¼πως ανακοßνωσε το υπουργεßο Πολιτισμοý ο τÜφος εßναι οικογενειακüς, αφοý βρÝθηκαν πÝντε Üτομα.
Ο ελÜχιστος αριθμüς των ατüμων, που ταυτοποιÞθηκαν απü τα διαγνωστικÜ σκελετικÜ κατÜλοιπα αντιστοιχεß σε πÝντε Üτομα, τÝσσερα εκ των οποßων αποδßδονται σε ενταφιασμοýς και Ýνα σε καýση.
Οι νεκροß των ενταφιασμþν διακρßνονται: Σε μßα γυναßκα, σε δýο Üνδρες μÝσης ηλικßας και σε Ýνα βρÝφος. ΕπιπλÝον, αναγνωρßστηκαν οστÜ ζþων, κÜποια απü τα οποßα φαßνεται να ανÞκουν σε μακρÜ οστÜ αλüγου. Τα οστÜ των ζþων θα μελετηθοýν απü ειδικü ζωοαρχαιολüγο.
Απü τα 550 οστÜ, που καταμετρÞθηκαν, τα 157, τα οποßα προÝκυψαν κατüπιν προσεκτικÞς ανÜταξης απü διαφορετικÜ θραýσματα διÜσπαρτων οστþν, καταγρÜφηκαν συστηματικÜ σε βÜση δεδομÝνων και Ýγινε προσπÜθεια απüδοσης τους σε επιμÝρους Üτομα.
Τα σκελετικÜ κατÜλοιπα του ταφικοý μνημεßου, απü τον λüφο ΚαστÜ Αμφßπολης αντιστοιχοýν σε 550 περßπου οστÜ, θρυμματισμÝνα και ακÝραια, Ýνα κρανßο σε αρκετÜ καλÞ κατÜσταση, απü το οποßο λεßπουν τα οστÜ, που συνθÝτουν το πρüσωπο και μßα σχεδüν ακÝραιη κÜτω γνÜθο. Δεν βρÝθηκαν δüντια, εκτüς απü μßα τερηδονισμÝνη ρßζα δεξιοý δεýτερου προγüμφιου, η οποßα βρισκüταν μÝσα στη κÜτω γνÜθο και εμφανßζει προχωρημÝνο ακρορριζικü απüστημα.
¶τομο 1: Γυναßκα
Η γυναßκα, μπορεß με ασφÜλεια να τοποθετηθεß στο ηλικιακü διÜστημα Üνω των 60 ετþν. Ο προσδιορισμüς του φýλου Ýγινε βÜσει συγκεκριμÝνων δεικτþν, που αφοροýν:
1) στα οστÜ της πυÝλου (λεκÜνης) (αριστερÞ μεßζων ισχιακÞ εντομÞ, δεξιÜ πρωτιαßα αýλακα, αριστερü και δεξιü ισχιακü κýρτωμα λαγþνια ακρολοφßα, σþμα και Üκανθα ισχιακοý),
2) στα οστÜ του κρανßου (μεσüφρυο, υπερüφρυα τüξα, κλßση του μετωπιαßου, μετωπιαßα ογκþματα, κÜτω κροταφικÞ γραμμÞ, μαστοειδεßς αποφýσεις, ινιακü Ýπαρμα),
3) στην κÜτω γνÜθο (γÝνειο, γωνßα κÜτω γνÜθου, κλÜδοι),
4) στη μορφολογικÞ διÜπλαση των οστþν (μετρÞσεις των μακρþν οστþν).
Ο προσδιορισμüς της ηλικßας βασßστηκε:
1) σε τμÞμα της αριστερÞς ηβικÞς σýμφυσης (πρüσθιο τμÞμα της λεκÜνης),
2) στο βαθμü συνοστÝωσης των κρανιακþν ραφþν,
3) στην Ýντονη προθανÜτια απþλεια των οπßσθιων δοντιþν και στις δýο πλευρÝς της κÜτω γνÜθου,
4) στην παρουσßα μεταβολικþν νοσημÜτων, üπως εßναι η οστεοπüρωση και η μετωπιαßα υπερüστωση (Hyperostosis Frontalis Interna: πÜχυνση των τοιχωμÜτων του κρανßου, εσωτερικÜ του μετωπιαßου οστοý, η οποßα εßναι συνÞθως ασυμπτωματικÞ και συνδÝεται με ορμονικÝς διαταραχÝς που εμφανßζονται συχνÜ σε γυναßκες μετÜ την εμμηνüπαυση),
5) στις Ýντονες εκφυλιστικÝς αλλοιþσεις, κυρßως στη σπονδυλικÞ στÞλη και στις οστεοποιÞσεις ενθÝσεων και χüνδρων στα μακρÜ οστÜ και στις πλευρÝς.
