ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Ρυθμίσεις θεμάτων ειδικής αγωγής


Άρθρο 1ο

Έννοια και ορισμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

1. «Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» θεωρούνται οι μαθητές οι οποίοι, εμφανίζουν
σημαντική δυσκολία μάθησης, ή / και προβλήματα προσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών και ψυχολογικών ιδιαιτεροτήτων που ενυπάρχουν στον ίδιο το μαθητή και διαπιστώνονται μετά από διεπιστημονική αξιολόγηση.

2. Στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγκαταλέγονται κυρίως όσοι παρουσιάζουν:
. Νοητική καθυστέρηση ή ανωριμότητα
. Αισθητηριακή διαταραχή στην ακοή (κωφοί, βαρήκοοι)
. Αισθητηριακή διαταραχή στην όραση ( τυφλοί, αμβλύωπες)
. Κινητικές και σωματικές αναπηρίες νευρολογικής, ή μυοσκελετικής φύσεως.
. Σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. νεοπλάσματα, καρδιοπάθειες)
. Προβλήματα επικοινωνίας-διαταραχές λόγου και ομιλίας.
. Ειδικές δυσκολίες μάθησης όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία
. Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτιστικό φάσμα).
. Σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές
. Προβλήματα συμπεριφοράς ( π.χ. ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα).
. Πολλαπλές αναπηρίες
3. Για τη διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών και την στήριξη τους,
γίνεται πρώιμη παρέμβαση, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, από την προσχολική ηλικία.
4. Στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες περιλαμβάνονται και όσοι για ορισμένη
περίοδο της σχολικής ζωής, έχουν ανάγκη από ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση και φροντίδα.
Μαθητές οι οποίοι εμφανίζουν μειωμένη σχολική επίδοση, επειδή και μόνο η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η ελληνική, δεν θεωρούνται με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Άρθρο 2

Φοίτηση

1. Η εκπαίδευση και αγωγή των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, γενική, τεχνική επαγγελματική παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτά οργανώνονται, στελεχώνονται, εξοπλίζονται και υποστηρίζονται κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία διδακτική και ψυχοπαιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών αυτών. Το είδος των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών προσδιορίζει τη μορφή των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής. Το πλαίσιο φοίτησης του μαθητή καθορίζεται από τη σχολική του πρόοδο και από το λιγότερο περιοριστικό περιβάλλον που παρέχει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ισότιμης και ενεργούς κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ο αποκλειστικός φορέας της ειδικής αγωγής.

2. Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν:
α) Στη συνήθη σχολική τάξη υποστηριζόμενοι από το δάσκαλο της τάξης, ο οποίος συνεργάζεται κατά περίπτωση με τα Κ.Δ.Α.Υ., τον περιοδεύοντα εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής ή μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και τους σχολικούς συμβούλους γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
β) Με παράλληλη στήριξη στην τάξη του από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, ή όπου δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στήριξης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση των Κ.Δ.Α.Υ. ή των συμβούλων ειδικής αγωγής.
Η υποβολή αιτήσεων για παράλληλη στήριξη γίνεται από 1η Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, στη διεύθυνση του σχολείου, η οποία μέσω των αντίστοιχων διευθύνσεων εκπαίδευσης διαβιβάζονται στη Διεύθυνση ειδικής αγωγής για έγκριση.
γ) Σε ειδικά οργανωμένα και κατάλληλα στελεχωμένα τμήματα ένταξης που λειτουργούν μέσα στα σχολεία γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με:
Ι) Κοινό και εξειδικευμένο πρόγραμμα για τους μαθητές με τις ελαφρότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το οποίο για κάθε μαθητή δεν θα υπερβαίνει τις 10 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.
II) Εξειδικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου για τους μαθητές με σοβαρότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

3. Όταν η φοίτηση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στα σχολεία του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος, ή στα τμήματα ένταξης, λόγω του είδους και του βαθμού του προβλήματος τους, η εκπαίδευση των μαθητών αυτών παρέχεται:
α) σε αυτοτελείς σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.
β) σε σχολεία ή τμήματα που λειτουργούν είτε ως αυτοτελή, είτε ως παραρτήματα άλλων σχολείων σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων, ή ιδρύματα χρονίως πασχόντων εφόσον οι διαβιούντες σε αυτά είναι παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
γ) με διδασκαλία στο σπίτι, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, για σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία παρεμποδίζουν τη μετακίνηση και φοίτηση των μαθητών στο σχολείο, με απολύτως αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο. Στη περίπτωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται και το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης.

4. Το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) σχεδιάζεται από τη διεπιστημονική
ομάδα του οικείου Κ.Δ.Α.Υ. και συντάσσεται από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, σε
συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης και το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής. Στο
σχεδιασμό του Ε.Π.Ε. συμμετέχει και ο κηδεμόνας ή αυτός που έχει την επιμέλεια του μαθητή.

5. Οι αυτοτελείς σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής είναι:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
α) νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής, για νήπια και παιδιά μέχρι το 7ο έτος της ηλικίας τους.
β) δημοτικά σχολεία ειδικής αγωγής για μαθητές μέχρι το 14ο έτος της ηλικίας τους.
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
γ) γυμνάσια ειδικής αγωγής για μαθητές με κινητικές αναπηρίες και αισθητηριακές διαταραχές ακοής, μέχρι το 18ο έτος. της ηλικίας τους
δ) ενιαία λύκεια ειδικής αγωγής για μαθητές με κινητικές αναπηρίες και αισθητηριακές διαταραχές ακοής μέχρι το 22ο έτος της ηλικίας τους.
ε) τεχνικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) ειδικής αγωγής Α' βαθμίδας που
περιλαμβάνουν πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς και του Α' κύκλου σπουδών του άρθρου 2 του ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α΄) για την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής και επαγγελματικής γνώσης. Σε αυτά εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι δημοτικού σχολείου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.. Η φοίτηση διαρκεί επί πέντε τουλάχιστον σχολικά έτη .
στ) τεχνικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) ειδικής αγωγής Β' βαθμίδας που περιλαμβάνουν τους Α' και Β' κύκλους σπουδών του ν. 2640/98. Στην Α' τάξη του Α' κύκλου σπουδών εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι γυμνασίου ή Λυκείου Η φοίτηση διαρκεί δυο τουλάχιστον σχολικά έτη για κάθε κύκλο σπουδών. Στο Β' κύκλο εγγράφονται οι απόφοιτοι του Α' κύκλου και απόφοιτοι του ΤΕΕ Α' βαθμίδας της προηγούμενης περίπτωσης.
Στα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α' και Β' βαθμίδας εγγράφονται μαθητές ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας, υπάγονται στα γραφεία ΤΕΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διέπονται από τις ίδιες διατάξεις όσον αφορά τη λειτουργία τους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των μαθητών είναι η εισήγηση των Διαγνωστικών υπηρεσιών.(Κ.Δ.Α.Υ. , Ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών, κ.λ.π.)
ζ) εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στα οποία η φοίτηση διαρκεί από πέντε μέχρι οκτώ χρόνια και μέχρι του 22ου έτους. Σε αυτά εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση των διαγνωστικών υπηρεσιών. Μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας καλύπτουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Πρώτη εγγραφή στα ΕΕΕΕΚ γίνεται μέχρι και του 16ου έτους της ηλικίας. Σε περιοχές που δεν έχουν ιδρυθεί και δεν λειτουργούν ΕΕΕΕΚ, η πρώτη εγγραφή μπορεί να γίνει και σε ηλικία 20 ετών.
Υπάγονται στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτά μπορούν να διδάσκουν εκπαιδευτικοί κλάδου δασκάλων (ΠΕ 70), οι οποίοι όμως ακολουθούν το διδακτικό ωράριο του κλάδου τους.

