Πρόταση Βερέμη για πέντε χρόνια Δημοτικό, τέσσερα χρόνια Λύκειο
Ένα επιπλέον έτος στο τέλος του Λυκείου -το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα είδος «εθνικού φροντιστηρίου» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση- και ένα λιγότερο στο Δημοτικό Σχολείο, προτείνει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Βερέμης.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς να υπάρχει ένα τελικό συμπέρασμα.
Ο Θ.Βερέμης ανέφερε ότι μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων είναι να συνυπολογίζεται το Νηπιαγωγείο στα έξι χρόνια του Δημοτικού, ώστε ο χρόνος που θα αφαιρεθεί από το Δημοτικό να προστεθεί στο Γυμνάσιο - Λύκειο ή μετά το Λύκειο. Άλλη λύση, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη είναι ο χρόνος αυτός να αποτελέσει το πρώτο από τα τέσσερα χρόνια του Πανεπιστημίου ή τα πέντε του Πολυτεχνείου.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σημειώνει ότι οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο μέσα στο ΕΣΥΠ, στο οποίο εκπροσωπούνται πολλοί φορείς και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στο διάλογο.
Όπως αποκάλυψε το Μega, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι κατ' αρχήν αρνητική στην πρόταση αυτή, που συνδυάζεται με την καθιέρωση ενός προπαρασκευαστικού έτους για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, οι υποψήφιοι φοιτητές θα αξιολογούνται ως προς την καταλληλότητά τους για τη συνέχιση των σπουδών τους.
Παράλληλα με αυτά τα μέτρα, η πρόταση του κ. Βερέμη περιλαμβάνει και την δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Εξετάσεων, στα πρότυπα του Βρετανικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα έχουν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ωστόσο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ο διάλογος για τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναμένεται να αρχίσει το Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποστείλει προσκλήσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι ανοικτή, η διαδικασία του δημόσιου διαλόγου θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, ενώ πιθανότατα οι αλλαγές δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ως χρόνος εφαρμογής των αλλαγών πρόκειται να οριστεί η επόμενη τετραετία.
Αθήνα 8/8/2008 ΑΠΕ