Ä. ÓáíôéîÞò: ¼÷é ðéá êïýñåìá ÷ñÝïõò áëëÜ ïìüëïãá óôï ÄéçíåêÝò

Âáóßëçò Öïõñôïýíçò

Τρßτη 3 Öåâñïõáñßïõ 2015

www.fourtounis.grΟ üρος Ομüλογα στο ΔιηνεκÝς -perpetual bond- εßναι Üγνωστος για τους περισσüτερους. Τα επανÝφερε στην επικαιρüτητα ο ΓιÜνης ΒαρουφÜκης, Ýκανε λüγο γι’ αυτÜ πριν υπουργοποιηθεß σε διÜφορα διεθνÞ ΜΜΕ, üπως το Bloomberg και τα πρüτεινε και χθες κατÜ τις συνομιλßες που εßχε με τον Βρετανü ομüλογü του, George Osborne.

Τι εßναι τα συγκεκριμÝνα ομüλογα που θα αντικαταστÞσουν το κοýρεμα
Σýμφωνα με την Investopedia πρüκειται για Ýνα ομüλογο χωρßς ημερομηνßα λÞξης και επß το ελληνικüτερον ονομÜζονται “ομüλογα στο διηνεκÝς“. Τα perpetual bonds δεν εßναι εξαγορÜσιμα, αλλÜ πληρþνουν Ýνα σταθερü επιτüκιο για πÜντα. ΔηλαδÞ, το βασικü χαρακτηριστικü τους εßναι üτι επειδÞ εßναι στο διηνεκÝς δεν υπÜρχει αποπληρωμÞ κεφαλαßου, αλλÜ μüνο καταβολÞ τüκων.Επßσης, üπως εξηγεß σε Üρθρο του στο http://www.7imeres.gr/, ο οικονομολüγος ΔημÞτρης ΣαντιξÞς, ο δανειζüμενος Ýχει τη δυνατüτητα να ανακαλÝσει το ομüλογο μετÜ απü συγκεκριμÝνη περßοδο (ιδιαßτερα σε φÜσεις μεßωσης των επιτοκßων διεθνþς), ενþ προβλÝπεται συμβατικÜ περαιτÝρω αýξηση του επιτοκßου μετÜ απü συγκεκριμÝνα χρονικÜ διαστÞματα. Το βρετανικü υπουργεßο Οικονομικþν εßχε εκδþσει τÝτοια ομüλογα με στüχο να αποπληρþσει μικρüτερες εκδüσεις ομολüγων που εßχαν χρησιμοποιηθεß για να χρηματοδοτÞσουν τους Ναπολεüντειους ΠολÝμους το 1814. ΟρισμÝνοι οικονομικοß κýκλοι θεωροýν üτι τα perpetuals μπορεß να αποδειχθοýν αποτελεσματικÜ üπλα για τις κυβερνÞσεις που θÝλουν αν αποφýγουν τα κüστη αναχρηματοδüτησης που σχετßζονται με την Ýκδοση ομολüγων με ημερομηνßα λÞξης.

Το διαφωτιστικü Üρθρο του οικονομολüγου ΔημÞτρη ΣαντιξÞ
«ΕπειδÞ αναφÝρθηκε (Σ.Σ. απü τον κ. ΓιÜνη ΒαρουφÜκη σε τηλεοπτικÞ συζÞτηση) η ιδÝα χρησιμοποßησης ομüλογων στο διηνεκÝς (perpetual bonds) για το δανεισμü της χþρας, σκÝφθηκα να γρÜψω αυτü το Üρθρο για καλýτερη γνþση των δεδομÝνων και των επιλογþν χρηματοδüτησης.
Ας πÜρουμε τα πρÜγματα με τη σειρÜ.. τεχνοκρατικÜ… ¼χι ως πολιτικÞ κουβÝντα...

Πρþτη φορÜ στη Βρετανßα το 1752
Τα ομüλογα στο διηνεκÝς εμφανßστηκαν ως μορφÞ κρατικÞς χρηματοδüτησης για πρþτη φορÜ το 1752 στην Μ. Βρετανßα, με στüχο τη μεßωση του κüστους εξυπηρÝτησης του Εθνικοý χρÝους. Το βασικü χαρακτηριστικü του ομολüγου εßναι üτι επειδÞ εßναι στο διηνεκÝς δεν υπÜρχει αποπληρωμÞ κεφαλαßου, αλλÜ μüνο καταβολÞ τüκων. Επßσης ο δανειζüμενος Ýχει τη δυνατüτητα να ανακαλÝσει το ομüλογο μετÜ απü συγκεκριμÝνη περßοδο (ιδιαßτερα σε φÜσεις μεßωσης των επιτοκßων διεθνþς) και τÝλος προβλÝπεται συμβατικÜ περαιτÝρω αýξηση του επιτοκßου μετÜ απü συγκεκριμÝνα χρονικÜ διαστÞματα.