Σε ü,τι αφορÜ το ανÜστημα της ηλικιωμÝνης γυναßκας, μετÜ απü τη συνδυαστικÞ εφαρμογÞ διαφορετικþν μεθüδων στις μετρÞσεις των μακρþν οστþν, εκτιμÜται στα 157 εκ.
Στο γυναικεßο σκελετü φαßνεται üτι αποδßδονται τα περισσüτερα οστÜ που βρÝθηκαν στον κιβωτιüσχημο τÜφο, απü τα 7,8 μ. απü την κορυφÞ του θαλÜμου και κÜτω, δηλαδÞ 1 μ. πÜνω απü το δÜπεδü του κιβωτιüσχημου.
¶τομα 2 και 3 : Δýο Üνδρες, 35 Ýως 45 ετþν
Τα δýο Üτομα (2 και 3), απü τα τÝσσερα, που εßχαν δεχτεß ενταφιασμü, μποροýν με ασφÜλεια να αποδοθοýν σε Üνδρες, βÜσει:
1) των ανατομικþν σημεßων στα οστÜ της πυÝλου (λεκÜνης) (αριστερü και δεξιü ηβικü οστü και ειδικüτερα κοιλιακü τüξο, υποηβικÞ κοιλüτητα και μÝση επιφÜνεια των οστþν, αριστερÞ πρωτιαßα αýλακα, αριστερü και δεξιü ισχιακü κýρτωμα, αριστερÞ και δεξιÜ κοτýλη, μορφολογßα ιεροý οστοý για το Üτομο 2 και δεξιü ισχιακü κýρτωμα και μορφολογßα ιεροý οστοý για το Üτομο 3)
2) της μορφολογικÞς διÜπλασης των μακρþν οστþν (μετρÞσεις των μακρþν οστþν).
Οι δýο Üνδρες εßναι σχετικÜ κοντÜ ηλικιακÜ, στην κατηγορßα των 35 Ýως 45 ετþν: Ο Ýνας, στις αρχÝς και ο δεýτερος, προς το τÝλος της κατηγορßας αυτÞς.
Ο προσδιορισμüς της ηλικßας για το Üτομο 2 βασßστηκε:
1) στις δýο ηβικÝς συμφýσεις (πρüσθιο τμÞμα της λεκÜνης),
2) στις εκφυλιστικÝς αλλοιþσεις της ωτοειδοýς επιφÜνειας της αριστερÞς πυÝλου (η περιοχÞ της λεκÜνης που αρθρþνεται με το ιερü οστü),
3) στην πλÞρη συνοστÝωση των επιφýσεων των στερνικþν Üκρων και στις δýο κλεßδες.
Ο προσδιορισμüς του ηλικιακοý εýρους για το Üτομο 3, βασßστηκε στη δεξιÜ ηβικÞ σýμφυση.
Σημειþνεται üτι ο σχετικÜ νεαρüτερος απü τους δýο Üνδρες (Üτομο 2) φÝρει ßχνη τομþν (cut marks) στην αριστερÞ Üνω θωρακικÞ μοßρα, σε δýο πλευρÝς και αυχενικü σπüνδυλο, (Εικ. 9-11) καθþς και στην κÜτω επιφÜνεια του στερνικοý Üκρου της αριστερÞς κλεßδας. Ταυτßζονται πιθανüν με επιθετικÜ χτυπÞματα-τραυματισμοýς, που θα πρÝπει να Ýγιναν εξ επαφÞς με αιχμηρü üργανο π.χ. μαχαιρßδιο, και προκÜλεσαν το θÜνατο του, καθþς δεν διακρßνονται ενδεßξεις εποýλωσης.
