Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα τις πολιτικές της κυβέρνησης, που οδηγούν τη ΔΕΗ σε οικονομική κατάρρευση και μαρασμό

 

03 Νοεμβρίου 2008

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:Τον Υπουργό Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Οι άστοχες και λαθεμένες πολιτικές της Κυβέρνησης οδηγούν τη ΔΕΗ σε οικονομική κατάρρευση και μαρασμό με ανυπολόγιστες συνέπειες στον έλληνα καταναλωτή, στην επιχειρηματικότητα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην οικονομία της χώρας.

 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο και ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, τα 50 τελευταία χρόνια, παρά τις τεράστιες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, των δύο τελευταίων χρόνων, από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό και οδηγείται σε χρεοκοπία με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, στην παραγωγή, στο οικογενειακό εισόδημα και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Η σταθερά καθοδική οικονομική πορεία της ΔΕΗ τα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. καταδεικνύει τη λαθεμένη και αναποτελεσματική πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Προέδρου της ΔΕΗ και του ιδίου του Πρωθυπουργού του κ. Καραμανλή, που απαξίωσαν το δημόσιο κολοσσό και στέλνουν τον λογαριασμό στα εύκολα θύματα, τον Έλληνα πολίτη, τόσο με την ιδιότητα του καταναλωτή, όσο και με την ιδιότητα του φορολογουμένου.

Το 2004 η Κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ μία βιώσιμη, κερδοφόρα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και πολλά υποσχόμενη δημόσια επιχείρηση, με σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή της, εντός και εκτός Ελλάδας και σε παράλληλες δραστηριότητες, με νέες επενδύσεις και σχέδιο για την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της, φθηνό ρεύμα στον καταναλωτή και κέρδη στην επιχείρηση 500 εκ. ευρώ προ τόκων και φόρων ή 310 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Η δυσμενής οικονομική πορεία που ξεκίνησε το 2004 με πτώση των κερδών κατά 23%, συνεχίσθηκε το 2005 με 57%, το 2006 με 83% και σήμερα έπιασε “πάτο”, αφού το Α/. εξάμηνο του 2008 η πτώση που καταγράφηκε είναι 212% συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007, ενώ η πρόσκαιρη αύξηση που παρουσίασε το 2007 προερχόταν αποκλειστικά από την πώληση της ΤΕΛΛΑΣ.

Η πορεία των μετοχών στο χρηματιστήριο είναι αντίστοιχη, δηλαδή, κάθετη πτώση και με σημερινή τιμή ανά μετοχή να κοστολογείται κάτω από τις τιμές εισαγωγής στο χρηματιστήριο το 2001, έχοντας απολέσει η εταιρεία κεφαλαιοποίηση περισσότερο από 6,09 δις ευρώ.

Το μεγάλο “θύμα” της οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ, ο ελληνικός λαός, ο οποίος και ανέλαβε να πληρώσει τον τελικό λογαριασμό με τις αυξήσεις στο ρεύμα να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, αφού για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά είχαμε μέσα σε 22 μήνες αύξηση 23,4% στο οικιακό τιμολόγιο. Συνολικά, ο έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε παραπάνω από ένα δις ευρώ από το 2005 μέχρι σήμερα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό σχεδιασμό το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην ενέργεια σε όφελος του έλληνα καταναλωτή, εισάγει στρεβλώσεις που βάζουν τη Δημόσια Επιχείρηση σε τροχιά Ολυμπιακής. Έτσι, καταφεύγει σε δικαιολογίες και άλλοθι, όπως οι διεθνείς αυξήσεις των τιμών πετρελαίου, η μειωμένη παραγωγή των εγχώριων καυσίμων και η πρόσθετη επιβάρυνση με τα κόστη των CO2 ρύπων, ενώ αγνοεί σκόπιμα τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου που επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία της δημόσιας επιχείρησης, αλλά και τις τιμές και την ποιότητα του αγαθού του ηλεκτρισμού στον τελικό καταναλωτή.

Έτσι:

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας καρκινοβατεί επί 4,5 χρόνια, ενώ η έκθεση ΣΕΕΣ για τα Μέτρα και τα Μέσα για μία Βιώσιμη και Ανταγωνιστική Ενεργειακή Πολιτική, από την άνοιξη του 2008, παραμένει στα συρτάρια του αρμόδιου Υπουργού.

Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αντιμετωπίζεται με πειραματισμούς και “δεήσεις” για να βρέξει γιατί μέχρι σήμερα δεν προστέθηκε ούτε ένα MW στο σύστημα. Καμία νέα μονάδα δεν λειτούργησε ούτε και καμία παλιά μονάδα αντικαταστάθηκε επί ΝΔ, εκτός όσων είχαν σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού της οριακής τιμής του Συστήματος που ξεκίνησε στις 16.1.2006 και αφορά την μέθοδο προσφοράς και ένταξης των μονάδων στο “χρηματιστήριο” ενέργειας εισήγαγε στρεβλώσεις που ζημιώνουν αποκλειστικά τη δημόσια επιχείρηση. Σήμερα, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι διευκολύνονται μόνο ιδιώτες παραγωγοί, οι εισαγωγείς και όσοι πωλούν ενέργεια ακόμη και απευθείας στη ΔΕΗ μέσω εισαγωγών, αφού οι εισαγωγές ρεύματος καθώς και οι αγορές από τρίτους έχουν εκτιναχθεί από 293 εκ. ευρώ το Α/ εξάμηνο του 2007, σε 461,4 εκ. ευρώ το Α/ εξάμηνο του 2008. Ταυτόχρονα, αυτή η στρέβλωση, αντί να ανοίξει την αγορά στον τελικό καταναλωτή, την έκλεισε παντελώς.