6. Τα παραπάνω αυτοτελή σχολεία ειδικής αγωγής, εκτός των ΕΕΕΕΚ, είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΕΕΕΕΚ ρυθμίζονται με το ν.2009/1992.
7. Ο αριθμός των μαθητών που φοιτά σε αυτοτελείς σχολικές μονάδες εκτός των ΕΕΕΕΚ, δεν
μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε και αποτελεί την προϋπόθεση ίδρυσης ή κατάργησής
τους. Στις περιπτώσεις αυτές ιδρύονται τμήματα ένταξης, με εξειδικευμένο πρόγραμμα
διευρυμένου ωραρίου. Όσα σχολεία, με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, λειτουργούν
και δεν πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση για τρία συνεχή διδακτικά έτη, καταργούνται και
οι μαθητές τους εντάσσονται σε τμήματα ένταξης.

8. Η φοίτηση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις αυτοτελείς σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός των ΤΕΕ ,μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτώντων και πέραν του 22ου έτους με απόφαση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου Κ.Δ.Α.Υ. και μέχρι του 25ου έτους της ηλικίας τους.

Άρθρο 3

Διαγνωστικές, Αξιολογικές και Υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες

1. Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών διερευνώνται και διαπιστώνονται από:
α) Τα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
β) Την τριμελή επιστημονική - διαγνωστική ομάδα που λειτουργεί στα ειδικά σχολεία για την αξιολόγηση των μαθητών που φοιτούν σε αυτά και όσους προσέρχονται για εγγραφή. Για τη σύνθεση της διεπιστημονικής - διαγνωστικής ομάδας είναι απαραίτητες οι ειδικότητες του Ψυχολόγου, του ειδικού Παιδαγωγού ή Εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής και του Κοινωνικού Λειτουργού. Αυτή ορίζεται από το διευθυντή της κάθε σχολικής μονάδας.
γ) Τις πιστοποιημένες από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες (Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εφόσον διαθέτουν την τριμελή τουλάχιστον διεπιστημονική σύνθεση της προηγούμενης παραγράφου και λειτουργούν με τους όρους λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Υ.

2. Οι αισθητηριακές διαταραχές της όρασης και της ακοής, τα κινητικά ή άλλα σωματικά προβλήματα, τα σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας, πιστοποιούνται με ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.

3. Για τον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών αναγκών και το σχεδιασμό του εξατομικευμένου
προγράμματος εκπαίδευσης, (Ε.Π.Ε) των μαθητών με αισθητηριακές διαταραχές όρασης και
ακοής, με κινητικά ή σωματικά προβλήματα νευρολογικής ή μυοσκελετικής αιτιολογίας, με
σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας, με σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές και όσων
άλλων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, απαιτείται η συνεργασία των ιατρικών υπηρεσιών με
τα Κ.Δ.Α.Υ. ή τις άλλες διαγνωστικές ομάδες.

4. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται διάσταση απόψεων στις αξιολογήσεις οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα προσφυγής σε Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) που συγκροτείται με Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου.

5. Η αξιολόγηση των μαθητών, για σχολική και μόνο χρήση, που έχουν υπερβεί το δέκατο
όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, και δεν έχουν προηγούμενη αξιολόγηση, γίνεται από επιτροπή με εξειδικευμένο προσωπικό, που συγκροτείται από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης και λειτουργεί στα Κ.Δ.Α.Υ., που έχουν έδρα την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης.
Στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας, ορίζονται ως ΚΔΑΥ περιφέρειας τα Γ' Αθήνας και Α' Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

6. Οι εισηγήσεις για την υποκατάσταση των γραπτών δοκιμασιών με άλλες μορφές εξετάσεων
της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης αφορούν, εκτός των μαθητών που φοιτούν σε Σ.Μ.Ε.Α. ,
και σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της Γενικής εκπαίδευσης. Για τους φοιτητές και
σπουδαστές της Γ/θμιας εκπαίδευσης, αποφασίζουν οι κατά νόμο διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

7. Οι σχολικές μονάδες και οι επιτροπές εξετάσεων, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις εισηγήσεις και τις προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται στις αξιολογικές εκθέσεις, που συντάσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτές έχουν ισχύ για ολόκληρη τη βαθμίδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία φοιτά ο μαθητής όταν αξιολογείται, με ανώτατο όριο τα έξι χρόνια. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για όσες γνωματεύσεις έχουν ήδη εκδοθεί.

8. Στις Επιτροπές που συγκροτούνται για την εξέταση των φυσικώς αδυνάτων μαθητών, παρίσταται ο Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής ή ο Προϊστάμενος του οικείου Κ.Δ.Α.Υ., για την παροχή διευκρινήσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, όταν του ζητηθούν από την αρμόδια επιτροπή.

9. Στις θέσεις των κλάδων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής των ΚΔΑΥ μετατίθενται εκπαιδευτικοί από τους κλάδους ΠΕ 60 (νηπιαγωγών), ΠΕ 70 (δασκάλων) και κατά προτίμηση ΠΕ 02 (φιλολόγων), οι οποίοι έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε ΣΜΕΑ και 3/ετή προϋπηρεσία σε αυτές. Οι απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές θέσεις καλύπτονται με απόσπαση, για ένα σχολικό έτος, από εκπαιδευτικούς με ανάλογα προσόντα ή προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑ που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία. Τα εναπομείναντα κενά καλύπτονται με αναπλήρωση, για ένα διδακτικό έτος, από εκπαιδευτικούς που είναι απόφοιτοι τμημάτων ή τομέων ειδικής αγωγής ή κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην ειδική
αγωγή.

10. Η απόσπαση των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, στα Κ.Δ.Α.Υ.
γίνεται από τα κεντρικά υπηρεσιακά Συμβούλια ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ και ΥΣΕΕΠ κατά περίπτωση, με εισήγηση της διεύθυνσης ειδικής αγωγής του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Ο χρόνος της απόσπασης των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στα Κ.Δ.Α.Υ. υπολογίζεται στην οργανική τους θέση.

11. Σε κάθε Κ.Δ.Α.Υ. προϊστάμενος ορίζεται, για 4/ετή θητεία, με τη διαδικασία επιλογής από το ΥΣΕΕΠ ,το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του προέδρου του τμήματος ειδικής αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ή του αναπληρωτή του, ο οποίος ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης. Κριτήρια επιλογής είναι αυτά που ισχύουν για τα άλλα στελέχη εκπαίδευσης.
Δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή έχουν εκπαιδευτικοί ή μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού
Προσωπικού που διαθέτουν αυξημένα προσόντα στην ειδική Αγωγή, υπηρετούν στην
περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Κ.Δ.Α.Υ., με την προϋπόθεση να
έχουν 3/ετή προϋπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α. ή Κ.Δ.Α.Υ. Τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού
Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του ΥΣΕΕΠ.

