Δημοσßευμα Üποψης του πρακτορεßου Bloomberg αναφÝρει πως η θÝση του ¸λληνα πρωθυπουργοý ΑλÝξη Τσßπρα üτι πρÝπει να συγκληθεß μßα «ευρωπαúκÞ διÜσκεψη χρÝους» για τη μεßωση των εξουθενωτικþν βαρþν που αντιμετωπßζει η ΕλλÜδα και Üλλες χþρες που Ýχουν πληγεß πολý απü την κρßση εßναι λογικÞ.
«Το χρÝος της ΕλλÜδας Ýχει Þδη ελαφρυνθεß κÜπως, αλλÜ üχι αρκετÜ, για να γßνει βιþσιμη η δημοσιονομικÞ της κατÜσταση. Ο Τσßπρας ζητÜ μßα διαγραφÞ του κατÜ το Ýνα τρßτο περßπου» αναφÝρει το Üρθρο, που επισημαßνει üτι «υπÜρχει πληθþρα ιστορικþν παραδειγμÜτων για μßα ελÜφρυνση αυτÞς της κλßμακας».
¸να τÝτοιο ιστορικü παρÜδειγμα θα Ýπρεπε να Ýχει ιδιαßτερη απÞχηση στους Γερμανοýς αξιωματοýχους που εßναι απü τους πιο σταθεροýς αντιπÜλους μßας περαιτÝρω ελÜφρυνσης του χρÝους, αναφÝρει το Üρθρο. «ΜετÜ τον Δεýτερο Παγκüσμιο Πüλεμο, οι πιστωτÝς της Γερμανßας αναγνþρισαν üτι η πλÞρης αποπληρωμÞ των χρεþν της χþρας θα Ýκανε πιο δýσκολη την ανÜκαμψη της οικονομßας της και θα μποροýσε να αποσταθεροποιÞσει üλη την Ευρþπη. Το 1953, συμφþνησαν να διαγρÜψουν περßπου το 50% των χρεþν της ΔυτικÞς Γερμανßας και να προβλÝψουν την εξυπηρÝτηση του υπüλοιπου, ανÜλογα με τις οικονομικÝς επιδüσεις της. Οι πιστþτριες χþρες αναγνþρισαν τüτε üτι η ελÜφρυνση του χρÝους Þταν προς το συμφÝρον τους».
ΣÞμερα, αναφÝρει το Bloomberg, η Γερμανßα αντιτßθεται στη διαγραφÞ χρεþν και επιμÝνει στην εφαρμογÞ αυστηρÞς δημοσιονομικÞς λιτüτητας, επειδÞ ανησυχεß üτι μßα περαιτÝρω ελÜφρυνση του χρÝους θα ενθÜρρυνε τις σπατÜλες. «Τα αποτελÝσματα εßναι καταστροφικÜ. Στην ΕλλÜδα, ο Ýνας στους τÝσσερις εßναι Üνεργος και - με βÜση μßα εκτßμηση - σχεδüν ο μισüς πληθυσμüς εßναι τþρα σε κατÜσταση φτþχειας». ΑυτÞ η επιβαλλüμενη οικονομικÞ ταλαιπωρßα δεν βελτιþνει την ικανüτητα των χωρþν να αποπληρþνουν τα χρÝη τους Þ να βοηθοýν τις προοπτικÝς της οικονομßας της ΕΕ, αναφÝρει το Bloomberg, προσθÝτοντας: «ΠαρÜ τις μειþσεις δαπανþν και τις αυξÞσεις φüρων, η ΕλλÜδα, η Ιταλßα, η Πορτογαλßα, η Ισπανßα, ακüμη και η Γαλλßα, δεν θα εßναι σε θÝση να μειþσουν το χρÝος τους στο επιτρεπüμενο ανþτατο üριο του 60% του ΑΕΠ τους στο ορατü μÝλλον».
Η διαγραφÞ χρÝους, που θα συνδÝεται με οικονομικÝς μεταρρυθμßσεις για την ανÜπτυξη, θα βοηθοýσε, τονßζει το Üρθρο. «Σε κÜποιες χþρες, το κüστος της εξυπηρÝτησης του χρÝους υπερβαßνει το 10% των κρατικþν δαπανþν. ΚÜποια απü τα χρÞματα αυτÜ θα Þταν καλýτερο να χρησιμοποιηθοýν για δαπÜνες που θα αýξαναν την απασχüληση. Η υψηλüτερη απασχüληση και η ταχýτερη ανÜπτυξη θα Ýκαναν ευκολüτερη την αποπληρωμÞ του υπüλοιπου χρÝους απü τις χþρες. Για τον λüγο αυτü, σε τüσο δýσκολες καταστÜσεις üπως αυτÞ, το πραγματικü κüστος της ελÜφρυνσης χρÝους για τους πιστωτÝς εßναι, στη χειρüτερη περßπτωση, μικρü και σε κÜποιες περιπτþσεις μπορεß να εßναι και αρνητικü».
ΚαταλÞγοντας, το Üρθρο σημειþνει: «Θα υπÞρχαν και Üλλα οφÝλη - κυρßως η χαλÜρωση των δεινþν που Ýχουν Þδη επιβληθεß στην ΕλλÜδα και Üλλες χþρες και η αποκατÜσταση της λαúκÞς στÞριξης στο ευρωπαúκü σχÝδιο. Ωε βασικüς μÝτοχος στο σχÝδιο αυτü, η Γερμανßα θα κερδßσει πολλÜ. Η ÜρνησÞ της να επιτρÝψει περαιτÝρω ελÜφρυνση του χρÝους εßναι οικονομικÜ επιζÞμια και πολιτικÜ επικßνδυνη. Για το δικü της καλü, η Γερμανßα πρÝπει να το σκεφθεß ξανÜ».
ΔιαβÜστε το Üρθρο του Bloomberg στα αγγλικÜ πατþντας ΕΔΩ
|