Bloomberg: Ãéáôß ðñÝðåé íá íïéáóôïýìå êáé ðÜëé ãéá ôçí ÅëëÜäá

Βασßλης Φουρτοýνης

ΣÜββατο 3 Éáíïõáñßïõ 2015

www.fourtounis.grΗ ΕλλÜδα οδεýει προς μια νÝα πολιτικÞ κρßση αναφÝρει Üρθρο γνþμης στο πρακτορεßο Bloomberg, υπü τον τßτλο: Γιατß πρÝπει να νοιαστοýμε και πÜλι για την ΕλλÜδα «Why You Should Care About Greece Again»
Ειδικüτερα, το Üρθρο αναφÝρει πως «την περασμÝνη ΔευτÝρα το Ελληνικü Κοινοβοýλιο δεν υπερψÞφισε τον υποψÞφιο του πρωθυπουργοý για την προεδρßα, αναγκÜζοντας τη χþρα να οδηγηθεß σε πρüωρες εθνικÝς εκλογÝς στις 25 Ιανουαρßου».
Σýμφωνα με το Bloomberg, το αποτÝλεσμα αυτοý του νÝου γýρου της αναταραχÞς θα εßναι μια κρßσιμη Ýνδειξη για το εÜν οι Ευρωπαßοι ηγÝτες μποροýν να διατηρηθοýν στην εξουσßα για αρκετü καιρü, προκειμÝνου να παραμεßνει σταθερÞ η πορεßα προς τις δημοσιονομικÝς μεταρρυθμßσεις που απαιτοýνται για την ανÜπτυξη των οικονομιþν της περιοχÞς.
Η αναταραχÞ Ýρχεται μüλις τÝσσερα χρüνια αφüτου η χþρα αποδÝχθηκε το πρþτο διεθνÝς σχÝδιο διÜσωσης της και σχεδüν απü μüνη της Ýστειλε την παγκüσμια οικονομßα σε δßνη, επισημαßνουν οι αρθρογρÜφοι, που στη συνÝχεια αναφÝρονται στους λüγους για τους οποßους «η ΕλλÜδα προκÜλεσε πανικü την προηγοýμενη φορÜ».
«Απü το 2010 Ýως το 2012 υπÞρξε γενικευμÝνος πανικüς üτι οι χþρες που εßναι βαθιÜ χρεωμÝνες, üπως η ΕλλÜδα, η Ιταλßα, η Πορτογαλßα, η Ισπανßα και η Ιρλανδßα, θα οδηγηθοýν σε χρεοκοπßα και θα αποχωρÞσουν απü τη ζþνη του ευρþ. Η θÝση της ΕλλÜδας Þταν σαφþς η χειρüτερη. Εßχε το υψηλüτερο χρÝος και την ασθενÝστερη οικονομßα. Ο φüβος Þταν üτι η ΕλλÜδα θα δÞλωνε αδυναμßα αποπληρωμÞς του δημüσιου χρÝους της και θα σταματοýσε να χρησιμοποιεß το ευρþ ως νüμισμÜ της, καταστρÝφοντας την πßστη των ανθρþπων στην ικανüτητα των Üλλων χωρþν να πληρþσουν τα χρÝη τους και δημιουργþντας Ýνα ντüμινο που θα μποροýσε να καθηλþσει τις παγκüσμιες αγορÝς» σημειþνουν και τονßζουν:
«Αυτü οδÞγησε σε μαζικÜ προβλÞματα στις αγορÝς κρατικþν ομολüγων και στο χρηματοπιστωτικü σýστημα. ΤελικÜ λýθηκε üταν, το καλοκαßρι του 2012, ο πρüεδρος της ΕυρωπαúκÞς ΚεντρικÞς ΤρÜπεζας, ΜÜριο ΝτρÜγκι ανακοßνωσε Ýνα σχÝδιο παροχÞς τεßχους προστασßας στις αγορÝς κρατικþν ομολüγων. ΣυγκεκριμÝνα, η ΕΚΤ ανακοßνωσε üτι θα αγορÜσει κρατικÜ ομüλογα με την προûπüθεση üτι οι χþρες θα συμφωνÞσουν να εφαρμüσουν δημοσιονομικÝς μεταρρυθμßσεις. Αυτü ηρÝμησε σημαντικÜ την αγορÜ».
Στο ερþτημα «τι συμβαßνει τþρα;» οι αρθρογρÜφοι απαντοýν: «Η τελευταßα εξÝλιξη εßναι üτι ο πρþην πρωθυπουργüς Γιþργος ΠαπανδρÝου σχηματßζει Ýνα νÝο πολιτικü κüμμα, το οποßο θα μποροýσε να Ýχει αντßκτυπο στις προσεχεßς εκλογÝς. Πρüσφατες δημοσκοπÞσεις Ýχουν δεßξει üτι ο η σκληροπυρηνικÞ πτÝρυγα του ΣΥΡΙΖΑ Ýχει τις περισσüτερες πιθανüτητας για να κερδßσει τον Ýλεγχο του Κοινοβουλßου, αλλÜ αυτü μπορεß να αλλÜξει. Σýμφωνα με τους Financial Times