12. Ο προϊστάμενος του ΚΔΑΥ ασκεί καθοδηγητικό και διοικητικό έργο και επί του προσωπικού ασκεί τις πειθαρχικές αρμοδιότητες προϊσταμένου διεύθυνσης εκπαίδευσης. Αν ο προϊστάμενος κατέχει οργανική θέση στο ΚΔΑΥ όπου τοποθετείται, τότε αναπληρώνεται στα καθήκοντα της ειδικότητας του. Τον προϊστάμενο κωλυόμενο ή απόντα αναπληρώνει εκπαιδευτικός ή ΕΕΠ, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης από τους υπηρετούντες οργανικά στο ΚΔΑΥ, ύστερα από εισήγηση του ΠΥΣΕΕΠ.

13. Αρμόδια υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Κ.Δ.Α.Υ. είναι το Ανώτερα Περιφερειακά Συμβούλια της Πρωτοβάθμιας (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.) και δευτεροβάθμιας (ΑΠΥΣΔΕ) εκπαίδευσης κατά περίπτωση. Για το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό των Κ.Δ.Α.Υ. και των Σ.Μ.Ε.Α. και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των Σ.Μ.Ε.Α. το ΠΥΣΕΕΠ. Για το διοικητικό προσωπικό αρμόδιο υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο είναι το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (ΚΥΣΔΙΠ) της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

14. Σε κάθε ένα ΚΔΑΥ (Α΄ Αθηνών, Β' Αθηνών, Δ' Αθηνών και Β' Θεσσαλονίκης) που ιδρύθηκαν με το άρθρο 2 του ν. 3194/2003 συστήνονται και τοποθετούνται οι παρακάτω ειδικότητες ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού:
Τρεις (3) Ψυχολόγοι
Τρεις (3) Κοινωνικοί Λειτουργοί
Ένας (1) Θεραπευτής του Λόγου
Ένας (1) Φυσικοθεραπευτής.
Τοποθετούνται επί πλέον:
Ένας (1) Διοικητικός Υπάλληλος κλάδου ΔΕ ως γραμματέας και
Ένας (1) κλητήρας κλάδου ΥΕ.
15. α) Ιδρύονται Τρία Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.), εκ των οποίων το ένα στο νομό Δωδεκανήσων με έδρα την Κω, το δεύτερο στο νομό Κυκλάδων με έδρα τη Νάξο και το τρίτο στο νομό Λέσβου με έδρα τη Λήμνο.
β) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι περιφέρειες αρμοδιότητας των Κ.Δ.Α.Υ. που ιδρύονται.
γ) Σε κάθε ένα από τα παραπάνω Κ.Δ.Α.Υ. τοποθετούνται και υπηρετούν:
. Ένας (1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 70 (Δασκάλων)
. Ένας(1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 02 (Φιλολόγων)
. Ένας(1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 23 (Ψυχολόγος)
. Ένας (1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 30 (Κοινωνικός Λειτουργός).
. Ένας Διοικητικός υπάλληλος κλάδου ΔΕ ως γραμματέας.

16. Για τα Α', Β', Γ', Δ', Κ.Δ.Α.Υ. Αττικής και Α', Β', Θεσσαλονίκης καθώς και σε αυτά που λειτουργούν στις έδρες των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης συστήνονται συνολικά δεκαεπτά (17) θέσεις σχολικών νοσηλευτών ,οι οποίοι τοποθετούνται με κύριο έργο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας στην ειδική και γενική εκπαίδευση.

Άρθρο 4

Θέματα κωφών και τυφλών μαθητών

1. Γλώσσα των μαθητών με σοβαρές διαταραχές ακοής είναι η ελληνική νοηματική. Γραφή των μαθητών με σοβαρές διαταραχές όρασης είναι η γραφή ΒΓαίΠε. Κατά τη διδασκαλία μπορεί να χρησιμοποιούνται κατ' εξαίρεση και άλλα επιβοηθητικά μέσα που είναι προσιτά και επιστημονικά αποδεκτά, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Προϋπόθεση για την τοποθέτηση στις παραπάνω σχολικές μονάδες εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ορίζεται η γνώση της ελληνικής νοηματικής και της γραφής Braille αντίστοιχα

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζεται η διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης των δασκάλων και των διερμηνέων της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Με ίδια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις συνέχισης του διδακτικού έργου από τους ήδη υπηρετούντες με οργανική τοποθέτηση στις παραπάνω Σ.Μ.Ε.Α. και δεν διαθέτουν, την προβλεπόμενη από την παρούσα παράγραφο προϋπόθεση τοποθέτησης.

3. Ιδρύεται τμήμα προσαρμογής των διδακτικών Βιβλίων στη γραφή Braille για τους τυφλούς
και σε μεγέθυνση για τους μερικώς βλέποντες (αμβλύωπες) στο ειδικό δημοτικό σχολείο
τυφλών Καλλιθέας που στεγάζεται στο κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών
(ΚΕΑΤ), αποτελούμενο από :
Έναν (1) εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 60 (Νηπιαγωγών)
Δύο (2) εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 70 (Δασκάλων)
Έναν (1) εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 02 (Φιλολόγων)
Έναν (1) εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 03 (Μαθηματικών)
Έναν (1) εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ04 (Φυσικών)
Τρεις (3) εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών κλάδων ΠΕ05 (Γαλλικών)και ΠΕ 06 (Αγγλικών) και ΠΕ 07 (Γερμανικών)
Έναν (1) εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 16 (Μουσικών)
Δύο (2) εκπαιδευτικούς για την ανάγλυφη εικονογράφηση των βιβλίων.
Η στελέχωση του τμήματος γίνεται με τη διαδικασία της απόσπασης εκπαιδευτικών που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, ύστερα από προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί λαμβάνουν το επίδομα ειδικής αγωγής. Το ωράριο λειτουργίας είναι ίδιο με το ωράριο λειτουργίας του σχολείου.

4. Η εκτύπωση των βιβλίων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 1566/85 και το ΥΠ.Ε.Π.Θ.
φροντίζει για τον εξοπλισμό του τμήματος με την κατάλληλη σύγχρονη τεχνολογία και τις δαπάνες λειτουργίας του.

5. Το έντυπο υλικό, το οποίο δίνεται από τον ΟΕΔΒ στο ΚΕΑΤ για προσαρμογή σε γραφή
Braille συνοδεύεται και με ψηφιακή μορφή. Παράλληλα με την έντυπη μορφή, όπου αυτό
είναι εφικτό και χρήσιμο, διατίθενται στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ύστερα
από εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και η ψηφιακή μορφή των βιβλίων.

Άρθρο 5

Οργανωτικά θέματα Σ.Μ.Ε.Α. και τμημάτων ένταξης

1. Η στελέχωση των τμημάτων ένταξης, παράλληλης στήριξης και κατ' οίκον διδασκαλίας γίνεται από εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής, οι οποίοι συνεργάζονται στην οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος με τους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης, υπό την καθοδήγηση του οικείου σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.

2. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης, της παράλληλης στήριξης, της κατ' οίκον διδασκαλίας και οι περιοδεύοντες, ανήκουν, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί, στις διευθύνσεις ή τα γραφεία εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας και στηρίζονται από τα Κ.Δ.Α.Υ.

3. Στα ειδικά Νηπιαγωγεία τοποθετούνται προϊστάμενοι με διετή θητεία από τους έχοντες οργανική θέση νηπιαγωγούς, μετά από απόφαση του οικείου Π.Υ.Σ.Π.Ε.
Οι νηπιαγωγοί των τμημάτων ένταξης, συμμετέχουν ισότιμα στην επιλογή προϊσταμένων, των νηπιαγωγείων που υπηρετούν οργανικά.

4. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν οργανικά στα τμήματα ένταξης συμμετέχουν ισότιμα με τους άλλους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας στη διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών, της σχολικής

μονάδας που υπηρετούν.

5. Διευθυντές των Σ.Μ.Ε.Α. επιλέγονται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού αυτών και 3/ετή προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή. Για τις προϋποθέσεις, τα προσόντα, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

6. Υποδιευθυντές σε Σ.Μ.Ε.Α. πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετούνται
μόνο στις περιπτώσεις όπου τα τμήματα που λειτουργούν, με τον προβλεπόμενο αριθμό
μαθητών κατά τμήμα, είναι έξι ή περισσότερα και ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών τριάντα
(30). Στις περιπτώσεις που λειτουργούν με λιγότερα τμήματα ή λιγότερους μαθητές, η θέση
του υποδιευθυντή καταργείται αυτοδίκαια. Δικαίωμα επιλογής στη θέση του υποδιευθυντή
έχουν και τα μέλη του Ε.Ε.Π.

7. Για την επιλογή των διευθυντών των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), επειδή συμμετέχουν ως υποψήφιοι διευθυντές και του κλάδου
δασκάλων, συνιστάται Ειδικό Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΕΠΥΣ), που λειτουργεί
στην έδρα της οικείας διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ειδικό περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποτελείται από:
α) Τον πρόεδρο του οικείου ΠΥΣΔΕ αναπληρούμενο από άλλο τακτικό μέλος αυτού.
β) Τον πρόεδρο του οικείου ΠΥΣΠΕ αναπληρούμενο από άλλο τακτικό μέλος αυτού.
γ) Έναν σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής αναπληρούμενο από τον προϊστάμενο του ΚΔΑΥ.
δ) Τον πρώτο αιρετό εκπρόσωπο του ΠΥΣΔΕ αναπληρούμενο από τον δεύτερο αιρετό εκπρόσωπο αυτού.
ε) Τον πρώτο αιρετό εκπρόσωπο του ΠΥΣΠΕ αναπληρούμενο από το δεύτερο αιρετό εκπρόσωπο αυτού.
στ. Με την απόφαση συγκρότησης του ΕΠΥΣ ορίζεται και ο Γραμματέας του Ειδικού Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις για τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τη θητεία των μελών των περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

8. Υποψήφιοι για την επιλογή και τοποθέτηση σε θέσεις Διευθυντών ΕΕΕΕΚ είναι όσοι προέρχονται από τους κλάδους δασκάλων και εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχων κλάδων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα, έχουν τα προσόντα τοποθέτησης και διορισμού σε θέσεις προσωπικού των ΣΜΕΑ, και έχουν τριετή προϋπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α. ή Κ.Δ.Α.Υ.

9. Η μεταφορά των μαθητών στα συστεγαζόμενα σχολεία γίνεται με κοινά δρομολόγια των
σχολικών λεωφορείων, τα οποία ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή του Συγκροτήματος.

Άρθρο 6

Κλάδοι Εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

1. Στους κλάδους που προβλέπονται στο άρθρο 35 του ν. 1566/85 προστίθενται οι εξής κλάδοι:
α) Κλάδος ΠΕ 60.01 (Νηπιαγωγών ειδικής αγωγής).
β) Κλάδος ΠΕ 70.01 (Δασκάλων ειδικής αγωγής).
γ) Κλάδος ΠΕ 11.01 (Εκπαιδευτικών ειδικής φυσικής αγωγής).

2. Τα ειδικά τυπικά προσόντα ένταξης στον εισαγωγικό βαθμό των συνιστώμενων κλάδων της
προηγούμενης παραγράφου, ορίζονται ως εξής:

Του Κλάδου ΠΕ 70.01 δασκάλων ειδικής αγωγής:
α) Διδακτορικό δίπλωμα στην ειδική αγωγή με βασικές σπουδές σε παιδαγωγικά τμήματα της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής,
β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή με βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά τμήματα της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
γ) Πτυχίο διετούς μετεκπαιδεύσεως στην ειδική αγωγή της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής με βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά τμήματα της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
δ) Πτυχίο παιδαγωγικών τμημάτων ή τομέων τμημάτων με αντικείμενο την ειδική αγωγή, καθώς και αναλόγων τμημάτων ύστερα από σχετική πιστοποίηση, με κατεύθυνση την ειδική αγωγή.
ε) Πτυχίο ΑΕΙ με τομέα ή κατεύθυνση εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
στ) Πτυχίο ΑΕΙ της αλλοδαπής στην ειδική αγωγή, αρκεί η ισοτιμία να έχει αναγνωρισθεί από το ΔΟΑΤΑΠ πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ και οι κάτοχοι να είχαν ενταχθεί στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και να έχουν 8/μηνη εκπαιδευτική προϋπηρεσία.
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 70.01 διορίζονται στα Δημοτικά σχολεία ειδικής αγωγής, στα τμήματα ένταξης και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Επίσης μπορούν να μετατίθενται ή να αποσπώνται σε θέσεις των Κ.Δ.Α.Υ. όταν συμπληρώσουν 3/τη προϋπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.

Του Κλάδου ΠΕ 60.01 Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής:
α) Διδακτορικό δίπλωμα στην ειδική αγωγή, με βασικές σπουδές σε παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής αγωγής της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή, με βασικές σπουδές στις παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής αγωγής της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
γ) Πτυχίο διετούς μετεκπαιδεύσεως στην ειδική αγωγή της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά τμήματα της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
δ) Πτυχίο παιδαγωγικών τμημάτων ή τομέων τμημάτων, με αντικείμενο την ειδική αγωγή, καθώς και αναλόγων τμημάτων ύστερα από σχετική πιστοποίηση, με κατεύθυνση την προσχολική αγωγή.
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 60.01 διορίζονται σε νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής και σε τμήματα ένταξης νηπιαγωγείων. Επίσης με εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε αυτά μπορούν να τοποθετηθούν με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΔΑΥ.

