Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη

 

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

 

Σύντροφοι, κατ' αρχήν σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό της Ελλάδας. Η πορεία μας, ως Kίνημα, είναι πολύ καλύτερη. Ως Έλληνας, ως Ευρωπαίος, αλλά και ως επικεφαλής της Σοσιαλιστκής Διεθνούς,υποστηρίζω με κάθε τρόπο αυτό το Μανιφέστο.

Κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα, ότι η ατζέντα μας, τοπικά, η ατζέντα των πολιτών μας που ζουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις, σε αγροτικές περιοχές, η ατζέντα μας σε περιφερειακό επίπεδο, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η ατζέντα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μία και μόνη τώρα για εμάς, τους σοσιαλιστές, και έχει ως στόχο να δώσουμε δύναμη στους πολίτες μας. Να γιατί βάζουμε τους πολίτες σε πρώτη θέση.

Εάν δεν ενισχύσουμε τους πολίτες μας, θα αναζητήσουν δύναμη αλλού, και αυτό είναι που θα εκμεταλλευτεί η δεξιά, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και προσφέροντας λαϊκίστικες και ρατσιστικές λύσεις, που καπηλεύονται το φόβο. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους πολίτες μας, να τους δώσουμε δύναμη.

Αυτή η κρίση αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία και μια ευθύνη για όλους εμάς, στις χώρες μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, για να προβάλλουμε, όπως αναφέρατε, τις αξίες μας. Πράγματι, αυτές είναι οι αξίες μας, και όταν εφαρμόζονται, ενδυναμώνουμε με αυτές τους πολίτες μας. Τους παρέχουμε την αναγκαία δύναμη στις κοινωνίες μας. Ενισχύουμε τις τοπικές μας κοινότητες. Ενισχύουμε τους θεσμούς μας.

Θα μιλήσω για τέσσερις αξίες οι οποίες είναι, νομίζω, σημαντικές, για το Μανιφέστο μας και για τους σοσιαλιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρώτη είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία και η ελευθερία. Είδαμε, σε αυτή την κρίση, την αποτυχία των δημοκρατικών μας θεσμών, που οφείλεται στην τεράστια συγκέντρωση δύναμης από τους νεοσυντηρητικούς, τις νεοσυντηρητικές πολιτικές, στα χέρια των λίγων, είτε πρόκειται για οικονομική δύναμη, είτε για πολιτική δύναμη, είτε για δύναμη των μέσων ενημέρωσης, είτε πρόκειται για την αιχμαλωσία των θεσμών μας από τους λίγους.

Αυτό που επιθυμούμε, συνεπώς, είναι η ανακατανομή της εξουσίας στους ανθρώπους μας, για να δουν ότι οι θεσμοί μας είναι υπόλογοι, για να μη βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με αυτή την κρίση, για να διαπιστώσουν ότι τα διεθνή μας όργανα, τα τοπικά μας όργανα, αντανακλούν πραγματικά, εκπροσωπούν πραγματικά τους ανθρώπους μας, τους πολίτες μας, τις ανάγκες τους, τα δικαιώματά τους, ότι προστατεύουν τα δικαιώματά τους, ότι προστατεύουν το δικαίωμά τους να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, να δημιουργούν δίκτυα, να έχουν τη δυνατότητα να εξουσιοδοτούνται. Η δημοκρατία είναι, λοιπόν, η πρώτη αξία.

Και αυτή η κρίση έδειξε, νομίζω, ότι πρέπει να εφεύρουμε από την αρχή τη δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο, να αναζωογονήσουμε, να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Η δεύτερη αξία είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Εάν θέλουμε να δώσουμε δύναμη στους πολίτες μας, αυτοί θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια. Έχουν ανάγκη να αισθανθούν προστατευμένοι. Έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι δεν θα χαθούν μέσα στις ρωγμές του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα αναδεικνύονται ισχυρότερα και όχι ασθενέστερα, μέσα από την κρίση, ότι τα επιδόματα ανεργίας θα είναι καλύτερα, ισχυρότερα, πιο αποτελεσματικά, όχι λιγότερα αποτελεσματικά, από αυτή την κρίση. Ότι ο τομέας της υγείας είναι αποτελεσματικότερος, ότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, και ιδιαίτερα για εκείνους που χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη, τους νέους μας, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους.

Θα αναφέρω, όμως, και μια άλλη, πολύ σημαντική κατηγορία ατόμων στην Ευρώπη, τους μετανάστες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη δεξιά να εκμεταλευτεί το ζήτημα της μετανάστευσης. Πρέπει να υποστηρίξουμε επιθετικά ότι, οι μετανάστες δεν αποτελούν για μας πρόβλημα, που γεννά φόβο στην Ευρώπη, αλλά λύση και βοήθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πρέπει να είμαστε επιθετικοί. Και είμαι βέβαιος ότι ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο το τόνισε αυτό έντονα.

