Αϊ-Στράτης: Ηρωες καθηγητές και φαντάσματα

 

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

 

 

Δέκα μαθητές όλοι κι όλοι φοιτούν στον Αϊ-Στράτη των σχεδόν 230 κατοίκων, σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Το ελληνικό κράτος έχει διορίσει για την εκπαίδευσή τους 41 καθηγητές. Εξ αυτών, 3 ή 4 είναι καθηγητές Αγγλικής, άλλοι τόσοι γυμναστές και περίπου 5-6 είναι καθηγητές Πληροφορικής. Βεβαίως, αυτά στη θεωρία, διότι στην πράξη απ'τους 41 καθηγητές οι 30 είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα ή κάπου αλλού.

Το παράδοξο είναι ότι «καθηγητές-φαντάσματα», που υποτίθεται ότι υπηρετούν στον «δυσπρόσιτο» Αϊ-Στράτη, παίρνουν και bonus τα 12 μόρια ανά σχολική χρονιά, παρότι είναι αλλού αποσπασμένοι. Το γεγονός έχει εξοργίσει τους 11 καθηγητές που πράγματι υπηρετούν στο μικρονήσι, που έστειλαν χθες φωτογραφία διεκδικώντας ισοπολιτεία.

Στη φωτογραφία εικονίζονται οι 9 από τους 11 πραγματικούς ακρίτες καθηγητές και τα... φαντάσματα, που έχουν ήδη αποσπαστεί ή επίκειται η απόσπασή τους σε άλλες υπηρεσίες. Ηδη από τους 16 εκπαιδευτικούς που πρόσφατα μετατέθηκαν στον Αϊ-Στράτη, οι 15 έχουν ήδη κάνει αίτηση απόσπασης και επίκειται η αίτηση και του 16ου!

Λίγο πριν από τα εγκαίνια του Μουσείου Δημοκρατίας του Αϊ-Στράτη από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο, οι καθηγητές που υπηρετούν στο Γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις του νησιού με υπόμνημά τους, που τελικά δεν τους επιτράπηκε να δώσουν στον Κ. Καραμανλή, ζητούσαν το αυτονόητο: να μην παίρνουν τα μόρια του δυσπρόσιτου όσοι εκπαιδευτικοί δεν υπηρετούν πραγματικά στο νησί.

Στις 5 Απριλίου εμφανίστηκαν ακόμη 16 μεταθέσεις καθηγητών για το σχολείο του μικρονησιού. Η γνωστοποίηση της απόσπασής τους προτού καν εμφανιστούν στον Αϊ-Στράτη έκανε την ΕΛΜΕ Λήμνου να διαμαρτυρηθεί «για την αδικία εις βάρος των καθηγητών που υπηρετούν στον Αγιο Ευστράτιο και σε παρόμοια δυσπρόσιτα νησιά. Μέχρι πότε θα υπάρχουν "καθηγητές-φαντάσματα" με τις μονάδες για δυσμενείς συνθήκες εξασφαλισμένες, παρ' όλο που ουδέποτε εργάστηκαν στο νησί;»

Η ΕΛΜΕ Λήμνου ζητεί να αρθεί το καθεστώς μοριοδότησης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε κρατικές υπηρεσίες, διευθύνσεις, γραφεία, οργανισμούς, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται αλλαγές στον νόμο. Οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου του φορέα απόσπασης, όπως είναι και η πάγια θέση της ΟΛΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ πριν ακόμη ανακοινωθούν οι νέες μεταθέσεις, υπήρξε παρέμβαση για το θέμα από τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνο Καμμένο, στον υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος ζήτησε ό,τι και οι καθηγητές του Αϊ-Στράτη: να μη συνεχιστεί η αδικία της μοριοδότησης εκπαιδευτικών, που θεωρητικά μόνο υπηρετούν στα μικρονήσια, ενώ στην πραγματικότητα είναι αποσπασμένοι σε άλλες περιοχές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/05/2008

 

Σχόλιο 1: Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σχετικά με τα δυσπρόσιτα και τις αποσπάσεις!!!

Σχόλιο 2: Να μην ξεχνάμε ότι αυτά τα μόρια τα διατηρούμε για όλο τον εργασιακό βίο!!!

Σχόλιο 3: Εδώ και πολλά χρόνια και οι δυο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ζητούν την κατάργηση αυτής του αίσχους, άλλα δεν εισακούονται.