Του κλάδου ΠΕ 11.01 Εκπαιδευτικών ειδικής φυσικής αγωγής.
α) Διδακτορικό δίπλωμα στην ειδική αγωγή, με βασικές σπουδές στα ΤΕΦΑΑ της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή με βασικές σπουδές στα ΤΕΦΑΑ της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
γ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής με βασικές σπουδές στα ΤΕΦΑΑ της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής.
γ) Πτυχίο ΤΕΦΑΑ της ημεδαπής, με κύρια κατεύθυνση ή ειδικότητα την ειδική φυσική αγωγή, ή την προσαρμοσμένη κινητική δραστηριότητα. Η κατεύθυνση ή η ειδικότητα αναγράφεται στον τίτλο σπουδών (πιστοποιητικό σπουδών).
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου 11.01 τοποθετούνται με διορισμό σε αυτοτελείς σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3. Με απόφαση των υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών, συνιστώνται οι θέσεις των κλάδων ΠΕ 60.01 και ΠΕ 70.01 και ΠΕ 11.01. Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία ένταξης στους νέους κλάδους των ήδη υπηρετούντων οργανικά στην ειδική Αγωγή.

4. Η διεύρυνση των κλάδων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης, όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, καθώς και η αύξηση των υφισταμένων θέσεων των νέων κλάδων γίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Οι απόφοιτοι εκπαιδευτικοί, τομέων ή κατεύθυνσης ειδικής αγωγής, έχουν δικαίωμα συμμετοχής, με δήλωση τους, σε έναν μόνο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μόνιμο διορισμό στη γενική ή ειδική αγωγή.

Άρθρο 7

Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στις Δομές Εκπαίδευσης της Ειδικής Αγωγής

1. Στις θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των άλλων δομών ειδικής αγωγής τοποθετούνται, με τα ισχύοντα κριτήρια της γενικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Με μετάθεση
Από τους ήδη υπηρετούντες στη γενική εκπαίδευση, οι οποίοι είναι κάτοχοι:
. διδακτορικού διπλώματος στην ειδική αγωγή,
. τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ειδική αγωγή, ή τη σχολική ψυχολογία.
. τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου
τίτλου της αλλοδαπής.
. πτυχίου παιδαγωγικού τμήματος, τομέα ή κατεύθυνσης στην ειδική αγωγή,
. πτυχίο πανεπιστημιακού τμήματος που παρέχει εξειδίκευση στην ειδική αγωγή σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.
. Επιμόρφωση εξειδίκευση σε μια εκ των κατηγοριών της ειδικής αγωγής και τριετή προϋπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α., μόνο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι να υπάρξουν απόφοιτοι του άρθρου 13 του νόμου αυτού.
β) Με διορισμό:
. από τους πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμού κλάδων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής
που διεξάγεται από τον ΑΣΕΠ κατά σειρά επιτυχίας των εχόντων τα ειδικά τυπικά
προσόντα των κλάδων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.
. από τους πίνακες εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν 30 μήνες προϋπηρεσία στην
ειδική Αγωγή σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3235/2004, εφόσον ανταποκρίνονται στις
επιταγές του παρόντος νόμου ως προς τα προσόντα των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
γ) Με απόσπαση
Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, αποσπώνται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν :
. τα προβλεπόμενα προσόντα της περίπτωσης 1α.
. επιμόρφωση - εξειδίκευση στην ειδική αγωγή με ενιαίο πρόγραμμα τουλάχιστον 200 ωρών. Προηγούνται οι έχοντες τις περισσότερες ώρες εξειδίκευσης.
. παιδιά με ειδικές ανάγκες ύστερα από σχετική πιστοποίηση των αρμόδιων διαγνωστικών υπηρεσιών.(γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες)
. προϋπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α. τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους
δ) Με αναπλήρωση
Εφόσον υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται με μετάθεση, διορισμό ή απόσπαση προσλαμβάνονται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν :
. τα προσόντα τοποθέτησης σε ΣΜΕΑ, των περιπτώσεων 1 α, β, γ του άρθρου αυτού.
. τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στο διαγωνισμό για διορισμό στην πρωτοβάθμια ή
δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι εκπαιδευτικοί με αναπηρία, σε ποσοστό
τουλάχιστον 67% που διαπιστώνεται από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή,
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η διαδικασία πρόσληψης τους. Για την τοποθέτηση τους, λαμβάνεται υπόψη το βασικό πτυχίο σπουδών και στη συνέχεια τα ειδικά προσόντα, ώστε να τοποθετούνται στην αντίστοιχη βαθμίδα σύμφωνα με τον κλάδο, την ειδικότητα και την εξειδίκευση τους.

2. Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑ), προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 20 % των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές.

3. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης, της κατ' οίκον διδασκαλίας και της παράλληλης στήριξης, με εισήγηση του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής δύνανται να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο και σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες άλλων σχολείων.

4. Εκπαιδευτικοί που κατέχουν οργανική θέση σε Σ.Μ.Ε.Α. και υπηρετούν σε αυτές και δεν έχουν τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή, έχουν προτεραιότητα συμμετοχής σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης.

5. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μετεκπαιδεύονται στα διδασκαλεία ειδικής αγωγής υποχρεούνται να υπηρετήσουν την ειδική αγωγή τουλάχιστον τέσσερα διδακτικά έτη. Όσοι συμμετέχουν σε
προγράμματα επιμόρφωσης- εξειδίκευσης, οφείλουν να υπηρετήσουν την ειδική αγωγή
τουλάχιστον τρία διδακτικά έτη και κυρίως στον τομέα που εξειδικεύτηκαν.

Άρθρο 8

Κλάδοι Ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και ειδικού προσωπικού ημερήσιας
φροντίδας μαθητών. (ΕΠΗΦ)

1. Για τη στελέχωση των Κ.Δ.Α.Υ., των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προσλαμβάνεται ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ) και προσωπικό ημερήσιας φροντίδας μαθητών Το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από τους παρακάτω κλάδους ειδικοτήτων:
Κλάδος ΠΕ 21 (Θεραπευτών του λόγου)
Κλάδος ΠΕ 22 (Επαγγελματικών Συμβούλων)
Κλάδος ΠΕ 23 (Ψυχολόγων)
Κλάδος ΠΕ 24 (Παιδοψυχιάτρων)
Κλάδος ΠΕ 25 (Σχολικών Νοσηλευτών)
Κλάδος ΠΕ 26 (Θεραπευτών του Λόγου)
Κλάδος ΠΕ 28 (Φυσικοθεραπευτών)
Κλάδος ΠΕ 29 (Εργοθεραπευτών)
Κλάδος ΠΕ 30 (Κοινωνικών Λειτουργών)
Κλάδος ΠΕ 31 α). Εξειδικευμένο στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών
β). Στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών,
γ). Στη νοηματική γλώσσα των κωφών. Κλάδος ΔΕ 1 Ειδικό Προσωπικό Ημερήσιας Φροντίδας.