¸χουν υψηλü επιτüκιο
¼μως η χρηματοδüτηση αυτÞ εßχε συγκριτικÜ υψηλü επιτüκιο, καθþς η Ýλλειψη χρονικÞς διÜρκειας και οι κßνδυνοι που σχετßζονται με αυτÞν, απαιτοýν απü την πλευρÜ των επενδυτþν πολý μεγαλýτερο επιτüκιο. ¸τσι αυτü που φαßνεται αρχικÜ και επιφανειακÜ πιο βολικü, στην πραγματικüτητα, εßναι Ýνας ακριβüς τρüπος χρηματοδüτησης. Ως συνÝπεια των παραπÜνω, τα ομüλογα αυτÜ, αφοý χρησιμοποιÞθηκαν στη ΜεγÜλη Βρετανßα κατÜ το πρþτο Παγκüσμιο Πüλεμο, σε περßοδο ΕθνικÞς Ýξαρσης, Ýπαψαν ουσιαστικÜ πλÝον να χρησιμοποιοýνται απü κρÜτη, καθþς Þταν φθηνüτερο να χρηματοδοτοýνται σε συντομüτερες περιüδους.
Ταυτüχρονα οι επενδυτÝς απÝφευγαν μια σειρÜ απü Üλλους σοβαροýς κινδýνους π.χ. η πιθανüτητα Ýνα κρÜτος να μην υπÜρχει στο μÝλλον. ¸τσι, επικρÜτησαν τα ομüλογα συντομüτερης διÜρκειας, δηλαδÞ τριετÞ, πενταετÞ, δεκαετÞ και maximum τριακονταετÞ σε πιο προηγμÝνες και ασφαλεßς οικονομßες. ΒÝβαια υπÞρχαν κÜποιες χρονικÝς στιγμÝς που εßδαμε Ýνα πολý μικρü τÝτοιο ομüλογο π.χ. στο ΚαναδÜ το 1936 κι Ýνα επßσης μικρü, 100 χρüνων ομüλογο απü το Μεξικü, ýψους μüνο 1.6 δις δολαρßων το 2014.

ΠοιÝς χþρες χρησιμοποιοýν ομüλογα στο διηνεκÝς
¼μως τα ομüλογα στο διηνεκÝς συνεχßζουν να υπÜρχουν ως τρüπος χρηματοδüτησης εταιρειþν και τα τελευταßα χρüνια βρÞκαν λßγο πιο πρüσφορο Ýδαφος. Χρησιμοποιοýνται κυρßως απü εταιρεßες σε μÝτρια η δýσκολη οικονομικÞ κατÜσταση, συνÞθως σε Ινδßα, ΙνδονÞσια και Κßνα, εßναι για ποσÜ μικρüτερα του ενüς δις δολαρßων και Ýχουν ως βασικü χαρακτηριστικü το πολý υψηλü επιτüκιο, συνÞθως Üνω του 10%. Με αυτüν τον τρüπο, και οι επενδυτÝς Ýχουν μεγαλýτερες αποδüσεις και οι εταιρεßες αποφεýγουν να αποπληρþνουν κεφÜλαιο για κÜποια δýσκολα για αυτÝς χρüνια, ευελπιστþντας, και οι δυο πλευρÝς, üτι σε μερικÜ χρüνια οι εταιρεßες θα ανακαλÝσουν τα ομüλογα, κÜνοντας αναχρηματοδüτηση, σε μια περßοδο μεßωσης επιτοκßων στις αγορÝς. Τüτε οι μεν εταιρεßες θα πÜψουν να πληρþνουν τα υψηλÜ επιτüκια και θα αποφýγουν την περαιτÝρω συμβατικÞ αýξησÞ τους, ενþ οι επενδυτÝς απü την πλευρÜ τους, αφοý Ýχουν καρπωθεß τα υψηλÜ επιτüκια για μια περßοδο, θα αποφýγουν τους διαφüρους κßνδυνους που αυξÜνονται συνÞθως σε βÜθος χρüνου π.χ. χρεωκοπßας κλπ.

ΣυμπερασματικÜ:
1.Ενþ θεωρητικÜ ο τρüπος αυτüς χρηματοδüτησης υπÜρχει, στην πρÜξη ουσιαστικÜ δεν χρησιμοποιεßται απü κρÜτη. Στην περßπτωση της ΕλλÜδας, üταν το δεκαετÝς ομüλογο εßναι σÞμερα Üνω του 10%, ενσωματþνοντας τον κßνδυνο χρεωκοπßας και Grexit και η χþρα εßναι σε μια δýσκολη φÜση στις σχÝσεις της με την Ευρþπη, μια τÝτοια χρηματοδüτηση θα Þταν στην πρÜξη ανÝφικτη. Το επιτüκιο που θα απαιτεßτο απü τις αγορÝς εßτε θα Þταν πολý υψηλü εßτε δεν θα υπÞρχε καθüλου ενδιαφÝρον απü την πλευρÜ τους και σε κÜθε περßπτωση αυτü θα Þταν μüνο για Ýνα εξαιρετικÜ μικρü ποσü.
2. ´¼ταν τα δÜνεια που η Ευρþπη Ýχει δþσει στην ΕλλÜδα εßναι μακρÜς διαρκεßας (το 142.0 δις δÜνειο απü EFSF Ýχει διÜρκεια 26 χρüνια, με περßοδο χÜριτος μÝχρι το 2022), με πολý μικρü επιτüκιο 1.8% και üταν Üλλωστε υπÜρχει σαφþς η δυνατüτητα περαιτÝρω επιμÞκυνσης των δανεßων και μεßωσης του επιτοκßου στο πλαßσιο μιας συμφωνßας με τους δανειστÝς, μÜλλον ο τρüπος αυτüς χρηματοδüτησης εßναι Üνευ ιδιαßτερης και πρακτικÞς ουσßας.