Οι εκλογές, το αγαπημένο θέμα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου |
Βασίλης Φουρτούνης | Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 |
Οι εκλογές δεν λείπουν από τον Ελληνικό Κινηματογράφο και μάλιστα είναι το αγαπημένο του θέμα. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως «κύριος Ντάντης» φασκελώνει και εκείνος τον Μαυρογιαλούρο που ξέχασε τους κατοίκους της Πλατανιάς
Αξέχαστες ερμηνείες, διαχρονικές ατάκες και προεκλογικές δεσμεύσεις που μοιάζουν να μην άλλαξαν ποτέ.
Ο κινηματογράφος εμπνεύστηκε από την πολιτική ζωή, τα «ήθη και έθιμα» υποψηφίων και ψηφοφόρων. Παραθέτουμε κάσποιες χαρακτηριστικές ταινίες μαζί με κάποια αποσπάσματα από αυτές.
|
|
Υπάρχει και φιλότιμο
Μία από τις κλασικότερες ελληνικές ταινίες είναι χωρίς αμφιβολία το «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965) σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου.
Πρωταγωνιστής ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο ρόλο του υπουργού Αγροτικής Ανασυγκροτήσεως Ανδρέα Μαυρογιαλούρου.
Ένα μικρό ατύχημα με το αυτοκίνητο σε ένα ξεχασμένο χωριό της εκλογικής του περιφέρειας, θα γίνει η αιτία ο Μαυρογιαλούρος να ανακαλύψει τις απάτες του ιδιαιτέρου του παρέα με τον κομματάρχη της περιοχής Γκρούεζα.
Προσποιούμενος και ο ίδιος ο υπουργός ότι είναι «εμπορευάμενος» θα ακούσει τα παράπονα των κατοίκων και θα φασκελώσει μαζί τους τον υπουργό Μαυρογιαλούρο. Στο τέλος θα υποβάλει την παραίτησή του και θα προσπαθήσει να βάλει σε τάξη το σπίτι του.
Η πιο κλασική ατάκα εκείνη της ταινίας: «Θα σας εξαφανίσομεν». Τη χρησιμοποιεί κατά λάθος ο υπουργός στην πρόβα του λόγου του. |
Δείτε χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία |
|
|
Τζένη Τζένη
Ο Γκρούεζας, ο νησιώτης κομματάρχης, σε αυτή την ταινία, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, θα δώσει ρεσιτάλ ηθοποιίας στην ταινία με τίτλο Τζένη Τζένη (1966) σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη.
Σε ένα νησί ανταγωνίζονται δύο ισχυροί κομματάρχες: ο Μίλτος Κασανδρής και ο Κοσμάς Σκούταρης. Η σύγκρουση θα γίνει αναπόφευκτη όταν ο Κασανδρής αποφασίσει να ρίξει στην πολιτική τον ανιψιό του Νίκο Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης).
Ο Κοσμάς Σκούταρης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) στηρίζει με παθός τον παλαιό πολιτικό Γκόρτσο, όμως η πληροφορία ότι βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης, θα τον αναγκάσει να αλλάξει στρατόπεδο. «Οι εκλογές αυτές είναι μουγγές» είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές του ατάκες.
Στο «παιχνίδι» της πτώχευσης και ένας εκβιασμός σε βάρος της κόρης του Σκούταρη, Τζένης (Τζένη Καρέζη), η οποία αναγκάζεται να παντρευτεί με λευκό γάμο τον φέρελπι πολιτικό Νίκο Μαντά (Ανδρέα Μπάρκουλη). |
Δείτε χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία |
|
Η κυρία δήμαρχος
Το ζευγάρι των Βασίλη Αυλωνίτη - Γεωργίας Βασιλειάδου χάρισαν τότε κι εξακολουθούν να χαρίζουν μέχρι και σήμερα άφθονο γέλιο.
Οι δύο τους θα ριχτούν στην αρένα των δημοτικών εκλογών στην ταινία Η κυρία δήμαρχος (1960) σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, σενάριο Β. Παπαμιχάλη και μουσική από τον αξέχαστο Μάνο Χατζηδάκι.
Η Ασπασία Ζορμπαλά και ο Ανάργυρος Προκόπης διατηρούν ταβέρνες, η μία απέναντι στην άλλη. Έχουν κακές σχέσεις, τσακώνονται σαν τον σκύλο με τη γάτα και αποφασίζουν να διεκδικήσουν τη δημαρχία σε έναν προεκλογικό αγώνα με άφθονες, σχεδόν απίθανες υποσχέσεις.
Η Γεωργία Βασιλειάδου έχει και πιο... πονηρές ιδέες: «θα σε εκθέσω και σένα» λέει στη νεαρή Αλέκα Στρατηγού: «Εγώ θα μιλάω και εσύ θα δείχνεις» της εξηγεί.
Ο Βασίλης Αυλωνίτης είναι μάλλον πιο παραδοσιακός: «δεν θα αφήσουμε τα χελιδόνια να μας κουτσουλάνε όλη μέρα. Θα διορίσουμε τέσσερις να τα διώχνουν με τα καλάμια» δεσμεύεται.