Τρίτον, όπως ανέφερε ο Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, υπάρχει η πράσινη ανάπτυξη. Υποστηρίζουμε τους ανθρώπους μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας. Η δύναμη που τους παρέχουμε πρέπει να είναι αληθινή και από αυτή την άποψη. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επενδύσεις. Πρέπει να επενδύσουμε, όχι μόνο για το σήμερα, όχι μόνο για να βγούμε από τη σημερινή κρίση, αλλά να επενδύσουμε και στο μέλλον. Το να επενδύσουμε σήμερα, σημαίνει να επενδύσουμε στο μέλλον, και αυτό σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη».

Και πιστεύω, σχετικά με αυτό, ως όποια μέτρα και εάν λάβουμε στην Ευρώπη, ότι έχουμε προχωρήσει ένα βήμα, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα βήματα προς τα εμπρός, και ιδιαίτερα εάν ήμασταν πλειοψηφία στην Ευρώπη, θα κάναμε περισσότερα βήματα προς τα εμπρός σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες θα έχουν ως επίκεντρο τη δημιουργία για την πράσινη ανάπτυξη, για την εκπαίδευση, για την έρευνα, για την καινοτομία, για να συγκεντρώσουμε όλα τα ταλέντα που διαθέτουμε, που διαθέτει η Ευρώπη, και να της δώσουμε νέα ώθηση, να την εξουσιοδοτήσουμε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που βρίσκονται μπροστά μας, κλιματική αλλαγή κ.α.

Και αυτό είναι, νομίζω, ένα πολύ σημαντικό σημείο. Η νέα ατμομηχανή μας πρέπει να είναι η πράσινη ανάπτυξη. Και εδώ ο Πωλ Ρασμούσεν μίλησε για αυτή τη σχέση, που είναι μια πολύ σημαντική ιδέα την οποία περιλαμβάνει και το Μανιφέστο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Συγχαρητήρια. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο νομίζω ότι όλοι οι σοσιαλιστές πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα στην ατζέντα μας. Η αριστερή ατζέντα είναι και μια πράσινη ατζέντα. Αυτό πρέπει να το δηλώσουμε σαφέστατα.

Τέλος, η ειρήνη. Η εκλογή Ομπάμα αποτελεί ιστορική αλλαγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιοι είναι, όμως, οι εταίροι του Ομπάμα, Θα έπρεπε να ήταν η προοδευτική Ευρώπη. Στην Ευρώπη, κυριαρχούν σήμερα οι νεο-συντηρητικοί ή οι νεο-φιλελεύθεροι. Και χάνουμε μια ευκαιρία. Η ανθρωπότητα, ο πλανήτης χάνει μια ευκαιρία εγκαθίδρυσης της ειρήνης.

Γιατί αυτό που προσφέρουμε είναι μια διαφορετική κουλτούρα αντιμετώπισης των προβλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν βασιζόμαστε στο φόβο, αλλά στον διάλογο. Όχι στην απειλή, αλλά στη διαπραγμάτευση. Δεν θέλουμε προληπτικούς πολέμους, αλλά προληπτική διπλωματία. Αυτή είναι η διαφορά.

Και με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, αλλά η Ευρώπη των Σοσιαλιστών, η Ευρώπη των Δημοκρατών, η Ευρώπη που θα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων, όπως στην Κύπρο, που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα πυρηνικού αφοπλισμού όπως του Ιράν, αλλά θα είναι, επίσης, σε θέση να αντιμετωπίσει προβλήματα τρομοκρατίας με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.

Στην Σοσιαλιστική Διεθνή, ο Πρόεδρος Ζαρντάρι του Πακιστάν - είναι μέλος μας είναι ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς- με τον οποίο μίλησα χθες, σχεδιάζει να ιδρύσει μια επιτροπή για την τρομοκρατία, η οποία θα περιλαμβάνει Πακιστανούς, Ινδούς, Ευρωπαίους και άλλους από άλλα μέρη του κόσμου, για μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Καθώς ο Ομπάμα έδωσε ένα νέο στίγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει και εμείς να δώσουμε ένα νέο στίγμα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη γεννήθηκε, βασισμένη στην ιδέα της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τώρα, πρέπει να επανευφεύρουμε την Ευρώπη, ως ειρηνευτικό μέσο ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου, ως ένα σοσιαλιστικό σχέδιο εξανθρωπισμένης παγκοσμιοποίησης.

Και μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, εάν κερδίσουμε τις εκλογές, εάν κερδίσουμε τις εκλογές στις χώρες μας, εάν νικήσουμε στις πόλεις μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κρίση αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για τους πολίτες μας, για τους Ευρωπαίους, για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι η αποστολή μας, και αισιοδοξώ ότι μπορούμε να τη φέρουμε εις πέρας.

Σας ευχαριστώ.