Η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης να τροποποιήσει την άδεια της ΑτΕ από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό, ουσιαστικά με την ψήφο του ήδη αποχωρήσαντος Προέδρου της ΡΑΕ (ψηφοφορία 3-3), οδηγεί σε πολιτική αρμπιτράζ, με αποτέλεσμα, μόνον από την “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ” της Ελλάδας, η ΔΕΗ να έχει ζημιές περίπου στα 80 εκ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της ΔΕΗ σε συζήτηση στη Βουλή.

Ο εκλεκτός της Κυβέρνησης Πρόεδρος της ΔΕΗ, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε στρατώνα ειδικών συμβούλων που προσελήφθησαν και αμείβονται πλουσιοπάροχα και προκλητικά. Οι αδικαιολόγητες αυξήσεις “μπόνους” σε μεγάλη κατηγορία υψηλόβαθμων “ελίτ” στελεχών της ΔΕΗ, η αναξιοκρατία και κομματικοποίηση στις επιλογές, καθώς και η καρατόμηση ικανών στελεχών έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς σπατάλης, κακοδιοίκησης και απαξίωσης της επιχείρησης.

Η απαγόρευση της ΔΕΗ, που της επεβλήθη με το Ν. 3426/2005 να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της μέχρι το 2010, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος χώρος στους ιδιώτες, αλλά και η ομηρία της από τους ιδιώτες που, ενώ έχουν πάρει άδειες παραγωγής εργοστασίων, τις κρατούν προκλητικά στα συρτάρια τους, έχει συνέπεια η ΔΕΗ να υφίσταται τον εκβιασμό των ιδιωτών, λόγω της υποχρέωσής της να λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο. Αποτέλεσμα, η ΔΕΗ να ζημιώνεται υπέρογκα λόγω της αλχημιστικής οριακής τιμής του Συστήματος και λόγω υποχρεώσεων τελευταίου καταφυγίου, ενώ η χώρα να κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα. Έτσι, εφευρίσκονται εμβαλωματικές λύσεις με πανάκριβες αιχμιακές μονάδες ισχύος, που θα κληθεί άλλη μια φορά να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Η αδυναμία είσπραξης της ΔΕΗ των οφειλομένων χρημάτων από τις Υπηρεσίες του Δημοσίου συμφέροντος και τις ανενεργές επενδύσεις που σήμερα ανέρχονται σε 2,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Επερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Για την έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ από την Κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς πειράματα και “τυχοδιωκτισμούς”, με νέες επενδύσεις και με αντικατάσταση παλιών, με δράσεις περιβαλλοντικές, για τον περιορισμό των ρύπων, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, επάρκεια ισχύος στο σύστημα, να αποφευχθούν φαινόμενα Καλιφόρνιας, όπως ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ δημοσιογραφικά κινδυνολογεί, και να μειωθεί το κόστος των ρύπων που σήμερα άδικα μετακυλύεται στην κατανάλωση.

Για τις άστοχες πολιτικές της Ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Διοίκησης της ΔΕΗ που οδηγούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση του δημοσίου τομέα στη χρεοκοπία με ανυπολόγιστες συνέπειες στους έλληνες καταναλωτές, στην επιχειρηματικότητα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Για την άδικη και παράνομη μετακύλιση των ζημιών της ΔΕΗ και του πλουτισμού των ολίγων στις πλάτες του ελληνικού λαού που δέχονται μια πρωτόγνωρη επίθεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για τις απαράδεκτες πρακτικές που κρατούν τη ΔΕΗ όμηρο συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων και υποδοχέα όλων των ζημιών του συστήματος με κίνδυνο ή να καταρρεύσει ή να οδηγεί σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι επερωτώντες Βουλευτές:

Κατσιφάρας Απόστολος

Χρυσοχοΐδης Μιχάλης

Τσιρώνης Δημήτρης

Αθανασιάδης Αλέξανδρος

Αμοιρίδης Γιάννης

Αντωνίου Τόνια

Αργύρης Βαγγέλης

Βερελής Χρίστος

Γιαννακά Σοφία

Γκερέκου Άντζελα

Δριβελέγκας Γιάννης

Έξαρχος Βασίλης

Ζωΐδης Νίκος

Καρτάλης Κωνσταντίνος

Καστανίδης Χάρης

Κεγκέρογλου Βασίλης

Κουτμερίδης Στάθης

Μαγκριώτης Γιάννης

Μανιάτης Γιάννης

Μερεντίτη Αθανασία

Μπεγλίτης Παναγιώτης

Νικητιάδης Γιώργος

Παπακωνσταντίνου Γιώργος

Παπαχρήστος Βαγγέλης

Σαχινίδης Φίλιππος

Σιδηρόπουλος Αναστάσιος

Σπηλιόπουλος Κώστας

Στρατάκης Μανόλης

Τσουρή Ελπίδα

Γερανίδης Βασίλης

Περλεπέ – Σηφουνάκη Κατερίνα

Τσιόκας Χάρης

Μωραΐτης Θάνος

Παπουτσής Χρήστος