2. Τυπικά προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό Βαθμό των κλάδων της προηγουμένης
παραγράφου ορίζονται ως εξής.
α)Του κλάδου ΠΕ 21 Θεραπευτών του λόγου: Πτυχίο θεραπευτών του λόγου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή ισότιμο της αλλοδαπής και αναγνώριση επαγγελματικής ισοτιμίας από το ΚΕΣΥ.
β) Του Κλάδου ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων: Πτυχίο του τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών ή Ψυχολογίας ή Κοινωνιολογίας ή Μ.Μ.Ε. και Επικοινωνίας, ή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ή ειδικής αγωγής των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη συμβουλευτική, ή τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή στις ανθρώπινες σχέσεις πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
γ) Του Κλάδου ΠΕ 23 Ψυχολόγων: Πτυχίο τμήματος ψυχολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής με προτίμηση τη σχολική ή παιδαγωγική Ψυχολογία και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Προηγούνται οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη σχολική ψυχολογία ή στην ειδική αγωγή.
δ) Του Κλάδου ΠΕ 24 Παιδοψυχιάτρων : Πτυχίο ιατρικής σχολής της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής με ειδικότητα την Παιδοψυχιατρική.
ε) Του Κλάδου ΠΕ 25 Σχολικών Νοσηλευτών: Πτυχίο νοσηλευτικής, ή επισκεπτών υγείας, ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ της ημεδαπής, ή αντίστοιχο και ισότιμο της αλλοδαπής. Προηγούνται οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στην ειδική αγωγή, ή στην κοινοτική νοσηλευτική ή στη δημόσια υγεία.
στ) Του Κλάδου ΠΕ 26 Θεραπευτών του Λόγου: Πτυχίο θεραπευτών του λόγου Ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής.
Με την ψήφιση του παρόντος, οι προσλήψεις θεραπευτών του λόγου, γίνονται και από τους δυο κλάδους ΠΕ 21 και ΠΕ 26. Οι θέσεις όμως στις σχολικές μονάδες δεν διαχωρίζονται οργανικά και καλύπτονται ενιαία.
ζ) Του Κλάδου ΠΕ 28 Φυσικοθεραπευτών : Πτυχίο τμήματος Φυσικοθεραπευτών ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής.
η) Του Κλάδου ΠΕ 29 Εργοθεραπευτών: Πτυχίο τμήματος Εργοθεραπευτών ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής
θ) Του Κλάδου ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών: Πτυχίο τμήματος κοινωνικής εργασίας ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής.
Για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, απαιτείται και πτυχίο ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ ή πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης της περίπτωσης α', υποπερίπτωση αα' της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002, που χορηγείται από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) παιδαγωγικής επάρκειας. Της προϋπόθεσης απαλλάσσονται όσοι έχουν πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών (παιδαγωγικά τμήματα, τμήματα προσχολικής αγωγής, πρώην παιδαγωγικών ακαδημιών ή σχολών νηπιαγωγών, καθηγητικών σχολών), ή βεβαίωση παιδαγωγικής επάρκειας, ή ανάλογο μεταπτυχιακό τίτλο,
ι) Του Κλάδου ΠΕ 31 Πτυχίο παιδαγωγικών τμημάτων, τομέων ή κατεύθυνσης στην ειδική Αγωγή , ή πτυχίο ανθρωπιστικών ή κοινωνικών επιστημών της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο της αλλοδαπής με μεταπτυχιακή εξειδίκευση:
. Στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών
. Στην κινητικότητα των τυφλών και
. Στη νοηματική γλώσσα των κωφών.
ια) Του κλάδου ΔΕ1 Ειδικού Προσωπικού Ημερήσιας Φροντίδας, προηγούνται οι κάτοχοι πτυχίου προσχολικής αγωγής και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες των Ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (Ι Ε Κ) και ακολουθούν οι κάτοχοι τίτλου σπουδών του τμήματος φροντιστών ή ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες ΤΕΕ Β' κύκλου ή του αντίστοιχου τμήματος επιμελητών κοινωνικής πρόνοιας, ή νηπιοβρεφοκόμων ή βοηθών νοσηλευτών, των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ).
Ο κλάδος ΔΕ1 του Ειδικού Προσωπικού Ημερήσιας Φροντίδας, δεν ανήκει στους κλάδους των εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) των σχολείων, ούτε στον κλάδο ΔΕ διοικητικού προσωπικού. Είναι κλάδος που ασχολείται με τη φροντίδα των μαθητών με αναπηρία στο χώρο του σχολείου. Λαμβάνουν τις αποδοχές των υπαλλήλων ΔΕ και το επίδομα ειδικής αγωγής. Η βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη ακολουθεί αυτή των υπαλλήλων ΔΕ.

3. Οι διορισμοί του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Προσωπικού Ημερήσιας Φροντίδας στις ΣΜΕΑ και τα ΚΔΑΥ, γίνονται ύστερα από προκήρυξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και η επιλογή των διοριστέων γίνεται από ειδικό Συμβούλιο επιλογής που ορίζεται από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και τίθενται στη διάθεση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου (ΠΥΣΕΕΠ) και τοποθετούνται προσωρινά με απόφαση του περιφερειακού Δ/ντή σε κενές οργανικές θέσεις Σ.Μ.Ε.Α. ή Κ.Δ.Α.Υ., ύστερα από πρόταση του ΠΥΣΕΕΠ. Η οριστική τοποθέτηση γίνεται πριν τις νέες μεταθέσεις.
Κατά τους διορισμούς της προηγούμενης παραγράφου προτιμώνται τυφλοί, κωφοί και γενικά άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα διορισμού και μέχρι ποσοστού 20% επί του αριθμού των διοριζομένων από κάθε ειδικότητα.
Στις περιπτώσεις ίδιων προσόντων ή ισοβαθμίας, προηγούνται υποψήφιοι συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού και συζύγων ατόμων με ειδικές ανάγκες.
4. Οι μεταθέσεις των μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού
ημερήσιας φροντίδας μαθητών, από μια περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης σε άλλη, γίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του ΥΣΕΕΠ, και οι μετατιθέμενοι τοποθετούνται σε σχολικές μονάδες ή Κ.Δ.Α.Υ. με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου ΠΥΣΕΕΠ. Οι μεταθέσεις σε Σ.Μ.Ε.Α. ή Κ.Δ.Α.Υ. της ίδιας περιφερειακής Διεύθυνσης γίνονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου ΠΥΣΕΕΠ.
Με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μοριοδότησης των μεταθέσεων.

5. Στις κενές θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Εδικού Προσωπικού Ημερήσιας Φροντίδας (ΕΠΗΦ),των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και των κέντρων διάγνωσης ,αξιολόγησης και υποστήριξης, καθώς και στις περιπτώσεις μακράς απουσίας αυτών ή για κάλυψη εξαιρετικών αναγκών που δεν καλύπτονται με άλλης μορφής τοποθέτηση, (διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση) προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι από τις ειδικότητες που έχουν τα προσόντα διορισμού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για ένα διδακτικό έτος.
Η πρόσληψή τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τον αξιολογικό πίνακα διοριστέων εφόσον αυτός είναι σε ισχύ. Η διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στους προσλαμβανόμενους αναπληρωτές καταβάλλονται οι αποδοχές του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου του οικείου κλάδου. Στους ωρομίσθιους , η ωριαία αποζημίωση τους για μεν τα μέλη του ΕΕΠ είναι αυτή των εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ, για δε του (ΕΠΗΦ) των εκπαιδευτικών ΔΕ. Επίσης καταβάλλεται και η αναλογία του επιδόματος ειδικής αγωγής που αντιστοιχεί στις πραγματοποιηθείσες ώρες απασχόλησης. Η μισθοδοσία τους γίνεται από τις αντίστοιχες διευθύνσεις, στις οποίες υπάγονται οι σχολικές μονάδες που τοποθετούνται ή τα Κ.Δ.Α.Υ. για όσους τοποθετούνται σε αυτά.