Ο δεýτερος Üνδρας (Üτομο 3), λßγο μεγαλýτερος σε σχÝση με τον πρþτο, Ýχει ενδεßξεις εγκÜρσιου, πλÞρως επουλωμÝνου, κατÜγματος στη δεξιÜ του κερκßδα, σχετικÜ κοντÜ στο δεξιü καρπü. ΕπιπλÝον, και οι δýο Üνδρες παρουσιÜζουν εκφυλιστικÝς αλλοιþσεις οστεοαρθρßτιδας και σπονδυλαρθρßτιδας σε διαφορετικÜ σημεßα των σκελετþν τους.
Σε ü,τι αφορÜ το ανÜστημα των ανδρþν μετÜ απü τη συνδυαστικÞ εφαρμογÞ διαφορετικþν μεθüδων στις μετρÞσεις των μακρþν οστþν, εκτιμÜται στα 168 εκ. για το Üτομο 2 και στα 162-163 εκ. για το Üτομο 3.
¶τομα 4 και 5
Το τÝταρτο Üτομο εßναι Ýνα νεογÝννητο βρÝφος (νεογνü). Ο προσδιορισμüς της ηλικßας βασßστηκε στις μετρÞσεις μÞκους και πλÜτους του αριστεροý βραχιονßου και της αριστερÞς κÜτω γνÜθου. Ο προσδιορισμüς του φýλου σε αυτü το Üτομο δεν κρßνεται δυνατüς καθþς τα μορφολογικÜ χαρακτηριστικÜ διÜκρισης φýλου στα οστÜ των νεογνþν δεν εßναι σαφÞ.
Το πÝμπτο Üτομο εκπροσωπεßται απü ελÜχιστα θραýσματα, μüλις εννÝα (9), κυρßως μακρþν οστþν, (Εικ. 12, 13) που φÝρουν üλες τις παραμορφþσεις (εγκÜρσιες μικρορωγμÝς και μερικÝς φορÝς Ýντονη παραμüρφωση) αλλÜ και τους αποχρωματισμοýς (υπüλευκο και μπλε/γκρι) που συναντþνται στις περιπτþσεις πλÞρους καýσης σαρκωμÝνου νεκροý και ανÞκει πιθανüτατα σε ενÞλικο Üτομο.
Η γενικÞ εικüνα εýρεσης των σκελετικþν καταλοßπων συνηγορεß στην αναμüχλευση τους απü ανθρωπογενÞ επÝμβαση, η οποßα φαßνεται üτι αφοροýσε τüσο στο εσωτερικü του χþρου 4, üσο και στο εσωτερικü του κιβωτιüσχημου τÜφου.
ΠροοπτικÝς
Στα σκελετικÜ ευρÞματα του ταφικοý μνημεßου του λüφου ΚαστÜ, εκτüς απü τις μακροσκοπικÝς μεθüδους, θα εφαρμοστεß μια σειρÜ αναλυτικþν μεθüδων για την καλýτερη τεκμηρßωση αλλÜ και για την συμπλÞρωση πληρÝστερων πληροφοριþν, που αφοροýν στις παθολογικÝς αλλοιþσεις, στην διατροφÞ, στη συγγÝνεια και στον τüπο καταγωγÞς των ανθρþπων αυτþν, δηλαδÞ εÜν πρüκειται για Üτομα που γεννÞθηκαν και μεγÜλωσαν στην Αμφßπολη Þ για Üτομα που μετακινÞθηκαν απü κÜπου αλλοý κατÜ την διÜρκεια της ζωÞς τους και ενταφιÜστηκαν στο συγκεκριμÝνο ταφικü μνημεßο.
Οι αναλυτικÝς αυτÝς μÝθοδοι περιλαμβÜνουν:
• ακτινολογικÞ μελÝτη των οστþν για τον εντοπισμü παθολογικþν αλλοιþσεων, που δεν εßναι μακροσκοπικÜ διακριτÝς αλλÜ και για την πληρÝστερη περιγραφÞ των Þδη καταγεγραμμÝνων π.χ. μετωπιαßα υπερüστωση ατüμου 1, τομÝς-τραυματισμοß (cut marks) ατüμου 2, επουλωμÝνο κÜταγμα ατüμου 3.
• ιστολογικÝς-μικροσκοπικÝς τεχνικÝς π.χ. περßπτωση μετωπιαßας υπερüστωσης, και üπου αλλοý κριθεß απαραßτητο.
• αναλýσεις σταθερþν ισοτüπων Üνθρακα και αζþτου με σκοπü τον προσδιορισμü του εßδους των πρωτεúνþν που κατανÜλωναν τα συγκεκριμÝνα Üτομα.
