Πολýτιμες πληροφορßες που αφοροýν μια λßγο πολý Üγνωστη πτυχÞ της αθηναúκÞς ιστορßας Ýρχεται να δþσει η Ýκθεση «Η ΑθÞνα την ΟθωμανικÞ περßοδο, 1458-1833», που διοργανþνει η ΓεννÜδειος ΒιβλιοθÞκη της ΑμερικανικÞς ΣχολÞς Κλασικþν Σπουδþν (ΑΣΚΣΑ), στην ΑθÞνα, απü 10 Φεβρουαρßου Ýως 30 Ιουνßου 2015.
Πþς Þταν η ΑθÞνα την Τουρκοκρατßα; Με τι ασχολοýνταν οι κÜτοικοß της, ¸λληνες και Τοýρκοι, πþς συμβßωναν, ποια η σχÝση τους με τα αρχαßα κατÜλοιπα του κλασικοý παρελθüντος της πüλης;
ΠεριηγητικÜ βιβλßα, Ýργα τÝχνης και τοπογραφικÝς απεικονßσεις απü τις συλλογÝς της Γενναδεßου και των αρχεßων της ΑΣΚΣΑ, καθþς και αρχαιολογικÜ ευρÞματα απü τις ανασκαφÝς στην Αρχαßα ΑγορÜ, συνθÝτουν το αφιÝρωμα, που δεν περιορßζεται στην παρουσßαση των εκθεμÜτων. ΔιαλÝξεις, ξεναγÞσεις και παραστÜσεις Καραγκιüζη, εßναι μερικÝς απü τις εκδηλþσεις που Ýχουν προγραμματιστεß, ενþ με ιδιαßτερο ενδιαφÝρον αναμÝνεται, στις 23 και 24 Απριλßου, το συνÝδριο με γενικü τßτλο «The Topography of Ottoman Athens. Archaeology and Travel» που θα λÜβει χþρα στο αμφιθÝατρο της ΑΣΚΣΑ Cotsen Hall.
«ΦÝρνουμε σε αντιστοιχßα υλικÜ αντικεßμενα της οθωμανικÞς περιüδου, üπως κεραμικÜ και νομßσματα, τα οποßα βρÝθηκαν στην Αρχαßα ΑγορÜ, με τις εικüνες και τα κεßμενα των περιηγητþν. Επßσης, εκτüς απü τους ξÝνους περιηγητÝς, γßνεται και μια αντιστοιχßα με ¸λληνες λüγιους της εποχÞς, ιδιαßτερα με τον ΜπενιζÝλο, του οποßου το σπßτι -Ýνα μνημειþδες πρüτυπο οθωμανικÞς αρχιτεκτονικÞς των αρχþν του 16ου αιþνα- Ýχει ανακαινιστεß στην ΠλÜκα», αναφÝρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλßκη ΑσβεστÜ, που επιμελεßται την Ýκθεση μαζß με τη διευθýντρια της Γενναδεßου ΒιβλιοθÞκης, Μαρßα Γεωργοποýλου, η οποßα εßχε και την ιδÝα αυτÞς της αντιστοιχßας.
Η καθημερινÞ ζωÞ των κατοßκων της ΑθÞνας, το ενδιαφÝρον των επισκεπτþν για τις αρχαιüτητες και η σπουδαιüτητα των ανασκαφþν στην Αρχαßα ΑγορÜ, που αποκÜλυψαν τα κατÜλοιπα της κλασικÞς/ ρωμαúκÞς/ βυζαντινÞς και οθωμανικÞς πüλης, καλýπτουν Ýνα μεγÜλο μÝρος των θεματικþν ενοτÞτων της Ýκθεσης.
«ΥπÜρχουν θεματικÝς ενüτητες για τις αρχαιüτητες και τα μνημεßα, που πολλÝς φορÝς επαναχρησιμοποιοýνται απü τους κατοßκους, ¸λληνες και Τοýρκους -εßναι γνωστü üτι ο Παρθενþνας γßνεται τζαμß την περßοδο αυτÞ- την αρχιτεκτονικÞ σπιτιþν Þ συνοικιþν, τους ορθüδοξους ναοýς, τα μοναστÞρια των Καπουτσßνων, τα τζαμιÜ, τις κρÞνες. ¶λλη ενüτητα αναφÝρεται στον παραγωγικü χþρο και το εμπορικü κÝντρο στην αγορÜ, üπου πωλοýνταν κρασß, λÜδι, κεραμικÜ, μÝλι, σýμφωνα και με τις εικüνες που υπÜρχουν απü την περιοχÞ. ΥπÜρχουν αρκετÜ στοιχεßα για την οθωμανικÞ ΑθÞνα, τα οποßα Ýχουν εξερευνηθεß- πÜντα, üμως, εßναι αστεßρευτη η ανÜγνωση που μπορεß να γßνει σε αυτÜ», προσθÝτει η κ. ΑσβεστÜ.
Την ημÝρα των εγκαινßων θα μιλÞσει ο Τζον ΜακΚαμπ (John McK Camp II), διευθυντÞς των ανασκαφþν στην Αρχαßα ΑγορÜ των Αθηνþν της ΑΣΚΣΑ, με θÝμα «Ο Ντüντγουελ και η οθωμανικÞ ΑθÞνα, 1805» («Dodwell and Ottoman Athens, 1805»), ενþ την ΤετÜρτη, 11 Φεβρουαρßου, στις 12:00 το μεσημÝρι, θα γßνει ξενÜγηση στην αßθουσα Τσοýτσου του Μουσεßου της Πüλεως των Αθηνþν απü τη διευθýντρια του Μουσεßου ΑγλαÀα Αρχοντßδου και τον ιστορικü- αρχαιολüγο δρ Λεωνßδα Αργυρü, στο πλαßσιο των εκδηλþσεων που οργανþνονται απü τη ΓεννÜδειο ΒιβλιοθÞκη με συμμετοχÞ του Μουσεßου.
|