα μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα.

Τη νύχτα, εξετάζουν και εργάζονται αυτοί που κρύβονται και αυτοί που φοβούνται. Όσοι φοβούνται το φως!

Έχουμε διατυπώσει -κατ' αρχήν απορρίφθηκαν όλα μας τα αιτήματα, που τα ακούσατε από τον κ. Ρόβλια- αίτημα για ειδική συνεδρίαση πριν κλείσει τις εργασίες της η Επιτροπή, και το αίτημά μας είναι γραπτό να συνεδριάσουμε τη Δευτέρα για τους λογαριασμούς.

Οι λογαριασμοί έρχονται με καθυστέρηση, είναι ελλιπείς, λείπουν στοιχεία και σήμερα η Αρχή της Κύπρου, πολύ καθυστερημένα αντέδρασε, μετά από αίτημα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος της Ελλάδας, και ανακοίνωσε ότι «δεν ανοίγει τους λογαριασμούς ούτε της Rassadel ούτε της Madeus».

Στο σκοτάδι, λοιπόν, η τριγωνική σχέση τροφοδότη λογαριασμού της Μονής και των δυο εξωχώριων εταιρειών, συμφερόντων της Μονής. Είναι σαφές, ότι η Νέα Δημοκρατία κατ' αυτόν τον τρόπο, αναλαμβάνει την ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη συγκάλυψη και τη συσκότιση της υπόθεσης του μεγάλου και πολύκροτου αυτού σκανδάλου, της Μονής Βατοπαιδίου.

Είναι σαφές, ότι δεν καταθέτουμε τη σημαία μας, τη σημαία της αλήθειας δηλαδή. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να την διακριβώσουμε, έστω και κάτω από το βάρος αυτών των δυσκολιών. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία απομονώθηκε. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ήταν πρόταση ευθύνης και δεν ήταν πρόταση σε καμία περίπτωση για να καθυστερήσουμε την εξέλιξη των πορισμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κύπρος λέει ότι δεν ανοίγει τους λογαριασμούς;

Γ. ΝΙΩΤΗΣ: Η Κύπρος δεν ανοίγει τους λογαριασμούς Rassadel και Madeus.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Εγώ εισαγωγικά θα πω, ότι κύριος σκοπός -όπως είπαν και οι συνάδελφοι- είναι να τελειώσει ατελώς η Επιτροπή για να μην διερευνηθούν σε πλήρη έκταση, όλα όσα έχουν συμβεί σε σχέση με τις υπεραξίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν και το πού διοχετεύθηκε το μαύρο χρήμα.

Επ' αυτού λοιπόν διαπιστώνουμε τα εξής: Ζητήσαμε όλες τις δανειακές συμβάσεις και τις καταθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν ήρθαν στη Βουλή για να δούμε πραγματικά πού διοχετεύθηκαν τα δάνεια και βεβαίως δεν ήρθαν ούτε οι επιταγές, οι οποίες στο πίσω μέρος είχαν το διακριτικό «εμού του ιδίου» για να δούμε ποιος εισέπραξε τις επιταγές εκατομμυρίων ευρώ απ' όλη αυτή τη διακίνηση του χρήματος, που προέρχεται από τις παράνομες ανταλλαγές.

Ζητήσαμε τις μετοχικές συνθέσεις των εταιρειών. Ούτε και εκεί έχουμε πάρει απαντήσεις και πολύ φοβούμαστε ότι πίσω από τις μετοχικές συνθέσεις των εταιρειών της Rassadel και της Madeus, που παραπέμπουν σε άλλες εταιρείες στην Κύπρο -γιατί όπως γνωρίζετε η μια εταιρεία μπαίνει μέσα στην άλλη, έτσι ώστε να μην μπορεί να βρεθεί ποιος είναι ο τελικός μέτοχος- υπάρχουν εταιρείες που μετέχουν στη μετοχική σύνθεση και είμαστε στην κατεύθυνση της διερεύνησης, που έχουν ανεξήγητες και παράδοξες δραστηριότητες.

Επίσης, ο κ. Κοιρανίδης μας είπε ότι έχουν στο Χρηματιστήριο παίξει μετοχές, ότι επένδυσαν τα χρήματα στο Χρηματιστήριο. Ζητήσαμε, λοιπόν, απόψε και δεν έγινε επίσης αποδεκτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφόσον έχει κωδικό η Rassadel ή η Madeus στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ως εξωχώριες εταιρείες, να ανοίξουν οι κωδικοί και να φτάσουμε μέχρι τον τελικό μέτοχο, για να δούμε πραγματικά ποιοι είναι οι μέτοχοι, οι πραγματικοί μέτοχοι αυτών των εταιρειών και ποιοι έχουν εισπράξει το χρήμα. Ούτε και αυτό το δέχτηκαν.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η σύνθεση και το άθροισμα όλων αυτών των αρνήσεων, που θα οδηγήσουν πραγματικά σε αυτό που όλοι αναζητούμε, πού πήγαν τα λεφτά που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και τα προσπορίστηκαν τρίτοι, σε αυτή την κατεύθυνση η Νέα Δημοκρατία αρνείται να βοηθήσει. Και βεβαίως, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει δικαιολογία;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καμία δικαιολογία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πήρατε απάντηση δηλαδή;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καμία δικαιολογία.

Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ο κ. Μπέζας υποχρεώθηκε σήμερα, να αναγνωρίσει ότι υπάρχει θέμα ενεργού ανάμιξης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για την περίπτωση των ακινήτων της Θεσσαλονίκης, τα οποία νοίκιασε ο Όμιλος Πάπιστα και τα οποία τα έχουν νοικιάσει μεταξύ των άλλων και από δυο off shore εταιρείες Κυπριακές.

Επίσης, είναι ανοιχτό το θέμα των εννέα εκατομμυρίων ευρώ «μαύρου χρήματος» για το οποίο δεν έχει παρέμβει, είπε, παρά τα όσα γράφονται επί δύο μήνες. Και ενώ αυτά έχουν γίνει αντιληπτά, η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά μας τουλάχιστον να 'ρθει ο Προϊστάμενος της ΥΠΕΕ και να δώσει εξηγήσεις.