Σε üλα τα βιβλßα, τις εφημερßδες, τις φωτογραφßες και τα πÜσης φýσεως Ýντυπα που απεικονßζεται η μοναδικÞ μορφÞ του ΙωÜννου – ΙÜκωβου ΜÜγερ, του θεμελιωτÞ της ΕλληνικÞς Δημοσιογραφßας, δυστυχþς δεν αναφÝρεται τßποτε απολýτως περß του καλλιτÝχνη που την δημιοýργησε.
¼πως και σε Üλλο σημεßωμÜ μας Ýχουμε αναφÝρει, το τυπογραφεßο των «Ελληνικþν Χρονικþν» εßχε εγκατασταθεß στο οικοδüμημα Γεωργßου ΙγγλÝση, πεθεροý του ΜÜγερ, που βρßσκονταν βüρεια και σε επαφÞ με το μετÝπειτα φαρμακεßο Μηλιþνη εκεß δηλαδÞ üπου παλαιüτερα Þταν το κουρεßο Κωνσταντßνου ΜÜλλιου (σÞμερα κατÜστημα ποδηλÜτων Κüτσαρη) και με συνεχüμενη κατοικßα μετÝπειτα ιδιοκτησßας Φßλιππου ΜελισσÜρη (σÞμερα Alhpa Bank).
Η παλιÜ οικοδομÞ Γεωργßου ΙγγλÝση, στην νοτιοδυτικÞ πλευρÜ της οποßας εßχε εγκατασταθεß το Νοσοκομεßο – Φαρμακεßο και στην βορειοδυτικÞ το τυπογραφεßο, κατερειπþθηκε συνεπεßα βομβαρδισμþν οπüτε μεταφÝρθηκε σε Üλλο κτßριο ιδιοκτησßας ΚαλοσκεπÜρνη Þ Σελßβου που βρßσκονταν εκεß üπου, το 1926 η ΕΣΗΕΑ, ανÞγειρε την υπÜρχουσα και σÞμερα αναθηματικÞ στÞλη (ανατολικÜ του «ροζ» δημαρχεßου).
Στα ερεßπια του πρþτου οικοδομÞματος που λειτοýργησε το τυπογραφεßο – φαρμακεßο και το οποßο μÝχρι τα μÝσα του 20ου αιþνα ανÞκε στον βιομÞχανο συνþνυμο και συνεπþνυμο εγγονü του, βρÝθηκε απü τον γιü του (?) Σπýρο Ýνα ιχνογρÜφημα που παριστÜ την μορφÞ του ΜÜγερ.
ΒÜσει αυτοý του ιχνογραφÞματος ο καλλιτÝχνης Αντþνιος ΚεραμÜς φιλοτÝχνησε το πορτραßτο του ΜÜγερ που συνοδεýει και την σημερινÞ μας ανÜρτηση.
|