• αναλýσεις στροντßου που λüγω της απουσßας δοντιþν θα περιοριστοýν μüνο στις τιμÝς που θα προκýψουν απü τη δειγματοληψßα των οστþν.
• παλαιογενετικÝς αναλýσεις (αρχαßο DNA) με σκοπü την περιγραφÞ της βιολογικÞς και γενετικÞς ιστορßας των ατüμων. Στο πλαßσιο των αναλýσεων θα εξεταστεß η ενδεχüμενη εξ αßματος συγγÝνεια των τριþν ατüμων. Η ταφονομικÞ üμως παρουσßα των μακρþν οστþν, η απουσßα δοντιþν και τμημÜτων του κρανßου στα Üτομα 2 και 3 που χρησιμοποιοýνται στις αναλýσεις αρχαßου DNA, ενδεχομÝνως να μην επιτρÝψει την απüκτηση επαρκοýς ποσüτητας ενδογενοýς πυρηνικοý DNA για την επιτυχημÝνη και με ακρßβεια ταυτοποßηση της εξ αßματος συγγÝνειας. Στα Üτομα 4 και 5, λüγω της περιορισμÝνης ποσüτητας δεßγματος αλλÜ και της επßδρασης υψηλÞς θερμοκρασßας λüγω καýσης, στο Üτομο 5, δεν θα εφαρμοστοýν οι παραπÜνω μÝθοδοι.
• Η εφαρμογÞ AMS χρονολογÞσεων σε δεßγματα τüσο των ανθρþπινων οστþν üσο και των συγκεßμενων ζþων, θα συμπληρþσει την εικüνα της διαδοχÞς των ταφþν, η οποßα δεν μπορεß να ανασυσταθεß μÝσα απü την ανασκαφικÞ διαδικασßα.
Τüσο οι μακροσκοπικÝς üσο και οι αναλυτικÝς μÝθοδοι θα εφαρμοστοýν σε Ýνα μεγÜλο αριθμü σκελετþν, περßπου 300, απü τα νεκροταφεßα της Αμφßπολης, στο πλαßσιο διετοýς ερευνητικοý προγρÜμματος, που χρηματοδοτεßται απü το ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιεßται απü πολυπληθÞ ερευνητικÞ ομÜδα με επικεφαλÞς τις κυρßες Σ. Τριανταφýλλου, επßκουρη ΚαθηγÞτρια ΠροúστορικÞς Αρχαιολογßας και Οστεοαρχαιολογßας, ΤμÞμα Ιστορßας Αρχαιολογßας, ΑΠΘ και Χ. Παπαγεωργοποýλου, επßκουρη ΚαθηγÞτρια ΦυσικÞς Ανθρωπολογßας, ΤμÞμα Ιστορßας Εθνολογßας, ΕργαστÞριο ΦυσικÞς Ανθρωπολογßας, ΔΠΘ. Η ομÜδα αποτελεßται απü προπτυχιακοýς, μεταπτυχιακοýς και μεταδιδακτορικοýς φοιτητÝς των Πανεπιστημßων Αριστοτελεßου και Δημοκριτεßου αλλÜ και διεθνþς αναγνωρισμÝνους εξωτερικοýς συνεργÜτες.
Με αυτü τον τρüπο θα αποκτηθεß πολýτιμο συγκριτικü υλικü, Ýτσι þστε:
1) τα συγκεκριμÝνα σκελετικÜ κατÜλοιπα, απü το εξαιρετικÜ σημαντικü ταφικü μνημεßο του λüφου ΚαστÜ να ενταχθοýν σε Ýνα ευρýτερο πληθυσμιακü σýνολο,
2) τα αποτελÝσματα των αναλυτικþν μεθüδων σε αρχαιολογικÜ σýνολα να ερμηνευθοýν σε συνÜφεια με τα αποτελÝσματα της μακροσκοπικÞς μελÝτης ενüς συνüλου πληθυσμοý,
3) να γßνει σαφÝς üτι τα ανθρωπολογικÜ ευρÞματα πρÝπει να μελετþνται μÝσα στο αρχαιολογικü, κοινωνικü και ιστορικü τους πλαßσιο, που προσφÝρεται μüνο μÝσα απü τη συστηματικÞ μελÝτη των συνευρημÜτων και τη συνολικÞ προσÝγγιση της περιüδου.
|