Ç ÅëëÜäá îáíÜ óôá ðñùôïóÝëéäá

Βασßλης Φουρτοýνης

ÐÝìðôç 1 Éáíïõáñßïõ 2015

www.fourtounis.gr¾στερα απü σχεδüν Ýνα χρüνο στο περιθþριο της διεθνοýς επικαιρüτητας, η ΕλλÜδα επιστρÝφει και πÜλι στο προσκÞνιο, με αρνητικü δυστυχþς τρüπο, καθþς η προκÞρυξη πρüωρων εκλογþν πυροδoτεß εκ νÝου τη συζÞτηση για το ενδεχüμενο εξüδου της χþρας απü το ευρþ. Ωστüσο, σε σχÝση με το 2012, üταν και πÜλι τα σενÜρια για το Grexit κυριαρχοýσαν στην ημερησßα διÜταξη, υπÜρχoυν διαφορÝς:
1. Πολιτικοß, μÝσα ενημÝρωσης και αναλυτÝς της Ευρωζþνης συμφωνοýν üτι η ΕλλÜδα δεν αποτελεß πλÝον συστημικü κßνδυνο για την Ευρωζþνη και εκτιμοýν üτι μια Ýξοδος απü το ευρþ δεν θα πυροδοτÞσει ντüμινο αποχωρÞσεων και Üλλων κρατþν και δεν θα σημÜνει το τÝλος του κοινοý νομßσματος. «Η κατÜσταση εßναι τελεßως διαφορετικÞ απ’ ü,τι πριν απü τρßα χρüνια, üταν δεν εßχαμε ακüμη μηχανισμοýς ασφαλεßας. Οι εποχÝς που Ýπρεπε να σþσουμε την ΕλλÜδα Ýχουν παρÝλθει. Δεν υπÜρχουν πλÝον δυνατüτητες εκβιασμοý. Η ΕλλÜδα δεν Ýχει συστημικÞ σημασßα για το ευρþ», δÞλωσε χθες ο αναπληρωτÞς επικεφαλÞς της κοινοβουλευτικÞς ομÜδας των Χριστιανοδημοκρατþν Μßχαελ Φουκς. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σταματÞσει τις μεταρρυθμιστικÝς προσπÜθειες και τα μÝτρα λιτüτητας της ΕλλÜδας, τüτε θα πρÝπει και η τρüικα να σταματÞσει και τα δÜνεια προς την ΕλλÜδα». Απü την πλευρÜ του, ο οικονομολüγος και πρüεδρος του Ινστιτοýτου ΓερμανικÞς Οικονομßας της Κολωνßας Μßχαελ Χßτερ εκτιμÜ üτι «η ΝομισματικÞ Ενωση θα μποροýσε σÞμερα να αντÝξει μια Ýξοδο της ΕλλÜδας. Οι συνÝπειες μüλυνσης σε Üλλες χþρες θα Þταν μικρÝς».
Στη Γερμανßα, üμως, υπÜρχουν και πιο «σκληρÝς» προσεγγßσεις. Ο βουλευτÞς των Γερμανþν Χριστιανοδημοκρατþν ΚλÜους-ΠÝτερ Βιλς θεωρεß üτι θα Þταν λÜθος να κρατηθεß η ΕλλÜδα στο ευρþ με üποιο κüστος. «Μüνο εÜν βγει η ΕλλÜδα απü το ευρþ, αλλÜ βεβαßως παραμεßνει μÝλος της Ε.Ε., η χþρα θα πÜρει και πÜλι ανÜσα», υποστηρßζει και καταλÞγει: «Στην ΕλλÜδα, αναζητοýνται οι υπεýθυνοι οπουδÞποτε εκτüς απü εκεß üπου πραγματικÜ βρßσκονται: στην ßδια την ΕλλÜδα. Αντß, επιτÝλους, να ασχοληθοýν με τα προβλÞματα της χþρας, η χþρα μπλÝκεται σε εσωπολιτικÝς μÜχες χαρακωμÜτων. ΑνεξÜρτητα του ποιος θα κερδßσει τις βουλευτικÝς εκλογÝς, οι συμφωνßες παραμÝνουν συμφωνßες και πρÝπει να τηρηθοýν».
Η κρßση των ΕλλÞνων αφÞνει αδιÜφορες τις αγορÝς, σημειþνει σε δημοσßευμÜ του το περιοδικü «Der Spiegel». Κι αυτü οφεßλεται στη δÝσμευση της ΕΚΤ και του ΜÜριο ΝτρÜγκι απü τον Ιοýλιο του 2012 πως θα γßνει ü,τι εßναι απαραßτητο για τη διÜσωση του ευρþ, στο γεγονüς üτι Ýχουν αποσυρθεß απü την ΕλλÜδα οι ευρωπαúκÝς τρÜπεζες και ειδικÜ οι γαλλικÝς και στις επιτυχßες των υπüλοιπων χωρþν που αντιμετωπßζουν κρßση, κυρßως της Πορτογαλßας, της Ιρλανδßας, της Κýπρου και της Ισπανßας.
2. Δεýτερη διαφορÜ εßναι πως οι αναλυτÝς και τα διεθνÞ ΜΜΕ αναζητοýν μια απÜντηση στο ερþτημα «τι θα κÜνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΑλÝξης Τσßπρας εÜν σχηματßσει κυβÝρνηση». Το 2012 το ερþτημα αφοροýσε τη Ν.Δ. και τον κ. ΣαμαρÜ. «Η προοπτικÞ νÝων διαπραγματεýσεων μεταξý της ΕλλÜδας και των πιστωτþν προβληματßζει τους επενδυτÝς και δεν εßναι καθüλου ξεκÜθαρο τι συμβιβασμοß μποροýν να γßνουν», δηλþνει ο Νιλ ΜÝλορ, της BNY Mellon στους Financial Times. Ωστüσο, η βρετανικÞ εφημερßδα επισημαßνει üτι ο κ. ΑλÝξης Τσßπρας «τις τελευταßες εβδομÜδες εγκατÝλειψε την προηγοýμενη δÝσμευσÞ του να “σκßσει” το Μνημüνιο και, αντιθÝτως, δßνει Ýμφαση σε πιο μετριοπαθεßς κινÞσεις για να αντιμετωπιστεß το χρÝος, ενþ υπογραμμßζει με μεγαλýτερη Ýμφαση τη δÝσμευσÞ του στο ευρþ.
ΠÝμπτη 1 Ιανουαρßου 2015