Οι δύο υποψήφιοι δεν γνωρίζουν όμως ότι τα παιδιά τους είναι ερωτευμένα και θα κάνουν το παν για να συμφιλιώσουν και τους γονείς τους. |
Δείτε χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία |
|
Η βουλευτίνα
Στο ρόλο της πολιτικού και η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία Η βουλευτίνα (1966) σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Κ.Κατσαμπή.
Ιδιαίτερα επίκαιρη (αυτές τις μέρες...) ελληνική κωμωδία με τη Ρένα Βλαχοπούλου σε πολύ μεγάλα κέφια καθώς και τους ηθοποιούς που την περιτριγυρίζουν, σε μια πολύ ευχάριστη ταινία του παλιού ελληνικού σινεμά.
Η αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου ως Ρένα Βαρλάμου, μια πανέξυπνη και καπάτσα γυναίκα, αναλαμβάνει την προεκλογική εκστρατεία του αρραβωνιαστικού της και υποψήφιου βουλευτή Περικλή Αράπη (Σταύρου Ξενίδη), ενός ταβερνιάρη που έχει ιδρύσει κόμμα και θέλει να γίνει βουλευτής. Προσπαθεί να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα αλλά δεν τα καταφέρνει, και όταν ο Περικλής δεν εκλέγεται, εκλέγεται η ίδια. Αιτία είναι ο ξαφνικός θάνατος του θείου της Ιάκωβου Μενεξέ, πολιτικού καριέρας, ο οποίος είχε επανεκλεγεί βουλευτής στο νησί τους. Ο Μενεξές την είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του, ως επιλαχούσα, και η Ρένα παίρνει τη θέση του. Έτσι γίνεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής και αγωνίζεται ώστε να γίνουν κάποια σημαντικά έργα στον τόπο της... |
Δείτε χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία |
|
Θανασάκης ο πολιτευόμενος
Ίσως η πλέον χαρακτηριστική ταινία να ήταν ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος(1954) σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σενάριο Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.
Πρωταγωνιστούν ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Αννα Συνοδινού και ο Βύρων Πάλλης.
Η Αννα Συνοδινού, κόρη μιας εύπορης οικογένειας, επιστρέφει από την Ελβετία παντρεμένη με έναν νερό επιστήμονα, τον Θανασάκη (Βύρωνας Πάλλης). Όνειρο και μοναδική φιλοδοξία του Θανασάκη, να γίνει πολιτικός.
Ο αφελής και καλόκαρδος αδελφός της Συνοδινού, ο Ντίνος Ηλιόπουλος ξοδεύει κάθε οικονομία του για να τον βοηθήσει προεκλογικά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Και όταν ο Θανασάκης του εξηγεί ότι μπορεί να μην εξελέγη, αλλά «έχω 3.960 ψηφοφόρους στη χούφτα μου», ο Ντίνος Ηλιόπουλος τού απαντά: «βουλευτής δεν βγήκες, οπότε αμόλα τους».
Γρήγορα όμως προκηρύσσονται νέες εκλογές και ο Θανασάκης αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, με το αντίπαλο κόμμα. Αποτυγχάνει όμως και πάλι.
Η πολιτική δεν του πήγαινε του Θανασάκη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος το μόνο που μπορεί να του προσφέρει είναι μια ποδιά για να κουβαλά σακιά στον ώμο. |
Δείτε χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία |
|
Ζητείται ψεύτης
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος πρωταγωνιστεί και στην ταινία Ζητείται ψεύτης (1961) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Διαλιανίδη, βασισμένη στο θεατρικό του Δημήτρη Ψαθά.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος (Θεόδωρος Πάρλας) διαθέτει το, κατά την άποψή του, πολύ βασικό προσόν να είναι κατά συρροή ψεύτης. Με αυτό το εφόδιο και μέσα από μία σειρά συμπτώσεων καταλήγει ιδιαίτερος του Υπουργού Υγείας, Θεόφιλου Φερέκη (Παντελής Ζερβός), ο οποίος, έντιμος όντας και έχοντας σαφή επικοινωνιακά προβλήματα, αποφασίζει κάποια στιγμή ότι χρειάζεται έναν επαγγελματία ψεύτη, που να μπορεί να διαχειρίζεται την παρανοϊκή καθημερινότητά του. Μία καθημερινότητα που περιλαμβάνει νονούς τους νύχτας, άπληστους επιχειρηματίες φαρμακευτικών εταιρειών, νοσοκομεία που διαλύονται, διεφθαρμένους διευθυντές νοσοκομείων, επαγγελματίες πολιτικάντηδες και ψηφοφόρους με την απαίτηση να εξαργυρώνουν άμεσα την ψήφο τους. Ρουσφέτια δεν το λέμε στην Ελλάδα; Φυσικά, για τον Ψευτοθόδωρο όλα αυτά είναι παιχνιδάκι, αν και τελικά την ορμή του, προς ώρας, θα ανακόψει η κυρία Φερέκη που δεν καλοβλέπει τις μεθόδους του.
Το κείμενο παρ' ότι γράφτηκε πολλά χρόνια πριν, δεν παύει να είναι καίριο, επίκαιρο και δηκτικό καθώς τελικά σ' αυτή τη χώρα δεν αλλάζουν τα πράγματα. Απλώς βάζουν τα ρούχα τους αλλιώς.
Το ριμέικ της ταινίας το είδαμε στους κινηματογράφους το 2010 με πρωταγωνιστές τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. |
Δείτε χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία |
|
|