6. Η διάταξη του άρθρου 3 παρ. 10 περίπτωση δ εδάφιο α του ν. 2817/2000 επεκτείνεται και στους μη έχοντες πτυχίο ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, τους διορισθέντες πριν την ισχύ του ν. 2817/2000 και έχοντες συνολική υπηρεσία είκοσι και πλέον ετών, χωρίς να δημιουργεί δικαιώματα λήψης
αναδρομικών αποδοχών.

7. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν υφίσταται η ανάγκη για την οποία τοποθετήθηκε μια οποιαδήποτε ειδικότητα από εκπαιδευτικούς, ή του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ή ειδικού προσωπικού ημερήσιας φροντίδας, στις σχολικές δομές της ειδικής αγωγής, δύναται ο περιφερειακός διευθυντής, με εισήγηση του διευθυντή του σχολείου, ή του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής και πρόταση του ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ή ΠΥΣΕΕΠ να τον μετακινήσει προσωρινά σε άλλη σχολική μονάδα που διαπιστώνεται ανάγκη. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να αναθέτει συμπλήρωση ωραρίου σε άλλη σχολική μονάδα, σε Κ.Δ.Α.Υ., ή για στήριξη γονιών ή μαθητών σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, εάν με αιτιολογημένη εισήγηση κριθεί ότι οι περιπτώσεις των μαθητών του σχολείου που υπηρετεί δε δικαιολογούν την πλήρη απασχόληση του σε αυτή.

8. Το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στα συστεγαζόμενα σχολεία εντάσσει υποχρεωτικά στο καθημερινό υποστηρικτικό του πρόγραμμα, τους μαθητές των σχολικών μονάδων που συστεγάζονται, εφόσον ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους πενήντα.

9. Το ωράριο εργασίας, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, που εντάσσεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα ορίζεται στις 25 ώρες, ενώ του ειδικού προσωπικού της ημερήσιας φροντίδας, στις ώρες λειτουργίας της σχολικής μονάδας που υπηρετεί, και δεν ξεπερνά τις τριάντα (30) ώρες.
10. Τα ειδικότερα καθήκοντα του προσωπικού των παραπάνω κλάδων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από εισήγηση Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Άρθρο 9

Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής

1. Η παιδαγωγική καθοδήγηση του προσωπικού που υπηρετεί στις ΣΜΕΑ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αρμοδιότητα των σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής.
Μέχρι την πλήρωση των θέσεων σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η καθοδήγηση του προσωπικού των σχολικών μονάδων της β/βάθμιας Εκπαίδευσης και στα ΕΕΕΕΚ, είναι αρμοδιότητα του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής της περιοχής.
2. Συνιστώνται δέκα έξι (16 ) επιπλέον θέσεις σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής.
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, γίνεται ανακατανομή των εκπαιδευτικών περιφερειών και ορίζονται οι νέες εκπαιδευτικές περιφέρειες αρμοδιότητας των σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής..

Άρθρο 10

Θέματα Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

1. Στο τμήμα Ειδικής Αγωγής του Π.Ι. που ιδρύθηκε με το νόμο 2817/2000, συστήνονται δύο θέσεις συμβούλων ειδικής αγωγής, δύο θέσεις μονίμων παρέδρων, ειδικότητας ειδικής αγωγής και 7 θέσεις παρέδρων με θητεία. Οι ειδικότητες των παρέδρων με θητεία προσδιορίζονται από την προκήρυξη που εκδίδεται για την πλήρωση των κενών θέσεων.
Για το διορισμό στις θέσεις συμβούλων και μόνιμων παρέδρων απαιτείται πτυχίο τμήματος Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με διδακτορικό συναφές με το αντικείμενο της θέσης, τριετής προϋπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α. και μία τουλάχιστον διετή θητεία στελέχους στην ειδική αγωγή.
Για το διορισμό στις θέσεις παρέδρων με θητεία απαιτείται πτυχίο τμήματος πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής, με μετεκπαίδευση διετούς διάρκειας στην ειδική αγωγή, στα διδασκαλεία των πανεπιστημίων ή σε αντίστοιχα της αλλοδαπής και μεταπτυχιακές σπουδές ειδικής αγωγής καθώς και πενταετής προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή. Για τα λοιπά προσόντα και τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την πλήρωση θέσεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση της μετεκπαίδευσης και των μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και η προϋπηρεσία σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.
Στην προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων συμβούλου και μονίμου παρέδρου ορίζεται ότι οι επιλεγόμενοι πρέπει να έχουν διαφορετικές ειδικεύσεις. Για την πλήρωση των συνιστώμενων θέσεων έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 25 και 26 του ν. 1566/1985, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

2. Στις συνεδριάσεις του τμήματος ειδικής Αγωγής εκτός των εκπροσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 20 του άρθρου 2 του ν. 2817/2000 μετέχει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, ένας σχολικός σύμβουλος ειδικής αγωγής και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Ατόμων με Μαθησιακές Δυσκολίες (ΠΟΕΓΑΜΔ).

Άρθρο 11

Θέματα υπηρεσιακών συμβουλίων

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται το ΥΣΕΕΠ που αποτελείται:
α) από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναπληρούμενο από τον Αντιπρόεδρο του ίδιου Συμβουλίου.
β) από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναπληρούμενο από τον Αντιπρόεδρο του ίδιου Συμβουλίου.
γ) από έναν σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής, αναπληρούμενο από άλλο σχολικό σύμβουλο ή προϊστάμενο ΚΔΑΥ.
δ) από δύο αιρετά μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής, αναπληρούμενα από αναπληρωματικά αιρετά μέλη.
Όταν το ΥΣΕΕΠ εξετάζει θέματα επιλογής ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού προσωπικού ημερήσιας φροντίδας, καθώς και ορισμού Προϊσταμένων των Κ.Δ.Α.Υ., συνεδριάζει υπό την προεδρία του προέδρου του τμήματος ειδικής αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο οποίος αναπληρώνεται από μέλος ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο την ειδική αγωγή.

2. Το ΠΥΣΕΕΠ είναι πενταμελές και αποτελείται από:
α) Έναν Δ/ντή Α/θμιας εκπαίδευσης αναπληρούμενο από άλλο Δ/ντη ή προϊστάμενο γραφείου Α/θμιας Εκπαίδευσης.
β) Έναν Δ/ντή Β/θμιας εκπαίδευσης αναπληρούμενο από άλλο Δ/ντη ή προϊστάμενο γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης.
γ) Έναν σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής αναπληρούμενο από άλλο σχολικό σύμβουλο ή προϊστάμενο Κ.Δ.Α.Υ.
δ) Δυο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους του ΕΕΠ αναπληρούμενους από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη. Όταν εξετάζονται θέματα που αφορούν το Ειδικό βοηθητικό προσωπικό συμμετέχει στις συνεδριάσεις και ένας εκπρόσωπος του κλάδου τους.

3. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος ορίζονται με την απόφαση της συγκρότησης εκ των υπό τα στοιχεία α και β τακτικών μελών του ΠΥΣΕΕΠ. Γραμματέας και αναπληρωτής αυτού ορίζονται υπάλληλοι που υπηρετούν στην περιφερειακή Δ/νση. Τα θέματα στο ΠΥΣΕΕΠ εισηγείται ο προϊστάμενος του τμήματος διοίκησης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Άρθρο 12

Αποζημιώσεις-Επιδόματα

1. Η παράγραφος 1β του άρθρου 13 του ν. 3205/2003 συμπληρώνεται με τη φράση «Προϊστάμενοι των ΚΔΑΥ». Τυχόν καταβληθέντα δεν αναζητούνται.

2. Η παράγραφος 12β του άρθρου 8 του ν.3205/2003 συμπληρώνεται με τη φράση «και στο
εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΚΔΑΥ».

3. Το μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται για τους Διευθυντές τετραθέσιων και
πάνω σχολείων καταβάλλεται και στους Διευθυντές των ΕΕΕΕΚ (άρθρο 13 παρ.1β "ΐν" του ν.
3205/2003).

4. Τα μηνιαία επιδόματα της παρ. 10α και 12β του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 καταβάλλονται
και στον Προϊστάμενο εκπαιδευτικό της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

5. Οι πιστώσεις για τις δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού των Κ.Δ.Α.Υ. εγγράφονται στον
προϋπολογισμό του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου προϊσταμένου των Κ.Δ.Α.Υ.

Άρθρο 13

Φορείς Μετεκπαίδευσης

Ιδρύονται φορείς μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχοι με τα Διδασκαλεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπαγόμενοι στα τμήματα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας -Κοινωνικών Σπουδών. Στους φορείς αυτούς εφαρμόζονται προγράμματα διετούς μετεκπαίδευσης και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που προορίζονται να διδάξουν στις δομές ειδικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή να στελεχώσουν τα Κ.Δ.Α.Υ. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων αυτών.

Άρθρο 14

Σύσταση θέσεων και ένταξη προσωπικού στη ΣΜΕΑ των εγκαταστάσεων της Εταιρίας
Προστασίας Σπαστικών

1. Το Ειδικό Εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που ιδρύθηκε με
την αριθμ. Πρωτ. 89812/Γ6/3.9.2004 κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και
Θρησκευμάτων και των Υφυπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 1400/τεύχος Β713.9/2004) λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών (Ε.Π.Σ) στην Αργυρούπολη Αττικής

2. Για τη στελέχωση του Ειδικού Σχολείου της προηγούμενης παραγράφου συστήνονται τρεις (3) θέσεις Προσωπικού ημερήσιας φροντίδας μαθητών και έξι (6) θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους ως ακολούθως:
i. έξι (6) θέσεις Ειδικού Προσωπικού Ημερήσιας Φροντίδας
ii. Δύο (2) θέσεις Φυσιοθεραπευτών
iii. Μία (1) θέση Εργοθεραπευτή
iv. Μία (1) θέση Θεραπευτή του Λόγου
v. Μία (1) θέση Ψυχολόγου
vi. Μία (1) θέση Κοινωνικού Λειτουργού

3. Μέλη του προσωπικού της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες αντίστοιχες με το έργο του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού προσωπικού ημερήσιας φροντίδας στους εξυπηρετούμενους από την Ε.Π.Σ, μπορούν να εντάσσονται, ύστερα από αίτησή τους, στις θέσεις προσωπικού οι οποίες συνιστώνται με την παράγραφο 2 του παρόντος, εφόσον διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι για την ένταξη είναι περισσότεροι για κάθε μία από τις συνιστώμενες θέσεις, προτιμώνται όσοι έχουν μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας.

4. Ο διορισμός, η μετάταξη και η κατά την προηγούμενη παράγραφο ένταξη προσωπικού στις συνιστώμενες με την παράγραφο 2 του παρόντος οργανικές θέσεις του Ειδικού Σχολείου της ΕΠΣ γίνεται, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, με κοινή απόφαση των Υπουργών ΥΠΕΠΘ και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΥΣΕΕΠ).

5. Όσοι διορίζονται, μετατάσσονται ή εντάσσονται στις συνιστώμενες με την παρ. 2 του
παρόντος οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Με την απόφαση διορισμού, μετάταξης ή ένταξης τους, κατατάσσονται σε μισθολογικά κλιμάκια του Ν.3205/2003 (ΦΕΚ 297 τ.Α) ύστερα από σχετική πρόταση του ΥΣΕΕΠ, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά των διατάξεων του άρθρου 22 του εν λόγω νόμου.
Αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τα θέματα υπηρεσιακής τους κατάστασης είναι το ΥΣΕΕΠ.

Άρθρο 15

Ρύθμιση εκκλησιαστικών θεμάτων

1. Από τις θέσεις που συστάθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 1399/1973 (ΦΕΚ112 τ.Α) μεταφέρονται από την ιερά Μητρόπολη Ρόδου στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης, μια θέση Διακόνου και μια Ιεροκήρυκα η οποία μετατρέπεται σε θέση λαϊκού υπαλλήλου Κλάδου ΠΕ Διοικητικού.

2. Από τις υφιστάμενες θέσεις διακόνων, που έχουν συσταθεί με το Ν. Δ. 1398/1973 (ΦΕΚ 112 Α') για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και με το Ν. Δ. 1399 /1973 (ΦΕΚ 112 Α) για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις Κρήτης και Δωδεκανήσου, μετατρέπονται σε Θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, με αντίστοιχη μείωση των Θέσεων των διακόνων, έξι (6) θέσεις για τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δύο (2) Θέσεις για τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης, ως εξής:
Α) Για την Εκκλησία της Ελλάδος:
α) μια (1) θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού σε θέση Κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή Οικονομικού,
β) μία (1) Θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Γυθείου και Οιτύλου σε θέση Κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή Οικονομικού,
γ) μία (1) Θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης, σε θέση Κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.
δ) μία (1) Θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας σε θέση Κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή Οικονομικού,
ε) μία (1) θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας σε θέση Κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή Οικονομικού,
στ) μία (1) Θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου. σε θέση Κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
Β) Για την Εκκλησία της Κρήτης:
Δύο (2) Θέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων σε θέσεις Κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
Για το προσωπικό που Θα προσληφθεί στις παραπάνω θέσεις, ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν. 1476/1984 ( ΦΕΚ 136 Α').

 


Άρθρο 16

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις

1. Του ν. 2817/2000 ΦΕΚ 78/τ.Α/14-3-2000.
του άρθρου 1 παράγραφοι 1,2,3,4,5,9.10.11,12,13, της 15 (περιπτώσεις β΄ και στ΄)και 19.
του άρθρου 2 παράγραφοι 5,7,8,15 και 17.
του άρθρου 3 παράγραφος 5 (περίπτωση γ) 6 και 7
του άρθρου 4 το Κεφ. Α

2. Του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267 τΑ)
του άρθρου 2 παράγραφοι 3,4,5,6,7 (περιπτώσεις δ,ε,ζ,η θ, ι) και 8

3. Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική που ρυθμίζει κατά διάφορο τρόπο τα θέματα που ρυθμίζονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου

Άρθρο 17

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.