το νÝο κüμμα του Γ. ΠαπανδρÝου θα μποροýσε να κλÝψει αρκετÝς ψÞφους απü το ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλιστεß μια νßκη για τη ΝÝα Δημοκρατßα, το κεντροδεξιü κüμμα που βρßσκεται σÞμερα στην εξουσßα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ» συνεχßζει το Üρθρο «Ýχει κερδßσει τη λαúκÞ υποστÞριξη -και τον σκεπτικισμü των επενδυτþν- εν μÝρει καταγγÝλλοντας τα μÝτρα λιτüτητας που επιβλÞθηκαν σýμφωνα με το πρüγραμμα διÜσωσης ýψους 290 δισ. δολαρßων της ΕυρωπαúκÞς ¸νωση και απειλþντας να σταματÞσει τις πληρωμÝς του εξωτερικοý χρÝους».
«Γιατß, λοιπüν, δεν πανικοβÜλλονται üλοι;» εßναι το δεýτερο ερþτημα που θÝτουν οι αρθρογρÜφοι.
«Οι Üνθρωποι» επισημαßνουν «εßναι πιο Þρεμοι αυτÞ τη φορÜ για αρκετοýς λüγους, αλλÜ ο σημαντικüτερος εßναι üτι η τρÝχουσα κατÜσταση σχετßζεται λιγüτερο με τη βιωσιμüτητα του χρÝους και περισσüτερο με την εσωτερικÞ πολιτικÞ. ΕÜν η ΕλλÜδα αναγκαζüταν να εξÝλθει απü τη ζþνη του ευρþ, εßναι πιθανü üτι οι υπüλοιπες χþρες θα Þταν εντÜξει, εν μÝρει επειδÞ η ΕΚΤ εßναι παροýσα ως τεßχος προστασßας».
«¸χουν λοιπüν κÜποια σημασßα οι ελληνικÝς εκλογÝς; Οι εκλογÝς στην ΕλλÜδα θα μποροýσαν να αποτελÝσουν μßα δοκιμÞ για το τι συμβαßνει αλλοý πολιτικÜ. Στην Ισπανßα, βλÝπετε το αριστερü Podemos να σημειþνει αýξηση στις δημοσκοπÞσεις. Σε περßπτωση που το κüμμα αυτü ανÝλθει στην εξουσßα, τüτε η ζþνη του ευρþ θα Ýχει να αντιμετωπßσει πολý μεγαλýτερο πονοκÝφαλο» συνεχßζουν και προσθÝτουν:
«ΕπιπλÝον, ισχυροποιοýνται αντικαθεστωτικÜ κüμματα στη Γαλλßα και την Ιταλßα, αν και τα πρÜγματα εκεß εßναι λßγο πιο σταθερÜ. Παρüλα αυτÜ, το μεγÜλο θÝμα εßναι üτι η οικονομßα παραμÝνει δυσχερÞς σε üλη τη ζþνη του ευρþ. Και μÝχρι να υπÜρξει ανÜκαμψη, θα εßναι δýσκολο για τους ηγÝτες των κομμÜτων εξουσßας να παραμεßνουν δημοφιλεßς και ισχυροß».
Στο ερþτημα «ποιο εßναι το καλýτερο σενÜριο για την παγκüσμια οικονομßα;» οι αρθρογρÜφοι απαντοýν:
»Η κßνηση του Γ. ΠαπανδρÝου εßναι δυνητικÜ μια καλÞ εßδηση για τους διεθνεßς πιστωτÝς, ειδικÜ αν το κüμμα του μπορÝσει να κερδßσει 5% στις εκλογÝς, üπως Ýδειξε μια πρüσφατη δημοσκüπηση, αφαιρþντας υποστηρικτÝς απü τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστÝς θα προτιμοýσαν να παραμεßνει στην εξουσßα η συντηρητικÞ ΝÝα Δημοκρατßα, που Ýχει ευσυνεßδητα υλοποιÞσει τη λιτüτητα των προγραμμÜτων διÜσωσης της τρüικας».
«Οι επενδυτÝς Ýριξαν μια δεýτερη ματιÜ στο ΣΥΡΙΖΑ και κατανüησαν üτι σε αυτü το χρονικü σημεßο εßναι πιο ριζοσπαστικüς απü την παραδοσιακÞ αριστερÜ στην ΕλλÜδα» δÞλωσε στο Bloomberg ο Νßκολας ΒÝρον, του ερευνητικοý ινστιτοýτου Bruegel στις ΒρυξÝλλες. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλÜβει την εξουσßα, δεν θα υπÜρξει ομαλÞ πορεßα» υπογρÜμμισε.
ΔιαβÜστε ολüκληρο το Üρθρο στα αγγλικÜ, üπως δημοσιεýεται στο Bloomberg  πατþντας ΕΔΩ